2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00 ÉLŐ
Olaszország 2
Albánia 1

Budapest

Vonatkurtítás miatt tiltakozik a VEKE

2010. szeptember 9., 17:55 Módosítva: 2010.09.09 18:17

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult, mert a MÁV lecsökkentette a budapesti elővárosi szerelvények kapacitását. Az egyesület csütörtökön közölte: azt kérik a minisztertől, hogy vonassa vissza az intézkedést és vonja felelősségre a döntéshozókat.

A Fellegi Tamásnak küldött levélben a VEKE azt írta: tapasztalataik szerint a MÁV az iskolakezdés óta kevesebb kocsival közlekedteti budapesti elővárosi járatait és emiatt zsúfoltság alakult ki a szerelvényeken. A VEKE szerint a kunszentmiklósi, szolnoki, újszászi és váci vonatok eggyel kevesebb kocsival közlekednek, a székesfehérvári és pusztaszabolcsi vonalon pedig 2 Flirt motorvonat helyett csak egy jár, ami 50 százalékos kapacitáscsökkenést jelent.

Úgy vélték, ez nem hatékonyságjavítás, hanem egy rossz üzleti terv fűnyíróelvvel történő betartása. Az egyesület szerint nem a Bajnai-kormány "utasellenes" vasútpolitikáját kellene végrehajtani, hanem engedélyt kellene kérniük a minisztériumtól a hibás üzleti tervtől való eltérésre.

Kitértek arra is, hogy Budapest versenyképessége szempontjából kulcskérdés, hogy a budapesti elővárosi forgalomban az autósok egy részét a vasútra tereljék és csökkentsék a központi régióra, elsősorban pedig a fővárosra nehezedő autós nyomást. Ehhez a szolgáltatás színvonalának javítására, fejlesztésre, versenyképes közlekedési szövetségre van szükség, de "a MÁV intézkedése (...) minden ilyen célkitűzéssel szöges ellentétben áll."

A MÁV korábban azt közölte: hatékonyságnövelés miatt csökkentették néhány járaton a kapacitást, de ezt kizárólag a kevésbé kihasznált vonatok esetében tették.

Használt hannoveri villamosokat vesz a BKV

2010. szeptember 9., 16:11 Módosítva: 2010.09.09 17:41
69

Használt hannoveri villamosokat vesz a BKV 160 millió forintért, a járművekkel a régi Ganz-szerelvények egy részét váltják ki a jövő év elejétől. A BKV további hannoveri villamosokat és használt trolikat tervez még venni az európai használtjármű-piacról.

A BKV csütörtökön közölte: 16 darab TW6000-es típusú szerelvényre írtak ki korábban közbeszerzési eljárást, a járműveket egyenként 35 ezer euróért, azaz csaknem 10 millió forintért vásárolják meg. Várhatóan a jövő év elejétől állnak a forgalomba a szerelvények a 21-es és az 50-es villamos vonalán.

Tovább

Feljelentést tett a Jobbik az LMP kopogtatócédulái ügyében

2010. szeptember 9., 16:01 Módosítva: 2010.09.09 17:41

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést csütörtökön a Jobbik, mert az LMP kampányfőnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a Fidesz segítséget ajánlott az ajánlószelvények gyűjtésében - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a Jobbik szóvivője. Dúró Dóra szerint az LMP-nek tisztáznia kell, hogy az ügyben a párt frakcióvezetője vagy kampányfőnöke mondott-e igazat.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke a Népszabadságnak korábban úgy nyilatkozott, hogy az őszi önkormányzati választások előtti ajánlószelvények gyűjtésének támogatásához a Fidesz részéről informálisan megkeresték őket. Schiffer András, a párt frakcióvezetője azonban ezt szerdán az ATV Egyenes beszéd című műsorában cáfolta.

