új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az olimpián a kimagasló sportolói teljesítmények mellett, minden alkalommal akadnak pillanatok, amelyek még a legkeményebb szívű férfiak szemébe is könnyet csalnak. 

    Könnyen ilyen pillanat lehetett az Egyesült Államok–Görögország (15–6) női vízilabda mérkőzés egyik momentuma is, amikor is a kamera az amerikai csapat szurkolóit pásztázta a nézőtéren.

    A képsorokon ugyanis feltűnt az olimpiai bajnok Maddie Musselmann férje, Pat Woepse is, aki annak ellenére, hogy egy rendkívül ritka, és agresszív daganatos betegségben szenved, a helyszínen szurkolt feleségének – szúrta ki a The Associated Press. 

  • Mészáros Krisztofer a 14. helyen bejutott a férfi tornászok szerdai egyéni összetett döntőjébe a párizsi olimpián – írja az MTI.

    A játékok egyetlen magyar férfi tornásza szombaton az első csoportban mutatta be gyakorlatait a Bercy Arénában, így késő estig várnia kellett, hogy sikerült-e a 24 közé jutnia.

    Mészáros korláton kezdte meg szereplését (14,733 pont), majd következett a nyújtó, az a szer, amelyről a tavalyi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyar férfi csapat gyakorlatilag valamennyi tagja, így ő is leesett, és ami miatt csapatban elveszett a kvótaszerzés lehetősége. A győri tornász ezúttal viszont nagyon koncentrált volt, valamennyi repülőelemét pontosan hajtotta végre, a forgásokat is megcsinálta, egyedül a leugrása nem volt tökéletes, mélyre érkezett és el is lépett, ez pedig sokba került. Csak az ellépés három tized mínuszt jelent, de a mélyre érkezés is levonással jár, így végül 13,666 pontot kapott.

    A harmadik szer a talaj volt, amelyen Mészáros Európa egyik legjobbja, az idei Eb-n bronzérmet nyert és az olimpiára úgy érkezett, hogy esélyes a szerenkénti fináléba jutásra is. A szerdöntőhöz 14,8-as pontszámra lett volna szükség, ennek a lehetősége azonban már gyakorlatilag az első ugrósor végén elszállt, miután a 22 éves klasszis kilépett, ráadásul a második sor végén letette a kezét. Ezt követően már csak apróbb hibákat követett el Mészáros, de hiába fejezte be szépen a gyakorlatát, csupán 12,900 pontot kapott.

    A talajeredménnyel nyilvánvalóan nem lehetett elégedett a magyar tornász, de az egyéni összetett fináléjára még így is maradt reális esélye, ezért koncentráltan kellett folytatnia a versenyt. A soron következő lólengésben aztán egészen szép gyakorlatot mutatott be, a legvégéig szinte tökéletesen tornázott, a leugrásnál viszont rontott, kicsit elbillent a lovon, nem kézen állásból kezdte a leérkezést. A pontozók a gyakorlat után sokáig gondolkodtak, végül 13,633 pontra értékelték Mészáros teljesítményét.

    Következett a gyűrű, amelyen az előzőhöz hasonlóan tulajdonképpen a végéig remek gyakorlatot mutatott be, a leugrás azonban ismét nem sikerült tökéletesre, ellépett belőle. A pontozóktól 13,500 pontot kapott, és készülhetett az ugrásra. Utolsó szerén a győri versenyző csupán egy ugrást mutatott be, így a szerenkénti döntőért nem szállt harcba, egyetlen ugrásával viszont az összetett döntőért sokat tehetett. Mészáros egészen gyönyörű produkciót mutatott be. Ezúttal a leérkezés is szinte tökéletesre sikeredett, majd miután meglátta a 14,366-os pontszámot, elégedetten ölelte meg edzőjét.

    Mészáros Krisztofer ezzel karrierje első olimpiáján 82,798 ponttal zárta a selejtezőt, a remélt szerdöntő ugyanakkor nem jött össze.

    Az egyéni összetett szerdai fináléjában 24-en - nemzetenként legfeljebb ketten - lesznek érdekeltek.

  • Úgy tűnik, nincs olimpia az ötkarikás aranyérmes brit mű- és toronyugró, Tom Daley nélkül, aki immáron az ötödik olimpiáján szerepel brit színekben.

