A mai rapperek már nem elég kemények

2015. augusztus 23., 12:52 Módosítva: 2015.08.23 17:10
4

Klassz időket élnek azok a raprajongók, akik képtelenek elengedni a '90-es éveket. Először Dr. Dre hoz ki új nagylemezt 16 év után, most meg Method Man rakott össze végre egy friss szólót úgy, hogy utoljára ilyenre 2006-ban volt példa. Az már egészen más kérdés, hogy a két album között sok szempontból ég és föld a különbség, ezért is választottuk A hét lemezének a Meth Labet. A Sziget miatt egy hetet csúsztunk, így egy rengeteg más albumon is túl vagyunk, többek között meghallgattuk az új Fratellist, visszamentünk az ezredfordló legsötétebb sarkaiba a P.O.D.-vel és a Disturbeddel, de írunk még Bon Joviról, az ex-Gallowsos Frank Carter új bandájáról, sőt, még a Kárpátiáról is!

Tovább

Hallgatnám: The Libertines: Anthem For Doomed Youth

2015. augusztus 23., 11:06 Módosítva: 2015.08.24 19:32
5

A napokban két új dalt is kirakott a Youtube-ra a The Libertines a szeptember 4-én megjelenő nagy visszatérő lemezükről, az Anthems For Doomed Youth-ról, a majdnem-címadó szám mellett a Glasgow Coma Scale Blues-t. Előbbi egy remek, nosztalgikus hangulatú, simán kislemez-esély szám, amit Pete Doherty és Carl Barat rajongói már most imádnak, és egészen biztos, hogy a koncertek egyik új nagy együtténeklős kedvence lesz. A dal (és az album) a címét egyébként egy 20. század eleji brit költő, Wilfred Owen verséről kapta, aki katonaként az első világháború szörnyűségeit írta meg – aztán ő maga is meghalt 1918 végén.

A Glasgow Coma Scale Blues pedig az együttes eddigi talán leginkább önéletrajzi ihletésű dala, a dalszövegben az együttes 2004-es feloszlása körüli balhékra van több utalás – melyeknek a csúcsa egyértelműen az volt, amikor a napi crack- és heroinadagjának fedezésére a már teljesen lecsúszott Doherty betört Barathoz és kirabolta a lakását. Most Doherty és Barat olyan sorokat dob egymásnak, mint hogy “You think it’s easy with a best friend who deceives me?”, “Yeah I see you – in fact I’m looking straight through you”, na meg a refrénben a “dream shared and pulled apart/One dream broken by two Libertines”.

Dohertyék beharangozó kislemezdala, a Gunga Din (az inspiráció ismét irodalmi és ismét egy katonavers, ezúttal Kiplingtől) ugyan nem szakította be a slágerlistákat, de már ott lehtett érezni, hogy a visszatérésük szerencsére elég erősre sikerült. Az ahhoz a dalhoz készült videó pedig a világ összes létező tudatmódosítójára ráfüggő, leszokó, majd újra ráfüggő Dohertyék világát szinte dokumentumfilmszerűen mutatja be:

A Libertines-rajongók egyébként eléggé el vannak kényeztetve idén a hosszú várakozás után, hiszen Barat másik bandája, a Carl Barat and The Jackals az év elején szintén kijött egy lemezzel: a Let It Reignt eléggé szerették a kritikusok, mi is.

20 év után kibékült egymással Slash és Axl Rose

2015. augusztus 23., 10:44 Módosítva: 2017.07.11 12:23
4111

Ugyan a Guns 'n Roses még mindig aktív, de Axl Rose-on kívül már csak beugró zenészek alkotják az együttest, akik közül a két gitáros, DJ Ashba és Ron Thal idén júliusban hagyták ott a bandát. Talán ez lehetett az a pont Axl Rose életében, amikor rájött arra, hogy lehet ez így nem mehet tovább és ideje végre kibékülniük Slash-sel, akivel évek óta nincsenek beszélő viszonyban. A svéd Aftonbladet készített interjút a legendás gitárossal, aki elismerte, hogy valóban ismét jó kapcsolatuk Axl Rose-zal és nagyon örül annak, hogy az eddigi rossz érzéseket sikerült a hátuk mögött hagyni.

Tovább

Egyperces néma csönd vezeti az osztrák slágerlistát

2015. augusztus 21., 09:51 Módosítva: 2015.08.21 16:58
39

Egyperces néma csönddel próbálja meg felhívni az ausztriai menekültek borzalmas életkörülményeire a figyelmet egy osztrák művész, a "dalnak" pedig akkora sikere lett, hogy első helyre került az ottani iTunes-toplistán, írja a The Local. Raoul Haspel a bécsi Traiskirchen menekülttáborral kapcsolatban "készítette" el a Schweigeminute (Egy perc csend) számot, aminek címe arra is utal, hogy a jelenlegi helyzetre egyszerűen nincsenek szavak. Haspel szerint megbukott az osztrák és az uniós bevándorlási politika, és a mostani állapotok méltatlanok az európai értékrendre nézve.

