Budapest

Cigánytalan és cigányos Budapest

2010. szeptember 23., 09:59 Módosítva: 2010.09.30 17:43
9

A négy főpolgármester-jelölt egészen eltérő hangsúllyal kezeli Magyarország és a főváros legnagyobb létszámú kisebbségét, a romákat. Staudt Gábor jobbikos jelölt például nagy meglepetésre egy árva szóval sem említi a cigányokat, sőt, egy fikarcnyi negatív példát sem hoz. Az LMP-s Jávor Benedek programja is színvak, hátrányos helyzetű csoportokról ugyan beszél, de cigányokról egyáltalán nem. A fideszes Tarlós István és az MSZP-s Horváth Csaba külön cigányprogramot hirdetett, alig néhány konkrétummal.

Tarlós István Budapest-programjában a főbb téziseket húszoldalas összefoglalóban emeli ki. Ebben csupán közhelyes általánosságokat fogalmaz meg a romákról, mint például „Általában új kisebbségpolitikai felfogást kívánunk érvényesíteni” vagy „Sokkal széleskörűbben és hatékonyabban szeretnénk foglalkozni a fővárosi cigányság élethelyzetének problémakörével”. A megfoghatatlan tézisek után azonban a szakpolitikai részekben külön pontot szentel a cigányoknak, és Tarlós szerdán azt is bejelentette, hogy főpolgármesterré választása esetén roma ügyekért felelős megbízotti státuszt hozna létre.

Tovább

21 milliárd ment el a 4-es metró tanácsadóira

2010. szeptember 22., 20:12 Módosítva: 2010.09.23 11:19
83

Sokallja a 4-es metró beruházásában kifizetett tanácsadói díjakat az Állami Számvevőszék, írja a birtokukba került ÁSZ-jelentés alapján az MR1-Kossuth Rádió.

Tovább

Tarlós: Meg akarom mutatni a másik arcomat

2010. szeptember 22., 07:21 Módosítva: 2011.02.25 09:21
188

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje mindig megdöbben, ha mogorvának, szögletesnek tartják, mert fiatalabb korában ő volt az egyik legnagyobb kópé: kiránduláson például tükörtojást tett a párnára. Úgy véli, a humor a választás után visszatér a közgyűlésbe. Interjúnkban beszélt még Kocsis Istvánról, a szemetelők kemény büntetéséről, az ócskavasnak tartott 56-os emlékműről, zászlószínekről és a macskáról, kinek neve: Hű!

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Készült nemrég az Indexen egy összefoglaló arról, hogy mennyit fejlődött a város Demszky Gábor 20 éve, és ezzel szemben mennyit a nagy elődök alatt. Ön szerint mi jött ki az összehasonlításból?

Demszky Gábor vezetői teljesítménye és a praktikus értelemben vett megvalósulások a városban elég szerény képet mutatnak. Azt mégsem lehet mondani, hogy nem tett semmit. Mindent a maga korában kell értékelni. Ehhez képest a főpolgármester teljesítménye nem nevezhető túlságosan látványosnak és a nagyberuházások is torzó módjára maradtak hátra.

Ön is sokáig, 16 évig volt polgármester Óbudán. Szokták mondani, hogy azt is érdemes megnézni, mi történt a kerületben 16 év alatt. Mit lehet felsorolni ebből az időszakból, ami látványos eredmény?

A baloldalinak és liberálisnak nevezett oldalról visszatérően felteszik nekem ezt a kicsit megkonstruált kérdést. Óbudán az épületállomány állapota messze nem volt olyan rossz, mint a kerületek nagyobb részében, így aztán a felszínen kevésbé látszottak a fejlesztések. De Óbudán voltak nagyon komoly infrastrukturális fejlesztések: víz-, gáz-, csatornaépítés, útépítés, környezetrendezési munkák. Nem hiszem, hogy bárki kifogásolná a szakmából, hogy a fejlesztéseket az infrastruktúra kiépítésével kell kezdeni.

Tovább

Felülvizsgálná az LMP a fővárosi utcabútortendert

2010. szeptember 21., 19:03 Módosítva: 2010.09.21 19:03

A budapestiek számára súlyosan hátrányosak azok a megállapodások, amelyeket közterületi reklámfelületek hasznosítására kötött a főváros 2006-ban. Az LMP ezért keresi a jogi lehetőséget a felülvizsgálatra - közölte kedden Hanzély Ákos, a párt fővárosi képviselőjelöltje.

