A zene internesönel, a dedikésön a fontos

2016. május 28., 08:01 Módosítva: 2016.05.29 10:15
310

Arra a kérdésre, hogy mi hiányzik szerinte a zeneiparból, a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottságának egyik tagja, egykori filmes producer, (nem mellesleg TV2-tulajdonos és kaszinóbáró) Andrew G. Vajna azt válaszolta, hogy

a zenészek!

Tette mindezt legalább 100 zeneipari dolgozó, zenész, menedzser, koncertszervező előtt. Vajna és a Filmalap elnöke, Havas Ágnes azért voltak az első vendégei az idei, sorban negyedik Music Hungary konferenciának, hogy elmondják, mit tanulhat a zeneipar a filmipartól. Lehet, hogy Vajnának semmi köze a zenéhez, de tud egyenes válaszokat adni. Szerinte a zene egy nemzetközi dolog, azt bárki csinálhatja otthon, egyedül, a zongoránál, vagy a számítógép előtt. Amikor egy zenész megkérdezte, hogy miért nincsen alkotói, állami támogatás a filmzenékre, akkor a filmbiztos annyit mondott, hogy de hát minden filmes költségvetésben van elkülönített pénz pont erre. Azt nem lehet csak úgy levegőbe írni.

Ne gondold, hogy valaki finanszírozni fog egy filmzenét csak úgy, a semmibe!

Tovább

300 millióból emlékeznek 56-ra a nyári fesztiválok

2016. május 27., 16:55 Módosítva: 2016.06.30 15:47

Az 56-os emlékbizottság 300 millió forintot adott a Sziget Kft.-nek az 56-os emlékév kapcsán, megkérdeztük hát, hogy mit kezdenek majd ezzel az összeggel. Az alábbi választ kaptuk a Sziget sajtóirodájától:  

  • A 300 millió forintot 5 fesztiválon való megjelenésre kapták.
  • A pénzből a teljes körű kivitelezést is meg kell oldani mind az 5 fesztiválon, az összes pénzt erre fordítják.
  • A helyszínek: Sziget Fesztiválköztáraság, VOLT, Balaton Sound, Gyerek Sziget és Strand Nagyon Zene Fesztivál.

Az egyes fesztiválokon több helyszínen idézik meg a forradalom emlékét látványos installációkkal, a kort idéző tárgyakkal, járművekkel, óriás kivetítőkre vetített filmekkel, kortárs művészek által készített nagyméretű alkotásokkal.

Tovább

Mégis jár a pénz a zenészeknek a VIVÁ-s lejátszások után

2016. május 27., 12:58 Módosítva: 2016.05.27 18:30
Technikai problémák miatt veszélybe került a magyar zenészek jogdíja, mert nincsenek adatok arról, hogy mit adott le a Viva. Most jó és rossz hírek egyaránt érkeztek az ügyben, de így is lesz amire 2017-ig kell várniuk a szerzőknek.

Pont egy hete számoltunk be róla, hogy az Artisjus különböző problémák miatt nem tudja kifizetni a zenészeknek a nekik a Viván leadott klipjeik után járó jogdíjat.

Ma levélben értesítettek minket a hírről, hogy 

a VIVA TV ma kijavított adatszolgáltatást küldött az Artisjusnak a problémás 3. negyedévi VIVA-elhangzásokról.

Ez azt jelenti, hogy a 2015-ös év első, második és harmadik negyedévében lejátszott klipek utáni járandóságot június 27-én minden szerzőhöz eljuttatják. Ezzel a közvetlen vészhelyzetet sikerült elhárítani és az Artisjus minden erőforrással a most érkezett adatok feldolgozásával foglalkozik, hogy ne legyen fennakadás. 

Eddig tartanak a jó hírek, a közleményben ugyanis az is szerepel, hogy a 4. negyedév adatszolgáltatását továbbra sem kapták meg és úgy néz ki, hogy a technikai hiba kijavításában azóta sem történt előrelépés. Ha a jövőben ez esetleg megtörténik, akkor a 2015. 4. negyedévi kifizetéseket a 2016-osokkal együtt kaphatják meg a szerzők 2017 májusában.

Tovább

Halott zenészről neveznék el a Fishing nagyszínpadát

2016. május 26., 15:59 Módosítva: 2016.06.30 15:34
3

2013-ban jótékonysági árverés, 2015-ben közönségszavazás döntötte el a Fishing nagyszínpadának nevét, csakúgy, mint idén. Tavaly a fesztivál fellépői által ihletett dalszövegrészletekre lehetett szavazni, végül az Esti Kornél dalcíme, a “Boldogság, te kurva” nyert. Idén viszont új tematika lesz, meghalt zenei legendák lehetnek a legnagyobb koncerthelyszín névadói Orfűn.

