Több ezren vonultak fel az EU-ért Budapesten

Május elseje 2017

Index
2017.05.01. 17:16
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt a május 1-jei felvonulások a két elnökjelölt, Marine Le Pen és Emmanuel Macron elleni tiltakozó megmozdulásokká váltak Párizsban. Az egyik Nemzeti Front-ellenes felvonulást többször félbe kellett szakítani, mert a Bastille tér közelében mintegy 150 feketébe öltözött, kapucnit és maszkot viselő fiatal a tüntetők közé keveredett és a hátizsákjaikban hozott kövekkel és Molotov-koktélokkal kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak, írja az MTI.  A negyedórás összecsapásban két rohamrendőr könnyebben megsérült, a rendbontók előállítása után a tüntetés rendben folytatódott. 

    A szakszervezetek megosztottak abban a kérdésben, hogy melyik elnökjelöltet támogassák vasárnap. A két reformszakszervezet, a CFDT és az UNSA Macron támogatását kérte a tagjaitól, és "a Nemzeti Front reakciós és identitási víziója" ellen tüntetett. A baloldalhoz közelebb álló három szakszervezet, a CGT, a Solidaire és az FSU ugyan Marine Le Pen feltartóztatására kérte tagjait, de nem szólított fel nyíltan a Macronra szavazásra sem, akinek programját túlságosan liberálisnak tartják.

  • A lintoni Bradgate Parkban összegyűlteket az eső sem zavarta igazán.

  • Grúziában radikalizálódnak a diákok. Már nem is esélyegyenlőséget, ingyenes oktatást, jobb munkakörülményeket vagy magasabb béreket követelnek, hanem egyenesen megennék a gazdagokat. (Azért persze több mint valószínű, hogy nem a kannibalizmus legalizálására gondoltak Tbilisziben.)

  • 2008-ban a majálison tartott beszédet Gyurcsány Ferenc, amikor egy illető játékpisztollyal kezdett hadonászni a tömegben. Mentségére a következőt hozta fel:

    Ne haragudjatok, sokat ittam!

    Játékpisztolyt fogtak Gyurcsányra
  • Felvonulók kérték
  • Központi rendezvénye nincs a Fidesznek május elsején, így közleménnyel reagált az ellenzéki pártok nyilatkozataira:

    „Az ellenzéknek mindig fontosabbak a saját hatalmi érdekei, mint a munkából élő családok

    Az ellenzék, ha a dolgozókról van szó, akkor csak majálisi szónoklatokra képes, de amikor az adócsökkentésekről és a béremelésekről kell dönteni, akkor nem támogatja azokat. Az ellenzéknek mindig fontosabbak a saját hatalmi érdekei, mint a munkából élő családok. Ha rajtuk múlik, akkor mára egyetlen a munkát érintő adócsökkentés sem valósulhatott volna meg. A Fidesz kormányzása óta a segélyt felváltotta a munka, 700 ezerrel többen dolgoznak, 12%-ról 4,5%-ra csökkent a munkanélküliség, csökkennek az adók, Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és társasági adóját vezettük be, nő a gazdaság és nőnek a bérek is. A 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése lesz, jövőre tovább csökkennek a munkát terhelő adók, tovább nő a minimálbér, a szakmunkás minimálbér, folytatódnak a béremelési programok és tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is.

    Fidesz – Magyar Polgári Szövetség”

  • Pontosabban úgy kötelező Észak-Koreában.

  • De nem a mostani! Hanem 5 évvel ezelőtti május 1-i Gyurcsány Ferenc, aki felháborodottan kelt ki magából, mikor bizonyítékok nélkül plágiummal vádolták. Ismerős a közelmúltból egy olyan szitu, amiben valaki úgy vádol meg egy miniszterelnököt, hogy nincs a kezében semmiféle bizonyíték, és a történetben a DK elnöke az egyik főszereplő?

    Gyurcsány: Aki megvádol, kiperelem a vagyonából
  • Ráadásul a Ligetvédőknek hála, ingyen. És hogy mi van a fal mögött?

  • Habár a Párbeszéd a legújabb kutatások szerint eltűnt a térképről, a legfrissebb adatgyűjtésnél több cég is nulla százalékon mérte, mégis berobbantották a kampányt, rögtön azzal, hogy miniszterelnök-jelöltet választottak: Karácsony Gergelyt. Persze a realitások talaján maradva, azért, hogy legyen egy központi kampányarc, aki esetleg feljebb tudja tornázni a párt népszerűségét.

    A Párbeszéd a városligeti majálisra olyan beszélgetést szervezett, ahová egy másik volt esélytelen jelöltet hívott meg: Majtényi Lászlót, aki köztársasági elnöknek indult Áderral szemben. És el is mondták, hogy az esélytelenség ellenére nagyon is van értelme ezeket a jelöléseket elvállalni. Mert érdemes minden területen megbecsülni azokat, akik saját személyes érdekeiket félretéve egy jobb Magyarországon dolgoznak. Karácsony szerint például Majtényi vállalása az elmúlt időszak legnagyobb politikai vállalása volt, tudta, hogy mivel jár ez, de a parlamentben hallgatni Majtényi László beszédét felemelő és hitet adó volt.

