Megrohamozták a Let's Dance helyszínéül szolgáló ausztrál kocsmát

2016. január 12., 12:31 Módosítva: 2016.01.22 14:14
12

David Bowie halálának bejelentése óta szinte megállás nélkül üzemel az az ausztrál kocsma, ahol annak idején a Let's Dance című klipjének néhány jelenetét forgatta a brit énekes.

clk

Több mint három évtizeddel ezelőtt Bowie 650 kilométert utazott Sydneyből az új-dél-walesi Carindába, hogy felvegye az 1983-as sláger videoklipjének néhány részletét a település egyetlen kocsmájában. A hely jelenlegi tulajdonosa, Malcolm George szerint Carinda kevesebb mint 200 lakójának fogalma sem volt arról, hogy a zenész látogatóba érkezik hozzájuk, és turistacélponttá változtatja egyetlen kocsmájukat, írja az MTI.

"Az emberek a mai napig bejönnek és megkérdezik, hogy ebben a kocsmában énekelt-e Bowie" - mondta a tulaj, hozzátéve, hogy ma már mindössze egyetlen ember él a városban azok közül, akik szerepeltek a Let's Dance jeleneteiben. Malcolm George szerint a brit zenész halálhíre után megrohamozták a kocsmát. "Megállás nélkül üzemelünk" - mondta. A jelenlegi tulaj egy évvel ezelőtt vásárolta meg a kocsmát, amely igen lepusztult állapotban volt. A videoklipben a Bowie hátteréül szolgáló falról lepotyogtak a csempék, de végül sikerült rekonstruálni a falat. A csapos szerint a fal előtt sokat fényképezkednek a turisták.

David Bowie január 10-én halt meg rákban.

Tovább

Még mindig Budapesten a legjobb bulizni

2016. január 11., 16:08 Módosítva: 2016.06.13 17:25
296

Ritka sikertörténet fűződik a Passed nevéhez. Annak idején a semmiből bukkant elő a Mesmerize c. számukhoz készült klip, amit hazai mércével mérve meglepően jól fogadtak az emberek. A Passedet hamar játszani kezdte a rádió, bejutottak A Dal eurovíziós előselejtezőbe is, és azóta is aktívak. Most a Driftin' c. számukhoz forgattak videót, ami nálunk látható először. A klipben egyébként a zenekartagokat lehet látni, ahogy egy lakásban és Budapest utcáin buliznak, mint ahogy ezt a fiatalok szokták csinálni általában.

Tovább

Bowie kórházi ágyon, bekötözött szemmel énekel utolsó videójában

2016. január 11., 10:18 Módosítva: 2016.01.11 18:40
5689

Mindössze pár nappal a halála előtt, január 7-én jelent meg David Bowie utolsó klipje, melyet Johan Renck rendezett a Lazarushoz, az új album második kislemezdalához. A kritikusok már akkor rejtélyesnek, nyomasztónak, furcsának, megindítónak írták le – hát, így most még inkább az. Amikor kikerült a Youtube-ra, és megnéztük a barátnőmmel, ő rögtön aggódva mondta, Bowie mennyire öregnek és meggyötörtnek látszik. „Á, dehogy, csak el van maszkírozva, és egy karaktert játszik, ahogy mindig!″ – válaszoltam akkor neki, de sajnos nem nekem volt igazam.

Untitled-1
Tovább

Elment David Bowie, a pop Picassója

2016. január 11., 10:10 Módosítva: 2016.01.26 14:51
282

69 éves korában, pár nappal az új, Blackstar című lemezének megjelenése után rákban meghalt David Bowie. Hírességek és ismert emberek így reagáltak a hírre:

Billy Idol egymás után teszi ki a Twitterére az újabb és újabb posztokat David Bowie-ról, azt írta, majdnem elsírta magát, amikor meghallotta a hírt. Bowie arra inspirálta, hogy merjen túllépni a normákon, hogy a művészettel oszlassa el a '70-es évekbeli angliai hétköznapok ürességét.

