Budapest

Központosították a hajléktalanellátást

2011. szeptember 22., 19:02 Módosítva: 2011.09.22 19:03
19

A Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat két vezetője megállapodást írt alá a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium megalapításáról. A hajléktalanokra szánt pénzek ezentúl a konzorciumon keresztül lesznek elosztva, a többi civil szervezet kvázi alvállalkozóként részesülhet a forrásokból.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a konzorciumi forma a remények szerint hatékonyabbá teszi a hajléktalanellátást a fővárosban.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondása szerint az évi mintegy 340 millió forintos támogatást mostantól nem ágyszám alapján, normatívaként osztják szét, hanem súlyoznak.

Így jut majd figyelem azokra a végső állapotban lévő, esetleg inkontinens, vagy agresszív, pszichés problémáktól szenvedő hajléktalanokra is, akikkel kevésbé szívesen foglalkoztak, pedig ők vannak leginkább krízishelyzetben, valamint legjobban szem előtt.

Tovább

Keressük Budapest tíz legidegesítőbb lámpáját

2011. szeptember 22., 14:38 Módosítva: 2011.10.17 17:59
243

A bécsi városháza zseniális kommunikációs ötlettel indította útjára a város jelzőlámpáinak felülvizsgálatát: megszavaztatta a város polgárait a tíz legidegesítőbb lámpáról. Budapesten Tarlós István főpolgármester jelentett be jelzőlámpa-forradalmi lépéseket, ám erről elfelejtették megkérdezni a fővárosiakat, ezért most megtesszük mi.

Első körben szerkesztőségen belül néztünk körül, második körben olvasói javaslatokat várunk erre az e-mail címre, harmadik körben lehet kiválasztani az idegesítő lámpák krémjét.

Tovább

Jogszerűtlenül üldözte el a Tűzrakteret Terézváros

2011. szeptember 22., 12:17 Módosítva: 2011.09.22 13:31
204

Jogszerűtlennek minősítette a Fővárosi Kormányhivatal a Terézváros intézkedését, amelynek során rendőrök szállták meg és zárták be az épületet. Június 10-én a Kreatív magazin tartott díjkiosztó gálát a hatodik kerületi kulturális központban. Az esemény egyik helyszíne volt a kávézó egykori helyisége is, ahol a fogadás zajlott. Éjjel rendőrök jelentek meg, és arra hivatkozva, hogy a korábban már betiltott kereskedelmi tevékenységet folytatnak, utcára küldték a rendezvény résztvevőit, az ünnepségtől függetlenül az épületben dolgozó képzőművészeket, majd minden ajtót hatóságilag lepecsételtek.

Tovább

Nem létező bejelentések miatt zárnák be a ZP-t

2011. szeptember 21., 16:47 Módosítva: 2011.09.22 10:36
180

A XI. kerületi önkormányzat a holnapi a képviselőtestületi ülésen dönt a Zöld Pardon sorsáról. A vasárnapi 40.000-es tüntetésen több politikus is jelen volt, hangsúlyozottan nem pártpolitikai színekben, hanem civilként. Deutsch Tamás adminisztratív akadályok felállításának nevezte az újbudai döntéshozók ténykedéseit, Gyurcsány Ferenc pedig rossz álomnak minősítette a képviselőtestület fenyegető ígéreteit.

A Zöld Pardon 10 éves bérleti szerződése 2011. október 31-én jár le, a szórakozóhely tulajdonosai alá is írták, hogy távoznak, de már most sokan kampányolnak amellett, hogy a szórakozóhely meghosszabbíthassa a szerződést az önkormányzattal. Többek közt eddig 100 ezer aláírást gyűlt össze a ZP védelmében, tízezren egyenesen az állítólag a szórakozóhelyre sokat panaszkodó újbudai lakók közül.

Az önkormányzat mégis bezárná a helyet, nem az alacsony, évente 20 millió forintos bérleti díjra hivatkoznak, hanem arra, hogy évek óta érkeznek panaszos hangú bejelentések a ZP ellen, nem csak a környező utcákból, de a városrész távolabbi pontjairól is. Rétvári Bence a Facebookon is publikálta véleményét: semmi baja a szórakozóhellyel, de a Zöld Pardon költözzön odébb egy híddal.