Hanzély Ákos elmondta: az úgynevezett utcabútortender egyik nyertese, az Intermédia Kft. a BKV-megállókban az utasvárók reklámfelületeit értékesítheti. Ezért nem kell használati díjat fizetnie, az utasváró pavilonokat kellett volna lecserélnie, valamint azokat négynaponta takarítani, karbantartani, megrongálódás esetén pedig javítani kell. A képviselőjelölt szerint a társaság a megállapodásnak nem teljesen tett, illetve nem tesz eleget.

Tovább

A Főgáz dolgozott, majd több hétre kikapcsolták a gázt

2010. szeptember 21., 14:44 Módosítva: 2012.03.12 16:21
9

A XII. kerületben 8 társasházban váratlanul több hétre kikapcsolták a gázt, miután a Főgáz által elvégzett csőfelújítás után kiderült: csak akkor tudják visszakötni a gázt, ha a lakók saját költségükön felújítják a házak csatlakozó vezetékeit. A környéken lakók és a közös képviselők nem értik, miért nem jelezte előre a Főgáz a felújítást.  Most sem pályázni nincs idejük, sem több árajánlatot kérni a munkálatokra, mert jön a hideg idő. A Főgáz azzal érvel: a társasházaknak öt évente felül kell vizsgáltatniuk a csatlakozó vezetékeket.

A Főgáz a XII. kerület Ugocsa utca Kis János altábornagy utcánál szeptember 14-15-én az úgynevezett tárgyi gázelosztó vezetékek cseréjét végezte el. Felbontották az utcát és kicserélték a régi vezetékeket. Ahhoz, hogy a gázt visszakacsolják a házakba, nyomáspróbát kellett végezni. Ezen kiderült, hogy nyolc társasházban “tömörtelenség” miatt ki kell cserélni a csatlakozó vezetékeket, addig nem lehet visszakapcsolni a gázt.

Tovább

Csúszik a Budapest Szíve Program egyik projektje

2010. szeptember 21., 06:21 Módosítva: 2010.09.21 06:22

Máris 10 napos késésben van a Budapest Szíve Program részét képező Kaputérség projekt, amely augusztus közepén indult, írja keddi számában a Napi Gazdaság. Sereg Zoltán, a kivitelező Bau Holding Zrt. és Reneszánsz Zrt. által alkotott konzorcium, a Budapest Szíve Kft. vezetője a csúszást a folyamatban lévő közműfeltárások, illetve építési és forgalomtechnikai engedélyek beszerzésének elhúzódásával indokolta.

A lap szerint a burkolat felbontása után azért állt meg a látványos munka és azért dolgozik a terepen alig néhány munkás, mert a szolgáltatók sem tudják, hogy az adott területen hol és milyen vezetékek futnak.

Pszichológiai hadviseléssel űzte el a parkolófoglalókat a Városháza

2010. szeptember 21., 00:58 Módosítva: 2010.09.21 01:47
131

Kevesen tudják, hogy Budapest közepén, a parkhiányos belvárosban egyáltalán nem olyan ritka a szabad terület. Néhány, az élhető városért küzdő aktivista észrevette, hogy a Városháza park mögött egy nagyjából két focipályányi üres placc terül el, amelyet a fővárosi hivatalnokok magánparkolónak használnak. A Városháza döntése érthető, hiszen a belvárosban ritka a parkolóhely, a hatalmas területen pedig nem csak a budapesti adminisztráció járműparkja fér el, de vendégül láthatnák ott még egy-két világváros vezetését, a limuzinjaikkal együtt.

Nézze meg videónkat az akcióról és a képzett biztonsági őrökről!

A Critical Mass szervezésében is részt vevő aktivisták ugyanakkor furcsának találták, hogy miközben a városvezetés 2005-ben egy apró területet nagy hírveréssel a városlakók rendelkezésére bocsátott Városháza park néven, a maguk számára kétszer akkora részt kerítettek el. Hogy rámutassanak a visszás helyzetre, a jórészt városi biciklista körökből kikerülő csoport illegális akciót hirdetett meg. A résztvevők hétfő délután demonstrációs céllal bemásznak a parkolóba, és ott a rendőrök érkezéséig olyan tevékenységekkel ütik el az időt, amilyeneket szívesen űznének egy működő parkban.