Tovább

150 ezer dollárért árverezik el a Beatles első lemezszerződését

2015. augusztus 19., 17:41 Módosítva: 2015.08.20 00:02
70

Ritka Beatles-emléktárgyak cserélnek majd gazdát egy szeptemberi árverésen, amelyen többek közt a zenekar első lemezszerződése is gazdát cserél majd, írja a Time. Egy hatoldalas, német nyelvű dokumentumról van szó, amely az 1961-es My Bonnie című szám felvételéről szólt. A mindössze 80 dolláros szerződés várhatóan 150 ezer dollárért fog elkelni a Heritage Auctions szeptemberre meghirdetett, New York-i árverésén.

A szerződést egy német producer, Bert Kaempfert ajánlotta fel az akkor éppen hamburgi klubokban zenélő csapatnak, amelyben akkoriban még nem Ringo Starr, hanem Pete Best dobolt. A dal ugyan nem tarolt a slágerlistákon, a gombafejeknek mégis sikerült vele felkelteni későbbi, szintén legendás menedzserük, Brian Epstein figyelmét, aki 1961. november 9-én meg is nézte őket a liverpooli The Cavern Clubban, ahol egyébként olyan előadók is zenéltek, mint a Kinks, a Rolling Stones, a Who vagy épp Elton John.

Tovább

Nem becsteleníthetik meg többé Nicki Minaj viaszszobrát

2015. augusztus 19., 16:35 Módosítva: 2015.08.20 16:27
8

Csak múlt héten adták át Nicki Minaj pucsító viaszszobrát a Las Vegas-i Madame Tussaud panoptikumban, a múzeumlátogatók máris tucatjával kezdtek el viccelődni az énekesnő másával, amit egyébként az Anaconda klipje inspirált.

Bár az énekesnőnek bejött a megtiszteltetés, a viaszszobor nem mindenkinek tetszett, Azealia Banks például a Twitteren fakadt ki. Azt kifogásolta, hogy Minajt épp abban a pózban örökítették meg, amiben, és szerinte sokkal szerencsésebb lett volna, ha egy álló viaszmás készül róla, ami egy mikrofont tart a kezében – ahogy az minden épkézláb énekesnőt megilletne.

Tovább

Szeptemberben kliptúladagolásban fogjuk végezni

2015. augusztus 19., 15:37 Módosítva: 2015.10.20 14:07
34

Első alkalommal versenyezteti meg a magyar (és magyar vonatkozású) klipeket a Magyar Klipszemle, amit szeptember 17-én és 18-án rendeznek majd meg a Toldi moziban. A kezdeményezés azt kifogásolja, hogy rengeteg jó magyar videoklip készül, azok azonban a legtöbb esetben nem kapnak több elismerést a YouTube-megtekintések számánál.

Ezen szeretnének most változtatni a szervezők, akik azt írják:

Célunk egy olyan itthon egyedülálló, független rendezvény létrehozása, ami ezen alkotások művészi értékét kiemelve, nagy vásznon prezentálja a média, a szakma és a közönség számára.

A versenyre bármelyik klipgyáros nevezhet, a kedvenc klipjeinket azonban nem nevezhetjük, legfeljebb akkor, ha mi vagyunk a rendezője, vagy kiadója, gyártócége, esetleg előadója.

Tovább

Ezeknek a szkinhedeknek semmi gondjuk a feketékkel

2015. augusztus 19., 15:04 Módosítva: 2023.06.13 10:43
1416

Egészen a kezdetekig nyúl vissza a Pannonia Allstars Ska Orchestra a legújabb klipjében, amiben az a Riger János is közreműködik, aki a zenekar legelső felállásában énekelt még annak idején.  A Részeg c. számhoz Horváth Viktor forgatott egy Ez itt Anglia (This Is England) inspirálta videót, ami most látható először.

Tovább

Letiltották Matisyahu koncertjét, amiért nem ismerte el Palesztinát

2015. augusztus 19., 15:03 Módosítva: 2015.08.19 19:23
14

A spanyol kormány szankciójára számíthat a Rototom Sunsplash nevű reggae-fesztivál, amiért letiltották az amerikai-zsidó származású Matisyahu fellépését, mert nem volt hajlandó elismerni a palesztin állam létezését. A spanyol kormány állásfoglalását Izrael is üdvözölte, írja a BBC.

A zenész egy Facebook-bejegyzésben írta le, hogy a fesztiválszervezők, az Izraelt és az izraeli termékeket bojkottáló Boycott, Divestment and Sanctions szervezet valenciai ágának nyomására, arra kérték őt, hogy a fellépése feltételéül fogalmazzon egy nyílt levelet, vagy készítsen egy videót, amelyben arról vall, hogy nem ismeri el a palesztin állam létezését.