Nincs nyoma a bejelentéseknek

2004 óta él az a rendelet, mely szerint az önkormányzathoz érkező névtelen bejelentésekre az önkormányzat nem köteles reagálni, illetve azokat dokumentálni, a hivatalos, vagyis nevesített bejelentéseket azonban nem csak kivizsgálni köteles, hanem arról a feljelentett felet is értesíteni.

Kővári Zsuzsa, a ZP tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy a XI. kerületi önkormányzattól eddig egyszer sem érkezett ilyen értesítés. Azt is hozzá tette, hogy a Zöld Pardon saját költségből végzett zajszint-felmérést, amely alátámasztotta, hogy a szórakozóhely nem lépte túl a megengedett zajküszöböt.

A tulajdonosnő számára érthetetlen, hogy az újbudai önkormányzat újabban már nem is a zajra hivatkozik, hanem a “vonulási útvonalakra”, amelyek – egészen a Móricz Zsigmond Körtérig - a környező utcákban okoznak felfordulást. A Zöld Pardon a 22 millió Forintos éves bérleti díj mellet további 16 milliót költ takarításra, közvilágításra, járőrszolgálatra az önkormányzat helyett.

Annak ellenére, hogy a Zöld Pardon könnyen megközelíthető, a 4-6-os villamostól mindössze 30 méterre helyezkedik el, és a legközelebbi lakóépület 300 méterre fekszik, az önkormányzat egy informális megbeszélés keretei között mégis azzal a javaslattal élt, hogy a Zöld Pardon költözzön odébb egy híddal.

Nem is önkormányzati telek

Milassin Levente, a XI. kerületi önkormányzat kommunikációs szóvivője nem a hivatalos bejelentésekre hivatkozott, hanem a nem hivatalos névtelen bejelentésekre, amelyek ugyan nincsenek dokumentálva, de mégis jelzik a környező lakosság elégedetlenségét, és ez már önmagában is elég ok, hogy a Zöld Pardon elköltözzön, például a Lágymányosi-hídhoz, ám ilyenfajta hivatalos javaslattal az önkormányzat eddig még nem élt.

Tudomásunk szerint a Lágymányosi-híd lábánál az újbudai önkormányzat nem rendelkezik ingatlannal. A földhivatali papírok szerint ezen a területen jelenleg az ARAGO Zrt, a Hartberg Investments Limited, a Blue Crown Investment, és más külföldi offshore cégek rendelkeznek telekkel.

Kérdésünker, hogy miért javasolják mégis a Zöld Pardon átköltözését éppen erre a helyre, amely mind a “vonulási útvonal”, mind a megközelíthetőség szempontjából rosszabb hely, a szóvivő azt felelte, hogy mindez csak technikai kérdés. Az önkormányzat, amely egyébként sok tekintetben példamutatónak tartja a Zöld Pardon működését, szívesen segít a szórakozóhelynek a könnyebb elérhetőség érdekében például egy ideiglenes villamosmegálló kialakításával.

Taxisok tüntettek az 56-osok terén

2011. szeptember 21., 15:24 Módosítva: 2011.09.21 16:58
52

Több száz taxis gyűlt össze Budapesten, az 56-osok terén, hogy tiltakozzanak a fővárosi taxisokra vonatkozó rendelettervezet ellen. Délután kettőre a tér megtelt az akcióhoz csatlakozó autókkal. A rendezvény elején a demonstrációt szervező Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének (TGFSZ) elnöke, Farkas Zsolt, és alelnöke, Fábrás Tibor a fővárosi taxizásra vonatkozóan hatóságilag rögzített árat és létszámszabályozást követeltek.

Tovább

Félmilliót akar Gergényitől a főváros

2011. szeptember 21., 13:45 Módosítva: 2011.09.21 13:45

A főpolgármesteri hivatal jogászai vizsgálják, hogy lehetne visszakapni Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánytól azt a pénzt, amit azokért az elismerésekért kapott, amiket most visszavont a fővárosi közgyűlés, mondta lapunknak Szűcs-Somlyó Mária, a városháza szóvivője.

