Zenei tolmácsként tekintek magamra

2015. szeptember 11., 19:36 Módosítva: 2015.09.12 16:09
361
Dave Lombardo a nyolcvanas években letette névjegyét a Slayer dobosaként. Korunk legegyedibb hangú és legkeményebben dolgozó dobosával beszélgettünk budapesti koncertje előtt kubai zenéről, a metálban idegen improvizációról és a hogy miért cipeli a mai napig a saját dobját, ha új zenekart alapít.

Milyen volt Kubában felnőni? Nagyon kevés információ van az életed korai szakaszáról. 

Igen, ez azért van, mert 2 éves voltam amikor átköltöztünk, így nekem nincs szinte egyáltalán emlékem. 

A dobolásodban viszont nagyon erősen jelen vannak a kubai hatások. A tamjaid gyakran szólnak úgy mintha bongók lennének és ritmikában is nagyon sok képletet használsz, ami ennek a kultúrkörnek a zenéjét jellemzi. Ezek hogyan jöttek be a dobolásodba? 

Ugyan elköltöztünk Kubából, de szüleim nagyon sok kubai zenét hallgattak, sőt szinte kizárólag azt, így ezek olyan ritmusok, amik később inspiráltak amikor elkezdtem dobolni és szinte hogy az anyatejjel szívtam magamba ennek a zenének a ritmikáját. A latin-jazz vagy a salsa a legkorábbi és legmeghatározóbb hatásom. 

Ezek olyan zenék amiket még mindig hallgatsz? 

Természetesen. Nagyon sok ilyen jellegű zenét hallgatok most is a turnén. Irakere az egyik ilyen. Chucho Valdes egy elképesztő zongorista. Mongo Santamaria régi klasszikus latin jazz. Tito Puente Puerto Rico-ból is nagy kedvenc, de igazából annyi mindent hallgatok, annyi különböző stílust kubai és latin zenéken kívül és belül, hogy azt gondolnád megvagyok bolondulva. 

Tovább

Itt a pécsi kosaraslányok új himnusza

2015. szeptember 8., 15:45 Módosítva: 2015.09.08 21:38
809

Ahhoz képest, hogy nemrég új stúdióalbumot jelentetett meg a Supernem, most még egy új számot hoztak ki, méghozzá rögtönvideoklippel, ami most debütál a Stenken. A Győzelem című dal ráadásul azért is különleges még, mert a PINKK Pécsi 424 női kosárcsapat indulójának készült, így a klip is leginkább a sportról szól.

Tovább

Sam Smith énekli az új Bond-dalt

2015. szeptember 8., 10:06 Módosítva: 2015.10.05 09:40
2

Sam Smith (Money On My Mind, a Latch vokálja) fogja énekelni az idén érkező Spectre című Bond-film főcímdalát, a Writing's On The Wallt, erősítette meg a film két producere. Habár Smith nagyon sokáig tagadta, hogy övé a megtiszteltetés, tegnap kirakott egy olyan Instagram-fotót, amin Spectre-logóval ellátott gyűrű van a kezén.

Tovább

12 zeneszerző király

2015. szeptember 8., 08:38 Módosítva: 2015.09.14 09:33
241

Csókolom, ez itt a Múltcore, a Stenk zenetörténeti sorozata, amit a múlt héten a trubadúroknál hagytunk abba. Szóba került ott az angolok legendás uralkodója, Oroszlánszívű Richárd, aki remek dalokat írt, az egyiket meg is hallgattuk. De nem csak ő volt ám az egyetlen zeneszerző király!

Előtte is, utána is többen írtak dalokat, szimfóniákat, operákat és jazzszámokat, ráadásul ezeket akár ma is meghallgathatjuk. Az alábbi listában vannak egészen kicsiny, elfeledett országok uralkodói, de angol, svéd, portugál, sőt három magyar király is!

Döntsétek el: szerintetek jobb politikusok vagy zeneszerzők voltak-e? 

