Budapest

2014-re részben megújul a volt Moszkva tér

2011. augusztus 31., 17:40 Módosítva: 2012.01.30 12:11
56

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Széll Kálmán tér átépítésével kapcsolatos koncepciót és arról is döntöttek, hogy módosul a Móricz Zsigmond körtér területrendezése, a jelenleg folyó munkákat azonnal felfüggesztik.

Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes Széll Kálmán térről szóló előterjesztését a képviselők 24 igen szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadták el. Az előterjesztő a vitában azt hangsúlyozta, hogy a korábbi több tízmilliárdos tervekkel ellentétben a pár milliárd forintból megvalósítható programmal szeretnék megoldani a Széll Kálmán tér területrendezési problémáját.

Tovább

Tarlós: Létezik hajléktalanbűnözés

2011. augusztus 29., 16:00 Módosítva: 2011.09.07 12:56
436

Tarlós István nem hóhér, létezik hajléktalanbűnözés, közlekedési adót akar a főváros, ezek voltak a legerősebb mondatai annak a sajtótájékoztatónak, amelyen a főpolgármester bemutatta a ciklus első 10 hónapjának eredményeit összefoglaló, úgynevezett Zöld könyvet.

D SOS20110829001

Nem hóhér vagyok, hanem főpolgármester, mondta Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy nem említ neveket sem a korábban kiadott, a múlt örökségeit tartalmazó Fehér könyvben és a tájékoztatón bemutatott Zöld könyvben sem. Az erről a helyről letölthető Zöld könyv Tarlós István elmondása szerint arról szól, hogy mi az, amit az új városvezetés elért az elmúlt tíz hónapban.

A 26 oldalas, inkább füzetre emlékeztető kiadvány területek szerint tagozódik. A pénzügyi részből megtudható, hogy az előző városvezetés egy stratégia nélküli, rendezetlen ügyekkel és beárazatlan kockázatokkal teli, pénzügyi válsághelyzetben levő Budapestet hagyott örökül. Ezen az új vezetés a gazdálkodási fegyelem helyreállításával és átfogó "priorizáláson alapuló" költségcsökkentéssel segített. A városüzemeltetés átalakításával pedig 4,5-5 milliárd forintot spóroltak.

Tovább

A Fidesz meghekkelte a fővárosi FBI-t

2011. augusztus 25., 14:41 Módosítva: 2011.08.26 08:35
60

A Tarlós István főpolgármester és Pető György fő-közterületfelügyelő által gründolt Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) közszolgáltatási szerződését, valamint az azt megborító, utolsó pillanatban benyújtott kis módosító indítványt minden feltűnés nélkül fogadta el legutóbbi ülésén a fővárosi közgyűlés, ám néhány embernek biztosan csikorgott a foga. A módosítás pont azt húzta ki az FBI feladatai közül, amire éppen létrehozták: a fővárosi tulajdonú cégek vagyon- és információbiztonsága fölötti őrködést.

A budapesti FBI ötlete a fővárosi cégeknél korrupciógyanúval végigsöprő nyomozások miatt vetődött fel Tarlós Istvánban, még az előző ciklus végén, az önkormányzati választások előtt. A Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft. tavaly októberben, egyik első döntésként alapította mag a fővárosi önkormányzat, a cég élére Pető Györgyöt nevezte ki a főpolgármester.

Tovább

Az LMP kijelölte Budapest főterének helyét

2011. július 27., 15:54 Módosítva: 2011.07.27 15:55
19

Ne építsék be a budapesti Városháza elkerített udvarát ás a mellette fekvő Városháza parkot, legyen a helyén szabad terület, köztér, park, de hogy milyen, azt mondják meg az emberek, javasolja a fővárosi LMP-frakció.

Írjanak ki ötletpályázatot a közösség bevonásával a Városháza park átalakítására, áll a főváros LMP-frakció területhasznosítási javaslatában, amit szerdán mutatott be sajtótájékoztatón. Az ötletpályázatot viták, majd nyílt tervpályázat követné, és a terv két év múlva léphetne a megvalósulás útjára.

Tovább

Felleginél akadt el a Rákóczi híd átnevezése

2011. július 19., 10:13 Módosítva: 2011.07.19 10:13
138

A fővárosi önkormányzat április végén döntött huszonhat közterület átnevezéséről, valamint arról, hogy javasolja az ügyben illetékes Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi híddá. A testület egy hónapja visszadobta a javaslatot azzal, hogy a híd új nevére csak a fejlesztési miniszternek van joga javaslatot tenni. A minisztérium eddig nem volt aktív az ügyben, mint ahogy más fővárosi kérés intézését sem kapkodja el.

