új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk szerdán is! Jó pihenést kívánunk!

  • Nagyobb nyugati támogatással, a mozgósításra fordított nagyobb figyelemmel, a védelmi ipar bővítésével és erődítmények építésével Ukrajna nemcsak a pozícióját lesz képes továbbra is megtartani, hanem lehetőséget kap arra is, hogy 2025-ben megteremtse az ellentámadások feltételeit – fogalmazott véleménycikkében Max Boot, a The Washington Post rovatvezetője.

    Nehéz hónapok állnak előttünk, miközben Ukrajna azért küzd, hogy megtartsa a frontvonalakat, és újjáépítse szétvert energetikai infrastruktúráját. A Nyugatnak meg kell mutatnia, hogy nem ingadozik a támogatásában. Az ukránok, akik ennek a szörnyű konfliktusnak a fő terhét viselik, biztosan nem ingadoznak

    – mondta a szerző Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai látogatását kommentálva.

  • Brazília és Kína hat pontból álló tervet készített a béketárgyalások megkezdésére Ukrajna és Oroszország között – jelentette be Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kedden New Yorkban az ENSZ Közgyűlés ülésszaka csúcsszintű általános vitájának megnyitóján.

    Lula, aki a kezdeményezésről már telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, nem árult el részleteket a tervről, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban destruktívnak nevezte és elutasította azt. A brazil államfő egyúttal figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy a libanoni konfliktus is olyan súlyossá válhat, mint a Gázai övezeté, és tűzszünetet sürgetett.

    A védelemhez való jog a bosszúra való joggá változott, ami akadályozza a tűzszünet és egy olyan megállapodás létrejöttét, miszerint a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elengedi izraeli túszait

    – hangsúlyozta.

    A brazil elnök ismételten az ENSZ reformját sürgette, mondván, a világszervezet nem látja el feladatát, ami minden ember képviseletét és a háborúk megfékezését illeti. Lula az ENSZ Alapokmányának olyan értelmű felülvizsgálatát szorgalmazta, amely felértékeli a közgyűlés szerepét a béketeremtésben és a világszervezet reformjában.

    „A gyarmattartó múlt elfogadhatatlan öröksége, hogy a latin-amerikai és az afrikai országok ki vannak zárva az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagságából” – szögezte le Lula.

    Bírálta azt is, hogy a nagyhatalmak minden évben dollármilliárdokat költenek teljes fegyverarzenálok vásárlására, ahelyett, hogy ezeket a forrásokat a szegénység felszámolására, illetve a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítanák.

    Az én kormányom legfőbb feladata elérni, hogy senki ne éhezzen

    – hangsúlyozta.

  • Egy hónapon belül már két olyan képviselő hagyta el illegálisan Ukrajnát, akiket valamilyen bűncselekménnyel vádoltak meg, idézi az Unian ukrán lapot a Kárpáti Igaz Szó

    Artem Dmitruk után egy másik ukrán parlamenti képviselő, Andrij Odarcsenko, szintén elhagyta az országot. Őt, a Nép Szolgája frakció tagját azzal vádolják, hogy megpróbálta megvesztegetni a helyreállítási minisztérium vezetését.

    Odarcsenko Romániába szökött. Szeptember 17-én megkérte sofőrjét, hogy tegye ki Kijev központjában, a mobiltelefonjait odaadta neki, és arra kérte, hogy tegye azokat töltőre. Azt mondta a sofőrnek, hogy egyedül megy a parlamentbe, ezután a sofőr többé nem látta főnökét, és kapcsolatba sem tudott lépni vele.

    A nyomozó hatóságok információi szerint Odarcsenko illegálisan lépte át a román határt, majd menedékjogot kért Romániában.

  • Az orosz erők szeptember 24-én csapást mértek Harkivra, Ukrajna második legnagyobb városára, ahol legalább három ember meghalt és 31 megsebesült – jelentették a helyi hatóságok a The Kyiv Independent ukrán hírportál szerint.

