új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Joe Manchin nyugat-virginiai független szenátorhoz közel álló források szerint a politikus azt fontolgatja, hogy újra demokrataként regisztráltatja magát, és indul az elnökjelöltségért − írja a CNN

    Manchin, aki régóta mérsékelt demokrata, májusban jelentette be, hogy függetlenként regisztráltatja magát. 

  • Kamala Harris alelnök vasárnap többször is beszélt telefonon Biden elnökkel, mielőtt az bejelentette, hogy kiszáll az elnökválasztási versenyből, és őt ajánlja maga helyett − közölte egy névtelenséget kérő forrás a The Washington Posttal.

    Harris hivatalos rezidenciáján, „több mint száz személlyel, pártvezetővel, kongresszusi képviselővel, kormányzóval, szakszervezeti vezetővel, valamint érdekvédelmi és polgárjogi szervezetek vezetőivel beszélt telefonon” − mondta a forrás.

    A hívásokban Harris elmondta, hogy hálás az elnök támogatásáért, de azt tervezi, hogy „keményen fog dolgozni azért, hogy saját jogán érdemelje ki a demokrata jelöltséget”. A telefonbeszélgetések 10 órán keresztül tartottak. 

  • Alexandria Ocasio-Cortez, New York állam demokrata liberális kongresszusi képviselője, aki az elmúlt hetekben Biden elnök egyik leghangosabb támogatójává vált, vasárnap „teljes támogatását” ígérte Harris alelnöknek, „hogy biztosítsa a novemberi győzelmét”.

    Most fontosabb, mint valaha, hogy pártunk és országunk összefogjon, hogy legyőzzük Donald Trumpot és az amerikai demokráciát fenyegető veszélyt. Lássunk munkához!

    − írta Ocasio-Cortez az X-en.

  • Gavin Newsom, Kalifornia állam demokrata kormányzója Kamala Harris alelnököt támogatja, azzal érvelve, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy novemberben felvegye a harcot Donald Trump volt elnökkel − írja a The Washington Post

    A közösségi médiában közzétett bejegyzésében, órákkal azután, hogy Biden elnök visszalépett az elnökjelöltségért folyó versenytől, és alelnökét ajánlotta maga helyett, Newsom „keménynek, rettenthetetlennek és kitartónak” nevezte Harrist.

    Newsomra a demokraták már régóta úgy tekintenek, mint az egyik legerősebb potenciális elnökjelöltre a pártjuk fiatalabb generációjában. Newsom és Harris együtt szocializálódtak a San Franciscó-i politikai körökben, és időnként feszült volt közöttük a kapcsolat.

  • A támogatók valódi pénzlavinával üdvözölték Biden elnök távozását az elnökválasztási versenyből: vasárnap több mint 50 millió dollárt adományoztak online, és ezzel a 2020-as választások óta ezen a napon gyűlt össze a legtöbb online adomány − írja a The New York Times

    Az adat a vezető demokrata adományokat feldolgozó oldal, az ActBlue elemzésén alapul.

    Az elemzés szerint az adományok a Biden kilépése előtti órákban óránként átlagosan kevesebb mint 200 ezer dolláron álltak, míg vasárnap egyetlen óra alatt közel 11,5 millió dollárra emelkedtek.

  • Bár Biden elnök támogatta Harris alelnököt, a jelöltség csak akkor válik hivatalossá, ha a demokrata párt küldöttei augusztusban azt megszavazzák − írja a The Washington Post

    Mielőtt Biden kiszállt a versenyből, a Demokrata Nemzeti Bizottság jelezte, hogy augusztus első hetére tervezi a szavazást, de nem világos, hogy marad-e ez a menetrend. Ha a szavazásra nem kerül sor, az új jelöltet az augusztus 19-én kezdődő konvención választják meg.

  • A hollywoodi sztárok is sorra reagálnak Joe Biden republikánus elnökjelölt visszalépésére. Cher, Barbra Streisand, Robert De Niro és Ariana Grande is közösségi oldalán tette közzé gondolatait az ügyről. 

    A Grammy-díjas John Legend szerint Joe Biden „több mint megérdemelte az újraválasztást, de az idő és a kor egyszer mindenki fölött eljár”. A világhírű Cher pedig X-en azt írta, úgy véli, „ez az egyetlen esélye az USA-nak a demokráciára”. 

    A Demokrata Pártnak tényleg, tényleg a dobozon kívül kell gondolkodnia

    – fogalmazott a bejegyzésében. 

    Barbra Streisand, aki nyíltan demokratapárti, véleménye szerint „Joe Biden olyan emberként vonul be a történelembe, aki a 4 éves mandátuma alatt jelentős eredményeket ért el”. „Hálásnak kell lennünk azért, hogy [Joe Biden] kiállt demokráciánkért” – fogalmazott végezetül. 

