Budapest

Sok milliárd múlhat a mai metróperen

2011. szeptember 12., 12:04 Módosítva: 2013.01.08 16:02
2

Délután kezdődik a Bamco Alagút- és Metróépítő Kkt. kontra Nemzeti Közlekedési Hatóság per a Fővárosi Bíróságon, amelyben a Bamco azt bizonyítaná, hogy jogszerűtlenül állították le az alagútfúró pajzsot 2008-ban a Gellért tér alatt. Ha a cég nyerne, nagyot javulna a pozíciója a kötbértárgyalásokon, ahol legalább 13 milliárd forint a tét. A peren végül nem született ítélet, az eljárás folytatódik.

A Bamco a közlekedési hatóság annak a 2008-as határozatának felülvizsgálata miatt indította a pert, amelyben megtiltotta, hogy a fúrópajzsok továbbhaladjanak a Gellért tér alatt. A probléma az volt, hogy a Bamco 2008 augusztusában a hatóság felszólítása ellenére, a szükséges bányakapitánysági jóváhagyás nélkül, újraindította a déli alagútépítő pajzsot és behatolt vele arra a területre, ahol egy majdani átkötő alagútnak kellett volna elkészülnie. A Bamco szerint nem kellett volna engedélyt kérni a továbbhaladásra.

Tovább

Ténylegesen átadták a budai biciklis alagutat

2011. szeptember 12., 11:47 Módosítva: 2011.09.12 13:16
276

Forgalomba helyezték a Margit híd budai partját átvágó biciklis alagutat hétfőn délelőtt, adta hírül sajtóközleményben a BKK.

Az alagutat megnyitották már a biciklisek előtt augusztus 9-én, de akkor gyorsan le is zárták, ugyanis az átjáró forgalomtechnikai jelzéseit a kivitelező elrontotta.

marg alag
Fotó: index

Az EU-s támogatással megvalósuló és a Margit hídi felújításához kapcsolódó két irányú budai alagút mintegy 33 méter hosszú és a falakat Zsolnay- burkolat díszíti. A hídfő áttörése úgy valósult meg, hogy az nem változtatta meg a híd műemléki képét.

Az alagút átadásával az arra közlekedőknek nem kell többet az aluljárót használniuk és közvetlenül tudnak átjutni a rakparton a Margit híd egyik oldaláról a másikra.

A Margit hídi két irányú biciklis út átadására is sor kerül lassan, a hídon zajló munkák befejeztével, közölte a BKK.

Túl drágán vette a Volvókat Aba Botond?

2011. szeptember 12., 10:53 Módosítva: 2011.09.12 13:30
38

Összesen 138 gépjárművet vásárolt 2005-2006-ban, Aba Botond vezérigazgatósági idején a BKV úgy, hogy a beszerzésükről nem döntött az igazgatóság, ráadásul a legdrágább vásárlási módot, a lízinget választották, állapította meg az Állami Számvevőszék a BKV gazdálkodásának felülvizsgálatakor. A szervezet hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a BRFK-n. Antal és Kocsis után következik Aba Botond?

Sepsey Tamás, az Állami Számvevőszék főigazgató-helyettese lapunknak elmondta, hogy a BKV 2005 és 2006 évi gépjármű szállításokra igazgatósági döntés nélkül írt ki pályázatot, ráadásul a legdrágább beszerzési módot, a lízinget választotta. Összesen 106 autóbuszt (100 csuklós Volvót és hat - részben a szakszervezetek által használt - turistabuszt), 10 trolibuszt (Ganz-Skoda gyártmányút) és 22 belszolgálati járművet vásárolt a cég ilyen módon.

Tovább

Buszos alvállalkozókat keres a BKV

2011. szeptember 12., 07:02 Módosítva: 2011.09.12 07:03

Még ebben a hónapban ki kell írni a BKV buszos alvállalkozóit kiválasztó közbeszerzési tendert, amiről Kocsis István vezérigazgató távozása előtt tartott közgyűlésen határoztak, írja a Népszabadság.

