új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 32 éves Barton Foley a macskájával Little Ti Ti-vel ment szavazni ezen a csodás napon Kentuckyban. Érthető, a fontos pillanatokat mindig jobb megosztani a hozzánk közel állókkal. Vagy ez esetben ülőkkel.  

  • A szövetségi államban 29 elektor támogatását lehet megszerezni. 73 százalékos feldolgozottságnál Joe Biden  50,3 százalékkal a 48,7 százalékon álló Donald Trumppal szemben. Ha a republikánus elnök elveszíti Floridát és nem mellesleg Georgiát is, alighanem az újraválasztási reményeinek is búcsút mondhat.

  • A szavazás nemrég lezárult a következő szövetségi államokban: 

    • Georgia (16 elektor),
    • Indiana nagy részében (11 elektor), 
    • Kentucky (8 elektor),
    • South Carolina (9 elektor),
    • Vermont (3 elektor) 
    • Virginia (13 elektor).

    Indianában a projektált eredmény szerint Donald Trump nyer, de a felsoroltak közül a legérdekesebb Georgia, amely 1960 óta mindössze két elnökválasztáson nem szavazott republikánus jelöltre.

    Joe Biden most azonban némi joggal gondolhatja, hogy van itt egy dobása, számíthat ugyanis a színesbőrű szavazók támogatására, akik az állam összes regisztrált szavazójának legalább egynegyedét teszik ki.

  • A projektált eredmény tanúsága szerint a republikánus elnök nyert a hagyományosan republikánus államban, Indianában, és vitte a szövetségi állam 11 elektorát  – derül ki a CNN által közölt adatokból. 

  • Bár még semmit nem lehet tudni arról, hogyan alakul majd a választás, Donald Trump nemrég Twitteren azt írta: 

    Nagyon jól állunk az egész országban. Köszönöm!

  • Elsősorban az afroamerikaiaknak szánt üzenetben magyarázza el a tizenegy éves Jamarcus Hill, hogy miért fontos voksolni. „Ez nem a Fehér Házról, hanem a te házadról szól″ – fejti ki a kisfiú, hozzátéve, hogy ha valaki nem voksol, semmilyen beleszólása nem lesz azokba az intézkedésekbe, amelyek hatással bírnak az életére. 

    Figyelmeztet, hogy aki úgy gondolja, azzal nyilvánít véleményt, hogy nem szavaz, valójában nem is hallatja a hangját. 

    „A demokrácia nem ámítás, hanem munka. A mi munkák! És túl sokáig tartott megszerezni, hogy most elengedjünk″ – zárja sorait a fekete kisfiú, utalva arra, hogy mennyit kellett a feketéknek küzdeniük azért, hogy tisztességesen tudjanak szavazni. 

  • Az arizonai Phoenixben több mint fél órát kellett várnia egy szavazónak, hogy leadja a voksát az elnökválasztáson. Ez nem csak a járványhelyzet miatt volt kemény feladat, hanem mert közben 30 fokban kellett sorba állni a tűző napon. 

  • A demokrata jelölt kedden azt mondta, vár a megszólalással, ha a verseny továbbra is szoros marad. 

    Ha van miről beszélni ma este, akkor beszélek. Ha nem, akkor megvárom, amíg másnap megszámolják a szavazatokat

    – mondta Joe Biden az újságíróknak az eredményvárója előtt a delaware-i Wilmingtonban.

    A kérdésre, hogy kedd este milyen eredményeket kell elérnie ahhoz, hogy úgy érezze, jó úton halad, azt mondta:

    Ha Florida bejön, akkor vége. Kész. (...) Nem jut eszembe olyan választás a közelmúltból, ahol ilyen sok szövetségi államban kétséges az eredmény.

    Azt is mondta, hogy babonás, ezért nem akart jóslatokba bocsátkozni az elnökválasztást illetően. Hozzátette persze, hogy azért reméli, hogy nyerni fog. 

     Joe Biden kedden, a választás napján még kampányolt. A napot azzal kezdte, hogy kamerák kereszttüzében ellátogatott a 2015-ben agydaganatban elhunyt fia sírjához Wilmingtonban, majd repülővel Scrantonba utazott. Ott meglátogatta azt a házat, ahol született és tízéves koráig élt. Végül Philadelphiában töltött rövid időt.

    Az eredményvárót Wilmingtonban rendezték be, ugyanabban a konferenciaközpontban, ahol augusztusban Biden elfogadta pártja elnökjelöltségét.

  • Indianából és Kentuckyból érkeznek az első eredmények. Nem túl sokatmondóak, mind a két állam megkérdőjelezhetetlenül republikánus, és ez tükröződik a számokban most is. Indianának 11, Kentuckynak 8 elektora van. Tízszázalékos feldolgozottságnál Kentuckyban Joe Biden ugyan átvette a vezetést, de ez inkább csak mutatóba jó.

  • A Brexitben kulcsfontosságú szerepet játszó Nigel Farage elment Washingtonba és készített egy, a Black Lives Matter mozgalmat bíráló videót. A brit politikus, miközben egy üzlet bedeszkázott kirakatát mutatja, arról beszél, hogy szerinte Washingtonban arra készülnek, hogy ha Trump nyer, zavargásokat robbant ki a BLM.

