Elmarad a népligeti SzeptEmber fesztivál

2015. augusztus 4., 18:33 Módosítva: 2015.08.05 10:55
103

Idén úgy fuccsolnak be a fesztiválok, hogy az ember csak kapkodja a fejét: már elmaradt a Pannónia Fesztivál, a Hegyalja, a Balatonpark, és most a C+ fesztivál is nagyon csúnyán beégett. Ezúttal az évek óta a budapesti Népligetben megrendezett SzeptEmber Feszt húzta le a rolót, amit maga a fesztiváligazgató, Gál Gábor jelentett be a Facebookon.

Tovább

Már árulják az első DJ-barát hangformátumot

2015. augusztus 4., 15:57 Módosítva: 2015.08.04 18:00
634

A DJ és producer hardvereket, illetve szoftvereket (Traktor) gyártó Native Instruments mától forgalmazza hivatalosan a Stems formátumot, aminek köszönhetően egészen új szintek nyílhatnak meg a DJ-zésben. A Verge írja, hogy a Stems egy olyan tömörítés, ami külön kezel négy hangsávot, így a producerek vagy zenészek gond nélkül emelhetnek ki később egy-egy részt, mondjuk csak az éneket a saját mixeikhez. Az elektronikus zenében legnépszerűbbnek számító Beatport és Traxsource online zenei áruházaknál már lehet is kapni olyan számokat, amiket a Stemnek köszönhetően szét lehet bontani mondjuk dobokra, basszusra, szintire és vokálra, sőt, a Beatporton ki is lehet próbálni a saját online lejátszójukkal.

A fejlesztés egyelőre csak a Native Instruments gyártmányaival használható, de nemsokára kiadnak egy olyan eszközt, aminek köszönhetően más cégek is megpróbálkozhatnak hasonlóval. Bónuszként egy ingyenes szoftvert is terveznek, hogy bárki kiadhassa Stems formátumban a saját zenéit. Ha ennek köszönhetően nem indul el egy új mash-up őrület, akkor soha.

Álmodtam egy fesztivált, de elvették tőlem

2015. augusztus 4., 10:16 Módosítva: 2019.02.22 15:42
1131

Kosz, por, üvöltöző izzadt emberek, egymásba folyó hangzavar, végtelen sorok a sörök előtt és sehol egy rendes ülőhely, ahová leülhetné beszélgetni az épp megismert alkalmi cimborámmal. Ha ismerős ez az érzés, akkor ön már biztosan volt valamilyen zenei fesztiválon. Most mesélek egy olyan helyről, ahol nincsenek izzadt részegek, hangos zene és kígyózó sorok. Ez a gyenesdiási C+ fesztivál, ami pár órára elhozta minden fesztiválfóbiásnak a Kánaánt.

Tovább

Lefújták a C+ Fesztivált

2015. augusztus 3., 20:01 Módosítva: 2015.08.04 10:24
2522

Kollégánk hétfőn este jelentette a helyszínről, hogy már le is lefújták a gyenesdiási C+ Fesztivált, ami vasárnap kezdődött, és már korábban lehetett sejteni róla, hogy nem lesz minden rendben. Már szombaton megírtuk, hogy a magát nagy nevekkel hirdető fesztivál hátterében súlyos tartozások, önkormányzati kitiltás és hűtlen kezelés miatti nyomozás is áll, szervezőkön kívül mindenki komoly visszaélésekről beszélt.

A helyszínt hétfő este rendőrök és biztonsági őrök ürítették ki, és nemcsak azt a napot, az egész fesztivált lefújták.

A vendéglátósok őrjöngve követelték vissza a pénzüket, mert alig volt vendégük. A nagyjából 30 vendég nem tudott nagy forgalmat generálni - véli tudósítónk. A fesztivál dolgozói mind ki voltak akadva, őket nem fizették ki. A főszervező sátránál álltak sorban, mindenki a pénzét követelte. 

Úgy tudjuk, vasárnap összesen 19 napijegy fogyott a fesztiválra.

Fotó: Kaszás Tamás

"Az előbb rohant el mellettem VV Fannika, ordított, mert nem fizették ki" - jelentette tudósítónk. A végére már akkora lett a káosz, hogy jegy nélkül engedték be az embereket a helyszínre, igaz, nem is lehetett jegyet venni.