Tovább

Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg az erdélyi fejedelmet

2016. május 25., 17:00 Módosítva: 2016.05.26 14:19
133

Ha azt mondom Báthory (vagy Báthori), akkor egy átlagos magyarnak Báthory István, a keménykezű erdélyi fejdelem és lengyel király neve ugrik be. Egy átlagos külföldinek meg vámpírnőnek tartott Báthory Erzsébet. Az 1500-as évek második felének leghíresebb zeneszerzője azonban nem nekik komponálta a Báthoryakat dicsérő művét, hanem egy fiatal bíborosnak.

A fiatal bíborost Báthory Andrásnak hívták, s pár évvel később ő lett Erdély fejedelme. 

A híres zeneszerzőt pedig Palestrinának, s a maga korában őt hívták a zene fejedelmének.

Tovább

Mértékkel lopj, ha kell

2016. május 25., 16:26 Módosítva: 2016.06.08 09:58
32

Szeptemberben új nagylemezzel jelentkezik a Junkies, amelynek előhírnöke a mostani Írj egy dalt! című szám. A lemezt felvezető dalt nálunk mutatja be a zenekar, élőben pedig a Barba Negra Trackben hallhatja majd először a közönség június másodikán, amikor az éppen 15 éves SX7 című lemezüket ünneplik és adják elő.

"Barbaró Attila, a gitárosunk hozta az alapötletet, amin azután rengeteget dolgoztunk, kerék alá tettük, onnan is kivettük, gyakorlatilag végigpróbáltuk mindenhogyan, addig, amíg jónak nem éreztük. Igazából egy kísérleti egér volt a leendő új nagylemezünk soundjához" – mesélt az Indexnek a számról Szekeres András, a zenekar frontembere. 

Tovább

Régen minden olcsóbb volt, de főleg a fesztiválok

2016. május 25., 15:54 Módosítva: 2016.06.30 15:42
77

Az élő zenének még mindig hatalmas szerepe van abban, hogy mennyire lesz sikeres egy zenekar. Itt nemcsak arra gondolok, hogy rogyásig kell turnézni az alapvető ismertségért, hanem hogy fesztiválozni kell, sőt, muszáj, ha Magyarországon meg szeretne élni egy tisztességes banda. Tavaly szakértők és szakmabeliek segítségével elkészült a Zeneipari jelentés, aminek pont ez volt az egyik fő tanulsága, olyanok mellett persze, hogy egyre többen töltenek le, illetve hogy a magyarok a régióbeli csúcshoz képest annyira nem szeretnek koncertekre járni.

De tényleg azért járunk mondjuk kevesebbet fesztiválra, mert drága a belépő? Jó kérdés, és hát nem is biztos, hogy meg tudjuk válaszolni, kivéve, hogyha végigkérdezzük azt a majdnem 10 millió magyart, hogy mikor vett utoljára Sziget-napijegyet. Azt viszont meg tudjuk vizsgálni, hogy hogyan alakultak a különböző, népszerűségben változó, de sokéves hagyományokkal rendelkező fesztiválok jegyárai, hátha ebből valami következtetést le lehet vonni. Érdekes adatok a kultúra világában című cikksorozatunk legújabb része következik.

Tovább

Végleges a Balaton Sound programja

2016. május 25., 11:43 Módosítva: 2016.05.25 17:42
32

Harminc új név csatlakozott a Balaton Soundhoz, ezzel teljes lett az idei, júliusban tartott fesztivál. A már bejelentett Macklemore & Ryan Lewis, Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix, Armin van Buuren, Chris Brown, Steve Aoki, és Ellen Allien mellé csatlakozott:

  • Duke Dumont
  • DVBBS
  • The Chainsmokers
  • Bassjackers
  • Wiley
  • Chocolate Puma
  • Peter Kruder
  • és még sokan mások

Idén lesz Balaton Sound Party Boat is a fesztiválon, ahol már 14 órától indul a buli, 15 órakor kifut a Balatonra, és csak este érkezik vissza.

A Balaton Soundot július 6. és 10. között rendezik meg Zamárdiban.

