Alajos, Leila
19 °C
34 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Pár napja mentem át a Zala megyei Szentmargitfalván, ahol a képen is látható épületre rámutatva azt mondták nekem, hogy minden bizonnyal ez Közép-Európa legkisebb önkormányzati hivatala.

  20180619 080240
  Fotó: Fehér János

  Amikor ott voltam, nem volt éppen nyitva a ránézésre két szobából álló kiskockaház. Nem is vagyok teljesen meggyőződve róla, hogy valóban működik a 73 lakosú falu hivatala, de a kint maradt falragaszok a gyermekjóléti szolgálatról meg a kis magyar és EU-s zászló mégis valami élő funkciót sejtet. Méreteiben tökéletesen passzolt a hivatalhoz az előtte felállított kisturul.

  Ha tud ennél is kisebb hivatalról, írja meg nekem.

 • Néhány héten belül négy fiatal uráli bagoly kezdheti meg önálló életét a Bécsi Erdőben. A kéthónapos madarak – két hím és két nőstény – a Schönbrunni Állatkertben keltek ki, és már a Lainzer Tiergartenben, egy röpdében gyakorolnak a szabad életre.  

  Az ilyen visszatelepítéseknél általában az szokott történni, hogy az állatok eleinte a röpde közelében maradnak, ahol némi táplálékot is kapnak, amíg a nyár folyamán belejönnek a vadászatba. Ausztriában már évtizedekkel ezelőtt kipusztultak az uráli baglyok, 2009-ben azonban visszatelepítési projektbe kezdett a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem. Azóta összesen 298, állatkertekben és tenyésztőközpontokban kikelt madarat engedtek szabadon Ausztria erdeiben. A visszatelepítési projekt célja, hogy annyira elterjedjen az uráli bagoly Ausztriában, hogy a populációik keveredhessenek a szomszédos déli és északi országok állományaival.

 • Június 20-án, 17 órakor tartotta évzáró ünnepségét az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola (a Batyi). Az ünnepséget, mint mindig, ezúttal is az udvaron tartotta (volna) az iskola. Ebben az időszakban valamiért a Red Bull Air Race is edzést tartott, vagy főpróbát, vagy legalábbis valamit, ami eszméletlen hangos volt. Mindenesetre idén az egész ünnepségből semmit nem lehetett hallani.

  Nyilván a pilótáknak fogalmuk sem lehetett arról, hogy amíg ők tébolyító hangokat adnak ki, addig lent éppen diákkórus énekelne, a kis elsősök szavalnának hangosítás nélkül, vagy felolvasnák a kitűnő tanulók nevét, vagy az igazgató elbúcsúzna a több étvizedes pedagóguspálya után nyugdíjba vonuló tanítónéniktől. Ez most teljesen kudarcba fulladt, Nem barokkos túlzás, így történt.

  Egy város attól jó, ha sokféle esemény van benne, nyilván olyan is, amely egyesek számára tökéletesen idegen, vagy inkább irritáló. ez ízlés kérdése. A Batthyány tér környéket12,9 millió forintért megbénító esemény eddig sem volt a szívem csücske, a meghekkelt iskolai évzáró után semmivel sem lett szimpatikusabb.

 • Sokmindenre számít az ember, ha kimegy megnézni egy baseball meccset, de arra tuti nem, hogy fejbe fogják lőni egy hot doggal, pedig a Philadelphia Phillies meccsén pontosan ez történt az egyik szurkolóval.

  A Phillies kabalafigurája éppen a szuperegyedi hot dog ágyújával lövöldözte a közönséget a csapat hétfői meccsén (ami már önmagában vet fel kérdéseket, mint ahogy az is, hogy mi a fenének van egyáltalán hot dog ágyúja a Philliesnek), mikor véletlenül pont telibetalálta az egyik szurkoló arcát.

  A nő elmondása szerint elég nagy kárt tud okozni egy ágyúból kilőtt hot dog, a szemüvegét azonnal leverte, és bár agyrázkódást nem szenvedett, így is úgy néz ki, mintha megverték volna, a szemében pedig vérömleny keletkezett a becsapódás következtében.

  A csapat abszolút jól reagálta le a dolgot, ingyenjegyet ígértek a nőnek egy meccsre, ő pedig szintén nem reagálta túl az egészet, nem tervezi beperelni a Philliest.

  (Bleacher Report)