Tovább

21. századi analóg férfiak

2015. augusztus 19., 12:16 Módosítva: 2016.07.14 09:31
120

Egy óra 15 perc alatt eljátszani 30 dalt nem lehetetlen, de nagyon oda kell tennie magát az embernek, hogy úgy összejöjjön a dolog, hogy ebbe beleférjen némi - jellegzetesen cinikus - átkötőszöveg, gitárhangolás és közönségénekeltetés/hergelés is. A Bad Religion nem az a zenekar ami az ilyesmitől megijedne, így az első olvasatra rövidke játékidőt olyan tömény tartalommal töltötte meg tegnap este a Budapest Parkban, hogy egy elégedetlen hangot sem hallottam a koncert után.

Pedig húzhatta volna a száját az ember, mert ugye esős idő volt, és ez valamiért a magyar koncertlátogató közönség egy részét menten arra készteti, hogy a) ne menjen el a bulira b) a rendezvényhelyszín Facebook-oldalán kérje számon, hogy miért nem fedett helyre vitték a koncertet, és tervezik-e (este hat körül írhatta be az érdeklődő a kommentet, a zenekar 20:45-kor kezdett) egyáltalán. Ha valakit ez zavar, az persze ne menjen koncertre, de tegnap este így is akadt vagy 2000 ember, aki jól akarta magát érezni, és nem érdekelte se az eső, sem a szél, sem pedig a koncert első harmadában minősíthetetlenül szóló cájg, ami úgy a 21st Century Digital Boy-ra állt össze igazán és a Suffer alatt szólalt meg először rendesen.

Tovább

100 milliós kár érte a magyar zeneipart

2015. augusztus 19., 09:51 Módosítva: 2015.08.20 12:15
239

Több hazai zenekar és előadó is jelezte: hangfalakat, hangszereket, számítógépeket, lámpákat, eladásra szánt cd-ket, tápegységeket és kábeleket tett tönkre a hétfőn este Budapestre lecsapó apokaliptikus vihar - írja a Bors.

A Katona József Színház Kamra stúdióját is elöntötte a pincébe bezúduló szennyvíz
A Katona József Színház Kamra stúdióját is elöntötte a pincébe bezúduló szennyvíz
Fotó: Szigetváry Zsolt

A lap szerint

  • beázott a Városliget melletti Dürer-kert, ahol több mint kétszáz ze­ne­kar, zenész és DJ (többek között Dobrády Ákos, a Depresszió, a Group and Swingn és a Kowalsky meg a Vega) tárolja a felszerelését és használja a próbatermeket,
  • milliós kár érte Czutor Zoltán XIII. kerületi stúdióját, tönkrementek a gitárjai, a számítógé­pe, a hangfalai, a szintetizátorai, a tápegységei és a kábelei,
  • és a vihar miatt elmaradt hétfő este az István, a király királydombi főpróbája.

Kevesebb dolguk volt a rendőröknek az idei Szigeten

2015. augusztus 18., 15:56 Módosítva: 2015.08.18 18:30
1

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint idén 24 százalékkal kevesebb volt a Szigethez kapcsolódó bűncselekmények száma, írja az MTI.

Tovább

A Távol-Kelet nem is olyan távoli

2015. augusztus 18., 15:05 Módosítva: 2015.08.18 16:41
73

A Kaposvár–Pécs-tengelyen alakult Kaktus még a legutóbbi indexes dalversenyen tűnt fel, amikor daluk nemcsak hogy odafért a legjobb harmincba, de a közönség még tovább is szavazta az első körből. A háromfős zenekar szeptemberben jelenteti meg a második EP-jét, amin a most nálunk bemutatkozó Kimono c. szám is szerepel majd, méghozzá a Passedből ismert Nizalowski Dóri közreműködésével.

Tovább

Ettől a lemeztől majdnem Edda-rajongó lettem

2015. augusztus 18., 11:56 Módosítva: 2015.08.18 23:59
204

Soha nem voltam oda különösebben az Edda Művekért. Nem azért, mert hülye vagy pénzéhes a Pataky, és illik utálni, csak egyszerűen nem találtam elég szellemesnek, amit csináltak. Sem a zenéjüket, sem a szövegüket.

Viszont a névválasztásuk szerintem telitalálat volt!

A művek szónak ugyanis van egy kis klassz ipari áthallása, ami egy kemény miskolci csapatnak jól áll. Pedig itt ugye nem gyárról, hanem irodalmi művekről van szó. Az izlandi legendákról, ami a 70-es években megint csak jól passzolt egy hard rock zenekarhoz. Arról nem is beszélve, hogy szerepel benne Attila is.

