Egy Backstreet Boynak is belefér a részeg bunyózás

2016. január 26., 06:46 Módosítva: 2016.01.26 12:13
16

Elnézést kért a Backstreet Boys egyik tagja, Nick Carter, miután részegen kocsmai verekedésbe keveredett Floridában, írja az NME. Az eset után a 35 éves énekest letartóztatták.

A rendőrök szerint látványosan ittasan jelent meg 27 éves barátja, Michael Rae Papayans társaságában az egyik szórakozóhelyen, ahol nem akarták kiszolgálni őket. A személyzet később távozásra szólította fel őket, mire ők bepipultak, és nekiestek a kidobóknak. Ezt követően vették őket őrizetbe a rendőrök.

Tovább

Kerítésnek csapódott Kis Grofó autója

2016. január 25., 08:53 Módosítva: 2016.01.25 09:02
2

Kis Grófoék épp egy fellépésről tartottak hazafelé, amikor Abonyban a kocsijuk megcsúszott, majd egy áruház kerítésének csapódott, írja a hétfői Bors. A zenész a baleset közben éppen aludt, azt mesélte, a nagy csattanásra riadt csak fel.

Az autó orra összetört, a légzsákok kinyíltak, ám a gyakorlott sofőrnek és a kis sebességnek köszönhetően senki sem sérült meg. 

Tovább

Enya ehhez képest kismiska!

2016. január 24., 09:36 Módosítva: 2016.01.25 10:30
66

A Line of Best Fit szerint a londoni lányokból álló Savages második lemezével megkérdőjelezhetetlenül a jelenlegi legjobb rockzenekar lett. A hét lemezében utánajártunk a körülöttük lévő hájpnak, meghallgattuk a Bowie nyomdokain lépkedő Suede legújabb albumát, kiderül, melyik zenekar pólóját viselte halálakor a Nirvana frontembere, illetve hogy mekkora a rendetlenség Ty Segall legfrissebb anyagán. Megsúgjuk, elég nagy. 

Két éve mindenki oda meg vissza volt egy csak csajokból álló brit posztpunk banda miatt, akik 2013 legerősebb, szakmai körökben szétimádott albumát hozták össze. Ez volt a Silence Yourself a Savagestől, ami az évek óta kevés újdonságot nyújtó posztpunkba volt képes egészen új lendületet hozni az audiofil hozzáállással és noise rockos hangszereléssel. Ezért az idei Adore Life-on annak kell eldőlnie, hogy képesek lesznek megint megújítani valamit vagy bőven elvannak a saját világukban.

Tovább

Tíz év eltelt a fiatalságunk óta

2016. január 23., 13:27 Módosítva: 2016.01.23 20:18
389

Egészen hihetetlen, de pontosan ma van 10 éve, hogy megjelent a Whatever People Say I Am, That's What I'm Not album az Arctic Monkeystól. 2006-ot írunk, az internet, a zenei blogok és az illegális mp3-ak átmeneti időszakát, amikor a Youtube még alig létezett, a Facebookról még csak nagyon kevés ember hallott és a rockzene még alig heverte ki az ezredforduló nu metal vagy poppunk produkcióit. Az Arctic Monkeys a Libertines utáni brit indie rock generáció egyik zászlóshajója volt a Bloc Partyval és a Franz Ferdinanddal, és nekik köszönhetően pár évig megint menő lett csinosan öltözött fiúknak gitárt fogni a kezükbe. Azóta bőven lecsengett az indie rock hullám, a másod- vagy harmadvonalas zenekarokra már alig emlékszik valaki, de az Arctic Monkeys nem csak dübörgött tovább, de a 2010-es évekre a világ egyik legnagyobb, és konkrétan a világ egyik legismertebb olyan rockzenekarává vált, ami nem létezett a 2000-es évek előtt. A zenekar első albumának 10 éves évfordulójára összeszedtük az Arctic Monkeys karrierjének 10 legmeghatározóbb számát és azt is, hogy miért tudtak ennyi időn keresztül relevánsak maradni.

Tovább

Megéri az árát a 720 000 forintos Guns N’ Roses VIP-jegy?