Tovább

A meztelen lány valami rosszra készül

2015. szeptember 7., 15:17 Módosítva: 2015.11.17 12:28
718

Island of Promise címmel nemrég debütált az MR2 Petőfin Belau első dala Hegyi Dóri közreműködésével, amihez most készült egy videoklip is. Az egyetlen egy snittből álló folyóparti kisfilmben egy fiatal lány (Tóth Bori) ébred fel egy vízen úszó lakóautóban, majd meztelenül átsétál a túlpartra, de ennél többet inkább nem mondunk. (Ő is szerepelt egyébként Monkeyneck legutóbbi klipjében is.)

Tovább

Feloszlik a Leander Rising

2015. szeptember 7., 11:43 Módosítva: 2015.09.08 09:20
144

Öt év után feloszlik a Leander Rising, a Youtube-népszerűségben rendes koncertzenekarrá váló popmetál együttes. A hírt a Facebook-oldalukon jelentették be, ahol külön nem részletezték a feloszlás okát. A Leander Rising még lenyom egy őszi turnét, majd decemberben búcsúzik egy nagykoncerttel a Barba Negrában.

Sziasztok! Egy szomorú hírt kell megosztatnunk veletek. Nehéz szívvel, de közös megegyezéssel arra a döntésre...

Posted by Leander Rising on Sunday, September 6, 2015
Tovább

A ponyvahős és az A-ha is visszatért

2015. szeptember 6., 11:54 Módosítva: 2015.09.06 18:21
15

Közeleg az őszi albumdömping, lassan megérkeznek a tényleg izgalmas nagylemezek. Ilyen például Dan Auerbach Black Keys-frontember új zenekarának, a The Arcsnak a bemutatkozása, amit meg is választottunk a hét lemezének.

Az már egészen más kérdés, hogy a FIDLAR kaliforniai garázspunk banda még náluk is jobb, sőt, maximális pontszámot kaptak, de Lou Barlow Dinosaur Jr.-alapító és a Yo La Tengo is kitett magáért. A klassz lemezek mellett meghallgattunk két jóval gyengébbet is, az egyik Rick Ross gengszerrapper, a másik pedig nem más, mint az A-hA, akik - ki tudja miért - még mindig léteznek.

Tovább

Keith Richards: A rap a botfülűek zenéje

2015. szeptember 4., 15:59 Módosítva: 2015.09.04 22:43
108

Úgy látszik,  Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa bevett egy nagyobb adagot a Leszarom tablettából, hiszen pár héttel azután, hogy egy rakás szemétnek nevezte a Beatles Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát, elmondta őszinte véleményét a rapzenéről, a Metallicáról és a Black Sabbathról is.

A rockzene unalmas puffogásnak hangzik nekem. A legtöbb zenekarnak fogalma sincs a ritmizálásról. Milliók vannak odáig a Metallicáért és a Black Sabbathért. Szerintem meg egy nagy vicc mindkettő. 

A rock és metál ekézése után rátért a rapre is.

A rap az a sok beszédnek sok az alja kategória. Az egyetlen kézzelfogható eredménye, hogy kiderült, mennyi botfülű ember létezik. Ezeknek elég egy dobütem, meg egy fickó aki valamit üvölt rá, és máris boldogak. Óriási felvevőpiac ez, olyan emberekkel, akik két hangot nem képesek megkülönböztetni egymástól.

Tovább

Több helyről betámadták Taylor Swift új videóklipjét

2015. szeptember 3., 16:00 Módosítva: 2015.09.04 11:43
3

Nagyon sokan támadják Taylor Swift új videoklipjét, bár maga az énekesnő még nem szólalt meg a témában. Az énekesnő Wildest Dreams című klipjét Afrikában forgatták, és nagyon sokan azzal vádolják, hogy a videó nem mást, mint a fehér gyarmatosítók fantáziája Afrikáról. Nem elég, hogy feketék nincsenek benne, de az egész klip egy fehérek által uralt világot mutat be egy háborítatlan afrikai környezetben, vadállatokkal.