    Ahogyan a szereplése nélkül, úgy a különleges hobbija nélkül is nehéz lenne már elképzelni az eseményt, ugyanis a 30 éves sportolót ezúttal is a lelátón kapták lencsevégre, miközben egy pulóvert kötögetett. 

    Mindez meglehetősen különösen hangzik egy olimpiai versenyen, ám Daley kapcsán korántsem, hiszen nem ez az első alakalom, hogy ezzel szórakoztatja magát szurkolás közben. 

  • A szombati napon úszásban négy finálét rendeztek meg. Elsőként a férfi 400 méter legjobbjai csaptak össze, itt német arany született, Lukas Maertens 3:41.78-as idővel nyert az ausztrál Elijah Winnington (3:42.21) és a dél-koreai Kim Vu Min (3:42.50) előtt.

    A hölgyeknél már összejött az arany Ausztráliának, Ariarne Titmus a tokiói címét 3:57.49-cel védte meg, a kanadai szupertehetség, Summer McIntosh 88 századdal maradt el (3:58.37), a bronzérem a hétszeres olimpiai bajnok Katie Ledecky (4:00.86) nyakába kerülhet.

    A 4×100 méteres női gyorsváltónál érkezett a második is, a Mollie O’Callaghan, Shayne Jack, Emma McKeon, Meg Harris összetételű ausztrál kvartett 3:28.92-es idővel lett aranyérmes, az Egyesült Államok (3:30.20) hatalmas csatában előzte meg Kínát (3:30.30) az ezüstért.

    A nap zárásaként jött az egyedüli magyar érdekeltség: a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert felállású magyar férfi 4×100-as gyorsváltó fináléja.

    A rajt délelőtt a futam legjobbja volt, és Németh ezúttal is jól kezdett, 50-nél még negyedik volt, a váltás viszont már a harmadik helyen érte a mieinket. Szabó a negyedik helyes fordulása után hetedikként érte el a második falat, Jászó a felénél ezt még tartotta, Kós viszont már az utolsóként ugorhatott vízbe, és innen nem is sikerült javítani: 3:13.11 lett a vége.

    Az éremcsatában az Egyesült Államok (3:09.28) lett a legjobb, megszerezve első aranyát, Ausztrália (3:10.35) és Olaszország (3:10.70) előtt.

  • Mallo-Breton valódi oktatófilmet mutatott be a döntő első harmadában 4:0-ra elhúzva Kong Man Vai Viviantól. A szünet után is jól folytatta, 7:2-nél és 8:3-nál is öttel vezetett már. A világelső azonban apránként elkezdett felkapaszkodni, és a második három perc végére már „csak” három tus volt kettejük közt a különbség. A francia érezhetően feszülten diskurált az edzőjével, úgy tűnt, a terv, hogy innentől csak az időt menedzseljék, dugába dől.

    Kong pedig tett is azért, hogy így legyen, 10:9-nél már csak egy találat választotta el egymástól a két felet, aztán a hongkongi egalizált. A néhány perce még ünneplő Grand Palais egészen elcsendesedett – csak a VIP-vendégek között ülő hongkongi küldöttség tagjainak örömittas ujjongása törte meg a csendet. Végül 12:12-nél járt le a vívóidő, így akárcsak a bronzérem sorsa, az aranyé is egy tussal dőlt el – ezt pedig egy együttest követően Kong adta, ezzel a szakág történetének egyik legnagyobb olimpiai fordítását összehozva (12:13).

  • Sok sportvezető és politikus látogatott ki a vívóhelyszínre, itt volt többek között Sulyok Tamás köztársasági elnök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szentkirályi Alexandra és Fürjes Balázs is. 

    Néhány méterrel mellettünk azonban most megjelent Emmanuel Macron francia államfő, aki Auriane Mallo-Breton női párbajtőröző döntőjét nézi éppen. A hangulat egészen kiváló, több ezer francia szurkol a helyszínen. 

  • A női párbajtőrözők egyéni versenyében megszületett a párizsi olimpia első magyar érme, most pedig azt is megmutatjuk, hogyan szerzett bronzot Muhari Eszter.

  • A magyarokkal azonos csoportban szereplő ausztrál női vízilabda-válogatott 7–5-re legyőzte a kínai csapatot a párizsi olimpián. A szigetországiaktól Abby Andrews három gólt szerzett.

