Budapest

Csúszik az óbudai fizetős parkolás

2015. június 26., 15:07 Módosítva: 2015.06.26 19:36
11

Két hetet biztos csúszik az óbudai fizetős parkolás, tudtuk meg az óbudai önkormányzattól. Július 15-ig tudják telepíteni az összes automatát, ezért eleve lehetetlen a július elsejei kezdési időpontot tartani. Augusztus 15-ig tart a türelmi idő, ezalatt a parkolóőrök nem büntetnek, csak figyelmeztetnek, hogy az autósok megszokhassák az új helyzetet. Augusztus közepétől azonban megkezdődik a büntetés is.

Több helyi vállalkozó nehezményezi azt az állapotot, hogy az augusztus 15-től érvényes éves bérletért a jelenlegi szabályozás szerint ugyanannyit kell fizetni, mint jövőre az egész éviért (a teljes árat).

Megkérdeztük az önkormányzatot, és erre azt válaszolták, hogy ez az úgynevezett alkalmazotti kedvezmény Budapesten egyedülálló (máshol nincs ilyen kedvezmény) és az egész országban sem sok helyen létezik ilyen. Más kerületekben senkit nem érdekel, hogy az adott kerületben dolgozók hogyan oldják meg a parkolást, erre egészen egyszerűen nincsen megoldásuk. A rendelet szerint ennek 43750 forint a díja, ha januárban váltja ki az óbudai vállalkozó, akkor is, és ha decemberben váltja ki akkor is.

Csontos István lesz az FKF új vezére

2015. június 26., 11:12 Módosítva: 2015.06.26 14:16
126
Csontos István, az FKF Zrt. egykori gazdasági igazgatóhelyettese foglalja el a nemrég távozott Horváth Béla vezérigazgató helyét, a változást információink szerint már több fórumon be is jelentették. Csontos öt év alatt a negyedik vezérigazgató Főváros Közterület-fenntartó Zrt.-nél.

Információink szerint Csontos István, a cég egykori gazdasági igazgatóját hívta vissza Tarlós István főpolgármester az FKF Zrt. nemrég megürült vezérigazgatói cégébe. Csontos 2010-ben gazdasági igazgatóként dolgozott a cégnél, majd különböző okok miatt otthagyta az FKF-t.

Mint arról beszámoltunk, június 15-én távozott az FKF Zrt. éléről Horváth Béla vezérigazgató, erősítette meg lapunknak Tarlós István főpolgármester a napigazdasag.hu információját. Tarlós István főpolgármester Horváth leváltását azzal indokolta, hogy más beállítottságú emberre van a cégnél szükség, Horváth és a menedzsment nem tudott összecsiszolódni. 

2010 óta egy vezérigazgató alatt sem tudott nagyon felmelegedni az igazgatói bőrfotel. A Demszky-érát követően Tölgyessy Balázs lett az első vezérigazgató, ám alig kezdte meg működését, máris egy gyanús szerződéskötési ügybe keveredett, aminek köszönhetően 2011 tavaszán fel is mentették. A következő vezérigazgató Klug Lajos lett, aki kinevezéséig megbízott igazgatóként vezette a céget. 

Klug se működhetett nagyon fényesen, mert Tarlós István 2014-es újraválasztása után új igazgatót nevezett ki a helyére, a most június közepéig regnáló Horváth Bélát. Emlékezetes, Horváth Béla egyik első intézkedésével létrehozott egy miniszteri méretű kabinetet: tízfős testületet alakított ki maga mellett, amelyben öt tanácsadó, két főmunkatárs és három asszisztens kapott helyet. 

Megint variálnak a Széll Kálmán téren

2015. június 25., 18:32 Módosítva: 2015.06.26 08:59
68

Június 26-án (pénteken) estétől 29-én (hétfőn) hajnalig a Dékán utcát a Retek utca irányába egyirányúsítják a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó közműmunkák miatt - közölte a BKK. A forgalomkorlátozás miatt a Fillér utca felől érkezők a Retek utcából csak balra, a Fény utca felé tudnak majd kanyarodni. A Dékán utca páratlan (a bevásárlóközponthoz közelebb eső) oldalán zajló munkavégzés miatt a gyalogosok csak a Dékán utca páros (a Szilágyi Erzsébet fasorhoz közelebb eső) oldali járdáját vehetik igénybe, azonban az utca bal oldalán található üzletek megközelítését ekkor is biztosítják. Június 29-étől (hétfőtől) a Dékán utcában visszaáll a kétirányú közúti közlekedés, azonban várhatóan július 3-áig (péntekig) szűkített útpályán: a gyalogosok számára a közútról választják le a gyalogosfolyosót, hogy a páratlan oldalon is tudjanak közlekedni.

Június 29-étől (hétfőtől) a Margit körút–Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút csomópontban is közműmunkákba kezdenek, ezért a munkaterület a jelenlegi helyett az útpálya járda felőli oldalára kerül át. Az autósok várhatóan július 5-éig (vasárnapig) az új forgalmi rendnek köszönhetően már önálló sávon tarthatnak a Szilágyi Erzsébet fasor felé, ezáltal itt várhatóan csökkennek a forgalmi torlódások.

