Nagyon hülyét csináltak Donald Trumpból

2016. február 29., 12:39 Módosítva: 2016.02.29 21:13
295

A szuperkeddet is a legjobb helyzetből váró Donald Trump egyértelműen az amerikai elnökválasztási kampány, sőt, az egész amerikai politika legszórakoztatóbb figurája – igaz, politikai ellenfeleinek, meg úgy általában a republikánus pártnak egyre kevésbé őszinte a mosolya a produkcióit látva. Az ingatlanmilliárdos-valóságshowsztár amellett, hogy folyamatosan vérig sérti a riválisait, és olykor a saját támogatóit is, magabiztosan vezet a republikánus elnökjelöltségért vívott versenyben. A nagyotmondási versenyben néha persze beleszalad a késbe, ilyen volt például, amikor a múlt héten a Merriam-Webster szótár kiadója élcelődött a helyesírási hibáin. Az eddigi messze legviccesebb eset azonban most hétvégén történt.

Tovább

Clinton besöpörte Dél-Karolinát a szuperkedd előtt

2016. február 28., 05:18 Módosítva: 2016.02.29 13:04
158

Hillary Clinton a felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbséggel nyerte meg a demokraták dél-karolinai előválasztását, erre építve pedig nagy előnyből fordulhat rá a szuperkeddre, ami három nap múlva lesz. Akkor egyszerre 11 államban küzd meg egymással a demokraták elnökjelöltségéért versengő volt first lady és kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor.

„Ezzel üzenetet küldtetek – ha összefogunk, akkor nincs előttünk legyőzhetetlen akadály" – mondta támogatóinak dél-karolinai győzelmi beszédében. „Nem kell újra naggyá tennünk Amerikát, Amerika most is az" – üzent Donald Trump kampányszlogenjére utalva a milliárdosnak is, aki a republikánusok közül a legkedvezőbb helyzetből várja a szuperkeddet.

Tovább

Elkezdtek gyűlni a Trumpot támogató republikánusok

2016. február 27., 21:54 Módosítva: 2016.03.07 07:54
8

Az elsőként előválasztó négy államból februárban hármat megnyerő Donald Trump megint tett róla, hogy a hírek ne sokáig szóljanak a csütörtöki vitán a milliárdos betámadó Marco Rubióról. Pénteken a két hete még szintén a republikánusok elnökjelöltségéért versengő, de aztán a kampányát felfüggesztő Chris Christie-vel együtt jelent meg, és a New Jersey-i kormányzó bejelentette, hogy innentől Trumpot támogatja.

Tovább

Valaki lenne szíves megtámadni?

2016. február 26., 12:14 Módosítva: 2016.02.26 17:09
2
Személyeskedő csörték jellemezték a helyi idő szerint csütörtök este rendezett houstoni republikánus vitát, a fő csapásirányok a bevándorlás, a társadalombiztosítás és a latinó szavazatok elnyerése voltak. Az elsőként szavazó négy államból hármat Donald Trump nyert, nem csoda, hogy a március 1-jei szuperkedd előtt utolsó vitán Ted Cruz és Marco Rubio támadások sorát zúdította a végső győzelemre egyre esélyesebbnek tartott realitymogulra.

„Pompásan szórakozunk itt a pódiumon, nem?” – kérdezte egy ponton Trump, akit üzletemberi múltja, kirívó önimádata, köpönyegforgatása és elnagyolt szakpolitikai tervei miatt támadtak. De a BBC értékelése szerint egyszerűen arról van szó, hogy Rubio és Cruz kezdi megemészteni: Trump tényleg befutó lehet a versenyben, és azelőtt kell kiütni a nyeregből, mielőtt próbálkozásaik kétségbeesett kapálózásnak tűnnek.

A flordiai szenátor Marco Rubio, aki a pártelit számára elfogadható alternatívaként próbálja pozicionálni magát, feltette a sokat idézett szónoki kérdést:

Hol lenne Donald Trump, ha nem örökölt volna 200 millió dollárt? Karórákat árulna Manhattanben.