Tovább

200 millióért távolítják el a falfirkákat

2011. szeptember 11., 09:28 Módosítva: 2011.09.11 09:28
9

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. indított hirdetményes, tárgyalás nélküli közbeszerzést a graffitik és a vadplakátok eltávolítására, a nyertes konzorcium 200 millió forint keretösszegből gazdálkodhat, a megajánlott egységárak alapján - az eredmény a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az egyedüli ajánlattevő konzorcium tagjai: Ifotech Clean Kft., Tensid Deutschland GmbH., Tiszta Város Kft., és a Comfort Invest Team Kft.  A tisztítás mellett feladat még a monitoring és diszpécser szolgálat működtetése, valamint az újra keletkező vadplakátok és graffitik eltávolítása.

A vadplakátok eltávolításának havi egységára van, amely 2,5 millió forint. A monitoring és a diszpécserszolgálat ellenértéke havonta 500 ezer forint. A felfedezéstől számított 5 napon belül távolítja el a vadplakátokat és graffitiket a konzorcium.

Megkerült az elveszett BKV-s nyomozás

2011. szeptember 8., 14:55 Módosítva: 2011.10.12 15:40
39

Előkerült az egyetlen olyan BKV-s nyomozás, amelyben Kocsis István volt BKV-vezérigazgató nem feljelentő, hanem érintett lehet. Az ügyet korábban felügyelő Fővárosi Főügyészség utánanézett, és kiderült: a nyomozást idén márciusban vette át a Központi Nyomozó Főügyészség. Gyanúsított még nincs.

Nyoma veszett egy BKV-s nyomozásnak írtuk csütörtökön, miután a 2009-ben állampolgári bejelentésre és ügyészségi utasításra indult eljárásról sem a BRFK, sem a BKV-s nyomozásokat átvevő Központi Nyomozó Főügyészség sem tudott közelebbi információval szolgálni.

Tovább

Nyoma veszett egy BKV-nyomozásnak

2011. szeptember 8., 08:15 Módosítva: 2011.09.08 08:15
98

Nincs nyoma a BKV offshore szerződéseivel kapcsolatos nyomozásnak a BRFK-nál és az ügyészségen, derült ki érdeklődésünk nyomán. Ezzel az üggyel indult 2009-ben a nagy nyomozáshullám a BKV-nál, igaz, itt még Kocsis István volt érintett, míg a későbbi ügyekben már ő maga vált feljelentővé. A későbbi eljárások beértek: Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes és társainak ügye záró szakaszban van az ügyészségen. Sőt, a BRFK nemrég adott át egy újabb korrupciós ügyet, amelynek gyanúsítottja az elmúlt ciklusban befolyással üzérkedett a Főkertnél.

Az összes BKV-val kapcsolatos nyomozást átvette tavaly tavasszal a Központi Nyomozó ügyészség, a BRFK-nál nem maradt egy sem, válaszolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya, amikor a 2008-as (Kocsis István által aláírt) BKV-s offshore szerződések utáni nyomozásról érdeklődtünk.

Tovább

Menesztik a BKV jogi igazgatóját

2011. szeptember 7., 13:29 Módosítva: 2011.09.07 14:44

Távozik a BKV jogi igazgatója, Tomasitz István - írja a hvg.hu. Az MTI-nek egy neve elhallgatását kérő forrás megerősítette az információt. A portál egy, a közlekedési társaság ügyeit jól ismerő forrásra hivatkozva azt írta: "Tomasitz eltávolítása várható volt Kocsis István menesztése után, mivel rendszeresen szembement a BKV fölé rendelt Budapesti Közlekedési Központ vezetésével, és bírálta annak szakmai elképzeléseit". Az MTI szerint Tomasitz Istvánnal kedden közölték, hogy menesztik a cégtől, a folyamat még ezen a héten lezárul.

Tomasitz István információink szerint Kocsis István első számú embere volt a BKV-nál, a lehető legbizalmasabb pozícióban, kabinetvezetőként egyszersmind jogi igazgatóként. A Kocsis leváltása utáni megbízott vezérigazgató, Várszegi Gyula (korábban a BKV igazgatóságának elnöke) korábbi tisztségéből adódóan jól ismerte Tomasitzot, sokan nem csodálkoznak, hogy első döntéseinek egyikeként menesztette őt.

Várszeginek egyébként megbízott vezérigazgatóként nem sok önálló döntési jogköre maradt, a BKV ügyeinek túlnyomó részében a cég igazgatósága vette át ezeket a jogokat (úgy tudjuk, hogy ezt egyébként maga Várszegi kérte így).

