új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Salim Omar Gergely a vesztes negyeddöntője után értékelt:

    „Természetesen nem ilyen eredményt szerettem volna. Nem koncentráltam százszázalékosan, fura mérkőzés volt, meg kell emésztenem. Az ellenfelem sokszor csak a túlélésre ment, nyugodtabbnak kellett volna lennem” – mondta a világ- és Európa-bajnok tekvandós. 

    A 21 éves sportoló egyelőre nem foglalkozik a vigaszággal, ahova akkor juthat be, ha olasz legyőzője, Vito Dell'Aquila bejut a fináléba. 

  • A világcsúcstartó lengyel Aleksandra Miroslaw győzött a női sportmászók gyorsasági számában a párizsi olimpián.

    A Le Bourget-i Sportmászó Központban szerdán az egyenes kieséses szakaszban egy mászás döntött a továbbjutásról, illetve az utolsó két párban az érmekről. A kétszeres világ- és ugyancsak kétszeres Európa-bajnok lengyel favorit a selejtezőben kétszer döntötte meg saját korábbi világcsúcsát, a 6.06 másodperces aktuális rekordtól csupán négy századmásodperccel maradt el a szerdai fináléban.

    Riválisa, a 6.18 másodperccel egyéni csúcsot elérő kínai Teng Li-csüan csupán megszorítani tudta, felülmúlni nem, így a 30 esztendős Miroslaw olimpiai bajnok lett. A bronz is Lengyelországba került Aleksandra Kalucka révén.

    A sportmászás három éve Tokióban debütált az ötkarikás játékok programján, akkor a három szám - gyorsasági (speed), ügyességi (boulder) és nehézségi (lead) - kombinált eredménye alapján hirdettek olimpiai bajnokot. A francia fővárosban a gyorsasági szám külön szerepel, az ügyességi és nehézségi pedig együtt alkot egy másik éremosztó számot.

    női gyorsaság mászás, olimpiai bajnok:

    • 1. Aleksandra Miroslaw (Lengyelország)
    • 2. Teng Li-csüan (Kína)
    • 3. Aleksandra Kalucka (Lengyelország)
  • Vadnai Jonatán a negyedik helyen végzett az ILCA 7 (korábbi Laser) osztályban Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlás versenyein.

    Kedden frissült a szél Marseille-ben, közvetlenül a női éremfutam után indították a fiúkat, ahol Jonatán Vadnai a legjobb 10 között indult.

    Az ILCA 7 éremfutama végül 9.7 csomós délnyugatiban rajtolt. Jonatán kiválóan indult, a cirkálószakasz első negyedében vezetett, majd az általános visszahívás után megint jól startolt, és ugyanúgy vezetett az első cirkálószakaszban.

    A brit Beckettel csatázott a vezető pozícióért, majd a magyar olimpikon felborult. Mire felállította a hajóját, visszacsúszott a negyedik helyre. Néhány pillanattal később szélforduló miatt félbeszakították a futamot.

    16:11-kor folytatták a küzdelmet a férfi vitorlázók, Vadnai ismét ott volt az élmezőnyben, aztán megint gyengülni kezdett a szél. Vadnai végül a harmadik helyen zárta az éremversenyt, az összetettben így a negyedik helyen zárt, csak egy hajszállal maradt le a bronzéremről.

    Vadnai Jonatán teljesítményével a magyar vitorlázás ismét pontszerző helyezést ért el a tokiói olimpia után, ahol Berecz Zsombor Finndingiben ezüstérmet nyert.

  • Imane Helif továbbra sem talált legyőzőre a női 66 kilogrammosok súlycsoportjában a párizsi olimpián. Az elődöntőben a thaiföldi Janjaem Suwannapheng ellen egyhangú pontozással győzött. A thaiföldi bokszolóra a harmadik menet végén rászámoltak, de végül végigküzdötte a mérkőzést.

    Koncentrált vagyok, azért vagyok itt, hogy jól teljesítsek, és az álmomat kergessem. A döntőben mindent kiadok magamból, ami bennem van.

    Imane Helif úgy véli, nagyszerű lehetőséget kapott, s szerinte ez a legjobb módja annak, hogy válaszoljon a jelenlétével kapcsolatos vitákra, írja a Corriere della Sera.

    Abdelmadjid Tebboune, Algéria elnöke is támogatását fejezte ki Helif felé. „Köszönjük, hogy a döntőbe jutással mindannyiunkat boldoggá tettél. A legfontosabb célt elértük, és ha Isten úgy akarja, az arany is megérkezik. Mindannyian veled vagyunk” – tette hozzá.

    Plusz csavar a történetben, hogy még az elődöntőbeli riválisa, a thaiföldi Janjaem Suwannapheng is kiállt Helif mellett:

    Ő egy nő, és nagyon erős. Próbáltam a sebességemet használni, de jobb volt, mint én.

    A sportolónak az elmúlt időszakban bőven kijutott a megpróbáltatásokból, ugyanis többen is megkérdőjelezték nemi hovatartozását. Az így kerekedett vita középpontjában álló sportoló először beszélt részletesen arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot. 

    A teljes cikket itt olvashatja el.

  • A világ- és Európa-bajnok Salim Omar Gergely kikapott a címvédő olasz Vito Dell'Aquilától a negyeddöntőben férfi tekvandósok 58 kilogrammosok versenyében.

    A 21 éves magyar kiválóan kezdte a párizsi olimpiát, 2:1-re legyőzte az argentin Lucas Guzmánt, és bejutott a negyeddöntőbe.