Bontják a 4-es metró gerendáit

2010. szeptember 9., 14:50 Módosítva: 2010.09.09 14:50
10

Elbontják a készülő Baross téri metróállomás betonszerkezetét kitámasztó betonbordákat, és hamarosan kiírják a pályázatot a tér felszíni rendezésére. A tervek szerint ősszel újra lehet közlekedni a Thököly úton, a végleges állapot viszont csak jövő év végére alakul ki.

Fényképeket küldött be egy helyszínen lakó, megrökönyödött olvasónk, amelyeken az látszik, hogy munkások légkalapáccsal estek neki a Baross téri metróállomás tetejének. Megkérdeztük az ügyről a DBR Metró Projektigazgatóságot, ahol elmondták, hogy a képeken látható betonbordázat az állomás betonszerkezetének ideiglenes kitámasztására szolgált, de már nincs szükség rá, ezért el lehet bontani.

Tovább

Az LMP lesz elől a budapesti szavazólapokon

2010. szeptember 8., 01:05 Módosítva: 2010.09.08 01:06

Négy fővárosi lista szerepel majd azokon a szavazólapokon, melyeken a budapestiek a Fővárosi Közgyűlés összetételére szavazhatnak október 3-án az önkormányzati választáson.

Tovább

A fideszes tacskólobbi terrorizálja a XII. kerület kutyatartóit?

2010. szeptember 7., 14:21 Módosítva: 2010.09.07 17:24
225

"Tacskótenyésztők összeesküvése!" "Kutyadiktatúra!" "A komcsik a nyuggereknek nyalnak be, a fidesz meg a hisztis anyukáknak!" Ilyen mondatok kerültek a jegyzetfüzetembe a próbalsétáltatás közben. Teljes mértékben elfogult beszélgető partnereim a budapesti XII. kerület szeptember elsejével hatályba lépett kutyatartási szabályait szapulták. A kerület ugyanis szokatlanul kemény szabályokat vezet be.

A kutyásokat leginkább felháborító rész az, hogy készült egy tiltólista, és az erre felkerült kutyafajtákat pórázon is csak szájkosárral szabad sétáltatni a kerületben. Íme:

D  FO20100508006

"A Hegyvidéken a veszélyes, harapós és támadó természetű ebeken kívül csak szájkosárral és pórázon sétáltatható kutyafajták:

a belga juhászkutyák közül a malinois és a lakenois, akita inu, amerikai bulldog, amerikai staffordshire terrier, angol bullterrier, angol mastiff, argentin dog, berger de beauce (boszeron), bordeaux-i dog, cane corso, dobermann, fila brasileiro, flandriai bouvierre, kanári-szigeteki mastiff, kaukázusi juhászkutya, komondor, közép-ázsiai juhászkutya, kuvasz, leonbergi, mastino napoletano, moszkvai őrkutya, német boxer, német dog, német juhászkutya, óriás schnauzer, orosz fekete terrier, pireneusi hegyi kutya, pitbull terrier, rottweiler, sarplaninac és a felsorolt fajták keverékei"

Törpelobbi a háttérben?

A listát elnézve világos, hogy a nagy testű kutyákat próbálják szájkosárba kényszeríteni, a meghökkent kutyások azt nehezményezik, hogy a fajták mintha véletlenszerűen lennének összeválogatva. Több olyan, közismerten jámbor fajta került a szégyenpadra, amelyik kifejezetten ember- és gyerekbarát, így az érintettek szemében aránytalan korlátozásnak tűnik a pórázon vezetett kutyára még szájkosorat is tenni. Ilyen fajta a legendásan játékos boxer, a jámbor német dog, vagy a bernáthegyinél is népszerűbb gyerekáldozat, a pireneusi hegyi kutya.

Panaszkodnak a gyerekesek

D  FO20100508007

Nem akartuk piszkálni a kutyatartókat - szögezi le nyitásként Váczi János, Pokorni hegyvidéki polgármester kabinetfőnöke. De lépni mégis akartak, mert rendszeresen érkeztek kutyásokra panaszkodó bejelentések, jellemzően kisgyerekesektől, a Normafa környékéről, ahol mindennaposak a kisded- és kutyasétáltatók verbális összecsapásai. Nap mint nap elfordul, hogy a megijedt kisgyerek leesik a biciklijéről a felé nyargaló kutya láttán.

