Harminccal zúztak felfelé a hegyen, egykerekezés a Bazilikánál

Photo 2019. 06. 12. 15 31 16
2019.06.12. 21:32

A Tour de Hongrie címvédője, Manuel Belletti újra felhúzhatta magára a sárga trikót. Az olasz bringás az első, Velence és Esztergom közötti szakaszon megnyerte a hajrát, és összetettben átvette a vezetést a prológot nyerő Jan Bártától. 

A magyar körversenyen a szurkolók is emelték a tétet, Dobogókőnél, a hegyen sorfal között tekerhettek már a bringások.

A Tour első szakasza részben tavalyi útvonalat követett, a mezőny Velencéről startolt, majdnem megkerülte a tavat, aztán Felcsútra tartott. Innen viszont már a Pilis felé vették a bringások az irányt, és Esztergom után durvult be igazán a 194 kilométeres szakasz, kétszer is feltekertek Pilismarót felől Dobogókőre a versenyzők.

A bőven 30 fok feletti hőmérséklet elég sok szenvedést ígért, a velencei Korzón meg több száz félmeztelen, fürdőruhás szurkolót is biztosított. A strandon a két sztárvendég, Alberto Contador és Ivan Basso is kisebb tumultust okozott, sorban álltak az aláírásaikért és a szelfikért. 

A rajt után egyből beindult a verseny, a magyar válogatottban tekerő Lovassy Krisztián és Rózsa Balázs (Differdange) rögtön szökést kezdeményezett, hozzájuk csatlakozott még a szlovén Bozic (Adria). A mezőny elengedte őket, és meredeken nőtt az előnyük, ötven kilométer után már közel tíz perc volt. A mezőnyben nagyon erős, Giro d'Italián és Tour de France-on edződött csapatok is vannak, így a magyaroknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk, ha meg akarják mutatni magukat. Lovassyék éltek is az eséllyel, gyűjtögették a pontokat a részhajrákon. 

Volt közönségük is, már a Pákozdon ott szurkolt egy fél iskola, de a többi településen is rákattantak a bringára, már érezhetően készülnek a magyar Tourra. Szomoron például a falu határában lévő kopár dombra rakták ki kövekből, hogy üdvözlik a Tour de Hongrie-t.

A hőség mindenkinek próbatétel volt. „Nagyon sok kulacsot fogyasztottunk el, elég kemény volt, főleg az elején. Amikor elment a szökés, csak harminccal mentünk, mintha álltunk volna. Az órám negyven fokot mért, nagyjából én is úgy éreztem magam. De aztán ahogy locsoltam magam, és elkezdtünk haladni, alakult a dolog" – mondta Valter Attila, aki a lengyel CCC-ben versenyzik.

Lovassyékat elég későn kezdték el üldözni, Esztergomot még nagy előnnyel érték el, aztán a hegymenetben felbomlott az élen álló trió. Bozic gyorsan eltempózott a két magyartól a pilismaróti emelkedőn. A tetejére több száz bringás kiment szurkolni, a Grand Tourokhoz hasonló hangulatot idéztek meg, ment az őrjöngés, dübörgött a zene. Az út mellett ott áll például, a világszinten jegyzett Somogyi Miklós pályakerékpáros, vagy a bringás múlttal is rendelkező egykori Sex-Action-, most Zorall-énekes, Szasza. 

„Még hergeltem is a tömeget az első felfelén, nagyon tetszett a hangulat. Sok ismerős és barát volt kint, fergeteges élmény volt. Idén még nem indultam ilyen hangulatú versenyen" – mondta Valter.

A hegymászás már sokaknak nem esett jól, egyre többen szakadtak le, kisebb csoportokban. Szórakoztatásra azért valakinek még is így maradt ereje, az esztergomi részhajránál Vas Balázs mutatott be saganos egykerekezést. 

Az igazi verseny csak ezután indult be, a lejtmenet végén megfogták Lovassyékat, aztán Bozic is megadta magát Dobogókő felé. 

A maróti emelkedőn az iramot az olasz Neri-Sottoli diktálta, és a 30 km/h feletti tempójuk szét is szedte a mezőnyt, mikor másodjára haladtak át a csúcson, már csak nagyjából 30 bringás volt együtt. Egy szlovén még próbált elszakadni a lejtőn, de utolérték az üldözők. A nagyon látványos, a Bazilikához vezető célegyenesbe együtt robbantak be. Az enyhén emelkedő úton Belletti volt a legdinamikusabb, tisztán hozta a sprintet. A magyarok közül a szakaszra nagyon készülő, születésnapos Valter Attila volt a leggyorsabb. A hatodik helyet csípte el.

„Nagy mezőny volt sajnos, látszott, hogy meg akarták hozni a sprintereket a szakaszra. Nem igazán örültem ennek, de hát nincs mit tenni, erős volt Belletti, amikor már sokan leszakadtak, ő még akkor is bírta. Egy ilyen Giro után talán csukott szájjal is megy neki egy ilyen hegy. Kicsit hátulról kezdtem a sprintet, de azért elégedett vagyok. Ötszáz méterrel előbb még a huszadik helyen voltam."

A magyarok különversenyében még Dina Márton vezet, ő még csak most ismerkedik klubjával, két napja találkozott először Kometa Cycling-os csapattársaival. „Elég jó fejek, segítőkészek, befogadtak. Hiába mentem jól mindkét nap, azért még sokat kell dolgoznom értük, hogy elismerjük. Juan Pedro Lopez nagyon erős, neki fogok segíteni a hegyeken, a magyar trikó most másodlagos." 

A hőség- és hegyi csata csütörtökön folytatódik Balassagyarmat és Miskolc közötti 200 kilométeren. Dina szerint még nagyobb különbségek alakulhatnak azon az etapon, pedig néhányaknak már így is a túlélésről szólt a nap.

Eredmények:
1. szakasz, Velence-Esztergom (194 km):
1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 4:38:55

2. Hugo Hofstetter (francia, Cofidis) azonos idővel
3. Dusan Rajovics (szerb, Adria Mobil) a. i.

4. Louis Bendixen (dán, Team Coop) a. i.

5. Umberto Marengo (olasz, Neri Sottoli-Selle Italia-KTM) a. i.

6. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) a. i.

13. Fetter Erik (magyar válogatott) a. i.

19. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) a. i.

Összetett verseny:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Luis Mate Mardones (spanyol, Codifis)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)