    A B csoportban a címvédő Egyesült Államok és a tokiói játékokon második Spanyolország is sima, 15–6-os győzelemmel rajtolt a görögök, illetve a franciák ellen – teszi hozzá az MTI.

    női vízilabda, csoportkör, 1. forduló:

    A csoport:

    Ausztrália–Kína 7–5 (3–2, 2–1, 0–0, 22)

    korábban:

    Hollandia–MAGYARORSZÁG 10–8 (4–2, 0–1, 2–3, 42)

    B csoport:

    Egyesült Államok–Görögország 15–6 (3–0, 6–2, 3–2, 32)

    Spanyolország–Franciaország 15-6 (63, 31, 31, 31)

  • A spanyol Carlos Alcaraz és Rafael Nadal teniszpárosa kétjátszmás győzelemmel nyolcaddöntőbe jutott a párizsi olimpián – írja az MTI.

    A viadalnak otthont adó Roland Garroson egyesben 14-szeres Grand Slam-győztes Nadal és idén párizsi bajnok honfitársa a szombati nyitókörben a hatodik helyen kiemelt argentin Andres Molteni, Maximo González duóval találkozott, és két szoros szettben 7:6 (7–4), 6:4-re győzött.

    A spanyol sztárpáros a következő fordulóban vagy a Fucsovics Márton és Marozsán Fábián, vagy a holland Tallon Griekspoor és Wesley Koolhof kettősével találkozik.

    Mivel Párizsban egész nap esett az eső, csak a befedhető Philippe Chatrier és Suzanne Lenglen Stadionban zajlanak a mérkőzések.

    A tervezett program szerint vasárnap nemcsak párosban, de egyéniben is bemutatkozik a két magyar induló: Fucsovics Nadallal, Marozsán Fábián a tizedik helyen kiemelt francia Ugo Humbert-rel csap össze.

  • Amíg Párizsban csónakok úsztak a Szajnán a nyári játékok nyitóünnepségén, közben több ezer kilométerre a francia fővárostól sportolók egy kisebb csoportja szintén azt ünnepelte, hogy elstartolnak az ötkarikás játékok. 

    Tahitin ugyanis 21 nemzet 48 szörföse várta izgalommal azt, hogy megszelídítse a világ legijesztőbb hullámait – idén ugyanis ott rendezik meg a viadal szörfversenyeit.

    De miért éppen Tahitin rendezik az olimpiai szörfversenyt?

    A válasz nem túl bonyolult, hiszen itt találhatóak a világ egyik legnagyobb hullámai. Pedig Francia Polinézia legnagyobb szigete, Tahiti a Csendes-óceán középső részén található, közel 16 ezer kilométerre Párizstól, így egyben a tahiti szörfözés a rendező várostól legtávolabb eső esemény az olimpiák történetében.

    A tahitiak 1946-ban kapták meg a francia állampolgárságot, és ma a nemzetet Franciaország félig autonóm területének tekintik, saját vezetéssel – Tahiti hivatalos nyelve pedig nem meglepő módon a francia, így a választás kézenfekvő volt. Még ha rendkívül messze is van Párizstól...

  • Férfi hetes rögbiben szerezték első aranyérmüket a párizsi olimpián a házigazda franciák, akik a szombati fináléban 28–7-re legyőzték a kétszeres címvédő Fidzsi-szigetek csapatát.

    A két válogatott a csoportkörben is találkozott, a franciák visszavágtak az akkor elszenvedett 19–12-es vereségért.

    Ez a mostani volt Fidzsi történetének első olimpiai veresége.

  • Észt ponttal indult a női párbajtőrözők bronzmérkőzése, majd Muhari Eszter türelmesen vívva két tussal válaszolt ellenfelének. Ezt követte egy kettős találat, majd Differt egyenlített. Ezt követően ismét a 21 éves magyar vívó talált, de 5:5-nél ismét egyenlő volt az állás. 

    Idegek harca a páston, 7:5-nél két ponttal is elment az észt, de Muhari higgadt tudott maradni, és ismét egyenlített, 7:7. Következett egy együttes találat. A pihenőt követően Differt került előnybe, ám 10:10-nél ismét egál! 

    Egy tiszta találattal Differt szerzett újabb pontot, és a következő tus is az övé volt, 10:12. Innen is volt még visszaút, Muharinak sikerült az egyenlítés, 12:12 után egy tus itt, egy ott, majd egy együttes találat, döntő tus következett. Ezt pedig Muharinak sikerült bevinnie!