Tovább

Hallasz minket, Tom őrnagy?

2016. január 11., 10:05 Módosítva: 2020.01.11 23:39
401

Bowie életművét szinte képtelenség összefoglalni, annyi zenei vonulat, stílus, hozzáállás, kosztüm, és alteregó kerülhet ilyenkor szóba, hogy teljesen jogosan többrészes könyvet lehetne írni. De ha mégsem ismeri annyira a számait, vagy csak szeretne gyorsan megismerkedni a karrierjével, akkor ezeket a számokat ajánljuk.

Tovább

Meghalt David Bowie

2016. január 11., 07:57 Módosítva: 2016.01.26 14:51
5951

Hatvankilenc éves korában meghalt David Bowie, jelentette a Sky News és más hírforrások. A BBC szerint a zenész fia megerősítette a hírt.

A Hollywood Reporter idézi a hivatalos közleményt:

David Bowie feladta a tizennyolc hónapos küzdelmet a rákkal. Családja körében hunyt el.

David Cameron brit miniszterelnök azt írta, Bowie zenéjén nőtt fel, az átalakulás nagymestere volt, halála óriási veszteség.

Tovább

Elő a walkmanekkel, a kazetták tényleg visszatértek!

2016. január 10., 16:31 Módosítva: 2020.01.10 23:59
2525
Miközben már sokan teljesen megfeledkeztek róluk, a kazetták ismét egyre népszerűbbek lettek: az eladások újra felfelé ívelnek, és már olyan előadók is újra-felfedezték maguknak a formátumot, mint Kanye West, a Motörhead vagy épp a Green Day. A kazettareneszánsz idővel Magyarországra is elért, ahol egy veterán zenész, a Mini egykori basszusgitárosa gyártja le a fiatal zenészek által megrendelt példányokat. Czipó Tibor budaörsi kazettamanufaktúrájában jártunk.

Egy budaörsi családi ház udvarán fogad minket Czipó Tibor, majd kezével int, hogy fáradjunk beljebb az épület aljában található manufaktúrába, ahol immár harminc éve foglalkozik kazettakészítéssel. A veterán kazettagyárost a fiatal zenészek többnyire csak Czipó bácsiként emlegetik, a telefonszámát egymás közt adják tovább, közben pedig szinte mindegyikük tegezi a deres hajú zenészt.

Czipó ugyanis a Mini kezdeti felállásának basszusgitárosaként lett ismert. Kovács Katihoz hasonlóan, egy Heves megyei faluban, Verpeléten született. Családjával később Budára költözött, ahol iskolásként megismerkedett Kiss Zoltánnal (aki csak névrokona a Karthago basszusgitárosának) és Dobos Sándorral, aki nevéhez híven tényleg dobos volt, majd a hatvanas évek végén megalapították a Minit, amihez rövidesen Török Ádám, a csapat későbbi arca is csatlakozott.

Tovább

Vicces anekdotaparádé lett Lemmy temetéséből

2016. január 10., 09:41 Módosítva: 2016.01.11 10:28
531

A hetvenéves korában, rákban elhunyt Lemmy temetése pont olyan volt amilyen az élete: sok haverja között, vicces történetek mesélésével telt. A ravatal két oldalán Marshall-ládák álltak, középen egy emléktárgyakkal teli oltár, amin Lemmy kalapja, csizmája, egy üveg Jack Daniel’s, és képek a jelenlegi és egykori Motörhead-tagokról sorakoztak. A koszorúk nagy többsége piros és fehér virágokból állt, tisztelegve Lemmy angol származása előtt. 