    Majtényi László elmondta, hogy egész élete a tisztesség jegyében telt, ehhez képest neki is, és leginkább feleségének nem könnyű olvasni az Origón, Magyar Időkön meg a többi kormánypropaganda oldalon olvasni azokat a címeket, hogy 'Majtényi László hazudik'.

    Nem tesz jót, ha az emberbe ótvar gazemberek törlik a sáros cipőjüket 

    – mondta Majtényi, de hozzátette, hazudna, ha azt mondaná, nem élvezte is egy kicsit. Majtényi szerint az alkotmányos Magyarországot kell elérni, ahol az intézmények és nem az emberek uralkodnak.

    Arról is beszélt, hogy korrupció nélkül nehéz elképzelni egy országot, de miért ne lehetne nálunk is norvég, vagy svéd korrupció, és nem olyan, ami a kormány szívéből indul ki. „Egy nép akkor válik igazán szabaddá, amkior a saját korrupt és züllött uralkodóját zavarja el (...) optimista vagyok, ez az ország az utóbbi időben megváltozott, már soha nem lesz olyan, mint volt.” Szerinte a kommunizmus ott bukott el, amikor azt a szót, hogy elvtárs már nem lehetett gúny nélkül kimondani, és most ott tartunk már, hogy azt, hogy nemzeti együttműködés rendszere, nem lehet gúny nélkül kimondani.

  • „Orbán téved. Nem kicsit, nagyon” – mondta az elhíresült elkúrtuk legalább ennyire elhíresült folytatásával Gyurcsány Ferenc a kormányfőnek, beígérve az ellenzéki összefogást 2018-ra.

    Gyurcsány: Minden választókerületben egy demokratikus ellenfele lesz Orbán Viktornak
  • 2008 május elseje, egy csodás korai videónk!

    Vannak olyan emberek, akik állatok
  • Botka az országjárásán azt tapasztalta, hogy az embereknek elegük van. Majd Botka elsorolja a Fizessenek a gazdagok-kampányának alapvetéseit: "a luxust meg kell adóztatni, a szegénységet megszüntetni, a gazdagoknak ki kell venni a részüket a közös teherviselésből". Botka szerint be kell vezetni egy "megélhetési minimumot is", amelyre a magyar állam vállal garanciát. "Ez alá nem megyünk sem nyugdíjakban, sem fizetésben" - mondja Botka, aki ezek szerint egyfajta alapjövedelmet szeretne.

  • A Hajógyári Szigeten a hallgatóság megtudhatta a Jobbik elnökétől, hogy nem csicskája senkinek. Soros György, Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc is téma volt a párt majálisán. Bár a Jobbik egy jó ideje igyekszik néppártosodni, ennek némileg ellentmond, hogy az Új Magyar Gárdának és a Magyar Önvédelmi Mozgalomnak külön toborzó sátrai voltak –riportunk a helyszínről.

  • Botka László szerint a Fidesz régóta feszegeti a pofonos ládát, ami most a tüntetésekkel "végre kinyílt". Ez szerinte az jelzi, hogy az embereknek elege van a "kapzsi fideszesekből". A baloldalnak Botka szerint új alapokon kell elkezdenie az ország újjáépítését. "Orbán országlásának legyen végre vége, szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét".

  • Aminek Bajnai Gordon volt a vezetője? Mintha ezer éve lett volna, pedig csak 3 éve volt, mikor gyerekekkel rúgatott magának tizenegyeseket (OMG, de tényleg)!

    Bajnai feltüzelte a gyerekeket
  • Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje következik, és rögtön rátér a Fidesz szapulására: "a Fidesz elárulta és romba döntötte az országot, a nemzeti vagyont zsebre tette, ebből elég". Szerinte 2010 óta nem lettek biztosabbak a munkahelyeke, nem lehet megélni a fizetésekből, "mérhetetlen nyomor uralkodik az országban". "Mi építünk, ők rombolnak" - mondja Botka, aki szerint "itt az idő, hogy elsöpörjük az álomgyilkosokat, hogy elsöpörjük a kormányt".

  • 2011-ben forgattunk Önök kértéket a Ligetben piknikező munkásosztállyal: Mizu, Edda, Internacionálé!

    Küldenék Orbánnak egy Internacionálét
  • Gyurcsány Ferenc beszédét a színpad mögött hallgatta végig Farkasházy Tivadar is, ami egészen egyértelműen inspirálólag hatott a volt miniszterelnökre, mert ledobta a klasszikus humorbombát:

  • Molnár Gyula bejelenti a színpadról a nap örömteli hírét: megszületett Ujhelyi István EP-képviselő lánya, Csenge. Majd azzal folytatja, hogy nincs demokrácia az országban, és a Fidesz a kormányzásával minden társadalmi csoportot magára haragított.