Tovább

Trump szavazóinak ötöde nem szabadította volna fel a rabszolgákat

2016. február 24., 23:29 Módosítva: 2016.02.25 12:22
31

Donald Trump támogatóinak 20 százaléka gondolja azt, hogy a feketéket nem kellett volna felszabadítani a rabszolgaság alól - írja Vox.com egy felmérésre hivatkozva, amit a YouGov és az Economist közösen készített el januárban. A kérdés, amire 10-ből 2 Trump-szavazó nemmel válaszolt, így hangzott: „elfogadja-e azt a rendeletet, amellyel a központi kormány ellen lázadó államokban felszabadították a rabszolgákat?". Az is kiderül, hogy a Trump-szavazók 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonytalan a kérdésben.

Tovább

Trump nyert még egy jó nagyot a szuperkedd előtt

2016. február 24., 09:02 Módosítva: 2016.02.28 12:55
77

A szombati dél-karolinai előválasztás után kedden Nevadában is nagyon biztosan győzött Donald Trump, így négyből három győzelemmel érkezik az egy hét múlva tartott szuperkeddre, amikor majd 12 államban szavaznak egyszerre a Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő jelöltekről. 

Nevadában a nyitó államhoz, Iowához hasonlóan kaukuszt tartottak, és rekordrészvétel mellett gyűltek össze a kijelölt helyszíneken a republikánusok, hogy aztán a sajátos szabályok alapján leszavazzanak. Nevadában a kaukusz jellege és az általában alacsony részvétel miatt nehéz a közvélemény-kutatók dolga, de az a néhány poll, ami készült, szintén Trump győzelmét jelezte előre.

Tovább

Trump menetel, Clinton fellélegezhet, Bush bevégezte

2016. február 21., 07:17 Módosítva: 2016.02.24 11:22
164
  • Donald Trump New Hampshire után az első déli államban, Dél-Karolinában is tíz százalékos előnnyel tudott nyerni a republikánusok előválasztásán.
  • Ezzel nemcsak a keddi nevadai kaukuszon lesz jó esélye, hanem a tíz nap múlva esedékes szuperkedden is tarolhat.
  • A másik nagy nyertes Marco Rubio floridai szenátor, aki egy hajszállal a Dél-Karolinában korábban sokkal esélyesebbnek tűnő, de a sok evangéliumi szavazó ellenére is csak harmadik Ted Cruz előtt végzett.
  • Jeb Bush csalódást keltő negyedik helyével bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.
  • A demokratáknál Hillary Clinton fellélegezhetett, az utolsó héten szoros küzdelmet jósoló felmérésekhez képest végül 5,5 százalékkal sikerült legyőznie Bernie Sanderst a Nevadában rendezett kaukuszon.

A republikánusoknál Donald Trump, a demokratáknál pedig Hillary Clinton is fontos győzelmet aratott pártjaik előválasztásainak harmadik állomásain. A republikánusok a szuperkedd főpróbájának tekinthető Dél-Karolinában csaptak össze, míg a demokraták a kiszámíthatatlan Nevadában tartottak Iowa után újabb kaukuszt. Percről percre itt olvashatja vissza az események alakulását>>>

Tovább

Trump nyert Dél-Karolinában, Clinton legyőzte Sanderst Nevadában

Index
2016. február 20., 22:44 Módosítva: 2016.02.21 10:50
10

Az utolsó felmérések szoros versenyt jósoltak, de végül Hillary Clinton nyerte a demokraták kaukuszát Nevadában. A republikánusoknál Donald Trump tíz százalékos előnnyel New Hampshire után az első déli államban is nyerni tudott. Rubio egy hajszállal legyőzte Cruzt a texasi szenátornak jobban fekvő államban, és a floridai szenátor abból is sokat profitálhat, hogy Jeb Bush csalódást keltő eredménye után kiszállt a versengésből. Olvassa vissza az események alakulását!

Trump hadakozott egy sort a pápával, és két elnökkel a szuperkedd főpróbája előtt

2016. február 20., 19:26 Módosítva: 2016.02.21 01:21
37

Már a harmadik állomásához érkezik szombaton a demokrata és a republikánus indulók küzdelme pártjaik elnökjelöltségéért. Azonban ezúttal nem egyszerre szavaznak egy államban a két párt támogatói, hanem a republikánusok élükön Donald Trumppal az első déli államban, a rekordrészvételre esélyes Dél-Karolinában, a demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders pedig a kiszámíthatatlannak tűnő Nevadában csap össze egymással.