Idén is lesz Nagyon Balaton

2016. május 24., 17:07 Módosítva: 2016.06.30 17:32
73

Bejelentették az idei Nagyon Balaton fesztiválsorozat teljes programját. A műsor nagyjából hasonlít a tavalyihoz, de a szervezők szerint jóval több ismert fellépő érkezik idén, és újdonság lesz az is, hogy képzőművészek díszítik fel a balatoni vasútállomásokat és köztereket. Természetesen a nagyobb fesztiválok, mint a Balaton Sound vagy a Művészetek Völgye mellett lesznek borhetek, művészeti események és tematikus rendezvények is.

Tovább

Felvettünk egy számot, aztán nem csináltunk semmit

2016. május 24., 16:38 Módosítva: 2016.05.24 17:46
221

Szeretünk új magyar zenekarokról posztolni, ezért is éreztük úgy, hogy érdemes most bemutatni a budapesti Signore Crust zenekar első EP-jét, aminek köszönhetően újabb taggal bővül a már így is egyre népesebb fővárosi psych rock színtér.

Tovább

Esperes Ákos az új Rádió1 reggeli műsorvezetője lett

2016. május 24., 15:21 Módosítva: 2016.05.25 11:29
174

Andy Vajna rádiója, ami a Rádió1 nevet kapta meg, tapasztalt rádióst, Esperes Ákost igazolta le a reggeli műsor vezetéshez. Ha a rádió neve ismerős lenne, nem véletlen, korábban volt egy ilyen rádió Budapesten, illetve vidéki rádiók állta össze egyfajta hálózatszerűségbe, ami azóta megszűnt, a frekvenciaengedélyük lejárt, és vagy nem pályáztak a meghosszabbítására, vagy nem kapták meg az engedélyt.

A 96,4 Mhz-en induló új rádióról és a feladatról Esperes Ákos annyit mondott a Stenknek, hogy

  • a reggeli műsorba a programigazgató kérte fel,
  • új kihívásra vágyott, és ez pont annak tűnt,
  • egyelőre az a lényeg, hogy "induljon be a verkli és szóljon a zene",
  • egy felmérés alapján az derült ki, hogy a megkérdezettek 70 százaléka a kedvenc rádiójának mondaná a Rádió1-et, ha az olyan lenne, mint 2011-ben megszűnt elődje. 

A Rádió1 2011-ben szűnt meg, amíg viszont szólt, a mérések szerint piacvezető volt a 15–39 év közötti, budapesti lakosok körében. Esperes Ákos legutóbb a Sláger FM-nél (született Juventus Rádió) dolgozott, de korábban a Rádió1 reggeli műsorát vezette, szóval kvázi hazamegy. 

Rózsaszín fellegek felett, egy óriási cica hátán repültem

2016. május 23., 18:58 Módosítva: 2016.05.23 23:30
188

A tesztváltozat után a végleges verzió is elkészült ahhoz a játékhoz, amelyet a Zombori a legújabb dalához készített. A zenekar úgy gondolta, hogy egyedülálló módon nem klippel vagy lyricvideóval vezeti fel legfrissebb, Rágyújtok megint című szerzeményét, hanem egy cicás játékkal, amelyben a macskaháton repülő énekesnőt földönkívüliek, korsó sörök és mindent lelassító cigaretták között navigáljuk.

rozsaszin

A játék minden eszközön futtatható, Lelkó Attila munkája, és az énekesnő, Csordás Zita rajzai alapján készült. A ragyujtok.hu oldalon ki is lehet próbálni, de előre szólunk, mire ráunnánk, már kívülről fogjuk tudni a dal szövegét is. A számot pedig már a Spotify-on is meg lehet hallgatni.

Tovább

Megint egy vásárcsarnokban bulizhatunk

2016. május 23., 17:37 Módosítva: 2016.06.30 16:34
53

Utolsó, idáig titkolt partihelyszínét is bejelentette a Budapest Essentials. Amit eddig tudni lehetett az az, hogy Amon Tobin a Várkert Bazárban, Todd Terje a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel téren, DJ Koze pedig az A38 Hajón játszik majd, illetve hogy lesznek bulik a Széchenyi fürdőben és a Bazilika téren is.

A fesztivál szervezői ezúttal az utolsó helyszínről is lerántották a leplet: a Dél-Afrikai Köztársaság house-nagykövete és elsőszámú DJ-je, Black Coffee a Klauzál téri vásárcsarnokban lép majd fel június 4-én, szombat este. Ez egy olyan helyszín, ahol korábban még sosem szervezett bulit senki.

