2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Bourne-filmekben ez azért nem olyan meglepő esemény, ahogyan az azt követő verekedés sem az a széklábakkal, de igazából jelentkezzen, aki tud olyasmit mondani, amivel furcsa lenne verekedni a sorozat következő, Jason Bourne című epizódjában. Abban a rövid részletben, amit a stúdió közzétett még a bemutató előtt, inkább "a társadalom működését kontrolláló korrupt intézményrendszerről" szóló csevegés a meglepő.

    Jason Bourne (2016) Movie Clip - We Should Work Together
  • Bár világszerte hadakoznak az államok az Uber ellen, Magyarországon pedig már be is jelentették a kivonulást, az alternatív utaztató cégnek a múlt hónappal együtt már 2 milliárd megtett útja van. A jubileumi rendelést nem tudták pontosan beazonosítani, mert ugyanabban a pillanatban 16 különböző országban, 147 különböző felhasználó kért Uber-kocsit.

    A cég egyik alapítótagja és vezérigazgatója, Travis Kalanick bejelentése szerint 2014-ben 140 millió utat szerveztek, és még idén elérhetik a 3 milliárd rendelést. A növekedésük önmagában nem garantálja, hogy minden jól megy az üzlettel, még csak néhány városban és területen tudnak profitot termelni, a cég maga egyelőre egyértelműen veszteséges.

    Az Uber híres arról, hogy nem hajlandó alávetni magát az állami szabályozásoknak, de a cukiságkampányban elsőrangú: tőlünk például szívszorító videóval búcsúztak, a top 10 ezer magyar utasuknak pedig 100 euróig ingyenes utat ajánlottak fel ajándékba.

    (Reuters)

  • Már javában forgatják a Trainspotting második részét, amire alig kellett húsz évet várni. Nem csoda, hogy a rajongók - vagy a véletlenül arra járó edinburghi lakosok - alig várták azt is, hogy posztolhassák a forgatáson suttyomban lőtt fotóikat, mint például a fentit, vagy épp a lentit, amin azt láthatjuk, hogy Renton és Spud (Ewan McGregor és Ewen Bremner) futnak. Még egy hat másodperces videó is kikerült a nagy eseményről, de azért ilyen formában nem olyan látványos a dolog, mint amilyen remélhetőleg a végeredmény lesz.

  • Miközben kiderült, hogy tavaly 8611 magyar bevándorló érkezett Ausztriába, új szakaszába lépett a betelepítési kvótáról szóló népszavazási kampány. A kormány bejelentése szerint mostantól hirdetésekben  "tájékoztatja" majd a polgárokat arról, milyen következménnyel járna, ha befogadnánk azt a bizonyos 1294 menekültet. Az első plakát alapján

    azzal, hogy lemészárolnak minket.

    A terrorizmus és a menekültválság ízléses azonosítása egyébként a 2015-ös menekültellenes konzultációs kérdőív óta minden fideszes megfejtésben szerepel. Egyébként a molenbeeki IS-sejtet kivéve az elmúlt évek milliónyi menekült közül eddig még senki nem vett részt terrortámadásban, az elkövetők és kitervelők évek óta Európában élő, vagy akár már kontinensünkön született, muszlim hátterű férfiak voltak. Több európai hatóság is figyelmeztetett arra, hogy a menekültek ellenőrizetlen beáramlása biztonsági fenyegetést jelent, de a Magyarország által is elfogadott uniós kvóta értelmében már amúgy is a schengeni határokon belül tartózkodó menekülteket kéne elhelyeznünk. 1294 ember ráadásul nem tűnik épp átvilágíthatatlanul soknak. 

  • Nagy probléma a veteránok magas öngyilkossági aránya, ez ellen kampányolnak az avon és somerset-i rendőrség kutyái.

    A rendőrök a 22 fekvőtámasz kihívást teljesítik, ezzel hívják fel a figyelmet, hogy a statisztikák szerint napi 22 amerikai katona követ el öngyilkosságot. A jó ügyért kampányoló ebek a videó alapján nagyon tehetségesek:

    A rendőrség posztja alatt sokan kommentelnek, hogy már a szándék is sokat segít nekik, hisz általában az emberek nem tudnak mit kezdeni a gondjaikkal, ezért magukra hagyják őket. Rengetegen küzdenek PTSD-vel, azaz poszttraumás stressz szindrómával a szolgálati idejük alatt látottak miatt.