  • Kunhalmi Ágnes ezután a kormányváltás szükségességéről beszél, és erős hasonlatot használ: "Orbán Viktor egy lufi, nincs benne semmi, csak áporodott levegő. Ezt a lufit csak ti tudjátok kipukkasztani."

  • Az előbb kezdődtek a beszédek az MSZP majálisán városligeti nagyréten. Kunhalmi Ágnes budapesti elnök szólalt fel elsőként, és azzal kezdte, hogy "hol vannak a harcostársak, hol vannak az uniós zászlók", majd arról beszélt, hogy a többség Európához akar tartozni. Kunhalmi ezután az oktatás fontosságáról beszélt, és úgy vélte, a Fideszt nem érdekli a fiatalság sorsa, csak hogy elkerülje az igazságszolgáltatást.

  • Ha nem értette, hogy miért nem tud aludni a belvárosban, itt a magyarázat.

  • Megmentettünk egy kismacskát
  • Jobb munkakörülményeket, magasabb béreket és alacsonyabb árakat követelnek Metro Manilában.

  • Ez volt a legvéresebb május elseje!

    Hetven évvel ezelőtt, 1947. május elsején tizenegy embert lőtt agyon és több tucatnyit megsebesített Salvatore Giuliano és bandája. Az Amerika-mániás bandita korábban azon ügyködött, hogy Szicília elszakadjon Olaszországtól és negyvenkilencedik tagállamként az Egyesült Államokhoz csatlakozzon, miután a szakadár mozgalom megbukott, már beérte azzal, ha elhallgattathatja, ahogy fogalmazott, a kommunista kutyákat. Az igazi rejtély az, ki állt a banda mögött.

  • Csirkemell grillezve, 1 db - 1400 Ft

    Hasábburgonya - 500 Ft

    Sült kolbász - 1300 Ft

    Hagymakarika 10db -700 Ft

    Gyros tál - 1800 Ft

    Csapolt Ászok - 500 Ft

    Doboz Dréher - 600 Ft

    Rövidek 0,4 - 700 Ft

    Óriáspalacsinta - 800 Ft

    Vattacukor - 500 Ft

    • 13:30  Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Majtényi László volt ombudsman beszélget Az Orbán-rezsim után címmel a  városligeti Királydombon.
    • 14:00 Kormányváltó május 1. címmel tart rendezvényt az MSZP a Városligetben. Ekkor mond beszédet Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Molnár Gyula pártelnök és Botka László szegedi polgármester, akit a szocialisták miniszterelnök-jelöltnek javasolnak.
    • 18:00  A Momentum Mozgalom tüntetést és felvonulást szervez a Szabadság térről az Andrássy úton keresztül a Hősök terére "Mi, magyarok Európához tartozunk, és nem Moszkvához" jelszóval. 
    • Az LMP a Városligetben a liget megóvásáért és az erről szóló népszavazási kezdeményezésükért kampányol. 
    • A Magyar Liberális Párt és a Liberális Fiatalok Társasága (Lift) a város több pontján egész napos akciót tart Magyarország európai uniós csatlakozásának 13. évfordulójára. 
  • Moldován László, az LMP VII. kerületi képviselője azt mondta, most tartják a kampánynyitójukat a városligeti népszavazáshoz. A héten dönt a Kúria, lehet-e aláírást gyűjteni a népszavazás kiírásához.

  • Se Sorost, se Simicskát nem választaná Vona Gábor, egyiknek sem a csicskája – biztosította hallgatóságát a Jobbik elnöke a Hajógyári Szigeten. 

    Vonával Kisberg Szabolcs beszélgetett a nagy fehér sátornál, Mészárosról és a néppártosodásról is.

    Előbbi kapcsán megjegyezte: a gázszerelő börtönbe fog jutni, ha a Jobbik nyer 2018-ban. És senki sem kerül Mészáros jelenlegi helyébe – mondta vona. Ennél a kérdésnél nem került szóba Simicska Lajos.

    Vona szerint a Jobbik irányváltása, a néppártosodás helyes, mert „ami nem változik az elpusztul az nem él.” De ennek határait is kijelölve üzent a baloldalnak is: pártja senkivel sem fogna össze, mert ezzel hitele és ereje csökkenne.

    Utalt arra, hogy Orbánnak mentális problémái vannak, mert minden kritikus hangot azzal csap le, hogy sorosista vagy simicskista az illető.

    Vona elmondta, hogy az elmúlt hetekben nagykövetekkel, diplomatákkal beszélt, negyven országból. Hogy melyik országok képviselőivel, azt nem mondta meg, csak annyit árult el, hogy „aki fontos, ott volt” – a beszélgetésen a Jobbik irányvonala konkrétabban nem került szóba. Részletes riport a helyszínről később.