    Farage, aki a pártját éppen korlátozásellenes politikai tömörüléssé alakítja át, hangsúlyozza, hogy a BLM egy marxista szervezet, amely meg akarja dönteni a kapitalizmust, és felhívja a figyelmet, hogy az afroamerikai mozgalom nem ugyanaz, mint az egyenlőségért és igazságosságért folytatott küzdelem.

    A Twitteren közzétett videó alá kommentelők közül többen nem is értették, mit akart ezzel a politikus elérni, és egyáltalán mit keresett Washingtonban.  

  • A szövetségi állam fővárosában többen nedves kézzel nyúltak a szavazógéphez, amelynek a szkennere tönkrement. A megoldás az volt, hogy hátrébb vitték a kézfertőtlenítő állomást – idézi a The Sun Kevin Hall szóvivőt.

    Iova a csatatér-államok egyike.

  • A The New York Times szólaltat meg egy első szavazót, a 19 éves Nicholas Cellit, aki azt állítja, nem Donald Trumpra vagy Joe Bidenre, hanem a libertariánus jelöltre, Jo Jorgensonra szavaz. Unja az cinizmust – érvel a republikánus és a demokrata jelölt ellen.

  • A BBC kínai tudósítója arról számolt be, hogy az amerikai elnökválasztási folyamatot a kínai média hónapok óta igyekszik úgy beállítani, hogy kaotikus, társadalmi feszültségektől, zavargásoktól és egészségügyi válságtól terhelt. Az amerikai elnökválasztás egy politikai szappanopera. A tudósító szerint mivel a kínaiaknak nincs hozzáférése külföldi médiatermékekhez, az állami médiából értesülnek az amerikai politikai berendezkedésről, amelyet Peking igyekszik rossz fényben feltüntetni, hogy bizonyítsa: a kínai politikai rendszer jobb, mint az amerikai demokrácia.

  • Oklahomában, Marylandben és Arizonában is hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt, ahol különböző okok miatt kényszerülnek a voksolók akár órákat várni. Eközben a választás szempontjából kulcsfontosságú Georgia államban a választási hatóságok arról számoltak be, hogy átlagosan két perc alatt tudnak az állampolgárok leszavazni. Várhatóan Georgia lesz az a szövetségi állam, amely a először összesíti az eredményeket. 

  • A CNN közöl egy felmérést, amely szerint az amerikaiak 34 százaléka számára a gazdaság működése a legfontosabb kérdés, de ha úgy teszik fel nekik a kérdést, hogy mi számít inkább, a koronavírus-járvány megfékezése vagy a gazdaság újjáépítése, akkor az előbbi nyer, a kór legyőzését a megkérdezettek 52 százaléka teszi az első helyre.

  • Kate Rubbins asztronauta a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) adta le szavazatát – számolt be erről az Axios. A rendhagyó szavazáson az űrhajósok a földi irányítóközpontból, titkosítva kapják meg elektronikus szavazólapjukat, amelyet aztán kitöltenek és visszaküldenek a Földre. Az eljárásra egy különleges, Texasban hozott törvénynek köszönhetően kerítenek sort  (a többi államban ezt a szabályozást azért nem kellett még bevezetni, mert a NASA összes űrhajósának kötelező ebben az államban élnie).

    Véleményem szerint fontos, hogy éljünk a szavazati jogunkkal, és ha ezt mi meg tudjuk tenni az űrből, akkor remélem a Földön is menni fog a skacoknak – mondta az asztronauta.

  • Körbekerítették a republikánus elnök csillagát a hollywoodi hírességek sétányán – közli a The Sun. A lap beszámolója szerint a sétányon több üzletet bedeszkáztak, illetve Donald Trump csillagát kordonnal kerítették körbe.

    Donald Trump 2007-ben kapott csillagot a sétányon azon a jogcímen, hogy a Miss Universe szépségverseny producereként dolgozott. Elnöksége alatt a csillagot legalább négy alkalommal megrongálták.

  • Pozitív hangulatban várják az elnökválasztás eredményeit az amerikai tőzsdék, miután jelentős erősödéssel zártak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói az amerikai elnökválasztás napján: 

    • a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,06 százalékkal 27 479,44 pontra emelkedett;
    • az S&P 500-as mutatója 1,78 százalékkal erősödött és 3 369,16 ponton zárt;
    • a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,85 százalékkal 11,160.57 pontra nőtt.
  • A demokraták alelnökjelöltje arra szólította fel híveit, hogy próbáljanak meg minél több embert szavazásra buzdítani – írja a CNN. 

    Harris Detroitban, a Greater Grace Temple nevű szavazóhelyiség előtt jelent meg váratlanul és intézett beszédet a jelenlévőkhöz. 

    Biztassátok az embereket arra, hogy álljanak be a sorba!  Lehet, hogy sokat kérek, de ha azt helyezzük előtérbe, hogy mit szeretnénk magunknak, a gyermekeinknek, a családjainknak és a közösségeinknek a következő négy évben és azután, akkor ennyi erőfeszítést megéri tennünk

    – mondta.