Tomasitz Istvánt 2009. december 9-én nevezték ki a BKV megbízott jogi igazgatójává, miután a cégtől menesztették elődjét, Sziebert Györgyöt, akit a rendőrség egy szerződés miatt vett őrizetbe, majd több hónapra előzetes letartóztatásba helyezték.

Ismét házhoz jön a rendelt taxi Ferihegyen

MTI/OS
2011. szeptember 6., 17:39 Módosítva: 2011.09.18 17:28

A Budapest Airport és a BKK, illetve a taxis szervezetek sikeres tárgyalásai nyomán háromnegyed év eltelte után, szerdától ismét a 2-es terminál előterének érkezési szintjén lehet beszállni a telefonon előrendelt taxikba a Liszt Ferenc repülőtéren. Az együttműködési nyilatkozatot aláíró taxitársaságok autói öt percig tartózkodhatnak majd az érkezési szint előtti területen, de semmilyen illegális kereskedelmi tevékenységet nem végezhetnek. A forgalmat számítógépes rendszer fogja felügyelni.

Tovább

Kiszorítanák a lomizókat Budapestről

2011. szeptember 6., 10:46 Módosítva: 2012.03.19 12:18
145

A budapesti lomtalanítási rendszer átalakítását tervezi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Klug Lajos, a társaság vezérigazgatója kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem térségenként egyszerre, hanem a lakók megrendelései alapján lenne lomtalanítás a fővárosban. Ezt kérhetné társasház vagy több családi ház is, a lakosságnak pedig a társaság szándékai szerint nem kerülne külön pénzébe.

A vezérigazgató indoklása szerint "az alapelv a rend megteremtése - csatlakozva Tarlós István főpolgármester programjához -, hogy a lomtalanítás ne tükrözzön hadiállapotokat". Kifejtette: az utóbbi években tapasztalható, hogy vannak, akik a lomtalanításokból élnek, "iparággá nőtte ki magát"; közegészségügyileg elfogadhatatlan, hogy az adott helyeken az utcákon élnek napokig, ott főznek és végzik szükségleteiket.

Tovább

Titkos Zeneakadémia épült a belvárosban

2011. szeptember 6., 00:52 Módosítva: 2011.09.06 12:44
637

Izgalmas épületet húztak fel Budapest közepén, a sűrű hetedik kerületben, úgy, hogy arról szinte senki nem tudott. A Zeneakadémia új épületének bravúrja, hogy a hazai trenddel szakítva nem archaizál és nem szimbolizál. Új részeivel sem akar réginek látszani, sőt, az egész nem igyekszik úgy tenni, mintha valójában Szent Korona lenne, vagy ősi templom.

Tovább

Ötven tonna hulladéktól tisztították meg az erdőt a IX. kerületben

2011. szeptember 5., 15:09 Módosítva: 2011.09.05 15:28
15

Elhagyatott hajléktalan telepet számolt fel a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészete a IX. kerületi Gyáli út és Illatos út közötti 2,5 hektár nagyságú erdőterületén – áll a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

Tovább

Elpusztult a budavári marketingszőlő

2011. szeptember 5., 12:21 Módosítva: 2011.09.06 09:15
389

Csupaszon meredeznek a szőlőkarók a budai várlejtőn, a tavaly elültetett oltványok elszáradtak, eltűntek. A marketingötletre 15 millió forint ment el. A Főkert nem adja fel, hamarosan ismét próbálkozik: oltványok  helyett konténeres tőkékkel.

Már a május elején látni lehetett, hogy az egykori budavári szőlészet felelevenítésére tett kísérlet elsőre nem fog összejönni: az oltványok többsége elszáradva hevert a karók tövében.

A szőlőt ellepte a gyom és a szemét, amin a Főkert emberei akcióval próbáltak segíteni. Hiába, az oltványok java része teljesen elpusztult.

Tovább

Mi változik a Széll Kálmán téren?

