Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Kis-Balatonnál, Balatonmagyaród közelében található Kányavári-szigetről közölt drónfotókat az MTI, a képeket az év egyik legszebb őszi napján készítették. Csodálatosan néz ki fentről is, tekintse csak meg ebben galériában:    

  A Kányavári-sziget egyébként az egyetlen olyan terület a védett Kis-Balaton térségében, ami vezető nélkül, egész évben szabadon látogatható, de most felülről is benézhetünk ide. 

 • Egy 61 éves amerikai férfi Creutzfeldt–Jakob-szindrómában halt meg, a rendkívül ritka betegséget akkor kapta el, amikor elment vadászni, és megette egy mókus agyát (vagy agyvelővel fertőzött húsát). 

  Az eset még 2015-ben történt, azért most került elő, mert a közelmúltban született belőle egy jelentés, amelyet október elején mutattak be egy orvosi konferencián.

  A Creutzfeldt–Jakob-szindróma egy gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri megbetegedés, prionfertőzés okozza, és a rossz emlékű kergemarhajárvány idejéről lehet ismerős. Bár nemcsak fertőzéssel lehet elkapni, hanem örökölhető is, nagyon ritka betegség, minden egymillió emberből egyet érint csak.

  Na és mi lehet a tanulság így három év távlatából? Soha ne egyenek ellenőrizetlen forrásból származó mókusagyat.

 • A GDPR miatti pánik május óta lecsengett kicsit, de a törvényhozásról teljesen elfeledkezni nem lehet. Most a Washington Post írt cikket arról, hogy Bécs lakóházairól eltűnhetnek a kaputelefonra kiírt nevek.

  A név személyes adat, amit véd a rendelet, így a városnál úgy döntöttek, hogy az év végéig számokra cserélik a kaputelefonokon látható neveket.

  A cikk megjegyzi, hogy nem volt tervben, hogy büntetést szabnak ki a kaputelefonokon olvasható nevek miatt, ennek ellenére az osztrák hivatal az év végéig az összes olyan házon elvégzi a változtatásokat, amiket az állam ellenőriz.

  Körülbelül 220 ezer névtábla cseréjéről lehet szó, vagyis ez a folyamat eltart egy darabig. Az osztrák hatóságok attól félnek, hogy ha maradnának a táblák, akkor nevenként több, mint 320 ezer forintos bírságot kaphatnának.

  nagykep?cikkid=158745&kep=kaputelefon nagy1-fblead
 • A hazai lottón már az is jónak számít, ha a főnyeremény összege 1 milliárd forint felé megy. Ettől jelenleg az ötös a hatos és a skandináv lottó is messze áll, az amerikai Mega Millionsnál viszont jelenleg 1,6 milliárd dollárt lehet nyerni, ami forintra átszámítva 450 milliárdot tesz ki.

  Ez az összeg július 24. óta halmozódik, az utóbbi hetekben pedig különösen megnőtt lottó vásárlási láznak köszönhetően még gyorsabban növekszik a főnyeremény.

  Fontos megjegyezni, hogy az amerikai szabályok értelmében, ha valaki szeretné megkapni a teljes összeget, akkor erre csak úgy van lehetősége, ha vállalja, hogy 29 éven keresztül kapja meg részletekben. Ha valaki azonnal kéri, akkor "csak" 513 millió dollárt fizetnek neki, de még ebből lejönnek az adók.

  Amerikában az eddigi rekord nyeremény 758,7 millió dollár, amit 2017. augusztusában nyert meg egy nő. Ő nem akarta részletekben kapni a nyereményét, így az adók után végül 336 millió dollárt fizettek ki neki.