Tovább

Nem képernyőkímélő, csak Adele legújabb klipje

2016. május 23., 12:18 Módosítva: 2016.05.23 16:57
3

Tavaly ilyenkor Taylor Swift volt az, aki a Billboard-díjátadó gála alatt mutatta be új klipjét, egy évvel később pedig egy másik énekesnő, Adele követte a példáját. Adele mondjuk nem hozott össze akkora sztárparádét, mint Swift a Bad Blood klipjében, amiben ugyebár Selena Gomeztől Jessica Albán és Ellie Gouldingon át egészen Cindy Crawfordig egy rakat szupersztár szerepelt.

ADELE-–-SEND-MY-LOVE-TO-YOUR-NEW-LOVER

Adele ezúttal a 25 című lemezének második, Send My Love (To Your New Lover) című számához dobott ki videót, amiben kizárólag őt láthatjuk egy virágos Dolce & Gabbana ruhában egy fekete háttér előtt. A Stereogum szerint a végeredmény kicsit olyan lett, mintha egy képernyővédőt néznénk.

Tovább

Presser Gábor megszólalt a Kanye West-ügyben

2016. május 23., 11:49 Módosítva: 2016.11.30 18:14
13

"Lehet, hogy nyerünk, lehet, hogy elbukunk, de legalább nem fogok egész életemben arra gondolni, hogy meg sem próbáltam megvédeni magam" – írja honlapján Presser Gábor, miután kiderült, hogy 2,5 millió dollárra, azaz több mint 700 millió forintra pereli Kanye Westet, amiért nem fizetett neki eleget a Gyöngyhajú lány felhasználásáért.

A zenész közleménye szerint már három éve húzódik "az áldatlan és nagyon bántó" jogi  huzavona az őket képviselő jogi iroda és Kanye ügyvédei közt. "Három éven át csak vártam, néztem, hogy mi történik a dallal, de mostanra be kellett lássam, hogy nem maradt más, mint bírósághoz fordulni. Ez lehet, hogy újabb éveket emészt majd fel" – fogalmazott Presser.

Tovább

Meghalt a Megadeth egykori dobosa

2016. május 22., 19:04 Módosítva: 2016.05.23 14:02
246

A Megadeth egykori dobosa, Nick Menza összeesett a színpadon és meghalt, írja a CNN. Menza jelenlegi zenekarával (Ohm) lépett fel egy kaliforniai klubban, amikor a harmadik számnál szívrohamot kapott. Nem tudták már megmenteni az életét, 51 éves volt.

Menza 9 évig volt a Megadeth dobosa 1989 és 1998 között, ezalatt négy albumot adott ki a zenekar, többek között az egyik legjobbnak tartott Rust In Peace-t. Dave Mustaine, a Megadeth alapító frontembere csak annyit írt ki Twitterére: „Mondd, hogy nem igaz!"

A zene minden háborún felülkerekedik

2016. május 22., 15:30 Módosítva: 2016.05.24 08:22
287
Charles Lloyd a hatvanas évek egyik legmeghatározóbb jazz zenésze, aki Cannonball Adderley zenekarából kilépett, hogy megalakítsa első kvartettjét, Keith Jarrettel, Jack De Johnette-tel és Ron McClure-ral. A zenekar meghívást kapott a Szovjetunióba, ami a hidegháború alatt kifejezetten kockázatos lépésnek számított. Később közelebbi kapcsolatba került a magyar kultúrával és népzenével Bartók, Dresch Mihály és Szabó Gáboron keresztül. Charles Lloyddal budapesti koncertjének napján beszélgettünk a duóról, mint párbeszédes formáról, a kor egyik legmeghatározóbb dobosáról Billy Higginsről, és rejtélyes közel húsz évig tartó elvonulásáról.

Kvartettjével elsőként játszott a Szovjetunióban, mint független amerikai zenekar, a hidegháború idején. Hogyan emlékszik erre vissza? 

Valóban önerőnkből mentünk. Tudósok, fizikusok és művészek hívtak, hogy Tallinban találkozzunk egy koncertem keretén belül, ami után tovább mentem Leningrádba és Moszkvába. Hogy milyen érzés volt? Gyönyörű. Úgy tekintek magamra, mint egy trubadúrra, aki ott énekel, ahol az emberek úgy érzik, hogy szükség van az énekére. Politikusok mondták, hogy ne menjek, de nem érdekelt, mert nem a háborúzni mentem, hanem zenélni, ami minden háborún felülkerekedik. Egy magasabb rangú diplomataként voltam ott, mint amit a politikusok el tudnak képzelni. 

Budapestre viszont Jason Morannel érkezett. A duó inkább egy párbeszédes forma, mint egy komplett zenekari felállás. 