A listára olyan fajtákat vettek föl, amelyek a méretük miatt megijeszthetik a gyerekeket. A szájkosár azért lett kötelező, mert Váczi szerint még egy pórázon vezetett kutya is ijesztő lehet, ha a póráz hosszú, az állat pedig hirtelen odaszalad a gyerekhez. Nehéz meghúzni a határt, de világos, hogy míg egy dalmata vagy egy tacskó - bár amúgy lehet harapós - nem félelemkeltő, egy nagy kutya sokkal inkább - magyarázta a kabinetfőnök.

Szőrszín szerinti megkülönböztetés

Rákérdeztem, hogy ha a méret számít, miért nincs a listán a bernáthegyi, és miért került föl rá a leonbergi, ami ugyanakkora, igen hasonló termetű és vérmésékletű kutya, csak éppen nem foltos, hanem sárgásbarna. Úgy tűnik, azért, mert a listát egy ember, a került főállatorvosa állította össze, és neki éppen a fenti fajták tűntek ijesztőnek.

A látszat több kutyafajta veszte: a boxer évtizedek óta szenved a nyomott, ráncos, fekete pofája miatt rossz PR-tól, miközben a cukinak tartott spánieleknél sokkal barátságosabb és játékosabb kutya.

Update 1: A Hegyvidék nem konzervatív bástya, hanem liberális kutyabordély a Belvároshoz képest, derül ki olvasónk, Géza leveléből. A budapesti V. kerültben ugyanis minden, 15 kilósnál nehezebb kutya elvileg csak szájkosárral mászkálhat. Viszont az még Rogán Antal legendás szervezőtehetsége ellenére is nehezen képzelhető el, hogy a közterületesek vagy a rendőrök állatmérleget hurcoljanak magukkal. Íme a levél:

Kedves László!

Mi az V. ker-ben lakunk, és itt kb. 1 éve lépett életbe ennek a XII. kerületi kutyás rendeletnek a "klónja".

A belvárosi rendelet fajta-listája 100 %-ban megegyezik a XII. kerületével, a különbség annyi, hogy utóbb felvették a listára a thai ridgeback dogot, a boerboel-t, az alaszkai malamutot és a tosa inut.

Ugyanakkor - szerintem - szigorúbb szabály a Belvárosban, hogy itt a szájkosár (a listázott fajtákon kívül) nem csak a "veszélyes, harapós és támadó természetű" kutyák számára kötelező, de minden "15 kg-ot meghaladó tömegű" egyednél.

Ezen az alapon tehát az összes, mondjuk 1 évesnél idősebb (tehát még javában kölyök) golden retriever, hovawart, vizsla és a többi kifejezetten jámbor fajta is ott figyel az V. kerületi listán.

A - más szempontból is kifogásolható -rendelet megsértőire 30.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki, ráadásul éppen a kutysétáltatás szabályainak megsértése az egyik olyan "tényállás", amit a közterület-felügyelők is büntethetnek 3.000,-Ft-tól 20.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal (az V. kerületnek saját közterület-felügyelete, azaz pitbull- és kölyökvizsla-kommandója is van).

Üdvözli olvasója
Géza

Horváth nem hajlandó egy asztalhoz ülni Staudttal

2010. szeptember 7., 12:57 Módosítva: 2010.09.07 12:58

A Jobbik meghívása miatt elfogadhatatlannak tartja az LMP által kezdeményezett főpolgármester-jelölti vitát Horváth Csaba szocialista jelölt. Az MSZP-s politikus Jávor Benedeknek, az LMP főpolgármester-jelöltjének felvetésére válaszolva közleményében hangsúlyozza: "demokratának nem lehet partnere egyetlen szélsőséges párt vagy annak képviselője, nincs vele miről vitázni, nincs vele mit egyeztetni".

