Budapest

Sokan pánikba estek az alagútban

2013. szeptember 10., 15:25 Módosítva: 2013.09.10 17:21
62

A Metróért Egyesült a Facebookon közzétette egy utas beszámolóját, aki az Újpest-Központnál kedden délben lerobbant metrószerelvényen volt.

Tovább

Füstölt egy metró Újpest-Központnál

2013. szeptember 10., 12:34 Módosítva: 2016.12.16 20:17
154

Izzott, füstölt egy metrószerelvény utolsó előtti kocsijának elektromos berendezése kedden dél körül az Újpest-Központ végállomásnál, mondta kérdésünkre Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az állomást kiürítették, senki sem sérült meg. A tűzvédelmi berendezések működtek. Az aluljárót átszellőztették, de a szerelvényt még mindig hűtik.

A metrók helyett egy ideig pótlóbuszok közlekedtek az Árpád híd és az Újpest-Központ között, a forgalom fél kettő körül helyreállt, közölte a BKK a Facebookon.

Tovább

Falra festették, mi a magyar

2013. szeptember 10., 10:54 Módosítva: 2013.09.10 13:48
185

Az első díjazott művének falra pingálásával befejeződött a Színes Város Csoport és az idei Art Moments fesztivál közös, falfestő projektje. Orosz Richárd monumentális alkotása egy erzsébetvárosi tűzfalon pompázik.

A szervezők július végén írtak ki pályázatot falfestésre, Mi neked a magyar? címmel. A megvalósítós pályázat lényege az volt, hogy képzőművészek és graffitisek olyan alkotásokat tervezzenek, amit utána meg is tudnak festeni a több mint 400 négyzetméteres nagyságú, Kertész utcában található tűzfalra.

Tovább

Megtámadta a Skoda a villamostendert

2013. szeptember 10., 10:36 Módosítva: 2013.11.14 16:44
63

Információink szerint a hétfő éjféli határidő előt valamivel, az utolsó pillanatban támadta meg a Skoda a fővárosi villamostender eredményét. Korábban a BKK a baszk CAF ajánlatát találta a legjobbnak, a Skodát különböző okok miatt kizárták.

A cseh Skoda az utolsó pillanatban élt a lehetőséggel, és megtámadta a közbeszerzési döntőbizottság előtt a fővárosi villamostender eredményét. Mint arról augusztusban beszámoltunk, a BKK a baszk CAF ajánlatát találta a legjobbnak a pályázat lezárásakor.

Tovább

A BKK-ellenőr leintheti a buszt?

2013. szeptember 9., 12:06 Módosítva: 2013.09.09 12:16
2975

Új módszert tesztelnek a BKK ellenőrei: menet közben megállítják a buszt, megszállják, és az ellenőrzés idejére lezáratják az ajtókat. Olvasónkat sokkolta az invázió. A BKK szerint az okozott kellemetlenség ("mely a kitömött autóbuszon való tolakodásban merült ki") elviselhető volt, az új módszer pedig hatékony. Az utasok hét százaléka bliccelt, de egy se menekült.

"Ma reggel a 23E autóbusszal utaztam Pesterzsébetről a Boráros térre, érvényes bérlettel" - írta lapunknak néhány napja egy olvasónk. Majd így folytatta: "A 23E útvonala a Határ útról történő kikanyarodással megegyezik a 23-as autóbusz útvonalával. A 23-as busz első megállója ezen a szakaszon a Szabadkai út, ahol a 23E autóbusznak a menetrend szerint nem kell megállnia. Legalábbis a mai napig. Ma reggel ugyanis ez a megálló tömve volt közterület felügyelővel és BKV ellenőrrel. Mielőtt a busz a megállóhoz ért volna az egyik BKV ellenőr kiállt a busz elé és leintette, mint egy taxit.

Tovább

A II. János Pál pápa tér az intelligencia bölcsője

2013. szeptember 8., 10:07 Módosítva: 2013.09.08 22:33
241

Ideje lenne kicsit összekapni magunkat. Valószínűleg ez az üzenete a 4-es metró II. János Pál pápa téri megállójának, amelyet az új állomásokat feltérképező körutunk egyik utolsó fordulójában néztünk meg.

