Budapest

Vitézy Zsófia a Budapesti Fesztiválközpont új vezetője

2011. január 28., 16:37 Módosítva: 2013.06.04 15:53
87

Vitézy Zsófia, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának eddigi sajtófőnöke veszi át február 1-tól a Budapesti Fesztiválközpont Kft. vezetését, erősítette meg pénteken a Fővárosi Önkormányzat a Népszabadság értesülését.

Az új vezető, Vitézy Zsófia az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a idei Budapesti Tavaszi Fesztivált a Kft. eddigi ügyvezetője, Zimányi Zsófia "vezényli le" művészeti vezetőként, mert a március 18. és április 3. között zajló rendezvénysorozat előkészítése, programjának kialakítása is az ő nevéhez fűződött.

A Népszabadság internetes oldala előzőleg pénteken arról adott hírt, hogy a Budapesti Fesztiválközpont munkatársait kora délután értesítették telefonon az új igazgató kinevezéséről, amelyről Tarlós István főpolgármester pályáztatás nélkül döntött.

A fesztiválközpont élére Tarlós István 2010 decemberében Márta Istvánt, az Új Színház igazgatóját, a Magyar Fesztivál Szövetség elnökét jelölte, aki azonban nem vállalta a felkérést.

Vitézy Zsófia a tárca megalakulása óta látta el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőnöki feladatait, korábban pedig a Magyar Nemzet újságírójaként dolgozott.

Visszavonta a BKV a jegylyukasztótendert

2011. január 28., 16:35 Módosítva: 2011.01.28 16:35

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kérésére a BKV visszavonta a manuális jegylyukasztókra kiírt közbeszerzési eljárást.  A BKV pénteki közleménye szerint az időalapú jegyrendszer bevezetéséig társszolgáltatók segítségével cserélik le a javíthatatlan lyukasztókészülékeket.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója cikkünk nyomán hétfőn kérte a BKV-t, hogy vonja vissza a régi típusú, manuális jegylyukasztókra kiírt pályázatot, amelyre több millió forintot szántak volna. Kocsis Istvánnak címzett levelében Vitézy Dávid azt írta, megdöbbenéssel értesült arról, hogy a BKV 2013-ig több millió forintot akar elkölteni olyan eszközökre, amelyek alkalmatlanok lesznek akkor, ha bevezetik az időalapú jegyrendszert, amelynek terve Tarlós István főpolgármester programjában is szerepel.

Nem lesz mélygarázs a múzeumkert alatt

2011. január 28., 16:28 Módosítva: 2011.01.28 16:28
1

A kormány visszavonja a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjébe, PPP-konstrukció keretében tervezett mélygarázsról szóló kormányhatározatot, olvasható a Magyar Közlöny pénteki számában. A jelenlegi kormány ezzel visszavonja a múzeum mélygarázs PPP-konstrukció keretében történő megvalósításáról szóló 2005-ös, és az azt módosító 2006-os kormányhatározatot.

A 2005-ös határozat szerint Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti kulturális örökség miniszterét, hogy a mélygarázs PPP-konstrukcióban történő megvalósítására közbeszerzést írjon ki.

Tavasszal adhatják át a CETet

2011. január 28., 15:17 Módosítva: 2012.04.04 15:33
34

A tavasz végére jó minőségben, 80 százalékos töltöttséggel adhatják át Budapesten a IX. kerületben a CET épületét - hangzott el a beruházók pénteki sajtótájékoztatóján.

Márton Imre, az építő Porto Investment ügyvezetője elmondta, ha a jövő héten a fővárosi önkormányzat megköti a közműszerződéseket, akkor a tavasz végén átadhatják az épületet. Ha ez nem sikerül, csak szeptemberben nyit a CET. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint a cég megkárosította a fővárost a késedelmes átadással, ráadásul nem beszélnek a valódi problémákról.