Tovább

Megasztárok írják a Spongyabob-musicalt

2015. szeptember 1., 14:19 Módosítva: 2015.09.01 15:20
4

Spongyabob Kockanadrág kalandjai a tévé és a mozi után eljutnak a színpadra is, ugyanis jövőre bemutatják a Broadwayen a rajzfilmsorozat alapján készült musicalt is. Az Entertainment Weekly robbantotta a hírt, hogy pontosan kik is írják hozzá a dalokat:

Tovább

Ez nem a változás szele, ez a Scorpions!

2015. szeptember 1., 12:08 Módosítva: 2015.09.01 15:54
55

A popzene történetének legborzasztóbb lemezborítóit szállító kőkemény német rockzenekar február 29-én fellép a Papp László Budapest Sportarénában. Jelenleg a 19. albumukkal, fennállásának 50. évfordulóját ünnepelve turnézik Klaus Meine, Rudolf Schenker és Matthias Jabs, a turné során útba ejtik Magyarországot is, úgyhogy nálunk is fel fog csendülni ismét a Winds Of Change meg a Rock You Like A Hurricane.

Tovább

Mihez kezdjünk két nővel az ágyban, ha macskával támadnak ránk?

2015. szeptember 1., 10:37 Módosítva: 2015.09.01 17:41
184

Az a helyzet, hogy annyi hamisan romantikus regényt, képet, filmet, meg neostílusú épületet olvastam és láttam a középkorról, hogy a végén szinte el se hittem, hogy tényleg léteztek trubadúrok. Mármint olyanok, amilyeneknek gyerekkoromban képzeltem őket.

Hogy egy nemes lovag hátán hangszerével, övében kardjával várról várra vándorol, és mindenhol előadja szerzeményeit? Hogy egy herceg vagy egy király (!) páncélt ölt, és elmegy valami szent háborúba? Aztán hazafelé elfogja egy ármányos ellenfele, s ő a fogságban szépséges dalokat ír? És persze a csajok elolvadnak tőlük?

Nos ezek az emberek tényleg léteztek, és bármennyire szánalmasan hangzik,  erről az győz meg leginkább, hogy ott a nevük a cédéborítókon vagy a Spotify-on tracklistemen. Valahol ma sem tudom felfogni, hogy

Oroszlánszívű Richárd nem csak egy mesehős a Robin Hoodból, hanem egy hús-vér dalszerző, mint John Lennon vagy Lovasi András. 

Csak egy icipicit pengeti maibb hangzással legnagyobb slágerét Owain Phyfe, és az egyből simán elmegy rockballadának:

Írta mindezt 1193-ben, amikor épp a Duna-parti Dürnstein várában raboskodott az álnok Lipót fogságában. Na de ne szaladjunk előre az időben. És persze ne feledkezzünk meg a címben beígért macskákról sem!

Tovább

A Womexet is betámadták a magyar kerítés miatt

2015. szeptember 1., 08:14 Módosítva: 2015.09.30 15:39
13

Német zenerajongók kérték számon erélyes hangon a Facebookon a berlini Piranha Womexet, hogy idén miért pont a bevándorlóellenes, déli határvonalán drótkerítést építő Magyarország fővárosában, Budapesten kerül megrendezésre az a World Music Expo, ami pont a zene és a kultúrák határok nélküliségéről kellene, hogy szóljon.

Tovább

Nem akarok blueszenésszé válni

2015. szeptember 1., 00:48 Módosítva: 2015.09.01 11:39
189

A 2010-es évek egy legmeglepőbb rockzenei jelensége volt, hogy közel 10 év után a mainstream könnyűzene felfedezte magának a Black Keyst. Az ohiói bluesrock duó az első nagy áttörés után pillanatok alatt a világ legnagyobb kortárs zenekarai között találta magát, aminek végül hét Grammy-díj lett a vége. Patrick Carney és Dan Auerbach sikersztorija a mai modern popipart ismerve egészen furcsa, hiszen tipikus antisztárokról van szó, akik zeneileg a totális ellentétét képviselték annak, ami a 2010-es évek lakossági ízlését meghatározta.