A messzemenő következtetést a helyszín miatt engedtem meg magamnak. Kevés olyan hely van ugyanis Pesten, amelyiket ennyire terhelné a múlt, és amelynek történelmét ennyire próbálnák manipulálni aktualizáni.

Tovább

Erre figyeljen hétvégén, ha Pesten közlekedik

2013. szeptember 7., 11:41 Módosítva: 2013.09.08 10:43
4

Pótlóbusz jár az 1-es villamos helyett a Lehel utca és a Puskás Stadion között

Szeptember 7-én és 8-án, szombaton és vasárnap karbantartási munkák miatt villamospótló buszok járnak az 1-es villamos helyett a Lehel utca és a Puskás Ferenc Stadion között – derül ki a BKK közleményéből. A karbantartási munkák idején az 1-es villamos két részre osztva közlekedik: egyrészt a Bécsi út és a Lehel utca; másrészt a Puskás Ferenc Stadion M és a Közvágóhíd H között járnak a szerelvények.

Pótlóbusz jár a Boráros tér és Csepel között a H7-es hév vonalán

Karbantartási munkák miatt három hétvégén, szeptember 7-én és 8-án, 14-én és 15-én, valamint 21-én és 22-én, szombaton és vasárnap egész nap nem közlekednek a vonatok a H7-es hév vonalán – derül ki a BKK közleményéből. A pályafelújítás és az áramellátó rendszerek felújításának idején a szerelvények helyett a Boráros tér és Csepel között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Sűrűbben járnak buszok a várba

Mától megváltozik a 16-os, a 16A és a 116-os autóbuszok menetrendje: a Budai Várba közlekedő buszok követési ideje a reggeli és a délutáni csúcsidőben sűrűsödik – derül ki a BKK közleményéből. Az esti órákban is kényelmesebbé válik a Vár és a Belváros közötti közlekedés, valamint a Várba is indul éjszakai buszjárat, 916-os számmal.

Forgalomkorlátozások Budafokon

A ma kezdődő Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál miatt forgalomkorlátozások lesznek a környéken, de a ez az autóbuszok forgalmát nem érinti, azok zavartalanul közlekednek. A BKK ezért azt javasolja, hogy a környéket a belváros felől 47-es villamossal, vagy a Móricz Zsigmond körtérről induló 33-as és a Kosztolányi Dezső térről induló 114-es és 213-as autóbuszokkal közelítsük meg.

Budapesti félmaraton

Vasárnap délelőtt lezárják a Hősök terét, a pesti alsó rakpartot a Fővám tértől a Dráva utcáig, a budai alsó rakpartot a Margit híd és az Egry József utca között, a Dózsa György út két szakaszát, az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat az Andrássy útnál és az Alkotmány utcánál, a József Attila utcát, a Lánchidat, a Széchenyi teret, a Bem és a Műegyetem rakpartot, az újpesti felső rakpartot és a Váci út középső forgalmi sávjait a Nyugati téri felüljáró és a Ferdinánd híd között, futóverseny miatt

A lezárások miatt változások lesznek a közösségi közlekedés menetrendjében is. Változik a 2-es villamos, illetve a 2V, a 19V, 41V, 47V és 49V villamospótló buszok, a 9-es, a 16-os, a 20E, a 30-as és 30A, a 230-as és 86-os buszok, a 70-es, a 72-es és a 75-ös trolik közlekedési rendje is. A mentrend legkésőbb délután fél kettőre mindenhol helyreáll, a részleteket itt tekintheti meg.

Egy szakaszon leállnak az 1-es villamosok

2013. szeptember 6., 10:59 Módosítva: 2013.09.06 10:59

Szombaton és vasárnap karbantartási munkák lesznek az 1-es villamos vonalán, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Egész nap pótlóbuszokra kell szállni a Lehel utca és a Puskás Ferenc Stadion között.

Tovább

Vasárnap félmaraton, kerülje el a belvárost!

2013. szeptember 6., 08:11 Módosítva: 2013.09.06 09:39
64

Vasárnap a Városligetből indul a huszonnyolcadik Budapest félmaraton, ezért 8.30 és 13.00 között időszakosan lezárják a Kós Károly sétányt, a Hősök terét, továbbá

az Andrássy út – József Attila utca – Lánchíd – Budai alsó rakpart – Szabadság híd – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Alkotmány utca – Bajcsy Zsilinszky út – Váci út – Lehel utca – Dózsa György út útvonalat, írja a BKK Info.