Tovább

Harminc használt autóbuszt vesz a BKV

2011. január 28., 14:18 Módosítva: 2011.01.28 14:18
11

A BKV Zrt. 30 darab (illetve megfelelő ajánlat esetén további 75) használt, azaz legfeljebb 10 éves szóló autóbusz megvásárlására írt ki közbeszerzési eljárást. A cég közleménye szerint most erre van pénz.

A tender kiírásával a BKV és a BKK közös célja, hogy a buszkiszervezés megindításig is zavartan legyen a buszközlekedés.
A megvásárolni kívánt autóbuszok további műszaki kritériumai, hogy alacsonypadlósak, klímával- és minimum Euro-2-es motorral felszereltek legyenek. A tenderkiírás január 27-én jelent meg.

A BKV legutóbb 2009-ben vett használt buszokat, 32 darab belga Van Hool gyártmányú csuklós járművet.

Nyomoznak Tarlós egyik főembere ügyében is

2011. január 27., 15:13 Módosítva: 2011.01.27 18:38
32

Kilenc, 2002 és 2007 között kötött főtávos marketingszerződést vizsgál a BRFK. A szerződéseket korábban egy belső revizori vizsgálat és egy jogi audit is fölöslegesnek és érthetetlenül drágának találta a Főtávnál. A megbízásokat a Studio 33 Kft. kapta, és László György, a Főtáv akkori marketing igazgatója írta alá, akit nemrég neveztek ki a fővárosi közműcégeket összefogó Budapesti Városüzemeltetési Központ vezetőjévé. László szerint az ügyek koholtak, Kovács Lajos volt vezérigazgató bosszújáról van szó, mert ellene vallott a büntetőügyében.

A Főtáv ügyeiben 2010 május óta nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság  gazdaságvédelmi főosztálya. Mint azt a rendőrség sajtóosztályán megerősítették, a nyomozás négy szálon fut: három Kovács Lajos volt vezérigazgató személyével kapcsolatos, ő már gyanúsított egy csepeli lakópark hűtő-fűtő rendszerének projektje, a káposztásmegyeri jégcsarnok fűtésének kiépítése, valamint külső cégekkel kötött szerződések ügyében. Ezekről az ügyekről többször beszámoltunk, Kovács Lajos a múlt hét óta szabadlábon védekezik.

Tovább

Akadályelhárítás riportbelengetéssel

2011. január 27., 15:06 Módosítva: 2011.01.27 15:06
18

Egy olvasónk jelezte szerdán felháborodottan, hogy az autósok már két hete kerülgetnek egy aknafedlapot a legnagyobb dugóban a Hegyalja úton, mert az akna üzemeltetője azóta nem tudja azt a hiányzó pár centis betonréteget rásimítani a tetejére. Az olvasó még azt is kilátásba helyezte, hogy maga betonozza le azt a kis részt, kvázi állampolgársági engedetlenségi mozgalom keretében, amelynek rögzítésére mi természetesen vevők voltunk. Ám a videó nem készült el, mert a hivatal meglepő gyorsasággal reagált.

Szerdán 10 óra 42-kor futott be egy e-mail Tamástól, aki autós lévén kiakadt a Hegyalja úton található elterelésen, amit le is fényképezett.

A terelőt a felirat szerint a DMRV ZRrt. tette ki, ami elég furcsa lenne
A terelőt a felirat szerint a DMRV ZRrt. tette ki, ami elég furcsa lenne

"Ez legalább 2 hete így van változatlanul a főváros egyik legforgalmasabb útján. Kész röhej szerintem. Kb. egy negyedórás munkával ki lehetne aszfaltozni azt a max. 3 centi mély és már alapozott részt, amely a csatornafedőt veszi körbe. Egyébként elismerem, hogy ez nem a világ vége nyílván, de engem iszonyat dühít."