Mára a Black Keys vitán felül ott van a legkeresettebb 10 rockzenekar között, Dan Auerbach énekes-gitáros pedig nemcsak előadóként, de producerként is meghatározóvá vált. Hamarosan megjelenik egy új lemeze, amit nem a Black Keysszel és nem is szólóban ad ki, mi pedig lehetőséget kaptunk, hogy 20 percet beszélgessünk vele telefonon a The Arcs side projectről, boxolásról, hiphopról és arról, miért nem szereti már szalagra rögzíteni a zenéit.

Tovább

Lemaradt az MTV-gáláról? Elmeséljük 13 animgifben!

2015. augusztus 31., 11:54 Módosítva: 2016.01.11 11:47
242

Taylor Swift négy díjjal szétnyerte magát az MTV nevű, zenecsatornából lett reality adó hétvégén megrendezett gáláján, ahol övé lett a legjobb női előadónak, a legjobb popvideónak, a legjobb kollaborációnak és az év videójának járó aranyűrhajós szobrocskája (az eseményt itt foglaltuk össze).

De az MTV Video Music Awards igazából sohasem a zenei díjakról szólt (arra ott van a Grammy-gála), hanem a látványosan és botrányos showműsorról. Amiről idén az őrültebbnél őrültebb, semmit sem takaró jelmezekben parádézó házigazda, Miley Cyrus gondoskodott, és ezzel méltó örököse lett a korábban ugyanitt Britneyvel csőröző Madonnának és a húsruhában domborító Lady Gagának, és persze Mileynak is volt már egy emlékezetes twerkelése az MTV-gálán).

Nem látta az idei show-t? Elmeséljük 13 animgifben!

Miley Cyrus pszichedelikus ruháiból mondjuk egy külön válogatást is lehetne csinálni - annyi azonban mindegyikben közös volt, hogy bármikor eljátszhatna bennük egy vad űramazont valami B-kategóriás sci-fiben:

Fotó: Music Television / giphy.com

Vagy akár az új Nénit a Mad Max 3 remake-jében:

Fotó: Music Television / giphy.com
Tovább

Ribanckodásról és ribancozásról szólt az MTV VMA-gála

2015. augusztus 31., 07:47 Módosítva: 2020.09.01 09:20
245

Ha valaki azt hitte volna, hogy Miley Cyrus nem úgy fog viselkedni az MTV Video Music Awardson, ahogy az elmúlt években, csak azért, mert ő vezeti az élő műsort, akkor rögvest a vörös szőnyeges bevonuláson megtudhatta, hogy téved: Cyrus testét nagyjából 20 négyzetcentiméternyi anyag takarta, ebből jutott egy kicsi a mellbimbóira és a seggére is, de csak mértékkel. Ehhez a műsorhoz viszont ez pont úgy hozzátartozik, mint az, hogy Kanye West élőben fenyegesse meg a világot azzal, hogy elindul a következő elnökválasztáson.

Amikor az MTV még zenével foglalkozott, és adása nagy részét videoklipek és zenei témájú műsorok tették ki, akkor találták ki, hogy lesz nekik is egy gálájuk, a Video Music Awards, azaz VMA, amit viszont nem abba az irányba visznek el, mint a Grammyt, ami egy nagy presztízsű, fontos díjkiosztó, hanem rámennek a fiatalokra, és azt adják neki, amire kíváncsiak. Ha egy Fartman-jelmezes Howard Sternt akarnak, akkor azt kapnak, ha pedig minél kevesebb ruhába öltözött sztárokat, akkor azt. Itt nincs dresscode, mindenki azt vesz magára, amit akar - Kanye West világosbarna térdgatyában jött, felesége, Kim Kardashian meg a nyugdíjasok kezében gyakran látható barna bevásárlószatyornak öltözött, Chrissy Teigen igyekezett minél kevesebb ruhából minél több másodlagos nemi jelleget kivillantani és így tovább.