    Oroszország irányított légibombákkal bombázta a várost, sűrűn lakott városrészeket célozva

    – jelentette helyi idő szerint délután fél négy körül Ihor Terehov, Harkiv polgármestere. A település négy kerületét érte támadás.

    A városvezető szerint nyolc FAB –250-es bombát használtak a támadás során, míg Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület kormányzója azt mondta, hogy az egyik csapást egy FAB–500-as bombával hajtották végre. Emberek rekedtek a romok alatt, a mentőszolgálatok a keresési és mentési műveleteket folytatnak a helyszínen – tette hozzá a kormányzó.

  • Egyes nyugati tisztviselők azt tanácsolják, hogy ne várjunk sokat Volodimir Zelenszkij győzelmi tervétől, amelyet Ukrajna elnöke a héten mutat be az Egyesült Államokban – írja forrásaira hivatkozva a Bloomberg, amiről az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál is beszámolt. 

    Egy, az ukrán elnök szövetségesekkel folytatott beszélgetéseit ismerő személy szerint az ukrán államfő úgynevezett „győzelmi tervében” nincsenek igazi meglepetések, és az nem változtat drámaian a helyzeten.

    Egy másik nyilatkozó „kívánságlistának” nevezte a tervet.

    A két forrás szerint Ukrajna legalább egy szövetségese azt sugallta, hogy eljött az ideje a Vlagyimir Putyinnal való újbóli kapcsolatfelvételnek, akár Zelenszkij, akár más országok részéről. A nyugati országok is kezdenek aggódni saját biztonságuk miatt, mivel Oroszország továbbra is olyan fegyvereket gyárt, amelyeknek Ukrajnán túl is lehet hatása.

  • Vladiszlav Vlaszjuk elnöki tanácsadó egy MTI által szemlézett interjúban kijelentette, hogy Oroszországot Kína fegyveralkatrészekkel látja el, amit Ukrajna súlyos problémának tart.

    Szavai szerint az ukrán hadszíntéren lévő hagyományos orosz fegyverek alkatrészeinek 60 százaléka Kínában készült.

    Kifejtette, hogy Oroszország kínai alkatrészeket használ drónokban, megfigyelőrendszerekben, sőt rakétákban is.

    Rámutatott arra, hogy a szankciók ellenére egyes alkatrészeket az Egyesült Államokból, Hollandiából, Japánból, Svájcból és más nyugati országokból is szállítanak Oroszországnak.

    Vlaszjuk szerint az Európai Unió még tudná fokozni erőfeszítéseit a nyugati termékek Oroszországba való áramlásának megállítására, például felléphetne a Roszatom orosz nukleáris vállalat ellen. „Úgy véljük, hogy Oroszország a Roszatom hálózatait az orosz hadsereg ellátására használja” – tette hozzá.

  • Újabb, Gerany–2 típusú orosz drón roncsait találták meg a romániai Plauru település közelében – közölte kedden a román védelmi minisztérium (MAPN) jelentése alapján az MTI. 

    A tárca szerint a román hadsereg és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) folytatta a további roncsdarabok utáni kutatást a Duna romániai partján, miután az elmúlt hetekben Oroszország több ízben intézett légitámadást az ukrán folyami kikötők infrastruktúrája ellen. A közlemény szerint a Plaurutól délre megtalált újabb drónmaradványok lakott területen kívül értek földet, és nem keletkeztek károk az infrastruktúrában sem.

    A tárca legutóbb két hete adott ki közleményt arról, hogy orosz drón maradványaira bukkantak a Tulcea megyei Periprava település térségében, az ukrán határ közelében, miután az azt megelőző hétvégén az orosz hadsereg Duna menti ukrán célpontokat támadott.

    A román védelmi minisztérium továbbra is határozottan elítéli az ukrajnai civil infrastruktúra elleni indokolatlan, a nemzetközi jogot sértő orosz légitámadásokat

    – írta a MAPN közleménye.