A Földrajzinév-bizottság június 21-én ülésezett, a napirenden szerepelt a Lágymányosi híd átnevezése, tájékoztatta lapunkat a testületet felügyelő Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. A bizottság azonban nem tudott érdemben foglalkozni a kérdéssel, mert a névváltoztatást kezdeményező előterjesztés jogilag nem volt megfelelő, tudtuk meg.

Tovább

Tarlós kiadta a főváros Fehér könyvét

2011. július 6., 13:25 Módosítva: 2011.07.11 09:58
21

Budapest örökségének 50 legsúlyosabb problémáját ecseteli a főpolgármesteri hivatal a most kiadott, úgynevezett Fehér könyvben. Eszerint várhatóan nagy pénzügyi terhekkel jár majd az Alstom-ügy, a CET, a kórházi adósságállomány, a tűzoltóság és a temetkezési cég kockázata, valamint az elöregedett metrókocsik cseréje.

Tarlós István a könyv bemutató sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a várt eredményeket viszonyítani kell valamihez, ezért született ez a könyv a korábbi városvezetés által itt hagyott örökségről. Hozzátette, hogy a tényanyagot a hivatal állította össze, azok a szakemberek, akik korábban is ott dolgoztak.

Tovább

Tarlós: Ha majd Moszkvában lesz Budapest tér

2011. július 6., 13:08 Módosítva: 2011.07.11 09:58
370

Lesz Budapesten Moszkva tér, és Moszkvában is elneveznek egy teret Budapestről, mondta lapunknak adott interjújában Tarlós István, aki szerint valószínűleg magyar politikusok mószerolták be az országot az oroszoknál. A főpolgármester beszélt még Rejtő Jenőről, sült halként hallgató közlekedési hatóságról, balett-táncosokról és a menesztett cégvezetőkről is.

Tarlós István (fotók: Barakonyi Szabolcs)
Tarlós István (fotók: Barakonyi Szabolcs)

Majd megmutatja a könnyed, vicces arcát az új közgyűlésben, ezt nyilatkozta tavaly, a megválasztása után. Van ok a jókedvre?

Kicsit félve mondom, mert ha kiejtem Rejtő Jenő nevét a számon, az ultraliberálisok rögtön azt mondják, hogy Tarlós „csak” Rejtőt olvas. Ami persze nyilvánvaló baromság. De amit itt találtam az átvétel után, meg amilyen állapotok a fővárosi önkormányzatnál voltak, azt tényleg csak rejtői szemmel tudom minősíteni. Mégiscsak meglepő, hogy a szocialisták némelyike olyan széles, szoborszerű vigyorral  kéri most rajtunk számon a saját hagyatékát, hogy az bármilyen, tompasággal járó elmebaj kísérő tünete is lehetne. Komolyra fordítva: a helyzet nehéz, de nem reménytelen. Túl sok segítséget a főváros eddig nem kapott.

Tovább

Felhatalmazásunk van minden változtatásra

2011. július 6., 09:29 Módosítva: 2011.07.11 09:58
103

Budapest vezetése felhatalmazást kapott a választóktól, hogy változásokat vigyen végbe, valóságosakat és szimbolikusakat egyaránt, mondja Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés FideszKDNP-frakciójának vezetője. A politikus szerint Tarlós Istvánnak erős a pozíciója. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik Budapest elmúlt szűk egy évét.

Úgy alakult ez az év, ahogy várták?

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Nem egészen. Azt sejtettük, hogy sok csontváz lesz a szekrényekben, de hogy ennyi, az még az elképzeléseinket is felülmúlta. De amit a programunkban megígértünk, azt elkezdtük: a Budapesti Városüzemeltetési Központ és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kialakítása jól halad.

Mégis azt hallani a BKK-val kapcsolatban például, hogy döntik bele a pénzt, de előrelépés nincs.

Ha a BKK-nak forrásokat szavaz meg a közgyűlés, akkor ezek forrásátcsoportosításokat jelentenek a közlekedési ágazaton belül, és nem pluszpénzt. Az elmúlt hónapokban számos olyan projektet hagyott jóvá a városvezetés a BKK javaslata alapján, ami meghatározza a következő években a városlakók életét.

Tovább

Ősszel indul Tarlós tévéje

2011. július 4., 15:33 Módosítva: 2011.07.04 16:15

Információink szerint több kábelszolgáltató céggel folytat tárgyalást a főpolgármesteri hivatal az új fővárosi tévé közvetítési jogairól. Úgy tudjuk, hogy a tárgyalások hamarosan lezárulnak, és októbertől vagy novembertől megkezdi működését a budapesti tévé, aminek nevéről egyelőre csak annyit lehet tudni: biztos, hogy nem Budapest TV lesz.