Tovább

Ilyen lesz a Madách tér

2013. szeptember 5., 14:28 Módosítva: 2013.11.28 15:52
274

Október elején kezdődhet el a VII. kerületi Madách tér felújítása, amely „néhány hónap” alatt készülhet el – közölte csütörtökön az erzsébetvárosi önkormányzat. A tér átalakítására az önkormányzat tavaly építészeti tervpályázatot írt ki, amelyre összesen 36 pályamű érkezett, ezek közül a szakmai zsűri által legjobbnak vélt verziók közül a lakosság szavazáson választhatta ki a nyertest.

A pályázók közül egyébként „volt, aki piramist, volt, aki egy gödröt képzelt a térre” – mondta Vattamány Zsolt a szombati Örkény Kert beharangozó sajtóeseményén, aztán mindenkit megnyugtatott, hogy a Madách tér „sík terep lesz”, amit a közönség érthetetlen módon nagy nevetéssel fogadott.

A lakossági szavazásra összesen 1325 voks érkezett be, közülük 808-an a „D” jelű, Hertel Anna, Magyar Sára Borbála és Minh Duc Nguyen által készített látványtervet találták a legjobbnak. A lakosság véleménye azonban nem volt ügydöntő, a végleges kivitelezési terv elkészítésekor „összefésültük a koncepciókat, minden díjazott pályaműből felhasználtuk azokat az elemeket, amelyek megvalósíthatóak voltak” – írta az önkormányzat.

Tovább

Elektromos buszt tesztelnek a Várban

2013. szeptember 5., 13:38 Módosítva: 2013.09.05 13:38
74

Elektromos meghajtású midibusz közlekedik a 16-os autóbusz vonalán a budai Várba péntektől két héten keresztül.

A Várba most közlekedő 415-ös Ikarusok évente 30-35 tonna szén-dioxidot bocsátanak ki, míg a most bemutatott tesztbusz semmilyen szennyező anyagot nem enged a levegőbe, mondta a busz bemutatóján Ludvig László, a Siemens Magyarország infrastruktúra és városok szekciójának vezetője. A Rampini busz a Siemens elektromos hajtásrendszerét használja.Bár a villanybuszok beszerzési ára magasabb, mint a dízelüzeműeké, üzemanyagköltségük ötven százalékkal, karbantartásuk pedig a hagyományos buszokéhoz képest harmadával alacsonyabb.

Tovább

Orbán otthon iszik, mert teheti

2013. szeptember 4., 20:32 Módosítva: 2013.09.05 16:13
74

A XVII. kerületi városháza épülete előtt több civil érdekvédő, a Város Mindenkié csoport tucatnyi tagja tüntetett szerdán az ellen, hogy a negyedik alkotmánymódosítás után ebben a kerületben született meg az első hajléktalanvegzáló rendelet. A helyszínen levő helyi képviselők nem tudták megmagyarázni nekik, hogy ez nem így van. Az egész kerületben összesen tizenöt hajléktalannal szokott baj lenni, ők most már elvileg nem életvitelszerűsködhetnek, de a gyakorlati végrehajtás valahogy akadozik.

Ez egy felhívó jellegű tüntetés – magyarázza lapunknak a helyszínen Balog Gyula, a Város Mindenkié csoport tagja. „Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kerület agresszív döntésével újra megkezdődött a hajléktalanok kriminalizálása” – teszi hozzá. Ez azt jelenti, hogy július 15-től a kerületben nem lehet életvitelszerűen tartózkodni a közterületen, mert az szabálysértés.

Tovább

300 új jegyautomata Budapesten 2014-től

2013. szeptember 4., 19:20 Módosítva: 2013.09.04 19:20
20

A jövő év elejétől ütemezetten 300 teljesen új, korszerű, a legtöbb jegy- és bérlettípust árusító, érmét és bankjegyet elfogadó és visszaadó, valamint bankkártyaterminállal rendelkező jegykiadó automatát üzemel be a főváros. Az új jegyautomaták gyártásáról, telepítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést ma írták alá a januárban kiírt közbeszerzésen nyertes T-Systems Magyarország Zrt-vel.