Paul Kilmister
Paul Kilmister

A temetés azzal kezdődött, hogy Todd Singerman, a zenekar és Lemmy menedzsere kijelentette, hogy Lemmy hallani sem akart sírós-picsogós-formális temetésről, és nem is ilyet láthattak azok, akik a YouTube-on követték le az eseményeket. Először Lemmy fia, Paul mondott formabintó gyászbeszédet, amiben több vicces sztori mellett ez is elhangzott:

Lemmy  nem volt mintaapa, de ezt soha nem róttam fel neki, szabad, bohém lélek volt, akit csodáltam, és eszem ágában nem volt korlátozni. 16 évesen maradtam vele először kettesben, egy kocsiban ültünk, és amikor már kényelmetlen volt a csend, így szólt: “Anyádnak régebben nagyon jó csöcsei voltak. Fél órát is eltöltöttem velük egyenként.” Erre azt feleltem, hogy én ennél azért jóval többet voltam testközelben azokkal a mellekkel, mire apám elvigyorodott, és azzal vágott vissza, hogy “De abban nem sok élvezet volt, ugye?”

Tovább

David Bowie még mindig képes meglepni

2016. január 10., 08:48 Módosítva: 2016.01.11 11:55
330

Megérkeztünk 2016 első Hét lemezéhez, de kicsit még mindig 2015-ösek maradunk, mert az ünnepi szünetben is akad pár egészen figyelemreméltó megjelenés, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni. Ilyen például a Cage the Elephant, a Baroness, Pusha T vagy NB új lemeze, de persze január első hetéből is válogattunk. A hét lemeze most nem más, mint David Bowie, de rajta kívül lesz még szó arról, hogy a Bloodhound Gang még egyáltalán létezik, milyen egy csak csajokból álló spanyol lánybanda, illetve két friss magyar lemezről is lesz szó.

Tovább

2016-ban sem lesznek könnyebbek a másnapok

2016. január 9., 08:33 Módosítva: 2016.01.10 08:36
63

Bár még csak nemrég startolt az új esztendő, idei első Videódiszkónkban máris összeszedtük 2016 eddigi legemlékezetesebb klipjeit. Volt miből válogatni: Pusha T ezúttal A$AP Rocky és Kanye West társaságában nyomta, Taylor Swift exei farkasokká váltak, David Bowie pedig ismét gombszemekkel tűnt fel, bár ezúttal nem nőtt farka egy lánynak sem a klipjében.

Tovább

Lemmy után nevezhetik el a viszkikólát

2016. január 8., 17:20 Módosítva: 2016.01.10 09:53
236

Még ugyan el sem temették, de ha minden jól megy, hamarosan a Motörhead ikonikus frontembere után nevezhetnek el egy nemrég felfedezett nehézfémet. A Lemmium-projekt sikere érdekében a rajongók a Change.org nevű oldalon indítottak online petíciót, ahol most egy másik hasonló törekvés is elindult: ezúttal a zenész kedvenc italkombinációja, a viszkikóla is Lemmy nevét kaphatná meg.

Fontos azonban, hogy amennyiben a jövőben esetleg jól be szeretnénk majd lemmyzni, nem önthetünk össze akármilyen viszkit akármilyen kólával, hiszen kizárólag a Jack Daniel’s és a Coca-Cola kombinációját nevezhetjük majd Lemmynek. Már amennyiben sikerül egyáltalán elegendő aláírást gyűjteni, és véghezvinni a projektet.  Aztán ki tudja, hová vezet ez az egész, lehet lassan a bulinegyed is elfelejti majd a vodkaszódát. A cél érdekében már egy külön Twitter-fiókot is létrehoztak @GimmeaLemmy név alatt. 

Tovább

Beyoncé is fellép a Super Bowl félidejében

2016. január 8., 16:16 Módosítva: 2016.04.24 10:56
1

Beyoncé is csatlakozik a már korábban bejelentett Coldplayhez a februári Super Bowl félidejében, írja a Variety az Associated Press által közölt információkra hivatkozva. A popdíva és Chris Martin zenekara a Coldplay legutóbbi, A Head Full of Dreams című albumán is együtt dolgozott, Beyoncé a Hymn for the Weekend című számban működött közre. A Coldplay szokatlanul bulis lemezéről egyébként mi is írtunk, és megválasztottuk a hét lemezének.

