2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 1936. július 17-én hajnalban Francisco Franco tábornok bejelentette, hogy átveszi a Spanyol Marokkóban állomásozó Afrika Hadsereg vezetését, és kiszabadítja hazáját a republikánusok, marxisták, anarchisták, judeo-bolsevikok és szabadkőművesek - azaz a II. Köztársaság - karmaiból. Marokkóban gyorsan legyűrték a törvényes kormányhoz hű erőket, gyorsan fejbelőtték a baloldaliaknak tartott hivatalnokokat és katonatiszteket, majd írtak Hitlernek, hogy adjon már kölcsön néhány Ju-52-es szállítógépet, hogy a harcedzett csapatokat átdobhassák az anyaországba. Közben ugyanis Spanyolországban is elkezdett mozgolódni a hadsereg. A kormány a fejét vakarta, mit is tegyen. Spanyolországot ugyanis keresztül-kasul szabdalták a regionális- ideológiai- és osztályellentétek, a királypártiak ölték az anarchistákat, a szocialisták a falangistákat, ezért még a baloldali kormány sem mert fegyvert adni a baráti szakszervezeti milíciák, az UGT és a CNT kezébe.

    Ennek ellenére a spanyol puccsok hagyományához képest a jobboldali hatalomátvétel nem ment egyszerűen, azErdogan elleni próbálkozáshoz hasonlóan nem sikerült biztosítani a fővárost, és nem sikerült lefejezni a politikai vezetést. Sőt, Bilbaóban és Barcelonában forradalmi mozgalmak söpörték el nem csak a puccsra felvonuló katonákat, de magát a kormányt is. Katalóniában vagy Aragóniában pedig olyan radikális társadalmi kísérletek szökkentek szárba, melyekre azóta is könnyes nosztalgiával gondol vissza a baloldal (de tényleg, Orwell Barcelonája mindig ott lesz a "10 város, ahová egy időre beköltözött a Világszellem" listán)  Az ún. "tábornokok felkelésének" felemás sikere azonban azt jelentette, hogy a hatalomért folytatott harc gyorsan polgárháborúvá, majd a szovjetek, illetve a tengelyhatalmak beavatkozásával kliensháborúvá terebélyesedett, melyet teljes joggal tartanak a II. világháború főpróbájának.

    (A poszt címét Anthony Beevor könyvéből emeltem el)

  • janka4-e1468585096498

    Gyökerestül kiástak, hazavittek és ezzel halálra ítélték a pécsi parkerdőben élő utolsó Janka-sallangvirágok közül hármat. Az ismeretlen tolvajok miatt most már csak egyetlenegy tő maradt a ritka orchideafajtából a Mecsekoldalban, vagyis az egész populáció életveszélyben van.

    A nővények eszmei értéke 250 ezer forint, idáig összesen 4-6 példány élt belőlük a Mecsekben –írja a Pécs Aktuál. A pusztítás ráadásul azért is értelmetlen volt, mert mint minden talajlakó orchideaféle, a Janka-sallangvirágok sem képesek életben maradni a talajban lévő bizonyos gombafélék nélkül.

    Bár gondolkodtak rajta, a Duna-Dráva Nemzeti Park végül mégsem tesz feljelentést, mert úgysem lennének meg a tettesek. A környéken bárki kirándulhat – de hogy az utolsó mecseki Janka-sallangvirág hol él, azt nem árulják el, nehogy azt is elpusztítsa valaki.

  • Warren Buffett döbbenetesen gazdag és sikeres amerikai befektető-mágus, olyasmi, mint Soros György, csak még sokkal jobban megy neki, és ezzel most igazán nem tippeket akarok adni Habony Árpádnak, hogy kinek kéne legközelebb hadat üzenni kormánypropagandailag. Szóval ez a fickó 2006-ban elhatározta, hogy a vagyona nagy részét odaadja csilliárdos-kollégája, Bill Gates alapítványának, ami iszonyú pénzeket költ világszerte jótékony célokra: oktatásra, egészségügyre, a malária ellenszerének kifejlesztésére, tiszta víz biztosítására a harmadik világban, sőt, még óvszerfejlesztést is támogatnak.