Vasárnap kezdődött a fesztivál, de akkor is csak két zenekar lépett fel a háromból, a Szkítia lemondta, az Ismerős arcok és a Palmetta játszott. Hétfőn Demjén Ferenc lépett volna fel, de ez is elmarad így. A C+ augusztus 2-9-ig tartott volna.

Ahogy már megírtuk, a szervezők még a tavalyi pénzeket sem fizették ki több esetben.

Frissítés: A Facebookon több helyen jelentek meg olyan hírek, hogy a fesztivál egyik szervezőjét elvitték a rendőrök. Az általunk ismert szervezők telefonjai ki vannak kapcsolva, így tőlük nem tudtunk meg többet. Megkerestük a rendőrséget az ügyben, várjuk a választ.

50 Cent szerint egy 21 szobás palota a létminimumhoz is alig elég

2015. augusztus 3., 16:32 Módosítva: 2016.07.07 12:10
4

Nehéz eldönteni, hogy most akkor hogyan is áll anyagilag a rapper Curtis "50 Cent" Jackson. Bírósági ügyek, csődeljárás és egyre haloványabb zenei és mozis karrier jellemzi Jackson jelenlegi helyzetét. Mondhatnánk, hogy szegény embert még az ág is húzza, csakhogy megtudtuk, milyen körülmények között kell ezt a sok feszültséget elviselnie a rappernek.

Nos, akinek 21 hálószobája, 24 fürdőszobája, moziterme, kosárlabda-pályája, medencéje és egy saját barlangja(!) van potom 7 hektárnyi területen, arról elmondhatjuk, hogy nincsenek anyagi gondjai. 50 Cent az elmúlt néhány hetet az otthoni kényelem helyett leginkább ügyvédek társaságában töltötte, miután beperelte őt a szintén rapper Rick Ross korábbi barátnője Lastonia Levinston, azzal a váddal, hogy Jackson feltöltött az internetre egy meglehetősen erotikus tartalmú videót a hölgyről.

Fotó: Google Earth
Tovább

Sickratmannel jön a Zenei Hálózatok folyóirat

2015. augusztus 3., 14:09 Módosítva: 2015.08.03 15:37
6

Állami támogatások és hirdetések nélkül indult el Közép- és Kelet-Európa első popzenével foglalkozó tudományos folyóirata, a Zenei Hálózatok, ami nemcsak független, hanem ingyenes is. A folyóirat ötletgazdája, alapítója és főszerkesztője Krémer Tamás független kutató, szerkesztői pedig Barna Emília és Tófalvy Tamás, akik a Műegyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének oktatói. Munkájukat önkéntesen, tehát teljesen ingyen végzik, magukról pedig azt írják:

A ZHF egy tudományos folyóirat, ami alkalmankénti portrék, esszék és interjúk mellett a populáris zenéről szóló eredeti tanulmányokat közöl. A tudományosságot ezeknél a munkáknál szigorúan vesszük: a tanulmányok nagy részét úgynevezett dupla vak lektorálási rendszerben szűrjük meg. A tudományosság mellett fontos számunkra a szabadság és a hozzáférhetőség is, ezért minden írás ingyenesen, online olvasható és letölthető.

Az első számban a Sickratmanként és a Korai Öröm tagjaként is ismert Paizs Miklósról szóló alkotói portrét lehet olvasni, ami három éven át készült, hét interjú és több mint ötórányi hangfelvétel anyagából állt össze.

Tovább

Félmillió dollárt rejtett Snoop Dogg tatyója

2015. augusztus 3., 11:43 Módosítva: 2016.03.21 15:00
4

A rapper hétvégén került összetűzésbe az olasz hatóságokkal miután a vámosok nem mindennapi dolgot találtak a poggyászában. Snoop Dogg magánrepülővel ment volna Olaszországból Londonba, amikor a reptéren 422 ezer dollárnyi készpénzt találtak a Louis Vuitton táskában.

Snoop éppen legújabb, Bush című albuma európai turnéját tartja, ügyvédje, Andrea Parisi szerint pedig a pénz legális forrásból származó jövedelem:

Minden jogi kérdést tisztáztunk. A pénz az európai turné bevételéből származik. Semmiféle bűncselekmény nem történt.