Beyoncé már a 2013-as Super Bowl félidejében is fellépett New Orleansban, ahol felbukkant mellette a Destiny Child's két másik tagja, Kelly Rowland és Michelle Williams is, akikkel sikerült alaposan megmozgatnia a közönséget. Tavaly pedig Katy Perry csinálta meg a bulit az amerikaifoci-liga döntőjén, akit 118 millióan(!) néztek a tévében.

Tovább

A Stenk idén is keresi az év magyar számát

2016. január 7., 13:47 Módosítva: 2016.04.05 15:52
328

A Stenk idén is keresi az év számát. Eddig két alkalommal rendeztük meg az alternatív dalversenyünket, 2014-ben az azóta már itthon is rendszeres fesztiválfellépővé váló Middlemist Redet fedeztük fel, 2015-ben pedig a közönség szavazatai alapján a Néhai Bárány és az Egyperces nyert. Természetesen idén is megrendezzük a Stenk dalversenyt, több fordulóban, közönségszavazással és élő döntővel, de az eddigiekhez képest idén változtatunk egy kicsit a megszokott formulán: nevezni továbbra is lehet, a fordulókban a közönség dönt, de a végén szakértő zsűrire bízzuk a döntést. 

Tovább

Aki miatt világhírű lett az angol zene

2016. január 5., 16:59 Módosítva: 2016.01.06 10:37
38

Szép hölgyek és jó urak, itt az új év, új korszakba lép a Múltcore, a Stenk zenetörténeti sorozata is, mely ráadásul pont az újjászületésről szól – belevágunk ugyanis a reneszánszba! Igaz, kóstolgattuk már eddig is: belehallgattunk egy csalfa nők veszélyeire figyelmeztető dalba, megszólaltattunk egy fenékre írt zeneművet és belekukkantottunk a világ leggusztustalanabb kottájába is. Ám úgy igazából csak most kezdünk neki a kornak, amely nekem egy igazi meglepetéssel kezdődött.

Tovább

Lezárják a Sunset Stripet Lemmy búcsúztatójára

2016. január 5., 12:02 Módosítva: 2016.01.10 09:53
351

Január 9-én délután 2-től hajnal 2-ig tart majd a Motörhead tavaly karácsonykor elhunyt frontemberének búcsúztatója Los Angelesben. Az eseménynek természetesen Lemmy egykori törzshelye, a Hollywoodban található Rainbow Bar And Grill ad helyet.

Nagyjából ez állt a bejelentésben, amit a Rainbow vezetősége közzétett, de arra valószínűleg nem számítottak (vagy éppen ellenkezőleg: pontosan tudták), hogy olyan sokan jeleznek vissza, hogy szeretnének részt venni az eseményen, hogy a kocsma nem tudta volna befogadni őket, így a város vezetésével egyetértésben szombaton délutántól lezárják a legendás Sunset Stripet, hogy a Lemmy emléke előtt tisztelgők elférjenek. A lezárás délután 5-kor kezdődik és este 9-ig tart, a kordonon belülre csak meghívóval lehet majd bemenni, viszont a közelben álló Roxy Theatre és a Whisky A Go Go végig nyitva lesz a nagyközönség előtt. Ha olvasóink közül lesz valaki a környéken, nagyon szívesen vennénk egy helyszíni beszámolót és képeket is, ezeket az ugyelet@mail.index.hu címre küldjék, és előre is köszönet értük.  

Axl Rose nem lesz ott a G N’ R újjáalakulásáról szóló bejelentésen

2016. január 5., 09:08 Módosítva: 2016.01.14 00:46
227

 

 

Annyira tipikus Axl-húzás, hogy az valami elképesztő: az ember, akinél összeférhetetlenebb alak a rockzenében nem nagyon akad, egy nappal azelőtt mondta le a fellépést az ABC tévéadó Jimmy Kimmel Show nevű beszélgetős műsorában, hogy ott a kamerák előtt jelenthették volna be Slash-sel, hogy megint közösen zenélnek, és világ körüli turnéra mennek a Guns N’ Rosesszal.  