Szintén június 29-étől (hétfőtől) várhatóan július 21-éig (keddig) vízvezeték-építés miatt 60-80 méteres hosszon lezárják a Krisztina körúton a Széll Kálmán tér felé haladó jobb szélső forgalmi sávot a Hajnóczy utcánál. Emellett a Vérmező úti járdát – amin jelenleg munkavégzés zajlik – visszaadják a gyalogosoknak, ugyanakkor a vízvezeték-építés miatt a közúti forgalom továbbra is két szűkített forgalmi sávon haladhat a Széna tér felé. A Vérmező út Várfok utcai csomópontjánál egy sávot lezárnak, ezért a Várfok utcába a középső sávból lehet majd bekanyarodni, a Széna tér felé pedig csak a jobb szélső sávon lehet haladni; a csomópont elhagyása után azonban újra két sáv áll majd rendelkezésre a Széna tér felé továbbközlekedők részére.

A munkavégzés miatt mind a Krisztina körúton a Széll Kálmán tér irányában, mind a Vérmező úton jelentős torlódás várható.

Kacifántos utcaátnevezés Újpesten

2015. június 25., 18:21 Módosítva: 2015.06.26 10:20
1161

Az újpesti önkormányzat mai ülésén átnevezte az Úttörő utcát, mert a Magyar Tudományos Akadémia 2013. áprilisi állásfoglalása alapján az Úttörő utca nevet közterületi elnevezésként nem javasolt használni. Az utca új neve Úttörő utca lett. 

Maradt tehát az utca régi neve, de most mást gondolnak mögé, mint 1974-ben, amikor a fővárosi tanács átnevezték az Új Úttörő közt Úttörő utcává, kommentálta döntést az Indexnek Wintermantel Zsolt polgármester.

Az előterjesztés indoklása pedig így szól:

"Az utca elnevezését indokolja a mindenki számára pionír szó, amelynek magyarítása az úttörő. A pionírok valóban utat törő emberek voltak a szó valódi és átvitt értelmében. A katonaságnál az utászok, vagy azok a telepesek, akik utat törve az ismeretlen vidéken, a vadonban, a civilizáció terjedésének éllovasai voltak.

Úttörők azok is, akik a tudomány, a művészet vagy a társadalom terén hoztak, teremtettek valami újat, nyitottak utat új irányzatoknak, gondolatoknak, eszmeiségnek. Újpest is büszkélkedhet ilyen pionírokkal. Úttörő volt ebben az értelemben Károlyi István, Semsey Aladár, Aschner Lipót, Lőwy Izsák, vagy Ugró Gyula is."

Tovább

Tarlóst megfenyegették, maradjon csöndben

2015. június 24., 21:23 Módosítva: 2015.06.25 16:50
181
Tarlós István főpolgármester szerint az ígéretekkel ellentétben nem valósult meg a konzultáció a kormánnyal a fontos budapesti kérdésekről, a rossz kommunikáció miatt pedig a fővárosi tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról sem születhetett meg a megállapodás.

A főpolgármester szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában csodálkozásának adott hangot, amiért még mindig nem jött létre a megállapodás a fővárosi tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról, noha az előző héten még ennek az ellenkezője látszott, írja az MTI.

Tarlós István elmondta, valakitől olyan üzenetet kapott, hogy ha Budapest járatja a száját, akkor kevesebb uniós támogatást kap. "Ezt meg lehet lépni, a kassza kulcsa nem nálunk van, de akkor nehéz lesz világbajnokságot, olimpiát rendezni" - mondta.

A politikus nem mondta meg, kire gondol, de szerinte kimondatlanul is mindenki tudja, hogy ki lehet az Orbán Viktor környezetében, aki rendszeresen pontatlanul informálja a miniszterelnököt, és ez rontja a kommunikációt.

Tovább

Sínre tették a 3-as metró felújítását

2015. június 23., 15:56 Módosítva: 2015.06.23 21:14
37
60 milliárd forint hitelt vesz fel 15 milliárd forintos költséggel a főváros a 3-as vonal metrókocsijainak felújítására, Tarlós István pedig a rekonstrukció gyorsítása érdekében magához vont minden döntést az ügyben. Elkezdődik a 2-es metró és a Gödöllői HÉV összekötésének tervezése is. Felszámolási eljárás indul a Rác fürdő cégei ellen - rendeletgyártási nagyüzemben a fővárosi közgyűlés.