Az EU-n belül maximum 10 ezer eurónyi be nem jelentett készpénzt lehet felvinni egy repülőgépre. Az olasz hatóságok a pénz felét lefoglalták, a másik felét pedig visszaadták a rappernek, aki remélhetőleg tanult az esetből és legközelebb egyből a bankba viszi a fellépti díjat. 

Ilyen volt idén a Művészetek Völgye

2015. augusztus 2., 16:14 Módosítva: 2015.08.05 17:37
977

Furcsa egy nyár az idei, hiszen egyre-másra dőlnek be a fesztiválok. Elmaradt a PAFE, ismét bedőlt a Hegyalja, nemrég hasonló történt a Balatonpark elnevezésű eseménnyel és a C+ fesztivál környékén sincs minden rendben. Ezzel szemben az évekig nyűglődő, állandó finanszírozási gondokkal küzdő Művészetek Völgye rég volt ennyire rendben. Összegyűjtöttük tapasztalatainkat az idei fesztiválról.

Tovább

Tegnap óta kicsit kevesebb a szenvedés

2015. augusztus 2., 13:28 Módosítva: 2015.08.03 10:05
361

Erdély egyik legszebb részén, Hargita megyében voltam a Fidesz házifesztiválján, ahol a miniszterelnök szélsőségesen diplomatikus beszédén túl két fontos dolgot tudtam meg: 

  1. A határon túl élő tizen-huszonéves magyarokat egyáltalán nem érdekli a határon inneni politika, beleértve Orbán Viktort.
  2. Feloszlik a Heaven Street Seven.

Utóbbit már hónapok óta lehetett tudni, de ez az információ ugyanúgy nem jutott el hozzám, mint a rendszerváltás utáni magyar gitárzene 98 százaléka. A HS7-től nagyjából csak azt ismertem, hogy Sajnálom, mégis a feloszlásukról hallva az az érzésem támadt, hogy ez egy fontos pillanat a magyar popzenében, és a korszellemről is sokat elmond. 

Mindig hazudtál! 

Hogy a zenéjük ismerete nélkül miért gondoltam így, nem tudom pontosan. Talán azért, mert egy nagy múltú, tekintélyes zenekarnak hittem őket: a kereskedelmi rádiókban, tévékben gyakran hallottam a nevüket, a számaik viszont olyan könnyedén peregtek le rólam, hogy arra inkább nem is mondanék jelzőket. 

Aztán mégis csak úgy alakult, hogy mindkét búcsúkoncertjükön ott voltam.

Tusnádfürdőn a fellépésük alatt fejeztük be a vágást egy faház oldalában. Eleve fél füllel hallottam őket, a buliból nem láttam semmit, a számok szövegét nem értettem, a hangulat pedig pocsék volt. Bármelyik falunapi Első Emelet koncerten intenzívebben tombol a közönség, ott meg nagyjából annyira lelkesen fogadták őket, mint Semjén Zsoltot erdélyi belovaglásakor

Tovább

Ogli G új lemezén másképp mesél az alvilág

2015. augusztus 2., 13:03 Módosítva: 2015.12.01 15:28
814
Nyolc év után új albummal tért vissza Ogli G, amit nemcsak nagyon vártunk, hanem nagyon szerettünk is. A jó útra térő rapper lemezén túl meghallgattuk még többek közt a szíriai Csocseszt, a Strokes exheroinista gitárosát, miközben bunkó britek bazmegoltak, a barátnők lábujjkörmöt festettek, és csendben visszaköszönt a nyolcvanas évek masszázsszalonjainak zenéje is.

A tények makacs dolgok és vannak dolgok amelyekről ennek fényében teljesen felesleges vitát nyitni. Az egyik ilyen tény, hogy Ogli G az egyetlen hiteles előadó ha gengszter rapről van szó. Ő az egyetlen olyan alakja a műfajnak, aki valóban része volt a szervezett alvilágnak és így ő egyfajta krónikása, akinek szövegei ennek megfelelően egyfajta dokumentarista éllel is rendelkeznek, ellenben a manapság divatos lakótelepi hülyegyerekek, akiknek az összetűzéseik a hatóságokkal nem mentek tovább, mint hogy bevitték őket  mert kikapták a retikült egy öreg néni kezéből. Ez mindenképpen falat húz Ogli G és a többi rapper közé aminek megfelelően ült is nem keveset, szám szerint 27 hónapot zsarolásért és testi sértésért a Venyige utcai kirendeltségben. Így ő máig az egyetlen hiteles rapper, aki megénekelte nem csak az alvilág, de a börtön falai között zajló eseményeket is. 