Tovább

Kiegyezett a Fidesszel, élete végéig fizetést kap

2011. január 26., 11:48 Módosítva: 2012.12.31 18:50
1042

Derce Tamást élete végéig kaphatja az újpesti polgármester fizetésének hatvanöt százalékát. A Fidesz vezette önkormányzat olyan életműdíjat alapít, amit a kiírás szerint legalább egy évtizedig másnak nem lehet odaítélni. Derce húszévnyi polgármesterkedés után az önkormányzati választások előtt jelentette be, hogy hatodszor már nem indul az újpesti polgármesteri posztért. A kampány utolsó heteiben – félretéve a korábbi ellenségeskedést – a Fidesz jelöltjét, Wintermantel Zsoltot támogatta, aki a választáson 2,5 százalékkal verte az MSZP jelöltjét.

Derce Tamás legalább havi 350 ezer forintot kap haláláig az újpesti önkormányzattól, ha neki adományozzák a testület új életműdíját.

A IV. kerületi önkormányzat a csütörtöki testületi ülésen dönt Wintermantel Zsolt polgármester előterjesztéséről, amely azt javasolja, hogy Újpest önkormányzata alapítsa meg a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. Az előterjesztés nagyon szűkre szabta a díjra javasolható személyek körét, a jelölt csak az Újpesten legalább tíz éven át polgármesteri tisztséget betöltő, élő személy lehet.

Derce Tamás, Újpest polgármestere 2007-ben
Derce Tamás, Újpest polgármestere 2007-ben

A Semsey-díj nem csupán egy aranyozott plakettből áll, életjáradékot is adnak hozzá. Az előterjesztés szövege szerint „az Önkormányzat a díjazott részére az élete végéig havi járadékot fizet. A járadék összege a polgármester tárgyhavi illetményének a 65 százaléka”, amit rögtön, az odaítélést követő hónap első napjától folyósít az önkormányzat.

Tovább

Óbuda támogatja a budai fonódó villamost

2011. január 25., 20:04 Módosítva: 2013.03.08 09:36
4

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata szükségesnek tartja a fővárosban a kötöttpályás közlekedés fejlesztését, áll a kerület lapunknak küldött közleményében.

A 17-es villamos pályájának fonódása által a 19-es és a 41-es villamos is Óbudáig járna, azaz létrejönne az az észak-déli közlekedési tengely, mely a III. kerületben élők utazását jelentős mértékben könnyebbé, kényelmesebbé tenné.

A 17-es villamos pályája egész vonalának rekonstrukciója azért is fontos a III. kerület lakóinak, mert a projekt keretében megvalósuló akadálymentessé tétel, valamint a metró kapcsolat megteremtése, a személygépjármű forgalommal szemben növelné a tömegközlekedés vonzerejét.

Az újlaki városrehabilitáció számára ugyancsak rendkívül fontos a 17-es villamos pályarekonstrukciója. A fonódó villamoshálózat megvalósulása érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata felajánlja segítségét a vita mielőbbi, minden érdekelt fél számára megnyugtató lezárásának elősegítésére, írja a közlemény.

Öt volt városházi vezetőt jelentettek fel

2011. január 25., 16:40 Módosítva: 2012.04.13 19:25
14

Büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék a fővárosi önkormányzatnál talált hiányosságok és szabálytalanságok miatt. A számvevőszék öt felelős városházi vezetőt talált, ám nincs közöttük Mesterházy Ernő, Demszky Gábor bizalmasa, ahogy azt korábban állítottuk. Az ügyben az V. kerületi kapitányságon már el is rendelték a nyomozást annak kiderítésére, történt-e bűncselekmény.

A frissen megjelent, a főváros 2009-2010-es gazdálkodását vizsgáló ÁSZ-jelentés szerint 32 millió forintot fizettek ki jogszabályba ütköző szakmai teljesítés igazolások alapján.

A jelentés öt felelőst jelölt meg, például a volt Kormányzati Koordinációs Központ (KKK) vezetőjét. Bár a KKK vezetője de facto Mesterházy Ernő volt, mégsem volt köztisztviselő, ezért tévesen írtuk, hogy az ÁSZ-jelentés őt találta volna felelősnek több ügyben.