    A legjobb nyolc között aztán alaposan meggyűlt a baja olasz ellenfelével. Salim az első menetben próbálta megragadni a kezdeményezés lehetőségét és egy remek fejrúgással 3–0-ra meg is szerezte a vezetést. Talált egyet az olasz is, így lett 3–2, majd megfordította egy testet talált rúgással. Pillanatok alatt már 4–9-et mutatott az eredményjelző, az első menet az olaszé, 0:1.

    A második menetben az olasz kezdett jobban, testet talált, és nagyon hamar ellépett 5–0-ra. 13–0 oda a vége, Salim Omar Gergelyt leléptették, kikapott a negyeddöntőben.

    Érdekesség, hogy három évvel ezelőtt, a tokiói játékokon is kikapott Vito Dell'Aquilától (akkor az első körben), aki később megnyerte a tornát. Salim Japánban a vigaszágról az ötödik helyet szerezte meg.

    A vigaszágban még most is bízhatunk, ha döntőbe jut az olasz, akkor Salim a bronzéremért is küzdhet. 

  • Azok, akik szerda délelőtt nem tudtak első pályájukon, az előfutamban az első kettő között végezni, kora délután javíthattak. A három reményfutamban ugyancsak az első két hely ért folytatást.

    Fejes Dániel – aki három éve, Tokióban párosban 11. volt – az elsőben evezett az után, hogy negyedik hellyel kezdett. Ezúttal jól felépített taktikával magabiztosan győzött úgy, hogy a hajrában simán elment a sokáig vezető kubai Jose Ramon Pelier Cordova mellett.

    Az MTI-nek pár perccel később elmondta, az előfutamban az volt a terve, hogy hatszáz méterig megy erős tempót, mert nem volt reális esélye annak, hogy megelőzi a címvédő brazil Isaquias Queirozt és a tavaly világbajnok cseh Martin Fuksát.

    Annak nem láttam értelmét, hogy nekiállok velük csatázni úgy, hogy őket még soha nem vertem meg, a második futamra meg esetleg nem lesz erőm. Éreztem is hatszáznál, hogy megvan, amit akartam, onnan kicsit visszavettem, aztán megcsináltam a finist, hogy a második pálya már jó legyen. És jó is lett

    – idézte fel a történteket.

    A reményfutamban jól rajtolt, és megvolt a sebessége, ami alapján bízott benne, hogy utol tudja érni az előtte lévőket. Ezt „hosszú tempónöveléssel” meg is tette.

    Ebben a számban a középfutamot és a döntőt pénteken rendezik.

  • Ötvenkét év után ért újra a csúcsra a magyar férfi párbajtőrcsapat, amelynek tagjai kedd délután érkeztek haza a párizsi olimpiáról. Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid és Andrásfi Tibor egyből a Kopaszi-gáthoz hajtattak Ferihegyről, ahol nyilatkoztak is az Indexnek a Magyar Olimpiai Bizottság szurkolói zónájában. A 24 éves Andrásfi Tibor szülei annak idején Szatmérnémetiből jöttek át Magyarországra. Az édesapa, Andrásfi Tibor és az édesanya, Muzsnay Lilla is jeles vívók voltak Romániában. Az ifjabb Tibor természetesen már nálunk született. 

    Nekem sajnos nincsenek emlékképeim szüleim vívó pályafutásából, hiszen apa már edzősködni kezdett, amikor én megszülettem. Így viszont abban a kivételes szerencsében lehet részem, hogy kisgyermekkoromtól kezdve ő nevelt vívónak, ő adott pengét a kezembe, és a mai napig ő az edzőm, amiért boldog és hálás vagyok

    – mondta az Indexnek Andrásfi Tibor, akinek ugyanaz a keresztneve, mint az édesapjának.

    „Neki köszönhetem, hogy egyéniben negyedik helyezettként, csapatban olimpiai bajnokként jöhettem haza Párizsból. Mindez visszaigazolja az ő magas szintű szakmai munkáját. Sok sikert megértünk már eddig közösen, de Párizs volt a csúcs.”

    Hogy milyen nagyszerű edző idősb Andrásfi Tibor, azt mutatja, hogy kedd délután nem lehetett itt a fiával a Kopaszi-gátnál, mert...

    „Mert még kint van Párizsban, az UTE két öttusázó olimpikonjának, Gulyás Michelle-nek és Szép Balázsnak is ő a vívóedzője, ott is van két érem-, sőt, akár aranyesély, tehát szurkolunk neki, hogy bővüljön a kollekciója. Nézem majd az öttusaversenyeket, de odakint is, ha éppen nem vívtunk, folyton néztük a magyarokat, akár a tévében, akár a helyszínen. Ott voltunk például Halász Bence döntőjén is a Stade de France-ban. És ha látok majd egy-egy ismerős helyszínt, eszembe fog jutni, hogy itt és itt együtt ebédeltünk ezekkel a sportolókkal.”

    A teljes cikket itt olvashatja el!

  • Két hosszabbítást hozott az első két negyeddöntő a férfiak kézilabdatornáján. Előbb a spanyol válogatott négygólos hátrányt ledolgozva, túlórában ejtette ki Egyiptomot, majd a címvédő franciák szintén hosszabbításban szenvedtek vereséget Németországtól. Ezzel kiesett az olimpiai címvédő és házigazda francia válogatott.

    Németország és Franciaország férfi kézilabda negyeddöntő mérkőzésen
    Németország és Franciaország férfi kézilabda negyeddöntő mérkőzésen
    Fotó: Alex Davidson / Getty Images

    A nap másik két negyeddöntőjén 17.30-tól Svédország Dániával meccsel, majd az esti programban Norvégia a szlovén válogatottal találkozik. 