Tovább

Papcsák Feri bátyánk tuti jó fej, igazságos

2010. szeptember 20., 14:03 Módosítva: 2010.09.20 19:19
71

Tizenkét-tizennégy éves gyerekek szórólapoztak Zuglóban a helyi plébános megbízásából erősen egyszerűsített érveléssel reklámozva a bérmálkozást, Papcsák Ferencet és Tarlós Istvánt. A pártpolitika-mentes civilnapot szervező LMP-s polgármesterjelölt kitessékelte őket a rendezvényről. Pajor András atya szerint a szombati események a liberális terror bizonyítékai.

„A zuglói fiatalok új, felnőtt barátja: Papcsák Feri bátyánk” – a választási kampányhoz kapcsolódó amatőr szórólapokkal a kézben jelent meg egy csoport fiatal a szombaton megtartott zuglói Herminamezei Napon.

polg1

A rendezvényen koncertek, vetélkedők mellett a kerület sport-, környezetvédő civilszervezetei és oktatási intézményei mutatkoztak be az érdeklődőknek. A találkozó főszervezője a korábbiakhoz hasonlóan Várnai László volt.

Az időközben LMP-s polgármesterjelöltté avanzsált Várnai az Indexnek azt mondta, hogy a választási kampány ellenére próbálták megtartani a rendezvény pártsemlegességét, ám a sátrak között egyszercsak 12-14 éves gyerekek jelentek meg több kötegnyi szórólappal felszerelkezve.

Tovább

Föltámasztották Horthy Miklós trolibuszát

2010. szeptember 18., 14:29 Módosítva: 2010.09.24 12:43
36

Egy önjáró Solaris troli ment végig szombaton azon az útvonalon, ahol 1933-ban megindult az első budapesti trolibuszjárat. A rendezvénnyel a jövő hétvégi trolibusz nyílt napot vezették fel.

„Megjött az első troli, örül neki minden proli” – szólt az egyik Latabár merész kabarétréfája a negyvenes évek legvégén, amikor Sztálin hetvenedik születésnapján megindult a 70-es járat. De valójában nem ez volt az első trolivonal Budapesten.

Tovább

Autómentes nap: útlezárások városszerte

2010. szeptember 18., 10:04 Módosítva: 2010.09.18 10:05
9

Útlezárások és elterelések lesznek szombaton egész nap a fővárosban az autómentes napok miatt. Vasárnap éjfélig lezárták az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajcsy-Zsilinszky út között.

Az autósok a Nagykörúton az Oktogonnál átmehetnek, de a Nagymező utcánál és az Izabella utcánál csak a trolibuszok hajthatnak át. Szintén lezárták az Opera környékén a Dalszínház-, a Hajós- valamint a Lázár utcát. Lezárták a Pesti alsó rakpart Markó utcai felhajtóját is. A felső rakpartra a Parlament déli oldalán, a Garibaldi utcánál vagy a Jászai Mari térnél lehet felhajtani.

Szombaton délután kettő és este kilenc óra között lezárják a Nagymező utca Andrássy út és Mozsár utca közötti szakaszát, a 70-es, és a 78-as trolibuszok terelt útvonalon járnak.

 A 105-ös és a 979-es autóbuszok mindkét irányban módosított útvonalon közlekednek. Fél kettő és este fél tíz óra között megállnak a Vörösmarty utca megállójában, hogy segítsék az átszállást trolibuszokra.

Az autómentes nap az Európai Mobilitás Hetéhez kapcsolódik. A rendezvényhez kilencedik alkalommal csatlakozott Magyarország, tavaly EU-s díjat is nyert a főváros.

Lesz kerékpár- és kézműveskorzó, bringó-hintó, zöldautó-kiállítás és tesztvezetés, civil- és sportmező, számos koncert és táncelőadás. A Magyar Kerékpárosklub standjánál kerékpároktatással, veteránkerékpár-kiállítással, filmvetítéssel, vetélkedőkkel várja a látogatókat, a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja pedig Gyermekvasút az aszfalton mottóval kézihajtánnyal és retro sorompóval csalogatja a kicsiket.

