új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Holnap reggel folytatjuk napi beszámolónkat az olimpiáról, újabb magyar érem-, sőt győzelmi esélyekkel várjuk vissza Olvasóinkat!

  • Az éremtáblát továbbra is Japán vezeti, az ázsiai ország képviselői kedden egy aranyérmet gyűjtöttek.

    Mögötte szorgosan jönnek a kínaiak, az ausztrálok, a franciák és a dél-koreaiak, és az Egyesült Államok továbbra is gőzerővel gyűjti az érmeket, már 26 van a tengerentúli sportnagyhatalomnak, a top 5-be még mindig nem fér be.

    A párizsi olimpián már 43 nemzet szerzett érmet, köztük a magyar.

    A mieink bronzérmét a vívó Muhari Eszter szerezte, és kilences holtversenyben a 35. helyen állunk négy nap után.

    ORSZÁG ARANY EZÜST BRONZ ΣÖSSZESEN
    1.Japán 7 2 4 13
    2.Kína 6 6 2 14
    3.Ausztrália 6 4 1 11
    4.Franciaország 5 9 4 18
    5.Koreai Köztársaság 5 3 3 11
    6.Egyesült Államok 4 11 11 26
    7.Nagy-Britannia 4 5 3 12
    8.Olaszország 3 4 4 11
    9.Kanada 2 2 2 6
    10.Hongkong 2 0 1 3

    A teljes táblát itt böngészheti!

  • Kedden este az olimpiai úszóprogram két magyar érdekeltségű elődöntővel folytatódott. Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a fináléba, Márton Richárd a 14. helyen végzett 200 méter pillangón. Németh Nándor 100 méter gyorson a harmadik idővel döntős.Részletek itt! 
  • Három évvel azután, hogy a tokiói olimpiát szigorú óvintézkedések közepette és szurkolók nélkül rendezték meg a Covid–19-világjárvány miatt, a vírus most felütötte a fejét a párizsi olimpiai faluban.

    Több sportoló tesztje is pozitív lett az elmúlt órákban, kedden is jelentettek újabb eseteket.

    Anne Descamps, a Párizs 2024 kommunikációs főigazgatója azt mondta, egyelőre nem tartanak attól, hogy drasztikusan emelkedni kezd az esetszám a következő napokban.

  • A férfiak 4×200 méteres gyorsváltóját a brit váltó nyerte, méghozzá 7 percen belüli eredménnyel (6:59.43). A második helyet az amerikai váltó szerezte meg, 1.35 másodperccel lemaradva a britek mögött, harmadikként pedig az ausztrál négyes – pontosabban annak utolsó tagja – csapott célba (7:01.98). Ezzel véget ért a keddi versenynap úszóprogramja. 

  • A Nemzetközi Triatlon-szövetség (World Triathlon) vészforgatókönyvében az is szerepel, hogy duatlonná alakítják a triatlont, vagyis az úszás kikerül a számok közül, de egyelőre nem erre készülnek, hanem arra, hogy szerdán csodálatos és a versenyzők számára is biztonságos körülmények között a női és a férfi futam is elrajtolhat a párizsi olimpián. 

    Tóth Tamás, a WT elnökségének tagja, a sportolói bizottság elnöke, kétszeres olimpikon (2016, 2021) a magyar szövetség hírlevelében kiemelte: a WT szabályai és előírásai teljesen egyértelműek, amennyiben meghalad egy bizonyos határértéket a víz szennyezettsége, akkor nem lehet versenyt rendezni, nem kockáztathatjuk a sportolóink egészségét. Éppen ezért abban bíznak, hogy már holnapra tisztább lesz a Szajna, ha mégsem, akkor további néhány napos halasztás még belefér az olimpiai programba. 

    „Várunk, mást jelenleg nem tehetünk” – mondta Tóth Tamás.

    A Szajna vizéből a francia hatóságok veszik a mintát, de az általuk kimutatott szennyezettségi értékek alapján a WT hozza meg a döntést azzal kapcsolatban, hogy meg lehet-e rendezni a futamokat. 