Tovább

Egy fesztivál, ahol semmi sincs rendben

2015. augusztus 1., 15:12 Módosítva: 2019.02.22 15:42
1539

Egyáltalán nem meglepő, hogy az utóbbi évben egyre több zenei fesztivált szerveznek a Balaton mellé, a Nagyon Balaton-keretében ott van a Balaton Sound, a Strand, a B. My Lake. A gyenesdiási C+ fesztivál elsőre ismeretlennek tűnhet, de magyar szinten elég izmos fellépőlistával hirdeti magát. A helyzet korántsem idilli, súlyos tartozások, önkormányzati kitiltás és hűtlen kezelés miatti nyomozás is áll a fesztivál hátterében, amivel kapcsolatban a szervezőkön kívül mindenki komoly visszaélésekről beszél.

Tovább

Nem rosszhiszemű gerillaakció a Pe-Csa Zárófesztivál

2015. július 31., 17:20 Módosítva: 2015.07.31 19:38
70

Bezár a PeCsa, illetve be fog zárni, majd egyszer, de nem akkor, amikor sejtettük, vagy ígérték, szóval mér eleve ez a helyzet sem egyszerű, de most tessék belegondolni, hogy van egy záróbuli/fesztivál, a Pe-Csa Zárófesztivál, amit a Petőfi Csarkon vezetősége egy sajtóközleményben simán 

megtévesztő, rosszhiszemű gerilla eseménynek 

titulál, és ez valahol érthetően zavarja a fesztivál szervezőit, akik az egészet csak azért szervezték, mert szeretnének a fellépő zenekarokkal együtt közösen és méltó módon elbúcsúzni a hamarosan lebontásra kerülő betonhalomtól. Abból a szempontból viszont igaza van a PeCsát jelenleg üzemeltető cégnek, hogy a fesztivál szervezői ugyan kérték, hogy a csarnok területén rendezhessék meg a bulit, de a bérbeadó olyan magas összeget kért, ami eleve bukásra ítélte volna a rendezvényt.

Ezért a szeptember 17. és 20. között megrendezésre kerülő Pe-csa Zárófesztivált nem is a csarnokban rendezik, de hát ezt nem is állították, sőt, a plakátjaikon egyértelműen látszik, hogy arra a Városliget, Pecsa Napozóréten kerül majd sor. Lesz négy nap alatt 25 koncert, a helyszín körbe lesz kerítve, rendesen megcsinálják, nem gerillába'.

Meghalt Schéner Misi, a Búcsúkoncert gitárosa

2015. július 31., 15:34 Módosítva: 2015.08.02 09:24
509

Szomorúan osztjuk meg az olvasókkal, hogy egyik kedvenc magyar zenekarunk, a Búcsúkoncert zenekar legfiatalabb tagja, Schéner Misi 20 évesen meghalt.

Schéner Misi az Index 2013-as videójában
Schéner Misi az Index 2013-as videójában
Tovább

Pöttyös az inged? Zsuzsi-e vagy?

2015. július 31., 10:46 Módosítva: 2015.07.31 23:54
5833

Akkor ahogyan tegnap ígértük, ime Lakatos Márk stylist előadásában Sickratman legendás buzizós dala, káromkodások nélkül, a Zsuzsi-e vagy és a hozzá készült klip. 

A videó alapvetően a 5FORLOVE – Rights for love, Jogod van a szeretethez! kampány keretében készült, Miki 357 rendezte, és a Turán Eszter vezette Moviebar gyártotta. Rengeteg híresség csatlakozott a #JesuisZsuzsi kezdeményezéshez, Alföldi Róberttől Mautner Zsófin át Till Attiláig, akik mindenféle fura, viccesnek szánt helyzetben tűnnek fel a klipben. Ezek között vannak tényleg ötletesek és jól sikerültek is, meg kicsit egyszerűbbek is, de hát a jó ügy a lényeg! 