A kerékpárosklub vasárnap Cucc Cipelő Critical Masst szervez: a kerékpáros szállító felvonulás 14 órakor indul a Jászai Mari térről és 15 órakor érkezik az Andrássy útra. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a városon belül mind többen használják a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, illetve járjanak kerékpárral. A Fővárosi Önkormányzat türelmet és toleranciát kér a közlekedőktől.

A választások előtt keres tanácsadókat a főváros

2010. szeptember 18., 08:18 Módosítva: 2010.09.18 08:18

Mintegy kétszázmillió forintért külső szakértőket bíz meg adó- és pénzügyi tanácsadói szolgáltatások ellátásával a fővárosi önkormányzat; a kiírásról nem tájékoztatták a pénzügyi ellenőrző bizottságot - írta szombati számában a Magyar Hírlap.

A napilap közlése szerint a közbeszerzés részvételi felhívása szeptember 14-én jelent meg, azaz néhány héttel az októberi önkormányzati választások előtt. Az ajánlattételi határidő november 2. A részvételi felhívás szerint 37 hónapra kötnének keretmegállapodást több mint 195 millió forint értékben.

Tovább

Új sétatér Budapesten

2010. szeptember 17., 12:59 Módosítva: 2010.09.17 13:56
3

Sétálóutcává alakították a Baross utca Kálvin téri torkolatát a főváros nyolcadik kerületében. Ez a négyes metró építésének egyik felszíni beruházása. Az új gyalogosövezet gyakorlatilag az ötödik kerületi Főutcához kapcsolódik, amelynek a Kálvin tér másik oldalán, a Kecskeméti utcánál van az egyik vége. Pénteken Belváros és Józsefváros polgármestere beszélt arról, hol terveznek még hasonló átalakítást illetve forgalomcsillapítást.

Tovább

Októberben kapcsolják össze a szétvágott Margit hidat

2010. szeptember 16., 19:20 Módosítva: 2010.09.16 19:20
10

Az esős időjárás miatt elhúzódott a munka augusztusban, de ez egyelőre nem veszélyezteti a híd decemberi, ideiglenes forgalomba helyezését. A hosszanti tengely mentén szétvágott hidat 2010. október végén - november elején kapcsolják össze, tudtuk meg. Elkezdődött a híd festése és a műemléki rekonstrukció is.

Az esős időjárás hátráltatta a korrózióvédelmi munkák befejezését, tekintettel arra, hogy ehhez a munkafolyamathoz száraz időre van szükség, áll a Margit híd felújításának augusztusi jelentésében. A munkálatok elhúzódása egyelőre nem veszélyezteti a híd decemberi, ideiglenes forgalomba helyezését. A két hídfél összekapcsolásának időpontja a jelentés szerint 2010. október végére – november elejére tehető.

Tovább

Hét lufija maradt Horváth Csabának

2010. szeptember 16., 17:58 Módosítva: 2010.09.20 13:37
2

Jufi, jufi! – örvendezett a pont kétéves Lora, amikor hazatértem riporteri munkámból. Ha tudta volna, hogy közeli Ferenc téri játszótéren (de nem az általa favorizált hintás oldalon) van még hét további piros léggömb, akkor vissza kellett volna rohannunk az MSZP kampány-kitelepülésére.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Délután kettőkor még 10 lufi volt. Az elsőt egy idős hölgy kapta, aki teli ételhordóját cipelve hümmögni kezdett a pultnál: „A Horváth Csabának egy luftballon is elég”. Később még egy távolban játszó gyerek kapott a piros léggömbökből, aztán a rendezvény végeztével nekem is átnyújtott egy jól felfújtat az egyik MSZP-aktivista.

Tovább

Nem létező cégnek adták el a Balettintézetet

2010. szeptember 16., 16:17 Módosítva: 2010.09.16 17:11
52

A Balettintézet vevőjét még azelőtt megnevezte a hatodik kerületi önkormányzat, hogy a cég egyáltalán létrejött volna, állítják az évek óta üresen álló épület megmentéséért kampányoló civilek.

Az Andrássy úti egykori Drechsler-palota előtt tartott demonstráción az egyik szervező, Mernyó Ferenc olyan önkormányzati iratokra hivatkozott, amelyek szerint a terézvárosi önkormányzat 1997 szeptember 29-én már ismertette, az épületet az Andrássy 25. Ingatlanfejlesztő és hasznosító Kft.-nek fogják eladni.