A fővárosi közgyűlés keddi zárt ülésén tárgyalt a 3-as metró felújításához szükséges kölcsönfelvétel tárgyalásos közbeszerzési eljárását lezáró döntésekről. A közbeszerzési eljárás összesen 60 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsön biztosítására irányult. A részvételi határidő lejártáig egy közös ajánlattevő nyújtott be jelentkezést: az OTP Bank Nyrt. - Erste Bank Hungary Zrt. - K&H Bank Zrt. - MKB Bank Zrt. - UniCredit Bank Hungary Zrt. A 444 birtokába került előterjesztés szerint a 60 milliárd forint valójában – a kamatokkal együtt – 75 milliárd forint, a 15 éves futamidő alatt ennyivel többet kell majd fővárosnak kifizetnie.

A fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) úgy módosították a képviselők, hogy a főpolgármester dönthet a jövőben a beruházás megvalósításával összefüggő ügyekről annak érdekében, hogy ez a kiemelten fontos fővárosi projekt minél hamarabb megvalósulhasson. Főpolgármesteri hatáskörbe kerülnek továbbá a tervpályázati eljárással kapcsolatban az olyan döntési jogkörök, amelyeket az ajánlatkérőnek meglehetősen rövid határidőn belül kellene gyakorolnia. Ezáltal biztosítható az eljárási cselekményekkel összefüggő döntések időbeni meghozatala és azonnali beavatkozást igénylő helyzetek kezelése, amelyek esetében rövid határidő áll az ajánlatkérő rendelkezésére - olvasható az elfogadott javaslatban.

Tovább

A főváros különleges jogokat garantál a vizes vébé résztvevőinek

2015. június 23., 11:39 Módosítva: 2016.02.11 23:30
15
Megköszönte a főváros a kormánynak, hogy átvállalja a BKV 52 milliárdos adósságállományát, átadta a vizes vébé alkalmából a Dagály fürdő tulajdonjogát az államnak, felkérte a kormányt, hogy segítsen rendezni a BKV forráshiányát, valamint garanciát vállalt számos kedvezményre a vizes vébé résztvevőinek a fővárosi közgyűlés. Mindezt egy kalap alatt.

A fővárosi közgyűlés köszönetét fejezte ki a magyar államnak (Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő szavaival élve: hálaimát rebegett Orbánnak) a BKV 52 milliárd forintos adósságállományának átvállalásáért. Egy füst alatt döntött arról is, hogy a Dagály fürdő tulajdonjogát átadja az államnak a 2017-es úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyílt vízi világbajnokság gördülékeny megrendezése érdekében.

A két lépés úgy függ össze, hogy korábbi megbeszélések szerint a főváros az adósságállomány átvállalásáért cserébe adta volna a fürdőt. Ám ez megváltozott, amit Tarlós rögtön szóvá is tett, mivel a BKV finanszírozásának rendezése kimaradt a pakkból. Végül az előterjesztésben a főváros felkérte a kormányt, hogy rendezze a finanszírozási hiányt is, mert alsó hangon 20-25 milliárd forint hiányzik a budapesti tömegközlekedés büdzséjéből, az idei évi hiány pedig ebből 15 milliárd forintot tesz ki.

Tovább

Tarlós nem tudja megígérni, hogy nem lesznek járatritkítások

2015. június 23., 11:28 Módosítva: 2015.06.23 16:48
33

Fél órával azután, hogy keden a Fővárosi Közgyűlés 25-2-es arányban megszavazta az alsó hangon is nettó 774 milliárd forintba kerülő 2024-es olimpiai pályázatot, Tarlós István főpolgármester a szünetben arról panaszkodott az újságíróknak, hogy

alsó hangon is 20-25 milliárd forint hiányzik a budapesti tömegközlekedés büdzséjéből, és ebből csak az idei hiány 15 milliárd.

Tovább

A főváros szavazott: kell az olimpia

2015. június 23., 09:22 Módosítva: 2015.06.23 17:25
889
A Magyar Olimpiai Bizottság döntése után a fővárosnak is rá kellett bólintania a 2024-es magyar olimpiai pályázatra. Tarlós István már elkötelezte magát. A közgyűlés többsége is megszavazta az olimpia megrendezését.

A fővárosi önkormányzat arról döntött keddi ülésén, hogy támogatja a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai játékok pályázatát, és a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közös pályázati szándéknyilatkozatot nyújt be az esemény megrendezésére.

  • Éppen kedd reggel jelentették  be, hogy elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány a magyar olimpiára. Az anyagot még nem publikálták, de néhány részlet már kiderült. Ezekről ebben a cikkünkben olvashat.

Az ellenzéki pártok vezetői gyors sajtótájékoztatót tartottak a közgyűlés megkezdése előtt, amelyen kiderült, hogy az MSZP és a Jobbik fenntartásokkal ugyan, de támogatja az olimpia megrendezését, míg az LMP a főváros jelenlegi gazdasági helyzetében inkább vágyálomnak tartja azt.

A döntés előtt Borkai Zsolt, a MOB elnöke, valamint Fürjes Balázs kormánybiztos beszélt az olimpia megrendezése mellett. Az ülésen olimpiai bajnokok és élsportolók (például Darnyi Tamás, Nagy Tímea, Polgár Judit, Magyar Zoltán, Kárpáti György) jelezték jelenlétükkel az esemény súlyát.

