új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz védelmi minisztérium szerint szerint heves harcok folynak Csernyihivben, illetve a közeli, Kijevbe vezető főúton is. Azt írták: 

    bekerítették, teljesen elvágták a külvilágtól a regionális központnak minősülő, közel 300 ezres várost.

    Egy videó szerint a városban lévő biztonsági hivatal épülete is találatot kapott és kigyulladt.

    Az ukrán fél mindeközben azt közölte, hogy Csernyihiv környékén súlyos csapást mértek az ott elhaladó orosz konvojokra. Azt állítják, hogy egyedül itt harminc harcjárművet semmisítettek meg. 

    Csernyihiv és környéke stratégiai jelentőségét az adja, hogy az orosz csapatok jelenleg három irányból támadják az ukrán fővárost, Kijevet, és ezek közül kettőhöz az egyelőre ukrán kézen lévő város közelében kell felvonulniuk az oroszoknak. 

    A harmadik útvonal a Csernyihivhez hasonló méretű Szumi városa közelében halad el, itt szintén heves harcok bontakoztak ki.

  • A BBC nemrég beszámolt a kijevi óvóhelyek körülményeiről: megkérdezték egy helyi férfitől, hogy milyen állapotok uralkodnak. 

    Jevhen Havrilov azután vitte el a családját egy hozzá közeli iskola alatt található óvóhelyre, miután hajnali 3-kor rakétatámadásra figyelmeztették. A férfi azt mondta, folyamatos lövöldözést hallott és hatalmas robbanások voltak a környéken.  

    Nem alszol, nem eszel, alig tudsz inni, mert ideges vagy

    – írta le az éjszakáját a férfi. Azonban szerinte a hatóságok jól megszervezték a búvóhelyek működését; ivóvízzel látták el őket, a területet pedig ukrán katonák őrzik. 

  • Kizárták Oroszországot a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválról – jelentette be hivatalos közleményben a viadalt bonyolító Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU). 

    A produkciós cég szerint az Ukrajnával való konfliktus miatt Oroszország szereplése az Eurovíziós Dalfesztivál rossz hírnevét keltené, ezért döntöttek a kizárás mellett. Az idei Eurovíziós Dalfesztivált május 10–14. között rendezik Torinóban.

  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 6,19 százalékos emelkedéssel, 45 769,16 ponton zárt pénteken, ezzel a BUX több mint felét ledolgozta a csütörtöki zuhanásnak. A vezető részvények közül nagyot ment az OTP, amely több mint 13 százalékos emelkedéssel – amivel a nap nyertese volt a pesti tőzsdén – 14750 forinton zárt, így már csak 500 forinttal van a szerdai záróárfolyamától. A bankcsoport az Indexnek csütörtökön azt válaszolta, hogy ugyan üzleti tevékenységük Ukrajnában jelentős, de az egész csoporthoz viszonyítva a most felértékelődő üzleti kockázat is kezelhető mértékű.

    A szintén jelentős oroszországi és ukrajnai érdekeltségekkel bíró Richternek nem volt ilyen jó napja: 2,34 százalékos esést követően 7080 forinton zárt – a Richternél nagyobb esést pénteken csak az Ehep ért el (mínusz 3,35 százalék), rajtuk kívül csak az Enefi zárt még veszteséggel (mínusz 0,81 százalékkal). A Telekom árfolyama (425 forint) nem változott, míg a Mol több mint ötszázalékos emelkedéssel 2460 forinton zárt.

    Európa is erős emelkedéssel zárt pénteken, a vezető tőzsdeindexek mind zöldben zártak: az Investing.com adatai szerint a londoni FTSE 3,9, a frankfurti DAX 3,67, míg a párizsi CAC-40 3,55 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

  • Csütörtökön a Sky News riporterét, Alex Rossit is tűz alá vették az Azovi-tenger-parton található Bergyanszk város közelében. Az esetről felvétel is készült:

    Ez is megmutatja, hogy milyen gyorsan tudnak változni itt a dolgok. Az előbb még kint filmeztünk, nyugalom volt. Reggel lőttek ugyan minket, de azóta elcsöndesedtek a dolgok, minden normálisnak tűnt

    – mondta, hozzátéve, hogy nem sokkal később dolgozni kezdett az orosz tüzérség, ezért kellett elmenekülniük.

  • Egy profilzár segítségével próbálja megvédeni az ukrán Facebook-felhasználókat a közösségi médiát működtető Meta, aminek segítségével a nyilvánosság nem férhet hozzá az érintettek bejegyzéseihez – számolt be a HVG

    A profilzár segítségével a felhasználók egy gombnyomással hozzáférhetnek az adatvédelmi és adatbiztonsági funkciókhoz; a beállításokkal az ukrán profilok képeit sem lehet többé megtekinteni, amennyiben nem ismerősként keres rájuk valaki.