Gergényi Péter összesen bruttó 500 ezer forint pénzjutalmat kapott 2006. november 17-én "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért", és "a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként".

Tovább

Emelik a speciális iskolák támogatását

2011. szeptember 21., 12:56 Módosítva: 2012.09.06 12:41
16

Átlagosan havi 40 ezer forintra emelte a súlyos tanulási és magatartási nehézséggel küzdő diákok támogatását a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettes a 2011-es költségvetési rendelet módosításához nyújtott be erre vonatkozó javaslatot, miután a főváros oktatási bizottsága előző nap kezdeményezte az összeg korábbi szintre történő visszaállítását.

Tovább

Pesten és Budán egyformán becsületesek

2011. szeptember 21., 11:09 Módosítva: 2011.09.21 11:09

Megvannak a Sopron Bank becsületkasszáinak eredményei. Három hete a nyugat-dunántúli becsületkasszák régi hagyományát hozta vissza a Sopron Bank, hogy játékosan vizsgálja meg, hogy állnak a becsületességgel Budapesten. Az ásványvizet tartalmazó italautomatákba nem kötelező pénzt bedobni, de ezzel a beteg gyerekeket segítő Csodalámpa Alapítványt rövidítik meg. A kampány első három hete alatt érdekes eredmény született: a belvárosban és Óbudán, a Sopron Bank két budapesti fiókja közelében kihelyezett kasszák szinte hajszálpontosan ugyanazt az eredményt hozták.

A két italautomatából összesen közel 8 ezer palack víz fogyott el eddig, a vízért a vásárlók közel 40%-a fizetett, 60%-uk pedig fizetés nélkül távozott. Eleinte sokan figyelték az automatákat és az azokat használókat, vélhetően ezért az emberek inkább fizettek, mint nem. A médiazaj csökkenésével együtt a vásárlókedv nem, a fizetési hajlandóság azonban csökkent. A szervezők azt feltételezik, hogy az arra járók megszokták a gépeket és úgy érezték, a figyelem lanyhultával ők is lazíthatnak.

Pest és Buda közt, mindössze 1% eltérés mutatkozik Buda javára, de a kampány szeptember 23-áig még tart. Egy-egy palack víz megvásárlásával hozzájárulhatnak a bank jótékony céljához: egy zalaegerszegi beteg kislány kérésére játszótér épül az otthonában.

Kertész Ákos már nem Budapest díszpolgára

2011. szeptember 21., 10:22 Módosítva: 2011.11.02 12:49
3773

A fővárosi közgyűlés a Fidesz–KDNP és a Jobbik-frakció szavazataival úgy döntött, visszavonja Kertész Ákostól a díszpolgári címet. A Kossuth-díjas író egy nyílt levelében genetikusan alattvalónak nevezte a magyart. A döntést éles vita előzte meg. A testület visszavette Gergényi Péter volt rendőrfőkapitány fővárosi díjait is.

Az író egy nemrég közölt publicisztikájában a magyarságot oly mértékben megsértette, hogy méltatlanná vált az elismerésre, ezért a közgyűlés visszavonja tőle a díszpolgári címet, hangzott el az ülésen. A döntést a Fidesz–KDNP és a Jobbik képviselői megszavazták, az LMP és az MSZP viszont nem.

Tovább

Visszaállíthatják a fogyatékos gyerekek támogatását a fővárosban

2011. szeptember 20., 13:32 Módosítva: 2011.09.21 12:58
56

Visszaállítaná a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő gyerekek támogatását 40 ezer forintra a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottsága.

A súlyos problémával küzdő gyerekeknek biztosított havi 40 ezer forintos fejenkénti támogatás az idei tanévben a felére csökkent, ami 27 intézményt és 1121 fővárosi tanulót érintett.

Tovább

Lelassult a közlekedés Budapesten

2011. szeptember 20., 08:24 Módosítva: 2011.09.20 10:51
16
Az Erzsébet híd budai lehajtójánál három autó egymásba csúszott
Az Erzsébet híd budai lehajtójánál három autó egymásba csúszott
Fotó: Honéczy Barnabás

Az eső miatt akadozik a közlekedés a fővárosban, közölte Rosta Mariann, a Fővinform ügyeletese kedd reggel. A városba vezető főbb útvonalakon, a hidak környékén, illetve balesetek miatt nagyon nehezen lehet autóval közlekedni.