    Azóta minden évben megy egy kis utalás Buffett cége, a Berkshire Hathaway (ami a nevével ellentétben nem rokona Anne Hathawaynek, ahogy Warren sem a Jóbarátok Phoebe-jének) felől a Bill and Melinda Gates Foundation felé. Pontosabban nem is utalás, hanem egyszerűen a cég részvényeiből pár milliót átírnak az alapítvány nevére. Na, akárhogy is, az idei fizetésnap most jött el, és 2,86 milliárd dollárral lett szegényebb Buffett, és gazdagabb az alapítvány. Ami forintban 817 milliárdot jelent, plusz egy kis apró. Ezzel Buffett már 24 milliárdot adakozott el jótékonysági szervezeteknek összesen. (via WSJ)

  • A második számú MMA-szervezet, a Bellator szupertehetsége Michael "Venom" Page szombat este egy jól időzített ugró térdrúgással eltörte Evangelista Santos (oké, neki is ideírom a becenevét: "Cyborg") állkapcsát, majd az edzői team által odakészített Pokémon GO-kellékkel is megcélozta a gála orvosi teamje által élesztgetett ellenfelét (a labdával sokkal rosszabbul célzott, mint térddel.

    És hogy ez mit jelent és miért fontos? Speciel nekem a precíz és pontos technika miatt akadt meg a szemem a videón, de a twitteren és a Facebookon inkább a Pokémon GO-utalás miatt kezdték el úgy osztani, mintha holnap lekapcsolnák az internetet. Erről a Pokémon GO-ról én csak annyit tudok, hogy egy játék, de nálam avatottabb kollégáim szívesen bevezetik önöket a kiterjesztett virtualitás világába!

  • 146 744 dollárért, vagyis kb. 42 millió forintért kelt el a Christie's aukciósház londoni árverésén Albert Einstein híres barna bőrdzsekije, amiben gyakorlatilag a fél harmincas éveket töltötte, sőt, egyszer a Time magazin címlapján is ebben pózolt. Ennek megfelelően elég ütött-kopott volt, de a vevőt ez nyilván nem zavarta. Abban mondjuk biztos vagyok, hogy legalább egyszer fel fogja próbálni, mielőtt beteszi a vitrinbe. Ugyanezen az árverésen egyébként Einstein zsebórája még drágábban 353 ezerért kelt el, de még ennél is bizarrabb, hogy valaki 83 ezer dollár adott azért az építőkocka-készletért, amivel a későbbi világhírű fizikus gyerekkorában játszott.  (via)

  • Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án.
    Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án.
    Fotó: Mohai Balázs

    A Duna magyarországi felső szakaszán már elsőfokú árvízvédelmi készültség van, Esztergomnál ezekben az órákban tetőzik a folyó.

    Budapesten ugyanez vasárnap éjjelre várható, 540 centiméter körüli magassággal. A rakpartot nem kell majd lezárni, ahhoz még hiányzik nagyjából egy méter.

  • S.H.A.R.K.N.A.D.O. 4. !!!

    Sőt: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Még David Hasselhoff is szerepel benne! És tornádók! Cápák! Cápákat köpködő tornádók! A cápákat egy laza csípőmozdulattal a tornádóba visszaküldő vegasi chippendale-táncosok! Gilbert Gottfried! Carrot Top! Tara Reid! Nézze meg a trailert, aztán nézze meg még egyszer, és ha nem változik tőle azonnal sikoltozó rajongóvá, akkor önnek vagy humora nincs, vagy ízlése, vagy művészi érzéke. Vagy ezek közül egyik se. 

    Premier a világ legjobb tévécsatornáján, a Syfy-on, július 31-én. Remélhetőleg hamar elérhetővé válik az óceán innenső oldalán is.

  • Hiába írtak ki nagyon megnyugtató szövegeket a falakra, ez sem hatotta meg a nyomozókat, vádat emelnek a két tolnai graffitis ellen.

    zen2
    Fotó: Police.hu

    A szekszárdi rendőrség 7 rendbeli rongálás miatt nyomozott két tolnai fiatalember ellen. A gyanú szerint a 18 és a 21 éves férfi 2015. december 16. és 17. között több tolnai ház, melléképület és üzlethelyiség falát összefújta. A feliratokon többször szerepelt a ZEN szó, de volt ahova azt írták ki, hogy STORNO. 

    zen1
    Fotó: Police.hu

    A nyomozás után gyanúsítottként hallgatták ki a fiatalokat, mindketten elismerték a bűncselekményt - írja a Police.hu