Borkai Zsolt MOB-elnök felszólalásában kiemelte, hogy az Agenda 2020 program deklarálásával vége a drága olimpiáknak, lehetőséget kapnak olyan városok is, amik enélkül nem pályázhatnának. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a központi város vezérletével csatlakozhatnak vidéki városok is egyfajta nemzeti olimpia megrendezésére. Végül leszögezte:  Magyarország megérett arra, hogy kinyilvánítsa szándékát az olimpia megrendezésére, de ahhoz, hogy tovább tudjon haladni az ügy, Budapest támogatása szükséges.

Fürjes Balázs kormánybiztos szerint az olimpia jó lehetőség Magyarországnak. A nemrég elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint az államháztartás esetleges olimpiához kapcsolódó nemzetgazdasági többletjövedelme 2015 és 30 között 1100 milliárd forintra becsülhető, ami több az olimpiához szükséges nettó államháztartási befektetés (750 milliárd Ft) összegénél. Ráadásul Fürjes szerint az államháztartási, lakossági és vállalati bevételek megháromszorozzák ezt a bevételt.

Az olimpiarendezés finanszírozása viszont a kormánybiztos szerint évente átlagosan csak a nemzeti költségvetés fél százalékát tenné ki. Fürjes szerint kockázatot jelenthet, hogy megmaradnak-e a megrendezés évéig a stabil külső és belső gazdasági körülmények, de ha ebben nem bíznánk, akkor semmilyen hosszú távú programba nem kezdhetnénk bele.

Említette még a csúszás és a költségnövekedés kockázatát, amit azzal lehet kivédeni, ha időben kezdik el a beruházást, valamint felhívta a figyelmet az ilyen építkezéseknél általánosan megjelenő korrupcióra. Ez utóbbi megfelelő szabályokkal, intézkedésekkel, szigorú ellenőrzéssel, átlátható gazdálkodással előzhető meg a kormánybiztos elmondása szerint. Végül Fürjes közölte, nagy szükség van a politikai együttműködésre, amit kifejezetten vizsgálnak, hiszen 9 év alatt fordulhat a kocka, és az ellenzék lehet a vezető erő. Az érintett városok erős megrendezési szándékát közvélemény-kutatással szondázzák majd.

Tarlós István végszavában elmondta: vannak pillantok, amikor egy nemzetnek meg kell mutatni, hogy képes összefogni. Hozzátette: korábban ő is szkeptikus volt, de az Agenda 2020 program megteremtette az olimpiarendezés lehetőségét kisebb országok és városok számára is.

Egy olimpia megrendezése felgyorsítja a fővárosi fejlesztéseket. Budapest csak nyertes lehet, mert a fejlesztések itt maradnak. A főpolgármester közölte: az olimpia turisztikai szempontból is nagyot lendíthet Budapest már amúgy is jó megítélésén. Végül hozzátette: a magyar sportolók is megérdemlik, hogy Budapesten legyen az olimpia. 

A beszédek végén a fővárosi közgyűlés 25 igen, 1 tartózkodás (Gy. Németh Erzsébet, DK), és 1 ellenszavazattal (Csárdi Antal, LMP) megszavazta, hogy támogatja a 2024-es budapesti olimpia megrendezését.

Miniszoknya miatt zavarták le a buszról? Elhiszi?

2015. június 22., 18:53 Módosítva: 2015.06.23 12:08
730

Gyanúsan abszurd történetet közölt a BKV-figyelő blog egy miniszoknyában utazó lányról, akit június 15-én állítólag az ellenőrök és a közterület-felügyelők azért zavartak le a 112-es buszról, mert öltözködése sértette a buszon utazó vallásos csoport érzékenységét. A BKK szerint ilyen eset nem történt. Azért pedig senkit nem lehet leszállítani egy buszról, mert miniszoknyát visel. 

A blog egy olvasói levelet közöl, amit ÁLLÍTÓLAG egy fiatal lány írt. A lány június 15-én délután 2 óra körül szállt fel a a Szent Orbán térnél a 112-es buszra. Miniszoknyát és ujjatlan pólót viselt.  Volt érvényes jegye. Két megállóval később ÁLLÍTÓLAG hat idősebb, hetven körüli hölgy és öt tizenéves gyerek szállt fel. Mindegyikük hosszú ujjú, fekete ruhában és nadrágban volt, fekete, zárt cipőben.

Tovább

Július végéig dugó várható a Budaörsi úton

2015. június 21., 10:10 Módosítva: 2015.06.21 23:36
36

Június 21-én (vasárnap) nagyobb torlódásokkal járó vízvezeték-építés kezdődik a Budaörsi úton a Muskotály köz és a Homonna utca közötti szakaszon, írja a BKK. Várhatóan július 22-ig a városból kifelé tartók két, a centrum irányban autózók pedig egy sávon haladhatnak majd. A torlódások miatt azt kéri a BKK az autósoktól, ha tehetik, kerüljék el a Budaörsi út ezen szakaszát. 