Nem nagyon közelítem meg máshogy, mint bármi mást, de a duó valóban inkább egy beszélgetés egy baráttal. Kialakul egy erős szimpátia, és onnantól annak a hullámán lovagolunk együtt. Így különböző erdőkre, vízesésekre, óceánokra találunk, és ez segít megváltoztatni a molekuláris szerkezeteket körülöttünk, hogy belül egy jobb világot teremtsünk. Egy egyén egy egész univerzum. 

Mennyivel más Jason Morannel játszani, mint mondjuk Billy Higginsszel, aki dobosként inkább dallamhangszerként használta a dobot? 

Higginst senkihez nem lehet hasonlítani. Teljesen mindegy, hogy kivel játszik, Billy olyan, mint egy rád szabott öltöny. Egy mesterszabó. Amikor meghalt, Max Roach eljött velem a temetésre, ahol megbeszéltük, hogy Billyt szorosan a szívünkben fogjuk hordani. Jason Moranre visszatérve, tíz éve a dobosom, Eric mondta, hogy Jason szeretne velem játszani. Én erre semmit nem mondtam, de Eric mondta, hogy ő érti amit csinálok, úgyhogy mit tehet ilyenkor az ember, mint hogy szeretettel fogadtam a zenekaromban. Nem keresnek meg sokan, de akik megkeresnek van okuk rá. 

Tovább

Ha nagy leszek, rapsztár leszek

2016. május 22., 10:05 Módosítva: 2016.08.11 12:52
19

Az év egyik legjobb raplemezével tért vissza Chance the Rapper, akinek gond nélkül oda is adjuk a hét lemeze megtisztelő címét. A chicagói rapper mellett hallgatunk még New York-i hiphopot, sajnos lecsekkoltuk az új Die Antwoord-mixtape-et, illetve Boys Noize-nagylemezt is. A Verve frontembereként is ismert Richard Ashcroft elég kiábrándító albummal bukkant fel hat év után, de a szintén brit Eagulls második nagylemeze még ennél is gyengébb. Viszont a So So Glos személyében találtunk egy nagyon fasza punklemezt Amerika keleti partjáról, és a Wolf Parade is visszatért.

Tovább

Presser Gábor 700 millió forintra pereli Kanye Westet

2016. május 21., 09:28 Módosítva: 2016.11.30 18:14
3759

Az Omega Gyöngyhajú lány című számának zeneszerzője, Presser Gábor úgy érzi, nem fizetett neki elég pénzt a szám felhasználásáért Kanye West, ezért most bepereli - tudta meg a TMZ.

A híres dal részletét Kanye a New Slaves című számában használta fel. Az 1969-es Omega-sláger 1 perc 26 másodpercig hallható benne. 

Presser szerint Kanye 2013-ban engedélyt kért a szám megjelenése előtt a felhasználásra.  Pici beleegyezett, de csak úgy, ha szerződést kötnek. A TMZ által megszerzett dokumentumokban az áll, hogy Kanye küldött Pressernek tízezer dollárt (2,8 millió forint), hogy előremozdítsa a tárgyalásokat, de Presser ezt a csekket ki se váltotta.  Emiatt most sokkal többe kerülhet ez a szám a rappernek, mert a TMZ szerint Presser legalább 2,5 millió dollárra (701 millió forint) pereli.

2013-ban az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is az eladási lista első helyén debütált Kanye lemeze, a Yeezus, amin a New Slaves szerepel.

Kanyét nem először perelik be a Yeezuson használt hangminták miatt. A Panderosa Twins Plus One énekese, Ricky Spicer is azt állította, hogy nem fizettek neki elég pénzt a Bound 2-ban felhasznált részletért.

A jazz és a punk régen gyűlölte egymást

2016. május 20., 15:41 Módosítva: 2016.05.23 13:16
169
James Chance zenéje és karizmája sem hétköznapi, így nyilvánvalóan egy interjú sem marad az átlagos körülmények monoton medrében, mely szerint bemutatkozunk, én felteszem a kérdéseket és a joviális alany válaszol. A jazz és punk ötvözetével a hetvenes évek végén robbanó James közel egy órával később érkezett meg. A filmrétegnyi izzadtsággal a homlokán aggodalmaskodó gitárosa mondta, hogy ebből még bármi lehet, de nyugodjunk meg, mert ha késik is, legalább kedves ember. Itt kicsit fellélegeztem, mert mást vártam Marc Masters No Wave bibliája alapján attól az embertől, aki tőmondatokban válaszol, ha olyan kedve van, és egyébként arról is híres, hogy ha úgy ébred fel, összeveri a fél közönséget. James Chance ragaszkodott hozzá, hogy evés közben szeretne velünk beszélgetni, de addig meg se szólalt, amíg nem hoztak a vizespohárnyi Bailey's helyett a pincér által udvariasan felkínált Tokajiból. A beszélgetünket viszont ezután semmi nem szakította meg, még az sem, amit evés néven művelt, ami kimerült a tenyérnyi csirkemell villával való nyomogatásában, és a hozzá köretként kihozott grillzöldségek tologatásában. Miután eleget néztem ezt a produkciót, és bizalmába fogadott, elkezdtük a beszélgetést.