Tovább

Ferenc pápa: Aki csak falépítésben gondolkozik, nem keresztény

2016. február 18., 20:13 Módosítva: 2016.03.16 10:57
1204
Trump szerint falat kell építeni a mexikói erőszakolók és bűnözők ellen, a pápa szerint viszont aki falakat akar csak építeni, az nem keresztény. Trump szerint szégyenteljes a pápa, ő nagyon is keresztény, és másik keresztény ne ítélje meg az ő hitét. A Vatikán szerint Trump reakciója nagyon furcsa.

Ferenc pápa komoly szócsatába keveredett Donald Trump republikánus elnökaspiránssal a bevándorlókon és a menekülteken. Az ügy ott tart, hogy a pápa épp visszaszólt Trumpnak, azzal, hogy Trump "nem keresztény". 

Egészen pontosan azt mondta, hogy "az az ember, aki csak falak építésére gondol... és nem a hidak építésére, nem keresztény." És hogy ilyesmi "nincs az evangéliumban". Előtte ugyanis Trump arról értekezett, hogy Mexikó nemi erőszakolókat és bűnözőket küld Amerikának, írja a BBC. Aztán Trump rögtön visszalőtt a pápára a CNN-en azzal, hogy ő egy "jó keresztény" és egyébként sincs joga egy kereszténynek megítélnie egy másik keresztény hitét, illetve "szégyenletes" a pápa viselkedése.

Tovább

Tied a sztori, de nem írhatod azt, hogy megzsaroltunk

2016. február 17., 23:34 Módosítva: 2016.02.18 15:16
281
Sorra hozza nyilvánosságra a Gawker azokat az emaileket, melyek az amerikai külügyminisztérium egykori sajtófőnökének módszereire derítenek fényt. Volt, akivel arról alkudozott, hogy csak előre egyeztetett kérdéseket tegyen fel egy interjúban, többször konkrét szavakat íratott készülő anyagokba információkért cserébe. Akkori főnöke, Hillary Clinton volt külügyminiszter most az elnökválasztás egyik legnagyobb esélyese, akinek az előválasztási szezon közepén nem épp a legjobbkor jön az újabb emailbotrány, ami az amerikai sajtó működéséről is húsbavágó kérdéseket vet fel.

„Nem jellemző, sőt, ellentmond a szakmai elvárásainknak” – zárta rövidre az Atlantic magazin szóvivője a Gawker Hillary Clinton volt külügyminiszter bizalmasának módszereibe betekintést engedő tényfeltáró anyagát. Akár rendszeres volt, akár egyedi eset, a Marc Ambinder (az Atlantic politikai rovatának akkori szerkesztője, jelenleg a Week újságírója) és Philippe Reines (Hillary Clinton hírhedten rámenős bizalmasa, volt külügyminisztériumi sajtófőnök) közötti emailváltás ijesztő tanmese a sajtó függetlenségéről.

A portál egy 2012-ben beadott közérdekű adatigényléssel szerezte meg a külügyminisztériumi levelezést, az ügyben azóta is perben állnak a minisztériummal. (A Fox már úgy vette át a sztorit, hogy az FBI nyomozott az ügyben, ez nem igaz, egyszerű adatigénylésről van szó.)

Tovább

Sanders megint meglepheti Clintont

2016. február 17., 13:56 Módosítva: 2016.02.17 16:07
9

Miközben a republikánusok szombaton a rettentő fontos Dél-Karolinában tartanak előválasztást, Hillary Clinton és Bernie Sanders egy másik államban, Nevadában csap össze, ahol a nyitóállamhoz, Iowához hasonlóan kaukuszt tartanak a demokraták.

Nevada még év elején is egy viszonylag biztos győzelemnek tűnt Hillary Clintonnak, azonban a vermonti szenátor New Hampshire-i győzelme után hirtelen rettentő szoros lett, és a felmérések alapján nem elképzelhetetlen egy újabb Iowa sem, ahol mindössze 0,25 százalékkal győzött végül Clinton.