A jelentés a KKK hivatalos vezetője mellett az egészségügyi tanácsnokot (a vizsgált ciklusban a szocialista Havas Szófia töltötte be ezt a tisztet), a főpolgármesteri iroda vezetőjét (ezen a széken Gyekiczky András ült, Mesterházy Ernő mellett Demszky Gábor egyik legbizalmasabb embere), Hagyó Miklós irodavezetőjét (ezen a poszton Antal Kálmán dolgozott), és Deli Lajost, a főpolgármesteri hivatal adó ügyosztály ügyosztályvezetőjét jelölte meg (nem nevesítetten) felelősnek.

Tovább

Nem járt jól a főváros a CET-tel

2011. január 25., 13:40 Módosítva: 2012.04.04 15:39
2

A CET-beruházás a főváros számára nehezen megmagyarázható konstrukcióban keletkezett, és a szerződések nem feltétlenül előnyösek az önkormányzatnak, közölte Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes. Jelenleg azt vizsgálják, hogyan alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, történt-e mulasztás, amely megalapozhatja akár polgári, akár a büntetőjogi eljárás kezdeményezését.

A Duna-parti Közraktáraknál a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila
Tovább

Varga Ferenc az FTP új parancsnoka

2011. január 25., 13:07 Módosítva: 2011.01.25 14:10
1

Bizalmat és együttműködést kért a társszervektől és az állomány tagjaitól, az ország tűzoltóságainak vezetőitől Varga Ferenc, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) új megbízott vezetője azon az ünnepi állománygyűlésen, amelyen az eddigi parancsnok, a nyugdíjba vonuló Bende Péter vezérőrnagy elbúcsúzott az ország legnagyobb tűzoltóságának tagjaitól.

Tovább

Kisiklott a 18-as villamos a Moszkva téren

2011. január 25., 11:57 Módosítva: 2011.01.25 11:59
185

Kisiklott és keresztbe fordult a 18-as villamos egyik kocsija a Moszkva téren. A szerelvény a végállomásról fordult vissza, amikor bekövetkezett a baleset. Személyi sérülés nem történt, mondta az Indexnek a BKV fődiszpécsere.

Olvasónk, Pék Andrea képe
Olvasónk, Pék Andrea képe

A szerelvény nem akadályozza sem a többi villamos forgalmát, sem közúti akadályt nem jelent. Már a helyszínen van a daru, azzal próbálják meg visszarakni a sínre a kisiklott kocsit.

Olvasónk, Simon Gábor képe
Olvasónk, Simon Gábor képe

Egyelőre úgy néz ki, hogy komolyabb károk sem keletkeztek, de ezt majd akkor tudják megállapítani, ha meg tudják vizsgálni a pályát is.

Csak a vita fonódik, a budai villamos nem

2011. január 24., 17:39 Módosítva: 2013.03.08 09:36
34

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a budai fonódó villamosprojekt akadályoztatása egész Budapestnek és a budai oldal közösségi közlekedésének is árt.

A fideszes politikus hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt napokban olyan vádakkal illették Tarlós István főpolgármestert, amelyek minden alapot nélkülöznek, sértőek, és méltatlan egy kerületi polgármesterhez ez a fajta megfogalmazás.

Tovább

Egymilliós büntetés a volt BKV-alvezérnek

2011. január 24., 14:04 Módosítva: 2011.01.24 14:04
6

Dányi József 2006-ban megtagadta a cég reklámfelületeinek hasznosításáról szóló szerződések és a bevételi adatok kiadását.

Jogerősen egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn Dányi Józsefet, a BKV Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettesét közérdekű adattal való visszaélés vétsége miatt.

Tovább

Vitézy kiherélné a meggymagozó-tendert

2011. január 24., 10:57 Módosítva: 2011.01.24 13:29
213

Vonaljegyek érvényesítéséhez szükséges 9 lyukú mechanikus jegykezelő készülék és JK 9.6 típusú lyukasztószeg szállítására írt ki pályázatot a BKV a Közbeszerzési Értesítő legutóbbi száma szerint. Vitézy visszavonatná a tendert.