"Nem ülök egy asztalhoz koncentrációs táborokról álmodozókkal, elutasítok a Jobbikkal való minden kapcsolatot" - fűzte hozzá az MSZP főpolgármester-jelöltje.

Tovább

Fél Budapestet lezárják a triatlon-vb miatt

2010. szeptember 7., 12:27 Módosítva: 2010.09.07 12:27
81

Rengeteg útlezárásra kell számítani szerdától egészen a hétvégéig Budapesten a triatlon-világbajnokság miatt.

Tovább

Lopják a választásiplakát-állványokat

2010. szeptember 7., 11:38 Módosítva: 2010.09.07 11:38

Budapest városarculati tanácsnoka szerint szisztematikusan lopják a fővárosi útvonalak mentén kihelyezett választásiplakát-állványokat; a mintegy 1700 alkalmi plakátállványból 240 hiányzik, írta Bojár Iván András közleményében.

Fémvázas kivitel
Fémvázas kivitel

A tanácsnok közlése szerint az elmúlt két hétben érthetetlen módon megsokszorozódott az ellopott, vagy eltűnt alkalmi állványok száma, emiatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, ő maga pedig panasszal élt az Országos Választási Bizottságánál.

Deszkából készített
Deszkából készített

"Azonnali intézkedésüket kértem az ügyben, hiszen itt nem elsősorban a károkozás mértéke a lényeg; a tényleges kár messze túlmutat az ellopott anyagok materiális értékén, és sokkal inkább a 3 éve felállított és azóta is sikeresen működő plakáthely-rendszer működését veszélyezteti" - írta Bojár Iván András.

Fémlemezes
Fémlemezes

Főpolgármester-jelölti vitát akar az LMP

2010. szeptember 6., 16:54 Módosítva: 2010.09.06 16:55
4

Jávor Benedek a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje nyilvános vitára hívta szeptember második felére a másik három párt jelöltjét. Jávor szerint a vitára azért van szükség, hogy a budapestiek első kézből tudhassák meg, a jelöltek mit gondolnak a város állapotáról és hogyan kívánnak XXI. századi választ adni a problémákra. Jávor Benedek arra kérte Tarlós István, Horváth Csaba és Staudt Gábor kampányfőnökét, hogy minél előbb kezdjék meg az egyeztetéseket a vitához.

Kétmilliós végkielégítésre számít Demszky

2010. szeptember 6., 15:00 Módosítva: 2010.09.06 16:17

Kétmillió forintos főpolgármesteri végkielégítésre számít Demszky Gábor. Az októberben leköszönő főpolgármesternek nyugdíj is jár, mert több mint háromszor megválasztották egymás után, ennek összege azonban személyes adat. Azt mondta, nem lesz sok.

Bruttó kétmilló forintos végkielégítést kaphat Demszky Gábor főpolgármester, miután átadja helyét az utódjának, tudtuk meg. Jogszabály szerint három havi fizetés járna neki, ami a mintegy 700 ezer forintos tiszteletdíjat nézve összesen 2,1 millió forintra jönne ki.

Tovább

Újabb bombákat találtak a városligeti műjégpályán

2010. szeptember 6., 12:57 Módosítva: 2012.07.25 08:10

A tűzszerészek felrobbantották azt a három világháborús aknát, amelyeket a Fővárosi Műjégpályán találtak és nem tudtak máshol hatástalanítani. Feloldották az útzárat is, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztálya.

Tovább

Négy főpolgármester-jelölt maradt állva

2010. szeptember 6., 06:58 Módosítva: 2010.09.20 13:37
1

Vasárnap délután hivatalosan is nyilvántartásba vette Fővárosi Választási Bizottság Staudt Gábort, a Jobbik, és Jávor Benedeket, az LMP főpolgármester-jelöltjét. A kerületekben a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és az LMP is elegendő képviselőjelöltet tudott indítani ahhoz, hogy fővárosi listát állítson, így valószínűleg ez a négy – plusz egy – párt (a Fidesz több helyen szövetségben áll a KDNP-vel) adja majd a fővárosi közgyűlés frakcióit.