Na de hogy szólt vajon az igazi Edda? Meg egyáltalán mi az?

Tovább

Ezeket szerettük és nem szerettük idén a Szigeten

2015. augusztus 18., 00:44 Módosítva: 2015.08.18 15:10
271

Ahhoz képest, hogy két évvel ezelőtt hirtelen mindenki temetni kezdte a Szigetet, a fesztivál nemcsak talpra állt, de talán jobb formában is van, mint valaha. 2013-ban alig 360 ezren voltak a fesztiválon, és veszteséges is lett a Sziget, míg 2014-ben 415 ezren váltottak jegyet, és sikerült is nyereséget termelni, és jóval több magyarral lehetett találkozni, mint a korábbi években. Ez a trend idén is folytatódott: idén is nyereséggel zártak, és több mint 440 ezer jegyet adtak el. Úgyhogy a kőkemény hét végén fogtuk magunkat, és összevetettük a legklasszabb dolgokat a legidegesítőbb baromságokkal.

Tovább

A tévében teljesen kiszáradt a torkom

2015. augusztus 17., 17:52 Módosítva: 2015.08.17 20:40
91
A Future Islandsről azt írtuk korábban, hogy a világ legjobb frontembere ebben a zenekarban van, hiszen Samuel Herring színpadi mozgását hosszú oldalakon keresztül lehetne elemezgetni. Így alaposan belelkesedtünk, amikor a koncert előtt egy órával kiderült: mégis adnak interjút a Stenknek. Végül úgy alakult, hogy a Somersault Boy frontembere, a Szabó Benedek és a Galaxisok basszusgitárosa, Sallai László beszélgethetett velük.

A 2006 óta létező Future Islands már régóta a zenerajongók titkos favoritja, de igazán nagyot tavaly fordult velük a világ, amikor a legendás 4AD kiadóhoz szerződve kiadták Singles című lemezüket, amely nem érdemtelenül tanyázott a legtöbb év végi lemezlista élmezőnyében. A háromtagú Future Islandsre (élőben egy turnédobossal kiegészülve) a nyolcvanas évek szintipop-zenéi gyakorolták a legnagyobb hatást, amelyen csak hab a tortán Samuel Herring énekes sokszínű stílusa, aki mindent magába szívott a soultól a metálig.

A koncert előtt találkoztunk a Future Islands tagjaival, akik közül Samuel Herring volt a legközlékenyebb, így leginkább ő válaszolt a kérdéseinkre. A zenekar kisebb megszakításokkal június eleje óta turnén van, és most lényegében Európa és Amerika között ingáznak, mert ugyan a hónap végén már otthon, Baltimore-ban is koncerteznek, de szeptemberben ismét jönnek vissza Angliába játszani. Kicsit látszott is rajtuk, hogy már elég fáradtak. 

"A sok utazás eléggé ki tudja készíteni az embert. De nem akarok hazudni, ez az egyik legkirályabb meló a világon, csak amikor még fiatalabbak voltunk, akkor többet foglalkoztunk azzal, hogy jól érezzük magunkat. De mivel már szórakoztatnunk kell, ezért már megváltoztunk.

Én már nem is iszom olyan sokat!

A Future Islands karrierfordító lemeze, a Singles másfél évvel ezelőtt jelent meg, és azóta óriásit fordult a világ a zenekarral, pedig a Singles már a zenekar negyedik lemeze, és az azt megelőző években is szorgalmasan turnéztak. Samuel Herring úgy látja, hogy ez egy természetes folyamat volt, és szükségük volt ennyi időre, hogy igazán összeérjen a zenekar.

Tovább

Meghalt egy férfi a Szigeten

2015. augusztus 17., 13:10 Módosítva: 2015.08.18 10:58
517

Több órával a fesztivál zárása után, 11.30 körül egy letört faág okozott balesetet a Hajógyári-szigeten. Az éjszakai vihar miatt a III. kerülethez közeli ártéri erdő egyik fájának ága a nagy súlyú víz miatt szakadhatott le, és esett egy alatta lévő sátrazóra. A baleset egy figyelmeztető táblákkal tiltott, kempingezésre nem alkalmas területen történt, amiről a Sziget sajtóirodája azt írta, hogy 

(a sátor) a fesztivál területén kívüli, elzárt, de alapvetően is nehezen megközelíthető helyen, az ártéren állt.

A Hír24 információi szerint egy körülbelül fél méter átmérőjű ág esett a sátorra. A fesztivál orvoscsoportja azonnal a helyszínre érkezett és megkezdte az újraélesztést, de sajnos nem tudtak már segíteni a súlyosan sérült német fiatalemberen.