Tovább

Jeb Bush bevetette az utolsó csodafegyverét

2016. február 16., 15:08 Módosítva: 2016.02.16 23:09
11

Sokáig vívódott, hogyan is álljon családnevéhez, arról beszélt, hogy saját jogon akar indulni, de mostanra már minden segítségére rászorul Jeb Bush volt floridai kormányzó, akit egy hétfői rendezvényen bátyja, George W. Bush volt elnök támogatott meg kicsit Dél-Karolinában. Egyelőre azonban nagy kérdés, hogy a felmérésekben továbbra is szenvedő fiatalabb Bush mennyit tud profitálni bátyja csatasorba állításából.

George W. Bush már két hete feltűnt egy öccse mellett forgatott kisfilmben, és rádióhirdetésekben is Jeb mellett korteskedett, de most először kapcsolódott be nyilvános rendezvényen is a kampányba.

Tovább

Trump: Te vagy a legnagyobb hazug!

2016. február 14., 13:23 Módosítva: 2016.02.15 00:14
6

Személyeskedésektől sem mentes vitában csapott össze a talpon maradt hat republikánus jelölt, akik sokszor egymás szavába vágva próbálták túlharsogni egymást, miközben a középpontban természetesen megint a felmérésekben vezető Donald Trump ingatlanmágnás volt. A CBS szombat esti vitája volt az utolsó az egy hét múlva tartott dél-karolinai előválasztás előtt. Dél-Karolinának szimbolikus jelentősége is van: 1980 óta a legutóbbi előválasztást leszámítva mindig az az induló lett később a republikánusok elnökjelöltje, aki győzni tudott az államban.

Dél-Karolinában is a keddi New Hampshire-i előválasztást megnyerő Trump vezet a felmérések alapján, de mögötte négyen is egymáshoz közel küzdenek a második helyért. Az iowai győztes Ted Cruz texasi szenátor mellett ráadásul a másik három jelölt, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó, és a New Hampshire-ben második John Kasich ohiói kormányzó külömeccset is vív a Trumptól és Cruztól is ódzkodó pártelit és befolyásos támogatók kegyeiért.

Tovább

Már a horrorfilmekben is elnökválasztás van

2016. február 13., 17:08 Módosítva: 2018.02.01 10:26
1

Azon kívül, hogy kevésbe került, és sok pénzt hozott, tényleg nem értem, hogy A bűn éjszakája-sorozat eddig két része hogyan lehetett sikeres: egy kapósnak tűnő, de elég bénán kidolgozott alapötletet szörnyen valósítottak meg benne, ráadásul a legtöbb horror- és akciójelenetet a rángatózó kamerával gyakorlatilag nézhetetlenné tették. De mivel az előző mondat úgy indult, ahogy, ezért idén már érkezik is a harmadik rész, a The Purge: Election Year, ami nyilván teljesen véletlenül kapta ezt a címet abban az évben, amikor elnökválasztás van Amerikában.

Tovább

Újabb republikánus politikus lépett vissza az elnökjelöltségtől

2016. február 13., 09:38 Módosítva: 2016.02.13 14:47
1

Visszalépett az elnökjelöltségtől a republikánus Jim Gilmore. A 68 éves politikus nem tartozik a legismertebb arcok közé az amerikai politikában, ennek ellenére jóideje a politikai élet meghatározó alakja volt - írja az MTI. A katonai hírszerzés tisztjeként 1997-ben kezdte politikai karrierjét, 1998-ban már meg is választották Virginia szövetségi állam kormányzójává. 2002-ig irányította a legészakibb déli államként hívott Virginiát, majd 2007-ben próbálkozott, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, de akkor is abbahagyta egy rövid kampány után. 

    Gilmore tavaly júliusban jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért, abban bízva, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben szerzett tapasztalata, valamint hírneve segíti őt a kampányban. Végül nem sikerült támogatást szereznie, sem a pártjában, sem a választók körében, s még az elnökjelölt-aspiránsok országos televíziós vitáira sem hívták meg. Most közleményt adott ki, amiben azt mondja, hogy kiszáll a választási harcból, de egyúttal azt is megjegyezte, hogy támogatja majd pártja elnökjelöltjét, bárki is legyen az, és továbbra is felemeli szavát Hillary Clinton, vagy Bernie Sanders, a demokraták két elnökjelölt-aspiránsa megválasztásának "veszélye" ellen.