Tovább

Felleginél parkol 96 új villamos és 93 troli

2011. szeptember 19., 08:37 Módosítva: 2011.09.19 09:14
101

A fejlesztési miniszter támogató levelének hiányában, formai okok miatt az uniós fejlesztésekért felelős KIKSZ Zrt. elutasította a főváros április óta dédelgetett járműbeszerzési projektjét, pedig korábban úgy tűnt, a 120 milliárdos bevásárlás mindenkinek tetszik. A támogató levélre több mint egy hónapja hiába vár a főpolgármester, a remélt 100 százalékos uniós támogatásról lecsúszhat a főváros.

Vasárnap Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár (NFM) és Vitézy Dávid vezérigazgató (BKK) aláírták az 1-es és 3-as villamosprojekt támogatási szerződését. Az eseménynek különös bájt ad, hogy a beruházás addig nem indulhat el, azaz a vállalkozó szerződését addig nem írhatják alá, míg egy másik projekt, a 96 új villamos és 93 troli beszerzése el nem dől. Utóbbit ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke feltételül szabta az előbbi fejlesztés elindításához.

Tovább

Melyik épületre hasonlít a Barátok közt ház?

2011. szeptember 18., 21:51 Módosítva: 2012.10.26 20:58
223

Wekerlén mintha megállt volna az idő a hatalmas platánfákkal övezett, rendezett utcák, régi stílusú, fagerendás, spalettás házak között. Az utcákon alig látni vasárnap délelőtt embereket, akiket mégis, azok is lassan közlekednek. Senki se rohan. Hogy mégis 2011-et írunk, azt csak az ötpercenként járó csuklós buszok és a kiépített kerékpárút jelzik.

Tovább

Hétfőtől újra megáll a villamos a Margitszigetnél

2011. szeptember 18., 17:19 Módosítva: 2011.09.18 17:19
263

A Margit-hídon befejeződött a felújítási munkák egy újabb szakasza. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnapi közleménye szerint szeptember 19-től újra járhatnak a gyalogosok az északi járdán. Az északi járda melletti kerékpárutat azonban a biciklisták még mindig nem használhatják, mert a díszkivilágítási munkák befejezéséig a járda egyes szakaszain állványok maradnak. A kerékpárutat az északi járdán várhatóan októbertől adját át, addig az útpályán kijelölt piktogramok mentén lehet biciklizni a hídon.

Az északi járda részleges átadása teszi lehetővé, hogy hétfőn üzemkezdettől újra megálljanak a 4-es és 6-os villamosok a Margitszigetnél. A BKK közleménye arra is kitér, hogy ha pótlóbuszok helyettesítik valamilyen okból a villamost, a Buda felé haladó buszok ezt a megállót nem fogják érinteni. Ezt azzal magyarázzák, hogy a híd évekkel ezelőtti tervezésekor nem jutott kellő figyelem a villamospótló autóbuszok megállójának kialakítására, így a kétirányú kerékpárút végig közvetlenül a járda mellett húzódik, és emiatt balesetveszélyes lenne ott buszmegállót kijelölni.

Indulhat az 1-es és a 3-as villamos fejlesztése

2011. szeptember 18., 13:52 Módosítva: 2011.09.18 15:29
110

Aláírta vasárnap az 1-es és a 3-as villamosvonal fejlesztésének uniós támogatási szerződését Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Mobilitási Hét Andrássy út rendezvényén Budapesten.

Az aláírás után kezdődhet el a kivitelezési tervek kidolgozása, majd a tényleges munka. Vitézy Dávid vezérigazgató az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a munkák várhatóan 2014-re fejeződnek be, a pénzügyi zárás pedig 2015-re várható.