    A Grand Palais-ban tehát megvan a magyar küldöttség első érme: 

    Muhari Eszter bronzérmes a párizsi olimpián!

    Összefoglalónkat Muhari Eszter napjáról ide kattintva olvashatja el!

  • A magyar vívó ellenfele az észt Nelli Differt. Kezdődik az összecsapás!

  • Sima sikerrel kezdett a férfitenisztornán a 2021-es US Open-győztes Danyiil Medvegyev. A semleges színekben induló orosz az ausztrál Ranky Hijikatát verte meg alig egy óra alatt, 6:2, 6:1-re.

    Az Australian Openen háromszoros döntős ellenfele a második körben a Robin Haase–Sebastian Ofner-találkozó győztese lesz.

  • Az olimpia nyitóünnepsége előtt attól volt hangos a nemzetközi sajtó, hogy hatalmas fennakadást okoz a párizsi vonatközlekedés, miután ismeretlenek megrongáltak több forgalmas vonalat is.

    A francia nemzeti vasúttársaság szombaton közölte, hogy a forgalom fokozatosan normalizálódik egy nappal azután, hogy gyújtogatók megrongáltak három nagy sebességű vasútvonalat is, a felelősséget azonban továbbra sem vállalta magára senki a támadásokért. A szabotázs utasok százezreinek rúgta fel az utazási terveit, mivel csupán néhány órával a párizsi nyári olimpia pénteki megnyitója előtt alakult ki a káosz. 

    A The New York Times információi szerint több mint 50 nyomozó foglalkozik az üggyel, és már olyan bizonyítékokat birtokába jutottak, amelyek segítségével „meglehetősen gyorsan megtudhatják, ki a felelős”.

    A hatóságok mintegy 1000 vasutast, 250 fős biztonsági személyzetet, 50 drónt és több rendőrhelikoptert is kivezényeltek Franciaország hatalmas vasúthálózatának megfigyelésére, ahol a forgalom várhatóan hétfőre normalizálódik.

  • Ahogyan arról az Index is beszámolt, eltávolították posztjáról az olimpiai címvédő kanadai női labdarúgó-válogatottat vezető Beverly Priestman szövetségi kapitányt, akit a drónbotrány miatt munkakörét illetően fel is függesztettek, korábbi beosztottjára pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

    A botrány azonban ennyivel nem ért véget. 

    A FIFA egy évre fel is függesztette Bev Priestmant, és hat pontot levont a csapat olimpiai csoportkörben szerzett pontjaiból, emellett pedig pénzbírságot szabtak ki arra válaszul, hogy Kanada drónnal figyelte meg a rivális Új-Zéland edzéseit az olimpiai játékok kezdete előtt.

    A sportági szövetség megállapította, hogy megsértették magatartási kódexe 13. cikkét és az olimpiai labdarúgótorna szabályzatának 6.1. pontját – mindkettő a fair playhez kapcsolódik. A FIFA azt is megjegyezte, hogy a döntést a folyamatban lévő olimpiai torna kimenetelére gyakorolt hatása miatt rendkívül gyorsan hozták meg. Kanada az A csoportban 2–1-re nyerte meg a nyitányt Új-Zéland ellen, de három pont helyett így mínusz hárommal áll.

    Az incidensben a drón használóját, Joseph Lombardi csapatelemzőt egy évre felfüggesztették, csakúgy, mint Jasmine Mander segédedzőt. A FIFA fellebbviteli bizottságának elnöke szombaton jelentette be a döntést.

  • Az úszóprogram 20.30-kor a középdöntőkkel és a finálékkal folytatódik. A mieink a 4x100-as férfi gyorsváltó révén lesznek érdekeltek.

    Így jutottak döntőbe a mieink:

  • Több mint egy percig kellett várni az első tusra Mallo-Breton és Muhari asszójában – ekkor már mindketten begyűjtötték egy figyelmeztetést passzivitásért –, egy rövidre sikerült lábra szúrást követően a francia talált. A folytatásban azonban Muhari két tiszta találatot is adott, miközben az ember érzése egyértelműen az volt, Mallo-Breton érzi a közönség elvárásából fakadó nyomást, rendkívül passzív. 2:2 után az első három perc legvégén ismét Muhari talált lábon, ezzel egytusos előnybe került a mérkőzés „egyharmadánál".