Láttam nemrég egy telefonos videófelvételt, amin az Egyesült Államok egyik legnagyobb lemezbörzéjén tűnik fel szaxofonnal, amit a WFMU rádió szervezett. Sikerült valamit beszerezni amire vadászott, vagy csak szaxofonozni állt be a tömegbe? 

Persze! Egy kora hatvanas évekbeli chicagói soul énekes kislemezét. A neve Dee Clark. A Raindrops nevü számáról híres, ami a tinédzserkorom tipikus számai között jól elsimul, de ezen a lemezen inkább jazzesebb érzetű számok vannak. Elég bizarr borítója volt, ami egy multikolor-portré róla. Aztán találtam A Duke/Peacock kiadó ismeretlenebb kislemezei közül pár kincsre, amiket soha nem adtak ki újra. 

Ilyenkor új zenéket is próbál felfedezni, vagy csak régóta keresett lemezekre vadászik? 

Nagyon ritkán hallgatok meg bármit, amit 1980 után vettek fel, de a legtöbb zene amit hallgatok, azt a negyvenes és hatvanas évek között adták ki. Per pillanat a korai hatvanas évek fekete énekeseit hallgatom, Chuck Jackson, Benny King, meg amit most uptown soulnak meg Chicago soulnak hívnak. 

Tovább

Kínos hibák miatt akár egy évet is késhet a zenészek jogdíja

2016. május 20., 15:29 Módosítva: 2016.05.20 17:55

Sok zenész megkapta azt a közleményt, miszerint adatszolgáltatási problémák miatt az Artisjus nem tudja időben visszaosztani a VIVA TV-n 2015-ben elhangzott klipek, szignálok és más zenei anyagok utáni jogdíjat. A csatorna és a jogdíjkezelő egyelőre még vizsgálódik, és igyekszik kidolgozni a legmegfelelőbb kompenzációt. A jelenlegi állás szerint a kiesett bevételt a zenészek 2017 májusában kaphatnák csak meg.

Tovább

Meghalt a Beastie Boys alapítója

2016. május 20., 13:56 Módosítva: 2016.05.22 08:30
49

52 éves korában elhunyt John Berry, a Beastie Boys egyik alapítója és gitárosa. Halálának hírét apja erősítette meg a Rolling Stone magazinnak. A zenész halálát agysorvadás okozta.

A Beastie Boys 1981-ben. A képen balról jobbra, Adam Horovitz, Adam Yauch, John Berry és Michael Diamond.
A Beastie Boys 1981-ben. A képen balról jobbra, Adam Horovitz, Adam Yauch, John Berry és Michael Diamond.

A Beastie Boys 1981 júliusában alakult, amikor Berry és társai még kamaszok voltak, de rövidesen  olyan zenekarok társaságában léphettek fel, mint a Dead Kennedys, a Misfits és a Bad Brains. A zenekar nevét egyébként Berry találta ki, sőt, az első koncertjeiket is az ő padlásukon tartották Manhattanben.

Tovább

Az Axl/DC sokkal több, mint egy hülye szóvicc

2016. május 20., 11:42 Módosítva: 2016.07.18 10:41
1513

Állt a leginkább egy nagyon fáradt kisnyugdíjasra hajazó bácsi a színpad közepéhez passzított kifutó közepén a zöld bársony rövidgatyájában, a nyakkendőjével situlta a gitár húrjait. és mosolygott. Előtte még hatvanezer ember üvöltött a gyönyörűségtől. AC/DC-koncert volt Bécsben.

Amikor először mondták, hogy Axl Rose lesz az AC/DC énekese, azt hittem, hogy valaki szórakozik velem. Mint amikor a YouTube-on látható, számomra érthetetlen okból népszerű videókban a gonosz fater, aki kötött sapkát csomagol a gyereknek karácsonyra az X-Box-dobozba. Axl a világ egyik legkarizmatikusabb előadója, az világos, de legalább annyira kezelhetetlen hírű, mint amennyire tehetséges. Órákat késik a koncertekről, a zenesztársaival gyökér, a közönségnek rendszeresen beszól – volt a bűnlajstromán bőven. Egy olyan, hibátlanul, takkra működő gépezetben, mint amilyen az AC/DC, az ilyen kilengések elképzelhetetlenek, nem azért melózza ki a belét Angus Young minden este, hogy az énekese egyszer csak beugorjon a jónép közé verekedni.