2016. január 23., 12:02 Módosítva: 2016.01.24 09:40
205

A Spin hozta le a vegasi Guns N’ Roses koncert speciális jegycsomagjának tartalmát, amiben meglepetésre nem szerepel a személyes találkozó lehetősége a zenekar tagjaival. Mióta a CD-piac bedőlt, és a zenekarok tulajdonképpen csak a koncertezésből és a mörcsből (ajándéktárgy-eladásból) élnek, minden fillérért le kell hajolni - ennek egy csodálatos/gusztustalan vadhajtása a különböző VIP-csomagok árusítása, amikért nagyon sok pénzt elkérnek, viszont egyszeri és megismételhetetlen élményt kínálnak értük.

Ilyen a zenekarral való személyes találkozó és fotózkodás, az első sorba szóló jegy, vagy a személyre szabott ajándéktárgy, mint mondjuk a Mötley Crüe 4500 dolláros (1 300 000 forintos) csomagja, amiben Nikki Sixx koncerten szétvert basszsugitárjának egy dedikált darabja jár a vásárlónak. 

Az újjáalakult, de egyelőre nem tudni, milyen felállásban fellépő Guns N’ Roses áprilisban Las Vegasban lép fel kétszer, és ezekre a koncertekre már meg is lehet venni 2500 dolláros VIP-csomagot, amiben a következő dolgok vannak:

  • Egy jegy az első tíz sor valamelyikébe
  • Egy dedikált, limitált kiadású, sorszámozott turnéposzter, amit külön erre az alkalomra nyomtattak
  • A színpad lefotózása a koncert kezdete előtt
  • VIP backstage túra
  • VIP koktélozás a koncert előtt
  • További kaja-pia a koncert előtt 
  • Ingyen sör, bor és üdítő a koncert alatt
  • Külön büféasztal
  • Nincs sorbanállás, pólóvásárlás szinte azonnal!
  • VIP-házigazda vagy háziasszony, aki csak velünk foglalkozik
  • Külön VIP-bejárat
  • Egy szatyornyi ajándéktárgy, amiben többek között van egy (már érvénytelen) stage pass és passtartó is

Mint látható, a zenekari tagokkal ennyi pénzért még nem lehet találkozni (a Crüe VIP-csomagok közül a 2500 dollárosban ez is benne volt, kivéve Tommy Lee-t, aki kijelentette, hogy ebben a lehúzásban ő nem vesz részt), szóval mindenki döntse el, megéri-e a buli így vagy elég mondjuk egy 80 dolláros jegyet kifizetni, és megnézni a koncertet, 50-ért venni egy fasza pólót, a többit meg felrakni a pirosra. 

Vérzuhany alá áll az animelány

2016. január 23., 07:43 Módosítva: 2018.02.01 19:07
41

Visszatér népszerű rovatunk, a Videodiszkó eheti kiadásában visszatér Grimes, valakiket delfinné változtatnak, illetve Diplo úgy lenyúlja Puff Daddyt, hogy ő is elesik a motorral. Eheti említésre méltó klipek következnek.

Tovább

Ingyen bulizhatnak a Bataclan-tragédia túlélői

2016. január 22., 19:17 Módosítva: 2016.08.26 15:58
4

Ingyenjegyekkel kedveskedik a kaliforniai Eagles of Death Metal azoknak, akik ott voltak a novemberi, tragikus kimenetelű koncertjükön, amely során mintegy kilencven embert öltek meg a terrorista merénylők, írja az NME.

Jesse Hughes és Josh Homme bulizenekara már korábban bejelentette, hogy nem hajlandóak meghajolni a terror előtt, ezért visszatérnek Európába, hogy folytassák a megszakadt koncertsorozatot. A turné során megismétlik a félbemaradt párizsi koncertjüket, ezúttal február 16-án, egy keddi napon fognak játszani az Olympiában, ahová ingyen mehetnek majd be a novemberi fellépés túlélői. 

Tovább

Bejöttek az olcsó cédék a Tankcsapdának

2016. január 22., 15:22 Módosítva: 2016.01.23 10:54
89

Szépen csorognak a milliók a Tankcsapda kasszájába, derült ki a napi.hu cikkéből, amely azt vizsgálta, miből élnek a debreceni zenekar tagjai. A Céginfó adatai szerint a rocktrió fő cége, a Tankcsapda Music Kft. 2014-es vagyona 142,9 millió forint volt, az évet pedig 12,6 millió forint adózott eredménnyel zárta.