    A második etap egy együttes találattal indult, majd újabb egy perc elteltével Mallo-Breton egyenlített – elsőre elszúrtak egymás mellett, majd a francia ismétlése volt pontosabb testre (4:4). Muhari ismét kezdeményezőbbé vált, jött egy újabb együttes találat. Muhari hosszas akció után próbálkozott meg egy kiszúrással, de elvétette a célt, közben felkínálva a felsőtestét egy találatra a franciának – ezzel már utóbbinál volt az fór (5:6), 0:1 óta először az asszóban. A második három perc legvégén azonban egy oda-visszadöfés végén összejött az egyenlítés a tatabányai párbajtőrözőnek (6:6). Egálról jöhetett hát a mindent eldöntő utolsó felvonás. 

    Az első tiszta találatot ezúttal is Mallo-Breton adta a rövid pihenő után. Az olimpián először került Muhari olyan helyzetbe, hogy egy asszó hajrájában neki kelljen mindenképpen támadnia. Ebből viszont a francia jött ki jobban, aki az utolsó másfél percet így három tusnyi előnyből kezdhette el (6:9). Ilyen körülmények közt már szinte semmi nem akart összejönni a magyar vívónak, aki az utolsó fél perchez közelítve ugyan faragott az akkora kialakult hattusos hátrányán, visszajönni nem tudott a meccsbe. Végül egy együttes találattal, 15:9-cel ért véget a csata a Grand Palais közönségének igen nagy örömére...

    Muhari Eszter így a 20 óra 40 perckor kezdődő bronzmeccsen lesz érdekelt.

    XXXIII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS 2024
    Női párbajtőr egyéni,
    elődöntőMuhari Eszter–Auriane Mallo-Breton (francia) 9:15

  • A párizsi olimpiát megelőzően szinte nem telt el úgy nap, hogy ne esett volna szó a Szajna vizének minőségéről, amely megtisztítására annak ellenére, hogy 1,4 millió eurót költöttek, a játékok elstartolásáig is kétséges volt az, hogy meg tudják-e rendezni az ide tervezett versenyszámokat. 

    Ez a kérdés ismét felmerült, ugyanis a Párizst sújtó esőzések miatt a szakértők szerint biztosan romlik a folyó vizének minősége, így a triatlonosok vasárnapi edzését sem tudják megtartani a helyszínen. 

    A férfiaknál a keddi verseny előtt kétnapos edzést tartanak, a nők viadalára egy nappal később kerül sor. Mindez azonban veszélybe kerülhet, ugyanis a szervezők elismerték, hogy az elmúlt 24 óra heves esőzése miatt a Szajna vize nem fog átmenni a vasárnap hajnali tesztelésen.

    „A Párizsban az elmúlt 24 órában lehullott eső hatással lesz a Szajna vizének minőségére a következő 24-36 órában” – mondták a szervezők. „A jelenlegi vízminőségtől és a következő 24 órában várható állapotoktól függően előfordulhat, hogy a július 28-án, vasárnap reggel 8 órára tervezett edzés elmarad. A döntést a július 28-án, hajnali 4 órakor tartandó napi értekezleten hozzák meg.”

  • A szombati napon a házigazda Franciaország is megszerezte az első érmét a párizsi olimpián – Shirine Boukli cselgáncsban szerzett bronzérmet.

    A 25 éves versenyző szombaton a 48 kg-os kategóriában a spanyol Laura Martinezt győzte le a harmadik helyért folyó küzdelemben, így az idei játékok első francia érmese ő lett.

    A legkisebb nőknél a japán Cunoda Nacumi három világbajnoki címe után – melyekből az elsőt Budapesten szerezte 2021-ben – már olimpiai bajnoknak is vallhatja magát.

    A 60 kilogrammos férfiaknál a kazah Jeldosz Szmetov egy perccel a vége előtt két intéssel állt a hazai kedvenc Luka Mkheidze ellen, ám egy akcióra videózás után vazaarit kapott, ami elégnek bizonyult a sikerhez.    

    A magyarok vasárnap mutatkoznak be a Mars-mező Arénában, ahol Pupp Réka 52, Pongrácz Bence pedig 66 kilóban lép tatamira.