    A rapper Cardi B szintén örül a visszalépésnek és kifejezte támogatását Kamala Harris mellett. Mark Hamill, a Star Wars színésze viszont úgy fogalmazott, „azzal, hogy  Joe Biden visszalépett, visszaadta a hivatal becsületességét, méltóságát és integritását”. 

    Ariana Grande a visszalépés hírére Instagram-történetben reagált. Az énekesnő ismét megosztotta Biden azt a posztját, amelyben a regnáló elnök közölte, hogy alelnöke, Kamala Harris jelöltségét támogatja. 

    Robert De Niro hosszú ideje Biden kampányát támogatta, a visszalépésről pedig úgy vélekedik, Biden „okos politikai döntést hozott és tette önzetlen és hazafias volt”.

    Joe Biden félreáll, hogy szabaddá tegye az utat egy másik demokrata számára, hogy elnök lehessen, mert nincs fontosabb az országunk számára, mint Donald Trump legyőzése

    – emelte ki a színész a Sky News szerint. 

  • Donald Trump republikánus elnökjelölt röviddel azelőtt, hogy ellenfele, Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől, a Fox Newsnak azt nyilatkozta, Kamala Harris jelenlegi alelnök „nem kompetens az elnöki posztra”. 

    Az interjúban Trump azt is elmondta, maga az alelnök próbálta rávenni Bident arra, hogy lépjen vissza, azért, hogy ő indulhasson az elnökválasztáson. 

    Neki nem kellene elnöknek lennie 

    – közölte a republikánusok jelöltje a Sky News szerint. 

  • Számos nagynevű demokrata politikus gyorsan felsorakozott Kamala Harris alelnök mögött, de a párt egyik legfontosabb személyisége feltűnően hiányzott közülük: Barack Obama.

    Obamához közel álló források a The New York Timesnak azt nyilatkozták, hogy nem szabad ebbe túl sokat belelátni, és nem volt más jelölt a fejében, amikor úgy döntött, hogy nem támogatja azonnal Harrist.

    Obama négy évvel ezelőtt ugyanezt az álláspontot képviselte, amikor Biden tanácsadói nyomást gyakoroltak rá, hogy a demokrata előválasztások korai szakaszában, mielőtt Bernie Sanders szenátor visszalépett volna, őt támogassa. Obama kedvelt mondása akkoriban az volt, hogy „nem akarok a mérleg nyelve lenni”. Most túl korán beállni a támogatásba szintén politikai hiba lenne − és azt a kritikát táplálná, hogy Harris asszony jelölése, ha bekövetkezik, inkább koronázás lenne, mint a lehető legjobb konszenzus körülmények között − mondták.

    Obama inkább abban látja a szerepét, hogy segítsen „egyesíteni a pártot, ha már megvan a jelölt” − mondta egy, a volt elnökhöz közel álló forrás.

  • Joe Biden visszalépése után ugyan a demokraták jelentős része megnyugodott, sőt, az amerikai elnök által javasolt alelnöke, Kamala Harris mögé már többen is beálltak, azonban még továbbra is vannak megválaszolatlan kérdések.

    Például, hogy mi lesz az augusztus közepi jelölőgyűlésen Biden küldötteivel.

    A jelölőgyűlésen ugyanis a delegáltak kötött mandátummal rendelkeznek: akinek a szavazására mandátumot szereztek, arra kell szavazniuk – márpedig Joe Biden abszolút többséget szerzett a küldöttek számában, így elméletben nekik Bidenre kéne szavazniuk.

    A jelenlegi helyzetben két lehetséges opció van, amit majd a demokrata jelölőgyűlést megrendező bizottságnak vizsgálnia kell.

    1. Első opció, hogy mivel Biden visszalépett és javasolt is maga helyett valakit, ezért a Biden-delegáltak Harris-delegáltakká válnak, így a jelölőgyűlésen majd rá kell szavazniuk.
    2. A második opció, hogy felmentik a delegáltakat mandátumuk kötöttségéből és egy úgynevezett nyílt jelölőgyűlés lesz, azaz a konvención bárki előléphet jelöltté és a delegáltak szabad akaratuk szerint szavaznak.

    A konvenciót megrendező bizottság egyébként ezen a héten, szerdán fog összeülni, hogy a precedens nélküli visszalépés után kialakítsák a jelölőgyűlés új szabályait, ami kapcsán a bizottság két társelnöke, Tim Walz és Leah Daughtry azt nyilatkozta, az új keretrendszer transzparens, tisztességes és rendezett lesz.

    Arról nem esett szó, hogy a két lehetséges opció közül melyik fog megvalósulni.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi oldalán reagált egy posztban Joe Biden visszalépésére.