Ebben a zenekart alapító Lukács László 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy amikor a tagok ötmilliót osztanak szét egymás közt, abból a frontember 3,5 milliót kap meg, míg a 2000-ben csatlakozó Fejes Tamás egymilliót, a 2012-ben belépő Sidlovics Gábor pedig félmilliót.

Tovább

Kurt Cobaint a rajongójává tette, a világot nem sikerült

2016. január 22., 13:55 Módosítva: 2016.01.22 19:50
181
Szülei pincéjében, a külvilágtól elzárva rögzítette kazettára dalait Daniel Johnston, aki akkor még nem sejtette, hogy szívbemarkoló őszinteségével hamarosan legendás zenészek favoritjává válik. Valóságos kultusza lett, a barkácszene Brian Wilsonjaként kezdték emlegetni, menedzsere kérésére azonban nem illik zseniként emlegetni. Kedvenc könyve a Biblia, a Metallicát a sátán szolgáiként emlegette, ő pedig máig a macskájával él félrevonultan. Lana Del Rey szívét így is sikerült elrabolnia. Daniel Johnston 55 éves.

Daniel Johnston akkor került (némi) reflektorfénybe, amikor Kurt Cobain egyre gyakrabban kezdett el abban a bizonyos fehér pólóban mutatkozni, amelyiken a nála csupán néhány évvel idősebb Johnston egyik albumának borítója volt látható. A Nevermind és a Smells Like Teen Spirit sikerei nyomán a Nirvana-frontembert ekkor már egy világ ismerte, így egyre többen lettek kíváncsiak arra is, hogy mégis kiért rajong ilyen nyilvánvalóan a még élő rocklegenda.

Bizonyára sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy a pólón is szereplő Hi, How Are You című anyagot nem egy karcos gitárzenekar, hanem egy gyermeklelkű, súlyos bipoláris zavarral küzdő zenész követte el.

Tovább

Adele kiütötte a Gangnam Style-t

2016. január 22., 10:51 Módosítva: 2016.01.22 17:45
15

Adele kevesebb mint három hónap alatt megdöntötte a dél-koreai Psy rekordját, a Hello klipje lett ugyanis az a videó, amelyik a leggyorsabban elérte az egymilliárdos nézettséget – jelentette be blogján a videómegosztó.

A Hellót 87 nap alatt nézték meg ennyien, a Gangnam Style-nak 158 napjába telt mindez. A Youtube-on eddig egyébként 17 előadónak sikerült meghaladnia az egymilliárdos nézettséget, akik közt ott van többek közt a Maroon 5, Eminem, a OneRepublic, Sia és a Major Lazer is.

Tovább

Aranyérműtétjéről írt dalt Pataky Attila

2016. január 22., 09:31 Módosítva: 2016.01.22 17:00
3339

Pataky Attila, az Edda frontembere múlt héten kés alá feküdt, a műtétje során pedig aranyeres csomókat távolítottak el belőle, írja a pénteki Blikk, a lap pedig most azt is megtudta, hogy az énekest annyira megihlette a fájdalom, hogy még dalt is szerzett róla.

A fájdalmat jól viselő zenész állítólag pokoli kínokat élt át, miután elmúltak a különböző fájdalomcsillapítók hatásai, mostanra azonban sokkal jobban érzi magát. Azt mondja, ezúttal is a jó géneknek és sportos múltjának köszönheti, hogy a vártnál hamarabb regenerálódott. Korábban egyébként a szíve és a veseköve miatt kellett szenvednie. 

Tovább

Öt dolog a szerdai Imagine Dragons-koncertről

2016. január 21., 13:05 Módosítva: 2016.01.22 07:20
351

Másodszor lépett fel Magyarországon az Imagine Dragons, de ez volt az első alkalom, hogy nem egy fesztiválon. A Las Vegas-i zenekar története klasszikus sikersztori, hiszen alig két nagylemezzel a hátuk mögött már arénákban lépnek fel, és sokan már az olyan stadionrock-zenekarok közé sorolják őket, mint a Coldplay vagy a U2. Mi is elmentünk megnézni a koncertet, de nem sikerült elájulni.

Tovább

Mamma mia, újra összeállt az Abba!