2011. szeptember 4., 11:43 Módosítva: 2012.01.30 12:11
99

A fővárosi közgyűlés eheti ülésén elfogadta a Széll Kálmán tér rendezéséről szóló koncepciót, elkezdődhet a konkrét tervezés. Egyelőre azonban sok a bizonytalanság: a beruházásra van pénz, de nem tudni, pontosan mennyi. A tervek szerint az építkezés első üteme 2013-ban kezdődik és 2014-ben fejeződik be, de azt, hogy mi fér bele a koncepcióból az első ütembe, és lesz-e egyáltalán második ütem, nem tudni. Ami biztos: a mostani elképzelés sokadik a sorban, de eddig némi aszfaltozáson és néhány dézsás fa kihelyezésén kívül nem sok minden történt.

A most elfogadott koncepció lényege: nem park épül, hanem racionálisabban használható közlekedési tér. Ennek érdekében több, és jobban szervezett gyalogos terület lesz, ésszerűen csoportosított busz- és villamosmegálló, és a biciklisekről sem feledkeztek el: a teret teljesen "átkerékpározhatóvá" teszik. A közúti közlekedés alig változik, az erre a részre vonatkozó tervezői kulcsmondat így szól: a térnek "a gépkocsiforgalom számára egyszerre kell átengedőnek és feltartóztatónak lennie". (A teljes koncepció innen letölthető.)

Tovább

Felújítják a Ferenciek terét

2011. szeptember 3., 11:38 Módosítva: 2011.09.03 12:45
421

A fővárosban a Ferenciek tere és a Széchenyi tér rendbetételével folytatódhat a belvárost megújító Város Szíve program, a Károly körút és Március 15. tér pénteken befejezett felújítását követően, jelentette be Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szombaton, Budapesten.

Vitézy kifejtette: a Ferenciek tere előreláthatólag 2013-ban válhat a fővároshoz méltó központi találkozóhellyé, egyebek mellett a jelenlegi közúti aluljáró lezárásával, illetve a Kossuth Lajos utcát átszelő zebrák kialakításával.

Tovább

Szombattól megint a Kökiig jár a metró

2011. szeptember 1., 23:16 Módosítva: 2011.10.02 13:27
55

Szombaton üzemkezdettől a 3-as metró újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest végállomásig közlekedik, a buszok egyelőre még a Határ útig járnak.

A BKK szerint teljesültek azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik, hogy a 3-as metró utasokat szállíthasson Kőbánya-Kispest végállomásig.

Hangsúlyozták, hogy a BKK és a BKV mindent elkövetett annak érdekében, hogy az utasok mielőbb, akár részlegesen használhassák az átépült végállomást, dacára, hogy a megkötött megállapodás alapján a bevásárlóközpont építőjének már korábban el kellett volna készülnie mind a metró-, mind a buszvégállomással.

A metróállomást ideiglenes formában adják át az utasoknak. Ezzel könnyebbé válik többek között a Kőbánya-Kispest vasútállomás elérése. Az autóbusz végállomás átadására azonban még várni kell, mert az autóbusz végállomás infrastruktúrája nem éri el az ideiglenes használatba vételhez megkívánt készültségi fokot sem.

Az új Kőbánya-Kispest autóbusz-végállomás átadásáig a BKV autóbuszjáratok és a Volánbusz elővárosi járatok továbbra is meghosszabbított útvonalon, a Határ út metróállomáson kialakított ideiglenes végállomásig járnak. A buszok egy része Kőbánya-Kispestnél is megáll ugyan, de az ideiglenes formában használható metróállomástól távolabbi megállóban, ezért átszállásra a Határ úti állomást javasolják.

Átnevezés után át is festik a Rákóczi hidat

2011. szeptember 1., 11:51 Módosítva: 2011.09.01 11:51
31

Szeptember 3-án és 4-én (szombaton és vasárnap) hétvégén napközben, egyébként pedig az éjszakai órákban kell sávlezárásokra számítani a Rákóczi (korábban Lágymányosi) hídon.

Az 1995-ben híd szerkezetének festése miatt először szeptember 3-án, szombaton 12 órától szeptember 4-én, vasárnap 17 óráig kell forgalomkorlátozásokra számítani. A Pestről Budára vezető belső sávot zárják le az szükséges anyagok odaszállítása idejére, ugyanis a festéshez szükséges állványokat és segédanyagokat a pilonok közé, a híd közepére helyezik el.