A résztvevők teljes listája: Alföldi Róbert, Árpa Attila, Bangó Margit, Behnam Lotfi, Élő Márton, Erdélyi Zsolt Superman, Fenyő Iván, Gryllus Dorka, Hajós András, Herczeg Zoltán, Hlatky-Schlichter Hubert, Kamau Makumi, Király Linda, Kiss Ádám, Kótai Mihály, Kovács Geri Gerrison, Kulka János, Lakatos Márk, Mautner Zsófi, Miskovits Marci, Müller Péter Sziámi, Nagy Ervin, Novák Angéla, Polgár Odett, Paizs Miklós Sickratman, Papp Gergő, Papp Szabi, Péterfy Bori, Sena Dagadu, Simon Kornél, Stohl András, Sugár Bertalan, Takács Zoltán Jappán, Till Attila, Tóth Gabi, Wossala Rozina.

A kampányban a szivárványszínűre festett kezet használják a kiállás jelképeként, ami a Pride idején tomboló, szívárványszínű profilképcserés őrületben jól egybecsengett volna a felvonulás céljaival, de így pár héttel később is hasznos, hogy napirenden tartja a kérdést, még ha ehhez Lakatos Márkot is kellett a középpontba állítani. 

Tovább

Újabb fesztiválbukta: elmarad a Balatonpark

2015. július 31., 10:21 Módosítva: 2015.07.31 16:19
131

Egyhetesre tervezték, de meg sem tartják - ez röviden az idei nyár második nagyszabásúnak szánt, de a mai indulás előtt a földbe beleálló fesztiváljának története. A Kingdom of Hegyalja és a Pannónia Fesztivál után a Balatonparkból sem lesz semmi, pedig a legutóbbi sajtóközleményük szerint még minden rendben volt:

Július végétől négy héten át minden hétvégén a hazai zenei élet élvonalának egy-egy képviselője és színházi előadások szórakoztatják a közönséget a balatonfenyvesi Balatonparkban. A Balatonpark, azaz a helyreállított balatonfenyvesi sportstadion tavaly nyáron kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a Dél-Balaton egyik kulturális centrumává váljon. A július 30-án kezdődő koncertsorozatot az Edda Művek nyitja, fellép majd Demjén Ferenc, a TNT, az Anna and the Barbies, a Supernem, Majka és Curtis, a Kelemen Kabátban, a Hooligans, az Unisex, Caramel, Zséda, a Karthago, a Takáts Tamás Blues Band, amely többek között itt ünnepli majd megalakulásának 25 éves évfordulóját.

Fotó: Balatonpark

Ezzel szemben ma a Facebookon a fesztivál vagy inkább rendezvénysorozat főszervezője, Barán Attila egy hosszú posztban tudatta a látogatókkal, hogy “egy személyben hozott felelős döntést”, aminek értelmében elmarad a Balatonpark. A főszerevező első számú okként a zenészek, a technikai és egyéb kiszolgáló személy biztonságát nevezte meg, amit

a 2015 évadunk helyszínén belüli ostoba, ijesztő és romboló szándékú - személyem ellen is irányuló - vállalhatatlan helyzetekbe belekényszerítő körülmények

miatt nem lát garantáltnak, de hogy ez pontosan mit takar, azt nem taglalta. Az érdeklődés, mint írja, meglehetősen nagy a fesztivál iránt, tehát nem a gyér látogatottság miatti félelem áll a háttérben, ráadásul a balatonfenyvesi önkormányzattal és az összes helyi hatósággal nagyon jó a kapcsolatuk.

A posztban Barán Attila mindenkinek megköszöni az eddigi munkát, és arra célozgat, hogy a nem megfelelő technikai háttér, illetve a több százmilliós eszközpark biztonsága nem volt garantálható. A fesztiválon fellépő Edda tegnap már bejelentette, hogy az időjárási körülmények miatt elmarad a koncertjük, így arra a következtetésre jutottunk, hogy a szervezők nyitott színpadban gondolkodtak, amin az esőzés miatt valóban nem nagyon lehet fesztiválozni, de igyekszünk Barán Attilát megkérdezni az okokról, és amint kapunk választ, frissítjük a cikket.

Az elővételben megváltott jegyeket visszaváltják.  

Tovább

Segítség, valamit raktak a piámba!