Véletlenül softcore pornós szerepelt Ted Cruz reklámjában

2016. február 12., 19:51 Módosítva: 2016.02.13 12:31
1

Nem sokkal azután, hogy megjelent, már el is távolították azt az új videót, amely Ted Cruz támogatására buzdította Dél-Karolina állam republikánus szavazóit az elnökjelölti versenyben.

A héten bemutatott videóban kiábrándult republikánus szavazók ülnek egy terápiás foglalkozáson, és épp azt a traumát beszélik ki, amit az általuk támogatott jelölt hazugságai okoztak nekik. Az elhangzó vádakból nem nehéz felismerni Marco Rubio floridai szenátort. A gond azzal a szőke nővel van, aki az egyik kesergő sorstársának azt válaszolja:

Legközelebb talán többre kéne szavazni egy csinos arcnál.

Tovább

Clinton Obamával próbálta megfogni Sanderst

2016. február 12., 16:33 Módosítva: 2016.02.12 19:12
2

Újabb tévévitán vannak túl a demokrata elnökjelöltek, Hillary Clinton és Bernie Sanders február 11-én Milwaukee-ban, az egyébként csak április 5-én előválasztó Wisconsin államban ültek le egymással. Most találkoztak először New Hampshire után, ahol Sanders, a vermonti szenátor söpörte be a győzelmet.

A vita nem volt különösebben izgalmas, és kiélezett sem, alapvetően udvariasak voltak egymással a jelöltek, ha csípősek is. Az Economist elemzése szerint Clinton legerősebb érve Sanders ellen az volt, hogy a szenátor fantazmagóriákkal házal a rajongóinál (főleg a fiataloknál), például akkor, amikor azt állítja, hogy át tudna verni a kongresszuson és a közvéleményen egy európai stílusú egészségügyi rendszert. Csakhogy ez az érv akkor tudna működni, ha Clinton meg tudná győzni a Sanders-híveket arról, hogy nem látják jól a dolgokat, hogy naivak.

Tovább

Megtörtént: Trump és Sanders is besöpörte a győzelmet

2016. február 10., 07:45 Módosítva: 2016.02.14 13:18
236
  • Donald Trump az előzetes felméréseknek megfelelően nagy előnnyel megnyerte a republikánusok előválasztását New Hampshire-ben.
  • Bernie Sanders vermonti szenátor is tarolt, Hillary Clintonnak nem sikerült közelebb kerülnie hozzá az utolsó napokban.
  • A republikánusoknál nem tudott kiemelkedni egy olyan jelölt, aki egyértelműen számíthatna a pártelit támogatására.
  • John Kasich ohiói kormányzó lett a második, az Iowa után erősödő, de a szombati vitán bukdácsoló Marco Rubio visszacsúszott, Jeb Bush pedig túlélte a második államot.

Régóta vezetett sok államban a felmérésekben, azonban az iowai második helye után New Hampshire-ben tényleg megtörtént az, amit sokan nem hittek volna még hetekkel ezelőtt sem: Donald Trump nagy fölénnyel győzni tudott a republikánus előválasztás egyik fontos államában, ahol hosszú sorok alakultak ki, rekordközeli részvétel lehetett.

A demokratáknál pedig a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor söpörte be a győzelmet a 2008-ban még a felméréseket meghazudtolva fordító Hillary Clinton előtt, ezzel lendületet adva a még mindig hosszú út előtt álló kampányának.

Mindketten annyira biztosan nyertek, hogy már az exit pollok alapján, a körzetek zárása után azonnal kihirdették győzelmüket a nagy amerikai tévék.

Tovább

Trump és Sanders nagyot nyert New Hampshire-ben

Index
2016. február 10., 00:41 Módosítva: 2016.02.12 15:28
18

Nagy különbséggel győzött Donald Trump a republikánus, és Bernie Sanders a demokrata oldalon a másodikként előválasztó államban, New Hampshire-ben. Clintont most elhagyta a 2008-ban őt választó állam, a republikánusoknál a szombati vitán bukdácsoló Marco Rubio visszaesett, helyette John Kasich ohiói kormányzó lépett egyet előre, Jeb Bush pedig talpon maradt. Rekordközeli részvétel is lehet. Olvassa vissza az előválasztás eredményeinek alakulását!