Tovább

Tormay önkényuralmi rendszert alapozott

2013. szeptember 4., 18:17 Módosítva: 2013.09.09 11:57
155

Tarlós István főpolgármester tegnap jelentette be a Fővárosi Közgyűlésben, hogy megkapta az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjától a Tormay Cécile életéről készült állásfoglalást, és emiatt „nem tehet mást, mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonja a korábbi határozatot.” Tarlós akkor magát az állásfoglalást nem ismertette, viszont ezt most megkapta a Mandiner.

Tovább

Újraindult a csepeli HÉV

2013. szeptember 4., 17:03 Módosítva: 2013.09.04 18:03
3

Újra indult a Borásos tér és Csepel között a tlajes szakaszont a HÉV. A H7-es leállását a vonal Boráros téri biztosítóberendezésének hibája okozta. De a közlekedés mostanra helyreállt – közölte a BKK Info.

Emellett azonban tervezett kimaradásra is számíthatunk ezen a szakaszon a szeptemberi hétvégéken: karbantartási munkálatok miatt vágányzár lesz szeptember 7-én és 8-án, 14-én és 15-én, valamint 21-én és 22-én is. A pótlóbusz a Boráros tér és a II. Rákóczi Ferenc út között közlekedik, H7 jelzéssel. A járműveken kerékpárt is lehet majd szállítani – írta az MTI.

A pótlóbuszról a Szent Imre téren lehet majd átszállni a csepeli autóbuszjáratokra. A három hétvégén megváltozik a 38-as és a 138-as autóbuszok menetrendje. Néhány reggeli és késő esti indulási időpont pár percet módosul.

A karbantartási munkák azért szükségesek, mert lejár a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott használati engedély a vonalra. A további használathoz szükséges engedély megszerzéséhez felújítják a vasúti pályát és korszerűsítik az áramellátó rendszereket.

Átépítik a Vermes utcai útátjárót és több építményt, továbbá kicserélnek 600 méter sínt. Korszerűsítik emellett a Boráros tér végállomás és a Közvágóhíd megállóhely térvilágítási rendszerét, kijavítják a felsővezetéki hibákat és pótolják a hiányokat.

Vizet fakasztottak a budapesti Baross téren

2013. szeptember 4., 11:36 Módosítva: 2013.09.04 11:49
43

Szerda reggel többemeletes vízoszlop keletkezett a Baross téren, mert az építkezésen dolgozók megrongáltak egy húsz centiméter átmérőjű vízvezetéket. Felhívtuk a Fővárosi Vízművek sajtóosztályát, ahol elmondták: 8.40-re elzárták a megrongált szakaszt, amit valamivel 10 óra után nyitottak újra. Ezalatt a környéken vízhiány volt. Olvasónk felvétele fél 9-kor készült.

Népszavazás a Római-parti gátról

2013. szeptember 3., 17:29 Módosítva: 2013.09.03 17:44
22

A főpolgármester a Római-parti védművel összefüggő helyi népszavazás kiírását szorgalmazza.

Tarlós István keddi sajtótájékoztatóján elmondta: még vizsgálják, melyik önkormányzatnak kell kiírni a referendumot; amennyiben a fővárosinak, úgy kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésnél, amennyiben a III. kerületnek, úgy levélben kéri majd Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármestert és hajlandó hozzájárulni a költségekhez is. A főpolgármester jelezte: nem "katasztrófaturisták összehangolt véleményére" kíváncsi, hanem a helyi lakosságéra.

Tovább

Halálos motorbaleset a III. kerületben

2013. szeptember 3., 17:12 Módosítva: 2013.09.03 17:13
30

Egy személyautó és egy motorkerékpár ütközött délután három óra után a Szépvölgyi út és a Mátyáshegyi út kereszteződésénél. A motoros a helyszínen meghalt – tudatta az ORFK sajtóügyeletese. A Mátyáshegyi utat 15 óra 55 perckor zárták le, a Virág Benedek és a Szépvölgyi út kereszteződésénél fokozatos, de lassú az áthaladás, a helyszínelés jelenleg is tart.