    A Facebook egyébként legutóbb tavaly nyáron, az Afganisztánban zajló tálib hatalomátvétel során aktiválta az adatvédelmi eszközt.

  • Az Associated Press riportere tett közzé egy videót Kijev északi külvárosából:

    Azt írta: a felvételen látható hidat az ukránok robbantották fel azért, hogy lassítsák az orosz harckocsik előrenyomulását. Hozzátette azt is, hogy az oroszok még mindig lövik ezeket a negyedeket. 

  • Nemrég olyan videót osztott meg Twitter-oldalán Alec Luhn Kijevben tudósító újságíró, amelyen az látszik, hogy éppen fegyvereket osztogatnak az ukrán civileknek. 

    Elmondása szerint azt mondják nekik: „Itt egy fegyver, hogy megvédd a hazádat.” 

  • Az oroszok nagy erejű, légi csapásokkal és tüzérségi bombázással támogatott támadást indítottak Harkiv városa ellen – jelentette a Guardian riportere.

    A várost már csütörtök hajnal óta rakétatámadások, légi csapások és tüzérségi bombázás éri. Pénteken már több alkalommal is légiriadót fújtak, mivel attól tartottak, hogy bombázók érkezhetnek a város fölé. A Telegraph riportere mindeközben közölte, hogy péntek délután újabb rakétacsapások érték a várost.

  • Vlagyimir Putyin közvetlenül az ukrán csapatokhoz fordult nemrég elhangzott beszédében – számolt be róla a BBC. Az orosz elnök felszólította az ukrán csapatokat, hogy döntsék meg országuk vezetését. Azt mondta:

    Vegyétek a hatalmat a saját kezetekbe, úgy tűnik, könnyebb lesz veletek tárgyalni, mint azzal a kábítószeres neonáci bandával, amely Kijevben ül, és túszul ejtette az ukrán népet.

    Ezután Putyin hozzátette:

    Ne hagyd, hogy a neonácik és a banditák emberi pajzsként használják gyermekeidet, feleségedet és szüleidet

    – számolt be Alec Luhn a Twitter-oldalán

  • Lengyelország lezárja légterét az orosz légitársaságok és repülőgépek előtt – döntött a Morawiecki-kormány. A Rzeczpospolita című lengyel lap Piotr Müller kormányszóvivőt idézve arról ír, hogy a tilalom szombat 0 órától lép életbe.

    Az AIRPortal.hu Facebook-oldala megjegyzi, hogy a két ország között menetrend szerinti járatokat az Aeroflot és a LOT Polish Airlines üzemelteti. A lengyel társaság Twitteren közölte: délután 3-tól felfüggesztik a moszkvai és szentpétervári járatokat.

    Korábban az Egyesült Királyság tiltotta meg légterének használatát az orosz bejegyzésű repülőgépek és légitársaságok számára, válaszlépésként Oroszország a szigetország repülőgépeit tiltotta ki.

  • Legalább 1853 embert tartóztattak le tegnap az Oroszországi háborúellenes tüntetéseken – számolt be Alec Luhn a Twitter oldalán

    A rohamrendőrség Moszkvában:  

    Alec Luhn egy másik felvételén az látszik, hogy az orosz rendőrség egy fiatal nőt figyelmeztet Ukrajna moszkvai nagykövetségénél, hogy ne hagyjon szolidaritási levelet. A lány ezután elmondta, hogy szerinte az oroszok semmit sem tehetnek a Kreml befolyásolására. 

  • A szokásos diplomáciai protokollt megkerülve Ferenc pápa látogatást tett a vatikáni orosz nagykövetségen. 

    Matteo Bruni vatikáni szóvivő közlése szerint az egyházfő több mint fél órát töltött a nagykövetségen az orosz–ukrán konfliktus miatt. A pápa közölte: aggódik amiatt, hogy a háború súlyos humanitárius válságot eredményezhet Ukrajnában, és arra kérte az oroszokat, hogy ne bántsák a civileket és különösen a gyermekeket. 

    Az argentin sajtóban ezzel összefüggésben már azt írták, hogy a pápa felajánlotta: közvetít a konfliktusban a felek között. A vatikáni orosz nagykövet ezt az értesülést tagadta, Matteo Bruni pedig nem kívánta kommentálni. 