Szűcs-Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy tárgyalnak több kábelszolgáltatóval a fővárosi tévé műsorszolgáltatásáról. Hozzátette: ha minden a tervek szerint halad, az új tévé késő ősszel megkezdi a működést.

Tovább

Ezer gyerek támogatását felezi a főváros

2011. június 22., 13:37 Módosítva: 2011.06.22 14:01
343

A fővárosi önkormányzat szerdán tárgyalja a sajátos nevelési igényű gyermekek és tanulók támogatási összegének csökkentését javasló előterjesztést. Az autista, magatartászavaros, testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek neveléséhez eddig fejenként havi 40 ezer forinttal járult hozzá Budapest költségvetése, ha elfogadják a javaslatot, felére csökken az összeg. A szolgáltatást végző intézmények azt állítják, ha jön a megszorítás, bezárhatják a kapukat.

Kilenc milliárd forintjába kerülne a fővárosnak, ha teljes egészében át kellene vennie a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglakozó intézményeket a fenntartásukat jelenleg végző alapítványoktól.

A riasztóan magas finanszírozási prognózis abban a közgyűlési előterjesztésben szerepel, amely elengedhetetlenül fontosnak és hiánypótlónak minősíti az alapítványok tevékenységét, ugyanakkor azt is javasolja, hogy csökkentsék felére a főváros által nyújtott eddigi hozzájárulás összegét.

Tovább

Megújulnak a parkok és a játszóterek Budapesten

2011. június 22., 12:15 Módosítva: 2011.06.22 12:15
26

Állagmegóvó és minőségjavító fenntartási feladatokra, valamint a szabványváltozás miatt szükséges játszótéri átalakításokra 460 millió forint többletforrást kap a Főkert Nonprofit Zrt. Erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés, a képviselők egyhangúlag támogatták a javaslatot.

György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a korábbi forráshiány miatt a Főkert nem tudta kellő gyakorisággal elvégezni az ilyen jellegű feladatokat, emiatt a parkok állapota látványosan romlott. Mint mondta, a városvezetés az ígérete szerint próbálja láthatóvá tenni a változást, hogy az itt élők és az ide látogatók komfortérzete javuljon.

A többlettámogatásból lehetőség nyílik egyebek mellett a zöldterületek gyakoribb gondozására, a hiányzó fák pótlására, illetve hat helyszínen komplex minőségjavításra. A feladatok ellátásához idény jellegű létszámbővítés, valamint további alvállalkozók foglalkoztatása is szükséges.

A határozat szerint felújítások, kismértékű átalakítások lesznek a főváros közterületi játszóterein is a 2008-ban szigorított szabvány miatt. A játszótereken többnyire alkatrészcserék lesznek, illetve bővítik az ütéscsillapító burkolatokat.

Elfogadták Budapest új zászlóját

2011. június 22., 11:50 Módosítva: 2011.07.21 12:00
431

Elfogadta Budapest új zászlaját a Fővárosi Közgyűlés 21 igen és 2 nem szavazattal szerdán. Az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál. Az új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is. Szakértő szerint az új zászló olyan mint egy katonai lobogó. Olvasóink számos zászlótervet küldtek be pályázatunkra.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más zászlóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt. A vörös, arany(sárga), égszínkék zászló ereklyeként, mellérendelt feladatkörben kap szerepet ezután a Fővárosi Közgyűlés ülésein és más ünnepi alkalmakkor.

A képet az előterjesztés mértani ábrája alapján az Index állította össze
A képet az előterjesztés mértani ábrája alapján az Index állította össze

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt kifogásolta, hogy a városvezetés úgy változtatja meg Budapest szimbolikáját, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe. Azt kérte, hogy a főpolgármester vonja vissza az indítványt, egyeztessen és szeptemberben hozza vissza a testület elé a javaslatot.

Tovább

Rendkívüli ülés lesz az Alstom-ügyben

2011. június 22., 11:12 Módosítva: 2011.07.11 09:58

A Fővárosi Közgyűlés július elején várhatóan rendkívüli ülést tart az Alstom-metrókocsik ügyében - jelentette be Tarlós István főpolgármester szerdán a testület ülésén.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, milyen konkrét kérdésben kell döntenie a közgyűlésnek, de addig várhatóan ismét találkozik az Alstom és a magyar főváros vezetője.