  • New-York-ból, az ENSZ közgyűlésének 79. ülésszakáról jelentkezett élőben a Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki számos kétoldalú találkozón és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Ukrajnával foglalkozó ülésén is részt vesz.

    Mint ismert, az ukrán elnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna számára még több támogatásra van szükség, és a saját győzelmi tervét képviseli az amerikai eseményen is. Helyi idő szerint délutántól éjjelig tart majd a Szlovénia által összehívott Biztonsági Tanács ülése, ahol Szijjártó Péter szerint nagy lesz a feszültség, hiszen magas szinten képviseli magát minden BT-tagország, egymással egy asztalhoz ülnek az egyébként konfliktusos helyzetben lévő felek. Szijjártó Péter nagyon örülne annak, ha meghallgatnák egymást, hiszen – mint mondta – az ENSZ azért jött létre, hogy minden kérdést meg lehessen vitatni. 

    Zelenszkij szerint a háború vége közelebb van, mint gondolnánk, de az elmúlt ezer nap azt bizonyította be, hogy a háborúnak a csatatéren nincs megoldása, hiszen nőtt a halálos áldozatok száma és a pusztítás mértéke annak következtében, hogy a nyugati fegyverszállításokra az oroszok is folyamatos fegyvernöveléssel válaszoltak, így a felhalmozott fegyverek meghosszabbítják a háborút

    – közölte a miniszter.

    A miniszter szerint sajnos Zelenszkij továbbra is csatatéri megoldásokat szorgalmaz, és szerinte – főként mélységi bevetéseken – az orosz célpontok elleni nyugati fegyverbevetéseknek súlyos eszkalációs következménye lehet. Szerinte ha Ukrajna erre engedélyt kap, annak akár olyan súlyos következménye is lehet, hogy továbbterjed a háború, így Magyarország is veszélybe kerülhet. 

    A nyugati fegyverek mélységi térségen történő bevetéséről elmondta még, hogy reméli, nem engedélyezi senki. Ő maga csak a béketárgyalásokban bízik, de mint mondta, az ENSZ tagállamainak döntős többsége is béketárgyalásokat szorgalmaz.

  • Az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások lehetősége továbbra is nagyon bizonytalan, mivel az előttük álló út még mindig tele van buktatókkal – írja keddi cikkében a Le Monde francia hírportál.

    Megjegyzik, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal a tervvel érkezett az ENSZ Közgyűlésére, hogy megpróbálja országát erőfölénybe hozni, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

    A lap szerint a nemzetközi kontextus arra ösztönzi az ukrán államfőt, hogy a fegyverek letételének gondolata nélkül agyaljon a háború befejezésének módjáról.

    A kiadvány rámutat, hogy Ukrajna elnöke szeptember 25-én az ENSZ pódiumáról fog beszélni, másnap pedig várhatóan Joe Biden amerikai elnöknek fogja bemutatni az Ukrajna győzelmét célzó tervet. Ez egy új katonai erőfeszítésről szól, a nyugati szövetségesek támogatásával – tette hozzá a Le Monde.

  • Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének New-York-i 79. ülésszakáról üzente meg, hogy az ukrán diplomácia vezetője a jövő héten Budapestre érkezik.

    A várható témák között kiemelt helyen szerepel a kisebbségi törvény is, továbbá Szijjártó Péter közlése szerint van egy befejezetlen vita az ukrán féllel, akik megsértették a magyar kisebbséget, rendkívüli mértékben csorbították a jogaikat 2015-ben. Volt egy törvénymódosítás, de az szerinte messze van attól, hogy elegendő legyen. Reméli, hogy az új ukrán külügyminiszterrel sikerül megtalálni a megoldást.