    Férfi kézilabda, Olimpia, negyeddöntő 

    • Spanyolország–Egyiptom 29–28 (8–12, 17–13, 4–3)
    • Németország–Franciaország 35–34 (14–17, 15–12, 6–5)
  • A világbajnok Horvátország 10–8-ra legyőzte az Európa-bajnok Spanyolországot a párizsi olimpia férfi vízilabdatornájának első negyeddöntőjében, szerdán.

    A B csoportot 100 százalékos mérleggel megnyerő spanyolok egyszer sem vezettek az egész mérkőzésen. A világversenyek közül legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon fordult elő velük, hogy nem jutottak a legjobb négy közé.

    A horvátok egyik legjobbja az 50 százalékos hatékonysággal védő kapus, Marko Bijac volt, elöl Loren Fatovic, Maro Jokovic és Konstantin Kharkov is két gólt szerzett.

    A horvátok az elődöntőben a 20.35-kor kezdődő magyar-olasz párharc győztesével találkoznak.

    Olimpia 2024

    Férfi vízilabda

    Negyeddöntő

    • Horvátország–Spanyolország 10–8 (2-0, 4-3, 2-2, 2-3)

    Később

    • Görögország–Szerbia 15.35
    • Egyesült Államok–Ausztrália 19.00
    • Magyarország–Olaszország 20.35
  • Gianmarco Tamberi, az olaszok olimpiai bajnok magasugrója ha nehezen is, de bejutott a döntőbe a párizsi olimpián. 

    „Semmi sem ment jól ma, de a döntő egy másik történet. De köszönetet kell mondanom azoknak, akik közel álltak hozzám ezekben a napokban, nem számítottam ekkora szeretetre az olaszoktól. Évek óta dolgozom ezért az eseményért, soha nem szerettem volna ilyen helyzetet átélni” – mondta Tamberi az olasz Rai Sportnak.

    Három napja még kórházban voltam, ezért ma semmi sem ment jól. Paradox módon a döntőt is három nap múlva rendezik, amelyre még ki kell pihennem magam, és remélem, hogy jobban leszek. De mondom, a szombat egészen más lesz. Határozottan jobban vagyok. Túl sokat dolgoztam az elmúlt években ezért, és tudom, hogy megérdemlem. Ez lesz életem versenye

    – fogalmazott Gianmarco Tamberi.

    Az olimpiai bajnok –  aki tavaly a budapesti világbajnokságon is megnyerte a számot esélyeshez méltóan, majd hírnevéhez hűen nagy mókázásba csapott, amelybe belevonta érmes társait is  – és stábja a vártnál egy nappal később, hétfőn indult el Formiából Fiumicinóba, mert szombaton belázasodott, kórházba szállították, ahol vesekővel diagnosztizálták.

    Annak ellenére, hogy legyengült, Tamberi mindenáron ott akar lenni Párizsban, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét, ami férfi magasugrásban még senki másnak nem jött össze az ötkarikás játékok történetében.

  • Kokainvásárlás miatt őrizetbe vettek egy ausztrál gyeplabdázót a párizsi olimpián. A francia ügyészség tájékoztatása szerint a kedden éjszaka, a Montmartre közelében lezajlott akció során a 17 éves drogkereskedőt is előállították – írta az MTI. 

    Az Ausztrál Olimpiai Bizottság nem hozta nyilvánosságra a vétkes sportoló személyazonosságát, mint ahogy azt sem, hogy a férfi vagy a női csapatban szerepelt-e, de sajtóértesülések szerint a 28 éves Thomas Craigről van szó. Az ausztrálok mindkét válogatottja kiesett már az ötkarikás játékokon.

    Thomas Craig
    Thomas Craig
    Fotó: Getty Images
  • A szerdára kiírt futamok közül eddig egyet sem tudtak elindítani Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlásküzdelmeinek helyszínén, így Vadnai Jonatánnak továbbra is várnia kell, hogy vízre szállhasson az ILCA 7 hajóosztály éremversenyében.

    Vadnai Jonatán
    Vadnai Jonatán
    Fotó: Phil Walter / Getty Images

    A korábbi Laser hajóosztályban eredetileg kedden tervezték lebonyolítani a tulajdonképpeni döntőt, de megfelelő szél hiányában ez nem sikerült. Csütörtökön még egy nap rendelkezésre áll a pótlásra.

    Az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán a nyolc selejtező futam után – az utolsó kettőt már itt sem tudták megrendezni – a hatodik helyen áll, és van esélye a bronzérem megszerzésére. Teljesítményének értékét növeli, hogy a legjobb tízben egyedüli hajós, aki tenger nélküli országból érkezett.

    Az éremversenyben a legjobb tíz indulhat, és a helyezéseket kétszeres szorzóval számolják.

    A nőknél a világ- és Európa-bajnok Érdi Mária, aki kiújuló deréksérülése miatt gyengén kezdett, a 14. helyen végzett két futamgyőzelemmel. Itt már eldőlt – bár az éremfutamot egyelőre szintén nem tudták lebonyolítani –, hogy a holland Marit Bouvmeester nyeri az aranyat, a címvédőként érkezett dán Anne-Marie Rindom pedig az ezüstöt, a harmadik hely kérdése még nyitott. Bouvmeester negyedik olimpiai érmét gyűjti be, Rióban is győzött, Londonban második, Tokióban harmadik lett.