A festés várhatóan másfél-két hónapos időtartama alatt további öt alkalommal, két-két órára zárják majd le a hídon a belső forgalmi sávokat, az éjszakai órákban. Egy októberi hétvégén a szeptember 3-i lezáráshoz hasonlóan nappal is kell forgalomkorlátozásokra számítani.

Végkielégítést kapnak az átvett BKK-sok

2011. szeptember 1., 11:34 Módosítva: 2011.09.01 11:34

Végkielégítést kapnak, majd munkahelyük jogutódjánál, a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) dolgoznak tovább a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) munkatársai - írja a csütörtöki Blikk. A BKK szerint ha jogutódlással (eredeti fizetéssel) átveszik az 5 munkatársat, akkor sokkal több lett volna a kiadás, mint az egyszeri végkielégítés és felajánlott kisebb bér mellett.

A BKSZ feladatait és egyes dolgozóit átveszi a BKK. Előbb azonban a munkatársaknak még kifizetik a végkielégítéseket. Pedig munkájuk lényegében nem változik, csak munkahelyük neve, mivel a BKK voltaképp a BKSZ jogutódjává válik, írta a Blikk.

Tovább

Lassan lezárul a Margit híd-saga

2011. szeptember 1., 06:18 Módosítva: 2011.09.01 06:18
90

A felújítás mostani állása szerint szeptember első hetében birtokba vehetik a gyalogosok és a kerékpárosok a Margit hidat. A műszaki átadás-átvétel is szeptember elején kezdődik, a hivatalos átadás várhatóan októberig is elhúzódhat, a műemléki restaurálásról és parképítésről nem is szólva. Az eredeti véghatáridő fél évvel korábban, március 31-én volt.

Most már valóban a végéhez közeledik a Margit híd felújítása: szeptember első hetében átadhatják a híd északi oldalán húzódó járdát-kerékpárutat is, valamint megnyitják a budai hídfő alatti biciklis alagutat. A szeptemberben kezdődő műszaki átadás-átvételi eljárás azonban elhúzódhat októberig, sőt a kapcsolódó (de forgalmat már nagyon nem zavaró) beruházások, mint például a hídfők parkosítása vagy a műemlék védelmi helyreállítás 2012-ben fejeződhetnek be.

Tovább

2014-re részben megújul a volt Moszkva tér

2011. augusztus 31., 17:40 Módosítva: 2012.01.30 12:11
56

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Széll Kálmán tér átépítésével kapcsolatos koncepciót és arról is döntöttek, hogy módosul a Móricz Zsigmond körtér területrendezése, a jelenleg folyó munkákat azonnal felfüggesztik.

Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes Széll Kálmán térről szóló előterjesztését a képviselők 24 igen szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadták el. Az előterjesztő a vitában azt hangsúlyozta, hogy a korábbi több tízmilliárdos tervekkel ellentétben a pár milliárd forintból megvalósítható programmal szeretnék megoldani a Széll Kálmán tér területrendezési problémáját.

Tovább

Pusztulnak a kiskörúti kockafák

2011. augusztus 31., 14:51 Módosítva: 2011.08.31 14:52
67

Bár még át sem adták, már pusztulnak az uniós támogatásból felújított Károly körút kocka alakú díszfáinak levelei, állapították meg a projekt hivatalos átadása előtt nem sokkal a Budapesti Közlekedési Központ szakemberei. Az ok: a fákat későn ültették. Kár nincs, mert a kivitelező ingyen kicseréli a növényeket októberben.

Még át sem adták hivatalosan a Budapest Szíve projekt keretében felújított Károly körutat - a hivatalos átadás szeptember 2-án lesz -, már cserélni kell a kiskörút fő díszítőelemeinek számító kockafákból ötöt. A felújítást a Budapesti Közlekedési Központ felügyelte, ezért megkerestük őket: mi történt a növényekkel?

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István
Tovább

Az MSZP szerint törvénytelen a fővárosi kórházak átadása

2011. augusztus 31., 13:03 Módosítva: 2011.08.31 13:17

Még hiányzik a helyzetet rendező jogszabály, ezzel indokolta Tarlós István főpolgármester azt, hogy a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén nem vette napirendre a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű kórház állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést. A szocialisták szerint ők hívták fel Tarlós figyelmét arra, hogy a főváros jogszabályt sértett volna az átadással.