    Évek óta érvényben van már az a szabályozási szint, amihez most is tartanunk kell magunkat. Hatalmas a nyomás rajtunk, hogy tekintsünk el ettől, és engedjük bele a folyóba a sportolókat, ám ezt nem tehetjük meg. Számunkra az ő egészségük a legfontosabb! Mi is nagyon szeretnénk, hogy legyen verseny, ám ehhez még tisztulnia kell a folyónak.

    Most már napok óta nem esik Párizsban, ám a Szajna szennyezettségi adatai a vártnál – és a korábban tapasztaltaknál – lassabban javulnak. A jelenlegi tervek szerint szerdán reggel 8-kor – tehát az eredetileg is tervezett időpontban – rajtol a női egyéni verseny, ahol Kuttor-Bragmayer Zsanettnak szurkolhatunk, és közvetlenül utána, 10 óra 45 perckor indítják a férfi mezőnyt Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral. A végső döntést szerdán hajnalban hozza meg a nemzetközi szövetség orvosi delegáltja. 

    „Rendkívül megtisztelő a sportágunk számára, hogy Párizs belvárosában, csodálatos díszletek között jelölték ki a versenyhelyszínt az olimpia szervezői. Az elmúlt években több sportág szövetsége is kérdezte, hogyan sikerült ezt elérnünk. A titok egyébként a triatlon nemzetközi népszerűségében van. Sajnos az érem másik oldala, hogy a különleges helyszín miatt az úszást a Szajnában kell megrendezni és ennek – ahogy látjuk – vannak kockázatai” – tette hozzá Tóth Tamás. 

  • A magyar férfi vízilabda-válogatott párizsi olimpiai csoportkörének második fordulójában 10–7-re kikapott a spanyoloktól, akik végig kézben tartották a meccset, miközben ellenfelük csupán kapaszkodott a mindkét oldalon sok hibát hozó összecsapáson.

    Varga Zsolt együttese így egy győzelemmel és egy vereséggel várja a folytatást, csütörtökön 21.05 órától Japánnal meccsel.

    A mérkőzésről itt olvashat összefoglalót!

  • A kedd este utolsó versenyszáma a 4×200 méteres gyorsváltó fináléja. Ebben a pillanatban rajtolt el a futam. 

  • Esélyeshez méltó módon az amerikai női tornászválogatott nyerte a csapatversenyt a párizsi olimpián. Miután a címvédő oroszok nem lehettek jelen az ukrajnai háború miatt, a világbajnok amerikaiak számítottak favoritnak, és magabiztosan érvényesítették a papírformát.

    A sportág jelenlegi legnagyobb csillagának, Simone Biles-nek ez a nyolcadik olimpiai érme és az ötödik aranya.

    A Bercy Arénában olyan világsztárok, színészek, korábbi sportoló nagyságok tekintették meg a döntőt – és voltak kíváncsiak különösen Biles-re –, mint Nicole Kidman, Natalie Portman, a teniszező Serena Williams, a 23-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps, vagy a tornasport legendás alakja, Nadia Comaneci.

    A második helyen, az amerikaiaktól 5,802 ponttal lemaradva – kisebb meglepetésre – az olaszok végeztek, a bronzérmet pedig a brazilok szerezték meg.

  • A két elődöntő után kialakult a női 100 méteres gyorsúszás döntőjének mezőnye. A legjobb idővel a hongkongi Siobhan Bernadette Haughey kvalifikált (52.64), továbbá Jack Shayna (52.72), Mollie O’Callaghan (52.75), Junxuan Yang (52.81), Marrit Steenbergen (52.86), Sarah Sjöström (52.87), Torri Huske (52.99) és Gretchen Walsh (53.18) is döntőbe jutott. 

  • Az olaszok nyerték a női párbajtőrözők csapatversenyét kedden a párizsi olimpián. Az ezüst a házigazda franciáknak jutott, akik a döntőben ráadásban esett találattal kaptak ki. A bronzot a lengyelek harcolták ki.

    A magyar csapat nem szerzett kvótát.

    Szerdán a férfi kardozók következnek, a magyarok az olaszokkal kezdenek a negyeddöntőben 13.30-kor.