Kimmel ma esti műsorában került volna sor a Nagy Összeborulásra, mer ugye az ilyeneket kamerák előtt kell mostanában abszolválni, az nem elég, hogy bemennek a Rainbow-ba, leróják a tiszteletüket Lemmy emlékműve előtt, megisznak egy bambit, és oösszepacsiznak, másnap meg jön egy sajtóközlemény, nem. Ma ennek már tudománya van, két hónappal ezelőtt röppentek fel az első komolyan vehető hírek a zenekar klasszikus felállásának újjáalakulásáról, ezzel együtt megnőtt a GnR+reunion Google-keresések száma is, majd jött a hír az első Slash-Axl beszélgetésről 15 év kihagyás után, a GnR weboldalán pedig kitettek egy videót, amin leginkább csak a közönséget látjuk a Welcome to the Jungle dallamaira, és mutatnak egy klasszikus logót.

A Jimmy Kimmel Show-tól egyébként a zenekar új felállásának bejelentését várhatjuk, ami várhatóan a Slash-Axl-Duff-Matt Sorum-Dizzy Reed-Gilby Clarke vonalon fog mozogni, hacsak Axl megalomániája le nem gyűrte a józan észt, és be nem pakolt még egy gitárost a zenekarba, mondjuk Richard Fortust a legutóbbi GnR-felállásból.

A Coachella fesztivál és a Guns N’ Roses honlapján egyébként már szerepel, hogy április 16-án és 23-án a GnR lesz a főzenekar, de az sehol sem olvasható, hogy milyen felállásban, szóval a hivatalos bejelentés még nem történt meg, mondjon bárki bármit is. Jó, kész csoda lenne, ha ma este Kimmelnél Slash csak azt mondaná, hogy jót dumáltak Axllel, és a Coachellán beugrik egy nóta erejéig a zenekarba, de várjuk ki a végét, a lineup összetétele sokkal izgalmasabb, mint maga az összebútorozás ténye.     

Rihanna után újabb nőt vert meg Chris Brown

2016. január 3., 10:10 Módosítva: 2016.01.04 00:10
3

Rendőrségi nyomozás indult Chris Brown amerikai énekes ellen szombaton, mert állítólag megvert egy nőt egy Las Vegas-i szállodában. Az énekest nem tartóztatták le, de gyanúsítottként tartják számon, írja az MTI.

Amikor a rendőrök kiérkeztek a szállodához, ott egy kisebb sérüléseket szenvedett nőt találtak, akit valószínűleg megvertek. A nő elmondása szerint megpróbált a mobiltelefonjával fotót készíteni a szállodában zártkörű rendezvényen szórakozó Chris Brownról, de a biztonsági őrök kidobták, mire visszament, és Brown állítólag ekkor verte meg őt és vette el a mobiltelefonját. A 26 éves Grammy-díjas énekes fellépésre érkezett a nevadai kaszinóvárosba.

Chris Brownt 2009-ben ötéves próbaidőre és hat hónap közmunkára ítélték, amiért bántalmazta akkori barátnőjét, Rihannát.

Meghalt Natalie Cole, Nat King Cole lánya

2016. január 1., 18:43 Módosítva: 2016.01.02 22:17
338

65 éves korában, szívelégtelenségben meghalt Natalie Cole, Nat King Cole jazz-legenda lánya. Legismertebb szerzeménye a This Will Be, az Unforgettable című számáért pedig, amiben halott apjával énekel virtuális duettet, Grammy-díjat kapott. Az énekesnőnek az elmúlt években számos egészségügyi problémája volt, korábbi droghasználata miatt Hepatitis C fertőzést is kapott, amitől veseelégtelenségben szenvedett, és veseátültetésen esett át - 2009-ben ebbe majdnem bele is halt. Panaszai miatt az utóbbi időben már sok fellépését le kellett mondania, utoljára tavaly júniusban lépett fel.