A beruházás során mindkét vonalat felújítják és akadálymentesítik, a Rákóczi híd pesti hídfője és a Fehérvári út között meghosszabbítják az 1-es villamos déli vonalát. A vonalak bizonyos szakaszain teljes vasúti pályacsere lesz, megújul a felsővezeték- és az energiaellátási hálózat is - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. Mind a meglévő, mind a tervezett szakaszokon valamennyi peron teljesen átépül, így a megállók alacsonypadlós villamosok fogadására is alkalmasak lesznek. Több helyen lift és mozgólépcső kapcsolja majd össze a peront az aluljáró-rendszerekkel. A peronokat új tetők borítják majd, az utasok könnyebb eligazodását pedig korszerű utastájékoztató rendszer szolgálja majd.

A 41 milliárdos projekt keretében teljesen megújítják az 1-es villamos pályáját a Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc stadion között, ezen a szakaszon "egy csavar nem marad meg a mai infrastruktúrából", mivel megépítése - a nyolcvanas évek közepe - óta nem volt felújítás a vonalon.

A 3-as villamos vonalán az Erzsébet királyné útján, a Kőrösi Csoma Sándor úton és az Éles saroknál is felújítják a pályát, és több helyen füvesített vágányokat telepítenek. Átalakítják és megemelik a peronokat is, és mindkét vonal esetében teljesen lefedik.

Vitézy Dávid elmondta, hogy a Lágymányosi híd 15 évvel ezelőtti átadásakor meghagyták a helyet a villamosvágányoknak, az akkori tervek szerint ugyanis néhány évvel az átadás után átvezették volna a vágányokat Budára. A kormányok azonban a projekttervek hiányosságai miatt nem adhattak elvi hozzájárulást az uniós támogatáshoz.

Először a legrosszabb állapotban lévő szakaszokat újítják fel, mert ezeken Vitézy Dávid elmondása szerint egyre drágább karbantartási munkákat kell végrehajtani, a villamosok gyakran 10-20 kilométeres sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek csak. Hozzátette: az eredetileg gyorsvasútnak tervezett vonalon a lassújelek miatt mára hét perccel hosszabb menetidővel lehet közlekedni.

A fejlesztés azért is fontos, mert a körgyűrűs kapcsolatokat javítják, így a dél-budai utasok úgy tudnak átjutni a külső pesti kerületekbe, hogy nem kell a belvárosba bemenniük, többször átszállniuk. Hozzátette: csúcsidőben az 1-es villamosok 3 percenként közlekednek majd.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy fontos eleme az aláírás a Budapest és a kormány közötti stratégiai együttműködésnek. "Nem presztízsberuházásokat erőltetünk, hanem nyolc-tíz éves adósságokat tudunk ledolgozni" - mondta, hozzátéve, hogy nemcsak új beruházásokról van szó, hanem a régi infrastruktúra megújításáról is.

Csütörtökön döntenek a ZP sorsáról

Index, MTI
2011. szeptember 18., 11:25 Módosítva: 2011.09.18 11:25
181

A Zöld Pardon (ZP) közterület-használati kérelméről csütörtöki képviselő-testületi ülésén dönt a XI. kerületi önkormányzat.

A ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, eszerint további öt évre - 2016. október 31-ig - bérelnék a Petőfi híd budai hídfőjénél fekvő területet.

Az önkormányzat kommunikációs vezetője az ügy előzményeit felidézve emlékeztetett arra, hogy az önkormányzathoz évek óta folyamatosan érkeznek lakossági panaszok a Goldmann György téri szórakozóhelyekkel, köztük a ZP-vel kapcsolatban. Közölte, hogy a több száz, dokumentált bejelentést elsősorban a szórakozóhelyekhez vezető útvonal környékéről kapják, de érkeznek panaszok a városrész távolabbi pontjairól is. A környéken élők az éjszakai hangoskodás és az eldobált szemét miatt panaszkodnak - tette hozzá.

Milassin Levente hangsúlyozta azt is: az újbudai önkormányzat elismeri és nagyra értékeli mindazt, amit a ZP a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében tett az elmúlt években, és egyetért azzal is, hogy hasonló szórakozóhelyeknek van létjogosultságuk.
Mint fogalmazott, alapvetően tehát nem a ZP-vel van probléma, hanem a helyszínnel.

Közölte: ezért ha a ZP üzemeltetői a kerületen belül javasolnak egy másik, a lakosság életét kevésbé zavaró helyszínt, akkor az önkormányzat készséggel áll a további egyeztetések elé, és minden tőle telhető segítséget megad az ezzel kapcsolatos ügyintézésnél is.

