Fontosabb részletek

Percről percre Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az interneten gyorsan elterjedt Jean Julien rajza, amin összeházasította a békejelet és az Eiffel-tornyot, mint a szolidaritás szimbóluma. A grafikus most elmondta a Quartznak, hogy a rajzot spontán készítette, egyszerűen az volt a célja, hogy kombinálja a szolidaritás és a béke gondolatait, és mindenki számára használható, aki ezeket az üzeneteket akarja közvetíteni.

     

    Peace for Paris

    @jean_jullien által közzétett fénykép,

  • Sikerült visszafejteni az útját annak a merénylőnek, akinek megtalálták az útlevelét a robbantások közelében. A horvát RTL szerint Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba. Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták. (MTI)

  • A Bataclanban elkövetett támadás egyik elkövetőjét nagyon úgy néz ki, hogy sikerült azonosítani. Ismaël Omar Mostefaï gyilkolt a társaival a koncerten, aki már legalább tíz éve a francia rendőrség látókörében volt. A 30 éves támadót a leszakadt ujja alapján tudták azonosítani a rendőrök. A hét támadó közül hat ugyanis felrobbantotta magát a lövöldözés után. Igazi, Párizs külvárosi balhés figuráról van szó, 2004 és 2010 között összesen nyolcszor állították elő mindenféle kisebb súlyú bűncselekmények miatt. Öt évvel ezelőtt kezdett radikalizálódni, azóta figyelte a rendőrség. Két évvel ezelőtt néhány hónapot töltött Szíriában. Ugyanarról a támadóról van szó, akinek az apját és a bátyját is őrizetbe vette még szombaton a francia rendőrség, de állítólag egy jó ideje nem beszélt már a családtagjaival. (Le Figaro)

  • Douglas Herbert, a France24 külföldi tudósítója úgy tudja, hogy az FBI egy csapatot küld Párizsba, hogy besegítsen a francia hírszerzésnek:

  • A hatóságok, rokonok, munkaadók elkezdték bejelenteni, hogy kik haltak meg péntek este a különböző támadásokban. A nevek a következők:

    • Asta Diakite, a francia válogatott középpályásának, Lassana Diarrának az unokatestvére, maga a játékos jelentette be.
    • Valentin Ribet, 26 éves ügyvéd, a Bataclanban halt meg. Halálát a munkahelye, a Hogan Lovells ügyvédi cég közölte.
    • Lola Salines, egy helyi roller derby csapat tagja. Ő is a Bataclanban volt, halálát az édesapja jelentette be.
    • Nohemi Gonzales, 23 éves kaliforniai egyetemista, aki formatervezést tanult.
    • Amine Ibnolmobarak építész és tanár. Nemrég házasodott össze, a feleségét háromszor lőtték meg, életveszélyes állapotban van.
    • Két meg nem nevezett belga állampolgár, a belga külügyminisztérium szerint.
    • Nick Alexander, a Bataclanban történt támadás közben játszó Eagles Of Death Metal merchfelelőse, azaz ő felelt a zenekar pólóinak, lemezeinek, és egyéb emléktárgyainak árusításáért.
    • Guillaime Decherf, a Les Inrockuptibles nevű francia kulturális magazin zenei újságírója.
    • A Universal Music két munkatársa, Thomas Ayad és Marie Mosser.
    • Cedric Mauduit, a Calvados nevű alsó-normandiai régió önkormányzatának dolgozója.
    • Elodie Breuil, 23 éves formatervező-tanuló.
    • Három chilei állampolgár: Luis Felipe Zschoche Valle zenész, Patricia San Martin és Elsa Veronique Delplace, Chile mexikói nagykövetének rokonai.
    • A 63 éves portugál Manuel Colaco Dias.
    • A spanyol Juan Alberto Gonzalez Garrido, egy 29 éves mérnök. A felesége ki tudott menekülni a Bataclanból.
    • Két meg nem nevezett mexikói állampolgár, a mexikói nagykövetség szerint.
    • Kheireddine Sahbi, a Sorbonne-on tanuló hegedűs, algériai állampolgár.
    • Három belga állampolgár, a helyi média információi szerint egyikőjük Elif Doğan volt.
    • két román állampolgár, a bukaresti külügyminisztérium szerint.

    (CNN, Guardian)

  • Ez történt a párizsi terror másnapján

    Az IS vállalta a támadások elkövetését, lassan kiderülnek információk a merénylőkről, Franciaországban és világszerte megemlékeztek az áldozatokról. Itt olvashatja vissza a szombati eseményeket.

  • Így nézett ki ma este a művelődési ház.

    59518b5b-0bd9-4422-a635-32f1914fd803
    Fotó: Olvasói fotó
  • Bezárt boltok, kevés turista, megemlékezések. 