Tovább

Nincs spirituális kapcsolat az MSZP szerzetesei között

2010. szeptember 16., 13:25 Módosítva: 2010.09.16 14:59
2

Élő Norbert, a szocialisták kőbányai polgármesterjelöltje után tavaly év végén a Máltai Hórusz Spirituális Rend felvette szerzetesei sorába a párt XII. kerületi polgármesterjelöltjét is. Vincze Géza szerint azonban neki nincs köze a máltai lovagokkal kooperáló rendhez, csak egy egyszeri pénzadományért kapta a tagságot.

A Máltai Hórusz Spirituális Rend honlapján található beszámoló szerint a 2009. november 5-én megtartott fogadalomtételi ceremónián eskütétellel emelték a rend civil tagozatának testvéri közösségébe Vincze Gézát, az egykori FTC-focistát, az MSZP mostani XII. kerületi polgármesterjelöltjét.

Vincze Géza, XII. kerületi (Hegyvidék) polgármesterjelölt
Vincze Géza, XII. kerületi (Hegyvidék) polgármesterjelölt

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségén belül működő szerzetesrendet I. Ankh, más néven dr. Nagy János, az Ankh, az Örök Élet Egyháza vezetője hívta életre. A rend élén lovag Jankovich R.I. Maximillian gróf áll.

Tovább

Kezdődik a fővárosi elszámoltatás

2010. szeptember 16., 08:32 Módosítva: 2010.09.20 14:37

A budai fonódó villamosközlekedésről készült 244 milliós megvalósíthatósági tanulmány ügyében is feljelentést tett Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, értesült a Magyar Nemzet.

Tovább

Budapest nem lehet a Mr. Smithek városa

2010. szeptember 16., 00:13 Módosítva: 2010.09.18 10:29
86

Nem engedné át Budapestet a Mátrixból ismert egyenarcú Smith ügynököknek Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje. A politikus népszavazást tartana minden fontosabb, a város élhetőségét meghatározó ügyben: így a BKV díjmentességéről is. A Duna alatt vezetendő közúti alagútról és a Városliget üvegbúrával történő befedéséről sem mondott le, mert szerinte a kreatív ötletek viszik előre a várost.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Most már végleges, hogy ön az MSZP főpolgármester-jelöltje?

Én vagyok az MSZP főpolgármester-jelöltje.

Az indulása és esetleges visszalépése körüli hercehurcára gondolok.

Február 26. óta én vagyok az MSZP főpolgármester-jelöltje. A kérdés nem ez volt, hanem az, hogy lehet-e a Fidesz túlhatalmának ellensúlyozására egy egységes, valamennyi budapesti demokratát felölelő, a szocialista párt támogatottságánál szélesebb politikai szövetséget létrehozni.

Két hónapja még kampányfőnöke, Szanyi Tibor is azt mondta: nem tetszik Horváth Csaba, de nem fúrja őt. Mit érzett, amikor ezt hallotta?

Szanyi Tibor azt mondta, hogy a szocialisták jelöltje jó jelölt, de ahogy ő, úgy én is vizsgáltam azt, van-e realitása a szélesebb összefogásnak.

Tovább

Geiger feljelentést tett rágalmazás miatt

2010. szeptember 15., 14:23 Módosítva: 2010.09.15 14:23

Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere rágalmazás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyészségen: egy, a személyét érintő hangfelvétel szerint az önkormányzattól elnyert felújítások után a teljes összeg tíz százalékát visszafizették neki.

Tovább

Tarlós Istvánt szeretik a szúnyogok

2010. szeptember 14., 19:57 Módosítva: 2010.09.14 19:57

Érdekes kampányeseményen jártunk, aminek az volt a célja, hogy eloszlassa a tévhitet, miszerint Tarlós István és Gerendai Károly rosszban lennének. A Sziget flórájának és faunájának helyreállítása nagyban zajlik, a rossz idő miatt idén kis késésben vannak. Általában szeptember vége felé szoktak végezni a visszafüvesítéssel és a talaj rendezésével. Idén a kertészeti helyreállítás körülbelül 13 millió, a takarítás és egyéb munkák még 10 millió forintjába fog kerülni a Sziget Kft.-nek – tudtuk meg.