A Budaörsi út kifelé haladó útpályáján a Fehérló utca (Zólyom köz) és a Nagyszőlős utca közötti szakaszán is zajlik majd a vízvezeték-építés, ezért nappal a munkaterület mellett szűkített forgalmi sávokban lehet haladni. A sávelzárással is járó munkákat a kisebb forgalmú esti időszakban (tervezetten este 20 és reggel 6 óra között) végzik. Ekkor csak egy forgalmi sáv lesz járható kifelé vezető irányban is.

A vízvezeték-építés július 22-ét követően is folytatódik majd: ekkor – szintén a városhatár irányú oldalon – a Homonna utca és a Dayka Gábor utca közötti, majd ezt követően a Dayka Gábor utca és a Rahó utca közötti szakaszon a szélső sávot zárják le, a három belső sáv járható lesz.

Kedden eldőlhet, kié lesz a metrótender

2015. június 20., 08:22 Módosítva: 2015.06.21 07:51
156
Információink szerint június 23-án reggel 9 óráig kell benyújtani válaszát a 3-as vonal metrókocsitenderén induló észt Skinest Rail SA-nak és orosz Metrowagonmashnak a BKV hiánypótlási felhívására.

Az észteknek egy 24 pontos, az oroszoknak pedig egy 29 pontos problémalistára kell választ adniuk. Ám míg az oroszoknak inkább magyarázatokat kell adniuk a beadott ajánlatok részleteiről, az észteknek több fontos dokumentum hiányzik.

A Skinest Rail június 30-ig meg is akarta hosszabbíttatni a beadási határidőt, ám a BKV elutasította, mert válasza szerint „a hiánypótlás jogintézménye nem arra szolgál, hogy az ajánlattevők ennek keretében állítsák össze ajánlataikat”, tudtuk meg.

Az, hogy melyik cég tudta pótolni megfelelően a BKV által kért kiegészítéseket, eldöntheti a 60 milliárdos pályázat végkimenetelét.

Tovább

Lőttek a Céllövölde hátfalának

2015. június 19., 19:35 Módosítva: 2015.06.20 14:24
140

Az  egyes műemlékek védetté nyilvánításáról szóló KTM–MKM együttes rendelettel védetté nyilvánított Budapest XIV. kerületi Barlangvasút és Céllövölde hátfala műemléki védettségét megszüntetem, írja Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, s.k. a friss Magyar Közlönyben. Az intézkedés oka: a műemlékké nyilvánítás céljának nem felelnek meg.

A Dodgem, Hullámvasút és Mesecsónak együttese, Körhinta építményei és a hozzájuk tartozó technikai berendezések műemléki védettségét a kancelláriaminiszter fenntartotta. A rendeletben egyébként több mint ötven létesítmény (ház, présház, pajta, ól) műemléki védettsége megszűnt még az országban, főleg azért mert a műemléki érték megsemmisült.

Csontvázat találtak a Széll Kálmán téren

2015. június 19., 14:46 Módosítva: 2015.06.20 01:07
726

Egy csontvázat találtak a munkások a Széll Kálmán téri építkezésen, írta olvasónk, aki le is fényképezte a munkagödörben fekvő emberi maradványt.

A BKK megerősítette, hogy találtak egy csontvázat a munkások.

Nem ez az első eset, hogy a munkások emberi csontokat ástak ki a Széll Kálmán téri felújítás területén. Februárban egy kollégánk egy munkagödör melletti kerítésre kirakott maradványokat fotózott le. 

Tovább

Több embert is megtámadott két nő a szentendrei HÉV-en

2015. június 19., 14:03 Módosítva: 2015.06.20 14:24
353

Egy utas a BKV Figyelő blognak küldte el azt a videofelvételt, ami szerint kedd este 10 után durva verekedés volt a szentendrei HÉV-en, az Aquincum megállónál.

Állítása szerint a két nő – feltehetően alkohol vagy szer hatása alatt – több emberbe is belekötött, hangosan, káromkodva ordítozott, és verekedett, egy férfinak a pulóverét is letépte.

Engem is megtépett. Elképesztő erő volt benne; 100 kg vagyok és kb. 1 percig nem bírtam leszedni magamról. Azt éreztem, hogy nem enged el, csak ha összeverem, amit nem akartam.

Mint írta, végül a helyzet normalizálódott, többen megpróbálták a verekedőket kizárni a kocsiból, majd kb. 15 perc múlva a rendőrök is megérkeztek.

Kérdéseinket az üggyel kapcsolatban elküldtük a BKV-nak és a rendőrségnek is. Amint megérkezik a válasz, frissítjük a cikket.