A hétfői kiírású tender itt elérhető. A kiírás évi ezer darab jegykezelő készülék és évi 2700 darab lyukasztószeg szállítását tartalmazza, a határidőt 2013. május 30-ában jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy a jegykezelés modernizálására még egy darabig nem lehet számítani.

Korszerű, megbízható és hatékony módja a jegykezelésnek
Korszerű, megbízható és hatékony módja a jegykezelésnek

Korábban többször volt szó arról, hogy elektronikus jegyrendszert vezet be a BKV, a fővárosi közgyűlésnek pedig konkrét döntése van az sms-jegy bevezetéséről, mindezidáig viszont csak annyi történt, hogy a jegyek egy újfajta vonalkódot kaptak. (De hogy miért, azt az Index olvasóinak kellett kitalálniuk.)

Budapest, 2009. augusztus 13. Régi lyukasztóval kezelnek egy vonaljegyet a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) üzemeltetésében induló Ganz UV típusú nosztalgiavillamoson a Moszkva téren. (Fotó: Koszticsák Szilárd)
Budapest, 2009. augusztus 13. Régi lyukasztóval kezelnek egy vonaljegyet a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) üzemeltetésében induló Ganz UV típusú nosztalgiavillamoson a Moszkva téren. (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A mechanikus jegykezelő és lyukasztó még az elmúlt évekhez képest is visszafejlődés. A metróban és a Combinókon felszerelt sárga elektronikus jegykezelők ugyanis legalább a jegykezelés időpontját és helyazonosító kódját is a jegyre tudják nyomtatni, ami elegendő lenne egy időhatáros, mondjuk egyórás, vagy kétórás jegy bevezetéséhez.

Mint azt mergtudtuk, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója cikkünk nyomán levélben fordult a BKV vezérigazgatójához, amelyben azt javasolja, hogy a cég vonja vissza a közbeszerzési eljárást.

Az ügyben keressük a BKV-t.

Nyomoznak a milliárdos FKF-es sóbizniszben

2011. január 24., 10:50 Módosítva: 2013.07.05 16:20
71

Információink szerint egy 1,3 milliárd forintos útszórósó-beszerzés után nyomoz a rendőrség a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél. A gyanú szerint a 2006 és 2010 közötti szállításoknál a leszállított mennyiségű sónál többet számláztak. Nem volt nehéz, az FKF-nél 2010 novemberéig nem volt hivatalos mérleg.

D  RG20041207020

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél zajló nyomozásban olyan információk kerültek a rendőrséghez, hogy a téli útszóró só beszerzésekor a valós mennyiségnél többet számláztak, ezzel vagyoni hátrányt okoztak az FKF Zrt.-nek, erősítette meg értesülésünket a BRFK sajtóosztálya. Az ügyet vizsgálják.

Tovább

Híd formájú pláza Finta József gyaloghídja

2011. január 24., 08:30 Módosítva: 2011.02.17 14:06
931

Ingatlanbefektetői érvekkel tudták csak magyarázni a Széchenyi terv keretében megépülő dunai gyaloghidat építészeti szakértőink. A kormány által váratlanul bejelentett nagyberuházás építészeti jelként, és urbanisztikai szempontból is jobb helyen lenne a város belső részein, vélték a megkérdezettek. Lágymányos mellett inkább csak az szól, hogy ezzel némi figyelmet irányíthatnak a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló Demján Sándor ott épülő városközpontjára.

Finta József: Bolyai híd
Finta József: Bolyai híd

A többszintes, üzleteket és szórakoztatólétesítményeket tartalmazó gyaloghíd tervét a múlt héten jelentette be Fellegi Tamás nemzetierőforrás-miniszter. A részleteket ugyan homályban hagyta, de annyit elárult: a Széchenyi tervből és EU-s forrásokból lesz rá pénz, és Finta József tervezi.

Tovább

A második kerület ellenzi a fonódó villamost

2011. január 24., 08:07 Módosítva: 2011.02.17 18:39
15

Láng Zsolt polgármester szerint Tarlós csúsztat, mert nem igaz, hogy elvész az ötmilliárdos támogatás, ha nem valósul meg a budai villamosok összefonódása.