Sziget after, galéria
Tovább

Anyai ágon igazi kuruc vidékről származom

2010. szeptember 14., 12:54 Módosítva: 2010.09.22 07:21
35

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje „a kialakult kettős mérce feloldásaként” megtiltaná a Budapest utcáira nem illő felvonulásokat. Szerinte annak a hajléktalannak, aki nem fogadja el a felkínált munkát és szállást, el kell hagynia Budapestet.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ön a valaha indult legfiatalabb főpolgármester-jelölt. Mikor kezdett politizálni?

Ha politizálásnak számít a közügyekkel foglalkozni, már a gimnáziumi diák- és az egyetemi hallgatói önkormányzatot is vezettem, utána a német kisebbségi önkormányzatban voltam képviselő, és amikor 2003-ban a Jobbikhoz csatlakoztam a XXII. kerületi önkormányzatban, akkor vált ez igazán politikává.

Tovább

Az LMP feljelenti a Centrum Parkoló Kft.-t

2010. szeptember 14., 12:20 Módosítva: 2010.09.14 12:25
57

Közérdekű adat nyilvánosságra hozatalának megtagadása miatt feljelentést tesz az LMP által létrehozott Közérdekű Adatigénylő Iroda (KANDI) a Centrum Parkoló Rendszer Kft. ellen.

Tovább

Több száz taxis tüntetett Budapesten

2010. szeptember 13., 19:22 Módosítva: 2015.07.31 11:29
8

Több mint száz taxi tüntetett hétfőn a Cinkotai és Németpróna utca
kereszteződésénél, számolt be róla az Egy nap a városban blog.

A Taxi 4 társaság vezetői 144 forintra csökkentették volna a jelenlegi 184 forintos kilométerenkénti díjat, ezért a velük szerződésben álló taxisok vettek részt a demonstráción, mondta az Indexnek Dudás Zoltán, a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének (TFTSZ)főtitkára. Úgy tudják, hogy a tüntetés után a tulajdonos visszavonta korábbi szándékát.

Tovább

Késsel estek a Jobbik Moszva téri standjának

2010. szeptember 13., 19:15 Módosítva: 2010.09.13 21:34
12

Megtámadták a Jobbik Moszkva téren felállított választási standját hétfő hajnalban. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást egy 41 éves férfi ellen.

A Jobbik budapesti szervezete szerint a támadó késsel a kezében fenyegette meg az egyik aktivistát és összevágta a stand oldalát díszítő, Staudt Gábor főpolgármester-jelölt arcképével ellátott választási ponyvákat, ezzel 500 ezer forintos kárt okozott.

Októbertől újra lehet fürödni a Dunában

2010. szeptember 13., 10:17 Módosítva: 2010.09.23 10:46
25

Az idei főpolgármester-választási kampány slágere a zöld. Mind a négy jelölt külön fejezetet szentelt programjában ennek a fejezetnek – az LMP programja (letölthető .pdf-ben) pedig összességében is kifejezetten zöldnek tekinthető. A karakterre leghosszabb környezetvédelmi fejezet Horváth Csabáé, ám ő itt tárgyalja közlekedési koncepcióját is behajtási övezetestül, kerékpárutastul. (Horváth Csaba programja .pdf-ben.)

D  FO20090730005

Szorosan követi őt Tarlós István (programja letölthető .pdf-ben), olyan remek töltelékmondatokkal, hogy „Budapesten olyan környezetvédelmi, környezetgazdálkodási stratégiára van szükség, amely az emberek igényeiből indul ki, és biztosítja a feltételeket az egészséges környezetben való mindennapi élethez, a valódi környezetbiztonsághoz.” Gondolták volna, hogy az „emberközpontú környezetpolitika alapvető célja az, hogy Budapest mindannyiunk lakható, élhető otthona legyen”? Programja tételmondata szerint az „elmúlt húsz évben Budapesten romlott az életminőség, eltűnt az igényesség”. Minderről a jelenlegi városvezetés tehet, mert „szélsőségesen liberális életszemléletet kényszerített az itt lakó emberek számára”.

Tovább

Kisiklott egy villamos Újpalotán

2010. szeptember 11., 15:25 Módosítva: 2010.09.11 15:25

Túlfutott a vágányokra hegesztett fékezősarukon egy 69-es villamos az újpalotai végállomáson szombat délután, a balesetben személyi sérülés nem történt - mondta el Mezei László, a BKV fődiszpécsere az MTI-nek.