    Az ILCA 7 hajóosztály állása az éremfutam előtt:

    1. Matt Wearn (ausztrál), 38 helyezési pont
    2. Pavlosz Kontidesz (ciprusi), 52
    3. Stefano Peschiera (perui), 62
    4. Michael Beckett (brit), 67
    5. Hermann Tomasgaard (norvég), 77
    6. Vadnai Jonatán, 78
    7. Thomas Saunders (új-zélandi), 80
    8. Clemente Seguel Lacamara (chilei), 82
    9. Lorenzo Brando Chivarini (olasz), 97
    10. Finn Lynch (ír,) 99
  • A megnyert negyeddöntőt követően Losonczi Dávid arról beszélt a vegyes zónában, hogy sajnálja, ha miatta a kelleténél jobban kellett izguljanak odahaza az emberek, ő viszont belülről végig magabiztosan hitte, hogy győzni fog.

    „Nem kaphattam ki egy ilyen, az edzéseket még az olimpiai felkészülés idején is félvállról vett riválissal szemben, ezt előre megfogadtam – mondta a 87 kilogrammos köttötfogásúak mezőnyében elődöntőbe jutott birkózó. – Többször edzőtáboroztunk közösen, volt Budapesten is, és mindig azt láttam, nem veszi komolyan, van, hogy kihagyja az edzéseket, szinte mindig kisebb, könnyebb ellenfelekkel birkózik, sosem a súlycsoportjából valókkal. Tényleg biztos voltam benne, hogy valaki olyannal szemben, akinek ez a munkához való hozzáállása, én nem kaphatok ki, ha becsülettel elvégeztem a dolgomat. Márpedig így tettem, és a végén a Jóisten is megsegített” – utalt a küzdelem végére, mikor centiken múlott, hogy nyerő helyzetben ki ne lépjen a szőnyegről.

    „Elképesztő érzelmek szabadultak fel bennem a végén, mégiscsak életem első olimpiája, és szerettem volna jól szerepelni. Azzal, hogy megvan az elődöntő, lekerült rólam az ilyen jellegű nyomás. Hogy a szaltó honnan jött? Mi voltunk az utolsók a délelőtti programban, mindenki minket nézett, gondoltam, emlékezetessé teszem nekik is” – fogalmazott felszabadultan.

    Hozzátette: bár az első mérkőzése könnyebbnek tűnhetett, sokat kivett belőle, érezte, hogy savasodnak az izmai, nem volt túl jó passzban a két birkózása közt eltelt időben. Ugyanakkor amint fel kellett állnia a szőnyegre, ebből semmit nem érzett, sőt visszanyerte korábbi magabiztosságát, és csak arra fókuszált, hogy mihamarabb akciót tudjon valahogy kezdeményezni.

    Az már korábban eldőlt, hogy a találkozó győztese a bolgár Szemen Novikov ellen harcolhatja ki a kora esti programban a döntős szereplést. A 18 óra 15 perckor kezdődő programban a negyedik küzdelem lesz az övé a B szőnyegen. 

    Arról a Novikovról van szó, akit a tavalyi vb-elődöntőben 10:0-val győzött le Losonczi Dávid. 

    Eddig háromszor birkóztam vele téthelyzetben, mind a hármat megnyertem. Este meg kell legyen a negyedik is!

    – tekintett előre optimistán 24 esztendős klasszisunk. 

    OLIMPIA, PÁRIZS 2024
    Birkózás, kötöttfogás, 87 kg, negyeddöntő

    Losonczi Dávid – Alekszandr Andrejevics Komarov (szerb) 2:2 – később szerzett ponttal

  • Két mutatóban is a magyarok a legeredményesebbek az olimpiák öttusaversenyein, és a párizsi játékokon akár javíthatnak is eddigi számaikon. A magyar színeket Bőhm Csaba, Szép Balázs, valamint Guzi Blanka és Gulyás Michelle képviseli. Utóbbi a tokiói olimpián 12. lett, a többiek nem szerepeltek még nyári játékokon. Martinek János szövetségi kapitány egy érmet és egy pontszerző helyezést remél.

    Úgy vélem, nemenként tíz-tizenkét öttusázó is képes lehet a győzelemre, és ezek közé tartoznak a mieink is. Versenyzőként olimpiai bajnok tudtam lenni, szeretnék kapitányként is olimpiai aranynak örülni

    – egészítette ki a Magyar Távirati Iroda helyszíni tudósítójának még az elutazás előtt, milyen várakozásai vannak a várható eredményeket illetően.

    A csapat hétfőn érkezett meg Párizsba, és amint azt a szakvezető elmondta, minden versenyző rendben van, egészséges. Versailles-ba még nem jutottak ki, az edzések az olimpiai falu közelében lévő egyik tornateremben zajlanak, illetve a kombinált számot is tudják gyakorolni, mert vannak felállított lőállások. A szerdai (mai) lóbemutató ugyanakkor már lehetőséget teremt majd arra, hogy a szakemberek ismerkedjenek a versailles-i körülményekkel.

    Párizsban csütörtökön lesz a körvívás a férfiak és a nők számára is, pénteken a férfiak elődöntőjét, szombaton a nők elődöntőjét és a férfiak fináléját, vasárnap, az olimpia zárónapján pedig a nők döntőjét bonyolítják le. A párizsi olimpián a versasilles-i kastélykert hátsó részében alakították ki a központi versenyhelyszínt, melyet előzőleg a lovasok használtak. A hatalmas, 16 ezer néző befogadására alkalmas arénában lesz a lovaglás, itt állítottak fel egy mobil medencét, és itt zajlik majd a lövészetekkel megszakított futás is, háttérben a távoli, impozáns kastéllyal. 