  • Túl vagyunk az első három hivatalos versenynapon Párizsban, és igyekeztünk a lehető legtöbb emlékezetes magyar pillanatot elcsípni. A szigorú szabályok miatt ugyan a pályák, pástok közvetlen közelében nem forgathatunk, de azt bemutatjuk, milyen volt a tömeggel birkózni a megnyitó alatt, milyen kihívásokkal szembesültünk a vívóversenyekre sietve, és hogy valóban olyan nehéz-e tömegközlekedéssel keresztülszelni a francia fővárost, mint azt sokan előre sejttették…

    Az Index  Párizs 2024  vlogjában összefoglaljuk az első három versenynap eseményeit, felidézzük a magyar női kézilabda-válogatott drámai sikerét, és megmutatjuk, néha milyen kacifántos utakon kell nekünk és a sportolóknak közlekedni ahhoz, hogy időben ott legyünk a mérkőzéseken, összecsapásokon. 

    Helyszíni tudósítóink – Kocsmár-Tóth István és Huber Tamás – az olimpia alatt rendszeresen jelentkeznek a játékok kulisszáit bemutató vlogokkal, valamint podcastműsorokkal.

    Utóbbiak itt hallgathatók vissza.

  • A férfiak 800 méteres gyorsúszás döntőjét Daniel Wiffen nyerte. Az ír úszó 7:38.19 alatt teljesítette a távot, amivel több mint 2 másodperccel megjavította a korábbi olimpiai rekordot. A második nagy csatában az amerikai Bobby Finke lett, ő 7:38.75-t úszott. A bronzérmes az olasz Gregorio Paltrinieri – közel másfél másodperccel lemaradva az első helyezettől. 

  • Tudtam, hogy a francia srác nagyon be fog kezdeni ebben a hangulatban, de én is kicsit úgy éreztem magam, mintha Budapesten lennék. A terv az volt, hogy vele megyek az elején, és a végén jövök, minden így is alakult. Világversenyen még soha nem úsztam ilyen jó helyről. Jósolni szinte lehetetlen, annyira szoros a mezőny, hogy akár a nyolcas pályáról is nyerni lehet

    – nyilatkozta a vegyes zónában Németh Nándor azok után, hogy harmadik legjobb idővel jutott a 100 méter gyorsúszás döntőjébe.

    Németh Nándor
    Németh Nándor
    Fotó: Getty Images

    „Tokióban úgy voltam vele, hogy felszabadult lettem a döntőbe kerüléstől, ettől kicsit elment ott a fókusz. Persze most is az leszek, de ezúttal úgy állok oda, hogy nem egy örömúszásról van szó, hanem maximálisan koncentrálok, hiszen itt, ahogy mondtam, az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Nagyon várom a döntőt, mert olyan izgalmas döntő lesz szerintem, mint a száz méter mellé” – válaszolta az MTI kérdésére Németh, utalva ezzel az olimpia eddigi legszorosabb úszófináléjára, amelyben az olasz Nicolo Martinenghi mindössze két századdal előzte meg a holtversenyben ezüstérmes brit Adam Peatyt és az amerikai Nic Finket.

    A 100 méter gyors fináléját szerdán este 22.39-kor rendezik.

  • Az ausztrál Kaylee McKeown nyerte a 100 méteres hátúszás döntőjét, méghozzá olimpiai rekorddal, 57.33-mal. McKeown saját rekordját döntötte meg ezzel, amit még Tokióban állított be. Az ezüstérem az amerikai Regan Smithé lett, harmadik helyen pedig – szintén 58 másodpercen belül – Katharine Berkoff csapott célba. 

  • A férfi tőrözőknél a hongkongi Cseung Ka Long címét megvédve bizonyult a legjobbnak hétfőn a párizsi olimpián.

    A döntő elképesztő izgalmakat hozott, egy tus döntött az aranyéremről, a döntő pontot háromszor kellett lejátszani 14:14-es állásnál. Az olasz Filippo Macchi minden alkalommal győztesnek hitte magát, de a végső videózás után a bírók Ka Longot hozták ki győztesnek.

    Macchi edzője, Stefano Cerioni percekig ordibált a két játékvezetővel, „szemétnek” nevezve őket.