A Zöld pardon kétszáz méteres körzetében egyébként egyetlen lakóépület sem áll, így viszonylag nehéz lesz a környékbelieket még ennél is kevésbé zavaró helyet találni.

Kőbánya is színes városrész lesz

2011. szeptember 18., 10:58 Módosítva: 2011.10.02 13:27
188

Végül rajtuk kívül többen is bekapcsolódtak  a maximum 2 négyzetméteres, befejezésre váró falfelület lefestésébe. A baráti
hangulatú eseményen például kisgyerekek és a helyi polgárőrség vezetője is teddy hengert ragadott.

A több, mint 400 négyzetméteres felület a csoport eddigi legnagyobb munkája volt.

Fotók: Színes Város Mozgalom
Fotók: Színes Város Mozgalom
Tovább

Gipszkarton mennyország, lógó csirkebelekkel

2011. szeptember 17., 23:28 Módosítva: 2011.09.17 23:28
92

Hibrid megoldást választott a BKV a Kőbánya-Kispesti végállomás átvételével kapcsolatban: át is vette, meg nem is. Mindenesetre az utasok már használhatják a megállót, amit már augusztus 24-én át kellett volna adni a Köki bevásárlóközpont építőjének. Az állomás nagy része még mindig építési terület.

Teljesültek azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik, hogy a 3-as metró utasokat szállíthasson Kőbánya-Kispest végállomásig, írta közleményében a BKK szeptember elsején, amikor megnyitották az állomást. Igaz, a buszok többségére még a Határ úton kell átszállni, mert a buszvégállomás még nincs kész, de legalább a vonatokra át lehet szállni. A BKV közlése szerint emiatt a kivitelező R-CO Zrt. kötbért fizet a közlekedési társaságnak.

Tovább

A büfés viszi tovább a Petőfi Csarnokot

2011. szeptember 16., 15:12 Módosítva: 2011.09.16 15:12
544

“A Pecsa megint olyan lesz, mint a nyolcvanas-kilencvenes években” - összegezte terveit a Petőfi Csarnok büféjét vezető Tornyai Tibor, aki várhatóan hamarosan az egész intézményt irányíthatja. A terv nem azt jelenti, hogy mostantól a szintipop, az érzelmes metál és a magyar alternatív zene határozza meg a kínálatot, hanem hogy az akkor jellemző rendszerben működtetnék a helyet.

Tovább

Megközelíthetetlen lesz a belváros a hétvégén

2011. szeptember 16., 11:48 Módosítva: 2011.09.16 11:48
222

Jelentős forgalomkorlátozásokra számíthatnak a hétvégén a budapestiek, miután több útvonalat is lezárnak rendezvények miatt. A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a Mobilitási Hét miatt az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky Endre út – Bajza utca közötti szakaszon zárják le pénteken 21.00 órától hétfő hajnal 4 óráig. Az Andrássy úton a szerviz utakon is tilos lesz a parkolás. A forgalom a Nagykörúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a dunai alsórakparton, valamint a Hungária körúton zavartalan lesz.

Tovább

Csúszhat a Margit híd befejezése

2011. szeptember 16., 10:00 Módosítva: 2011.09.16 10:00
96

A Margit híd szobrainak rendbehozatalát a korábbi költség negyedéért végeznék el, a vesztesek azonban perelnek, így ismét csúszhat az uniós támogatás folyósítása, írja a Napi Gazdaság.

Tovább

Vádat emelnek a BKV-ügyben

2011. szeptember 15., 18:51 Módosítva: 2011.09.15 18:55
17

Vádemelést javasol a rendőrség Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport és Sziebert György, a BKV volt jogi igazgatója ellen, az iratokat csütörtökön küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.

Tovább

Houdini-cirkusz és fiákerek az Andrássyn

2011. szeptember 15., 16:50 Módosítva: 2016.11.29 14:38
440

„Budapest a kultúra európai fővárosa, Magyarország pedig kulturális középhatalom lesz” – vezette fel a kormány új megaberuházásának tervét a kulturális államtitkár. Az Andrássy negyedről Szőcs Géza a Liget Köztársaság Egyesület közgyűlésén beszélt, azért hogy a tagok (a Városliget intézményei és az ott működő cégek) megismerhessék az eddig csak lebegtetett terveket.