Vasárnap délutánig az volt a kérdés, hány hivatalos főpolgármester-jelölt marad állva az önkormányzati választások második fordulójában. A Fővárosi Választási Bizottság vasárnap esti döntése után már biztos, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP és Horváth Csaba, az MSZP jelöltje mellett a budapestiek Staudt Gáborra, a Jobbik, és Jávor Benedekre, az LMP főpolgármester-jelöltjére is szavazhatnak .

Tovább

Megint változott a forgalmi rend a Károly körúton

2010. szeptember 6., 06:43 Módosítva: 2010.09.06 06:43

Ma nulla órától ismét megváltozott a forgalmi rend Budapesten a Károly körúton, mert a Budapest Szíve Program újabb szakaszához érkezett.

Tovább

Nem jutott be a Kétfarkú Kutya Párt

2010. szeptember 3., 16:01 Módosítva: 2010.09.09 07:18
79

Egyetlen helyen sem indít jelöltet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), tudatta az Indexszel a pártvezető, Kovács Gergely. A viccpárt háromezer kopogtatócédulát kapott Budapesten, a szükséges 28 ezer helyett. Hetedik kerületi jelöltjük, Mogács Dániel a szükséges 700-ból 220 darabot szerzett, míg Szegeden is csak 6-700 darabot kaptak.

A párt hamarosan megjelenő közleményében ugyanakkor az szerepel majd, hogy 100 ezer kopogtatócédulát gyűjtöttek, amelyeket egy talicskában toltak a Városháza felé, de útközben valaki elvitte az egészet.

Maradnak a politikában

Kovács Gergely elmondta, hogy tagjaik nincsenek letörve, viszont fáradtak, ezért nem bánják, hogy nem kell folytatniuk. Terveikről szólva felvázolta, hogy nem hagynak fel a politikával. Az MKKP-t bejegyzik, mint párt, és indulnának időközi választásokon. Mint ismeretes, a street art-csoportként működő formációt idő hiányában nem tudták pártként bejegyezni, így egyesületként kezdett kampányba.

Tovább

Az Indexen a kétfarkúak nyernék a választást

2010. szeptember 3., 15:53 Módosítva: 2010.09.03 15:58
774

Több mint 11 ezren pontozták az Indexen a tíz főpolgármester-jelöltet. A tízfokozatú skálán Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje érte el a legtöbb pontot, a sor végén pedig Schmuck Andor kullog. A legnagyobb marhaságot az olvasók szerint Horváth Csaba ígérte az ingyenes BKV-val.

Az Index szavazásán Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje győzne kimagasló, 6,19 pontos támogatottságával. Victorának egyébként csak néhány ezer ajánlószelvénye gyűlt össze. Őt Tarlós István követi 5,03 ponttal, aki egyébként az önkormányzati választás valódi esélyese a közvéleménykutatások szerint. Ezt mutatta az is, hogy ajánlószelvényeit talicskával tolták be a városházára.

Tovább

Leadta fővárosi ajánlószelvényeit az LMP

2010. szeptember 3., 15:38 Módosítva: 2010.09.06 06:57

Leadta fővárosi ajánlószelvényeit az LMP pénteken fél négy körül a Városházán. A párt főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek még a Deák téren három órakor tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, körülbelül 30.500 szelvényt gyűjtöttek össze, de folyamatosan érkeznek újak, az utolsó hat darabot például már a Városházára hozta utána egy biciklis.

A főpolgármester-jelölt, aki arról beszélt, hogy "megtörtént az a csoda", amelyben a hét közepe óta bíztak, kézben, illetve párttársai és aktivistái segítségével egy biciklin vitte leadni a szelvényeket.

Schmucknak csak kétezer cédula hiányzott

2010. szeptember 3., 15:30 Módosítva: 2011.04.30 16:30

Mindössze 1700 kopogtatócédula hiányzott ahhoz, hogy hivatalosan is indulhasson a főpolgármester-választáson, tudtuk meg Schmuck Andortól, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt jelöltjétől.