    „Ukrajna hálás Biden elnök úrnak az Ukrajna szabadságharcához nyújtott rendületlen támogatásért, amely – az Egyesült Államokban tapasztalható erős kétpárti támogatással együtt – kritikus jelentőségű volt és marad. Az elmúlt években számos erős döntést hoztak, ezekre úgy fognak emlékezni, mint Biden elnök merész lépéseire, amelyeket a kihívásokkal teli időkben tett.”

    Tiszteletben tartjuk a mai nehéz, de erős döntést. Mindig hálásak leszünk Biden elnök úr vezető szerepéért. Támogatta országunkat a történelem legdrámaibb pillanatában, segített nekünk abban, hogy megakadályozzuk Putyint országunk megszállásában, és folyamatosan támogatott minket ebben a szörnyű háborúban

    – írta Volodimir Zelenszkij

    Az ukrán elnök azzal zárta bejegyzését: „A jelenlegi helyzet Ukrajnában és egész Európában nem kisebb kihívást jelent, és őszintén reméljük, hogy Amerika további erős vezetése megakadályozza majd, hogy az oroszok gonoszsága sikerrel járjon, vagy hogy agressziójuk kifizetődő legyen.”

    Az oroszok Biden felelősségre vonásáról beszéltek

    Ki kell vizsgálni a Joe Biden szellemi állapotával kapcsolatos igazságot eltitkoló amerikai média és politikusok összejátszását – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap.

    Az MTI szerint a szóvivő a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „A következő lépésnek annak kivizsgálásának kellene lennie, hogy miként esküdött össze az amerikai média a politikai körökkel a közvélemény manipulálására az egyik politikai párt érdekében, elhallgatva az igazságot Biden mentális állapotáról.”  

    „Joseph Biden bejelentette, hogy kiszáll az elnökválasztási versenyből. De azt nem tette hozzá, hogy pontosan hová” – tette hozzá Zaharova a saját Telegram-csatornáján.

    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az orosz Life hírportának úgy nyilatkozott, hogy Oroszország számára az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” céljainak az elérése az elsődleges, nem pedig az amerikai választás eredménye. Azt is mondta, hogy az amerikai választásig négy hónap van hátra, amelyet a Kreml figyelemmel fog kísérni.

    Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának kubai látogatáson tartózkodó alelnöke Havannában újságíróknak azt hangoztatta, hogy Biden, aki az egész világon és saját hazájában is „számos problémát okozott", menekül, felismerve azt, hogy nem fogják újraválasztani. Vologyin sürgette az amerikai elnök felelősségre vonását „az Ukrajnában kirobbantott háborúért, az európai államok gazdaságának tönkretételéért, az Oroszország és más országok elleni szankciós politikáért”.

    Véres a keze

    – mondta a politikus.

    Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház elnökhelyettese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy Biden visszalépése után Donald Trump republikánus jelöltnek van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje az elnökválasztási versenyt, ha nem „távolítják el” valamilyen módon és nem követ el hibákat. „Minden azon fog múlni, hogy ezt a kampányt most a republikánusok hogyan fogják megszervezni és befejezni” – tette hozzá Koszacsov.

  • Donald Trump republikánus elnökjelölt kampánya már mozgásba is lendült Joe Biden visszalépése után, és máris próbálja mutatni választóinak, hogy valószínűsíthető, új riválisa, Kamala Harris alelnök két olyan kérdésben is vitathatóan szerepelne, amelyre Trump számít a novemberi győzelemben: a bevándorlás és a megélhetési költségek.

    A Trump-kampánystábon belüli források szerint Trump úgy állítja be Harrist, mint a kormány politikájának „másodpilótáját”, aki szerinte a választói elégedetlenség mindkét forrása mögött áll.

    A források szerint Trump stábja egyébként már hetek óta készül arra, hogy ha Biden visszalép, akkor Harris lehet az ellenfele. „Harrist könnyebb lesz legyőzni, mint Joe Bident lett volna” – mondta Trump a CNN-nek nem sokkal Biden vasárnapi bejelentése után.

    • Trump kampánya már jelezte, hogy a lehető legszorosabban Biden bevándorlási politikájához fogja kötni Harrist, amely a republikánusok szerint felelős a mexikói határon illegálisan átkelő emberek számának ugrásszerű növekedéséért.
    • A második támadási pont a gazdaság körül fog forogni. A közvélemény-kutatások folyamatosan azt mutatják, hogy az amerikaiak elégedetlenek a magas élelmiszer- és üzemanyagárakkal, valamint a kamatlábakkal, amelyek miatt a lakásvásárlás kevésbé kivitelezhető.