Luxushotel lesz a Balettintézet

2013. szeptember 3., 17:04 Módosítva: 2013.09.03 22:22
268

Az egykori Balettintézet jelenlegi tulajdonosa szándéknyilatkozatot írt alá az épület eladásról. Luxushotel lesz a hányattatott sorsú épületből.

Tovább

A Blahán tüntetnek a buszvezetők

2013. szeptember 3., 13:26 Módosítva: 2013.09.03 17:46
20

Az elbocsátások miatt tiltakoztak a BKV-s szakszervezetek a Blaha Lujza téren. A közlekedési vállalattól most 150 dolgozót küldenek el, de a tüntetők attól félnek, később további 1500 dolgozó járhat még így.

A tüntetés délelőtt tízkor kezdődött, és este hatig van bejelentve, de fél öt körül véget ért, a szervezők szerint rendben zajlott a tiltakozás. Dél körül 40-50 tüntető volt a téren, a szökőkútnál álltak, azon a részen, ahol egyébként a hajléktalanok szoktak üldögélni. Az Index tudósítója azt mondta, ez a modern kori magyar történelem legbékésebb tüntetése: a legizgalmasabb jelenet az a rész, amikor a tiltakozók csoportosan körbesétálják a villamosmegállót, és közben transzparanseket tartanak. A feszültség eddig akkor nőtt a legnagyobbra a tüntetők és az autósok között, amikor a csoport fele úgy ment át a zebrán, hogy közben a lámpa pirosra váltott. Ilyenkor a rendőrök irányították a forgalmat.

Nemes Gábor, a tüntetést szervező Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője szerint délutánra 100-120 fős volt a tüntetés és folytatták a körbe-körbe sétálást, amivel rövidebb időre megakasztották a forgalmat. Nemes elmondta, hogy ez a szám nagy dolog egy ilyen légkörben, amikor a „dolgozók ennyire meg vannak félemlítve”.

A mostani elbocsátásokra azért van szükség, mert a BKK egyre több buszjáratot ad ki harmadik alvállakozónak, így a BKV egyre kevesebb járatot üzemeltet. Főleg olyan buszvezetők vannak a tüntetésen, akik attól félnek, legközelebb őket küldik majd el. Egy másik rossz hír a buszvezetőknek, hogy amikor jövőre elindul a négyes metró, valószínűleg kevesebb busz jár majd az érintett területeken. A jelenlévők között metróvezetőt is találtunk, ő azt mondta, szolidaritásból jött el.

Jáger István, az egyik szakszervezeti elnök szerint az ellen tiltakoznak, hogy a BKV azokat küldi el, akik hosszú ideje, határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak a cégnél. A határozott időre felvett munkatársakat viszont megtartják, sőt az év elején 270 új dolgozót is felvettek, tette hozzá Nemes.

Nemes elmondta, hogy tiltakoznak a BKK új üzemeltetési modellje ellen is, amelyben egyre kevesebb buszjárat jut a BKV-nak. A piaci üzemeltetők Nemes szerint az utcáról vesznek fel sofőröket, akiknek nincs akkora tapasztalatuk, mint a BKV-s dolgozóknak. Néhány tüntetőtől viszont azt hallottuk, hogy a piaci üzemeltetők sokszor pont azokat veszik fel, akiket a BKV-tól elküldtek, csak sokkal rosszabb feltételekkel és kevesebb fizetésért.

Nemes azt is hozzátette, hogy a tüntetésen BKK-egyenruhás embereket láttak, akik a telefonjukkal fényképezték a résztvevőket. A BKK-nak nincs információja arról, hogy fényképezték volna a tüntetőket. Mint írják, „BKK-s egyenruha nem létezik, így véleményünk szerint szóbeszédről, híresztelésről lehet szó. Természetesen, ha bármilyen konkrétumról kapunk tájékoztatást (esetleg fényképet), az esetet kivizsgáljuk.”

Nem lesz Tormay Cécile köz

MTI/Index
2013. szeptember 3., 11:53 Módosítva: 2013.09.04 17:21
4

Tarlós István főpolgármester kedden felfüggesztette azt a határozatot, amely lehetővé tette volna prémium kifizetését a Madách Színház igazgatójának. A főpolgármester ezt azután közölte a Fővárosi Közgyűlés ülésén, hogy a Jobbik jelezte, hanyag kezelés miatt feljelentést tesz, mert törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény.