Mint Schmuck elmondta, délután telefonon tájékoztatta Kapolyi Lászlót, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnökét és Barabás Tibornét, a Tisztelet Társasága elnökét, hogy a 2010-es főpolgármesteri-választás első fordulójában összesen 26.217 darab ajánlócédulát sikerült összegyűjteni. A magyar választási törvények értelmében ezzel nem jogosult indulni a főpolgármesteri címért.

Hozzátette: szeretné megköszönni mind a 26.217 választópolgárnak, aki megtisztelte őt és a programját a bizalmával, és felajánlotta neki az ajánlószelvényét. Ez 26.217 ok arra, hogy miért is készítette el „A tisztelet és szolidaritás programját egy élhetőbb Budapestért”, és 26.217 ok arra, hogy továbbra is ezt a megkezdett utat folytassa, közösen a generációk összefogásával, egy vidám és toleráns városért.

A beérkezett szelvényeket a Magyar Törvények értelmében közjegyző jelenlétében megsemmisítik.

Futóverseny miatt több utat lezárnak Budapesten

2010. szeptember 3., 14:56 Módosítva: 2010.09.03 14:58

Számos útlezárásra és forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban vasárnap a Hősök teréről induló futóverseny miatt, közölte a rendezvényt szervező Budapest Sportiroda (BSI).

Tovább

A Jobbik több mint 33 ezret adott le

2010. szeptember 3., 14:50 Módosítva: 2010.09.06 06:57
5

A jelöltté váláshoz szükségesnél mintegy ötezerrel több ajánlószelvényt adott le pénteken Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje.

A több mint 33 ezer cédulát Staudt Gábor egy bőröndben vitte a Fővárosi Választási Bizottság irodájába. Sajtótájékoztatóján ezt úgy magyarázta: a bőrönd azt szimbolizálja, hogy elegük van a városvezetés tevékenységéből, a "politikusbűnözők" összepakolhatják a dolgaikat, "elhagyhatják Budapestet, az országot, vagy ha azt nem is, a politikai életet mindenképpen".

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje (j) kinyitja a cédulákat tartalmazó bőröndötFotó: Koszticsák Szilárd
Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje (j) kinyitja a cédulákat tartalmazó bőröndöt
Fotó: Koszticsák Szilárd

A jobbikos politikus egy kalitkába zárt szarkát is hozott a Városházára. A madár - Staudt Gábor közlése szerint - annak a jelképe, hogy "az elmúlt húsz év politikusbűnözőit" rács mögé fogják zárni.

Összegyűltek Jávor cetlijei

2010. szeptember 3., 13:29 Módosítva: 2010.09.06 06:57
64

Az LMP több mint 28 ezer, Jávor Benedekre leadott ajánlószelvényt gyűjtött össze péntek délután 1-ig - közölte az MTI-vel a párt főpolgármester-jelöltje.

Jávor Benedek azt mondta, hogy jelen állás szerint az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti fővárosi székházába 28200 ajánlószelvény érkezett be, de még továbbiakat is várnak a város különböző helyein felállított gyűjtőpontjaikról.

Tovább

Bombák fölött korcsolyáztak a Városligetben

2010. szeptember 3., 13:16 Módosítva: 2010.09.06 12:57
123

Több bombát is találtak a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója során, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs osztálya.

Tovább

Már csak ezer cetli kell Jávor indulásához

2010. szeptember 3., 09:42 Módosítva: 2010.09.03 11:06
5

"Néhány cédulán múlik a csoda" - írja legfrissebb blogbejegyzésében Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje. A bejegyzés szerint a péntek hajnali összesítés alapján már csak "körülbelül 1000 cédulánnyira áll a szükséges bő 28.000 ajánlószelvénytől". A honlapon elhelyezett számláló szerint még 1479 szelvényre van szüksége a jelöltté válláshoz, az LMP hivatalos oldalán közöltek szerint még 2550 ajánlószelvényre van szüksége.