Munkatársaink a helyszínen járva láttak tiltó táblákat, ezeket tízméterenként helyezték ki a szervezők, és egyértelműen jelezték, hogy az adott helyen tilos a sátrazás. A Szigettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azért nem szóltak rá a német férfira, mert nem látták, hogy ott van: egy kívülről szinte észrevehetetlen, nagyon nehezen megközelíthető helyre bújt be a sátrával együtt, amit nem tudni, mikor vert le.

A Sziget Fesztiválon ezelőtt 1999-ben történt egy haláleset egy meghibásodott és összeomlott körhinta miatt. A balesetben többen megsérültek, az egyik sérült viszont a baleset után két nappal kómába esett, és meghalt. Egy 25 éves történelemtanár volt, aki a baleset előtti napon ment ki életében először a fesztiválra. Szintén a Szigeten, de már a rendezvény után, az egyik sátor bontása közben vesztette életét egy férfi 2013-ban, az ő halálát egy rázuhanó sátorrúd okozta. 

Utolsó nap a Szigeten: tűz, víz, sár

2015. augusztus 17., 11:57 Módosítva: 2016.08.17 09:24
147

A Bizkit félig playbackről énekelt, a Rudimental egész szórakoztató volt. A Nagyszínpadon Martin Garrix húzta le a függönyt, az A38 sátorban volt halálközeli élményünk, képletesen és szó szerint is. A Szigetet záró színes tűzijáték után dörgés-villámlással csapott le a vihar, a fesztiválozók vagy az A38 sátorba menekültek, vagy a sarat élvezték. Vasárnapi koncertek.  

Tovább

Fesztiválozni igenis jobb, mint sportolni

2015. augusztus 16., 23:32 Módosítva: 2015.10.26 12:18
421
Hány lépés a Sziget egy-egy este alatt, hány kalóriát égetünk el egy koncerten, és tényleg ki ölte meg valójában Kennedyt? Három nagyon fontos kérdés, ami nyilván mindenkit érdekel. És amiből kettőre most választ adunk.

A mi korunkban már az maga emberkísérlet, hogy kimegyünk a Szigetre.

Hahaha, kacagtam olyan felszabadultan és gondtalanul, mint egyszeri külgazdasági futsalminiszter, aki végre beköltözhetett a jól megérdemeltbe, amikor elolvastam Móninak ezt a válaszát a levelemre, miszerint emberkísérletbe kezdek a Szigeten.

Jó húsz órával később felszabadultságnak és gondtalanságnak már nyoma sem volt. Elgyötört voltam, elcsigázott és olyan zsibbadt, mint az előbb említett egyszeri, akinek végig kellett dekáznia egy Sólyom László-portréval díszített afgán hátizsákkal a déli kerítés tetején.

Hogy mi volt az emberkísérlet tárgya?

Nem, nem az, hogy megpróbáljam minél pontosabban rekonstruálni, mi történik, amikor bedzsinázzák az embert.

Nem, nem is az, hogy mi történik egy épelméjű emberrel, ha meghallgat egy Avicii-bulit.

De még csak nem is az, hogy megvernek-e annyira, mint egyszeri fideszest egy ózdi időközin, ha egy nagymagyar társaságnál megpróbálok sékelt forintra váltani azzal, hogy magyar földet vennék rajta.

Tovább

Amerikai műkeménység, gyerekeknek

2015. augusztus 16., 18:45 Módosítva: 2015.08.17 09:56
924

- Hát, szerintem ez nem jó.
- Kifejtenéd egy kicsit?
- Figyelj, van jó és nem jó. És ez nem jó.
(Maffiózók)

A Szigeten háromnegyed hatkor kezdeni a Nagyszínpadon nettó szopás. A nap embertelenül veri a színpad előtti tér nagy részét, a 38 fokos hőséget a kavargó por teszi elviselhetetlenné, és az sem segít, hogy a közönség fölé behúzott öntözőcsövekből folyamatosan jön a vízpára a fejünkre. Ezt azért mondom, mert részben hajlandó vagyok betudni a Hollywood Undead pocsékságát annak, hogy olyan hátráltató körülmények között kellett melózniuk, amelyekről nem tehettek.

Igen ám, de pár éve Danko Jones ugyanebben az időpontban (sőt, korábban) szakította le az arcunkat. Szóval lehet jó bulit csinálni, csak kell hozzá pár dolog, elsősorban jó zene, amit nemcsak a zenekar rajongói, hanem az alkalmi odatévedők, hasonló stílusok kedvelői, vagy a zenekar munkásságával most ismerkedők is könnyen befogadhatnak. Na, ez speciel hiányzik.