A második kerület polgármestere a Magyar Hírlapnak adott interjújában egész Buda számára évtizedekre káros projektnek nevezte a fonódó villamosok tervét, azaz a 17-es, 19-es,  41-es és  61-es villamosok pályájának összekötését.

Tovább

Tarlós önálló adókivetési jogot szeretne Budapestnek

2011. január 22., 08:20 Módosítva: 2011.01.24 08:07
9

Tarlós István főpolgármester kezdeményezi, hogy Budapest kapja meg az önálló adókivetési jogot az Országgyűléstől - írta a Magyar Hírlap szombaton. A lapnak adott interjúban Tarlós István elmondta: erre azért van szükség, mert a városnak jelenleg nincs adóbevétele, miután "az Országgyűlés hibájából, a miniszterelnök tudta nélkül" az utolsó fővárosi helyi adó, az idegenforgalmi adó kivetésének jogát is elvették Budapesttől, azt mostantól a kerületek szedhetik be. Úgy vélte, ez "érthetetlen és nonszensz", hiszen az önkormányzati törvény szerint a feladat a fővárosé, ám a forrását elvették.

Tovább

Milliókat értek Pavel kézzel írott tanácsai

2011. január 21., 08:04 Módosítva: 2011.01.21 08:09
34

Havi bruttó négyszázezer forintos fizetést kapott Dudoglo Pavel közterületi parkolási tanácsadó a zuglói SZDSZ-es önkormányzattól, írja a Magyar Nemzet. Hunvald György barátjának munkája tucatnyi, helyesírási hibáktól hemzsegő, kézzel írt témajavaslatból állt.

„Minden próbléma az önkorira húlik vissza” – így fogalmazott egyik, kézzel írt „téma javaslatában” Dudoglo Pavel, a kerület volt közterületi parkolási tanácsadója, akit a helyi önkormányzat tisztségviselői soha nem láttak, a nevét sem hallották.

Tovább

Frei Tamás harmincmillióért volt véleményvezér az FKF-nél

2011. január 20., 15:50 Módosítva: 2020.01.20 12:00
325

2008. április 1. és 2010. április 1. között összesen harmincmillió forintra (plusz áfa) szerződött le Frei Tamás az FKF Zrt.-hez. A szerződés szerint ezért a pénzért véleményvezér szerepet kellett vinnie, személyes meggyőző erejét kellett latba vetnie, tanulmányokat kellett írnia. Másfél év alatt hat vékony, angol nyelvű tanulmány született, és részt vett  néhány rendezvényen. Fennáll a gyanú, hogy a közbeszerzési törvényt is megkerülték.

Véleményvezér szerep felvállalása, Frei Tamás személyes meggyőző erejének szolgálatba állítása, szerepvállalás a lakossági tudatformáló akciók kialakításában – ezeknek a feladatoknak kellett eleget tennie a tévésnek a 2008. április 1-jén született szerződés szerint. A megbízásért Frei, azaz cége, a Reporting Kft. havi 625 ezer forintot (plusz áfa), összesen 7,5 millió forintot vett fel egy éven át az FKF Zrt.-től.

Tovább

Házi őrizetben marad a BKV volt jogi igazgatója

2011. január 19., 16:21 Módosítva: 2011.01.19 16:21

Házi őrizetben marad a BKV volt jogi igazgatója, derült ki a Fővárosi Bíróság közleményéből. Azt írták, bár nem nőtt a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények száma, a házkutatásokkor lefoglalt iratok értékelése még nem fejeződött be, és további tanúkat is meg kell hallgatni az ügyben. A bíróság közleménye szerint még mindig tartani kell attól, hogy Sziebert György elszökne, vagy elrejtőzne. A végzés nem jogerős.

Nyomoznak az Alstom-szerződés ügyében

2011. január 19., 15:00 Módosítva: 2011.06.06 06:34
1

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el a BKV és az Alstom közötti, a metrókocsik gyártására és leszállítására kötött szerződéssel kapcsolatban, erősítette meg a Hír tv információját Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője. A részletekről későbbre ígért tájékoztatást.

