Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Eszter a Vörösmarty és Wesselényi sarkán fotózta szerda reggel ezt az autót. Én nézem egy ideje ezt a képet, és persze azt innen biztosan nem fogom tudni kitalálni, hogy mi vezethetett ide, de azért a kép üzenhet néhány dolgot.

  A színválasztás: valamiért az az érzése az embernek, hogy ez nem véletlen. Nem az első szembejövő, vagy otthon elfekvőben lévő vödröt vitte oda az illető - már amennyiben szándékosságról van szó -, hanem a tökéletes híg szar színét. Ha egy bosszú az öntés oka, nem lehet tökéletesebb színt választani.

  A szépen odahelyezett vödör, a festék egy helyre öntése: ha ez a rongálás szándékos volt, az egészen biztos, hogy az elkövető nem volt ideges. Egy higgadt úr, aki nem öntögette össze-vissza a festéket, az így, egy foltban is tökéletesen hatásos. És a vödörrel is visszafogottan bánt: azt szépen az autó mellé helyezte.

  Hozzáteszem, ez a második pont arra is utalhat, hogy semmiféle szándékosság nem volt: valaki sétált a vödörrel az ölében, hívták telefonon, ahogy elővette, a vödör kicsúszott a kezéből, rá a Mondeo csomagtartójára, kész is volt a baj. És a vödörrel meg mit csináljon ezek után? Nyilván odateszi, ha a tulaj esetleg elolvasná a vödrön, hogy mivel lehet leoldani a festéket. 

  És itt viszont már azt sem lehet kizárni, hogy maga az autótulajdonos volt a tettes. Be akarta tenni a csomagtartóba a megvásárolt festéket, és ez lett a vége.

  A fotót készítő Eszter szerint vagy régóta húzódó, talán parkolóvita állhat a háttérben.

  Ha valaki tudja, miről van szó, írja meg nekünk!

 • A Profiles in History nevű Los Angeles-i aukciósház hétfőn úgy döntött, mégsem bocsátja árverésre Luke Skywalker fénykardját, melyet állítólag az 1977-es Star Warsban használt.

  A 200 ezer dollárra becsült relikviáról ugyanis nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az eredeti, Roger Christian által tervezett darab lenne, lehet a fénykard prototípusa is, de az is elképzelhető, hogy egy ügyes másolat csupán.

 • A bakonybéli Szent Mauríciusz szerzetesrend életét elég nagy intenzitással követem annak ellenére, hogy amúgy hívő ateistának vallom magam. Az idén ezeréves monostorban élő bencések – akik 1998-ban tértek vissza a bakonybéli monostorba – már eddig is meglehetősen aktívak voltak a Facebookon, és most a Youtube-on is felbukkantak. Két adventi playlistet is összeállítottak: egy klasszikusat és egy rock és jazz zenékből álló listát.

  cirill-jozsef2
  Fotó: Szent Mauríciusz Monostor

  A klasszikus Youtube-listán 17 szám van, a könnyedebb 11 trackből áll. Ez utóbbin szerepel mások mellett az amerikai nu metal zenekar, a Korn egy száma, a Black is the Soul is, de van rajta klasszikus heavy metal (Dope) és a kanadai rockbanda, a Three Days Grace) egy-egy száma. Nekem a listából történetesen a Dope száma, a My Funeral az egyik kedvencem, de a fenti linkekre kattintva a teljes listát végighallgathatja.

 • 2018-ban nem kellene vitatkozni arról, hogy szükséges-e a kézírás vagy már mindent oldjunk meg számítógépen keresztül. Nyilván a progresszív válasz az, hogy a gyerekeket leginkább programozásra nem pedig szépírásra kell megtanítani, de ismerjük be, ez a világ minden, csak nem progresszív és egyáltalán nem egyszerű. Pragmatikusan és a magunkkal kapcsolatos elvárás is az, hogy megtanuljunk írni, gyakoroljuk a kézírást, hogy ha egyszer majd mondjuk lekapcsolják az áramot, és az akksik is kifogynak, a belénk szorult és kikívánkozó gondolatainkat is papírra tudjuk vetni. Meg egyébként is, kézzel írni emberi. Romantikus, reneszánsz és SZEXI.

  Muszáj volt deklarálni az írással kapcsolatos nézeteimet, mielőtt nekikezdenék annak a történetnek, amely a pokol kénköves tüzén keresztül mutatja meg a helyünket (helyemet) a világban.

  IMG 4912

  Csekkes postai befizető vagyok, és évek óta azon töröm a fejemet, hogy miért kell a sárga csekken feltüntetni számmal ÉS betűvel is az összeget, amit be akarunk fizetni. Éppen egy éve rá is kérdeztem a postán, hogy mégis, miért várják el az emberektől, hogy írják le az összes csekkükre, ráadásul kétszer, betűkkel is az összeget. Azt írták, hogy azért, mert ez a szabály, és 

  hogy egyértelműen azonosítható legyen a befizetendő összeg, például a számok vagy a betűk esetleges olvashatatlansága esetén.

  Ok, tehát figyelsz? Hogy azonosítható legyen. Én nem figyeltem, ezért a decemberi postázásomnál két csekkemet egyszerűen visszadobtak azzal, hogy olvashatatlan az írás (hangsúlyozták, nem csúnya, hanem olvashatatlan). Én ezzel nem tudtam mit kezdeni, egy pillanat alatt hülye ügyfél vált belőlem. A törzshelyemen ráadásul! Úgyhogy könyörögtem, rimánkodtam, értetlenkedtem, még egy másik ügyféllel össze is szólalkoztam, de a posta kérlelhetetlen volt. Mehetek, ahova akarok az olvashatatlan (amúgy tényleg nem csúnya) írásommal. Ekkor az ellenállás lángjai kezdtek lobogni bennem, és rájöttem, eljutottam a Mátrix legvégére. Magához a rendszer gyenge pontjához: az emberhez.

  Gondolj bele, havonta 17,5 millió csekket fizetünk be, évente 210 milliót (2016-os adat - a Posta), elég lenne, hogy csak olvashatatlanul odafirkálod az összeget, és a rendszer megbénulna. Ott állsz a pénzeddel, és a rendszer nem tudja, hogy mit akarsz.

  Szavazz: szerinted van értelme kiírni a számokat a csekkre?

  Van értelme a csekkre kézzel is odaírni a számot?

  • 2054
   Mi értelme van a postának?
  • 1251
   Persze, ez van a posta szabályzatában
  • 1064
   Troll vagyok, hova kell kattintani?