    (Mashable)

  • Néhány hete is írtunk arról, hogy a felmondások miatt nagy bajok vannak a MÁV-nál, és arról is, hogy meg akarják vágni a balatoni menetrendet, amit végül mégsem tettek meg - de ez még nem jelenti azt, hogy most normálisan lehetne közlekedni a vonatokkal. Most vasárnap így nézett ki a Nagykanizsáról a Déli pályaudvarig közlekedő déli parti vonat:

    Fotó: Szabó Péter / Index

    Siófok után annyira megteltek a szerelvények, hogy nem hogy egymás melletti székeket, hanem üres helyeket sem lehetett találni a vonaton. 2375 forintba került egy jegy Siófoktól, gyorsvonati pótjeggyel: hogy mire fel létezik, az nem igazán érthető, hiszen a 98 perces utat két óra alatt tette meg vonat, amit a Kelenföld-Déli közti hét perces távolságot leszámítva végig állva kellett tölteni.

    És persze lehet azt mondani, hogy nem kell egy főszezoni vasárnap utolsó vonatával hazajönni, de sajnos ez egy évek óta létező probléma, amit nem képes megoldani a MÁV, másrészt ez a 12:15-ös vonat volt, a későbbiekkel még ennél is többen szoktak menni.

    Harmadrészt ez volt az egyik legpocsékabb hétvége a Balatonon, szóval elég könnyű elképzelni, milyen az, amikor egy valódi turistatömeg jön hazafelé a vonaton, 35 fokban.

  • Ez derül ki a McKinsey 25 fejlett országot felölelő friss kutatásából. A kutatásból az is kiderül, hogy a kevésbé képzett fiatalok helyzete romlott a leginkább, és az ifjabb generációk esetében fennáll a kockázata, hogy szegényebbek maradnak, mint a szüleik.

    A jelenséget több minden is magyarázza a tanulmány szerint, például a 2008-as válság, a társadalom elöregedésének gazdasági következményei, a háztartások méretének csökkenése, vagy a bérek GDP-hez viszonyított arányának a visszaesése. Az ábrán az is látszik, hogy a helyzet Olaszországban a legrosszabb, de az Egyesült Királyságban és az USA-ban sem túl jó.

    222.png

    Ez azért is érdekes, mert sokak szerint a brexitet és Donald Trump megerősödését is magyarázza, hogy sokan frusztráltak azért, mert a bérek stagnálása miatt nem érzik úgy, hogy előre tudnának lépni az életükben. A tanulmányról részletesebben a Portfolio írt.

  • Megint kicsit élesebb a közhangulat a kínaiak, tajvaniak és hongkongiak között a BBC beszámolója szerint. Nemrég elindult a "Bocsánat, Kína!" vicckampány, amiben egymással versenyezve kérnek bocsánatot Nagy-Kínától.

    "Bocsánat, hogy New Balance cipőm van!" - írja egy tajvani, a nemrég felszínre került hamisítási ügyre célozva, egy hongkongi színész pedig igen kreatívan azzal viccelt, hogy az egykori kínai miniszterelnök, Csou En-laj meleg volt. A kritikusok fő üzenete, hogy szerintük náluk szabad nyíltan kritizálni a politikusokat, Kínában viszont nem. Hogy Kína tényleg meghúzza a határokat a pop világában is, arra a nyugati világból Lady Gaga az egyik legfrissebb példa, aki hirtelen tiltólistára került, miután találkozott a Dalai Lámával.

    Persze a helyiek is visszavágtak, szerintük Tajvan gazdasága összedőlne a kínai jüan nélkül. Hogy ez igaz-e, hamar ki is derülhet, mert az újonnan megválasztott Caj Jing-ven elnökasszony határozottabb Kína-ellenes politikát folytat, emiatt olyan híresztelések keringnek, hogy Kína minden hivatalos kapcsolatot elvágott a szigetországgal.

    A sárga esernyős tüntetések után Hongkongban is felerősödtek a Kína-ellenes érzések. Félő, hogy a területi kérdésekben következetesen szigorú ázsiai óriás nem hagyja sokáig szótlanul a kialakuló helyzetet, ami egy régóta félt konfliktus kiújulását jelentheti.