    Andrij Szibiga idáig a korábbi ukrán külügyminiszter, Dimitro Kuleba helyettese volt, korábban az elnöki kabinetben dolgozott. Miniszteri kinevezését azután kapta meg, hogy Volodimir Zelenszkij elnök szeptember elején levezényelte az eddigi legnagyobb kormányátalakítást az orosz–ukrán háború kezdete óta – írja a Kárpáti Igaz Szó.

  • Donald Trump szeptember 23-ai beszédében, egy pennsylvaniai nagygyűlésen azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt akarja, hogy a demokraták nyerjék meg az amerikai elnökválasztást – idézi a The Kyiv Independent a republikánusok jelöltjét. 

    A republikánusok jelöltje azt is közölte a beszédében, hogy másképpen cselekedne, mint Joe Biden regnáló elnök, aki „a háború teljes ideje alatt a Fehér Házban ült, és kulcsszerepet játszott a Kijev-barát koalíció kiépítésében, továbbá Washingtont Ukrajna vezető katonai adományozójaként jelölte meg”.

    Szerintem Zelenszkij a történelem legnagyobb üzletembere. Minden alkalommal, amikor eljön az országba, 60 milliárd dollárral távozik

    – mondta Trump, hozzátéve, hogy Zelenszkij nagyon szeretné, ha a demokraták nyernék a választást.

    Trump esetleges visszatérése a Fehér Házba aggodalomra ad okot Ukrajnában. A Republikánus Párt Trump-párti szárnya az év elején hónapokig blokkolta az Egyesült Államok segélytörvényét a Kongresszusban, ami károsnak bizonyult az ukrán hadszíntereken kialakult helyzetre, és hozzájárult a kulcsfontosságú Avgyijivka város elvesztéséhez is.

    A Trump belső köréből érkező kijelentések és pletykák arra is utalnak, hogy megpróbálhat nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy engedjen át területet, vagy adja fel NATO-törekvéseit a háború gyorsabb megoldása érdekében – állítja a lap.

  • Vuhledár, a donbaszi erődváros mintegy két éven keresztül állt ellen az orosz támadásoknak, azonban most – friss felvételek alapján – úgy tűnik, az oroszok megkezdték a település ostromát – vette észre a Portfolio.

    A lap közzétette azt a felvételt is, amelyen vélhetően az orosz csapatok masszív tüzérségi előkészítése látszódik.

    Eddig meg nem erősített információk szerint az oroszok elfoglalták a várost keletről határoló 532-es főutat, és már a város utcáin harcolnak a katonák.

    Mint ismert, Oroszország az elmúlt napokban több ponton is áttörte az ukrán védelmet. A várostól dél-délnyugatra átléptek a Kaslasacs folyón, keletről pedig a város határáig nyomultak előre.

  • Az ukrajnai háború befejezése csak akkor lehetséges, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök eléri céljait – jelentette ki Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője.

    Hozzátette: „Tudják, hogy minden háború, így vagy úgy, békével végződik. De számunkra a céljaink elérésének egyáltalán nincs alternatívája” – írja a TSZN.

  • Az ukrán elnöki hivatal (OP) vezetője, Andrij Jermak hivatalosan is megerősítette, hogy a NATO-ba szóló meghívás Volodimir Zelenszkij „győzelmi tervének” része – számolt be a Sztrana.

    Ukrajna meghívása a NATO-ba a győzelmi terv része. Én is felszólítottam a partnereket, hogy ne vegyék figyelembe az Oroszország felől érkező eszkalációs fenyegetést

    – áll az OP vezetőjének közleményében.

    A Bloomberg szerint Zelenszkij egy amerikai találkozón arra fogja presszionálni Joe Biden elnököt, hogy engedélyezze Ukrajna hivatalos meghívását a NATO-ba, és kötelezze el magát „fejlett fegyverek” rendszeres szállítására. A terv „az európai uniós tagsághoz vezető egyértelmű utat, valamint egyéb gazdasági és katonai megállapodásokat is megkövetel”.