Tarlós István a közgyűlés szünetében elmondta, hogy a visszavont előterjesztés inkább egy elképzelés volt a kórházak átadásáról, mint kiforrott rendelet, de ezt is korai lett volna tárgyalni a megfelelő jogszabályok hiányában.

Tovább

Októberig bizonytalan a fogyatékos gyerekeket fejlesztő iskolák sorsa

2011. augusztus 31., 12:52 Módosítva: 2012.02.24 16:58
21

Nem tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én arról, hogy ismét megemelnék a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek oktatására szánt támogatást. Az autista, magatartászavaros, testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek neveléséhez eddig fejenként havi 40 ezer forinttal járult hozzá Budapest költségvetése, amit a közgyűlés határozata június 22-én 25 ezer forintra csökkentett. Az Index kérdésére közölték: a főváros októberben köti meg a támogatási szerződéseket az iskolákkal. Addig keresik a lehetőséget arra, hogy lehetne a támogatást ismét  40 ezer forintra emelni.

Tovább

Egyelőre nem adják oda az államnak a fővárosi kórházakat

2011. augusztus 31., 10:41 Módosítva: 2011.09.09 12:26

Visszavonta a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű kórház állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, így erről várhatóan egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Információink szerint a halasztásban szerepet játszott az is, hogy a BKV finanszírozási problémája még nem rendeződött teljesen.

A döntés hátterében információink szerint az áll, hogy a kórházak állami kézbe adásáról korábban egyezség született az állam és a főváros között, ennek feltételei azonban egyelőre nem teljesültek. A csereügylet lényege az volt, hogy a főváros a kórházak állami kézbe adásával hozzájárul a Semmelweis tervben lefektetett egységes egészségügyi rendszer megteremtéséhez. Cserében több mindent várt a főváros. Az egyik legnagyobb tétel a BKV finanszírozásának rendbetétele volt. Ez a költségvetési támogatás mellett magában foglalná a BKV adósságrendezését is. Mint megtudtuk, a fővárosnak romlottak volna az alkupozíciói, ha most egyoldalúan nyilatkozott volna a kórházak átadásáról.

Tovább

Felmondta a közszolgálati szerződést a CET beruházója

2011. augusztus 31., 10:17 Módosítva: 2012.04.04 15:42
11

Felmondta a Fővárosi Önkormányzattal között szolgáltatási szerződését a Duna-parti CET kulturális központ beruházója, a Porto Investment. Közleményükben az önkormányzat súlyos szerződésszegésével indokolták döntésüket. Az "elmúlt hónapok törvénytelenségei, súlyos szerződésszegései és a városvezetés cinikus, a projekt megvalósítását akadályozó magatartása nem méltó egy világvároshoz", írták.

Tovább

Tarlós: Létezik hajléktalanbűnözés

2011. augusztus 29., 16:00 Módosítva: 2011.09.07 12:56
436

Tarlós István nem hóhér, létezik hajléktalanbűnözés, közlekedési adót akar a főváros, ezek voltak a legerősebb mondatai annak a sajtótájékoztatónak, amelyen a főpolgármester bemutatta a ciklus első 10 hónapjának eredményeit összefoglaló, úgynevezett Zöld könyvet.

D SOS20110829001

Nem hóhér vagyok, hanem főpolgármester, mondta Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy nem említ neveket sem a korábban kiadott, a múlt örökségeit tartalmazó Fehér könyvben és a tájékoztatón bemutatott Zöld könyvben sem. Az erről a helyről letölthető Zöld könyv Tarlós István elmondása szerint arról szól, hogy mi az, amit az új városvezetés elért az elmúlt tíz hónapban.

A 26 oldalas, inkább füzetre emlékeztető kiadvány területek szerint tagozódik. A pénzügyi részből megtudható, hogy az előző városvezetés egy stratégia nélküli, rendezetlen ügyekkel és beárazatlan kockázatokkal teli, pénzügyi válsághelyzetben levő Budapestet hagyott örökül. Ezen az új vezetés a gazdálkodási fegyelem helyreállításával és átfogó "priorizáláson alapuló" költségcsökkentéssel segített. A városüzemeltetés átalakításával pedig 4,5-5 milliárd forintot spóroltak.