Persze a másik oldalon meg ott van az a nagy alapigazság, miszerint két erős brand csak erősíteni fogja egymást, ha összerakják őket, lásd David Beckham és Victoria Adams, Kanye West és Kim Kardashian vagy a Van Halen és Sammy Hagar, hogy valami egészségesebb frigyet is említsünk. Angus ráadásul úgy lehetett ezzel a turnéval, hogy már minden mindegy, csak folytassák már: Malcolm bátyja, a zenekar ritmusgitárosa, Alzheimer-kórja miatt szállt ki a mókuskerékből, Phil Rudd dobosnak úgy az agyára ment a töménytelen mennyiségben elszívott metamfetamin, hogy állítólag bérgyilkost fogadott két ember megölésére, Brian Johnson énekes meg az év elején jelentette be, hogy szinte teljesen süket, és az orvosai eltiltották az ordibálástól. 

Tovább

Balázs szerint Freddie stábja okozta az eurovíziós bukást

2016. május 20., 10:36 Módosítva: 2016.05.21 14:39
359

Sebestyén Balázs szerint saját stábja okozta Freddie égését az Eurovíziós Dalfesztiválon. A műsorvezető a Morning Show-ban mesélt arról, hogy a magyar csapat a viselkedésével magára haragította a házigazdákat.

"Az elején még szerették őket, de aztán az elődöntő után ez megváltozott. Persze miért is lenne boldog attól valaki, ha rárúgják a hangtechnikusokra az ajtót, és követelőznek?" – idézte Balázs szavait a pénteki Blikk.

Tovább

Ismét kórházba került Somló Tamás

2016. május 20., 09:01 Módosítva: 2016.05.21 16:29
5

Két koncertre is készült, de a szombati Bódy Magdival közös örömzenélésen már biztosan nem lesz ott Somló Tamás, tudta meg a pénteki Bors. A lap arra volt kíváncsi, hogyan készül a Szentlélek téri bulira, a zenész azonban így válaszolt: "Most nem tudok beszélni, kórházban vagyok. Le kell tennem, most tolnak be a röntgenbe. Nem, nem lépek fel a szombati koncerten."

A Bors úgy tudja, Somló már utasított vissza kezelést, és olykor a kórházból is elszökik, ha megunja a bezártságot. Zenészbarátai szerint a kórházban is igazi rocker, így azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a szombati koncerten is megjelenik végül, ahol egy másik LGT-s, Karácsony János fog beugrani helyette.

Tovább

Budapesten is lehet Guns N' Roses-koncert ősszel

2016. május 19., 10:39 Módosítva: 2016.07.18 10:41
1473

Amint felröppentek a pletykák a Guns N' Roses-összeborulásról, máris elkezdődtek a találgatások, hogy ha már Slash és Axl ismét hajlandó egy színpadra állni, akkor vajon hány koncerten ét tart majd az idill, és melyik lesz az a buli, amiről először késik két órát Axl. Eddig a legendásan hisztis énekes alaposan rácáfol a kétkedőkre, hiszen a Coachellán tartott, és az előtte rendezett három másik (Las Vegas kétszer, Los Angeles) bulikon Axl tök normális és pontos volt, semmi sztárallűr, csupa alázat volt jellemző rá.

Ezt erősítik az AC/DC jelenleg is dübörgő európai turnéjáról szóló hírek, Axl nem arcoskodik, hanem énekel, ráadásul jól, a közönséggel kedves, zenésztársaival alázatos - minderről ma este az Index is megbizonyosodik Bécsben. A lényeg, hogy nagy kedvvel zenél, és ez azt vetíti előre, hogy a Guns N' Roses nyárra tervezett amerikai stadionturnéja után lehet valami az európai dátumokból is, melyek közül három Wembley-bulit és egy német koncertet már hetekkel ezelőtt emlegetni kezdtek.

A HVG eheti számában jelent meg az az infó, hogy folynak a tárgyalások a zenekar menedzsmentjével egy budapesti buliról is, erre ősszel a Hajógyári szigeten kerülne sor, de ennél bővebbet egyelőre nem tudni. A Guns N' Roses egyébként fellépésenként 3 millió dollárért (kb. 860 millió forint) lép fel esténként, ha 70 000 emberrel számolunk, márpedig ennyien elférnek a nagyszínpad előtti placcon (ha nincsenek bódék körben), az 13 000 forintos átlagjegyárat feltételez, de persze ennél úgyis többe fog fájni egy jegy. 