Tovább

Aki Ramones-dobos akar lenni, pokolra kell annak menni

2015. augusztus 31., 00:13 Módosítva: 2016.08.12 17:41
124
A Ramones 22 évéből 15 évet dobolt végig Marky Ramone, aki hamarosan Budapestre is elhozza a nagy punkklasszikusokat. A mára legendássá vált zenekar tagjai sosem voltak könnyű helyzetben, a dobosaiknak pedig talán még nehezebb dolguk volt. Marky ugyan nem volt alapító tag, végül mégis ő vált be a legjobban a csapat számára. Pedig súlyos alkoholizmusa miatt egyszer kidobták a bandából, aztán később visszavették, majd végig velük maradt. Marky a Ramones feloszlása és zenésztársai halála után sem tud lenyugodni. Tovább zenélt, könyvet írt, utcai kajáldát nyitott, és saját tésztaszószt is piacra dobott.

Marc Steven Bell – vagy ahogy talán többen ismerik: Marky Ramone – az ötvenes évek alatt született Brooklynban. Gyerekkoráról nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy Flatbushban nőtt fel, apja egy libsi dokkmunkás volt, anyja pedig a Brooklyn College zenei könyvtárát vezette, így már kissrácként könnyedén hozzáférhetett mindenféle zenékhez . Gyerekként azért valószínűleg számára sem volt fenékig tejfel az élet, későbbi zenésztársa, Dee  Dee  Ramone (született: Douglas  Glenn  Colvin) legalábbis egyszer azt nyilatkozta:

Nyomorúságos alaknak kell lenni ahhoz, hogy valaki bekerüljön a Ramonesba.

Dee Dee az állandó drogozás és hazudozás mellett például az 53. utca és a 3. sugárút sarkán hímringyóskodott, a hórihorgas Joey pedig már gyerekként is kitaszított és zárkózott figura volt, akire ráadásul még a környékbeli kemény csávók is állandóan vadásztak. Például Johnny Ramone is (polgári nevén: John William Cummings), aki már ifjúságában is rendkívül erőszakos személyiség volt, más kölyköket vert meg, elvette a pénzüket, az épületek tetejéről pedig tévéket dobált a járókelők lába elé.

Tovább

Ami a Voltra és a Szigetre bőven elég volt

2015. augusztus 30., 11:15 Módosítva: 2015.12.29 08:52
146

Nem véletlenül lépett fel az idei Szigeten a Foals, hiszen - többek között - azt a negyedik albumát turnéztatta, ami most ezen a héten jelent meg mindenhol, így nálunk is ez lett A hét lemeze. Ebből kiderül, hogy a már rég óta zajló átalakulásban hol áll a zenekar és lehet-e egyáltalán brit indie-nek egyszerűsíteni. A Foals mellett lesz szó a 22. Motörhead-albumról, a Beach House-ról, ausztrál garázspunkról (Royal Headache), amerikai death metalról (Nile), illetve a Destroyerről és a Knowing You Projectről az eheti hét lemezében.

Tovább

Nem azért megyünk külföldre, hogy eljátsszuk a rocksztárt

2015. augusztus 28., 22:52 Módosítva: 2015.11.28 11:17
350

A Tankcsapda több mint 25 éve járja az országot, turnéztak a legkisebb helyeken és a legnagyobb fesztiválokon is, aztán szépen lassan elkezdtek Európában is jelen lenni, főleg ott, ahol sok magyar él. Játszottak Németországban, Ausztriában, Angliában, Norvégiában, Franciaországban és Dániában, de voltak már Tel-Avivban is. Az idei nagy lépésük egy első látásra nagy falatnak tűnő amerikai miniturné lesz – erről, és úgy általában a magyar zenekarok külföldi létjogosultságáról kérdezgettük Lukács László basszusgitáros-énekest és Fejes Tamás dobost.

Milyen volt az idei fesztiválszezon?

LL: Sűrű. Játszottunk a Volton, az EFOTT-on, a Campuson, legutóbb a Strand Fesztiválon meg egy csomó másik helyen is.

Zamárdiban az idő nem tett be a koncertnek?

LL: Nem. A Strand kifejezetten jó buli volt, ugye ez múlt hétvégére esett, a viharok meg az esős idő meg a hét közepére már elmúlt. Sokan voltak, és tényleg jó koncert volt.

A Szigetet viszont ismét kihagytátok. Miért?