Kedden, több hónapig tartó vita és a francia bíróság által hozott, a BKV számára kedvező döntés után Budapesten tárgyalóasztalhoz ült Tarlós István és Patrick Kron, a francia Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója. A találkozó után a főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy rendkívül közel kerültek a megoldáshoz. Patrick Kron pedig azt mondta, Tarlós István meghívására néhány hét múlva visszatér Budapestre, és lezárhatják a megbeszéléseket.

A BKV tavaly október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, amelyet még 2006-ban a 2-es és a 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek. A felmondás oka az volt, hogy az Alstom nem szerezte meg határidőre a szerelvények gyártásához szükséges típusengedélyt.

A Fidesz és a Jobbik megszavazta a főváros új zászlóját

2011. június 22., 10:09 Módosítva: 2011.06.22 10:09
14

Elfogadta Budapest új zászlaját a Fővárosi Közgyűlés 21 igen és 2 nem szavazattal szerdán. Az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál. A Tarlós István által tervezett új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is.

Tarlós tervezte az új fővárosi zászlót

2011. június 17., 15:33 Módosítva: 2011.07.01 17:05
367

Tarlós István maga találta ki, milyen legyen Budapest új zászlaja, de közreműködött benne György István főpolgármester-helyettes és Bojár Iván András, tudtuk meg a főpolgármesteri hivataltól.  Az eddigi piros-sárga (arany)-kék lobogót 1873 -ban alkották meg. Az indoklás szerint azért kell megváltoztatni, mert könnyen összetéveszthető más zászlóval.

Budapest új zászlajának fehér háttérszíne a tisztaságot és a semlegességet szimbolizálja, a 48-as nemzeti színű háromszögek a zászló szélén pedig azt jelképezik, hogy Budapest Magyarország fővárosa, mondta Szűcs-Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója.

Tovább

Szerdán döntenek Budapest új zászlajáról

2011. június 16., 16:52 Módosítva: 2011.06.16 16:57
593

Fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszög-díszsorral szegélyezett zászlaja lehet Budapestnek, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést. A zászló közepén a jelenlegi címer szerepelne ezután is.

Tovább

Saját tervező kft.-t alapítana a főváros

2011. június 16., 15:06 Módosítva: 2011.06.16 15:06

A főváros saját tervező kft.-t szeretne létrehozni, amely hatékonyabban és olcsóbban tudná ellátni a kisebb és közepes feladatokat – jelentette be György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes egy konferencián.

Tovább

Losonczy Pál: Budapest egy külön ország

2011. június 14., 17:33 Módosítva: 2012.07.03 20:06
33

A közterületeken elég kemény a Jobbiknak Tarlós István fellépése, a párt viszont „jobban ütné” a 4-es metró, a BKV ügyét. Losonczy Pál frakcióvezető szerint ha Tarlós rosszul csinálja a dolgát, akkor a következő négy évben nézhetik Horváth Csabát hátulról, ami borzasztó lenne. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik Budapest elmúlt szűk egy évét.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Nekem úgy tűnik, a Jobbik visszafogottabban politizál a fővárosban, mint a parlamentben, mi lehet ennek az oka?

Szerintem nem csak a Jobbik visszafogottabb, a közgyűlésben teljesen más az élet, mint az Országgyűlésben. Itt egy város vezetéséről van szó.

Szokták emlegetni kis parlamentnek.

Így van, és szerintünk Budapest egy külön ország. Azaz Magyarországon belül van még egy "ország", ami teljesen más identitású, mint maga Magyarország, ehhez alkalmazkodnunk is kell.

Tovább

Kaltenbach: Tarlós könyvelőszemlélettel vezeti a várost

2011. június 3., 18:21 Módosítva: 2012.10.02 12:15
42

Tűzoltómunka, jó könyvelőszemlélettel, így jellemezte Tarlós István főpolgármesterségének első szakaszát Kaltenbach Jenő, a fővárosi közgyűlés LMP-frakciójának vezetője, aki erős közepes bizonyítványt állítana ki a városvezetőről. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik Budapest elmúlt szűk egy évét.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Jön a nyári közgyűlési szünet, lassan lezárul az első év. Előre tekintve, az eddigi tapasztalatok alapján, mennyire fognak gördülékenyen haladni a dolgok a fővárosban?

Amit én eddig láttam a főváros vezetése részéről, az a jó könyvelő szemlélete. Nyilván egy nagyvállalat működéséhez egy jó könyvelő elengedhetetlen, de ettől a nagyvállalat nem lesz sikeres. Ehhez kell egy olyan stratéga, aki el tudja helyezni a céget a jövőben is. Víziókra, tervezésre képes szemlélet nélkül ez csak egy mindennapos vegetálás. Én ezt a filozófiát, személyt hiányolom a városvezetésben.