  • Szombat este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean kerületének több részén is. Jan Jambon belga belügyminiszter  személyesen veszi kézbe a kerületet.

    Nem tesz jót az országnak, hogy Molenbeek révén folyton terrorcselekményekkel hozzák összefüggésbe. Több korábbi terrorcselekmény elkövetőjéről derült már ki, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben.

    Más városokban ugyanazt a politikát alkalmazzák a radikalizmus megfékezésére, és máshol ez eredményt hozott, sikerült megállítani, hogy fiatalok útnak induljanak Szíriába. Jambon utána fog nézni, hogy a módszer Molenbeek esetében miért nem jár sikerrel.

    Meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan. Személyesen veszem kézbe az ügyet.

    A délután folyamán a belga hatóságok három embert tartóztattak le Molenbeekben a péntek esti párizsi terrortámadásokkal összefüggésben.

    Kitakarítom Molenbeeket. Hadban állunk az Iszlám Állammal

    - idézte még a belügyminisztert két belga hírportál is. (MTI)

  • A párizsi támadók közül nagy valószínűséggel még egy ember Görögországon keresztül érkezett a kontinensre - közölték görög kormányzati források a Reutersszel.

    Korábban megírtuk, hogy Görögország felől jöhetett annak az útlevélnek a tulajdonosa, amit az egyik feltételezett támadó holttestének a közelében találtak a Stade de France-nál. Annak az útlevélnek a tulajdonosát október 3-án Lérosz szigetén regisztrálták.

  • A párizsi merényletek után megnőtt a kockázati szint, ennek ellenére meg kell tartani a jövő évi franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot a szervező bizottság elnöke szerint.

    Jacques Lambert szombaton az RTL rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: mindent megtesznek majd azért, hogy a június 10. és július 10. között sorra kerülő Eb-t a lehető legnagyobb biztonságban rendezhessék meg. "A kockázat már januárban egy szinttel megnőtt, s ez most még magasabbra szökött" - mondta Lambert utalva az év elején szintén Párizsban történt terrorista támadásra.

    Mindemellett azt is megemlítette, hogy a stadionokban a biztonsági intézkedések jól működnek, ugyanakkor lényegesen nagyobb a veszély az utcákon, ott, ahol spontán gyülekeznek az emberek. "Ha fontolgatnánk a 2016-os Európa-bajnokság törlését, azzal azt a játékot játszanánk, amit a terroristák akarnak" - mondta.

  • A nyomozáshoz közel álló források szerint a Bataclan koncertterem egyik merénylőjének, a 29 éves francia állampolgárnak az apját és a bátyját is őrizetbe vették a rendőrök Romilly-sur-Seine-ben és Bondoufle-ban. (Le Figaro)

  • A rendőrök kivonultak az egyik azonosított támadó egyik családtagjának házához Romilly-sur-Seine-ben, mondták rendőrségi források a Le Figarónak. A Canal32 újságírója szerint a közelben lakókat felszólították, hogy maradjanak otthonaikban. A források szerint a Bataclan koncertterem egyik támadójának rokonánál tartanak házkutatást. A pénteki támadásban meghalt 29 éves francia férfi Courcouronnes-ban született, és kisebb szabálysértések miatt már többször elítélték, de soha nem került börtönbe.

  • Háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen az Anonymus nevű hackercsoport egy videóüzenetben, egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az Anonymus azt üzente a terroristáknak, hogy meg fogják őket találni. 

  • A párizsi áldozatok emlékére egyperces csenddel kezdődött a Dánia-Svédország futballmérkőzés a svéd Solnában.

  • Több franciát öltek meg iszlamisták pénteken, mint 2001 óta összesen

    A pénteki párizsi merényleteket nem számítva 2001 óta összesen 102 francia állampolgár halt meg olyan merényletben, amelyet iszlamisták követtek el. Ez azt is jelenti, hogy a tegnapi merényletben több francia halt meg, mint 2001 óta összesen. Táblázat itt.

  • A francia belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Reutersnek a kerületi alpolgármester által elmondottakat, a Pullman hotelnél téves riasztásra mentek ki a rendőrök. A BBC azt írja, hogy a rendőrök átkutatták a hotelt, de semmit sem találtak. A rendőrök azért vonultak ki, mert egy turista jelentette, hogy valami gyanúsat látott.

  • A párizsi merényletsorozat után három embert vettek őrizetbe a belga hatóságok, összefüggésben a vérengzéssel. A több szál is Belgiumba vezetett, ami elég meglepő, mert eddig ritkán lehetett együtt említeni Belgiumot a terrorizmussal. 

    Pedig a Vocativ összeállításából kiderül, hogy az Európai bürokrácia központja egyben az európai terrorizmus centruma is. 