    „Ha át akarnak váltani Biden 2.0-ra, és »gügyögő« Kamala lesz a lista élén, akkor így is, úgy is rendben vagyunk” – mondta egy tanácsadó a Trump-stábból, megismételve egy olyan sértést, amelyet a kampány hetek óta terjeszt már, utalva ezzel az alelnök nevetésére.

    A Trumpot támogató Make America Great Again Inc. vasárnap közölte, hogy visszavonja a Biden-ellenes televíziós reklámokat, amelyeket Arizona, Georgia, Nevada és Pennsylvania államokban akartak leadni, és egy Harrist támadó reklámmal helyettesíti őket.

    A 30 másodperces hirdetés azzal vádolja Harrist, hogy eltitkolta Biden gyengélkedését a nyilvánosság elől, és kizárólag őt akarja felelőssé tenni a kormányzat teljesítményéért.

    Kamala tudta, hogy Joe nem tudja elvégezni a munkát, ezért ő csinálta. Nézzék, mit ért el: határinváziót, elszabadult inflációt, az amerikai álom halálát

    – mondja a narrátor.

    Trump, aki arról ismert, hogy sértő kifejezéseket használ ellenfelei megtámadására, szombaton egy michigani gyűlésen ízelítőt adott támogatóinak azokból a sértésekből, amelyeket valószínűleg Harrisre fog zúdítani az elkövetkező napokban. „Gügyögő Kamalának hívom. Látták már valaha nevetni? Őrült. Sok mindent meg lehet mondani egy nevetésből. Őrült. Őrült” – mondta.

  • A magyarországi vezető hírportálok is kiemelten számoltak be Biden visszalépéséről. Lapszemlénk a hétfő reggel 7 órai állapotokat mutatja be. 

    A 24.hu oldalán az induló anyag a Perrel hajtják be a rendőrségtől a jogos díjaikat az igazságügyi szakértők, mert nem fizetik ki a munkájukat című írás. Vezető helyen szerepel a Bidenről szóló írás: az egyik a vasárnap este történtek összefoglalása, a másik egy vasárnap délutáni írás, amely Az amerikai elnöki titkosszolgálat elismerte, hogy a múltban Trump több biztonsági kérését elutasította címen fut. 

    Az origón a három vezető anyag a Magyar Nagydíj vasárnapi futamáról szól. A lapban kiemelt helyen szerepel a Joe Biden teljes bukása: visszalépett az elnökjelöltségtől című anyag, amelynek ajánlója szerint A demokrata vezetők rákényszerítették Bident a bejelentésre.

    A BlikkenEgykori párttársa meglátogatta a nagybeteg szocialista exelnököt: Kovács Lászlót a foci vidítja fel az idősek otthonában című írás a vezető anyag. 

    A Telex két vezető anyaga szól Bidenről. Az egyik a Mi következik Joe Biden visszalépése után? címet viseli, a másik Biden visszalépése után a demokrata vezetők „elsöprő többsége” támogatja Kamala Harrist címen fut. 

    portfolio.hun a két vezető anyag közül az egyik Bidennel foglalkozik, a másik Az új szakasz nem most kezdődik: folytatódhat a kamatcsökkentés Magyarországon címen gazdaságpolitikáról szól.

  • Joe Biden elnök vasárnap egy, a közösségi médiában közzétett üzenetben közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris alelnök jelöltségét. Vajon tényleg jobb esélyekkel indulna Kamala Harris az amerikai elnöki székért, mint Joe Biden, ha jelölt maradna? 

    A Biden-bejelentés előtt készült pollok alapján ez messze nem egyértelmű. A portfolio.hu összegyűjtött néhány pollt, s ez alapján úgy tűnik, Kamala Harris sem teljesítene sokkal jobban Donald Trump republikánus jelölt ellen:

    • a CBS / Yougov múlt heti kutatása szerint Trump legyőzné Harrist 51–48 arányban, miközben Bident 52–47-re verte volna.
    • Az Economist / Yougov július közepén kiadott pollja szerint Trump még jobban is megverné Harrist, mint Bident: eszerint a kutatás szerint Trump 43–41-re verné Bident és 44–39 százalékra Harrist.
    • A Reuters / Ipsos kutatása szerint Trump és Biden fej fej mellett haladnak a versenyben, Harris „beemelése” Biden helyére pedig ezen nem változtatna érdemben.
  • Hivatalosan is átnevezte Joe Biden csapata a Biden–Harris-kampány gyors reagálású X-fiókját @KamalaHQ-ra.

    A CNN azt írja, ez egy újabb jele annak, hogy a volt demokrata jelölt csapata nagyon gyorsan reagál az eseményekre. 

    Üdvözöljük a Kamala HQ-ban!

    Ez Harris alelnök asszony elnökválasztási kampányának hivatalos gyors reagálású oldala

    – írták legfrissebb bejegyzésükben. 

