új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagyon furcsa, de összességében érthető indokkal fordítottak vissza egy 900 Mercedest szállító teherhajót az ausztrál hatóságok: amikor átvizsgálták a rakományt, kiderült, hogy

    az autókkal egy rakás csiga is Ausztráliába utazott volna, akiket viszont az ausztrál ökoszisztéma nem látott volna nagyon szívesen. 

    A látszólag ártalmatlan kiscsigák ugyanis egy olyan fajhoz - a Magyarországon is nagyon gyakori Xerolenta obvia-hoz, avagy kórócsigához- tartoznak, ami Ausztráliában nem őshonos, viszont rengeteg kárt tud okozni:

    • nem elég, hogy előszeretettel rágcsálja a búzát, árpát és a gyümölcsfák levelét, komoly károkat okozva a termésben,
    • de egy csomó parazitát is hordozhat magén, főleg ilyen-olyan gombák spóráit, amelyek az ausztrál ökoszisztémába kerülve ki tudja, milyen károkat okoznának. 

    Az ellenőrök 30 csigát találtak, de feltételezhetően még többen is megbújhattak a mercik között, ezért a hatóságok azt mondták, vigyék csak vissza az autókat oda, ahonnan jöttek. 

    csigabiga

    Az ausztrál kikötőkben nagyon komolyan veszik a csigaveszélyt, idén már 10 hajót tartottak karanténban vagy fordítottak vissza a csigák miatt. Októberben már visszafordítottak egy Vietnamból érkező szélturbina-szállítmányt, mert azon óriás csigák akartak Ausztráliába belógni.

  • Nem azért, mert valami galiba volt vele, hanem mert a brit nyári időszámítás egyik utolsó napjára emlékeztek ezzel, ugyanis Nagy-Britanniában vasárnap hajnalban óraátállítás lesz. Ahogy nálunk is. A másik irányba forgás mellett vörös és fehér fényekben úszott a London Eye.

    A 135 méter magas óriáskerék a Temze partján áll, a 32 zárt kapszulájában 30 perc alatt tesz meg egy teljes kört. Minden kapszulába 25 ember fér.

    (CNN)

  • Nick Vujicic, az egyik legismertebb keresztény motivációs tréner Instagram-oldalán posztolt, ami szerint péntek délután Orbán Viktorral közösen imádkozott. 

  • maisie williams clk

    Sosem értem, hogy pontosan kinek jó az, amikor híres emberek elhívnak úgy interjúzni, hogy közben nagyon csípős dolgokat etetnek velük (nyilván a videó és a nagyon csípős dolog készítőjén kívül), de mindig vannak jelentkezők, ebben a videóban például Maisie Williams (Arya Stark a Trónok harcából) próbál megküzdeni ártalmatlan kérdésekkel úgy, hogy közben elkezd remegni a csípős csirkeszárnyaktól.

  • wiki.png

    A 6521 Pina egyébként nem egy titkos Borkai-házivideó munkacíme, hanem egy aszteroida a Naprendszer kisbolygóövében. További napi bontású magyar Wikipedia-toplisták itt.

  • A Merriam-Webster szótár honlapján működik az úgynevezett Time Traveler (= Időutazó) aloldal, ahol azt lehet megnézni, hogy bizonyos években mik voltak azok a szavak vagy kifejezések, amiket (angol nyelven) először leírtak a sajtóban, már amennyire meg tudják állapítani. Egészen 1500-ig vissza lehet menni évekre bontva, onnantól már évszázadok vannak csak az adatbázisban.

    (Kotaku)

  • A világ leghosszabb ideje létező, már a Szovjetunió fennállásának idejét is meghaladó kommunista rezsim harmadik generációs vezetője a családi hagyományoknak megfelelően szeret megtekinteni dolgokat. Ha ez atombomba, akkor abban nem tudunk neki segíteni, de modern diktátorként másra is veti vigyázó tekintetét, cipőkre, síparadicsomra, meg igazira, műbélre – vagy igazira – esetleg krumplira. Utóbbit a múlt hónapban sokszor mutogatták itthon is, de amiben igazán bevágódnánk nála, az a jelek szerint nem más, mint a termálvíz.

    http  cdn.cnn.com cnnnext dam assets 191025111954-mm00279509
    Fotó: KCNA

    Legutóbb ugyanis épp egy termálfürdőt tekintett meg otthon, Észak-Koreában – írta a CNN. Hogy a nép egyszerű gyermeke az egyemberként-mozdul-százezer-katona-bemutató és az alapvető-élelmiszerért-sorban-állás között mikor juthat el ilyen helyre ott az nem derül ki, de az örökké jegyzetelő katonák gyűrűjében dolgokat megnéző vezér láthatóan nagy érdeklődéssel figyelte a Yangdokban felújított, továbbfejlesztett spa resort-komplexumot és a gőzölgő fürdővizet, szóval, ha úgy adódna, hogy Trumppal megint összefutna és ehhez a legnyugatibb keleti, legkeletibb nyugati országot választaná helyszínül, akkor Miskolctapolcától Egerszalókon, Budapesten át Hévízig bárhol megtalálná a számítását. És van, aki Trumpnak is tudna megfelelő programot kínálni, arra most nem linkelek semmit.