Kulturális tengely resize
Fotó: varosepito.blogspot.com

A koncepció és a célterület is monumentális. Röviden: az Andrássy negyed a teljes Andrássy úton húzódna, egészen a Városligetig, amelynek szélén új múzeumépületeket építenének. Az odáig vezető útra pedig kulturális intézmények egész sorát költöztetnék.

A mértéktartóbb terv szerint a Hősök terei oldalon csak a Felvonulási teret rendeznék, a teljes koncepció azonban az egész Városligetet felújítaná. Mindez közlekedési alagutakkal és új forgalmi renddel egészítenék ki.

Tovább

BÖSZ: Tarlóst nem éri inzultus

2011. szeptember 15., 15:29 Módosítva: 2011.09.15 16:09
3

Régen fordult elő az MTI történetében, hogy egy hírt egymás után háromszor is módosítani kellett, de a szerda esti BÖSZ-ülésről szóló nyilatkozattal ez most megtörtént. Bár az érintettek általában bagatellizálják az önkormányzati reform Budapestre vonatkozó része miatti főváros-kerületek konfliktust, a fenti eset mutatja, hogy igen kényes politikai kérdésről van szó.

Ártatlan dolog, egyszerű technikai hiba, így jellemezte lapunknak Ríz Levente, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) vezetőségi tagja, XVII. kerületi polgármester a szerda esti malőrt. Egy javított mondat benne maradt a hírben, ez okozta a problémát, tette hozzá.

Tovább

Mozgólépcső vinne a Várba a Duna-partról

2011. szeptember 14., 23:36 Módosítva: 2011.09.15 22:48
236

„A Hauszmann-féle építkezésnél is nagyobb beruházás ez – mondta a Budai Várnegyed tervezett átépítésről a feladat koordinálásával megbízott miniszteri biztos, Zumbok Ferenc – Ez fogja a Vár jövőjét kétszáz évre meghatározni.” A feladat valóban monumentális, Hauszmann Alajos 1891-es megbízatása ugyanis csak a Palota felújítására szólt, az Orbán által kinevezett Zumbok munkaterülete viszont a teljes Várnegyed, az Attila úttól egészen a rakpartig.

Tovább

A kerületek akarnak főpolgármestert választani

2011. szeptember 14., 18:24 Módosítva: 2011.09.14 20:41
6

Egyhangúlag, vita nélkül elfogadták a 23 fővárosi kerület vezetői a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége(BÖSZ) elnökségének az önkormányzati törvényre vonatkozó javaslatát az érdekképviselet szerdai közgyűlésén - tájékoztatott Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja.

Riz Levente elmondta: a szervezet elnöksége beszámolt a 23 kerületi polgármesternek, illetve alpolgármesternek a kormányzattal folytatott nyári egyeztetéseiről, illetve az önkormányzati törvény módosításának jelenlegi állásáról, ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket az elnökség átadott a kormányzatnak. Hozzátette: ezt követően a BÖSZ közgyűlése egyhangú döntéssel elfogadta az elnökség javaslatait.

Tovább

Összement a Centrum Parkoló birodalma

2011. szeptember 14., 09:02 Módosítva: 2012.03.12 12:12
26

A népszerűtlen parkolási társaság, a Centrum Parkoló Kft. üzemeltetési területe folyamatosan zsugorodik Budapesten, legutóbb az I. kerületi önkormányzat döntött arról, hogy novembertől a saját kezébe veszi a parkoltatást. Ez egyfelől jó, mert a közpénzek nem egy magáncég átláthatatlan kasszájába folynak, másfelől viszont elindult egy kedvezőtlen folyamat: a parkolási rendszer nem egységesül, hanem polarizálódik. A parkolás kérdése ráadásul az eszkalálódó főváros-kerületek háború egyik leglátványosabb színtere.