  • Természetesen egy kínai fejlesztésű Pokémon Go klón, a címe City Spirit Go, és hogy, hogy nem, a valós fizikai világban mászkálva kell benne szörnyecskéket gyűjtögetni, az ikonja pedig egy cuki sárga szörnyikét ábrázol, aki semmiképpen nem Pikacsu. A játék pár héttel azután jelent meg, hogy a Pokémon Go bétatesztje elkezdődött, ahhoz hasonlóan ingyenes, de azért lehet benne ezt-azt vásárolni, a legdrágább csomag 27 ezer forintnak megfelelő jüant kóstál. A letöltési toplista második helyén egy Go Catch ‘Em All című játék áll, ami tök ugyanez, csak még a Pokémon szlogenjét is lenyúlta címnek. (via)

  • 13712255 301626530227338 538012633 n

    A Mashable írta meg, hogy több ezren szálltak vízre vasárnap Ausztráliában, Darwin városában. 42 éve így van ez, a darwini hajóverseny az ausztrálok egyik kedvenc éves rendezvénye. 

    Ja, és sörös dobozból építenek hozzá hajókat, mert csak.

    Are you headed to the #Darwin beer can regatta this Sunday? #NT #beercanregatta #onlyinaustralia

    A photo posted by Pinnacle People (@pinnaclepeople) on

    Idén ez jól is jött, nem sokkal a verseny előtt egy ciklon söpört át a térségben, sok szemetet hagyva maga után.

    A Darwini Sör-regatta hajói elképesztően jól néznek ki, de az égető kérdés megválaszolatlan marad: vajon a koreaiak csipszes zacskókból készült ladikja, vagy az ausztrálok sörös dobozból épített csónakjai nyernének egy versenyen?

    A photo posted by James Takacs (@takacs_225) on

     

     

  • Dehogy kell! Kijött a Kickboxer: Vengeance című film előzetese, Gina Caranóval, Dave Bautistával, és ami a legfontosabb, Jean-Claude Van Damme-mal, aki azt a karaktert játssza, aki Jean-Claude Van Damme mentora volt az eredeti, Kickboxer: Vérbosszú Bangkokban című, 1989-es filmben. Van Damme olyan alapigazságokat mond csodálatos belga akcentusával, mint hogy "Ha félsz meghalni egy harcban, máris halott vagy", úgyhogy egyértelmű, ki miatt kell majd rohanni megnézni az új Kickboxert (is).

    Kickboxer: Vengeance (2016) előzetes
  • Jó, jó, ez nem is VR, hanem AR. Vagy MR. De leginkább scifi, ami - ha nem is ennyire tömény verzióban - tulajdonképpen egészen hamar valóság lehet, hiszen igazából minden részéhez megvan már ma is a technológia.

    HYPER-REALITY from Keiichi Matsuda on Vimeo.

  • Jó hír: a nemrég forgalomba állt szuperhéven ingyen lehet wifizni (korábban itt írtunk róla). Kipróbáltam munkába jövet, működött, hurrá. 

    Rossz hír: egy darab van csak a wifis járműből. A BKV több ezer buszának, villamosának, metrókocsijának, trolibuszának egyelőre még nincs matricája az infosztrádára.

  • Fotó: Bruno Albert

    A Low Poly Scenes a brazil Bruno Alberto projektje. A grafikus céljai elég egyszerűek: minimalista gif-képeken szeretné újrateremteni legendás filmek ikonikus jeleneteit. És ez elég jól sikerül is neki. A többi itt látható.

    Grafika: Bruno Alberto
  • Özönlenek a jobbnál jobb, de főképp drágábbnál drágább futballisták a kínai bajnokságba. De úgy látszik, a ázsiai stílus nem nagyon fekszik a sztároknak. Nézzük a tíz legdrágább, legtöbb pénzt kereső listáját, és főleg azt, hogy mi van velük:

    • Hulk (sérült)
    • Gervais Lombe Yao (sérült)
    • Alex Teixeira (egészséges, játszik)
    • Ramires (4 fordulós eltiltást kapott)
    • Asamoah Gyan (hosszú időre megsérült)
    • M'Bia (sérült)
    • Demba Ba (brutális lábtörést szenvedett, könnyen a karrierjébe is kerülhet)
    • Jackson Martínez (most tért vissza sérüléséből, de újra rásérült)
    • Conca (sérült)
    • Ricardo Goulart (egészséges, játszik)
    • Ezequiel Lavezzi (az utolsó négy meccsre nem nevezték)

    El lehet dönteni, mennyire volt vol pénzkidobás az a közel 200 millió euró a játékosokért

  • A rocksztárok is megbotlanak néha, ki átvitt értelemben, ki pedig szó szerint. Utóbbi kategóriát erősíti Gene Simmons, a Kiss frontembere is, aki, ne szépítsük, egyszerűen seggre esett a Rock And Roll All Nite című szám előadása közben egy montanai koncerten. Amikor nagy nehezen és némi segítséggel sikerült feltápászkodnia - hatvanhat év az hatvanhat év -, úgy folytatta a koncertet, mintha mi sem történt volna. Pedig Dave Mustaine, a Megadeth frontembere ennyiért már simán lemondana egy koncertet.

    Seggre esett Gene Simmons rocksztár

    (Stereogum.com)

  • Hiánypótló anyaggal jelentkezett nemrég az adatújságírás fellegvára, a FiveThirtyEight: végre kiderült, hogy a nők gyakrabban dobják ki a férfiakat, mint a férfiak a nőket. Legalábbis az Egyesült Államokban.

    • A válások többségét a nők indítják, a különböző kutatások szerint az esetek 60-80 százalékában ők azok, akik kiteszik házastársukat.
    • De ez nem valami modernkori hóbort, már 1867-ben is a nők által kezdeményezett válások voltak többségben, 62 százalékkal.

    De nem csak a házasságoknál van ez így, a szakítások terén is női fölény érzékelhető. Egy YouGov-felmérés szerint

    • a nők ötödével még sosem szakítottak, mindig ők dobták ki a pasijukat, a pasiknál viszont ez az arány 7 százalék;
    • a pasik ötöde még soha nem dobta ki a csaját, mindig őt dobták ki, míg a csajoknál ugyanez 12 százalék;
    • a legtöbben azért mindkét oldalon álltak már, ez az arány 31, illetve 32 százalék.

    Sajnos magyarországi adataink nincsenek, a téma kutatóinak azt tudom ajánlani, hogy görgessenek kicsit lejjebb a Velvetre, ha nem is reprezentatív a minta, ott sok mindent megtudhatnak a dologról.

  • Tommy Edison nekem a régi viccet idézi ("nem vak az a ló, csak bátor!"): egyrészt igazi hősnek kell lennie, hogy bevállalja születésétől fogva vak létére a filmkritikusságot, tudva azt, micsoda gyűlölethullámokkal jár ez már alapban is a lefikázott filmek sértett rajongóitól - másrészt viszont kimarad a kommentekből, hiszen nem látja őket.

    Itt éppen az új Szellemirtókat osztja ki, némi angoltudás kell hozzá, de van felirat is, az sokat segít.

  • Az Ottawa Citizen számolt be a sztoriról, hogy az egyik helyi kórház vezetése annyi panaszt hallott a kórházi kajára, hogy elhatározták, ők maguk próbálják ki, mielőtt érdemben foglalkoznának a negatív véleményekkel.

    A teljes vezetés egy héten át a kórházi koszton élt.

    A lasagna egész ehető volt - és ezzel a végére is rétünk a pozitív hangvételű kritikáknak. A döntés ezután már gyorsan megvolt: változás kell az egyébként 1000 páciensre főző menzán, méghozzá gyökeres. Az új irányvonal: több saláta és friss kaja; a közgyűlöletnek örvendő "csirke király módra" pedig eltűnik a menüről örökre.

    Az én szememben speciel bármelyik hazai kórház vezetősége kilométereket nőne, ha a kanadaiak után csinálnák azt az egy hetet.

    7039252611 677a47e13c o
    Fotó: Albert Lynn | Flickr

    (Képünk illusztráció, ha kíváncsi rá, hogyan nézett ki az ottawai kórházi kaja és a menza, itt talál fotókat)

  • Van két srác a Youtube-on, akik Slow Mo Guys néven egy jó kis kamerával másodpercenként nagyon sok képkockát rögzítenek, aztán felrakják a videót. Most például egy üvegkancsót robbantottak szét, amire kifejezetten rá volt írva, hogy ne tegyék ki nagy hőmérséklet-változásoknak.