Az énekesnő háromszor volt férjnél, egy fia van.

Három zsidó csajért van odáig Jemen

2016. január 1., 12:47 Módosítva: 2016.01.02 13:03
286

Tair, Liron és Tagel Haim legnagyobb rajongótábora nem szülőhazájukban, Izraelben található hanem Jemenben, ahol celebstátuszban vannak, és első videójukat már vagy kétmillió alkalommal nézték meg a neten. A három csaj jemeni zsidók leszármazottai, akik két generációval ezelőtt menekültek Izraelbe, de hagyományaikat megtartották, így a lányok tökéletesen beszélnek arabul, ráadásul jemeni akcentussal.

A-Wa, azaz “igen” nevű együttesük a tradicionális jemeni népdalokat és költeményeket dolgozza fel modern zenei elemekkel, hip-hop- és elektro-motívumokkal. Első slágerük, a Habib Galbi (Szívem szép szerelme) például egy ősi népdal feldolgozása, olyané, amit a lányok énekeltek a tábortűz körül a sivatagban. A klip sikere nyomán a világzene tíz legizgalmasabb előadója közé sorolják őket, és már léptek fel európai fesztiválokon is, A cél az USA, mondják, sok sikert nekik.

Lemmy nélkül nem folytatja a Motörhead

2015. december 30., 17:06 Módosítva: 2016.01.10 09:53
54

A zenekarnak vége – mondta a svéd Expressennek Mikkey Dee, aki 1992-től egészen Lemmy haláláig volt a Motörhead dobosa. A zenekar tehát nem folytatja az ikonikus frontember nélkül, és nem keresnek új frontembert sem, ami persze teljesen érthető, ugyanakkor rendkívül megnyugtató döntés is egyben.

A dobos Lemmy pótolhatatlanságával indokolta a döntést:

A Motörheadnek természetesen vége. Lemmy volt a Motörhead. Nem lesz több turné, vagy ilyesmi, és nem lesznek lemezek sem. De a zenekar neve és Lemmy továbbél majd mindannyiunk szívében.

Tovább

Kacsavadászat közben tűnt el a country-énekes

2015. december 30., 11:24 Módosítva: 2015.12.30 15:07
1

Vasárnap jelentették Craig Strickland arkansasi country-énekes eltűnését, akit azóta sem találnak, írja a Hollywood Reporter. A 29 éves férfi a hétvégén kacsavadászatra indult egy barátjával és kutyájával a Kaw Lake nevű tavon, ám a heves viharban a csónakjuk felborult.

Strickland egyébként egy arkansasi country rock zenekar énekes-frontembere, akit azóta is kitartóan keresnek a hatóságok. A zenész társát, Chase Morlandot, valamint kutyáját, Samet már megtalálták, az énekest továbbra is keresik a nagyméretű tavon.

Tovább

Dupla magyar sikerről cikkezik a Rolling Stone

2015. december 30., 09:48 Módosítva: 2015.12.31 10:20
191

Két magyar is szerepel a világhírű Rolling Stone magazin egyik évösszegző listáján. A lap a 2015-ös év húsz legjobb experimentális-avantgárd lemezét gyűjtötte össze, amelyek között egyaránt találni kortárs klasszikus zenét, ambientet, drone-t és zajzenéket is.

photo9

A gyűjtés huszadik helyén a kollégánk, Pándi Balázs közreműködésével felvett Cuts of Guilt, Cuts Deeper című anyag szerepel, amit a híres japán zajzenésszel, Merzbow-val, Mats Gustafsson svéd free jazz-szaxofonossal és az egykori Sonic Youth énekes-gitárosával, Thurston Moore-ral rögzítettek. (Moore egyébként idén Budapesten is koncertezett, ahol még egy Magyarország állathangjai című lemezt is vásárolt.) A hanganyag másik magyar vonatkozása, hogy a hangmérnök a Volkova Sisters Londonban élő tagja, Sándor Dániel volt, aki egy gördeszkapályát alakított át stúdióvá a felvételek kedvéért.