    Európai összehasonlításban ugyanis Belgiumból csatlakozik a legtöbb ember a keleti dzsihádista szervezetekhez: egymillió emberből negyven fő. 

    Összesen egyébként 20 ezer külföldi tagja van a közel-keleti miliciáknak, ennek ötöde Nyugat-Európából érkezett állampolgár. 

  • A francia rendőrség szerint folyamatban van egy akció a Pullman hotelnél, azonban tagadták a közösségi médiában terjedő híreket, miszerint lövések dördültek volna, írja a BBC.

    Philippe Goujon, a XV. kerület alpolgármestere azt mondta a Le Figarónak, hogy a Pullman hotel közeből jelentett lövések "mókamesterek művei" voltak. Azt mondta, valójában nem történt semmi, és ugyanígy a Boulevard de Grenelle-nél sem találták végül semmit a nagy erőkkel kivonuló rendőrök.

  • A terrorkészültség fokozása miatt ma már gépfegyveres katonák sétálnak Budapest utcáin, az állami hírügynökség fotós a Vörösmarthy tér és a Ferenciek tere között látott néhányat. A már ma életbe lépett biztonsági intézkedések határozatlan időre szólnak, úgyhogy lehet nem árt, ha hozzászokunk ehhez a látványhoz. 

  • Erős rendőri jelenlétről számolt be Párizsban, a Hotel Pullmannál, az Eiffel-torony közelében a FoxNews tudósítója. A rendőség épp átvizsgálja szállodát. A helyszínen egyelőre csend van, csak sziréna hangja hallatszik néha. 

  • Külföldi áldozatai is vannak a péntek esti párizsi merényleteknek, amelynek az eddigi mérlege: 129 halott és 352 sebesült. Az eddig azonosított áldozatokról itt olvashat bővebben.

  • Tegnap óta folyamatosan jönnek a terrort és az erőszak minden formáját elutasító nyilatkozatok arab vallási vezetőktől, ami nagyon fontos is, ugyanis az emberek hajlamosak egyenlőségjelet tenni az muzulmán vallású emberek, és a Mohamedre hivatkozva gyilkoló terroristák közé. 

    A közösségi oldalakon terjedni kezdtek a notinmyname (nem az én nevemben) hasteggel ellátott posztok, amikben muzulmán vallású civilek tiltakoznak a merényletsorozat ellen, de ezzel együtt büszkén vállalják vallási elköteleződésüket. Érdemes megnézni párat. 

  • Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját vasárnap reggel a Parlament előtt a nemzeti gyásznap elrendeléséről szóló kormányrendelet alapján. A 9 órakor kezdődő ünnepen részt vesz Orbán Viktor. Ezen a napon a meghatározott középületekre gyászlobogót kell kifüggeszteni, Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni. (MTI)

  • Összeült az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa, és arra jutottak, hogy az Egyesült Államokat jelenleg nem fenyegeti terrortámadás veszélye. 

  • Tűzszünet jöhet Szíriában, de az iszlamistákra vadászhatnak

    Fél éven belül átmeneti kormány alakulhat Szíriában, 18 hónapon belül pedig választásokat tarthatnak – ezt mondta John Kerry amerikai külügyminiszter, amikor közös sajtótájékoztatót tartott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Bécsben. Kerry ugyanakkor arról is beszélt a külügyminiszterek bécsi értekezlete után, hogy a szír elnök, Bassár el-Aszad jövőjéről nem sikerült megállapodniuk, mert ezt „másképp gondoljuk" – utalt arra, hogy nagyon más az orosz és az amerikai elképzelés.

    Fontos fejlemény viszont, hogy az ENSZ BT öt állandó tagjának külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy tűzszünetet kell életbe léptetni, de ez a tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Államra. Azaz Aszád erői tűzszünetet kötnek a mérsékeltekkel, az iszlamistákat – beleértve az al-Núszrát is – támadni fogják.

  • Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton, az amerikai külügyminiszter franciául emlékezett meg a tragédiáról, a találkozót egyperces csenddel kezdték meg a párizsi, a bejrúti és az egyiptomi merényletek áldozataira emlékezve. (MTI)

  • A francia rendőröknek engedélyezték, hogy szolgálaton kívül is magukkal vigyék a fegyverüket. (Le Figaro)

  • A jelenleg legnépszerűbb republikánus elnökjelölt egy texasi fórumon szólt meg a párizsi mészárlással kapcsolatban. A lényeg, hogy szerinte az kellett volna, hogy az áldozatoknál is legyen fegyver, akkor kevesebben haltak volna meg. 

    A konzervatív szavazók körében egyébként rendszeresen népszerű gondolat a fegyverliberalizáció, hiszen így hatékonyabban fel lehet lépni, ha valaki fegyverrel tör az életükre.