  • nail-clipping-ring

    A Kiwami nevű, mindenféle bizarr mókolásokra és otthoni megoldásokra szakosodott youtuber még júliusban készítette el ezt 17 perces a videóját, amiben egy évig gyűjtötte a levágott körmét, ledarálta, megőrölte, megsütötte, és az egészet mind megette egy gyűrűt készített belőle, pontosabban egy ékkövet egy gyűrűre, de most megint kezdi megtalálni magának az angolszász internet. Megértem amúgy, tiszta ASMR az egész, csupa barkácshang, és fura látvány az egész, tessék végignézni:

  • A 66 éves Thomas Alexander az Arkansas államban található Yellville közelében vadászott, és azt hitte, elejtett egy szarvasbikát.

    Csakhogy amikor odalépett az állat feltételezett teteme mellé, a szarvas felpattant és súlyos sérüléseket okozott a férfinak. 

    A vadász még magánál volt, amikor rátalált az unokaöccse, még a feleségével is tudott beszélni telefonon. Ezután kórházba vitték, ott halt bele a sérüléseibe. 

    Egy helyi szakértő a Skynak azt nyilatkozta, húsz éves pályafutása alatt nem találkozott még ilyen furcsa esettel. Pedig négy évvel ezelőtt volt egy hasonló incidens, szintén Arkansasban, Ashley megyében. Akkor is aganccsal támadott az állat, azonban az áldozat felépült a sérüléseiből.

    Most azt tanácsolják a vadászoknak, hogy minden esetben legalább fél órán át figyeljék a kilőtt szarvast, és csak akkor közelítsék meg, ha ezalatt az idő alatt biztosan nem mozdult.

  • A canberrai központú Little Oak állatmenhelyen holtan találták Christ, a 10 éves kasztrált kost. Az idegenkezűséget a gondozók kizárták, az állattal az öregség végzett. 

    Chris egy született híresség volt, 2015-ben Canberra külterületén találtak rá az elkóborolt állatra. Azt nem tudni, hogy előtte hol tengette napjait, mindenesetre az biztos, hogy akkor már több mint öt éve nem nyírta meg senki, ezért akkorára nőtt a gyapja, hogy alig tudta magát vonszolni. 

    Cris 2015-ben
    Cris 2015-ben
    Fotó: littleoaksanctuary.org

    A bírkáról akkor 40,2 kilogramm, 30 pulóverhez elegendő gyapjút nyírtak le. 

    Ezzel nem hivatalosan ugyan, de ő lett az egyszerre legtöbb gyapjút adó juh. A címet Big Bentől rabolta el, az új-zélandi birka szintén egy hosszas csavargás után 29 kilónyi gyapjút dobott lée magáról. 

    A 180 kiöregedett vagy beteg haszonállatot gondozó Little Oak menhely szerint Chris egy édes, kedves békés lélek volt, aki most az örök legelőkre távozott. 

    (MTI)

  • Kanye épp most jelentette be, hogy az október 25-re, azaz mára ígért Jesus Is King című albuma csúszik, mert kicsit szöszölni szeretne még vele, de ez nem akadályozta meg a Def Jam-kiadót, hogy elkezdjen Jesus Is King-es pulcsikat árulni:

    Kanye egész pontosan azt írta, hogy van három szám, amin még javítani akar, és hogy "addig nem alszanak, amíg meg nem jelenik a lemez".

    Kanye egyébként megint formában van, a héten készített vele egy interjút Zane Lowe, ahol a következő dolgok hangzottak el:

    • a Jesus Is King felvételén szereplő emberektől azt kérte, hogy ne szexeljenek házasság előtt
    • amikor Make America Great Again sapka volt a fején, azt úgy értelmezte, hogy "amikor az emberi létezés legnagyobb művésze feltette azt a piros sapkát, az Isten vicce volt minden liberálissal szemben".
    • Kanye szerint ő minden kérdés és kétely nélkül minden idők legnagyobb művésze.

    Én amúgy tökre szeretem Kanye lemezeit (a legutóbbi Ye-t kivéve), de nehéz idők ezek egy Kanye-rajongónak.

  • 4 bérgyilkost és egy felbujtót ítéltek el egy ügyben Kínában, amiben egy helyi üzletember felbérelt valakit, hogy ölje meg vetélytársát 2 millió yuanért (közel 84 millió forintért). Az első bérgyilkos a pénz feléért fel akart bérelni egy másik férfit, aki felbérelt mást, aki szintén leadta a piszkos melót valakinek, aki továbbadta a megbízást egy ötödiknek, aki annyira felháborodott a felkínált összegen, hogy inkább szólt a kiszemelt áldozatnak, így eljutott az ügy a rendőrséghez. 

    Az egész ügy 2013-ban kezdődött, amikor a két vállalkozó pereskedni kezdett. A felbujtó, félve, hogy el fogja veszíteni a pert, úgy gondolta, hogy inkább úgy rendezi el a jogi konfliktust, hogy megöleti a férfit.  