Tovább

Tényleg összeáll a Guns N' Roses

2015. december 29., 23:53 Módosítva: 2016.07.25 13:08
690

A szemetet összefújja a szél, Axl és Slash pedig úgy tűnik, tényleg kibékültek, és összeállnak Duff McKagannel nemcsak a 2016-os Coachellára, hanem egy 25 állomásos turnéra is.

Az összeborulást már novemberben belengettük, most a Consequence of Sound közölt néhány részletetAz alapfelállással utoljára 1993-ban játszott az együttes, most úgy tűnik, az emberbaráti szeretet mellett rengeteg pénz is motiválja őket, hogy egymásra találjanak, azt pletykálják, dollármilliókat kérnek fellépésenként. Steven Adler helyett Matt Sorum ülhet a dobszerkó mögé, és ha a fene fenét is, pillanatokon belül jön a hivatalos megerősítés, állítja a CoS.

Az orvosok még két-hat hónapot adtak Lemmynek

2015. december 29., 20:58 Módosítva: 2016.01.10 09:53
251

Hetvenéves korában meghalt Lemmy Kilmister, a Motörhead frontembere. A halálról elsőre annyit közöltek, hogy a rák egy agresszív formája támadta meg szervezetét.

A zenekar menedzsere, Todd Singerman azonban újabb részleteket oszott meg Lemmy haláláról és utolsó napjairól a Sky Newsnak.

Tovább

Lemmy és mi

2015. december 29., 15:10 Módosítva: 2016.01.10 09:53
299

Mindenkinek, aki szereti a rockzenét, van egy története Lemmyről vagy a Motörheadről, hiszen a zenekar egyszerűen megkerülhetetlen, ha az ember úgy nő fel, hogy nem komolyzenét hallgattatnak vele. Az Index szerkesztőségének ilyen emlékei vannak a ma hajnalban elhunyt rockzenészről. 

Én 2004-ben, Debrecenben találkoztam Lemmyvel először, amikor a mai Campus-fesztivál elődjén, a Vekeri-tavi fesztiválon lépett fel a Motörhead. Én fordítottam a szerződésüket, a ridert (amiben egy oldal tetejére volt csak felírva, nagy betűkkel, hogy EZEN SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM LEHET VÁLTOZTATNI, az itallistásra), én kommunikáltam a turnémenedzserrel előzetesen, és egy barátommal én mentem érte Ferihegyre. Amikor megláttam a fekete kalapba, fekete farmerbe és dzsekibe, de természetesen fehér csizmába öltözött faszit, a saját nevemet is elfelejtettem. "Hi, I’m Lemmy" – jött oda, én meg erre csak annyit tudtam kinyögni, hogy "I know", azaz "tudom", mire felröhögött, és megkérdezte, hol a Jack Daniel’s. Mondtuk, hogy az autóban. Akkor menjünk, de sietve, intett, és elindult kifelé a tranzitból.

thumbs.tele.net-3
Fotó: HAON archívum

Debrecenig megivott egy fél üveggel, de nem látszott rajta. Menet közben Debrecenről beszélgettünk, az első, 1984-ben adott buliról, amiről annyi maradt meg csak neki, hogy "kurva sok fegyveres katona volt a színpad előtt" – na ja, ők biztosították a koncertet, amit a mai napig nem ért senki, hogy rendezhettek meg a kommunizmusban. Aztán a városban elvittük az autót vezető haver kocsmájába, ahol eljátszott 200 eurót nyerőgépen, megitta a Jack Daniel’s másik felét, és mindenkivel fotózkodott és jópofizott, aki odament hozzá. És ilyen volt a második nap is. Tökéletes úriember volt, nem voltak sztárallűrjei, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy két, nagy csöcsű kurvát és némi speedet kért a koncert előtt. (sixx)

Tovább

Kiakadtak a szlovák papok a kassai Omega-koncert miatt

2015. december 29., 14:29 Módosítva: 2015.12.30 13:22
60

Bizonyos vallási körökben még mindig nem csitult a felháborodás az Omega Kassán, a Szent Erzsébet székesegyházban megrendezett vendégszereplése miatt - írja a Népszabadság.