  • Mint arról az Index beszámolt, Joe Biden amerikai elnök július 21-én, a közösségi oldalán jelentette be, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson Donald Trump ellen. 

    Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az önök elnökeként szolgálhattam. És bár szándékomban állt újraválasztásért folyamodni, úgy vélem, hogy pártom és az ország érdeke az, hogy visszalépjek, és hivatali időm hátralévő részében kizárólag elnöki kötelességeim teljesítésére összpontosítsak

    – írta a visszalépéséről szóló bejegyzésében. Ezt követően:

    • Donald Trump republikánus elnökjelölt kampány-e-mailben reagált ellenfele visszalépésére. Szerinte Joe Biden „totálisan megszégyenülve lépett ki a versenyből”. 
    • Biden később bejelentette, hogy saját alelnökét, Kamala Harrist támogatja a Demokrata Párt elnökjelöltjeként. „Demokraták, itt az ideje, hogy összefogjunk és legyőzzük Trumpot!” – fogalmazott támogatásáról szóló bejegyzésében. A hírre Trump azt írta, Kamala Harrist „könnyebb lesz legyőznie”, mint Joe Bident.
    • A regnáló elnök visszalépésére több kormánytag is szinte azonnal válaszolt. Mike Johson házelnök a bejelentés nyomán azt írta, ha „ Joe Biden nem alkalmas arra, hogy induljon az elnökválasztáson, akkor arra sem, hogy elnökként szolgáljon”. 
    • Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház volt elnöke közösségi oldalán úgy fogalmazott a történtekkel kapcsolatban, hogy „Isten megáldotta Amerikát Joe Biden nagyságával és jóságával”, azonban furcsa mód nyilatkozatában nem erősítette meg, hogy támogatja Kamala Harrist. 
    • Kamala Harris a visszalépés utáni első megszólalásában úgy fogalmazott, megtiszteltetésnek veszi Biden támogatását, majd kijelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy a demokratáknak sikerüljön legyőzni Donald Trumpot. 
    • Később Bill Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke és felesége, Hillary Clinton is támogatásáról biztosította Kamala Harrist. Barack Obama korábbi elnök viszont hosszú nyilatkozatban magyarázta, milyen állásponton van, illetve, hogy miért nem tudja támogatni a jelenlegi alelnököt a jelöltségben. 
    • A világ vezetői is reagáltak Joe Biden visszalépésére. A demokrata politikussal folytatott közös munkájukat az izraeli, lengyel és ír vezetők is nyilvánosan megköszönték. 
    • Arról, hogy mi lesz ezután Joe Biden kampánypénzével, a CNN írt. A lap szerint a visszalépett jelölt kampányszámláján júniusban mintegy 95,9 millió dollár volt, amit Kamala Harris kap, ha hivatalosan is jelölik.
  • Sir Keir Starmer brit miniszterelnök is reagált arra a hírre, hogy Joe Biden nem indul az amerikai elnökválasztáson novemberben.

    Tiszteletben tartom Biden elnök úr döntését, és várom, hogy együtt dolgozhassunk az elnökség hátralévő részében

    − olvasható a miniszterelnök nyilatkozatában. „Tudom, hogy Biden elnök úr, ahogyan egész figyelemre méltó karrierje során tette, a döntését az alapján hozta meg, hogy szerinte mi szolgálja az amerikai nép érdekeit.”

    Rishi Sunak korábbi brit kormányfő is megszólalt a bejelentés kapcsán: „Joe Bidennel dolgozva első kézből láttam Amerika iránti szeretetét és a szolgálat iránti elkötelezettségét” − mondta a volt miniszterelnök.

    „Partnerségünk jelentős eredményekhez vezetett, többek között az AUKUS-hoz, Izrael szilárd támogatásához és közös erőfeszítésekhez népünk védelmében a húszi fenyegetésekkel szemben” − tette hozzá, utalva az Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti háromoldalú biztonsági partnerségre (AUKUS). „Minden jót kívánok neki.”

  • Egy meglehetősen dologra derült fény Donald Trump múltjából vasárnap este, miközben egyre több támogatás érkezik Kamala Harrisnek, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje a novemberi választásokon.

    A Trump-kampány gyorsan reagált, és Kamala Harris ellen fordította haragját, de az NBC News arról számolt be, hogy a

    republikánus jelölt 5000 dollárt adományozott a 2014-es kaliforniai főügyészi újraválasztási kampányának.

    Jared Moskowitz floridai demokrata kongresszusi képviselő tweetelt is egy képet a Trump által Harrisnek adott csekkről, és „bölcs befektetésnek” nevezve azt.