Volner János, az ellenzéki párt Budapestért felelős alelnöke azt mondta, a városvezetés képes volt személyre szabott jogalkalmazásba kezdeni és megváltoztatni a javadalmazási szabályzatot, hogy kifizethesse a 4,5 millió forintos összeget.

Tarlós István ezt követően bejelentette, hogy a korábbi határozatot felfüggeszti és újratárgyalását kezdeményezi. Hozzátette: a Jobbik által közöltek új információk voltak számára, a pártnak ki kell azokat fejtenie, így nem tehet mást, érvényteleníti a döntést.

A főpolgármester egy délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ügyben a jogászok szakvéleménye alapján még e hónapban ismét dönthet a közgyűlés. Tarlós hozzáfűzte: a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta, és azt bármikor megváltoztathatja, valamint joga van egy vezetői teljesítményt honorálni, „ez semmilyen jogszabályba nem ütközik”. Kitért rá, hogy a Madách Színház közvetlen bevétele 2012-ben 49 millió Ft volt, közvetett bevétele 2,4 millió Ft, közvetlen kiadása 14,3 millión Ft, közvetett kiadása pedig 56 millió Ft.

A kettő különbözete valóban 18,7 millió Ft mínusz, de figyelembe kell venni, hogy a színház a fővárostól tavaly 10 millió Ft-os támogatást kapott, ugyanakkor bérleti díjként 244 millió Ft-ot fizetett be a fővárosnak. Ráadásul a színház az elmúlt években 810 millió Ft eredménytartalékot halmozott fel – hangsúlyozta Tarlós. „Egy színigazgató teljesítményét képtelenség pusztán a finanszírozási helyzet alapján megítélni, ugyanezt elmondtam korábban az Új Színházat vezető Dörner György esetében is” – jelentette ki a főpolgármester. A pénzügyi helyzet ugyanis nem kizárólag az igazgatótól függ, és figyelembe kell venni a színház látogatottságát is: a Madách telt házzal játszik, az előadásokra alig lehet jegyet kapni – tette hozzá.

Az Országgyűlés döntése nyomán a Margitsziget július 20-án került a fővárosi önkormányzat közvetlen igazgatása alá a XIII. kerülettől. Az átadás-átvétel részleteiről szóló megállapodást augusztus 22-én írta alá Tóth József, a XIII. kerület szocialista párti polgármestere és Tarlós István főpolgármester.

A dokumentum rögzíti egyebek mellett a folyamatban lévő ügyek átadásának menetét, továbbá azt is, hogy a fővárosi önkormányzat 2014. január 1-jétől jogosult a kerületek által beszedhető helyi adók bevezetésére.

A közgyűlés 21 igen szavazattal, az MSZP és a PM tartózkodása mellett hagyta jóvá a megállapodást. A XIII. kerület képviselő-testülete csütörtökön tárgyalja az előterjesztést.

Visszavonta a testület azt a határozatot, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. A képviselők arról is határoztak, hogy az önkormányzati választásokig nem változnak közterületi elnevezések.

Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte, megkapták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását - amelyet azonban nem ismertetett a plénum előtt - a Tormay Cécile közre vonatkozóan, és nem tehet mást, mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonják a korábbi határozatot.

Gázolt a 47-es villamos a Fővám térnél

2013. szeptember 3., 08:07 Módosítva: 2013.09.03 09:05
8

Gázolt a 47-es villamos Budapesten a Fővám térnél reggel háromnegyed nyolc körül. A baleset miatt egy ideig pótlóbuszok vitték az utasokat a Szent Gellért tér és a Deák tér között, a közlekedés azóta helyreállt, írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebookon.

Az elgázolt embert a mentők kórházba szállították, közölte a Havariapress. Állapotáról nincs információ.