Tovább

Módosítva fonódhatnak a budai villamosok

2011. május 25., 14:02 Módosítva: 2011.05.25 14:02
8

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a budai fonódó villamoshálózat projektjének módosítását, az építkezés 2012-ben kezdődhet.

Bihary Gábor, a fővárosi MSZP-frakció tagja a vitában azt hangsúlyozta, hogy a javaslat a megoldás irányába mutat, ezért támogatni fogják, de félnek attól, hogy a rakparti ág nem épül meg.

Tovább

Válasszon ön is díszpolgárt!

2011. május 24., 18:45 Módosítva: 2011.05.24 19:00
215

Nyilvánosságra került, kiket javasoltak a fővárosi frakciók 2011-ben Budapest díszpolgárának. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén dönt a jelöltekről.

A Népszabadság szerint a végső, beterjesztett listán csak a Fidesz által javasolt nevek maradtak, az LMP és az MSZP jelöltjeit semmibe vették. A Jobbiknak nem volt saját listája. (A Városháza sajtóirodája szerint a lap által közölt lista tévedéseket is tartalmaz, de pontos listát nem közöltek.)

Mi most összekevertük a neveket, és nem írtuk oda a javaslatot tevő párt nevét. Szavazzon, ön kit nevezne ki díszpolgárnak!

Tovább

BKV: 21,5 millióba kerül az utcanévcsere

2011. május 17., 07:15 Módosítva: 2012.01.30 12:11
1217

A héten helyezik ki az új Széll Kálmán tér és Elvis Presley park utcatáblákat, a BKV is folyamatosan cseréli a villamosok és buszok tábláit, a metró Széll Kálmán (Moszkva) téri állomása marad utoljára. A II. kerületnek 70 ezer forintba kerül a táblacsere, a BKV-nak 21,5 millióba.

A volt Roosevelt téren már a Széchenyi István tér tábla látható, a volt Moszkva térre a héten rakatja ki a II. kerületi önkormányzat az új Széll Kálmán tér táblákat (kettőt), és a héten helyezik ki az Elvis Presley park táblákat is (szintén kettőt) a Margit híd budai hídfőjénél.

Tovább

Adósnak nincs ingyenes parkolás

2011. március 23., 18:07 Módosítva: 2011.03.23 18:14
1

Módosították a parkolási rendeletet, a BKV és a Parking Kft. milliárdos támogatásáról, rendőrök ingyenutazásáról, a CET bérbeadásáról döntöttek többek között a fővárosi képviselők a szerdai ülésen.

Öt ponton is módosult Budapest parkolási rendelete. Ennek értelmében lakossági parkolási engedély és a védett övezetekbe érvényes lakossági behajtási, illetve várakozási engedély csak akkor adható ki, ha a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi, jogosulatlan parkolás miatt kiszabott, és nem vitatott parkolási díjkülönbözet és pótdíjtartozás.

Tovább

Kiszolgált politikusok a fővárosi cégekben

2011. március 21., 12:55 Módosítva: 2017.12.03 13:23
37

Az Index birtokába került a fővárosi önkormányzat cégek felügyelőbizottsági tagjainak a listája, amelyen számos volt kerületi polgármester szerepel, de megtalálható rajta Gyenge Zsolt, aki régebben fideszesként, most jobbikosként az egyenruháival borzolta a közhangulatot, valamint Brecskáné Nagy Mária, az MSZP pártpénztárnoka is.

Tarlós István főpolgármester megválasztása után ígéretet tett, hogy a fővárosi önkormányzat cégeinek felügyelőbizottságaiban többségben lesznek az ellenzék által delegált képviselők. A sokak által jutalomállásnak tekintett, nem kis összeggel járó fb-pozíciókat tavaly év végén leosztották, s mint a listából kiderül, illusztris társaság jött össze.

Tovább

Tüttő Kata megbizsergette Tarlós Istvánt

2011. február 24., 18:38 Módosítva: 2011.02.24 18:59
3

Elfogadták az 503 milliárd forintos budapesti költségvetés főbb számait a fővárosi közgyűlés ülésén, a hiány 55 milliárd forint. A főösszeg tavalyhoz képest 36 milliárddal csökkent, a hiány 8 milliárddal nőtt.

Az idei költségvetés fő számait 19 igen, 9 nem és 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A büdzsé főösszege 503 milliárd forint, a hiány 55 milliárd forint. A tavalyi 539 milliárdos főösszeghez és 47 milliárdos lyukhoz képest jelentősen szűkültek a főváros lehetőségei.

Tovább