  • Joe Biden volt életem legrosszabb elnöke, és Kamala Harris minden lépésnél ott volt mellette − írta közösségi oldalán J. D. Vance, Donald Trump alelnök-jelöltje, miután Joe Biden bejelentette visszalépését. Vance szerint Harris támogatta az amerikai elnök politikai lépéseit, amelyek miatt megemelkedtek az ingatlan- és élelmiszerárak.

    Ezekért a kudarcokért ő is felelős, és csaknem négy éven át hazudott Biden mentális képességeiről − egy olyan elnökkel terhelte a nemzetet, aki nem képes ellátni a feladatát

    − vélekedett kemény hangvételű bejegyzésében Vance. Majd kijelentette: „Trump elnök és én készen állunk arra, hogy megmentsük Amerikát, bárki is álljon a demokrata pártok élén”.

  • Jelentős összegről van szó, amely június végén 240 millió dollárt tett ki, beleértve a Demokraták Nemzeti Konvencióját és a szövetségi bizottságokat is − derül ki Biden kampányának keddi közleményéből, és csak Biden kampányszámláján 95,9 millió dollár volt június végén a Szövetségi Választási Bizottság legfrissebb adatai szerint, írta a CNN.

    Ha Kamala Harris eddigi alelnök lesz a hivatalos jelölt, a FEC szabályai szerint átvenné a meglévő kampányszámlát, és ő rendelkezne az ott lévő pénz felett. Ha mégsem őt jelölnék, akkor átutalhatná az összes kampánypénzt a Demokrata Nemzeti Bizottságnak, mivel a FEC szabályai korlátlan átutalást tesznek lehetővé a jelöltbizottságoktól az országos pártbizottság felé.

    A Demokrata Nemzeti Konvenció többféle módon is felhasználhatná ezeket a pénzeket az új jelölt támogatására, és szétoszthatná a pénzt számos más jelölt és szövetséges bizottság között − ám ennek során a konvenciót korlátoznák a FEC-nek az országos pártbizottság költéseire és hozzájárulásaira vonatkozó szabályai. 

    Biden kampánya is átalakulhatna politikai akcióbizottsággá, és nagyrészt megtarthatná a kampánypénz feletti ellenőrzést. Ekkor azonban a politikai akcióbizottságokra vonatkozó FEC-szabályok vonatkoznának rá, amelyek 5000 dollárban maximalizálják a hozzájárulásokat, ami jelentősen korlátozná a több tíz millió dollárnyi készpénz elosztásának lehetőségét.

    Mint politikai akcióbizottság Biden pénzeit független kiadásokra, például költséges reklámkampányokra is költhetné más jelöltek, köztük egy új elnökjelölt támogatására. Az új politikai akcióbizottság azonban nem tudná összehangolni ezeket a kiadásokat az általa támogatott jelöltekkel, és hátrányokkal kellene szembenéznie.

  • Joe Biden amerikai elnök bejelentése állítólag megdöbbentette a Fehér Házat és a segítőit, akik a közösségi médián keresztül értesültek a hírről – írja a SkyNews.

    Mindannyian a Twitteren értesültünk róla

    – mondta a Politiconak egyikük. „Senki sem érti, mi történik” – tette hozzá.

  • Barack Obama korábbi elnök az alábbi nyilatkozatot tette közzé Joe Biden visszalépésével kapcsolatban, mely a SkyNews-on is olvasható:

    „Joe Biden Amerika egyik legkövetkezetesebb elnöke, valamint kedves barátom és partnerem volt. Ma arra is emlékeztetett bennünket, hogy ő a legnagyobb hazafi. Tizenhat évvel ezelőtt, amikor elkezdtem az alelnök személyét keresni, tudtam Joe figyelemre méltó közszolgálati karrierjéről.

    De amit még jobban csodáltam, az a személyisége volt − mély empátiája és rugalmassága; alapvető tisztességessége és az a meggyőződés, hogy mindenki számít. Hivatalba lépése óta elnökként újra és újra megmutatta ezt a jellemet.

    Segített megállítani a világjárványt, munkahelyek millióit teremtette meg, csökkentette a vényköteles gyógyszerek árát, 30 év óta az első jelentős fegyverviselési törvényt fogadta el, a történelem legnagyobb beruházását hajtotta végre a klímaváltozás kezelésére, és harcolt azért, hogy a dolgozóknak joguk legyen a tisztességes bérekhez és egyéb juttatásokhoz.

    Nemzetközi szinten helyreállította Amerika tekintélyét a világban, újjáélesztette a NATO-t, és mozgósította a világot, hogy kiálljon az ukrajnai orosz agresszió ellen. Ennél is több, Biden elnök úr irányt mutatott nekünk a káosz, a hamisság és a megosztottság négy évétől, amely Donald Trump kormányzását jellemezte. 