Tovább

BKV: A létszámleépítés méltányos

2013. szeptember 2., 18:13 Módosítva: 2013.09.02 18:13
8

A BKV szerint a 13 százalékos teljesítménycsökkenés mellett 3-4 százalékos csoportos létszámleépítés "méltányos és elfogadható". A közlekedési társaság ezt arra reagálva közölte, hogy a két sztrájkbizottság közül eggyel megegyezett a leépítésről, a keddre demonstrációt szervező Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete - Egységes Közlekedési Szakszervezet (KKDSZ-EKSZ) által létrehozott bizottsággal viszont nem.

Tovább

Körözött bűnözőt fogtak a taxisrazzián

2013. szeptember 2., 18:00 Módosítva: 2013.09.03 15:13
49

Több taxis is lebukott a hétfőn elkezdődött fokozott fővárosi ellenőrzéseken, mert nem a hatósági árat használta, vagy más módon kerülte meg a szeptemberben hatályba lépett szabályokat. Az ellenőrök egy taxishiénát is fogtak, akiről kiderült, hogy körözött bűnöző, értesült lapunk.

Információink szerint az egyik taxisofőr nem akart számlát adni az Érdre történő utazás végén a BKK taxiellenőreinek. Az ellenőrzés megállapította, hogy a taxametert nem állították át a fix tarifára, sőt a férfinél nincs semmilyen igazolvány, és taxis engedélye sincs. A helyszínre hívott rendőrök szerint a taxisofőr körözött személy, ezért előállították.

A taxisrendelet elfogadásakor a közgyűlés kikötötte, hogy a BKK szeptemberre dolgozza ki az ellenőrzés megfelelő formáit. A cég az elmúlt hetekben mintegy húsz ellenőrt vett fel az eddigi három helyébe (akiket egyébként a taxisok már arcról ismertek). Az ellenőrzések egyes esetekben hatósági segítséggel történnek.

Az ügyben kerestük a rendőrséget, ők arról tájékoztattak, hogy személyazonosságának megállapításához előállítottak egy férfit hétfőn délután az Érdi Rendőrkapitányságra, de nem volt ellene elrendelve körözés.

Szeptembertől a villamoson is lehet jegyet venni

2013. szeptember 1., 12:55 Módosítva: 2013.09.01 13:01
71

Az elsőajtós felszállás további bővítésével párhuzamosan több villamoson is bevezeti a BKK a fedélzeti jegyváltást szeptember 1-től. A járművezetőtől való jegyvásárlást első körben a 3-as, a 37-es, a 37A, a 42-es, az 50-es, az 51-es, az 51A, az 52-es, a 62-es, a 62A és a 69-es járatokon vezetik be.

Ezen kívül tovább bővül azoknak a buszoknak és troliknak a köre is, amelyeken ugyan nem lesz elsőajtós felszállás, de a sofőrtől is megvehetjük a jegyet. Ez lesz a rend a 16-os, a 16 A, a 31-es, a 44-es, a 45-ös, a 116-os, a 176E, a 244-es és a 276E jelű autóbuszok, valamint a 70-es, a 74-es, a 75-ös, a 76-os, a 78-as, a 80-as, a 80A, a 81-es és a 83-as troli esetében is.

Tovább

Vége az olcsó taxizásnak Budapesten

2013. szeptember 1., 08:16 Módosítva: 2013.09.17 16:03
600

Életbe lépett a budapesti taxirendelet, ennek értelmében a taxik az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak. Az alapdíj 450 forint, ezen felül kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni.

Az eddig érvényes maximált árat 1998-ban vezették be, ez 300 forintos alapdíjat, 240 forintos kilométer- és 60 forintos percdíjat állapított meg. Emelt tarifakategóriában legfeljebb 420 forintos alapdíjat, 336 forintos kilométer- és 84 forintos percdíjat számolhatott fel a taxis.

A szeptember elsejétől hatályos új taxirendelet nyomán eltűntek az eddigi kedvezmények, így a ferihegyi repülőtérre utazóknál használt transzferdíj és a szerződéses partnereknél alkalmazott kedvezményes tarifa is.

Perelnének

A rendeletben szerepelnek a taxik küllemére vonatkozó előírások is, 2014 augusztus végéig minden taxinak sárgának kell lennie. Az autók színváltása az éves droszthasználati engedélyek lejártával fokozatosan történik, új engedélyt már csak sárga taxik kaphatnak.