    Az ukrán elnök szerint ez „arra kényszerítené Vlagyimir Putyint, hogy békére törekedjen”. Kijev attól is tart, hogy egy tűzszünet anélkül, hogy a Nyugat teljesítené az ilyen ukrán követeléseket, lehetővé tenné Oroszország számára, hogy újrafegyverkezve ismét támadjon.

  • Az orosz hadsereg 81 drónnal és négy rakétával támadta Ukrajnát hétfő éjjel – közölte kedden reggel az ukrán légierő. A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint 66 drónt sikerült lelőni, viszont 13 másik útját nem tudták nyomon követni.

    A délkeleti Zaporizzsja városban az éjszakai orosz támadásokban egy ember meghalt, heten pedig megsebesültek, köztük két gyerek – közölték a helyi mentőszolgálatok.

    A közép-ukrajnai Poltava megyében az energetikai infrastruktúra szenvedett károkat, a helyi hatóságok bejelentése szerint húsz településen leállt az áramszolgáltatás. Több lakóház is megrongálódott az orosz csapások következtében, de nem sebesült meg senki.

    Orosz sajtójelentések szerint az orosz csapatok megkezdték a kelet-ukrajnai Vuhledar város elfoglalását. Jurij Podoljak ukrán születésű oroszpárti blogger arról írt kedden, hogy orosz alakulatok bevonultak Vuhledarba, és megkezdődött a város ostroma. Az orosz állami sajtó úgy fogalmazott, hogy a Donyeck megyei város harapófogóba került, és a település keleti részén már harcok folynak.

  • Az oroszországi Kalinyingrádi terület bírósága hat év börtönbüntetésre és százezer rubel (380 ezer forint) pénzbírságra ítélt egy amerikai állampolgárt fia elrablásáért, miután a gyerek édesanyjának engedélye nélkül próbálta meg elhagyni vele Oroszországot – számolt be az MTI.

    A bíróság szerint az amerikai állampolgár Daniel Joseph Schneider 2023. július 29-én tett kísérletet arra, hogy négyéves fiával, aki orosz állampolgár, elhagyja Oroszországot. Schneidert Lengyelország közelében tartóztatta fel az orosz határőrség, amikor egy erdei mocsárban próbálta meg átlépni az orosz határt – közölte a bíróság.

    A Vesztyi orosz állami tévécsatorna szerint Schneider megpróbált engedélyt kérni a gyermek édesanyjától, hogy külföldre vigye, de az elutasította a kérést. Schneider ügyvédei nem voltak elérhetőek, hogy magyarázatot fűzzenek a történtekhez.

  • A TikTok letiltja az orosz állami média fiókjait az amerikai választások előtt. A népszerű alkalmazás követi a Meta lépését, és korlátozza az orosz államhoz köthető fiókokat – írja a Sky News.

    A TikTok közölte, hogy eltávolította az orosz állami médiához kapcsolódó fiókokat, mert „titkos befolyásolási műveletekben vesznek részt”.

    Ez része az oldal azon törekvésének, hogy megakadályozza a dezinformációt a novemberi amerikai elnökválasztás előtt. A TikTok közölte, hogy a fiókokat korábban már korlátozták az Egyesült Királyságban és az EU-ban, tartalmaikat pedig államilag ellenőrzött médiaként jelölték meg. A Kreml még nem kommentálta a TikTok lépését.

  • Petr Pavel, Csehország elnöke a The New York Times amerikai lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy Ukrajnának el kell fogadnia, hogy egyes területei évekig orosz fennhatóság alatt lehetnek.

    Mivel az oroszbarát populista vezetők, például Orbán Viktor aláássák az európai egységet a háború miatt, valamint a többéves konfliktusból tartó fáradtság nő, Ukrajnának reálisnak kell maradnia a megszállt területek visszakapásával kapcsolatban

    – mondta a cseh államfő. Az orosz–ukrán háború lezárásának lehetőségeiről, Pavel véleményéről a populizmussal kapcsolatban és Zelenszkij tervéről itt olvashatnak.