Tarlós ismét Orbánnál mószerolja Lázárt

2015. június 19., 13:41 Módosítva: 2015.06.19 18:35
6
A főpolgármester a miniszterelnökhöz fordul a BKV finanszírozása és a vizes világbajnokság kormány által kért területei miatt. Erről Tarlós István pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

A főpolgármester úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor a BKV jövőre finanszírozhatatlanná válik, ami nem az összeomlást jelenti, de komoly járatritkítások várhatók, írja az MTI.

Arról volt szó eddig - fejtette ki -, hogy lesz egy megállapodás az állam és a főváros között a BKV ügyeiben, ideértve az adósságátvállalást - mondta. Tarlós István szerint ha hinni lehet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésének, akkor az eddigi féléves megbeszélésekkel szöges ellentétben nem születik ilyen megállapodás.

Tovább

Megérkezett az első új csuklós troli

2015. június 19., 12:02 Módosítva: 2015.06.20 09:30
20

Megérkezett az első vadonatúj csuklós Solaris-Skoda trolibusz, amiből összesen 16 darabot rendeltek, és a belvárosi, zuglói vonalakon állnak majd forgalomba, adta közre a BKK a Facebookon. A 16 csuklóson kívül jön még 20 szóló troli is.

11417809 888687431189746 8886414588897141110 o
Fotó: Nyitrai Dávid

Az összes jármű légkondicionált, és akkumulátoros rendszerüknek köszönhetően 4 km-t is képesek felsővezeték nélkül megtenni, ezért áramkimaradás vagy járatelterelés sem okozhat gondot nekik.

Az új trolikra a szerződést november közepén írták alá. A 18 milliárd forintból összesen 108 új trolit vásárol a főváros. A hosszadalmas közbeszerzésről itt írtunk bővebb cikket.

Vasárnaptól jobb, ha elkerüli a Budaörsi utat

2015. június 18., 15:12 Módosítva: 2015.06.18 23:46
22

Vasárnaptól nagyobb torlódásokkal járó vízvezeték-építés kezdődik a Budaörsi úton, a Muskotály köz és a Homonna utca közötti szakaszon - közölte a BKK a honlapján. Július 22-éig a városból kifelé tartók két, a centrum irányában autózók pedig egy sávon haladhatnak majd.

A torlódásokat a BKK a közlekedési lámpák áthangolásával igyekszik csökkenteni, de kérik az autósokat, hogy aki teheti, az a következő egy hónapban kerülje el a Budaörsi út ezen szakaszát. A vízvezeték-építés július 22-ét követően is folytatódik, ekkor - szintén a városhatár irányú oldalon - a Homonna utca és a Dayka Gábor utca közötti, majd ezt követően a Dayka Gábor utca és a Rahó utca közötti szakaszon a szélső sávot zárják le, a három belső sáv járható lesz.

Felszámolják a Rác fürdő cégeit

2015. június 18., 15:09 Módosítva: 2015.06.18 19:38
20
A Rác fürdő 2002-ben megkezdett felújítása ugyan befejeződött, de máig nem nyitott meg, mert a magánbefektető és a főváros nem tudott megegyezni. Az önkormányzat jövő heti ülésén dönt arról, hogy frontális támadást indít: fizetésképtelenné nyilváníttatja a Rác fürdő cégcsoportot, felszámolási eljárást indíttat, majd várhatóan megvásárolja az ingatlant. Az eljárás meggyorsítása érdekében stratégiailag kiemeltnek nyilváníttatják a kormánnyal a Rác cégcsoportot. A fürdő már a felszámolás alatt megnyílhat.

A megállapodás gyakorlatilag ellehetetlenült a Rác fürdő magánbefektetőivel, ezért a Rác cégcsoport (Rác Nosztalgia Kft. és a Rác Beruházási Kft) felszámolását javasolja Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlésnek, ami a jövő héten dönthet a kérdésben. 

A főváros tervei szerint első lépésben a Rác cégcsoport fizetésképtelenségét mondatnák ki, és elindítanák a felszámolási eljárást. Hogy ez utóbbi ne húzódjon el, stratégiailag kiemelt jelentőségűnek nyilvánítanák a cégcsoportot. A felszámolás eszerint 1,5-2 év alatt befejeződhet, de a fürdő a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. üzemeltetésében már közben megnyitna.

Tovább

Működnek a budai Vár új liftjei

2015. június 18., 15:06 Módosítva: 2015.06.19 13:02
161

És akkor végre egy jó hír. Szerda óta három új lifttel is megközelíthető a budai Vár. A Vár falának tövéig valahogy persze ezután is el kell majd jutni, de a Vár megközelíthetősége ezzel együtt lényegesen javult. Az átadást eredetileg tavaszra ígérte az önkormányzat, a csúszást az Indexnek az építkezés közben kiderülő, előre nem látható műszaki nehézségekkel indokolták. 

A Lovas útról már május 22. óta két helyen megközelíthető a fenti sétány: a Bécsi kapu közelében az Anjou sétányra, a Szentháromság utca vonalában pedig a Tóth Árpád sétányra lehet felliftezni.  