    A felbujtó 5 évet kapott, a kiszemelt bérgyilkoslánc tagjai pedig 2 év 7 hónap, és 3 év 6 hónap közötti büntetést kaptak. 

    (Metro)

  • 1944. október 25-én született Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő a Heves megyei Verpeléten. Apja teherautósofőr volt, szülei válása után édesanyjával és két testvérével maradt. Első húsz évét Egerben élte le, iskolás korában a verekedős, vagány gyereket "Dinamit Katinak" becézték. A gimnázium amatőr zenekarával Little Richard-dalokat énekelt. 

    1962-ben jelentkezett először a Ki mit tud?-ra, de már az első rostán kibukott, az indoklás szerint: "amit ő csinál, az nem éneklés, hanem inkább ordibálás". Az 1965-ös versenyre a tudtán kívül nevezte be édesanyja. Első lett. A versenyen egy debreceni dzsesszegyüttes kísérte, amelynek zongoristája Koncz Tibor, későbbi férje, mentora és komponistája volt.

    Az Egerből Budapestre került orvos-írnok lány a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakára kezdett járni. 1966-ban megnyerte az első Táncdalfesztivált is a Nem leszek a játékszered című dallal. 1967-ben szerepet vállalt Kardos Ferenc első filmjében, az Ünnepnapokban. Az Eltávozott nap és a Fejlövés című filmekben nyújtott alakításaiért 1968-ban megkapta az év legjobb női főszereplőjének járó díjat, ugyanebben az évben főszerepet játszott még a Holdudvar, a Fényes szelek és A hamis Izabella című filmekben is.

    Másodszor is megnyerte a Táncdalfesztivált: 1972-ben az Add már Uram az esőt című dallal. A hetvenes évek elején kétszer is nyert a Tessék választani című rádiós könnyűzenei versenyen, 1972-ben ő lett a drezdai nemzetközi táncdalfesztivál és az írországi Castlebarban a country dalok fesztiváljának győztese. 1974-ben a legnépszerűbb külföldi énekesnek választották meg az NDK-ban, s az év sztárjának Angliában a Music Week című szaklap listáján.

    A legjobb szerzők is szívesen írtak neki dalokat. 1974-ben és rá két évre Presser Gáborral és az LGT-vel készített két lemezt olyan slágerekkel, mint a Rock and roller, a Szólj rám, ha hangosan énekelek, Az eső és én vagy a Közel a naphoz. 1978-ban egy kivételes albumot írtak a számára, a két szerző, Szörényi Levente és Adamis Anna sem előtte, sem azóta nem dolgozott együtt. Közben vissza-visszatért a hagyományos tánczenéhez, az ezekben az években felvett Ha legközelebb látlak, Indián nyár, Találkozás egy régi szerelemmel és más dalok örökzöld slágerekké váltak. Két album erejéig (1979, 1983) a V'Moto-Rock együttessel is együtt dolgozott, a dalok komponistája második férje, Lerch István - a zenekar billentyűse - volt. Számos dalához ő maga írta a szöveget, így Vangelis híres filmzenéjének feldolgozásához is (A Paradicsom meghódítása - 1492).

    A hetvenes években sokat dolgozott Hofi Gézával és Koós Jánossal a zenés paródia műfajában. 42 nagy és 92 kislemeze jelent meg, ebből 25 külföldön. Több mint háromszáz gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, legalább 500 dal van a repertoárjában. 1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje 2011-ben tisztikeresztje kitüntetést vehette át. 2014-ben lett Kossuth-díjas "a magyar könnyűzenei kultúrában játszott műfajteremtő szerepéért, határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő, páratlanul gazdag előadóművészi tevékenységéért, több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként". 2011-ben Budapest, 2013-ban Eger díszpolgára lett.

    MTVA Sajtóadatbank

  • Rudolf Mosse, egy németországi kiadó filantrópiájáról ismert tulajdonosa 1900-ban megvásárolta a Tél című festményt egy berlini aukción. A kép 1933-ig maradt a birtokában, ekkor az egész zsidó származású Mosse-család elhagyta Németországot a nácik hatalomra jutása miatt. A család által hátrahagyott értékeket megszerezték a nácik, aztán 1934-ben egy amerikai gyároshoz, Bartlett Arkellhez került, aki már egy New York-i galériától vásárolta (hogy oda hogyan jutott el Németországból, azt nem tudni). 

    A Tél Bartlett sokáig magángyűjteményének részét képezte, ahonnan a róla elnevezett múzeumba vitték át. Most viszont a zsidóktól elkobozott műalkotások után indított nemzetközi nyomozás keretein belül kiderült róla, hogy valójában a Rudolf Mosse leszármazottait illetné. A múzeum igazgatója azt mondta, nagyon felzaklatta őket, amikor megismerték a kép történetét, és természetesen lemondtak a képhez fűződő jogaikról. A Tél most az FBI-nál parkol, a nyomozóirodától pedig hamarosan visszakerülhet a Mosse-családhoz. 

    (BBC)