Tud nyerni Donald Trump a meglepetések államában?

2016. február 9., 21:32 Módosítva: 2016.02.12 15:28
35

Az előválasztások második államában, New Hampshire-ben folytatódik a demokraták és a republikánusok versenyfutása pártjaik elnökjelöltségéért. Iowában a republikánusok versengését felforgató Donald Trump ingatlanmágnás-megmondóember egy hete elszenvedte első vereségét, Hillary Clinton pedig csak egy hajszállal győzött kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor előtt – ez azonban másik állam, egészen más esélyekkel.

Tovább

A régi hagyomány Sanderst és Kasich-et hozta ki győztesen

2016. február 9., 09:58 Módosítva: 2016.02.12 15:28
1

Már meg is vannak az első eredmények a keddi New Hampshire-i előválasztáson. Dixville Notch városkában a kilenc regisztrált szavazó közül a demokratáknál négyen választották Bernie Sanders vermonti szenátort, a republikánusoknál pedig három szavazattal John Kasich ohiói kormányzó nyert a két szavazatot gyűjtő Donald Trump előtt.

Tovább

FT: Michael Bloomberg indulna az elnökjelöltségért

2016. február 9., 06:05 Módosítva: 2016.02.09 09:08
1
New York városának volt polgármestere, Michael Bloomberg valószínűleg mégis indulna az elnökjelöltségért, írja az MTI.

Erről maga a milliárdos beszélt a Financial Timesnak, bár a hétfőn megjelentetett interjúban még mindig nem fogalmazott egyértelműen, vagyis nem mondta ki, hogy mikor hozza nyilvánosságra végleges döntését. Mint kifejtette, megvizsgál minden lehetőséget, figyeli, hogy az elnökjelölt-aspiránsok mit mondanak, milyen programot vázolnak fel, s hogyan reagálnak rájuk a választók. Március elején kellene bejelentenie az indulást, ha komoly kampányt akar - tette hozzá.

Tovább

Bill Clinton kifakadt Sanders ellen

2016. február 8., 15:52 Módosítva: 2016.02.12 15:28
2

Kampányának üzenete „hermetikusan el van zárva a realitástól", ő maga pedig képmutató, és nem őszinte – többek között ezekről beszélt a felesége legnagyobb ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor ellen dühösen kikelő Bill Clinton volt amerikai elnök az előválasztását kedden tartó New Hampshire államban.

Bill Clintont már Iowában is titkos fegyvereként harangozta be Hillary Clinton, de az első államban sokkal inkább az volt a célja a fellépéseinek, hogy közös emlékeket idézve, személyesebbé tegye, közelebb hozza a választókhoz a végül szoros döntetlenben győző volt first ladyt. New Hampshire-ben azonban megint olyan támadó üzemmódra állították, ami nem nagyon fordult elő vele, mióta a 2008-as előválasztás alatt Barack Obama ellen beszélt. (Politico, New York Times)

Tovább

Már a bevonulásnál jó kis kavarodás volt a republikánus vitán

2016. február 7., 10:22 Módosítva: 2016.02.07 20:40
5

A legutóbbi elnökjelölti vitát még kihagyó Donald Trump visszatért, de a többiek is próbáltak fogást találni a riválisokon a republikánus elnökjelölt-jelöltek New Hampshire-i tévévitáján, amin heten vettek részt.

Az előválasztásokat megnyitó Iowát Ted Cruz texasi szenátor nyerte, azonban a második állam a mérsékeltebb szavazóknak is elfogadhatóbb jelöltek terepe. Marco Rubio floridai szenátor bőven számíthatott támadásokra a vitán, hiszen az iowai erős harmadik helyével sikerült a kedden szavazó második államban is erősödnie, miközben a szintén a pártvezetés figyelméért harcoló három másik jelöltnek, John Kasich ohiói kormányzónak, Jeb Bush volt floridai kormányzónak és Chris Christie New Jersey-i kormányzónak is fel kell tudni mutatni valamit, vagy könnyen bajba kerülhet.