Válság és káosz jellemzi a fővárosi parkolási rendszert, jelentette ki 2003-ban Vajda Pál főpolgármester-helyettes és felvázolta a stratégiát: 2011 környékére egységes, egy kézben tartott parkolás lesz Budapesten. Akkor három társulás működtette a rendszert. Miről beszélne most?

Tovább

Diákigazolvány nélkül is lehet BKV -zni

2011. szeptember 13., 12:52 Módosítva: 2011.09.13 12:53
13

Biztosítja a diákokat megillető kedvezményeket a BKV október 31-ig, hogy ha késik a diákigazolványok kiállítása, tájékoztatott a BKV.

Az oktatásért felelős államtitkár kezdeményezte, hogy a közlekedési szolgáltatók átmenetileg fogadják el az iskolák által kiadott tanulói jogviszony-igazolást, hallgatói jogviszony- igazolást, illetve a diákigazolvány-igénylőlapoknak az iskolák által hitelesített másolatát. Az igénylőlapoknak tartalmazniuk kell az intézményvezető aláírását és az intézmény hivatalos bélyegzőjével ellátott pecsétet.

A tanulók és hallgatók diákigazolvány hiányában, de a felsorolt igazolások valamelyikének birtokában október 31-ig használhatják a BKV járatait kedvezménnyel. Bérlet használatakor a 14 év feletti tanulóknak a szelvényre a diákigazolvány szám helyett a személyi igazolvány számot, személyivel nem rendelkezőknek pedig születési dátumokat kell feltüntetni.

A bérletek csak ezen igazolások valamelyikével és 14 év felettieknél érvényes személyi felmutatásával együtt használhatók.

Azoknak a diákoknak, akiknek születési dátumukat vagy személyi igazolvány számukat kellett feltüntetniük a bérletükön, de időközben megérkezett az új diákjuk, a bérlet érvényességi idejéig szükséges maguknál tartaniuk az igazolások valamelyikét, amelyikkel előtte együtt használták a bérletüket.

Október 31. után kizárólag a diákigazolványok felmutatásával jogosultak erre a kedvezményre. Aki diákigazolvány nélkül ennél későbbi lejáratú bérletet használ, annak legkésőbb az október 31-ét követő első utazása megkezdése előtt a BKV pénztáraiban 250 Ft-os kezelés díj ellenében ki kell cseréltetnie a bérletszelvényét, tájékoztatott a BKV.

Szélsőséges kamuprojekttel vezették meg a Vár felújítóit

2011. szeptember 13., 08:56 Módosítva: 2011.09.14 14:42
148

„Ezek szándékosan szélsőséges koncepciók, amelyekkel a párbeszédet akartuk megindítani a Vár átépítésével kapcsolatban” – rántották le a leplet a sajtót, a minisztériumot és az építészeket is összezavaró tervükről az összeesküvők nyomozásunk végén. Antal Gabrielláról, Borzsák Veronikáról és Tánczos Tiborról azonban még semmit nem lehetett hallani hétfő reggel, amikor a sajtó összegyűlt a Várgondnokságnál, hogy megtudja, hogyan képzeli el a kormány legújabb megaberuházását, az Ország Közepe Projektet.

Tovább

Ötmilliárdos kapuzárási pánik Újpesten

2011. szeptember 12., 12:13 Módosítva: 2011.09.12 14:43
93

Egy gyorsan átfuttatott javaslattal ötmilliárdos kötvény kibocsátásra készül a IV. kerületi önkormányzat. A kerületnek eddig nem voltak jelentősebb adósságai, most viszont a Hajrá Újpest Városfejlesztési Program miatt húszéves teher kerülhet a kasszára.

Hiába nevezte Orbán Viktor miniszterelnök az eladósodást többször is az ország legyőzendő ellenségének, az újpesti önkormányzat barátkozni kezdett az ellenséggel. A IV. kerületi képviselőtestület kedden rendkívüli ülésen tárgyalja a Wintermantel Zsolt polgármester előterjesztését, amelyben ötmilliárd forintnyi húszéves futamidejű kötvénykibocsátást indítványoz.

hujpn

Az előterjesztést a előző hét utolsó napjaiban kapták meg a képviselők, így csak néhány napjuk volt a javaslat áttekintésére.

Tovább