Tovább

Zenei díjat indít a Petőfi rádió

2016. május 18., 14:46 Módosítva: 2016.06.30 17:45
444
A Petőfi Zenei Díj 150 perces gáláját a Volt fesztivál nulladik napján tartják. Fellépnek a jelöltek, de három külföldi előadó is játszani fog. A bulit a köztévé élőben közvetíti.

A magyar könnyűzenei élet szereplőinek alapított díjat a Petőfi rádió, amelynek gáláját június 28-án, a Volt fesztivál nulladik napján tartják majd Sopronban. A két és fél órás show során a jelölt előadók állnak majd színpadra, mint a Punnany Massif, a Wellhello, Rúzsa Magdi és a Halott Pénz.

petofi
Fotó: petofilive.hu

Az eseménynek három külföldi szereplője is lesz: a brit Ella Eyre és Wilkinson nagykoncertet ad majd, a belga Lost Frequencies pedig a VIP-vendégeknek fog zenélni. A nyolc kategóriából négyben jelölt Ákos szintén hosszú koncerttel készül.

Tovább

Eurovízió? Világvízió!

2016. május 18., 13:10 Módosítva: 2016.05.18 14:54

Az Eurovíziós Dalfesztivál globálissá bővítéséről évek óta gondolkodnak, ezúttal azonban az első lépést is megtették: a svéd SVT tévécsatorna tudósítása szerint európai, amerikai és kínai szakemberek tárgyalnak a bővítésről, Világvízió lenne a neve, írja az MTI.

Tovább

Bármilyen állásban lehetünk zsenik

2016. május 18., 00:16 Módosítva: 2016.05.18 11:01
88

Ha elképzelünk egy világhírű zeneszerzőt, akkor vagy egy sztárra gondolunk, aki a leggazdagabb királyi udvarok kegyeltje, vagy egy szegényes kis szobában körmölő tüdőbajos éhenkórászra, akit majd csak száz év múlva fedez fel az utókor. Pedig rengeteg olyan zeneszerző volt, aki egészen polgári foglalkozással kereste kenyerét, hogy azután mellette remekműveket alkosson. Valószínűleg nem is gondolták az emberek, hogy a szőrmekereskedő, akitől bundát vettek, a vízvezeték-szerelő, aki bekötötte a vécétartályukat, vagy minisztériumi hivatalnok, aki rányomta a pecsétet a kérelmükre, amúgy zseniális miséket, operákat vagy balettzenéket komponál.

Zenetörténeti sorozatunkat ott fejeztük be múlt kedden, hogy a kis Palestrina nagyon tehetséges gyermekénekes volt, s egy bíboros magával vitte Rómába a kórusába. Ám kóristának lenni nem egy nyugdíjas állás: 16 éves kora körül mutálni kezdett, úgyhogy új megélhetés után kellett néznie. Élete során több szakmával is próbálkozott a zenélés mellett, úgyhogy itt a remek alkalom, hogy az ő példájából kiindulva végigvegyünk pár zeneszerzőt, akik a komponálás mellett rászorultak más jövedelemre is. Íme néhány foglalkozás ábécésorrendben:

Tovább

Bezárkóztunk, bontottunk pár sört, és sokat veszekedtünk

2016. május 17., 15:07 Módosítva: 2016.05.17 16:11
192

Három év után új hangzóanyaggal jelentkezik az idén ötéves Kamikaze Scotsmen. Első, kisfilmmel kísért EP-jük a 2012-es Prologue volt, amit egy évvel később az ARK című anyag követett. A zenekar aztán látszólag eltűnt, pedig a háttérben komoly munka folyt, amelynek eredménye a zenekar Modern Day Gardening című bemutatkozó nagylemeze lett. A rendkívül erősre sikerült albumot most az Indexen lehet először meghallgatni.

A munkát az általunk is kedvelt Balaton Method című zenés film indította be, a Kamikaze Scotsmen kifejezetten ehhez írta a most megjelent debütalbum két számát (These Hills és Das Land). A balatoni forgatás, illetve az új dalok aztán lendületet vittek a zenekar életébe: próbaterembe zárkóztak, ahol közel másfél éven keresztül kísérleteztek – új dalokkal, ötletekkel és megközelítésekkel.

Tovább