    Az olimpiai sajtószolgálat összesítése alapján huszonhárom éremmel – kilenc arannyal, nyolc ezüsttel és hat bronzzal – Magyarország öttusázói végeztek a legtöbbször dobogós helyen. Az olimpiai pontcsúcsot a jelenlegi lebonyolítási rendszerben a férfiaknál címvédő brit Joseph Choong tartja a tokiói játékokon elért 1482 ponttal. Az abszolút pontrekord viszont Bőhm Csaba nevéhez fűződik, aki 1551 ponttal nyerte június közepén a világbajnokságot Csengcsouban.

  • Világbajnoki címvédőnk, Losonczi Dávid a friss Európa-bajnok Alekszandr Andrejevics Komarovval birkózott a párizsi olimpia 87 kilogrammos, kötöttfogású mezőnyének negyeddöntőjében.

    Módos Péter tanítványa kezdett aktívabban, és bő egy perc után az akciózási kedv ki is fizetődött, szerb riválisát ugyanis passzivitásért megintették, leküldték parterhelyzetbe. Csakhogy lentről Losonczi nem tudott akciót kezdeményezni, Komarov nagyon gyorsan fel tudott állni, így ez az esély elúszott. Ráadásul néhány pillanattal később a szerb ki tudta léptetni a szőnyegről, így már 1:1-re álltak a felek. Az első három perc végére azonban úgy tűnt, sikerült visszaszerezni a vezetést, Losonczi akcióját követően a szerb megint a szőnyegen kívülre került, de challenge-et kértek rá, és végül hosszas videózás után a szlávnak adtak igazat…

    Losonczin volt a nyomás, egyfelől az egyenlő pontértékű, ám későbbi akció 25 éves riválisának kedvezett volna, másfelől világbajnokunkat még nem küldték le parterbe meccs közben. A pihenő a vártnál tovább tartott a szőnyeg tisztítása miatt. De az izgalmasnak ígérkező végkifejletet csak odázni lehetett, elkerülni nem. Ahogyan a parterhelyzetbe küldést is (1:2). A szerb ugyan megemelte, de akciózni nem tudott. Losonczinak kettő perce maradt, hogy valahogy legalább egy pontot csináljon, és sikerült kiléptetnie egy pontért, ami ezúttal már neki kedvezett. Összekapaszkodtak, újra és újra bontották a fogást. Egy elhamarkodott akció végén azonban úgy tűnt, Komarov kiléptette 24 éves versenyzőnket. Módos Péter videózást kért, ez alapján pedig visszavonták az ítéletet – így továbbra is Losonczi állt továbbjutásra.

    Az óra pedig lepörgött, így 2:2-vel, később csinált akcióval a magyar birkózó bejutott az elődöntőbe!

    Az már korábban eldőlt, hogy a találkozó győztese a bolgár Szemen Novikov ellen harcolhatja ki a kora esti programban a döntős szereplést. A 18 óra 15 perckor kezdődő programban a negyedik küzdelem lesz az övé a B szőnyegen.

  • Szerdán az egyéni előfutamokkal folytatódott a kajak-kenu program az olimpián, minden kajakosunk azonnal továbbjutott, sőt mindannyian megnyerték saját futamukat. A kenus Fejes Dánielre és Adolf Balázsra reményfutam vár.

    Reggel hűvös, kissé szeles, szemerkélő esős időjárás fogadta a versenyzőket, de néhány óra elteltével kisütött a nap a vaires-sur-marne-i vizes központban.

    Kajakban a nőknél Gazsó Dóra és Csipes Tamara, a férfiaknál Kopasz Bálint és Varga Ádám volt érdekelt, míg a kenus fiúknál Fejes Dániel és Adolf Balázs.

    Helyszíni tudósításunkat itt olvashatja el a szerda délelőtt történtekről!

  • Spanyolország jutott elsőként elődöntőbe a férfi kézilabdázóknál, miután a szerdai negyeddöntős napon hosszabbítás után 29–28-ra jobbnak bizonyult Egyiptomnál.

    A Tokióban olimpiai bronzérmes spanyolok – akik a legutóbbi két világbajnokságon szintén harmadikként végeztek – a mérkőzés döntő részében csak futottak az eredmény és észak-afrikai ellenfelük után. A végén mégis sikerült döntetlenre menteniük a rendes játékidőt (25–25), majd a ráadásban minimális különbséggel jobbnak bizonyultak riválisuknál.

    A Veszprémben játszó Agustín Casado négy góllal járult hozzá a spanyolok sikeréhez. A három évvel ezelőtt olimpiai negyedik észak-afrikaiaknál – akik a csoportkör elején legyőzték a magyarokat – a Veszprém balátlövője, Jehia el-Dera nyolc alkalommal talált be.

    A spanyolok az elődöntőben majd Németországgal vagy a házigazda és címvédő Franciaországgal találkoznak pénteken.

    (Index/MTI)

    Kézilabda, férfi negyeddöntő:

    • Spanyolország–Egyiptom: 29–28 – hosszabbítás után
    • Németország–Franciaország 13.30
    • Dánia–Svédország 17.30
    • Norvégia–Szlovénia 21.30
  • Salim Omar Gergely kiválóan kezdte a párizsi olimpiát, a 21 éves tekvandós ugyanis 2–1-re legyőzte az argentin Lucas Guzmant az 58 kilogrammos súlycsoportban, és bejutott a negyeddöntőbe.

    Salim Omar Gergely egy videós challenge után előnybe került az első menetben, mert eltalálta riválisa fejét, majd két másodperccel a menet vége előtt újra sikeresen alkalmazta ezt a technikát, így 6–0-ra hozta a menetet, ám a másodikban az argentin nyert 5–3-ra, és jöhetett a döntő menet, amelyben Salim Omar Gergely egy testre rúgással megszerezte a vezetést, és mivel az ellenfelét megintették, 3–0-ra nyerte meg a menetet, ezzel a mérkőzést is.

