Etelka, Aletta
1 °C
5 °C
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez egy egészen konkrét szalagcím volt a kaliforniai Berkeley egyetem weboldaláról, egy pszichológiai kutatás eredményeit összefoglalva.

  A dolog egyébként nem akkora hülyeség, mint elsőre hangzik, a kutatás arról szólt, hogy nem túl jó az a - főleg a közösségi médiában érezhető - társadalmi nyomás, ami mindenki számára kvázi kötelezővé teszi, hogy állandóan kirobbanóan boldog és vidám legyen, vagy legalábbis ezt mutassa magáról. Vagyis egyáltalán nem gáz, ha az embernek néha rossz kedve van. Az mondjuk egészen egyedi, hogy tudományos kutatással bizonyítják egy Disney-rajzfilm tanulságát.

 • Természetesen az, hogy eltaknyol. A melegítő Rafael Nadalt filmező operatőrt is ez a végzet érte el a montreali tenisztornán. Az alkalom jellegéből adódóan hősünknek az esésen túl a többezres közönség reakcióit el kell viselnie.

 • Zimbabwéről van szó, ahol most jelentették be (BBC), hogy csekély egymilliárd dollárért építenek vadi új egyetemet a fővárostól 34 kilométerre. Az új intézményt az ország mindenható urának, a 93 éves Robert Mugabének ajánlják.

  Hogy pénz honnan lesz erre, annyira még nem tiszta, tekintve, hogy az elmúlt tíz évben Zimbabwe a csőd szélére jutott, a gazdasági teljesítmény a felére esett vissza, a tavalyi szárazság után 4 millióan szorultak nemzetközi élelmiszersegélyekre, az éves költségvetés 90 százaléka pedig bérkifizetésekre megy el.

  Mugabe 37 éves uralma alatt nagy hangsúlyt fektetett az oktatás fejlesztésére, Fekete-Afrikában itt a legkisebb az analfabetizmus, de az ország meglévő felsőoktatási intézményei eléggé le vannak pusztulva, ezért általános vélemény szerint inkább azokat kellene fejleszteni.

  A tervezett Robert Gabriel Mugabe Egyetemet az „oktatás iránti elkötelezettsége és példaértékű vezetése iránti tisztelet” jegyében nevezik el a diktátorról.

 • Van ez az ezer fős gigazenekar, ami 2015-ben azért jött létre, hogy Cesenába csábítsák a Foo Fighterst, és azóta már volt egy 17 számos rendes koncertjük is, ez meg az idei nyári táborban készült felvétel. 

 • 1931. szeptember 13-án Matuska Szilveszter a biatorbágyi viadukton felrobbantott egy vonatot. 22-en meghaltak.

  2017. augusztus 9-én pedig a Google térképén ezt a feliratot fedezte fel olvasónk, Gyula. Bomba buli lehetett!

 • A Szentlélek téren nyílt meg a Sziget fesztivál alkalmából a BKK MÁV-HÉV VIP-részlege. Az alábbi exkluzív fotón bemutatjuk, hogy miket tartogat a Hagyó Színpadhoz közel eső, halandóktól elzárt, különleges terület, illetve környéke:

  • 1. Koedukált Toi Toi vécé, a gendersemlegesség jegyében
  • 2. Hangulatos bungaló
  • 3. Napon érlelt víz, marmonkannákból
  • 4. Közönségtől elzárt terület, az önfeledt szórakozásért
  • 5. Flair szék, mint Olaszba' 
  • 6. Exkluzív parkoló a járdán a kisfőnök verdájának, félig az árnyékban
  • 7. A Futár rendszer pár éve ellopott kijelzőinek helye
  • 8. Tiltó tábla kerékpárral érkezőknek
  • 9. Az áthaladást tiltó, élő piros lámpák
  • 10. Az áthaladást akadályozó, kifeszített szalagok
  • +1. Feltörhetetlen jegykezelő rendszer

  Frissítés: Olvasónk és a BKK is jelezte, hogy a vastag zöld fémkeretben nem a Futár rendszer elemei voltak, oda még a Hagyó-féle vezetés rakott ki lakossági LCD-kijelzőket, és hőlégfúvókat csomagolt melléjük a dobozba, hogy "fagyállóak legyenek". Ezeket a kijelzőket rövid pályafutás után, már sok éve leszerelték (tehát nem lelopták).

  A BKK jelezte továbbá, hogy a lezárt terület nem a BKK-hoz tartozik, és sárga mellényben nem a BKK munkatársai láthatók a felvételen. Megkérdeztük őket, a BKK-nak van-e ehhez az egészhez bármi köze, vagy a mellényesek csak magánszorgalomból irányítják a gyalogosokat. Válaszukat várjuk.