A Hollywood Undead olyan, mintha hat haver egy délután összeállt volna az egyikük kertjében, és Linkin Park, Limp Bizkit meg az ugrálós numetál szcéna többi zenekarától összelopkodtak volna pár zúzósabb riffet és könnyen énekelhető vokált, majd erre ráreppeltek valami nagyon keményet, mondjuk ilyet:

Everywhere I go, bitches always know
That Charlie Scene has got a weenie that he loves to show
Bitch, everywhere I go, bitches always know
That Charlie Scene has got a weenie that he loves to show

(Nagyjából arról szól, hogy Charlie Scene, az egyik énekes szereti mutogatni a pöcsét, és ezt minden luvnya pontosan tudja)

És kész is volt a zenekar, lehetett lemezeket felvenni (szám szerint négyet), kicsit balhézni egymás között (két tag fegyvert rántott egymásra, aztán volt egy súlyos testi sértésbe torkolló bunyó is, amiből rendőrségi ügy és per lett), és eladni úgy 5 millió lemezt világszerte, ami tíz év alatt annyira nem nagy truváj. A probléma csak az, hogy ez a garázszenekar, ami hallhatóan nem a 25 felettieknek szánja a zenéjét, a mai napig megragadt azon a szinten, amin elkezdték. amikor a pöcsmutogató Charlie még csak 19 éves volt, és valahol érthetően énekelt ilyen marhaságokat.

Tovább

Diplo egyik kezével adott, a másikkal elvett

2015. augusztus 16., 13:52 Módosítva: 2015.08.17 08:06
13

Óriásit húzott azzal a Sziget, hogy sikerült elhozniuk a Kings of Leont, ami ma simán a világ legnépszerűbb stadionrock zenekarainak egyike. A stadionrock az ő esetükben azt is jelenti sajnos, hogy a számok nagy része rém unalmas, nem történik semmi komoly a színpadon. Ezért nem is a csalódást keltő Kings of Leon, hanem a Major Lazer lett a nap koncertje, mert ugyan színtiszta parasztvakítás volt az egész, de abból a legminőségibb.

Tovább

A körte nem gyógyítja a másnaposságot, csak elviselhetővé teszi

2015. augusztus 16., 09:09 Módosítva: 2015.08.17 08:09
313

Nemrég ausztrál tudósok megállapították, hogy bizony eddig mindenki rosszul csinálta, és a körte a legjobb gyógymód a másnaposságra. Pontosabban a másnaposság megelőzésére, ugyanis a kutatás azt állítja, hogy ha alkoholfogyasztás előtt körtét iszunk, akkor nem leszünk másnaposak. Természetesen egy ilyen fontos tudományos feltárást kötelező letesztelni, ezért vettünk két csomag körtét a Szigetre és megpróbáltunk berúgni.

Tovább

Újra kellett éleszteni egy fesztiválozót a Szigeten

2015. augusztus 16., 07:48 Módosítva: 2015.08.17 08:09
98

Újra kellett éleszteni szombaton egy fesztiválozót a Szigeten - írja az MTI az Országos Mentőszolgálatra hivatkozva. 

Tovább

A Szigeten még félmeztelenül táncolt, aztán a másik bulijára inkább már beteget jelentett

2015. augusztus 16., 07:33 Módosítva: 2015.10.26 12:18
437

Bombaként robbant a hír, hogy a mai mainstream elektronikus tánczene egyik legismertebb figurája, Diplo ingyenes afterpartyt csinál az A38-on a szigetes Major Lazer-fellépés után. Azonban hiába telt meg csurig bőven egy órával a feltűnése előtt a hajó, végül a szervezők a felvezető dj-k szettje közben jelentették be, hogy Diplo megbetegedett a Szigeten, ezért mégsem jön el fellépni az A38-ra. Pedig az afterparty tényleg komoly volt, vidékről is hívtak fel magyar dj-ket játszani, illetve Diplo hivatalos Twittere is meghirdette a bulit.

Tovább

Kíváncsi, mi lesz a Sziget zárásán? Hát ez

2015. augusztus 15., 23:04 Módosítva: 2015.10.26 12:18
102

A hiperkarmás Bérczesi Róbert és Kirschner Péter (Európa Kiadó) zenéjére írta Müller Péter Sziámi a Szeretni még szövegét. Utóbbi zenekara, az AndFriends vasárnap a Volt-Petőfi színpadon este háromnegyed tizenegytől Szigetzáró koncertet tart, többek között a Pintér Béla és Társulata színészeinek közreműködésével. A koncerten, amit a szintén közreműködő Nobilissima a Sziámi, a Kontroll, az URH és az Andfriends legjobb dalaiból készült zanza-medley-vel színesít, ebben a formában először hangzik el a Szeretni még, aminek új klipjét most meg is nézheti.

