Zsolt
5 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Izland a koronavírustól egyik legjobban sújtott ország: a nagyjából 300 000 lakosú szigetállamban 1648 fertőzöttet regisztráltak - a járványnak viszont csak 6 halottja van -, az egymillió lakosra jutó fertőzöttség csak törpeállamok (Luxemburg, San Marino, Andorra és Vatikán) állnak rosszabbul nála. Nem csoda, hogy az országban mindent megtesznek a fertőzés lassításáért, többek között náluk is van #maradjotthon kampány (meg emellett elvégeztek nagyjából annyi tesztet, mint a tízmilliós Magyarország).

  A kampány azonban nemcsak arról szól, hogy a mentőszolgálat vezetője unos-untalan felbukkan fizetett hirdetésekben szólni, hogy maradjunk otthon, hanem az ország hírességei, zenészek, színészek, sportolók, politikusok felvettek egy közös dalt is Belső utazás címmel.

  izland.PNG

  A három napja megjelent videót eddig nagyjából 44 ezren látták, vagyis minden tizedik izlandihoz eljutott volna, ha csak a szigetországban élők nézik meg. De ami ennél is érdekesebb: a hírességek mellett dalra fakadt benne az ország vezető virológusa, az országos tisztifőorvos és a rendőrfőkapitány is. Ők a felvétel 2:50 percétől jönnek, és bár látszik rajtuk, hogy sosem készültek a világot jelentő pixelekre, nem is ez számít. De kár is a szóért, itt van maga a videó, az ékes izlandi nyelv rajongóinak kiváltképp nagy szeretettel.

 • Az NPR készített interjút a horrorpápával - 42 perc, érdemes meghallgatni itt -, aki azt mondja, mostanában mindenki azzal jön, 2020 olyan, mintha lemásolta volna az ő 1978-as Végítélet című regényét. (Egyébként szerencsére nem olyan, abban a szuperinfluenza iszonyú gyorsan öl, míg a covid-19 jellegzetessége pont az, hogy sok a tünetmentes hordozó, és emiatt nagyon nehéz a terjedést megfogni.) Szegény író kínjában már csak annyit mond erre:

  - Sorry

  Egyébként egy csomó más dologról is szó esik, például az új regényéről, amin napi négy órát dolgozik, és a járvány miatt át kellett tennie a cselekményét 2020-ról 2019-be, amikor még normális volt a világ.

 • A jelek szerint jobb híján a szarvasok járnak bevásárolni az osztrák fashion-üzletekbe Parndorfba. A keddi kép tanúsága szerint nagyon úgy néz ki, hogy igazi gourmet növényevők látogatták meg az ottani éttermet. Mivel zárva találták, így valószínű nem kínálták meg őket egy igazi currys rizzsel, vagy ramennel sem. 

  A Burgenland ORF cikke szerint a biztonságiőrök és rendőrök a mezők felé terelték a betévedt állatokat.

  Ez egyre inkább általános jelenség, hogy vadállatok bemerészkednek az üres városokba.

 • A krasznojarszki Rojav Rucsej állatkert két lakója, a Tikhon és Anfisa nevekre hallgató csimpánz-ikerpár depresszióba esett, mióta március 25-étől kezdődően a karantén miatt nem jönnek látogatók, és nagyon ingerszegénnyé vált az élet a parkban. 

  A gondozók azt találták ki a felvidításukra, hogy tévéket raknak a kifutójukba, és rajzfilmeket vetítenek nekik. Állítólag a kedvencük egy orosz rajzfilm, amelynek főszereplője egy állatkerti anyacsimpánz, ezt "éjjel-nappal tudnák nézni", de az Oroszlánkirály is nagyon tetszik nekik. 

  (Siberian Times)