  • Az Ukrajnát megtámadó Oroszország 2025-ben 142 milliárd dollárra, átszámítva 50 ezer milliárd forintra, GDP-jének 6,2 százalékára tervezi növelni a védelmi kiadásokat.

    A tervek szerint a nemzetvédelemre és belső biztonságra fordított kiadások 2025-ben Oroszország költségvetési kiadásainak 40 százalékát teszik majd ki, mivel Putyin folytatja a gazdaság háborús alapokra helyezését, valamint Ukrajna invázióját – írja a Bloomberg alapján az Ukrajinszka Pravda.

    Ez jóval több, mint az egészségügyre, szociálpolitikára és nemzetgazdaságra szánt összeg együttese, amelynek tervezete hamarosan az orosz parlament elé kerül.

    A költségvetési számítások szerint a következő két évben viszont csökkentenének a kiadásokon, 2026-ban a GDP 5,6 százalékára, 2027-ben pedig 5,1 százalékára csökkentenék a katonai költségvetést.

  • Németországnak nem áll szándékában lazítani a német fegyverek Oroszország elleni használatára vonatkozóan Ukrajna számára megszabott korlátozásokon Kijev sürgetései ellenére sem – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár New Yorkban.

    A német kormány rakéták mélyen orosz területre való kilövését megakadályozni hivatott, „számomra nagyon világos” döntéseket hozott az Ukrajnának nyújtott katonai támogatással kapcsolatban – jelentette ki Scholz közvetlenül azelőtt, hogy találkozott volna Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. „Ezt nem fogjuk megtenni. És erre jó okunk van” – tette hozzá a német kancellár, aki az ENSZ Közgyűlésére utazott az Egyesült Államokba.

    Az ukrán elnök kitartóan sürgeti a nyugati szövetségeseket, hogy engedélyezzék Ukrajna számára nagy hatótávolságú rakéták használatát a háború frontvonalán túli célpontok, köztük az orosz logisztikai központok és katonai támaszpontok elleni támadásra.

    Az MTI szerint a Németország által már leszállított fegyverek közül jelenleg a legnagyobb, 84 kilométeres hatótávval a MARS II rakétavető rendelkezik. Az 56 kilométeres hatótávval rendelkező Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack is használatban van az ukrán hadseregben. Berlin mindkét fegyver használatát engedélyezte Kijevnek a harkivi hadműveletben.

    Vita folyik a nagy hatótávolságú fegyverek alkalmazásáról

    Nagy hatótávolságú precíziós fegyverek szállítását Ukrajnának azonban Scholz már több alkalommal is kizárta – függetlenül a NATO-szövetségesek döntéseitől. A kancellár elutasítja a német Taurus manőverező robotrepülőgépek átadását, amelyek hatótávolsága mintegy 500 kilométer, arra hivatkozva, hogy ez „az eszkaláció nagy kockázatával járna”. A felmérések szerint a németek többsége is ellenzi a rakéták küldését.

    Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország viszont már szállított Kijevnek 300 kilométeres hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket. Ezekben az országokban jelenleg vita folyik arról, hogy általánosan engedélyezni kellene-e ilyen fegyverek alkalmazását orosz területen lévő célpontok ellen. A téma megvitatása szerepel Volodimir Zelenszkij és Joe Biden amerikai elnök e héten esedékes washingtoni találkozójának napirendjén.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette, hogy Oroszország a NATO közvetlen hadba lépésének tekintené a nagy hatótávolságú nyugati precíziós fegyverek bevetését mélyen orosz területen lévő célpontok ellen.

  • Egy orosz televíziós csatorna olyan dokumentumfilmet sugárzott, amely egy London belvárosa elleni nukleáris támadást szimulált. A Cárgrád Telegram-csatornán vetített videó egy olyan nukleárisfegyver-robbanást mutat be, amely szerinte 850 ezer halálos áldozatot követelhet – számolt be az Independent.