Az átfestés ügyében 500 taxis pertársaságot hozott létre: a csoport már ügyvédnél is járt, és az első lépéseket megtették annak érdekében, hogy jogi úton támadják meg a fővárosi önkormányzat egységes sárga színt előíró rendeletét. A sofőrök szerint az autók átfestése "indokolatlanul nagy költséget" kényszerítene rájuk.

Amire még van idő

A műszaki előírások csak később lépnek életbe: azokra, akiknek a rendelet április 18-i kihirdetésének napján volt engedélyük, 2014. január 15-ig nem vonatkoznak az autó korhatárára vonatkozó szabályok, január 16. és 2015. június 30. között legfeljebb 15 éves autóval is taxizhatnak. A rendeletben szereplő 10 éves korhatári megkötést rájuk csak 2015. július 1-jétől kell alkalmazni. Azok viszont, akiknek a rendelet kihirdetésének napján nem volt érvényes taxiengedélyük, csak 10 évnél fiatalabb autóval kezdhetnek taxizni.

A járművek teljesítményére, környezetvédelmi besorolására, csomagtartóméretére vonatkozó rendelkezéseket szintén csak 2015. július 1-jével kell alkalmazni azok esetében, akiknek április 18-án, a kihirdetés napján volt taxiengedélyük.

Jön az ősz, nem jön a busz

2013. augusztus 31., 15:08 Módosítva: 2013.08.31 15:11
48

16-osok: sűrűbben és éjszaka is a Várba

Szeptember 7-én megváltozik a 16-os, a 16A és a 116-os autóbuszok menetrendje. A budai Várba közlekedő buszok követési ideje a reggeli és a délutáni csúcsidőben sűrűsödik. Az esti órákban is kényelmesebbé válik a Vár és a Belváros közötti közlekedés: a 16A betétjárat az eddiginél korábban, 19.30 óra körül leáll, viszont a Belvárosig közlekedő 16-os járat 19.00 és 22.00 óra között lényegesen sűrűbben közlekedik majd.

Tovább

Jön a fizetős lakótelepi parkolás

2013. augusztus 29., 16:01 Módosítva: 2013.08.29 22:24
475

Az ingázók elfoglalták a lakótelepiek parkolóhelyeit, kezelhetetlen lett a helyzet - ezzel indokolta Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere lapunknak azt, hogy október 1-jétől bevezetik az Örs vezér tere melletti Gyakorló utcai lakótelepen a fizetős parkolást.

Az önkormányzat hatástanulmány készíttetett a lépés előtt, amiből kiderült, hogy a körülbelül 1500 parkolóhelyen 1500 helyi gépkocsi (a beszedett súlyadó alapján kiszámolva), valamint naponta 500-600 ingázó (agglomerációból bejáró) autó osztozik. Állandó volt a zsúfoltság, az autósok felálltak a zöldfelületre.

Tovább

Újra lövell Rogán szökőkútja

2013. augusztus 29., 13:48 Módosítva: 2013.08.29 14:01
1

Helyreállították a belvárosi Szabadság téri interaktív szökőkutat, így az zavartalanul működhet tovább, jelentette be az V. kerületi önkormányzat. A sérült burkolatot és a mozgásérzékelőket az önkormányzat városüzemeltető cégének munkatársai javították meg.

Augusztus elején egy tűzoltóautó hajtott be a Szabadság térre, majd mikor megpróbált visszafordulni, ráment a szökőkútra, amelyben emiatt több millió forintos kár keletkezett. A mozgásérzékelőkkel működő szökőkút évek óta a Belváros egyik különleges látványossága a kőburkolatból kitörő vízsugarak miatt, ezért az önkormányzat örül, hogy nyár vége előtt vissza tudják adni a kerületi lakosoknak és a turistáknak.

A tarlósisták alulmaradtak a Római-parton

2013. augusztus 29., 11:46 Módosítva: 2013.08.29 13:24
415

A Római-partra tervezett mobilgátról készített kérdőívet egy civil szervezet. Az online kérdőívet lapunk is közölte, és csütörtök reggelig közel 1600 ember töltötte ki. Az eredmények szerint elsöprő többségben vannak a mobilgátellenesek.

Tovább