LL: Azért nem voltunk, mert nem találtunk olyan idősávot, illetve fellépőt, akivel a Tankcsapdát össze lehetett volna párosítani.

FT: Az a lényeg, hogy a Sziget is akarta, meg mi is akartuk, de nem jött össze. Amit mi akartunk, az nekik nem volt jó, és fordítva. Van ilyen. Tárgyaltunk, nem jött össze, ennyi. Többször beszéltünk, néztük az idősávokat, de van egy szint, ami alá mi nem megyünk.

LL: A viszonyunk továbbra is kiváló, a Sziget-csoport minket érintő három fesztiválja közül kettőn, a Volton és a Strandon is játszottunk, szóval nem arról van szó, hogy rosszban lennénk.

Tovább

A negyven éves Motörheadet Los Angeles városa is kitüntette

2015. augusztus 28., 10:49 Módosítva: 2015.12.29 08:52
115

Egy walesi, egy svéd és egy angol rockzenész állt kissé megilletődötten a Los Angeles-i városi tanács előtt tegnapelőtt, amikor is a város fejet hajtott a 40. éves Motörhead munkássága előtt. Megérdemelték. Lemmy mondjuk elmondta, hogy mivel egyikük sem amerikai és hármójuk közül csak ő lakik LA-ben, így különösen nagy megtiszteltetés az emléklap, amit majd a laksában a falra akaszthat. Az ülésterembe erre az alkalomra beeresztettek pár rajongót is, akik kicsit kurjongattak, meg csinálták a fesztivált, de alapvetően jó hangulat volt.

A zenekarnak meg innen is gratula, és ugyan Lemmy egyre ijesztőbben néz ki, de jó hír, hogy már csak vodka-narancsot iszik, és állítólag lement heti egy doboz cigire (a napi kettőről). A Motörhead új, Bad Magic című albuma ma jelenik meg egyébként.

Aviciire és a Major Lazerre vigad a magyar

2015. augusztus 28., 08:30 Módosítva: 2015.12.09 17:07
1

A Szigeten fellépő Avicii a Waiting For Love című számával, a Hajógyárin szintén fellépő Major Lazer és DJ Snake pedig  a Lean Onnal igázta le a magyar slágerlistákat. A két szám elég nagyot versenyzett a különböző listákon: a rádiós top40 első helyén a Waiting For Love áll, a Lean On ugyan itt csak a negyedik, ám az Editors' Choice rádiós játszási listán viszont már legelől végzett, maga mögé utasítva ezzel Avicii dalát. Sőt, a Major Lazer a streames és a dance kategóriákban is a lista élére tört – a Waiting For Love mindkét versenyben a harmadik helyet kaparintotta meg.

Tovább

Taylor Swift és Lisa Kudrow együtt énekelte a Büdös macskát

2015. augusztus 27., 15:34 Módosítva: 2015.08.27 21:52
45

Miközben nálunk a Jóbarátok legyőzte a magyar helyesírást, Taylor Swift továbbra is az ötödik, Tour című lemezét turnéztatja szerte a világon, és közben a koncertsorozat eddigi legmenőbb pillanatára is sor került: a fiatal énekesnő a Jóbarátok Phoebe-jét alakító Lisa Kudrow oldalán játszotta és énekelte el a 21 éve indult sorozat talán legfontosabb dalát, a Büdös macskát.

A nem mindennapi pillanatokról nagyjából ezerféle szögből készültek felvételek, mi ezekből most csak egyet mutatnánk, mert annyira azért nem jó minőségűek. Kudrow egyébként később arról posztolt a Twitter-profilján, hogy szerinte Swift a legklasszabb ember, akihez valaha szerencséje volt.

Tovább

Óriási sztárparádéval jön vasárnap az MTV VMA

2015. augusztus 27., 11:47 Módosítva: 2015.08.27 15:22
6

Kiderült, kik fogják szórakoztatni a közönséget a vasárnapi MTV Video Music Awards alatt. A fellépők között ott van Pharrell, Demi Lovato, The Weeknd, Tori Kelly,  A$AP Rocky, a Twenty One Pilots, valamint Macklemore és Ryan Lewis is. Rajtuk kívül még két további fellépőt is bejelentenek majd, a spekulációk alapján Justin Biebert és Nicki Minajt. (Bieber időközben biztossá is vált, ő a What Do You Meant fogja előadni.)