    Képzeljük el egy pillanatra, hogy megtörténik az elképzelhetetlen. Egy nukleáris fegyver robban London felett. Ebben a dokumentumfilmben a katasztrófa pusztító következményeit tárjuk fel

    – kezdődik a dokumentumfilm. Egy 750 kilotonnás nukleáris hatóerejű robbanófejet mutatnak be, amely az Egyesült Királyság felé tart. A robbanás szimulált epicentruma Westminster. „A detonáció után a Naphoz hasonlóan forró tűzgömb gyorsan terjed, és 950 méteres sugarú körben mindent elpusztít” – állítja a videó.

    A szimuláció kezdeti halálos áldozatainak száma a szimuláció szerint meghaladja a 250 ezer embert, a hat mérföldes körzetben pedig több mint 600 ezer sérültet eredményez. Azt állítja, hogy további 450 ezer ember fog meghalni égési sérülések, törmelékek okozta sérülések vagy sugárbetegség következtében, és „több mint egymillió ember szenved valamilyen sérülést”.

    Ebben a körzetben minden, ami éghet, lángra kap. Benzinkutak, autók, elektromos alállomások, gázinfrastruktúra

    – állítja a jelentés.

    A videóban hozzáteszik, hogy „a robbanásveszélyes létesítmények fel fognak robbanni, és felerősítik a pusztítás hatását egy hatalmas területen, beleértve a Camdentől Greenwichig és Islingtontól Wandsworthig terjedő területeket”.

  • Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter arról számolt be, hogy Ukrajna megháromszorozta mozgósítási arányát.

    Megháromszoroztuk a mozgósítást és ötszörösére bővítettük az ukrán hadsereg kiképzési lehetőségeit. A következő lépés a toborzóközpontok reformja lesz – ezen is dolgozunk.

    – írta a Sztrana Umerov közleménye alapján.

  • Az orosz légvédelem 13 ukrán drónt semmisített meg keddre virradóra Belgorod, Brjanszk és Kurszk megyék felett – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

    A tájékoztatás szerint az elmúlt éjszaka folyamán meghiúsult a „kijevi rezsim” azon kísérlete, hogy terrortámadást hajtson végre az Oroszországi Föderáció területén lévő objektumok ellen. A légierő 13 drónt lőtt le, hatot a Belgorodi, hatot a Kurszki és egyet a Brjanszki terület felett.

  • Japán közölte, hogy vadászgépei először használtak jelzőrakétákat, hogy figyelmeztessenek egy orosz felderítő repülőgépet a légtér elhagyására – írja a The Guardian.

    Ismeretlen számú F–15-ös és F–35-ös harci gép szállt fel a levegőbe és lőtt ki jelzőrakétákat hétfőn, miután egy orosz Il–38-as tengeri felderítő repülőgép nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta a rádiós figyelmeztetésüket

    – közölte Kihara Minoru japán védelmi miniszter. Minoru szerint ez volt az első nyilvánosan bejelentett orosz repülőgépes behatolás 2019 júniusa óta, amikor egy Tu–95-ös bombázó belépett Japán légterébe Okinava déli részén és a Tokiótól délre fekvő Izu-szigetek környékén.

    Elmondása szerint az orosz gép a térségben ötórás repülése során háromszor sértette meg a japán légteret az ország legészakibb főszigetének, Hokkaidónak a partjainál fekvő Rebun-sziget felett.

    A légtérsértés rendkívül sajnálatos, és ma diplomáciai csatornákon keresztül nagyon komoly tiltakozást nyújtottunk be az orosz kormánynak, és nyomatékosan felszólítottuk őket, hogy akadályozzák meg a későbbi hasonló eseteket

    – tette hozzá Kihara.