    Politikájával és példájával Joe emlékeztetett minket arra, hogy kik vagyunk − egy olyan ország, amely elkötelezett az olyan régimódi értékek mellett, mint a bizalom és a becsületesség, a kedvesség és a kemény munka; egy ország, amely hisz a demokráciában, a jogállamiságban és az elszámoltathatóságban; egy ország, amely ragaszkodik ahhoz, hogy mindenkinek, függetlenül attól, hogy kicsoda, van hangja, és megérdemel egy esélyt egy jobb életre.

    Ez a kiemelkedő teljesítmény minden jogot megadott Biden elnöknek arra, hogy induljon újra a választáson, és befejezze a megkezdett munkát. Joe mindenkinél jobban érti, hogy mi a tétje ennek a választásnak − hogy mindaz, amiért egész életében küzdött, és mindaz, amit a Demokrata Párt képvisel, veszélybe kerül, ha visszaengedjük Donald Trumpot a Fehér Házba, és a republikánusok kezébe adjuk a Kongresszus irányítását.

    Azt is tudom, hogy Joe soha nem hátrált meg a harctól. Az, hogy átlátja a politikai helyzetet, és úgy dönt, hogy át kell adnia a stafétabotot egy új jelöltnek, minden bizonnyal élete egyik legnehezebb döntése. De tudom, hogy nem hozta volna meg ezt a döntést, ha nem hisz abban, hogy ez a helyes Amerikának. 

    Ez Joe Biden hazaszeretetének bizonyítéka − és történelmi példája annak, hogy egy valódi közszolga ismét az amerikai nép érdekeit helyezi a sajátja elé, amit a vezetők jövőbeli nemzedékei jól teszik, ha követnek.

    Az előttünk álló napokban feltérképezetlen vizeken fogunk navigálni. De rendkívüli módon bízom abban, hogy pártunk vezetői képesek lesznek olyan folyamatot létrehozni, amelyből egy kiváló jelölt kerül ki. 

    Hiszem, hogy Joe Biden víziója egy nagylelkű, virágzó és egyesült Amerikáról, amely mindenki számára lehetőséget biztosít, teljes mértékben megmutatkozik majd az augusztusi demokrata konvención. És elvárom, hogy mindannyian készen álljunk arra, hogy a remény és a haladás üzenetét továbbvigyük novemberben és azon túl is.

    Egyelőre Michelle és én csak szeretetünket és hálánkat szeretnénk kifejezni Joe-nak és Jillnek, amiért ilyen ügyesen és bátran vezetnek minket ezekben a veszélyes időkben − és amiért elkötelezettek a szabadság és egyenlőség eszméi mellett, amelyekre ezt az országot alapították.”

  • A világ vezetői reagáltak Joe Biden amerikai elnök azon döntésére, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Néhány vélemény közülük, melyeket a CNN adott közre.

    Isaac Herzog izraeli elnök az X-en közzétett bejegyzésében megköszönte Biden „barátságát és az izraeli nép iránti rendíthetetlen támogatását”, és „a zsidó nép igazi szövetségesének” nevezte.

    Donald Tusk lengyel miniszterelnök szintén az X-en tette közzé, hogy Biden nehéz döntéseket hozott, „amelyeknek köszönhetően Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabb, a demokrácia pedig erősebb. Tudom, hogy ugyanezek a motivációk vezették Önt is, amikor bejelentette végső döntését. Valószínűleg a legnehezebbet”.

    Micheál Martin, Írország külügyminisztere közölte, hogy „szomorúan és csodálattal” értesült a hírről, és az X-en közzétett bejegyzésében „Írország hűséges barátjának” nevezte Bident. Martin szerint az elnök „felbecsülhetetlen támogatást nyújtott a sziget békéjéhez és jólétéhez”, és a legjobbakat kívánta neki.

  • Bill és Hillary Clinton támogatásáról biztosította Kamala Harrist, hogy a demokraták élére álljon az amerikai választásokon. Az X-en közzétett posztban a páros megköszönte Joe Biden „rendkívüli” pályafutását, majd közölte, hogy „megtiszteltetés” számukra Harrist támogatni. Véleményük szerint ez a legjobb módja annak, hogy megakadályozzák Donald Trumpot abban, hogy újra bekerüljön a Fehér Házba egy második elnöki ciklusra − írja a Sky News.

    Sok hullámvölgyet éltünk már át, de semmi sem aggasztott minket jobban, mint az a veszély, amelyet egy második Trump-időszak jelent

    − áll a közleményükben.

    „Azt ígérte, hogy az első naptól kezdve diktátor lesz, és a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntése csak felbátorítja őt, hogy tovább tépázza az alkotmányt. Itt az ideje, hogy támogassuk Kamala Harrist, és minden erőnkkel harcoljunk a megválasztásáért.”