    Kitették, jéghideg vízzel és gázmelegítővel. Az eredmény 343 ezer fps-ben így néz ki:

  • Elég vicces, hogy a fanatikus rajongók ma már néha jobb trailereket vágnak, mint a profik. Pláne hogy utóbbiaknak ehhez adott az alapanyag, előbbieknek meg csak morzsák. Ez például a következő Star Wars filmhez készült:

  • Ez például olyan esetekben lehet roppant hasznos, ha a Boko Haram terroristái elrabolják a kedvenc szereplőinket az Éjjel nappal Budapestből, és azt követelik, hogy csináljunk nekik Grumpy Cat formájú palacsintát, és amíg ezt nem kapják meg, erőszakkal klasszikus filozófiai műveket olvastatnak a túszaikkal.

  • A nagy októberit elindítót két évig újították, renoválták, a benne lévő kiállítást digitális mindenfélével trendiesítették, most pedig örömködés közepette visszavitték történelmi helyére, Pétervárra, hogy ezentúl is a Néván horgonyozzon. Az 1917-es forradalom századik évfordulója előtt ráncfelvarráson átesett cirkáló szombat éjszaka díszkivilágítva tért vissza, ehhez a turisták örömére fel kellett nyitni az alacsonyabb hidakat is.

    A felújítás 840 millió rubelbe került, ami kb. 3 milliárd forint, de végül is az összeg mindegy, hiszen, mint köztudomású, a Szovjetunió 1980-ban utolérte, majd messze lehagyta Amerikát. Azóta a dollárok és a villanyszámlák nem számítanak. (Különben is, a kommunizmus egyenlő szovjethatalom plusz villamosítás.)

    Az Auróra cirkáló visszatért Pétervárra
  • Tádzsikisztánban fullba nyomják a nemzeti hip-hopot: miközben a közép-ázsiai országban éppen megszavazták, hogy az országot 1992 óta vezető Emomali Rahmanov élete végéig elnök maradhasson, a rapperek sem vonják ki magukat hazafias kötelességeik alól.

    A személyi kultuszt építő vezető országában korábban hivatalosan is nehezményezték, hogy javarészt külföldi folyik a médiából, és legalább a nyilvános helyekről kitiltották az erkölcstelen nyugatmajmoló hip-hopot, ami természetesen nem fér össze a nemzeti hagyományokkal. A rappereket arra szólították fel, hogy a helyi folklórból merítsenek ihletet, és forduljanak hazafias témákhoz.

    A politikai felszólítás értő fülekre talált: egyre több a tádzsik nemzet múltját és az elnök dicső tetteit megéneklő szövegek. Az XZ (Baron) nevű rapper új klipje a nemzeti ébredést szó szerint veszi: amint a tévé előtt heverő kába művész meghallja az elnök intő szavait, rádöbben, hogy az ország jövője bizony a fiatalok kezében van. A felismerés ezt a kandalló-himnuszt váltja ki belőle:

    Jó lenne az egész szöveget állami pénzből lefordíttatni és miniszteri szintű méltatásban részesíteni nálunk is, mint ahogy az a kazah diktátor Nazarbajev önéletrajzi könyvével is történt, de amíg ez nem történik meg, szívünkkel kell értenünk az üzenetet. Egy-két kiragadott üzenet segítségképpen:

    Bukhara és Szamarkand ősi tádzsik földjét

    Elszakították Tádzsikisztántól

    YO

    Idegen erők polgárháborút robbantottak ki az Országban, testvérem

    De az 1992-es országgyűlés az országot Megajándékozta a nemzet vezetőjével,

    Emomali papával

    Aki véget vetett a harcoknak,

    Békét és fejlődést hozva a népnek

    A klipet első rapszámként lejátszotta a közszolgálati televízió is. Azt nem tudom, hogy Professor M legalább ennyire kultikus számát miért nem adták le, pedig az is tele van épülő-szépülő utakkal és gyönyörű vízerőművekkel, és a címével tuti nincs baj: az egyszerűen Emomali Rahmanov.