Rengeteget változtatok, beengedtétek a világot

2015. augusztus 15., 17:45 Módosítva: 2015.08.31 11:29
60
Lényegtelen szarokat posztolnak a Twitterre, mindenhova kitolják a fotóikat, és USB-ről játsszák a zenét, vagyis úgy tesznek, mintha játszanának - de hová tűntek a jó gitárbandák? Sergio Pizzornóval, azaz Serge-dzsel, a Kasabian gitáros-dalszerző-mindenesével pénteki fellépése előtt interjúztunk, és azt is megkérdeztük tőle, milyen Magyarországon, hogyan készül rá egy koncertre, na meg hogy ki nyeri az angol bajnokságot idén.

A koncertről itt írtunk hosszabban. 

A kedvenc csapatotok, a Leicester City rögtön a Premier League első fordulójában 4-2-re nyert, az edző szerint azért, mert lejátszotta a játékosaitoknak a Fire című számotokat, és az harcosokká változtatta őket.

Úgy bizony, elképesztő.

Nem bánod, hogy te végül nem a focikarriert választottad? (Sergio a Nottingham Forrest amatőr ifjúsági játékosa volt.)

Nem, az nagyon rég volt, valami tizenkét éves voltam. De ha tudok, el szoktam menni megnézni a Leicester City meccseit.

Ki nyeri idén a bajnokságot?

Nehéz megmondani, de a Manchester City és a Chelsea között fog eldőlni. Valamiért azt érzem, a City most újra nyerhet, erősnek tűnnek.

Írtál új dalokat a turné alatt? Tudsz valamit mondani a következő albumról?

Á, nem írtam a turné alatt dalokat, csak játszunk és élvezzük a koncerteket. Nincs még miről beszélni, tényleg nincs semmi.

Kábé egy éve arról beszéltél, a Kasabian az utolsó rock'n roll bandák egyike. Még mindig így gondolod?

Ez nem olyasmi, amire büszkék vagyunk. Ez inkább szomorú. Várjunk, hogy jöjjenek olyan srácok, akik mindent újra felforgatnak. Mit lehet tenni? Várjuk, hogy legyenek. Látok pár jó bandát, pár érdekes bandát, de még nem látom az új Marc Bolant (a T-Rex énekese), nem látom az új David Bowie-t, és alig várom, hogy feltűnjenek. 

Miért van ez? A politikai viszonyok, a gazdaság, esetleg az internet miatt? Mit gondolsz?

Nagyon más most, mint volt. Igen, talán az internet. Celebet tud csinálni bárkiből, és rákényszerít, hogy mindent baromi gyorsan csinálj. Ahelyett, hogy megtanulnál (dalokat) írni, játszani. Olyan, mintha benyomnád az előretekerés gombot és rögtön elérnél az egésznek végére. Pedig ehhez idő kell, dalt írni és aztán élőben előadni. És ez mind hiányzik, helyette interjúkat csinálsz magaddal és kitolod mindenhova a fotóidat, meg lényegtelen szarokat posztolsz Twitteren. Pedig kibaszottul meg kell tanulnod zenélni.

Szóval ez nem csak a jó bandák hiányáról szól.

Igen, valaminek lennie kell. Korábban folyamatosan dőlt a sok jó, remek gitárzene, ennek vége lett.

Korábban azt is mondtad, hogy a gitárzene borzasztóan le van maradva.

Kurvára hiányzik a szenvedély! Nem zeneileg van baj. Inkább az az elköteleződés, az az érzés hiányzik, hogy te tényleg akarod, hogy téged hallgassanak. Hogy úgy állj a színpadra és játssz, mintha ez lenne életed utolsó napja.

Ha ma kezdtétek volna a Kasabiant, nehezebb lett volna befutnotok?

Ki tudja? De azt hiszem, sokkal nehezebb, ezerszer nehezebb, mint amikor mi kezdtük. Az persze egyszerűbbé teszi, hogy (az internet miatt) könnyebben eljutsz a világ minden részére, de sokkal nagyobb a nyomás sajnos.

A már létező bandáknak, például nektek is nehezebb?

Igen, rengeteget változott az, ahogy az emberek elmennek koncerteket hallgatni,vagy  ahogy albumokat hallgatnak. Teljesen megváltozott, és a társadalmi oldaláról is. Ez egy másik hely már. Alkalmazkodnod kell, nem lehetsz egy dinoszaurusz, aki siratja a változást, túl kell tenned magad ezen és a legjobbat nyújtanod. Meg kell látnod benne a pozitívumot, és ki kell találnod, hogyan juthatsz el az emberekhez. De végső soron egy rohadt jó dal az egy rohadt jó dal, egy nagyszerű koncert az egy nagyszerű koncert marad, ez nem változik.

Tényleg, melyik dalaitok működnek a legjobban koncerten?

Ez a közönségtől is függ, de azt hiszem a Bumblebee az egyik, nagyon direkt, az arcodba kapod.