    A világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar sportoló a második olimpiáján indult, Tokióban az ötödik helyen végzett három évvel ezelőtt. A 15.58-ra kiírt negyeddöntőben a címvédő olasz Vito Dell’Aquila és a kazah Samiron Ababakirov összecsapásának győztesével találkozik.

  • Két, a legutóbbi világbajnokságon egyaránt aranyérmet szerző birkózó csapott össze a Champ de Mars Aréna C szőnyegén. Az olimpiai 87 kilogramm magyar győztese, Losonczi Dávid a jóval rutinosabb, Belgrádban 82 kilogrammban címet védő Rafiq Hüseynovval találkozott a legjobb nyolc közé kerülésért. 

    Az első pontot Losonczi szerezte a szőnyegen kívülre „kergetve” a fogás alól menekülő ellenfelét, az azeri videózást kért, de elvesztette, így rögvest 2:0-s előnybe került világbajnokunk. Tokió bronzérmesét passzivitás miatt leküldték parterhelyzetbe, Losonczi pedig így még egy ponttal tudta növelni az előnyét. Összességében az első három percet dominálva, ellenfelét kontroll alatt tartva szusszanhatott 3:0-s előnye tudatában. 

    A folytatásban az azeri próbált ugyan támadni, de az ESMTK versenyzője rendre bontani tudta a fogást. Hüseynov egy kétpontos akcióval szépített, de Losonczi szinte azonnal válaszolt egy levitellel és mögé kerüléssel (5:2). Az utolsó percben tolták-vonták egymást, az azeri pedig egyre kétségbeesettebben próbálkozott, de nem tudott újabb pontot csinálni, így búcsúzott a magyar világbajnokkal szemben. 

    A negyeddöntőben a friss Európa-bajnok szerb színekben versenyző, de orosz születésű Alekszandr Andrejevics Komarov lesz Losonczi ellenfele. Az amerikai Payton Jon Jacobson ellen rendkívül magabiztos birkózással technikai tus mellett 10:0-ra nyert alig több mint két perc alatt. 

  • Szőnyegen 2023 87 kilogrammos világbajnoka, Losonczi Dávid, aki az azeri, ugyancsak tavaly vb-címet szerző – ám egy súlycsoporttal lentebb szerepelt – Rafiq Hüseynovval csap össze a Champ de Mars Aréna közönsége előtt. 

  • Kezdődik a Losonczi Dávid összecsapását megelőző utolsó mérkőzés a C szőnyegen a Champ de Mars Arénában. Az amerikai Payton Jon Jacobson és az orosz származású, de szerb színekben versenyző idei kontinensbajnok Alekszandr Andrejevics Komarov birkózik egymással a 87 kilogrammosok nyolcaddöntőjében. Aki most nyer, az lesz a Losonczi–Rafiq Hüseynov-találkozó továbbjutójának ellenfele a legjobb nyolc között. 

  • Az eredeti program szerint csütörtökön és pénteken a Szajnában rendezik meg a nyílt vízi úszók versenyeit a párizsi olimpián, amin ebben a szakágban a férfiaknál Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, a nőknél Fábián Bettina képviseli a magyar színeket.

    A veszprémiek két kiváló úszójának a felkészítését Szokolai László irányította, aki a Magyar Távirati Iroda helyszíni tudósítójának elmondta: mindenki óriási munkát tett bele a klubnál az edzésekbe, ezt igazolja, hogy az eddigi öt úszás öt egyéni rekordot hozott magával. Betlehem már megmutatta, hogy parádés formában érkezett a francia fővárosba, ugyanis a medencés versenyek vasárnapi zárónapján 1500 méter gyorson hatalmas országos csúccsal a negyedik helyen végzett úgy, hogy az előfutamban csak néhány századdal, a döntőben aztán közel öt másodperccel döntötte meg a magyar rekordot. Ebben a csoportban készült Sárkány Zalán is, aki 400, 800 és 1500 méter gyorson is élete legjobbjával zárt. Ezek azt mutatják, hogy a veszprémi műhelyben a lehető legjobban felkészültek a párizsi olimpiára. Rasovszky Kristóf, a 10 kilométeres táv aktuális világbajnoka, Tokió ezüstérmese ugyan több medencés számban is megúszta az olimpiai szintet, végül azonban úgy döntött, hogy kizárólag a nyílt vízi küzdelmekre koncentrál.

    Kristóf is nagyszerű formában van, ez egy egész éven keresztül felépített rendszer volt három nagy makrociklusra bontva, aminek a végén speciális, szinte versenykörülmények között készültünk olyan nyolcszáz méteres fordulókkal, amilyenek itt is lesznek

    – mondta Szokolai, aki kijelentette, nem csupán egy, hanem két érem megszerzésének a reményében ugranak vízbe a tanítványai.

    Ahogyan a triatlonosoknál, úgy a nyílt vízi úszóknál is az utolsó pillanatig kérdéses, hogy hol és mikor rendezik meg a versenyeket, ugyanis a Szajna vízminősége továbbra sem ideális. A triatlonversenyeket követően több olyan videó jelent meg a világhálón, amelyen az látszott, hogy versenyzők rosszul lettek az úszásukat követően, a belgák például később vissza is léptek a vegyes váltók küzdelmeitől, mert sportolóik megbetegedtek.

    A Szajnában el is halasztották a keddre kiírt edzést, de a magyarok – és több más nemzet képviselői – már előre jelezték, hogy csak a tényleges rajtkor ugranak majd a vízbe, addig mindenki medencében készül. Szokolai László elmondta, minden reggel hajnali három órakor mérik a víz minőségét, egyelőre nem tudnak halasztási tervekről, azonban óráról órára változhat a helyzet.