    A Reuters szerint eddig nem volt példa arra, hogy a pápa egy konfliktus idején komolyabb előzetes egyeztetés nélkül fogta magát, és bement az adott ország nagykövetségére. Szokásos esetben jellemzően a nagyköveteket szokták meghívni azért, hogy találkozzanak a Vatikán illetékes tisztviselőjével, vagy (ritkább esetben) a pápával. 

    Ferenc pápa korábban már imanapot rendelt el a konfliktus miatt. 

  • Az orosz hadsereg közölte, hogy elfoglalták a Kijevtől mindössze hét kilométerre lévő hosztomeli repülőteret, és nyugati oldalról is bekerítették a várost.

    Az  Associated Press szerint a reptér stratégiai fontosságú, mert a nagyobb orosz katonai szállítógépek is leszállhatnak ezen a helyen, vagyis ha az oroszok elfoglalták, akkor gyakorlatilag

    nagy mennyiségben, rövid idő alatt szállíthatnak katonákat Kijev elővárosába. 

    A reptérért már tegnap is heves harcok folytak, amelyekben – a híresztelések szerint – az orosz hadsereg elit kommandós alakulatát, a Szpecznazt is bevetették. A repülőteret állítólag már csütörtökön elfoglalták az oroszok, de az ukránoknak azután még – saját közlésük szerint – sikerült visszafoglalniuk.

    Az orosz védelmi minisztérium most azt közölte, hogy a repteret ismét elfoglalták, miután több mint kétszáz ukrán kommandóst likvidáltak a térségben. Az értesülést a külföldi sajtó szerint egyelőre még nem sikerült más forrásból megerősíteni, bár a közösségi médiában terjed egy videó, amelyet sokan bizonyítékként kezelnek:

  • A Fidesz és a KDNP adománygyűjtést szervez az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekülők számára – közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában.

    Hollik István úgy fogalmazott:

    Ezt kell tennünk, hiszen a szomszédunkban háború van, és sokan menekülnek a háború elől Magyarországra. Ilyenkor pedig mindenkinek tennie kell a dolgát.

    Jelezte: a kormány cselekszik, és megtesz mindent, hogy megvédje Magyarország biztonságát és meggátolja, hogy belesodorják az országot a háborúba.

    Emellett viszont kötelességünk segíteni is – mondta, hozzátéve, hogy ezért szerveznek adománygyűjtést az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekülők számára.

    A nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója azt kérte: aki segíteni szeretne, az vigye élelmiszer- és ruhaadományait a hozzá legközelebb eső Fidesz-irodába, a kormánypártok pedig eljuttatják azokat a háború elől menekülőknek.

  • Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délután jelentkezett be Brüsszelből. Közölte, hogy a belga városban jelenleg is tárgyalnak az uniós vezetők az Oroszország elleni szankciókról.

    Tegnap az Európai Tanácson az állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy lesz szankciós csomag, ami robusztus lesz […] és amely figyelembe veszi a fokozatosság elvét

    – mondta, hozzátéve: azóta a jogászok is kidolgozták a részleteket, és a végső csomag most kerül a külügyminiszterek tanácsa elé. Elismerte, hogy a vélemények valószínűleg meg fognak majd oszlani majd a miniszterek közt. 

    Lehet, hogy valaki még ennél is szigorúbb csomagot szeretne, lehet, hogy valaki szeretné a fokozatosság elvét figyelmen kívül hagyni, és már most szeretne minden létező szankciós intézkedést bevetni

    – mondta, hozzátéve: Magyarország arra törekszik, hogy kialakuljon az egységes álláspont.

    A külügyminiszter ezenkívül arra is reagált, hogy a magyar sajtóban megjelentek hírek magyar személyek Kijevből való kimentéséről. Szijjártó Péter elismerte, hogy nehéz helyzetben vannak, és azt is hozzátette, hogy a háborús körülmények miatt a magyar külügy mindaddig nem ad ki információt erről, amíg véget nem ér az adott küldetés. Ezután azt mondta: 

    Ez nem a Fortnite, ez nem egy videójáték, hanem háború zajlik […] Ezért arra kérem tisztelettel az újságírókat, hogy mindaddig ne spekuláljanak, ne hozzanak nyilvánosságra adatokat evakuációs küldetésekről, amíg azok sikerrel véget nem értek. Mert ezzel azoknak az embereknek az életét veszélyeztetik, akik háborús területekről akarnak elmenekülni

    – mondta a külügyminiszter, aki végül leszögezte: amint véget ér a küldetés, beszámolnak erről. 

  • „Oroszország biztosítani fogja, hogy Ukrajna demilitarizált és náciktól mentesített ország legyen” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.