A túloldalon, a Hilton alatti új buszforduló még nincs kész, de közvetlenül mellette, az Iskola utcához vezető liftet tegnap szintén átadták. Ha itt minden elkészül, lényegében akadálymentessé válik a Halászbástya környéke.

A Várba még két lift visz fel: az Országos Széchényi Könyvtárat évtizedek óta gyorslifttel is meg lehet közelíteni a Dózsa György tér felől. A tavaly óta sokszor átadott Várkert Bazár mozgólépcsőjének tetejétől pedig lift visz a Budavári Palota tövéhez – már amikor üzemel.

Összekötnék a gödöllői HÉV-et a metróval

2015. június 18., 12:41 Módosítva: 2015.06.18 23:46
1149

A 2-es metróvonal és a Gödöllői HÉV összekötése és a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításáról szóló projekt megvalósításának koncepcióját is tárgyalhatja kedden a Fővárosi Közgyűlés, írja az MTI. Az előterjesztéshez mellékelt több mint ötszáz oldalas megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt összköltsége kétszázmilliárd forintnál is több.

A Nol.hu cikke szerint így a metró az Örs vezér térig járna, ahonnan HÉV menne Cinkotáig, Kerepesre, Csömörre, és Gödöllőre. Az Örs vezér terét is rendesen átépítenék: a meglévő BKV-épületet lebontanák, a kőbányai oldalra új buszvégállomás épülne, a HÉV-állomás és a zuglói oldali buszvégállomás megszűnne, a metró és a HÉV pedig egy zárt állomásban találkoznának.

A HÉV és a metró összekötése bruttó 306 milliárd forintba kerülne, és a beruházás részeként még új szerelvényeket is kéne venni nagyjából 60 milliárdért.

A fejlesztés révén egy egész agglomerációs térség, valamint Budapest keleti területe nagy részének gyors és átszállásmentes kapcsolatot tud majd biztosítani. A javaslat szerint a további tervezési munkákra a fővárosi önkormányzat 2016-ban és 2017-ben maximum 1-1 milliárd forintnyi forrást biztosítana.

Tovább

Zöld Pardon volt, zöld park lett volna, parkoló lett

2015. június 17., 07:28 Módosítva: 2017.05.21 19:05
1359

Péntek dél, kánikula, Petőfi híd budai hídfő. Ég a napmelegtől a frissen vágott fű sarja, tikkadt közmunkások ülnek jobbra, s balra. Leszállok a bicikliről, és behatolok az egykori Zöld Pardon területére, amit azzal az ígérettel bontottak el 3,5 éve, hogy park lesz a pavilonok helyén, országzászlóval a közepén.

Egy nagy fákkal megszórt rét van a szórakozóhely helyén, aminek a közepét kikoptatták az egyre nagyobb számban beparkoló gépkocsik. Az egyik autónál közterület-felügyelő beszél egy emberrel. Biztos épp megbünteti. Odamegyek, kiderül, hogy csak csevegnek. Megkérdezem, hogy lehet-e itt parkolni? A válasz szerint ahol aszfalt van (egy keskeny csík húzódik az úttól), ott igen. Körbenézve konstatálom, hogy az autók többsége nem az aszfalton áll, de a közterület-felügyelő újra belemerül a beszélgetésbe.

Tovább

Sokasodnak a problémák 3-as metró felújítására pályázó észt cégnél

2015. június 17., 06:20 Módosítva: 2017.10.19 17:20
35

A Napi Gazdaság szerdai számnában azt írja, jelenleg két cég verseng a 3-as metró kocsijainak felújításáért, maga az orosz gyártó, illetve az észt Skinest Rail (erről mi is írtunk). Az viszont újdonság, hogy az észt cég helyett valójában annak alvállalkozója, az ukrajnai Kremencsukban működő  Krjukovszkij vagongyár végezné a munkát. A Skinest Rail esélyeit a kormányközeli lap szerint nagyban rontja, hogy azonban "iparági források" szerint ajánlata több szempontból kívánni valókat hagy maga után. 

Tovább

Soha nem lesz már ilyen a budafoki villamosremíz

2015. június 16., 08:20 Módosítva: 2015.06.16 16:10
351

A budafoki kocsiszín területén simán lehetne száz évvel ezelőtt játszódó filmet forgatni, de nem lesz ez így sokáig. A 2015-16-ban Budapestre érkező 47 darab spanyol CAF Urbos 3 típusú villamos a Határ úti Száva és az éppen épülő Hidegkuti stadionnál lévő Hungária kocsiszín mellett itt, a budafoki remízben fog állomásozni.

Csakhogy a Szávával és a Hungáriával ellentétben a budafoki kocsiszínt teljesen át kell majd építeni, hogy fogadni tudja az 56 méteres villamosokat.

Tovább

Máris megdőlt a strandrekord

2015. június 15., 14:05 Módosítva: 2015.06.15 16:31
2

Az elmúlt évek rekord hétvégéje volt a mostani látogatószámban és bevételben egyaránt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 12 fürdőegységében: szombaton és vasárnap 62 ezer vendég fordult meg a fürdőkben - mondta Czinege Szilvia, a társaság értékesítési és marketing igazgatója az MTI érdeklődésére hétfőn.