2015. július 30., 17:05 Módosítva: 2015.07.31 10:57
457

A hetedik albumuk első számához forgatott egy eléggé 18+-os klipet a Blind Myself, ami most itt nézhető nálunk először. Az Arccal a savnak c. dalukhoz készült videóban a budapesti metálzenekar tagjai egy egész kis puccos buliban találják magukat, ahol rajtuk kívül csak nők vannak, szóval látszólag nem is lehetne jobb a helyzet. Aztán valahogy drog (vagy valami egészen más) kerül a piába, a tagok pedig arra térnek magukhoz, hogy mindenhonnan ömlik belőlük a vér.

Tovább

Hallgatnám: New Order: Restless

2015. július 29., 14:32 Módosítva: 2015.07.29 16:30
8

Szeptember 25-én jön ki a New Order új albuma, a Music Complete, ami az első lesz Peter Hook basszusgitáros nélkül. Hook a Joy Division-től kezdve alapembere volt az együttesnek, aztán a 2000-es évek közepén összebalhézott a többiekkel és 2008-ban kiszállt. Az énekes, Bernard Sumner szerint Hook, miután az alkoholról lejött, teljesen rápörgött a DJ-zésre, és elhanyagolta a rendes zenélést. Mivel a New Order hangzásában Hook baromi meghatározó volt, igazából eléggé meglepő, hogy a Youtube-ra most kirakott, egészen remek Restless mennyire hasonlít mondjuk az 1989-es Technique dalaira. Szóval az új New Order olyan, mintha régi New Order lenne, és ez nem baj. Azért lesz jópár újdonság is, a szeptemberi új album dalain ugyanis közreműködik majd Elly Jackson (La Roux), Brandon Flowers (Killers) és Iggy Pop is.

Európa első sztárzeneszerzője nő volt

2015. július 28., 22:42 Módosítva: 2015.08.01 11:47
2426

Hildegard von Bingen a XII. század legkülönösebb és egyik legfontosabb zeneszerzője volt (oké, oké, nincs túl sok induló a versenyben). Annyira menő volt, hogy ha nem ír ilyen jó zenéket, akkor is nagy szám lenne. Sőt, ha egy árva sort sem komponál, akkor is. A Stenk zenetörténeti sorozatát egy 900 éve élt polihisztor nővel folytatjuk.

Tovább

Kanye West besokallt, és leviharzott a színpadról

2015. július 28., 12:19 Módosítva: 2015.07.28 19:52
3

Kanye West vasárnap a Torontóban megrendezett Pánamerikai Játékok záróceremóniáján lépett fel, a koncertje azonban nem sokáig tartott: 13 perc után megelégelte a technikai problémákat, a közönségbe hajította a mikrofonját, majd leviharzott a színpadról.

Az amerikai rapper idejekorán véget érő szereplése már csak amiatt is kellemetlen, mert a vendéglátó ország lakosai korábban csaknem 50 ezer aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy ne West lépjen fel a sportesemény záróbuliján. A kifogásuk az volt, hogy ő nem elég kanadai, és olyan torontói zenészeknek örültek volna jobban, mint Drake vagy Deadmau5.

Tovább

MC Hawer Pumped Gabóval reppelne

2015. július 28., 10:24 Módosítva: 2015.07.28 14:55
122

MC Hawer vadonatúj nyári slágere, a Durvajó kapcsán vallotta be, hogy szívesen együttműködne az Index által felfedezett Pumped Gabóval. Hawer új dalában ezúttal slágercimborája, Tekknő nem működik közre, a rapper mégis el tudná képzelni, hogy valakivel közösen adják elő a számot, írja a Bors. Ez a valaki pedig nem más, mint az idei Balaton Sound legnagyobb sztárja, Pumped Gabó.

Tovább

Mindig az a nő tetszik, akinek nem jövök be

2015. július 27., 15:21 Módosítva: 2015.07.28 18:07
123

Van valami különleges energia, ami kiemeli a budapesti Headbengst a többi magyar fiatal rockzenekar közül. Pedig a zenéjükben nincs semmi nagy megfejtés, csak egyszerű rock and roll még abból az időből, amikor a rock and rollt nem használták melléknévként mindenre. Most a Mindig az a nő c. számukhoz forgattak új klipet, ami nálunk látható először.