    Később Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke panaszkodott a bírók kijelölése miatt:

    „Az egyik Tajvanról, a másik Dél-Koreából érkezett. Melyik sportágban jelölnek ki két bírót arról a kontinensről, ahonnan az egyik döntős érkezik?” – kérdezte felháborodottan Malago.

    A döntő után az olasz kommentelők az interneten, konkrétan az Instagramon sértegették az olimpiai bajnokot, „csalónak” és „éremtolvajnak” nevezve őt.

    Ka Long rajongói erre válaszul azt írták az olaszoknak, hogy inkább nyugodjanak le, és tegyenek ananászt a pizzára, amit megesznek – tudvalévő, hogy ez az olasz kulináris körökben halálos bűnnek számít.

    A reakciók azonban nem csak az internetre korlátozódtak. A Pizza Hut étteremlánc bejelentette, hogy két napig a hongkongi és makaói éttermeiben külön kérésre minden pizzára ingyen ananászt tesz, írja a Bild.

  • A magyar férfi vízilabda-válogatott kedd este Spanyolországgal mérkőzik meg, amely csapat hozzá hasonlóan megnyerte első mérkőzését a párizsi olimpián.

    Kövesse figyelemmel a meccs alakulását folyamatosan, percről percre frissülő tudósításunkban, amelyet itt talál!

  • A párizsi olimpia egyetlen magyar férfitornásza Mészáros Krisztofer. Edzője, Szűcs Róbert szerint a sportolónak van esélye a selejtezőhöz képest előrelépni a szerdai összetett döntőben, hiszen több szeren is maradt benne tartalék – írta meg az MTI. A győri versenyző a szombati kvalifikációban 82,798 ponttal a 14. helyen zárt, és így tagja a 24-es finálénak.

    Krisztofer kiegyensúlyozott és élvezi az olimpia minden percét. Volt egy kis ideje városnézésre. Egy-két nevezetességet is meglátogatott, járt az Eiffel-toronynál és a Diadalívnél. Úgy gondolom, hogy jó esélye van előrelépni a selejtezőhöz képest. Több szeren is maradt még benne tartalék

    – mondta a magyar szövetség keddi közleményében edzője, Szűcs Róbert.

    Mészárost megelőzően magyar tornász 1996-ban, Atlantában volt összetett döntős. Akkor Supola Zoltán 22. lett.

    Czifra Bettina Lili a csütörtöki női összetett döntőben érdekelt, míg Mészáros korláton, Bácskay Csenge pedig ugrásban tartalék.

  • A 80 kilogrammban szereplő Akilov Pylyp nem tudta borítani a papírformát, kikapott a nyolcaddöntőben az ukrán Olekszandr Hiznyaktól, ezzel kiesett a párizsi olimpia ökölvívótornájának negyedik, keddi versenynapján.

    Az ukrán származású Akilov a súlycsoport egyik favoritjával csapott össze, aki 2017-ben világbajnokságot nyert, a tokiói olimpián pedig egy figyelmetlenség miatt veszítette el döntőjét.

    Az egykori honfitársak mérkőzésén óriási csata folyt a ringben, és végül Hiznyak 4–0-ra, többségi pontozással győzött.

    A boksztornán magyar részről Hámori Luca (66 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg) van még versenyben. Legközelebb mindketten csütörtökön lépnek ringbe, előbbi a nyolcad-, utóbbi a negyeddöntőben.

  • Milák Kristóf legjobb idővel jutott be a szám elődöntőjébe. Az első 50 méternél már a magyar úszóklasszis fordult elsőként, őt követte három tized lemaradással Heilman és Ponti. Nagyon magabiztosan folytatta Milák, előnyét növelte 100 méternél és 150-nél is, ekkor már több mint másfél másodperccel vezetett a második Chmielewski előtt.

    Milák nagyon megnyomta az utolsó 50 métert, elsőként csapott célba, ideje pedig elképesztő 1:52.72. 

    A második Ponti lett 1:54.14-el, harmadik pedig Chmielewski 1:54.28-cal. Ezzel pedig értelemszerűen az is eldőlt, hogy Milák a legjobb idővel jutott a szerda esti fináléba. 