2016. január 20., 23:26 Módosítva: 2016.01.21 13:58
81

Utoljára 2008-ban, a Mamma mia című film londoni és stockholmi premierjén szerepelt együtt az egykori Abba négy tagja, most azonban ismét összeálltak. Persze nem új dalokat és fellépéseket jelentettek be, hanem egy üzleti vállalkozást, ugyanis egy mediterrán hangulatú Abba-étterem nyílt a svéd fővárosban, írja a BBC.

Az ötletet egyébként épp a Mamma mia című film adta Björn Ulvaeus számára, amelyben feltűnik egy görög taverna. Ennek a stockholmi mása épült most fel Svédországban, ahol állítólag nemcsak inni és enni, hanem bulizni is lehet majd. Természetesen az Abba dalaira.

Tovább

Prosztatarákban és szívelégtelenségben halt meg Lemmy

2016. január 20., 13:12 Módosítva: 2016.01.21 10:56
4

Már hivatalos, hogy prosztatarákban halt meg a Motörhead frontembere, Lemmy Kilmister, az eredményt ma hozták nyilvánosságra. A basszusgitáros-énekessel december végén közölték, hogy a rák egy igen agresszív formájában szenved, és mindössze két nappal élte túl a diagnózist. Más egészségügyi problémákkal is küzdött egyébként, pár éve például azért mondtak le egy koncertet, mert nagyon súlyossá vált cukorbetegsége.

A halotti bizonyítvány szerint a zenésznek nemcsak prosztatarákja volt, de súlyos szívritmuszavara is, valamint komoly szívelégtelenségben szenvedett, ami szintén hozzájárulhatott a halálához.

Lemmy temetésén Dave Grohl azt mondta, Lemmy nemcsak egy whiskyvedelő rocksztár volt, hanem olyasvalaki is, aki mindig mindenkihez kedves volt.

A Slayer is jön Sopronba a Volt Fesztiválra

2016. január 20., 11:10 Módosítva: 2016.07.03 10:19
50

Az Iron Maiden és Wiz Khalifa mellé most újabb neveket jelentett be a Telekom Volt fesztivál. Jön a világ egyik leghíresebb metál bandája, a 35 éves fennállását ünneplő Slayer, aztán Damien Rice, aki először szerepel magyar közönség előtt, és a GusGus is visszatér Sopronba.

A Slayer többször koncertezett már Magyarországon a Pecsában, 2003-ban járt már a Sziget fesztiválon, 2005-ben ismét a Pecsában, majd 2011-ben a Papp László Sportarénában is felléptek, és ugyanebben az évben még a Hegyalja fesztiválra is visszatértek, ahol aztán 2013-ban is volt koncert. 

Tovább

Innen kerül ki a következő kedvenc együttese

2016. január 19., 21:36 Módosítva: 2016.10.19 18:32
370

Európa legfontosabb zeneipari eseményei között tartják számon a groningeni Eurosonicot, ahol korábban olyan zenekarok mutatták meg magukat nem sokkal a befutásuk előtt, mint a Franz Ferdinand, Lykke Li, a Crystal Fighters vagy az Iceage. Magyarország évek óta kint van a fesztiválon, de soha annyi zenekar és zeneipari szereplőt nem delegáltunk mint idén. Az Index is ott volt a helyszínen, ahol kiderült, hogy a hollandok évi kétmillió eurót költenek csak könnyűzenei exportra, a Baltikum lehet a következő Skandinávia, és volt egy magyar zenekar, amit a showcase események halvérű közönsége füttyögve, ordítozva és vastapssal fogadott.

Tovább

Sávonként szép az élet

2016. január 19., 15:38 Módosítva: 2016.01.19 20:09
62

Tavaly épp hogy csak egy kicsivel maradt le az év legjobb magyar lemezei válogatásunk első helyéről az Amoeba, akik tavaly olyan bitang jó albumot raktak össze, hogy már nagyon várunk bármilyen folytatást. Ami lehet hamarabb jön el, mint gondoltuk.

Tovább

A világ legnagyobb bulijában 24 zenész játszott egy pástétom belsejéből

2016. január 19., 14:57 Módosítva: 2016.01.20 08:31
254

Emlékeztek? A középkorban még Franciaország volt a zenei világ központja. Aztán jöttek a belviszályok, meg a 100 éves háború Angliával, és már nem volt többé annyira jó hely a művészek számára. Megerősödött viszont a keleti szomszédja, amely örömmel pártolta őket. 