Vannak srácok, akik kibaszott pendrive-ot nyomnak a laptop USB-jébe, és kibaszottul úgy tesznek, mintha zenét játszanának. Közben mi meg kibaszottul leizzadunk, meghalunk, amikor végig játszunk egy koncertet! A Bumblebee-vel megmutatjuk a gyerekeknek, hogy sokkal több minden megy manapság (zeneileg), mint ezek a szarok. (A Kasabian után Avicii lépett fel a nagyszínpadon.)

Ha ilyen kemény, akkor hogy készülsz a bulira? Gyúrsz, rápihensz?

Semmit nem csinálok előtte. Mint az oroszlán, amikor elmegy prédára vadászni. Előtte egész nap lazul, másfél órában meg vadászik és eszik. Amikor eljön a pillanat és látja azt a kibaszott őzet futni, elkapja, megeszi és aztán visszamegy aludni. Én is nagyon hasonlóan tolom.

Szóval a koncertek után mész is aludni?

Igen, nagyjából.

Na ne. Semmi partizás?

Na jó, nem rögtön megyünk aludni. Bulizunk és zabálunk.

Maradtok még Magyarországon a buli után?

Már tegnap itt voltunk és mászkáltunk. Meglátjuk, mi lesz később, de biztos vagyok benne, lesz hová mennünk a koncert után.

Mit láttatok eddig?

Gyönyörű épületeket, de nem követtük a turistaútvonalakat, mert ott csak beragadsz az emberek mögé a tömegben, inkább csak lófráltunk. Egyszer forgattunk itt egy videót a Club Foothoz, és hát rengeteget változott az ország azóta.

Nagyon fontos változás, hogy engedték a világ többi részét ide bejönni, a nyugati világ teljesen bejött.  

A Kasabian mellett szólókarrierre gondoltál már?

Azt hiszem, megvan bennem a késztetés. Szeretnék csinálni egy kísérletező albumot, amivel nagyon távol mennék, és ez azt hiszem nem működne a srácokkal. Szóval úgy kísérletezni a zenével, ahogy én akarok. Ez megvan bennem, és egyszer ki szeretném próbálni.

A popzene csak szintetikus termék

2015. augusztus 15., 14:49 Módosítva: 2015.08.16 10:31
61

Marina Lambrini Diamandis, azaz Marina and the Diamonds nem először lépett fel Magyarországon, az előző alkalmat viszont úgy tűnik, elfelejthette, mivel a Szigetes koncerten külön megköszönte a közönségnek, amiért ilyen lelkesen buliznak első magyar fellépésén. Bár platinaszőke hajától azóta megvált, attitűdje és extravagáns szettje még mindig a régi: függetlenségéről, popzenéről és divatról beszélgettünk az énekesnővel, aki decemberben ismét visszatér Budapestre.

Tovább

Avicii visszahozta a magyarokat a Szigetre

2015. augusztus 15., 14:49 Módosítva: 2015.10.26 12:18
116

A Sziget pénteki napján Avicii újabb látogatórekordot hozott: a zöld lézer hatására megint minden jegy elkelt, így a 90 ezerre megemelt limitet is sikerült elérni. A nap koncertjét akkor is a Kasabian adta, pedig előtte Marina and the Diamonds is szépen odatette magát. A Dropkick Murphys megismételte a tavalyi Stromae-malőrt: az A38 sátrat lezárták, nem lehetett beférni a koncertre, igaz, most legalább nem volt ebből hisztéria. Sziget, pénteki koncertek. 

Tovább

Sose voltak még annyian a Szigeten, mint tegnap

2015. augusztus 15., 12:09 Módosítva: 2015.10.26 12:18
7

Teltházas volt a Sziget pénteki napja: a rendezvényre 90 ezren látogattak ki - tájékoztatták a szervezők szombaton az MTI-t.

Pénteken többek között a Marina and the Diamonds, a Kasabian és Avicii lépett fel a Nagyszínpadon. Gerendai Károly főszervező elmondta, hogy bár az idén megnövelték ötezerrel a rendezvény kapacitását, már a megnövelt befogadóképesség sem volt elég, ugyanis késő estére minden pénteki napijegy elfogyott.

A mínusz egyedik és nulladik napon, amikor nem teljes gőzzel megy a Sziget, 80 ezer jelenti a teltházat, mivel annyian férnek el a Nagyszínpad előtt. De amikor minden helyszín üzemel, 90 ezer embert engednek be. Először fordult elő, hogy a Sziget területén ennyien tartózkodtak egyszerre. Ez egyetlen nap alatt több mint kétszer annyi látogató, mint amennyi az első Szigeten - 22 éve - összesen megfordult egy hét alatt.

A Sziget utolsó két napjára még van jegy.

Most már végleges: feloszlik a Pink Floyd

2015. augusztus 14., 22:13 Módosítva: 2015.08.15 14:17
578

Nem akarnak nosztalgikus haknizenekar lenni.