    Kisida Fumio japán miniszterelnök utasította a kormány tisztviselőit, hogy „határozottan és higgadtan” reagáljanak az incidensre, és működjenek együtt az Egyesült Államokkal és más országokkal – közölte Hajasi Josimasza kabinetfőtitkár.

  • Mintegy harminc spanyol gabonatermelő és szarvasmarha-tenyésztő gyűlt össze az Európai Bizottság madridi képviselete előtt egy, „az Ukrajnából származó túlzott gabonaimport elleni tüntetésre”, hogy arra kérjék Brüsszelt, hozzon dömpingellenes intézkedéseket az ukrán gabonafélék ellen – írja a Sztrana.

    Korábban Bulgária kérte az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsát, hogy állítsa le az Ukrajnából származó tojásimportot, mert az sérti a versenykörnyezetet az országban.

    Tavasszal az Európai Unió már tárgyalt az Európába importált ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó kvóták és vámok visszaállításáról.

  • Ukrán jelentések szerint az orosz hadsereg a donyecki régió Vuhledar városáig nyomult előre – írja a Sztrana.

    A nyilatkozó katona Speaking Sniper Telegram-csatornán arról számolt be, hogy az orosz csapatok az ukrán fegyveresek kimerültségét használják ki Kurahovénál és Vuhledarnál, és bár

    általánosságban véve az oroszok nem olyan rendezettek, mint az ukránok, néha felkészültebbek, mint a mieink.

  • Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt „a történelem legjobb üzletemberének” nevezte az ukrán elnököt, és ismét beszélt arról a tervéről, hogy ha megnyeri a választást, azzal vetne véget a háborúnak, hogy felhívja az ukrán, majd az orosz elnököt és azt mondja: „Alkut kell kötni, ez őrültség.”

    Szerintem Zelenszkij a történelem legjobb üzletembere – minden alkalommal, amikor az országba jön, 60 milliárd dollárral távozik

    – fogalmazott Trump.

    Zelenszkij korábban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke, Donald Trump republikánus elnökjelölt nem igazán tudja, hogyan kell megállítani az ukrajnai háborút, még akkor sem, „ha azt hiszi, hogy tudja, hogyan kell ezt csinálni” – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Az Ukrajnával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottság új bizonyítékokat talált az ukrán civilek és hadifoglyok tömeges kínzására – írja az Ukrinform. „A kínzást közös és elfogadható gyakorlatként, a büntetlenség érzetével alkalmazták” – jelentette ki az ENSZ bizottsága.

    Mint írják, az orosz hatóságok kínzásokat követtek el azokban az ukrajnai régiókban, ahol területeket vontak ellenőrzésük alá, és az új bizonyítékok megerősítik a bizottság korábbi megállapítását, miszerint az orosz hatóságok által elkövetett kínzások széles körben elterjedtek.

    A bizottság további közös elemeket azonosított az orosz hatóságok által alkalmazott kínzásokban, megerősítve korábbi megállapítását, miszerint a kínzások szisztematikusak voltak. A bizottság szerint az egyik közös jellemző a szexuális erőszak – főként a férfi áldozatokkal szembeni –, visszatérő volt szinte valamennyi fogvatartási központban.

    A fogvatartottak vallomásai szerint egyes létesítményekben a magasabb rangú orosz hatóságok elrendelték, eltűrték, vagy nem tettek semmit az ilyen bánásmód leállítása érdekében.

  • Az ukrán ügyészség adatai szerint az év eleje óta 266 autót gyújtottak fel azok, akik elégedetlenségüket fejezik ki a toborzóirodák tevékenységével kapcsolatban – írja a Kárpáthír.

    Nagyezsda Makszimec, a főügyészi hivatal egyik munkatársa úgy gondolja, hogy az orosz titkosszolgálat áll a gyújtogatások mögött, amely így próbál feszültséget szítani Ukrajnán belül, különösen a frontvonalhoz közeli területeken.

    Állítása szerint az oroszok 700 és 3000 dollár közötti összeget fizetnek a sikeres akciókért.