Ezt a különös helyet Burgundiának hívták. 

Akkoriban épp hercegség volt, mely eredetileg hivatalosan Franciaországhoz tartozott, gyakorlatilag vetélytársává nőtt. A mai Franciaország keleti és északi fele mellett magába foglalta Hollandiát, Belgiumot és Luxemburgot is. Fénykora az 1400-as évekre esett, amikor egymást követő négy uralkodója is mindent megtett azért, hogy hatalmasra növelje a birodalmát – és közben jól érezze magát.

Tovább

Meghalt az Eagles alapító tagja, Glenn Frey

2016. január 18., 23:34 Módosítva: 2016.01.19 12:06
545

Az Eagles együttes a honlapján közölte a hírt, hogy meghalt az együttes alapító tagja, gitárosa és szövegírója, Glenn Frey. Frey 67 éves korában New Yorkban halt meg. Az oldal szerint bátor csatát vívott a tüdőgyulladással, a reumás ízületi gyulladással és a vastagbélgyulladással, de legyűrték a szövődmények. A CNN szerint a zenész korábban bélproblémákkal is küzdött.

Az Eagles a '70-es évek legsikeresebb amerikai country-rock együttese volt, amit Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon és Randy Meisner alapított 1971-ben Los Angelesben. Az első igazi elismerést az USA-ban a Take it easy hozta meg számukra. Az igazán jelentõs siker azonban 1976-ban következett be, mikor is megjelent a Hotel California című album, amiből rögtön a megjelenés évében 9 millió fogyott. A legismertebb számaik közé tartozott a One of These Nights, a Best of My Love, a Life in the Fast Lane vagy a Tequila Sunrise.

1980-ban az együttes felbomlott, utána a tagok szólókarrierbe kezdtek. Az együttest többször próbálták újra összehozni, azonban ez csak 1994-ben, majd 2007-ben sikerült. Ekkor a tagok egy visszatérõ albummal jelentkeztek, a Long Road Out of Eden a világ számos táján platina lemez lett. Az együttes 100 millió albumot adott el világszerte.

Nincsenek szavak, amik kifejeznék a szomorúságunkat, illetve a szeretetünket és a tiszteletünket mindazért, ami tőle kaptunk

- írták az Eagles oldalán az együttes tagjai és Frey családja közös közleményükben.

Meghalt az eredeti Döglégy

2016. január 18., 16:09 Módosítva: 2016.01.18 19:56
209
Január 17-én, napokkal azután, hogy menedzsere bejelentette, hogy állapota válságos, egy floridai hospice-házban elhunyt májrákban Blowfly, azaz Clarence Reid, az amerikai rap keresztapja, aki az amerikai popkultúra egyik legnagyobb hatású, zenésze volt.

Blowfly fő védjegye a szuperhősjelmez és a Screamin' Jay Hawkins-féle Drakula kacagás volt, valamint az ismert hiphop-, funk-, illetve r'n'b számok újragondolása. A szövegeket a lehető legtöbb káromkodással pakolta tele, valamint a dalok központi témájává a nőket és a saját nemi szervét tette. A blowfly-filteren keresztül változott át R Kelly I Believe I Can Fly című száma I Believe My Dick Can Fly-ra, de kedvelt slágere volt a The Twist Blowfly változata, a Suck My Dick. A neve eredetileg pont utóbbi dalból ered, ugyanis amikor otthon fiatalon  ebben a verzióban énekelte a Chubby Checker védjegyévé vált Hank Ballard-számot, a nagyanyja azt mondta neki, hogy mocskosabb, mint egy döglégy. 

Tovább

Léggitározás még sosem volt ennyire menő

2016. január 17., 00:14 Módosítva: 2016.01.17 11:06
2

Az idei év első Videódiszkója után ismét összeszedtük az elmúlt néhány nap legizgalmasabb klipjeit: az Arctic Monkeys frontembere, Alex Turner és Miles Kane visszatért, miközben egy angyal földre szállt, de megfeledkezett a teendőiről, egy torontói zenekar pedig mindenféle dolgokat tett tönkre. Az Animal Collective továbbra is palira vesz mindenkit, a britpop talán halott, de a swing még visszatérhet, a többiről pedig a folytatásban.