Tovább

84 ezren buliztak a Nagyerdőben

2015. július 26., 22:18 Módosítva: 2015.07.27 14:08
1078

Vasárnap ért véget Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseménye a debreceni Campus Fesztivál. A Hegyalja második bedőlése jót tett a debreceni eseménynek, a tavalyi 75 000-es nézőszámot sikerült 84 000-re feltornászni, ami jelzi, hogy a Campus végérvényesen a nyár egyik meghatározó fesztiválprogramja lett.

A Nagyerdei Stadion mellett, több mint húsz hektáron elterülő rendezvényt nem véletlenül tartják a látogatók az ország egyik legkomfortosabb fesztiváljának, a 35 fokos hőséget az erdei sétáló utak, kutak, párakapuk mellett a folyamatos locsolás is enyhítette, de egy ezer négyzetméteres, klimatizált buli-aréna is működött a területen, illetve a kulturális programoknak helyt adó, frissen felújított, 101 éve épült Víztorony is.

Tovább

Tiszta udvar, rendes house

2015. július 26., 13:27 Módosítva: 2015.07.27 07:36
153

Eddig csupa olyan gondolattal hagytuk el a Hello Wood nemzetközi építészeti workshop helyszíneit, hogy megvalósított mennyország vagy különleges energiák felfedezése. Ez nem véletlen, hiszen a magyar kezdeményezésű projektben ma már elismert építészek és csapatok is részt vesznek, hogy minden évben más tematikát követve építsenek lenyűgöző installációkat fából.

A Hello Wood idén még egyet lépett előre, és a Project Village keretében a Művészetek Völgye kapujának számító Vigántpetendre telepítettek egy kisebb falut.

Az elmúlt években a Hello Wood installációi a Művészetek Völgye bölcsőjének számító Csórompusztán voltak kiállítva, idén viszont már ezek az alkotások fogadják a Pula felől érkezőket a vigántpetendi főtéren. Ebből a Hello Wood Faluból konkrét programhelyszín lett, ahol az interaktív kiállítás mellett koncertek, DJ-k, worshopok, szakmai beszélgetések és vetítések is vannak.

Mi most a Budapest Essentialsön már egyszer bemutatott CityMatinéra voltunk kíváncsiak abból az egészen egyszerű indokból, hogy

a Művészetek Völgyében még mindig kissé idegennek hat az elektronikus zene.
Tovább

Valakinek a kocsma, valakinek a patakpart

2015. július 25., 07:52 Módosítva: 2015.07.26 08:27
1050

Pénteken elkezdődött a 25. Művészetek Völgye, amit idén Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön tartanak meg. Az összeművészeti esemény az utóbbi pár évben komoly változáson ment keresztül, ezért elmentünk a fesztivál első napjára, hogy elmondjuk mik lesznek a rendezvény központjának számító Kapolcs legérdekesebb helyszínei.

Tovább

Betegség miatt lemondta koncertjeit Sinead O'Connor

2015. július 23., 17:37 Módosítva: 2015.07.24 00:50
3

Sinead O'Connor szerdán kiadott egy közleményt, amiben bocsánatot kért a rajongóitól, és közölte, hogy "képtelen utazni és játszani", írja az MTI.

Tovább

A közmédiába nem mehetek, de csak nevetek rajta

2015. július 23., 11:38 Módosítva: 2015.07.24 08:46
974
Oszkó Péter volt pénzügyminiszter pár éve beszállt a Művészetek Völgyébe, és a sokáig megszűnés szélén álló fesztivált azóta mintha kicserélték volna. Interjúnkban elmondta, hogy a közmédiába ugyan nem mehet, de az üzletember szerint egészséges verseny van a fesztiválok között.

Volt idő, amikor átnevezték vagy meg se tartották a Művészetek Völgyét, Magyarország egyik legrégebbi fesztiválját, és már-már úgy tűnt, hogy a rendezvény nem tudja tartani a tempót a modern korral, és szép lassan érdektelenségbe fordul. Az utóbbi években azonban komoly változások történtek, új szervezők és mecénások kerültek a fesztiválhoz, és közben csatlakoztak a Volt és az MTVA Nagyon Balaton elnevezésű programsorozatához is.