    A nőket Fábián Bettina képviseli, akitől az első tíz közé kerülés is bravúros szereplés lenne.

    A tervek szerint a nők csütörtökön, a férfiak pénteken ugranak a folyóba, mindkét verseny 7 óra 30 perckor kezdődik.

  • Csipes Tamara megnyerte előfutamát K–1 500 méteren, így közvetlenül a középfutamba jutott a párizsi olimpia kajak-kenu versenyén. A Tokióban ebben a számban ezüstérmes, négyesben kétszeres ötkarikás bajnok magyar versenyző a hatodik, azaz az utolsó futamba került, és azért hajtott, hogy az első kettő között végezzen, amivel megspórolhatta a kora délutáni reményfutamot.

    „Úgy terveztem, hogy végig én szeretnék vezetni, de aztán máshogy alakult”  mondta az M4 Sportnak a Honvéd 34 éves kajakosa, aki három számban is érdekelt Párizsban. 

    Csipes Tamara megfogalmazása szerint rossz volt a rajt, és teljesen kizökkent a ritmusból. „Hullámos a víz, és mivel nincs rendes felevező sáv, ezért mozog az egész víztömeg, és hiába van hátszél, mindenki kapirgál oldalra, mert a víz kifordítja a hajónkat.

    Ilyen körülmények között mindenki túl akar esni a rajton, nem pedig még egyszer beállni. A második rajtot már biztonságira vettem, és akkor már úgy voltam, hogy mindegy, én vagy Emma jövünk be elsőként, a lényeg a továbbjutás. Tegnap nagyon elfáradtam, ma pedig csak ez az egy futamom volt, ezt is szerettem volna jólesőre venni. Minél többet pihenek, annál jobb

    – fogalmazott Csipes Tamara.

    A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik, Csipes Tamara csütörtökön a négyessel lesz érdekelt a fináléban.

  • Szerdán a férfi 61 és a női 49 kilogrammos versenyzők viadalával kezdetét veszi a párizsi olimpia súlyemelőversenye, ami kapcsán egy 16 évvel ezelőtti történetet idézünk fel.

    A szupernehézsúlyban (105 kg+) induló Matthias Steiner megígérte a feleségének, hogy egy napon olimpiai aranyérmet fog nyerni.

    2007-ben párja, Susann autóbalesetben életét vesztette, Matthias a tragédia miatt mintegy nyolc kilót fogyott, ennek ellenére folytatta az edzéseket.

    A 2008-as pekingi olimpián a címvédő és világcsúcstartó iráni Hoszejn Rezázáde nem tudott elindulni, ez meghozta az esélyt a bécsi születésű, felesége miatt viszont ekkor már német színekben induló Steinernek.

    A kísérletek azonban nem akartak összeállni, mígnem végül csak egy dobása maradt…

    A teljes cikket itt olvashatja el!

  • Ahogy azt korábban megírtuk, pozitív lett a doppingtesztje egy görög sportolónak a párizsi ötkarikás játékokon, s már el is hagyta az olimpiai falut – jelentette be kedden a Görög Olimpiai Bizottság. És már azt is tudni, hogy

    a görögök rúdugróját, Eleni-Klaoudia Polakot zárták ki.

    A The Inside Games szerint az ideiglenes felfüggesztés azt jelenti, hogy a Polak által elért pontszámokat törlik.

    Az első doppingesetet az iraki Szajjad Szehen szolgáltatta, a 81 kilogrammos cselgáncsozó mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metandienont és boldenont találtak egy versenyen kívüli szűrésen.

    Másodikként Cynthia Ogunsemilore nigériai ökölvívó akadt fenn a párizsi olimpián elvégzett doppingvizsgálatokon. A bokszoló mintájában a furoszemid nevű vízhajtóra bukkantak – írja az Eurosport.

  • Kopasz Bálint magabiztos evezéssel elsőként ért célba a férfi K–1 1000 méterén a szerdai előfutamban, a kajakozó ezzel a középfutamba jutott.

    Férfi K1-ben öt futam szerepelt a programban, a címvédő, világ- és Európa-bajnok magyar a harmadikba került, és a beosztás alapján nem kellett különösebben izgulnia. Mögötte az argentin Agustin Vernice és a dél-afrikai Hamish Lovemore küzdött a még közvetlen továbbjutást érő második helyért.

    A K1 1000 méter középfutamát és döntőjét szombaton rendezik.

  • Zöld lámpát kapott a Szajna. A párizsi olimpia szervezői és a World Aquatics közleményében jelezte, hogy engedélyezik a 10 kilométeres nyílt vízi úszás versenyek edzéseit a folyón, amelynek vízminősége megfelelőnek bizonyult a legutóbbi mérések alatt – írja a La Repubblica.

    Amennyiben a Szajna vize ismét alkalmatlanná válna, a szervezőbizottság B terve szerint a versenyt a Párizstól nem messze, a Vaires-sur-Marne tavon rendezik meg.

    Az eredeti program szerint csütörtökön és pénteken a Szajnában rendezik meg a nyílt vízi úszók versenyeit a párizsi olimpián, amelyen ebben a szakágban a férfiaknál Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, a nőknél Fábián Bettina képviseli a magyar színeket.

    A magyarok – és több más nemzet képviselői – már előre jelezték, hogy csak a tényleges rajtkor ugranak majd a vízbe, addig mindenki medencében készül. Szokolai László elmondta, minden reggel hajnali három órakor mérik a víz minőségét, egyelőre nem tudnak halasztási tervekről, azonban óráról órára változhat a helyzet.