Tovább

Zártkörű lesz David Bowie temetése

2016. január 15., 11:37 Módosítva: 2016.01.15 14:11
3

David Bowie családja Facebook-posztban jelentette be, hogy a 69 éves korában elhunyt, néhai zenész gyászszertartását zárt körben tartják meg. A bejegyzésben egyúttal azt is kérik, hogy a Bowie-rajongók a döntésüket tartsák tiszteletben.

A család közben háláját fejezte ki a rajongóktól kapott szeretet miatt is, és elmondták, hogy valamennyi megemlékezést, emlékkoncertet és -bulit üdvözölnek, ám fontosnak tartják megjegyezni, hogy ezek nem hivatalos események, zömében a tudtuk és jóváhagyásuk nélkül szerveződtek.

Tovább

A legnagyobb házibuliban is lehetsz egyedül

2016. január 14., 16:15 Módosítva: 2016.02.17 17:28
541

A budapesti mïus Álmos Gergely egyszemélyes zenei projektjét takarja, eleinte Horányi Juli énekesnővel dolgozott együtt, élőben pedig teljes zenekarral léptek fel. Horányi Juli azonban 2015-ben kivált, azóta különböző énekesek, zenészek közreműködtek a projektben, ennek első hallható eredménye a német Sonar Kollektiv gondozásában 2016 tavaszán megjelenő, Eigengrau című lemez lesz. (Az eigengrau jelentése: sajátszürke vagy sajátfény, az a szín, amit az emberi szem teljes sötétségben lát.)

Fotó: Fekete Csaba

Az első kislemezben Hegyi Dóri énekel, a Delusional januárban jelenik meg. Hegyi Dóri énekelt a iamyank Aurora című, Szám-döntős slágerében, és a másik tavalyi kedvencünkben, Belau Island of Promise-ában is.  A dalhoz Varsics Péter és Szőke Dániel csinált videót, ebben végre Hegyi Dóri a főszereplő, amint egy házibuliban üldögél, a klipet először a Stenken lehet megnézni, íme:

Tovább

A Volt Európa legjobb fesztiválja lett

2016. január 14., 00:47 Módosítva: 2016.06.30 17:33
97

Szerdán késő este adták át a legnagyobb nemzetközi fesztiválelismerés, a European Festival Awards díjait a hollandiai Groningenben tartott gálán. Két szigetes fesztivál is az élen végzett: a Telekom VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében lett Európa legjobbja, míg a Sziget a legjobb programkínálat kategóriában lett első, írta közleményében a Sziget Fesztivál.

Tovább

Feloszlik a One Direction

2016. január 13., 17:19 Módosítva: 2016.01.14 07:04
118

Az Us Weekly szerint nem sokkal azután, hogy márciustól egy kis szünetet kértek maguknak a One Direction tagjai, valójában külön-külön folytatják, azaz meg fog szűnni a kétezres évek talán legsikeresebb fiúbandája.

Tovább

Alig maradt igazi rocksztár a világnak

2016. január 12., 22:13 Módosítva: 2016.10.22 20:20
773

Alig több mint egy hét különbséggel egyszerre két meghatározó előadót vesztett a zenészvilág: Lemmy Kilmister, az elpusztíthatatlannak hitt Motörhead-frontember pár nappal 70. születésnapja után hunyt el, David Bowie pedig néhány nappal utolsó stúdióalbumának megjelenése után halt meg. Nemcsak két remek zenész, hanem két igazi rocksztár ment el, és ha megnézzük, kik maradtak a '60-as, '70-es évek meghatározó alakjai közül, akkor azon kapjuk magunkat, hogy alig élnek már köztünk a legendák.

Tovább

A világ legöregebb templomi orgonája

2016. január 12., 19:10 Módosítva: 2016.03.11 09:06
681

Hogy a világ legöregebb orgonája hol van, arról már írtunk: természetesen itt van Budapesten! Az izgalmas posztban végigvettük azt is, hogyan vált a részeges őrjöngéseket kísérő ókori hangszerből a középkorra a templomi szertartások fontos szereplője. Zenetörténeti sorozatunkban azonban (melyet biztos ti is követtek a Facebookon) már a reneszánsznál tartunk. Abban az időben, amikor a ma ismert orgona elterjedt Európában.