Mint mondta, a baleset az Erdőkerülő utcai végállomáson történt. A végállomási fékezősaruk a vágányokra vannak hegesztve, 30-50 centiméterre egymástól, a villamos pedig kettőn futott túl.

A balesetben személyi sérülés nem történt, a műszaki mentés tart.

A fél főváros le van zárva a triatlon vébé miatt

2010. szeptember 11., 09:07 Módosítva: 2010.09.11 12:51
8

Jelentős forgalomkorlátozásokra lehet számítani vasárnapig, egyes helyeken egészen hétfő hajnalig Budapesten, a Triatlon Világbajnokság ideje alatt. Változások lesznek a közösségi közlekedésben is.

Szeptember 14-ig a Roosevelt téren lezárják a Buda felé vezető forgalmi sávokat. Szeptember 10-én, pénteken este 20 órától 13-án, hétfőn hajnali fél 5-ig a Lánchíd és a Roosevelt tér teljes területét lezárták. 11-én, szombaton este 18 óráig, valamint 12-én, vasárnap egész nap a Lánchíd utca és a Clark Ádám tér is le lesz zárva.

A hétvégén, szombaton és vasárnap reggel fél 6 és este 18 óra között a Döbrentei téren, a Döbrentei utca és a Budai alsó rakpart közötti szakaszon sem lehet közlekedni, a BKV járatai sem mehetnek arra. Szeptember 11-én, szombaton reggel fél 10 este 19-ig, valamint szeptember 12-én, vasárnap délután 12,30-tól este 19 óráig lezárják a Kossuth teret, az alsó rakpartot, az Eötvös teret, valamint a Zrínyi utcát a Hercegprímás utca és Roosevelt tér között. Emellett szombaton kora reggeltől délelőtt 11 óráig, és vasárnap szintén kora reggeltől délután 14-ig a Budafoki utat, a Dombóvári utat és a Pázmány Péter sétányt is lezárják.

Tovább

Királyutcásodik a Belváros új főutcája

2010. szeptember 10., 16:30 Módosítva: 2010.09.10 17:32
42

Éppen öt hónappal a Belváros új főutcájának nevezett útszakasz átadása után megjelentek a díszburkolat romlásának első jelei. Öt-nyolc méteres szakaszokon a díszkő kockái kilazultak, peremei kiállnak a síkból, az autós közlekedést még nem, a biciklisek biztonságát azonban már veszélyeztetve.

Kattintson a képre!

A problémák a forgalmas részeken jelentkeznek, ott ahol buszok járnak, vagy a piros lámpánál hosszan állnak az autók. Groteszk módon a legnagyobb úthibák a beruházásra büszke ötödik kerület polgármesteri hivatala előtt láthatók.

Tovább

Óarany lesz a Margit híd

2010. szeptember 10., 12:44 Módosítva: 2010.09.10 12:44
48

Óarany színű lesz a Margit híd a felújítás során, tájékoztatott Tóth Kata, a Margit híd rekonstrukciójának szóvivője. A híd eredetileg tengerészkék volt. Arról, hogy most milyen legyen, hónapokon keresztül tárgyaltak a történészek, építész-kutatók és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai. Az óarany mellett szólt az is, hogy a sárga színt lehet a legjobban kijavítani az esetleges sérüléseknél, szennyeződéseknél. A festés már elkezdődött, és várhatóan néhány hét alatt befejezik a szakemberek.

Az MSZP-nek fájhat a Jobbik és az LMP kiesése

2010. szeptember 10., 00:09 Módosítva: 2010.09.10 00:09
15

Ideálisan alakult a ferecvárosi jelöltállítás a polgármesteri címre legesélyesebb két jelölt, a volt SZDSZ-es, most ferencvárosi lokálpatrióta Gegesy Ferenc és a fideszes Bácskai János számára: csak három polgármester-jelöltnek sikerült teljesítenie a jelöltállítás feltételeit, sem a Jobbik, sem az LMP nem tudott polgármesterjelöltet állítani. Márpedig a Jobbik és az LMP indulása leginkább Bácskait és Gegesyt gyengítette volna, egyedül riválisuknak, a szocialista Pál Tibornak kedvezett volna, ha a szavazatok öt felé osztódnak.

Tovább