    Azt akarjuk, hogy az ukrán nép vagy ahogy Vlagyimir Putyin elnök mondta, a mai Ukrajna területén élő összes nép szabadon dönthessen a további sorsáról, anélkül hogy megpróbálnák őket a bandérista pszichológia fogságába hajtani

    – mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón, amelyet azt követően tartott, hogy első ízben fogadta a Moszkva által függetlennek elismert két délkelet-ukrajnai szakadár terület külügyi vezetőit.

    Oroszország biztosítani fogja Ukrajna demilitarizálását. Oroszország biztosítani fogja Ukrajna nácitlanítását. Túl sokat szenvedtünk a nácizmustól, és az ukrán nép is túl sokat szenvedett a nácizmustól ahhoz, hogy szemet hunyjunk felette, és felelőtlenek legyünk

    – hangsúlyozta Lavrov.

  • Eduard Heger, a szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy a kormánypártok tárgyalnak az orosz diplomaták esetleges kiutasításáról, majd arról beszélt, hogy az európai vezetők is vitáznak erről – adta hírül a Paraméter.

    Mária Kolíková, a szomszédos ország igazságügyi minisztere szerint az orosz diplomaták Szlovákiából való kiutasítása „nagyon aktuális téma”. 

    Elsősorban a külügyminiszterrel kell tárgyalni. A teljes bizalmamat élvezi, bízom benne, hogy időben meghozza a javaslatait

    – fejtette ki a tárcavezető.

    Szlovákia Ukrajna megtámadásának napján behívatta az orosz nagykövetet, akinek határozott tiltakozását tolmácsoltatta az offenzívával szemben. A szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok kijelentette, hogy Oroszország súlyosan megsérti a nemzetközi jogokat és az ENSZ alapokmányának alapelveit, a támadás pedig egész Európa biztonságát fenyegeti. A tárca nem kikényszerítettnek, indokolatlannak és jogtalannak minősítette a támadást. 

  • Az ukrán hadsereg vezérkara péntek délután közleményben számolt be a legfrissebb fejleményekről.

    Közlésük szerint az oroszok jelenleg is több fronton offenzívát folytatnak, a harci cselekmények a belarusz határ felőli oldalon a legintenzívebbek.

    Az orosz csapatok jelenleg is nagy erőket vetnek be Kijev elfoglalására – írták. 

    Közleményük szerint a támadást az oroszok nagy hatótávolságú rakétákkal, légi csapásokkal, valamint taktikai légi harcjárművekkel (helikopterek) is segítik. Hozzátették: pénteken az ukrán légvédelem számos ballisztikus rakétát semlegesített és két orosz gépet is megsemmisített. 

    A vezérkar elismerte, hogy heves harcok folynak, de közlésük szerint az ukrán katonák a legtöbb fronton egyelőre állják a sarat. 

  • Kész delegációt küldeni Minszkbe Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

    Mint tudják, Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij ma kijelentette, hogy kész tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdetben azt mondta, hogy a különleges hadművelet célja a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság segítése, többek között Ukrajna demilitarizálásával és nácitlanításával. A semleges státusz szerves részét képezi ennek. Ebben az összefüggésben Vlagyimir Putyin, válaszul Zelenszkij javaslatára, kész Minszkbe küldeni egy orosz delegációt a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén, hogy tárgyaljon az ukrán delegációval

    – idézi az MTI  a Kreml szóvivőjét.

  • A CNN szerint az amerikai hírszerzés attól tart, hogy az ukrán főváros napokon belül eleshet.

    A portálnak két forrás is megerősítette ezt az információt. Közlésük szerint a hírszerzés már az invázió előtt is arra számított, hogy 

    az ukrán fővárost akár már egy nap alatt, de legkésőbb négy nap alatt elfoglalják az oroszok.

    Hozzátették: az utóbbi másfél nap fényében továbbra is erre számítanak. 

    Mint az Indexen megírtuk, az orosz csapatok csütörtök éjjel már húsz mérföldre megközelítették Kijevet, pénteken pedig már el is érték a főváros északi részét, ahol jelenleg is zajlanak a harcok.

    A lövöldözés már a város kormányzati negyedében zajlik, nemrég pedig arra kérték a helyieket, hogy készítsenek Molotov-koktélt.

    (via CNN)

  • Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az erői körbevették Csernyihiv városát, amely mintegy 150 kilométerre északra található a fővárostól, Kijevtől – írja a BBC.

    Csernyihiv város bekerítése befejeződött 

    – mondta Igor Konasenkov orosz szóvivő. Hozzátette, hogy a Kijev melletti, kulcsfontosságú Hosztomeli repülőtér megrohamozásánál az orosz erők mintegy kétszáz ukrán különleges erőt megsemmisítettek.