Sőt, már a Michael Jackson Életmű-díj várományosát is ismerhetjük, ő Kanye West lesz. Tavaly ezt az elismerést Beyoncé kapta, a díjat pedig férje, Jay-Z és lánya, Blue Ivy Carter adta neki át. Emiatt most többen is azt remélik, hogy Kanye neje, Kim Kardashian és lányuk, North West is ott lesz majd a VMA színpadán.   

Tovább

A Star Trek találkozik Flash Gordonnal

2015. augusztus 26., 15:10 Módosítva: 2015.08.27 01:09
301

Szeptember elején jelenteti meg a második nagylemezét a Babel, akiknek elkészült egy baromi menő videoklipjük az Out of Reach c. számukhoz. A videót Szabó Áron rendezte, és le sem tagadhatná a '70-es, '80-as évek amerikai popkultúráját, van itt mindent Flash Gordon-hatásoktól He-Man-akciófigurákon át a Star Trek legénységére hasonlító zenekartagokig. A dal egyébként kísértetiesen hasonlít a Queens of the Stone Age A Song For The Dead c. számára, ami azért sem lehet véletlen, mert Facebookjukon Josh Homme frontember is fel van sorolva inspirációként, ahogy a sajtóanyagban is megemlítik a QOTSÁ-t. Az állati szórakoztató, full retró videó most nálunk látható először és lazán simán az idei év egyik legjobb magyar klipje eddig.

Tovább

Megint lesz Slash-koncert az Arénában

2015. augusztus 26., 10:46 Módosítva: 2015.08.26 14:57
380

Úgy tűnik Slash egyszerűen nem akar szabadulni Magyarországtól, hiszen a 2013-as arénás fellépése és az idei voltos koncertje után most novemberben ismét Budapesten zenél. A Guns N' Roses korábbi gitárosa a Myles Kennedy & The Conspirators formációval jön ismét az új, World On Fire c. albumuk turnéjának részeként. A koncert ismét a Budapest Arénában lesz november 18-án, a jegyértékesítés pedig augusztus 28-án kezdődik. A sajtóközleményben kiemelik, hogy limitált számban értékesítenek belépőket a színpad előtti állóhelyekre, szóval aki testközelből látná a gitározó cilindert, annak érdemes sietni.

Tovább

Eminem és a Nirvana kiállta az idő próbáját

2015. augusztus 26., 10:37 Módosítva: 2015.08.26 15:16
22

Bár a zeneipar tömegével gyártja a nagy slágereket, ezek kifutási ideje azonban többnyire véges, és rövidesen sokuk feledésbe merül, vagy kellemetlen nosztalgiadiszkók, retró- és trashbulik himnuszaivá válik. Akadnak azonban olyanok is, amelyek kiállják az idő próbáját, és nemcsak évek, hanem akár évtizedek múltán – mindenféle irónia nélkül – is sokat hallgatjuk őket.

A slágerlisták egyik legnagyobb hibája talán az volt, hogy mindig csak az éppen aktuális dalokat  szerepeltették, amivel csupán a tömegízlés pillanatnyi állapotát tükrözték, ám a Spotify felbukkanása után már új zenefogyasztási mérésekre is lehetőség nyílik. Erre vállalkozott a Polygraph nevű oldal is, ami kigyűjtötte a kilencvenes évek slágerlistás opuszait, majd a streamingszolgáltatás statisztikáira alapozva sorrendbe rendezte őket, és a lejátszások száma alapján látványos infografikán helyezte el azokat.