Tovább

Jávor: Az MSZP-nek és a Jobbiknak is érdeke az LMP jó szereplése

2010. szeptember 3., 07:30 Módosítva: 2010.09.03 13:29
12

Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint az elsődleges cél az, hogy a Fidesz ne szerezzen többséget a fővárosi közgyűlésben, de ezt az MSZP és a Jobbik nem akarja megérteni. Interjúnkból kiderül, hogy fűzik-e Jávor Benedeket rokoni szálak Jávor Pálhoz, és modern Ludas Matyinak tartja-e magát.

Hogy áll a kopogtatócédula-gyűjtés?

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Pontos számot nem tudok mondani. A kitelepült gyűjtőhelyeken folyamatosan gyűlnek a cédulák.

Hány helyen gyűjtik a szelvényeket?

Budapesten tízegynéhány kitelepült gyűjtőpontunk van a fontosabb csomópontokon, és száz körüli egyéb gyűjtőhely, boltokban, postaládákban. A csütörtök reggeli állás szerint körülbelül 23 ezer cédula gyűlt össze. Ami azt jelenti, hogy rátartással 6000-6500 szelvényt kell még péntek délután 4-ig összegyűjteni. Az elmúlt napok dinamikája alapján erre van esély.

Tegnap-tegnapelőtt hirtelen meglódult a gyűjtés az oldalán fellelhető adatok szerint. Minek köszönhető ez a nagy nekibuzdulás?

Több oka van. Nagyon gyakori, hogy az a szimpatizánsunk, aki begyűjti az ismeretségi köréből a cédulákat, csak a kampány végén hozza be és adja le a szelvényeket. A másik, hogy az LMP-szimpatizánsok olyanok, mint az egyetemista, aki az utolsó pillanatra halasztja a vizsga előtti tanulást. Sokan most ébredtek fel. A harmadik, hogy egyszerűen szabadságon voltak az emberek és sokan most jöttek vissza az iskolakezdés idejére.

Tovább

Parkolási amnesztiát hirdetne a Jobbik a fővárosban

2010. szeptember 2., 14:55 Módosítva: 2010.09.02 15:02

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje megteremtené a már kiszabott, de be nem fizetett parkolási bírságok elengedésének jogi feltételeit Budapesten. A politikus szerint a fővárosban nincs szükség "közrendvédelmi telepekre".

Staudt Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: ha megválasztják, azon lesz, hogy a Budapesten folyamatban lévő parkolási ügyeket leállítsák. Hozzátette, noha így számtalan jogos büntetés válna semmissé, a szerinte jelenleg "maffiamódszerekkel" működtetett fővárosi parkolási rendszer helyett tiszta viszonyokra, így például egy központosított, önkormányzati tulajdonú parkolási társaságra van szükség.

Tovább

Csak a szokásos fenyegetéseket kaptam

2010. szeptember 2., 12:24 Módosítva: 2010.09.02 12:24
31

"Egy este a híradó nézése közben hívott egy szocialista politikus, hogy valami csúnyát írtam róla a Facebookon, és ha nem veszem le, akkor csúnya dolgok fognak történni velem" - mesélte Schmidt Gábor első könyve bemutatóján a Parlament Caféban. A Népszabadság - jelenleg felmondását töltő - budapesti tudósítója Baloldali Korrupciós Vállalat címen jelentette meg az Éghajlat kiadó gondozásában tényfeltáró kötetét.

Tovább

Schmuck: A klipemet a kormány is finanszírozta

2010. szeptember 2., 10:01 Módosítva: 2011.04.30 16:30
7

Schmuck Andor, az MSZDP főpolgármester-jelöltje önkormányzati nonprofit bank felállításával spórolna 30-35 milliárd forintot a fővárosnak, és abból finanszírozná például a nyugdíjasokat felvilágosító kerületi szolgáltató centrumokat, vagy a rendőrlakásokat. Kampánykotonja tízezerért ment el a Vaterán.