  • A programban a 200 méter férfi pillangó két elődöntője következett, az elsőben Márton Richárd volt érdekelt. Ebben a futamban ugrott medencébe a franciák szupersztárja, Léon Marchand is. A rajtot legjobban Márton kapta el, neki volt leggyorsabb a reakcióideje, de 50-nél már Marchand volt az első, őt követte Márton másodikként – egyetlen tizeddel lemaradva. 100 méternél Marchand előnye egyre nagyobb volt, Márton harmadikként fordult. 

    Marchand az utolsó 50 méterre ráfordulva már egy testhosszal vezetett, Márton még ekkor is az élmezőnyben volt, de végül a magyar úszó nem bírta annyira az utolsó métereket, és hetedikként csapott célba.

    A futamot Marchand nyerte 1:53.50-el, második Ilya Kharunk 1:54.01-el, harmadik pedig az észt Kregor Zirk lett.  

  • A második 100 méter gyors elődöntőjét a kínai Zhanle Pan nyerte, másodikként csapott célba a román szupersztár David Popovici, az ő ideje 47.66 volt. Harmadik Alexy Jack lett 47.68-cal. Ennek értelmében Németh Nándor harmadik legjobb idővel jutott a szám döntőjébe, ami szerda este lesz esedékes. 

  • A Dohában 100 méter gyorson világbajnoki bronzérmes Németh Nándor elődöntőjével kezdődött a program. Az első 50 métert 22.71 alatt teljesítette Németh, másodikként fordult, végül 47.61-el másodikként csapott célba – ami szinte biztos döntős részvételt jelent.

    A futamot Kyle Chalmers nyerte 47.58-cal, harmadik pedig a francia Grousset, mindössze két századdal Németh mögött. Most következik a második elődöntő, azután pedig eldől, hányadik idővel kvalifikál a magyar úszó a fináléba. 

  • 20.30-kor megkezdődnek az esti úszószámok, a programban három magyar úszó is érdekelt lesz: a 200 méter pillangó elődöntőjében Milák Kristóf és Márton Richárd, a 100 méteres gyorsúszás középdöntőjében pedig Németh Nándor ugrik medencébe – aki 4. legjobb idővel jutott tovább a délelőtti előfutamból. 

    GettyImages-2164342460
    Fotó: Getty Images
  • Az új-zélandi női válogatott 19–12-re legyőzte Kanadát a hetes rögbisek zárómérkőzésén a párizsi olimpián, így tokiói sikerét követően megvédte címét.

    A mérkőzés első célját Új-Zéland szerezte, de Kanada még a szünet előtt fordított (12–7). Az esélyesebb óceániai együttes a fordulás követően egy percen belül szerzett céllal visszavette a vezetést, majd két perccel a vége előtt sikeres áttöréssel a győzelmét is bebiztosította.

    Új-Zéland hibátlan teljesítménnyel, mind a hat mérkőzését megnyerve lett aranyérmes. 

    Új-Zéland 2016-ban ezüstérmes volt, a döntőben Ausztráliával szemben maradt alul, Tokióban viszont már aranyérmes lett, ott a fináléban Franciaországot verte 26–12-re. Kanada a 2016-os bronzérem után ezúttal másodikként zárt.

    A bronzérmet az Egyesült Államok gyűjtötte be, amely a kisdöntőben 14–12-re győzte le a 2016-ban aranyérmes Ausztráliát.

  • A házigazda Franciaország hosszabbítás után 94–90-re legyőzte Japánt a párizsi olimpia férfi kosárlabdatornájának keddi versenynapján.

    Az NBA-ben kosarazó Victor Wembanyama 18 ponttal, 11 lepattanóval és hat gólpasszal zárta a mérkőzést.

    A 224 centi magas sztár – az olimpiai torna legmagasabb játékosa – szembekerült a kosárlabda parketten a mindössze 167 centi magas Togasi Júkival, az olimpiai torna legalacsonyabb játékosával. Unfair összecsapásukat az alábbi fotó örökítette meg:

    Most pedig mutatunk egy ennél is látványosabb fotót, ami simán pályázhat az év sportfotója díjra.