Az 1400-as éveke első felében ugyanis több minden változott a templomi zenében, nem csak a már emlegetett hardverben, de a szoftverben is. Kezdjük az utóbbival, akit meg csak a világ legöregebb templomi orgonája érdekel, görgessen tovább bátran.

Tovább

Elkelt minden jegy a New York-i David Bowie emlékkoncertre

2016. január 12., 16:44 Módosítva: 2016.01.13 09:55
7

Elkelt minden jegy arra a koncertre, amelyen eredetileg Bowie munkássága előtt tisztelegetek volna, de halála után emlékkoncertté alakították az eseményt. A Bowie-koncert tervét hétfőn reggel jelentették be, alig néhány órával azelőtt, hogy menedzsere nyilvánosságra hozta a zenész halálhírét. A koncertet fél éve szervező Michael Dorf szerint "szomorú véletlen" Bowie halálának és a koncert bejelentésének egybeesése.

A március 31-i, Carnegie Hall-beli koncerten olyan művészek lépnek fel, akikre nagy hatással volt a sokoldalú brit előadó, többek között Cindy Lauper, Perry Farrell, Bettye Lavette soulénekes és Robyn Hitchcock. Összesen 20 fellépő énekel majd, mindegyik Bowie-dalokat, a bevétel pedig jótékony célra megy, hátrányos helyzetű fiatal zenészeket segítenek belőle. Megjelenik majd Tony Visconti is, aki éveken át volt Bowie menedzsere.

Bowie titokban tartotta 18 hónapon át tartó rákbetegségét, az Independent szerint egyébként az énekesnek májrákja volt.  Pénteken, 69. születésnapján jelent meg új, Blackstar című albuma.

A jelenleg New York-ban futó Lazarus című musical zenéjét is ő írta. A darab rendezője, Ivo van Hove elmondta, Bowie neki is elmondta, nagyjából 15 hónappal ezelőtt, hogy májrákban szenved. Bowie súlyos betegen is annyit dolgozott, amennyit csak tudott.

"Igen intenzív időszak volt, mert időnként nagyon beteg volt és kezelésekre járt, de ahányszor csak tudott, eljött a próbákra"

- nyilatkozta a rendező a Times magazinnak. Van Hove nem beszélhetett a zenész betegségéről.

"A végén már nagyon törékeny volt testileg, nem szellemileg. A Lazarus decemberi premierjén a színpadon kapott taps után Bowie-nak le kellett ülnie, de már egy új musical készítését javasolta. Úgy éreztem, nem a halállal harcol, hanem az életért. Tovább akart élni"

- nyilatkozta a rendező.

Közben az iTunes listáján Bowie legújabb albuma rögtön első helyre ugrott, második a Best of Bowie album, Adele új albuma ezzel párhuzamosan visszaesett a harmadik helyre. A Spotify szerint náluk 2282 százalékkal nőtt a Bowie-számok hallgatottsága, a legnépszerűbb streamelt dalok a Heroes, a Let's Dance és a Blackstar. A hallgatott albumok közül az első húszból 14 Bowie-album.

Visszatért a Subscribe! (Nem.)

2016. január 12., 15:51 Módosítva: 2016.01.12 17:13
96

2015 a feloszlások éve volt a magyar könnyűzenében: többek között a Heaven Street Seven, az Isten Háta Mögött és a Subscribe is befejezte a közös zenélést. Utóbbiból ketten, Anga-Kis Miklós és Csongor Bálint a keményebb zenék felől a könnyedebb hangzás felé eveztek, vagyis inkább hajóztak, a részben a Subscribe romjain alakuló Useme első klipdalának címe ugyanis a Felhővitorlás, és az Indexen lehet először megnézni. 

Tovább

Újabb jogdíj jár a zenészeknek januártól

2016. január 12., 14:29 Módosítva: 2016.08.16 12:33
1

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) legújabb díjszabása szerint a kiadók újfajta díjat is kötelesek fizetni a zenészeknek. A jogdíjban elsőként az 1963-64-ben készített hangfelvételek előadói részesülhetnek, mint például Aradszky László, a Bergendy együttes, Harangozó Teri, az Illés együttes, Koncz Zsuzsa, Koós János, Kovács Kati, Máté Péter vagy Melis György.

Tovább