  • Több mint tízezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az utóbbi 24 órában, egyharmaduk már el is hagyta az országot Magyarország és Bulgária felé. Menedéket mindössze tizenegy ukrán állampolgár kért Romániától – közölte Lucian Bode román belügyminiszter.

    Az Ukrajna elleni orosz hadműveletek megkezdése után mintegy húsz százalékkal nőtt a forgalom a román határátkelőkön. Bode szerint a román határrendőrség felkészült a megnövekedett forgalomra, ugyanakkor a határvédelmet is megerősítették.

    Közben a román járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken arról hozott határozatot, hogy nem küldik karanténba az Ukrajnából érkezőket, attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e védettségi igazolással.

  • Nem lehet fizetni külföldön az amerikai feketelistára (SDN-lista) felkerülő orosz bankok kártyáival és a szankciókat támogató országokban bejegyzett online áruházakban. Ezeknek a bankoknak a kártyáival nem használhatók továbbá az Apple Pay és a Google Pay szolgáltatásai – figyelmeztetett az orosz jegybank.

    Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a Nyugat által szankciókkal sújtott orosz bankok kártyái korlátozás nélkül működnek és működni fognak Oroszországban, a kártyákhoz kapcsolódó számlákon lévő pénzeszközök teljes mértékben rendelkezésre állnak – számolt be az MTI.

    A szankcióval sújtott pénzintézetek a VTB-csoport bankjai, a Szovkombank, a Novikombank, a Promvszjazbank (PSB) és az Otkritie, illetve részben a Sberbank.

  • Lucy Hough tudósító Twitteren közzétett videója szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnamény egyik utcáján a honvédség BTR típusú csapatszállító járművei állnak, körülöttük katonákkal.

  • Orosz diverzáns és felderítő csoport tevékenykedik az ukrán főváros, Kijev Obolony kerületében – figyelmeztetett az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége.

    A közleményben arra kérték a Kijev északi részében, a Dnyeper folyó jobb partján lévő kerület lakóit, hogy tájékoztassák a hatóságokat, ha gyanús járművet látnak, és készítsenek Molotov-koktélt a betolakodók megsemmisítésére. Azokat pedig, akik nem akarnak részt venni a főváros védelmében, arra kérték, hogy maradjanak otthon – számolt be az MTI.

    Hanna Maljar belügyminiszter-helyettes a nap folyamán korábban arról számolt be, hogy orosz katonák megszerezték az ukrán fegyveres erők két autóját Kijev környékén, átöltöztek ukrán egyenruhába, Obolony kerületnél behajtottak Kijevbe, és nagy sebességgel a főváros központja felé tartottak, a nyomukban pedig egy teherautókból álló konvoj haladt. A behatolókat még délelőtt tíz óra előtt sikerült az ukrán fegyveres erőknek semlegesíteniük.

  • Telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke – jelentette a Kínai Központi Televízió.

    A beszélgetés után a kínai fél nyilatkozatot adott ki, amely szerint támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus diplomáciai úton történő rendezését. A kínai közlemény szerint Putyin megerősítette, hogy kész magas szinten tárgyalásokat folytatni Kijevvel – jelentette a RIA Novosztyi.

  • Az Orosz Légierő Szu–30SM vadászgépe az ukrán fegyveres erők állásait lövi az Ukrajna déli részén található Herszonban.

  • Az orosz Telegram-csatornákon egy olyan felvétel jelent meg, amelyen Groznijban, az oroszországi Csecsenföld központjában csecsen katonák teljes felszerelésben vonulnak – írja a strana.today.

    Mivel korábbi értesülések szerint is megjelent már több csecsen fegyveres alakulat Ukrajna keleti, északi és északkeleti határainál, arra lehet következtetni, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök utasítására Groznij is mozgósít. A legfrissebb videók szerint csecsen fegyveresek ezrei gyűltek össze, hogy bevessék őket Ukrajnában. 

     A csecsenek kemény harcosok, Vlagyimir Putyin vérebeinek hírében állnak.

  • A Formula–1 szervezői közleményükben jelezték, hogy jelen körülmények között lehetetlen megrendezni idén szeptemberben a Szocsiban esedékes Orosz Nagydíjat – adta hírül az MTI.

    A sportág vezetői emlékeztettek: a versenysorozat a világ több országába is ellát „azzal a pozitív szándékkal, hogy egyesítse az embereket és a nemzeteket”. Közölték:

    Szomorúan figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket, és reménykedünk a jelenlegi helyzet gyors és békés rendezésében.