  • Egyértelmű üzenetet közvetített egy szavazó Arlingtonban Donald Trump gépkocsikonvojának. 

  • Trump hívei, illetve republikánuspárti médiumok osztották meg azt a videót, amelyen állításuk szerint jogtalanul jártak el egy független megfigyelővel szemben – írja a CNN.

    A videót a Twitteren osztották meg:

    Mike Roman, Trump egyik kampánytanácsadója szerint a demokratapárti választási tisztviselők nem engedték be a szavazóhelyiség a független megfigyelőt.

    Kevin Feeley, Philadelphia Városi Tanácsának szóvívője a Pro Publica hírportálnak nyilatkozva elmondta: az eset egy félreértés eredménye volt, a tisztviselők akkor még nem tudták, hogy beengedhetik-e az illetőt a szavazóhelyiségbe.

    „Azóta ezt a hibát orvosolták és beengedték a fickót” – nyilatkozta. 

  • A mexikói zenei műfaj képviselői bátorítja a szavazókat egy Los Angeles-i szavazóhelyiségnél. Egyelőre kérdéses, ki viszi el a latin-amerikaiak szavazatait. A mexikói határon falat építő, a latin-amerikai bevándorlással keményebben fellépő Trump, vagy az ország megosztottságát gyógyítani kívánó, mindenkit képviselni szándékozó Biden. 

  • Automatikus, „robothívásokkal” nehezítik meg a szavazók dolgát. A BBC tudósítása szerint az FBI nyomozást indított, amiért többek kaptak arról értesítést, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt olyan hosszú sorok állnak az urnáknál, hogy meghosszabbították a választást holnapig.

    Dana Nessel, Michigan állam főügyésze a Twitteren kéri az embereket, hogy ne higgyenek a hívásoknak. Külön kiemelte, hogy a mai az utolsó nap, hogy lehet szavazni, holnap már ilyennel kár lenne próbálkozni.

  • Nem mai darab, de nagyon futott a Youtube-on. Míg mi írjuk a híreket az elnökválasztásról, Ön hallgasson egy kis Trump-metált.

  • Arról korábban már írtunk, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt még most is kampányol, pár perccel ezelőtt Philadelphiában szólt nemrég a híveihez. A CNN idézte Bident, az elnökjelölt az mondta: „Többen fogunk idén szavazni, mint bármikor az amerikai történelem során."

    Állítása szerint Trump számos dolgot „fordítva csinál", többek közt azt is ő akarja eldönteni, hogy ki szavazhasson az elnökválasztáson. 

    „Na, ez nem így megy. A választók fogják eldönteni azt, hogy ki lesz elnök, és nem fordítva" – kommentálta Biden.

  • Ez a valaki pedig nem Donald Trump. Bár West az elnökválasztási kampány alatt, sőt azt megelőzően is többször kiállt Trump mellett, július 4-én bejelentette, hogy megméretteti magát az elnökválasztáson. 

    „Isten jó....Ma először szavazhatok olyasvalakire az amerikai elnökválasztáson, akiben tényleg megbízom: magamra"

    – írta most a közösségi médiában. 

  • Sylvester Turner, a texasi nagyváros polgármestere erről a Twitteren is beszámolt. 

  • Donald Trump nemrég tartott sajtótájékoztatóján az amerikai legfelsőbb bíróságot kritizálta, mivel a testület egy korábbi döntésével lehetővé tette, hogy Pennsylvaniában a választást követő három napban, levélben beérkező szavazatokat is érvényesként fogadják el – írta az ABC News. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy az előzetes szavazatleadás még valamelyest érthető, a szavazatok utólagos beérkezése viszont már problémásnak minősül.

    „Van egy dátuma a választásnak, amely történetesen november 3-ra esik. És ezen a napon jogunk lenne azt is megtudni, hogy ki nyert"

    – mondta. 

  • A volt amerikai elnök, Barack Obama nemrég posztolta egy Joe Bidennel készült közös képét, illetve Biden és Harris közös képét a Twitterre.

     8 éven keresztül Joe mindig utolsóként maradt velem a szobámban, amikor egy nehéz döntés előtt álltam. Ma pedig megvan az a lehetőségünk, hogy Joe-t és Kamalát válasszuk meg és ezáltal egy jobb országot építsünk vissza. De mindannyiunkra szükség lesz ehhez

    – írta a képek mellé.

     

  • 2020-11-03T015945Z 1669036833 RC2DVJ90N08K RTRMADP 3 USA-ELECTIO
    Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

    Mindenki, akárkinek is vallod magad, itt az esélyed, hogy Donald Trump ellen szavazz. Az ember ellen, aki szerint a hírnevének köszönhetően joga van megragadni a lányod, a testvéred, az édesanyád vagy a feleséged a testük bármelyik részénél. Szavazzatok Joera. Ő egy jó ember, 

    mondta már-már elcsukló hangon az énekesnő, miután előadta Shallow című számát.