Omega-koncert pár évvel korábban, a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban
Omega-koncert pár évvel korábban, a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban
Fotó: MTI

Az együttes két hónappal ezelőtt tartott hangversenyt a kassai dómban, ahol nyíregyházi vegyes kórus közreműködésével adták elő az Oratóriumot, 1200 vastapsban kitörő hallgató előtt.

Tovább

Lemmy tíz emlékezetes dala

2015. december 29., 12:05 Módosítva: 2016.01.10 09:53
114

Lemmy pályafutása alatt két zenekarban, a Hawkwindben és a Motörheadben szerzett elévülhetetlen érdemeket az egyetemes rockzene jobbá tételében, de emellett nagyon sok zenészkollégájával dolgozott közös projekteken Slashtől Ozzyn át a Foo Fighters-frontember Dave Grohlig. Ezzel a listával tisztelgünk a mester életműve előtt. RIP Lemmy. 

Overkill - Motörhead

A legtökéletesebb koncertnóta, amit tulajdonképpen addig lehet húzni, ameddig az ember akarja, de hét percig minimum.

Tovább

“Lemmy meghalt, igyatok egyet! Vagy többet!”

2015. december 29., 09:40 Módosítva: 2016.01.10 09:53
1014

Zenekara, zenésztársai és az egész internet gyászolja Lemmyt, a Motörhead legendás basszusgitárosát, aki 70 éves korában, egy igen ritka és agresszív rákbetegség következtében halt meg ma hajnalban. A zenekar hivatalos oldalán ez az üzenet fogadja a rajongókat:

Hallgassatok Motörheadet, hallgassatok Hawkwindet, de hangosan. Hallgassátok Lemmy zenéjét - HANGOSAN. Igyatok egyet, vagy többet. Meséljetek történeteket róla. Ünnepeljétek úgy az ÉLETET, ahogy ez a kedves, csodálatos ember oly’ lelkesen ünnepelt. Ő IS EZT AKARNÁ.

Tovább

Meghalt Lemmy

2015. december 29., 02:37 Módosítva: 2016.01.10 09:53
5295
70 éves korában elhunyt Lemmy, a Motörhead legendás frontembere. A hírek szerint a rák egy igen agresszív fajtája támadta meg, amiről csak két napja szerzett tudomást. Kedvenc játékgépét a közeli törzshelyéről a lakásába szállították, utolsó két napját szűk családja körében, valamint a géppel töltötte.

Hetvenéves korában elhunyt Lemmy Kilmister. Az első hírek a rák egy ritka és agresszív fajtájáról szólnak, amit december 26-án diagnosztizáltak nála. Az utóbbi időben leginkább arról lehetett a legtöbb hírt hallani, hogy Lemmy félbeszakította koncertjeit rosszullétek miatt, viszont ezeket az egészségügyi problémáit az orvosai egy vérömlenynek tudták be. Két éve egyébként kardioverter-defibrillátort ültettek a testébe, ami a szívverését szabályozta, illetve szívmegállás esetén defibrillátorként működve akár újra is indíthatta azt. Erre egyébként Lemmynek legjobb tudomásunk szerint nem volt szüksége. 

Tovább

A Stenk szerzői előlépnek a közös lista árnyékából

2015. december 27., 10:48 Módosítva: 2015.12.30 09:10
40

Már felfedtük, hogy a Stenk melyik húsz albumot tartotta a legjobbnak 2015-ben, az éves lista viszont nem lenne teljes egy másik lista nélkül, amin a szerzők egyéni listáját listáznánk. Alant a személyre szabott listánkat közöljük, helyenként a személyre szabott válogatásokkal, hogy bele tudjon hallgatni az ízlésünkbe. A kommentekben várjuk a saját listákat!

Tovább