A Hír tv értesülései szerint a hatóságok adatokat kértek a napokban a Fővárosi Önkormányzattól az Alstom-ügyben.

A szerződést a BKV október 20-án bontotta fel, miután az Alstom nem tudta időre leszállítani a 2-es metróra szánt szerelvényeket.

Tovább

Takarítják az alsó rakpartokat Budapesten

2011. január 19., 14:13 Módosítva: 2011.01.19 14:48

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) az árhullám levonulásával egy időben megkezdte a budai és a pesti alsó rakpart szakaszos takarítását, közölte Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője. Ha kell, pótolják a szalagkorlátokat, a jelzőtáblákat, és helyreállítják a burkolatot, újrafestik az útburkolati jeleket is.

Délután fél háromkor átadták a forgalomnak a budai rakpart Lágymányosi híd és Halász utca közötti szakaszát.

Az FCÖ ismét Makai Istvánt választotta elnöknek

2011. január 19., 11:14 Módosítva: 2011.02.28 14:42

Ismét Makai Istvánt választotta elnöknek a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) a szerdai budapesti alakuló ülésén, így újabb négy évig irányíthatja a testületet a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke. Az alakuló ülésen egyedüli jelöltként, öt igen és két nem szavazattal választotta meg vezetőnek a január 9-én mandátumot nyerő hétfős testület. Makai István a megválasztása után azt mondta, ahhoz kér támogatást a testülettől, hogy Budapest 200 ezer főnyi közössége a valós integráció útjára léphessen.

Kiengedték az előzetesből a Főtáv volt vezérét

2011. január 19., 09:59 Módosítva: 2011.01.19 10:00

Megszüntette szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság Kovács Lajosnak, a Főtáv Zrt. vezérigazgatójának előzetes letartóztatását.

Papp Gábor a gyanúsított ügyvédje elmondta: mind az ügyészség, mind a bíróság egyetértett azzal a védői indítvánnyal, hogy nem szükséges előzetes letartóztatásban tartani Kovácsot. Hozzátette: a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Tovább

Mégsem zárják le délután a Lánchidat

2011. január 18., 14:22 Módosítva: 2011.01.18 15:03

A rakpartok lezárása miatt módosították terveiket a kedd délutáni, budapesti Földmentő Akció szervezői. A Klíma Klub mégsem zárja le teljesen a Lánchidat, hanem az átkelő gyalogosoknak kijelölt részein tartja meg a felvonulást. Az akcióval a klímaváltozás hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet a III. Magyarországi Klímacsúcs előtt, amelyet szerdán rendeznek Szentendrén.

Tovább

Tarlós újabb polgármesterrel akaszt bajuszt

2011. január 18., 13:40 Módosítva: 2011.02.17 20:52
149

Újabb kerületi vezetővel akaszthat bajuszt Tarlós István: a II. kerületi polgármesternek küldött levelében felszólítja Láng Zsoltot, hogy válaszoljon a budai fonódó villamosok építése ügyében, mert különben elveszhet a projekt 5,4 milliárdos támogatása, amiért a politikai felelősséget Láng Zsoltnak kell viselni.

A lapunk birtokába került levélben Tarlós Láng Zsolt szemére hányja, hogy az ügyben kétszer is tárgyalásra hívta, ám a kerületi polgármester hivatalos válaszra sem méltatta. A főpolgármester felhívta Láng Zsolt figyelmét arra, hogy a budai fonódó villamosok uniós támogatásának elvesztése és ellehetetlenülése veszélyes közelségbe került, amiért a politikai felelősség a kerületi polgármestert terheli.

Tovább

Budapest bedugult az árvíz miatt

2011. január 18., 10:10 Módosítva: 2011.01.18 10:10
13

Dugók alakultak ki Budapesten az alsó rakpartok lezárása miatt a párhuzamos útvonalakon kedd reggel, lassan lehet haladni a hidakon is, közölte Schilling Zsolt, a Fővinform ügyeletese.

Tovább