  • Az észt Nelli Differt sokáig jól tartotta magát, sőt, 10:10-nél még egyenlíteni is tudott, végül a világelső hongkongi, Kong Man Vai Vivian 15:11-re győzött, és ezzel fináléba jutott a női párbajtőrözők első elődöntőjéből. 

    OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS 2024
    Női párbajtőr, első elődöntő: Kong Man Vai Vivian (hongkongi)–Nelli Differt (észt) 15:11

    Hamarosan kezdődik Muhari Eszter asszója! 

  • Az olimpia kétségkívül az egyik, ha nem a legfontosabb esemény egy sportoló életében, azonban még az ötkarikás játékok alatt is akad olyan, amit nem lesz könnyű otthon a családnak megmagyarázni a sportolóknak. 

    Így gondolkodhat most a magasugró Gianmarco Tamberi is, aki közösségi oldalán felesége bocsánatáért esedezik, miután országa zászlóvivőjeként a tegnapi nyitóünnepségen a Szajnába ejtette a jegygyűrűjét. 

    Túl sokat fogytam az elmúlt hónapokban, nagyon vizes volt minden, vagy talán túlságosan lelkes voltam. Valószínűleg mindhárom dolog közrejátszott. Annyi biztos, hogy éreztem, ahogy a gyűrűm lecsúszik. Követtem a tekintetemmel, láttam, ahogy a hajón megpattan, és a vízbe esik

    – írta a tokiói játékokon aranyérmet szerző Tamberi az Instagramon a feleségének, Chiara Bontempi Tamberinek szóló bejegyzésében.

    A magasugró viccesen hozzátette, hogy ha már valahol el kellett hagynia, ennél jobb helyet nem is találhatott volna erre. Elvégre Párizs a szerelem városa, amelynek házasságuk fontos darabja is immáron örökös része.

  • Valakinek tetszett, mások számára sokkal inkább sokkoló volt a tegnapi nyitóünnepség, a párizsi olimpia kapcsán azonban egy dolog biztosra vehető, semmit sem apróznak el. Ahogyan a szervezők, úgy egész Franciaország és Párizs is az ötkarikás játékok okozta lázban ég, ez pedig akkora mértékeket öltött, hogy a nyitóünnepség alatt a város fényei még a Nemzetközi Űrállomás csapatát is elkápráztatták.

    Az általuk feltöltött képeken ugyanis szinte csak úgy ragyog Párizs, ami már magában kétségkívül jobb fényt vet az ötkarikás játékokra, mint a sokak által kritizált ünnepély. 

  • Az ötkarikás játékok nyitónapjára még a patkányok is kíváncsiak voltak Párizsban. A felvételt X-en közzétett felhasználó szerint a párizsi olimpia fő nézői a patkányok. Sokat híreztek a játékok előtt, hogy a párizsi hatóságok versenyt futottak az idővel, hogy kordában tudják tartani a patkánypopulációt, és a megnyitóra el tudják őket tüntetni az utcákról. A felvétel szerint egyelőre ez még nem sikerült. 

  • Valter Attila a 22. helyen végzett az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában szombaton a párizsi olimpián – írja az MTI.

    A Visma-Lease a Bike magyar klasszisa a francia fővárosában rendezett 32,4 kilométeres, gyakorlatilag teljesen sík viadalt a 38:45.68 perces eredménnyel zárta, amivel 12 riválisát utasította maga mögé.

    A viadalt az egyik legnagyobb esélyes, a Tour de France-on hat napja harmadik helyen zárt, világbajnoki címvédő belga Remco Evenepoel nyerte meg közel 15 másodperccel Filippo Ganna, az olaszok kétszeres világbajnoka előtt. A bronzérmet Valter klubtársa, a szintén belga Wout van Aert szerezte meg.

    országúti kerékpár, férfi egyéni időfutam

    1. Remco Evenepoel (Belgium) 36:12.16 perc

    2. Filippo Ganna (Olaszország) 36:27.08

    3. Wout van Aert (Belgium) 36:37.79

    ...22. Valter Attila 38:45.68

  • A negyedik kiemelt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem kettős két szoros szettel kezdett, majd Ecseki Nándor és Madarász Dóra a harmadik játszmában simán szépített. Az elveszített negyedik felvonás után az ötödikben már 7:2 is volt ide, ezt követően viszont már csak egy pontot szereztek a magyarok, így kiestek.