Fotók: Szémann Tamás
Fotók: Szémann Tamás

Kiknek a szavazataira számít?

Azokéra, akik megértik, hogy van egy olyan program, ami megmondja, hogy miből, meg azt is, hogy mit.

Konkrétabban?

Minden felnőtt állampolgár szavazatára számítok, akinek fontos, hogy ne csak ígéret legyen, hanem legyen mögötte tartalom is.

Az eddigi ígéretek, például a mozgólépcső lelassítása az idősebbek kedvében járnának.

Van ígéret, ami pénzbe kerül, meg van, amiből az egészet meg tudjuk csinálni. Ma a fővárosnak van 100-150 cége, intézménye. Ha létrejönne egy központi nonprofit pénzintézet, ahol minden fővárosi cég és intézmény vezethetné a számláját, már a kezelési költségen nagyot lehetne spórolni. Gondoljunk bele, évi 350 milliárd forintos költségvetési összeg forog, csak az önkormányzat részéről.

Tovább

A zöld párt fakivágásokat szorgalmaz az 1-es villamosért

2010. szeptember 2., 07:38 Módosítva: 2010.09.02 10:54
102

Negyvennégy darab életerős fát és hét csemetét áldozna fel a XI. kerületi LMP azért, hogy az Etele térig meghosszabbíthassák az 1-es villamos nyomvonalát. A párt helyi polgármester-jelöltje szerint szakmai szempontból félmegoldás a főváros nemrég elfogadott terve, ami alapján a Lágymányosi híd budai oldalán csak a Fehérvári útig vezetnék el a villamost.

A főváros több kerületében torpedóztak már meg beruházásokat környezetvédők, hogy megmentsék az építkezések útjába került fákat. Kitartó demonstrációk voltak a belvárosi Gresham Szálló építésénél, és a VI. kerületi Nagymező utcai mélygarázsépítés bejelentésénél, de a terézvárosi polgármester az ellene szerveződött legelszántabb civil mozgalmat is annak köszönheti, hogy fűrészeseket akart küldeni a Hunyadi térre.

A magát zöld pártként meghatározó LMP a XI. kerületben mégis fák kivágásért kampányol.

Összesen ötvenegy fa található azon a nyomvonalon, amelyen az 1-es villamos elvezethető lenne az Etele téri vasúti, metró- és autóbuszcsomópontig.

Tovább

Öt alvó cége van a BKV-nak

2010. szeptember 2., 07:37 Módosítva: 2010.09.02 07:37

Öt, érdemi tevékenységet nem végző, alvó cég van a BKV Zrt. tulajdonában, írja a Népszava. A négy kft. és a zártkörű részvénytársaság működése csak látszólagos: léteznek ugyan, de érdemi tevékenységet nem végeztek 2009-ben, ez derül ki a BKV tavalyi évre vonatkozó könyvvizsgálói jelentéséből, illetve a taggyűlési jegyzőkönyvekből. Közülük három céget - a BKV Reklám Kft.-t, BKV Ingatlan Kft.-t, és BKV Közbeszerzés Kft.-t - egy kaptafára alapította a korábbi cégvezetés.

Tovább

A szakszervezetek szerint 200 millióba kerülnek a BKV-nak a bérelt buszok

2010. szeptember 1., 18:25 Módosítva: 2010.09.01 21:50

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének (TDFSZSZ) alelnöke elmondta: a BKV két hónapra bérli a buszokat, így az összköltség 200 millió forint. Ennél 30 százalékkal kerülne kevesebbe, ha saját buszparkból és saját alkalmazottakkal látnák el a feladatot - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető ismét felhívta a figyelmet arra, hogy bírósághoz fordultak, mert az alvállalkozók bevonásáról folytatott egyeztetések a BKV-val nem zárultak sikerrel. Ebben az esetben a BKV-nak fel kellene függesztenie a döntés végrehajtását, de ezt nem tették meg, ezért törvényt sértenek – mondta.

Tovább