Nem biztos, hogy úgy építik be a Városligetet, ahogy ön sejti

2015. június 15., 07:57 Módosítva: 2015.06.15 14:06
3

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy hétfőn a Fővárosi városfejlesztési, közlekedési és környezetvédelmi bizottság tárgyalja azokat az új javaslatokat, amelyek a Városliget beépítésére vonatkoznak, és akár tíz pontban is módosulhat az egyedi építési szabályzat.

Tovább

Itt a Flórián téri BKK-hidegzuhany

2015. június 13., 08:36 Módosítva: 2015.06.14 09:52
1124
A képek forrása: jarokelo.hu
A képek forrása: jarokelo.hu

Borzasztóan beázik az egész, pedig most lett teljesen felújítva.

- írta Nagy Bálint a jarokelo.hu-n az 1-es villamos Flórián téri villamosmegállójáról, aminek teteje alatt a képek tanúsága szerint  jobban zubogott a víz, mint odakint a a nagy keddi viharban.

1689807 1005532939480056 9180796705029728209 n

Megkerestük a BKK-t, hogyan sikerült produkálni ezt a fizikai képtelenséget, és hogy így marad-e az idők végezetéig az esővédő zuhanyzó.

1471105 1005533956146621 5932685382178452176 n

A BKK válasza szerint most javítják éppen garanciában a vízelvezetési rendszert a Flórián és a Szentlélek tér megálló perontetőjénél.

Emiatt a vízelvezető vápáknál a tető ki van bontva, az ázást ez okozta. A javítás után ezek a jelenségek végleg meg fognak szűnni.

- írták.

Megmondaná az óvónőnek, mennyit keres?

2015. június 12., 15:19 Módosítva: 2015.06.12 21:42
293

Szeptember 1-től egy friss törvénymódosításnak köszönhetően az eddiginél jóval több gyereknek jár ingyenes étkezés a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabály szerint mások mellett azok a gyerekek is jogosulttá váltak, akik esetében

"a szülő nyilatkozata alapján az  egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a  kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át". 

Ez amúgy jelenleg 89 408 Ft.

Tovább

20 százalékkal bővül a Bubi

2015. június 12., 13:38 Módosítva: 2015.06.12 20:13
7

Idén nyáron 22 új gyűjtőállomással, 616 dokkolóhellyel és 50 kerékpárral bővül a közbringarendszer Budapesten. A tavaly befolyt csaknem 180 millió forint kötbért a  BKK a közbringarendszer fejlesztésére fordítja, és bővíti a szolgáltatással lefedett területet.  A gyűjtőállomások helyszíneit a BKK a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve, valamint a MOL Bubi Facebook-oldalán a felhasználók javaslatait, észrevételeit figyelembe véve jelölte ki, áll a cég közleményében.

Az engedélyek birtokában a vállalkozó elkezdte az állomások telepítését. Egy gyűjtőállomás magántőke bevonásával, a Futureal Csoport támogatásával épül  a Corvin sétányon. Mind a 22 új gyűjtőállomásra olyan terminált telepít a BKK, amelyen keresztül az alkalmi felhasználók is tudnak regisztrálni és jegyet vásárolni. Névadó szponzorként a MOL évi 122 millió forinttal támogatja a rendszer működését.

Tovább

Pöcegödör lett a 4-es metró medencéjéből

2015. június 12., 07:07 Módosítva: 2015.06.15 13:03
779

Undorító barnás lett a II. János Pál pápa téri metrómegálló medencéjének a vize, szemét, galambtetem és többféle meghatározhatatlan anyag úszkál benne, hívta fel a figyelmet a 8ker blog. Firtatás négy lépésben:

  1. Megkerestük a BKK-t, hogy mi történt a tavaly átadott medencével, mikor tisztítják meg.
  2. A BKK a Főkerthez irányított minket, mondván, a medence karbantartása a cég hatásköre.
  3. A Főkertnél megtudtuk, hogy a BKK-ra várnak, ugyanis a medencénél "kiégett a betáp", ezért nem működik a szűrő-forgató rendszer. A javítás garanciális, addig nem akarnak hozzányúlni, amíg a vállalkozó át nem veszi. Kérdésünkre, hogy az közegészségügyi veszélyforrást jelentő galamtetemet és a nagyobb szemeteket miért nem halásszák ki addig is, a Főkert szóvivője elmondta, hogy a kollégák eddig letudták azzal, hogy várnak a javításra, de reméli, hogy kimennek egy lapáttal, és kiszedik a nagyobb hulladékokat a vízből.
  4. Ezek után újra megkerestük a BKK-t, hogy mikor lesz megjavítva a medence vízforgató rendszere, de megkeresésünkre eddig még nem válaszoltak.
Tovább