Tovább

Előbújtak a melegben a strandtolvajok

2011. augusztus 26., 17:01 Módosítva: 2011.08.26 17:01
15

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi kapitánysága megkezdte a nyomozást nyolc strandlopás ügyében, amelyek augusztus 24-én történtek Budapesten, nyilatkozta a BRFK sajtosztálya.

Az egyik esetről olvasónk számolt be. Ő azt írta, hogy szerdán délután lopták el dolgaikat a margitszigeti Palatinus strandfürdőn.

Szőke László, a Budapesti Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta, aznap négy ember jelentkezett az ügyintézőknél, hogy eltűntek az értékeik a szekrényekből. Közülük egy személy volt külföldi, de neki semmije nem tűnt el, csak rossz szekrényszámot adott meg.

A másik három esetben folyik a vizsgálat. A zárakat nem törték fel, külsérelmi nyomok nem voltak. Az ellopott tárgyak kárértéke összesen négyszázezer forint, ami aranyláncból, nagy értékű mobiltelefonokból és készpénzből adódott össze, nyilatkozta Szőke.

"A ruhák és az iratok végül meglettek, de a strand személyzete legalább fél órán át blokkolta a jegyzőkönyv felvételét és a bankkártyák/telefonok letiltását", állította olvasónk. Ezzel kapcsolatban Szőke azt mondta, a vizsgálatot alaposan kell elvégezni, az érintetteket meg kell hallgatni, ez időbe kerül, valószínű ezért tűnt a vendégeknek hosszúnak és körülményesnek az ügyintézés.

A történtekkel kapcsolatban Szőke azt mondta még, a jelenlegi közbiztonsági helyzetben előfordulnak lopások. "Ezek megelőzésére cégünk szorosan együttműködik a BRFK munkatársaival. A bűnmegelőzési osztálytól heti rendszerességgel látogatják fürdőegységeinket, a több nyelvű szóróanyagok kihelyezéséről, szétosztásáról folyamatosan gondoskodunk." A hangosbemondókban rendszeresen fel hívják a vendégek figyelmét, hogy vigyázzanak értékeikre, külön hangsúlyozva, a BGYH Zrt. csak és kizárólag az értékmegőrzőkben elhelyezett tárgyakért vállal felelősséget.

2011. augusztus 24-én, a 13 Budapest Gyógyfürdő Zrt. által üzemeltetett gyógyfürdőben és strandon több mint 28 ezer fős vendégforgalom mellett összesen 5 esetben fordult elő káresemény bejelentése, nyilatkozta Szőke.

A rendőrség vizsgálja a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható strandfürdői dolgozók felelősségét, és ezzel párhuzamban elkezdték a körözést az ellopott okmányokkal kapcsolatban. A károk mértékéről nem adott felvilágosítást a rendőrség.

A BKV nem veszi át a Kökit

2011. augusztus 26., 13:04 Módosítva: 2011.11.11 08:01
95

Továbbra sincs átvehető állapotban a kőbánya-kispesti buszvégállomás, mivel alapvető hiányosságok tapasztalhatók – közölte a BKV.

Tovább

Tarlós lemond, ha átszabják a törvényt

2011. augusztus 26., 07:11 Módosítva: 2011.08.26 07:11
235

Legkésőbb 2014 elején átadhatják a 4-es metró első szakaszát – mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Tovább

Katowicében bizonyíthat az Alstom

2011. augusztus 25., 17:46 Módosítva: 2011.08.25 17:46
27

Információink szerint szeptemberben utazik az Astom katowicei gyártóbázisára az a magyar küldöttség, amely előtt a metrókocsigyártó cég bemutatja az átalakított fékberendezésű szerelvényeket. Úgy tudjuk, hogy az átalakítás főként szoftveres jellegű. Egyes részek még mindig eltérnek a magyar szabályoktól, ezért ezekre az Alstom derogációt kért.

Információink szerint az Alstom katowicei üzemében több módosítást is végrehajtottak a Budapestre szánt metrókocsikon, főleg szoftveres jellegűt. A szerelvények azonban még mindig nem felelnek meg a magyar szabályoknak, ezért ezeket az eltéréseket még jóváhagyatnák a Nemzeti Közlekedési Hatósággal.

Tovább