  • Amy Wilson-Hardyt, a brit női hetes rögbiválogatott játékosát „egészségügyi okokból” eltávolították az olimpiáról, egy nappal azután, hogy a Brit Olimpiai Szövetség bejelentette, belső vizsgálatot indít a 32 éves játékos ellen egy állítólagos rasszista üzenet küldése miatt, írja a The Guardian.

    A vizsgálóbizottság tagjai egy WhatsApp-beszélgetésről készült képernyőmentést vizsgáltak meg, amelyen állítólag Amy Wilson-Hardy és egy meg nem nevezett harmadik fél szerepel.

    A 32 éves sportoló a fotón úgy néz ki, mintha sötét színű arcpakolást viselne.

    „Valódi csokoládéarc” – írta valaki a képet látva, mire ez a válasz érkezett Wilson-Hardytól:

    Azt hittem, így nagyobb esélyem lesz a feketéknél.

    A Brit Olimpiai Bizottság sajtóosztálya egy nappal korábban nem kívánt nyilatkozni, csak annyit közölt, hogy a szervezet vezetői tudnak a bejegyzésről.

    A képet közzétevő fiókot azóta törölték a WhatsApp felületéről. Wilson-Hardy egyelőre nem nyilatkozott a döntésről.

    Wilson-Hardy hétfőn még pályára lépett a negyeddöntőben, amit Nagy-Britannia 17–7-re elveszített az Egyesült Államok ellen. A britek kedden – már Wilson-Hardy nélkül – 28–12-re verték Írországot, ezzel a hetedik helyen zárták a tornát.

  • A női cselgáncsozók 63 kilogrammos súlycsoportjában a szlovén Andreja Leski akadályozta meg a címvédést, mivel az elődöntőben legyőzte a hazaiak tokiói győztesét, Clarisse Agbegnenou-t, aki végül bronzérmes lett.

    Leskire a döntőben a mexikói Prisca Awiti Alcaraz várt, és végül hátrányból fordítva szerezte meg az aranyérmet, a finálét pedig Gosztonyi Balázs vezette. A 63 kilósok között Özbas Szofit a tokiói bronzérmes, világbajnoki második és kétszeres kontinensbajnok kanadai Catherine Beauchemin-Pinard búcsúztatta, aki a hetedik helyen zárt.

    A magyarok szerdán folytatják szereplésüket a Mars-mező Arénában, ahol Tóth Krisztián 90, Gercsák Szabina pedig 70 kilóban lép majd tatamira.

  • Női kézilabdázóink inkább egy elvesztett, mintsem megszerzett pontként tekintenek az Angola elleni döntetlenre. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány azt emelte ki: tudták, hogy hogy nem lesz könnyű meccsük, de ennél azért többre számítottak. Számolgatásnak nincs helye, az olimpián még bármi megtörténhet, a következő mérkőzésre koncentrálnak. Részletek itt! 

  • Rengeteg panasz futott be a párizsi olimpia szervezőihez, miután beütött a kánikula a francia fővárosban. A sportolók napközben nem tudnak meglenni a szállásukon, de éjszaka is szakad róluk az izzadság, mert nincs beépített klíma az olimpiai falu szobáiban.

    A franciák azért mondtak le a szobák légkondicionálásáról, hogy ne súlyosbítsák a bolygót fenyegető klímavészhelyzetet. De olyan sokan jelezték, hogy nem tudnak pihenni rendesen, hogy a nemzeti küldöttségek számára lehetővé tették, saját költségükön mobil légkondicionáló berendezéseket vigyenek be a faluba. Ez viszont a klímavédőknek nem tetszett.

    A román színeket képviselő marosvásárhelyi Szőcs Bernadette (asztalitenisz) elmondta, hogy ő és csapattársai arra kényszerültek, hogy egész éjjel nyitva tartsák teraszuk ajtaját a hőség enyhülésének reményében.

    „Van ventilátor a szobánkban, de az gyakorlatilag semmit nem ér. Az első napokban még nem volt nagy hőség Párizsban, de keddre megérkezett a kánikula, most már túl meleg van a szobában” – panaszkodott Szőcs, írja a The Guardian.

    Az egyik szervező elmondta, hogy a sportolóknak azt tanácsolják, igyanak sok folyadékot, éjszaka nyissák ki az ablakokat, napközben pedig eresszék le a redőnyöket.