  Frissítés 2017 .08.11., 14.55.

  Ahogy az az időközben átírt címből is látszik, nagyon pontatlanok voltunk, amikor a sajátos VIP-szekciót a BKK-nak róttuk fel: a HÉV-et 2016-ban kiszervezték a BKK-tól,  azóta a MÁV-hoz tartozó MÁV-HÉV Zrt. üzemelteti. A hibáért a BKK és az olvasók elnézését kérjük.

 • A Mozduljunk ki Egyesület ingyen segítőt biztosít minden kerekesszékesnek, aki szívesen menne bulizni. Az egyesület elnöke, Csángó Dani maga is kerekesszékes (az Indexen vele készült riportot itt találja), és az alábbi videón saját koncert- és buliélményét mutatja be:

  A Mozduljunk ki! csapata kerekesszékes fiataloknak biztosít ingyenes szakképzett asszisztenciát a kimozdulásokhoz. "A szó legszorosabb értelmében segítünk kikapcsolódni. Mindenben segítünk, ami az életviteledhez szükséges lehet:

  • evés-ivás
  • mosdóhasználat
  • kerekesszékkel történő
  • közlekedés
  • a székből ki- és beszállás
  • pénzhasználat
  • kommunikációs helyzetek megoldása
  • tájékozódás a helyszínek és programok között" - írják Facebook oldalukon.

   Ha ön kerekesszékes partiarc, regisztráljon gyorsan a Mozduljunk ki weboldalon, vagy keresse meg az egyesületet a Facebookon.

  A Sziget akadálymentességi térképét pedig itt találja, ami mobil appként is letölthető. A térkép az optimális útvonalak mellett az akadálymentes szolgáltatóhelyeket és mellékhelyiségeket is mutatja, a felhasználók is bővíthetik információkkal, potenciális akadályokkal.

 • Hétvégén rendezték meg Siófokon a Scitec Muscle Beach-t, népies nevén az Izompartot. A megmérettetésre több százan pumpálták magukat órákig a 40 fokban. Hát Pándi Balázs legyen a talpán, aki nem dőlt volna ki az első percben, és értem én, hogy győzd le a korlátaidat, meg lépj túl önmagadon, de biztos, hogy a magyarországi hőségrekord megdőlésének napján kell barnítóval bekenve pózolni órákig? Na mindegy, nézegessen indulókat, érdemes!

  A résztvevők között feltűnt mindannyiunk nagy kedvence, Kathi Béla, akiről mindenképp érdemes annyit tudni, hogy:

 • Legalább is a Magyar Idők párhuzamos valóságában ennyien voltak kint az Újpest–Vasas-mérkőzésen, szúrta ki a 444.hu. Erre a meccsre egyetlen néző sem mehetett be, mert az MLSZ zárt kapuval büntette az újpestieket szurkolóik miatt. 

  zartkapu

  Az NB I. nézőszámai eddig is megfoghatatlan matematika szerint alakultak, rendszeresen túlbecsülik, (-számolják?) azokat, ahogy arra szintén rámutat a 444 az NB I.-be most feljutó Balmazújvárosnál az MTI 1800 nézőt számolt, míg a Nemzeti Sport már 2206-ról tudott. 

 • Múlt héten több amerikai hírportálon is megjelent, hogy a virginiai Arlingtonban önvezető autókat tesztel a Virginia Tech Transportation Institute. A sofőr nélküli autókról több videó is készült, amíg egy Adam Tuss nevű, közlekedéssel foglalkozó szakíró ki nem derítette, hogy az autókat bizony emberek vezetik,

  csak éppen üres autóülésnek álcázva.

  Tussnak nem volt nehéz dolga: egy piros lámpánál egy, a tesztben résztvevő autó mellé húzódott, benézett a vezetőoldalon, és azt látta, hogy két kéz lóg ki az autóülésből. Megpróbált beszélgetni az ülésbe rejtett sofőrrel, de az nem volt hajlandó válaszolni, inkább áthajtott a piroson, hogy kimeneküljön a kínos szituációból. Tuss egy rövid videót is feltett Twitterre az esetről:

  Mint a Gizmodo írja, a YouTube-on találni hasonló videókat, amikben vicces kedvű emberek szívatnak jobb sorsra érdemes gyorséttermi dolgozókat, de ez az első eset, hogy a médiát ugratták be így. A Virginia Tech Transportation Institute azzal magyarázta a dolgot, hogy ők igazából nem önvezető autókat tesztelnek, hanem azt, hogyan reagálnának az emberek az önvezető autókra.

  kocsi.gif