Nagyon úgy tűnik, hogy a nemezsapkákról, hagyományőrzésről és mezítlábas stopposokról elhíresült fesztivál valamiféle reneszánszát éli, amihez elég sok köze van Oszkó Péternek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének. A mostanság startupok felkarolásával is foglalkozó korábbi miniszterrel a budapesti Loffice-ban beszélgettünk a fesztivállal szükséges újításokról, elektronikus zenéről és arról, hogy miért nem engedik a közmédia közelébe.

Tovább

A metált jobban viselem, mint amilyen nagyon szar

2015. július 22., 19:28 Módosítva: 2015.07.26 13:51
1248

Zoli, a hentes eddig a Balaton Soundon csapatta, de most megmutattuk neki, hogyan mulatnak a rockerek. Kiderül, hogyan pogóznak a diszkóban, és hogy mi köze a lakossági pornónak a Slayerhez. Emellett feltűnik Patrik, a Soundot veszkócsizmában végigverető rocker is, és persze a szerelem, ami egy punkkoncerten támad hátulról, alattomosan. Már csak az a kérdés, hogy akkor mi is van a bölcsészlányokkal, és mire is kaphatóak. Vigyázat, szókimondó szövegek!

Tovább

Már ma érdemes Debrecenbe menni

2015. július 22., 17:00 Módosítva: 2015.07.23 07:51
554

Igaz, hogy csak a nulladik nappal, és kissé takarékon, de megnyitotta kapuit a Campus Fesztivál, Magyarország egyetlen olyan rendezvénye, amin 300 forintért nemzetközi focimeccset láthatnak a látogatók egy Majka-koncert előtt.

Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiválja a 0. napon is kínál érdekesebb programokat, hiszen ma este adja debreceni búcsúkoncertjét a Heaven Street Seven és fellép a Vad Fruttik is, szóval aki kilátogat, annyira nem fog unatkozni. Az egyik legszínvonalasabb, de mindenképpen a legkevésbé sáros és legjobban bejárható fesztiválterülettel bíró Campusra tavaly hetvenezren látogattak ki, a húszhektáros területen mégsem volt érezhető a tömegnyomor. A Nagyerdei Stadion oldalában rendezett fesztivál a stadion épületét is kihasználja, hiszen a hajnalig nyitva tartó buli aréna itt üzemel, így az is bejuthat majd a stadionba, aki egyébként be van oltva a labdarúgás ellen.

Tovább

Magyar cég Youtube ajánlott partnerei között

2015. július 22., 16:53 Módosítva: 2015.07.22 20:57
45

Negyvenkilenc zenei tartalommal vagy jogkezeléssel foglalkozó céget és ügynökséget nevezett a Youtube, akiket partneri együttműködésre ajánl minden zenésznek és előadónak. Köztük van a Deezer-perrel kapcsolatban egyik cikkünkben is megszólaló WM Music Distribution, ami a legrégebbi digitális zeneterjesztő az országban.

A Youtube Partnerek azért van szüksége a zenészeknek, hogy az online lejátszásokat érintő jogkezeléseket eredményesen hajthassák végre. A 2008 óta működő WMMD nagyjából 350-400 hazai előadóval és független hangfelvétel-tulajdonossal áll kapcsolatban, akik az internetes zenefogyasztás elterjedésével egyre jobban támaszkodnak az olyan bevételekre, mint a Youtube-ból származó pénz, amire 2012 magyar előadók és zenészek is jogosultak.

A WMMD prémium partneri státusza azt is jelenti, hogy rajtuk keresztül nem csak a saját csatornára feltöltött videó és zene után történhet jogkezelés, hanem mások által felrakott, de saját tartalom után is. A WMMD az egyetlen magyar, illetve közép-kelet európai cég, ami felkerült a Youtube ezen a linken olvasható prémium partneri listájára.

Ők lépnek majd fel a Womex nulladik napján

2015. július 22., 14:25 Módosítva: 2015.09.30 15:39
22

Korábban már írtunk arról, hogy a budapesti World Music Expót (Womex) megelőző napon magyar showcase fesztivált tartanak, amelynek célja, hogy a magyar előadókra tudja irányítani a figyelmet. A Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Hangvető még májusban hirdetett pályázatot magyar nép- és világzenei zenekarok számára, amelyre aztán 95 előadó nevezett.

Tovább