    Asztalitenisz, vegyes páros, nyolcaddöntő: 

    Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem (hongkongi, 4.)–Ecseki Nándor, Madarász Dóra (11.) 4:1 (9, 8, –4, 6, 8)

  • Nem csak az örök dicsőség és a nemzetközi elismerés hajtja a sportolóinkat egy-egy olimpián, hiszen a Magyar Olimpiai Szövetség (MOB) bőkezűen jutalmazza azokat, akik dicsőséget szereznek hazánknak és persze a sportágnak és önmaguknak is. Ahogy arról három éve is beszámoltunk, a magyar érmeket egészen kiemelkedő összeggel jutalmazzák még világszinten is, hiszen 2021-ben négyszer annyit ért egy magyar arany, mint például egy amerikai. Ezt azzal magyarázták – és ez 2024-re is áll –, hogy itthon nem a látványsportokban vagyunk jók, tehát egy-egy olimpiai bajnokunk nem tud abból (reklám, marketing, fizetett együttműködések) igazán profitálni, hogy aranyat nyert egy olimpián. Nyilván Hosszú Katinka kivétel volt. 

    Szóval mennyit is ér egy érem 2024-ben?

    • Aranyérem – 55 millió forint,
    • Ezüstérem – 39,27 millió forint,
    • Bronzérem – 31,35 millió forint,
    • IV. helyezett – 23,65 millió forint,
    • V. helyezett – 15,73 millió forint,
    • VI. helyezett – 12,54 millió forint,
    • VII. helyezett – 6,27 millió forint,
    • VIII. helyezett – 3,08 millió forint.

    Szóval az eddigi szokásokhoz híven a MOB nemcsak a top 3-at, de a helyezetteket is díjazza, így még a nyolcadik helyen befutó magyar sportoló is számíthat 3 millió forint „zsebpénzre”.

  • Gwen Stefani és Anderson .Paak kapták a megtisztelő feladatot – Ryan Tedderrel kiegészülve –, hogy megírják a párizsi ötkarikás játékok hivatalos dalát, amelynek a végeredményét alább megtekinthetik. A Hello World egy igazi nyári, pofonegyszerű nóta, amelyből sajnos hiányzik a No Doubt frontasszonyának korai pimaszsága, de hát, valljuk be, azok az idők már régen elmúltak – hiába állt össze újra a zenekar.

    A refrén megjegyezhető és fülbemászó, a hangszerelés trendi és aktuális, ennél többet pedig nem is várhatunk 2024-ben egy világszintű sportrendezvény képviseléséhez. Mint a limonádé: sokan rajonganak érte, de akik nem, azok is simán elkortyolgatják, ha nincs jobb.

  • Az ausztrál Grace Brown nyakába került az aranyérem a női országúti kerékpárosok időfutamában a párizsi olimpián.

    Szombaton előbb a nők teljesítették a 32,4 kilométeres útvonalat a francia fővárosban, a 35 résztvevő között ezúttal nem volt magyar.

    Az Invalidusok és a III. Sándor híd között kijelölt sík, 150 méter szintemelkedést tartalmazó és a női versenyeken kimondottan hosszúnak számító távot esőben tekerték le az indulók: az útvonal több helyen is veszélyesen csúszós volt, az egyik körforgalomban többen is buktak, máshol a versenyzőjéhez igyekvő szerelő esett el kerékpárcsere közben.

    Az első időmérő pontnál még az élen álló belga Lotte Kopecky is a földre került, akárcsak a szintén jól álló amerikai vb-címvédő, Chloé Dygert, míg a háromszoros világbajnok holland Ellen van Dijk hat héttel bokatörése után nem tudott a dobogóért harcolni.

    Így az elsőséget a 32 esztendős Brown érdemelte ki pályafutása utolsó évében: az időfutamban az előző két évben egyformán vb-ezüstérmes, idén Liege-Bastogne-Liege-t nyert ausztrál állhatott a dobogó felső fokára.

    Második helyen az Európa-bajnoki ezüstérmes brit Anna Henderson zárt, a bronzmedált bukása ellenére Dygert érdemelte ki, írja az MTI.

    Országúti kerékpár

    Női időfutam

    1. Grace Brown (Ausztrália) 39:38.24 perc
    2. Anna Henderson (Nagy-Britannia) 1:31 perc hátrány
    3. Chloé Dygert (Egyesült Államok) 1:32 p h.