  • Miután Joe Biden vasárnap bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, közölte, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja a novemberi választásokon Donald Trump ellen. Nem sokkal később az 59 éves politikus is megszólalt, aki megtiszteltetésnek veszi Biden támogatását. Harris megköszönte az elnöknek a rendkívüli vezetői szerepét, valamint azt is, hogy önzetlen és hazafias cselekedetével visszalépett az elnökjelöltségtől.

    Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam az elnök támogatását, és eltökélt szándékom, hogy megszerezzem a jelöltséget. Mindent megteszek a Demokraták érdekében, hogy legyőzzük Donald Trumpot az elnökválasztáson

    közölte Kamala Harris, majd hozzátette, 107 napjuk van a választásokig, és együtt harcolnak a győzelemért.

  • Isten „megáldotta” az Egyesült Államokat Joe Bidennel − nyilatkozta a Sky Newsnak Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház korábbi elnöke és vezető demokrata párti képviselő, miután régi kollégája úgy döntött, hogy visszalép az elnökjelöltségtől.

    Az elmúlt napokban megjelent hírek szerint Pelosi közölte az elnökkel, hogy ideje visszalépnie a Fehér Házért folytatott küzdelemtől. „Szeretettel és hálával tartozom Biden elnök úrnak, amiért mindig hitt Amerika ígéretében, és lehetőséget adott az embereknek, hogy kiteljesedhessenek” − áll a közleményében. 

    Isten megáldotta Amerikát Joe Biden nagyságával és jóságával

    − írta Pelosi. Érdekes módon nem használta fel nyilatkozatát arra, hogy támogatásáról biztosítsa Kamala Harrist, ahogyan azt az elnök tette.

  • Joe Biden életkora miatti aggodalmak álltak a Demokrata Párton belülről érkező, a visszalépését követelő felhívások középpontjában. Távozásának iróniája, hogy Donald Trump most a 78 évével a történelem legidősebb elnökjelöltje lett – hívta fel a figyelmet a Sky News.

    Kamala Harris, az alelnök, akit Biden úr hivatalosan is támogatott, 59 éves.

  • Obama a héten azt mondta szövetségeseinek, hogy a jelenlegi elnöknek − aki 2009 és 2017 között az alelnöke volt − át kellene gondolnia újraválasztását, bár nyilvánosan nem nyilatkozott róla.

    Bident zavarta mindez, de Charles Kupchan, aki 2014–2017 között dolgozott Obamával, elárulta, hogy ez nem lett volna a fő tényező az elnök döntésében. 

    „Számított Obama véleménye? Persze. De ő csak egy volt a sok-sok hang közül, amelyik felemelte a szavát”

     − mondta Kupchan a Sky Newsnak.

    „Azt hiszem, amit itt látunk, egy olyan hullámvölgy, amely visszafordíthatatlanul megfordult a vita után, Biden figyelmesen hallgatott a tanácsadóira. Nézte a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek egyre rosszabbak és rosszabbak. Nem hiszem, hogy tényleg volt más választása” − tette hozzá Obama egykori embere.

  • A LinkedIn milliárdos társalapítója, Reid Hoffman a Biden-kampány egyik legnagyobb adományozója. És továbbra is Biden támogatója maradt a Donald Trump elleni katasztrofális vitaelőadása utáni hetekben. A Sky News szerint Hoffman

    a modern amerikai történelem egyik legönzetlenebb cselekedetének nevezte Biden visszalépését, amelyet politikusoktól valaha láttunk.

    Ezt követően kijelentette, hogy szerinte Kamala Harris a legmegfelelőbb jelölt, hogy megakadályozza Trump győzelmét.

    „Kamala Harris a megfelelő személy a megfelelő időben” – mondta.

  • Joe Biden visszalépett a 2024-es amerikai elnökválasztástól, mondván, hogy a döntés „pártom és az ország legjobb érdekét szolgálja”. Az X-en közzétett bejegyzésében unokája így fogalmazott: „Büszke vagyok nagyapámra, az elnökünkre, Joe Bidenre, aki teljes lélekjelenlétével és kitüntetett figyelemmel szolgálta hazánkat.”

    „Nemcsak életünk leghatékonyabb elnöke volt − és az is marad, hanem valószínűleg már bebetonozta magát nemzetünk történelmének leghatékonyabb közszolgájává. A középpontjában állt, és jelentős hatással volt szó szerint minden egyes jelentős kérdésre, amellyel országunknak és a világnak 50 éve szembe kell néznie” – vélekedett.

    Világunk ma sok szempontból jobb, köszönhetően neki. Az őt támogató amerikaiaknak üzenem, őrizzék meg a hitüket. A miénk mindig az övé lesz

    – tette hozzá.