Tovább

Egyetemista srác szívatja a fotós szakmát az amerikai elnökválasztáson

2016. február 6., 11:42 Módosítva: 2016.02.08 10:33
658

Érdekes történetet göngyölítettek fel a priceonomics szerkesztői. Donald Trump hivatalos fotósáról akartak portrét írni, miután az ingatlanos-milliárdosból lett elnökjelölt népszerűsége felfelé ívelt (csak aztán hétfőn Iowában elszenvedte első vereségét). Kíváncsiak voltak rá, hogyan dolgozik és mennyit kap a fotós, akinek a fotói a Trumpról alakuló képet meghatározzák, úgyhogy onnan indultak el, ahol mindenki kezdte volna a keresgélést. Megnyitották Trump kampányoldalát, és megnézték, ki csinálta a nyitóképet, amin Trump V-betűt mutatva pózol az egész képernyőt beterítő fotón.

trumnp

Gage Skidmore nevét találták a kép alatt, akiről kiderült, hogy nem a republikánus jelölt hivatalos fotósa. Sőt, nem is fotós. Sőt. Skidmore egy 22 éves srác, aki hobbiból körbefotózta az összes elnökjelöltet egy sor kampányeseményen, és több mint negyvenezer fotót rakott fel róluk a Flickr-re, szabadon felhasználható Creative Commons licensszel.

Egy gyors kitérő, ha nem tudná mi az a Flickr vagy a Creative Commons. A Flickr az egyik legnépszerűbb online fotómegosztó, amit most a Yahoo üzemeltet, és egy egyszerű regisztrációval 1 terabyte-nyi tárhelyet kapunk tőlük a fotóinknak. A Creative Commons pedig egy nonprofit szervezet, a szellemi termékek (szöveg-kép-videó, satöbbi) szerzői jogaira hoztak létre egy iránymutatást, amit egyezményesen használunk az egész világon. A CC-licensz segítségével több fokozatban megszabhatjuk azt, hogy mások milyen feltételekkel használhatják vagy éppen nem használhatják az anyagainkat – erre pedig jogvitás esetekben is hivatkozhatunk.

Tovább

Összecsapott a forradalmár és a fennálló rend embere

2016. február 5., 18:53 Módosítva: 2016.02.06 10:36
2

Iowa után már hivatalosan is csak Hillary Clinton és a meglepetésember, Bernie Sanders párharca a Demokrata Párt előválasztása. A voksolás után először csapot tössze a két jelölt újabb tévévitában, habár egy town hallban már részt vettek.

Az első fordulót, az iowai kaukuszt, egy hangyányival megnyerte Clinton, de New Hampshire nagyon Sandersnek fekszik, és 17,6 százalékkal vezet is. A forradalmat ígérő, magát demokratikus szocialistának valló Sanders valahol már azzal kisebb történelmet írt, hogy a szocialista jelzőt felvállalva még versenyben lehet a demokrata elnökjelöltségért.

Tovább

George Bush is beszállt a kampányba

2016. február 5., 18:02 Módosítva: 2016.02.05 22:02
3

George W. Bush volt elnök is teljes mellszélességgel bedobja magát a republikánus elnökjelölti kampányba. Egy új tévészpotban próbál mindenkit meggyőzni arról, hogy öccse, Jeb Bush volt floridai kormányzó lenne a legmegfelelőbb arra, hogy hozzá hasonlóan beköltözzön a Fehér Házba.

Tovább

Clinton magyarázkodhatott a méregdrága beszédei miatt

2016. február 4., 19:40 Módosítva: 2016.02.06 11:40

Hillary Clinton és Bernie Sanders újabb vitán van túl. A két megmaradt demokrata jelölt – no, nem mintha a néhány százalékra mért, de hétfőn visszalépett Martin O'Malley volt marylandi kormányzó sok vizet zavart volna – a CNN town hallján a közönségtől, és Anderson Coopertől, a CNN moderátorától is kapott kérdéseket.

Tovább

Hullanak az elnökjelöltek Iowa után, mint a legyek

2016. február 3., 22:28 Módosítva: 2016.02.04 07:13
2

A február 1-jei iowai kaukusz után sorra jelentik be kampányuk felfüggesztését az elnökjelölt-jelöltek, a legújabb a sorban Rick Santorum. (Washington Post)

Tovább