Tovább

Leslie Mandoki helyett háromszor jöhetett volna Snoop Dogg

2015. augusztus 25., 13:24 Módosítva: 2015.08.26 09:37
1705

A 444.hu megkérdezte a Várkert Bazárt, hogy mennyibe került Leslie Mandoki, vagyis a Man Doki Soulmates Várkert Bazárban tartott, augusztus 21-i koncertje, majd miután onnan egyáltalán nem jött válasz, a Miniszterelnökséghez fordultak, amelynek válaszából kiderült, hogy:

a koncertet a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezte. A fellépés összesen nettó 94 millió forintba került.

Tovább

Ön híres DJ? Akkor hülyére keresi magát!

2015. augusztus 25., 09:49 Módosítva: 2016.08.18 13:06
229

A Forbes magazin, ahogy tavaly, idén is összeszedte, hogy nagyjából mennyit keresnek legismertebb DJ-k, az első néhány pedig így néz ki:

Tovább

Courtney Barnett: Nobody Really Cares If You Don't Go To The Party

2015. augusztus 24., 13:00 Módosítva: 2015.08.24 19:31
4

I wanna go out but I wanna stay home

– popdal refrénje még soha nem foglalta össze tökéletesebben mindannyiunk átlag szombat estéjét – na jó, minden egyes estéjét –, mint Courtney Barnett már címében is imádnivaló Nobody Really Cares If You Don't Go To The Partyja. Az ironikus szövegeivel mindenkit magával ragadó 28 éves ausztrál énekesnő legújabb kislemezdalához Londonban, az utcán forgatott klipet: a rajongóit erről természetesen jó előre értesítette, és még a videójába is bekerültek mobilkamerás, amatőr felvételek.

Tovább

A zsonglőrködés a legpunkabb dolog a világon

2015. augusztus 24., 00:31 Módosítva: 2015.10.31 01:29
292
Greg Bennicknél kevés aktívabb és sokoldalúbb ember él a földön. Tizenévesen zsonglőrnek készült, majd beszippantotta a punk-hardcore szubkultúra és megalapította saját zenekarát, a Trial-t. Amikor a zenekar feloszlott, spoken word előadásokkal turnézott, amelyben ötvözte a punk-hardcore energiáját és kritikusságát a zsonglőrködéssel, párhuzamosan pedig egy több rangos díjat is elnyert dokumentumfilm, a Flight from Death producere volt. Jelenleg az újjáalakult Trial mellett egy Haiti-t újraépítő nonprofit szervezetet vezet. Budapesti koncertje előtt beszélgettünk vele.

Egészen pár órával ezelőttig úgy volt, hogy nem tudunk interjúzni, mert teljesen elment a hangod. Milyen hatással van rád és a szervezetedre az intenzív turnézás? 

Ha egy profi turnén vagy, ahol sok pénzt termelsz, semmin nem kell izgulnod. Van valaki aki vezeti a buszodat, még a cipőfűződet is szinte beköti valaki, így azon pláne nem kell izgulnod, hogy elszáll a hangrendszer, vagy technikai bonyodalmak adódnak. Mi viszont egy hardcore zenekar vagyunk, és nem ritka, hogy megjelenünk a helyszínen, ahol a szervező azt mondja, hogy 15 perce foglalták be a házat, ahol a koncert lesz és nincs hangcucc. A bizonytalanság természetes velejárója ezeknek a koncerteknek és pár napja például nem volt énekmonitor, ami számomra mindig nagy kihívás, mert hajlamos vagyok túltolni a hangomat, hogy halljanak és ezt történt most is. Tegnap pedig a By The Grace Of God koncertje alatt elszállt a teljes hangcucc. Kigyulladt az egész. Azt hittem egy pillanatra a Kiss játszik. Utánuk jöttünk mi a Trial-lel és úgy játszottunk, hogy a hangcucc egyáltalán nem, a monitor meg alig működött. Alapból fizikailag megterhelő koncerteket adunk minden nap, amit megbonyolítanak ezek a körülmények, és akkor ennek tetejébe vannak általános dolgok. Nem alszol rendesen. Hol a buszban, hol valakinek az asztala alatt pihensz meg, mikor hogy jön ki. Aztán vagy lerobbansz vagy bekattansz úgy, hogy fel akarod gyújtani magad. Ha jól számolom ettől pont három napra vagyok. 

Tovább