    Az olaszok nem élnek a lehetőséggel. Az olasz nyílt vízi úszóválogatott technikai vezetője azt mondta, hogy a versenyzőik egy uszodában fejezik be a felkészülést. „Bízunk a szervezőkben, de a szennyeződés kockázatát is szeretnénk elkerülni. Tettünk egy fél kört: a víznek nincs szaga, az áramlatok pedig nagyon erősek.”

    A tervek szerint a nők csütörtökön, a férfiak pénteken ugranak a folyóba, mindkét verseny 7.30-kor kezdődik.

  • Kozák Luca és Kerekes Gréta is a reményfutamba került 100 méter gáton szerdán a párizsi olimpián. A két magyar közül elsőként Kerekes Gréta mutatkozott be a Stade de France-ban, aki a harmadik futamban az ötös pályán kapott helyet. A debreceni futó az elmúlt egy évben jó formát mutatott, tavaly döntőt futott a fedett pályás Európa-bajnokságon, ahol hetedik lett, az Európa Játékokon bronzérmet nyert, idén pedig a fedett vb-n bejutott az elődöntőbe. Csakhogy gyakorlatilag végig kellett versenyeznie a szezont, hogy a világranglistáról biztosítsa helyét a játékokon.

    A 100 m gáton legalább két futás várt az indulókra, az öt előfutamból az első három helyezettek mellett a további három leggyorsabb közvetlenül az elődöntőbe került, a többiek viszont a csütörtöki reményfutamban állhatnak újból rajthoz.

    Kerekes 12.97 mp-es idei legjobbjával reálisan nem pályázhatott a továbbjutó helyekre. A rajtja jól sikerült, de az első gát vétele már nem, ráadásul a mellette futó ausztrál Michelle Jenneke elesett. Ez is megzavarhatta Kerekest, aki a többiektől lemaradva, 13.50 mp-cel ért célba hetedikként. Jenneke talpra állt, és „lesétálta” a távot, hogy a vigaszágon elindulhasson.

    A felkészülés alatt sokáig sérüléssel bajlódó Kozák Luca ebben az évben még nem futott 13 mp alatt, 13.01-gyel érkezett Párizsba. Az Európa-bajnoki ezüstérmes gátas, aki a tavalyi országos bajnokságon első magyarként teljesítette az olimpiai szintet, ugyancsak nehéz futamba került, többek között a budapesti világbajnok jamaicai Danielle Williams társaságában. Kozák 12.69-cel tartja a magyar csúcsot, de ez alapján sem tűnt elérhetőnek a közvetlen elődöntő. A szintén debreceni sprinter elmaradva ez évi legjobbjától végül 13.11 mp-et futott, ezzel hatodik lett.

  • Csipes Tamara megnyerte előfutamát K–1 500 méteren, így közvetlenül a középfutamba jutott a párizsi olimpia kajak-kenu versenyén.

    A Tokióban ebben a számban ezüstérmes, négyesben kétszeres ötkarikás bajnok magyar versenyző a hatodik, azaz az utolsó futamba került, és azért hajtott, hogy az első kettő között végezzen, amivel megspórolhatta a kora délutáni reményfutamot.

    Az első rajt nem sikerült, a másodikat az 5-ös pályán induló Csipes közepesen kapta el. Az elsőre kiugró dán Emma Jörgensen és a portugál Teresa Portela között haladt a harmadik helyen, majd fokozatosan zárkózott fel. Fél távtól szemmel láthatóan gyorsabb volt ellenfeleinél, az élre állt, az egyesben tavaly éppen előtte vb-második, Rióban ezüstérmes dán aztán lelassult, de így is meg tudta őrizni második helyét a szívósan küzdő, Tokióban 200 méteren ezüstérmes Portelával szemben.

    A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik.

  • Még fél óra az első birkózásig, de a Champ de Mars Arénában már félig megteltek a lelátók. A mai mezőnyben egy magyarért szoríthatunk majd, remélhetőleg minél tovább…

    Legnagyobb éremesélyeseink egyike, Losonczi Dávid alaposan belehúzott a kötöttfogású 87 kilogrammos birkózók mezőnyében, hiszen rögvest a nyolcaddöntőben Tokió egyik bronzérmesével, az azeri Rafiq Hüseynovval találkozik (igaz, 77 kg-ban szerepelt akkor). Az ESMTK 24 éves világbajnoka és tizenkét évvel idősebb riválisa a C szőnyegen kezd majd, előreláthatóan fél egy magasságában.

    Ha sikerül legyőznie jóval rutinosabb, a zeniten talán már túljáró ellenfelét – a tavaly 82 kilogrammban nyert vb-címe nem feltétlenül erre utal –, úgy a folytatás sem ígérkezik sokkal könnyebbnek, az amerikai Payton Jon Jacobson és az orosz származású, de szerb színekben versenyző idei kontinensbajnok Alekszandr Andrejevics Komarov mérkőzésének győztese vár majd rá a negyeddöntőben. Érdekesség, hogy Hüseynov és Losonczi ugyanazon a vb-n nyert aranyat, tavaly Belgrádban, de utóbbi az olimpiai 87 kg-ban.

    A birkózóknál minden súlycsoportban az elődöntőkig küzdenek az adott nap debütáló versenyzők, majd másnap az esti programban jöhet az éremcsata, kinek a bronzmeccs, kinek a döntő. A lebonyolítási rendszer része a vigaszág, ahhoz, hogy ebben reménykedhessen egy sportoló, vagy bízhassunk éppenséggel mi, drukkerek, az kell, hogy legalább az első mérkőzést megnyerje valaki, majd később a negyeddöntős ellenfele fináléba jusson.