új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 34. percig kellett várni a keddi játéknap első góljára, Anglia megszerezte a vezetést Irán ellen. Luke Shaw adott középre a bal oldalról, Jude Bellingham pedig egy pazar felhőfejessel vette be a kaput. A 19 éves futballista első válogatottbeli gólját szerezte, mikor máskor, ha nem élete első világbajnoki mérkőzésén.

  • Az Egyesült Királyság nemrég megválasztott miniszterelnöke, Rishi Sunak nyakába ugyan temérdek teendő és megoldandó probléma szakadt a tisztség betöltésével, az angolok és Wales mai világbajnoki szereplése idejére ő maga is kicsit háttérbe tolja a munkát. 

    Legalábbis a miniszterelnök Twitterének tanúsága szerint ő maga is teljes vb-lázban ég, olyannyira, hogy egy teljes világbajnoki menetrendet ábrázoló posztert is kiragasztott az irodája falára.

    Ugyan a futball híres összekovácsoló ereje a briteknél is működhet, azonban az energiaválság és a politikai harcoktól tűzdelt elmúlt hónapok fényében vélhetően nem mindenki fogadja majd maradéktalanul boldogan Sunak videóját... 

  • Hiába született meg a döntés, hogy végül egyik válogatott – így az angolok – kapitánya sem visel szivárványos csapatkapitányi karszalagot a katari világbajnokságon, az Irán elleni mérkőzés előtt a BBC Sport riportere, Alex Scott a döntés ellen tiltakozva és az LMBTQ-közösség mellett kiállva onelove-os szalaggal a karján jelentkezett be a pálya széléről a csatorna adásában.

  • Az Anglia–Irán-meccs elején két szurkoló a Woman/Life/Freedom feliratot tartotta a magasba. 

    Az ügy előzménye, hogy Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki.

    A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. Az IHR szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

    Bár a tiltakozások országos méretűvé váltak, a megmozdulások központjai a kurdok lakta területek. Az első tüntetéseket is Szagezből, Amini szülővárosából jelentették. A 83 milliós Iránban mintegy tízmillió kurd él.

  • Rengeteg szó esik a sörözésről, az engedélyezéséről, tiltásáról és egyéb alkoholfogyasztási lehetőségekről, amelyekre idővel majd kitérünk, de addig is: így lehet a vb-szponzor termékéhez hozzájutni a stadionon belül.

    Aligha meglepő, hogy csak alkoholmentes formában.

  • Percekkel az Anglia–Irán-csoportmeccs kezdete előtt leállt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) applikációja, így az elektronikus jeggyel rendelkező szurkolók nem tudnak bejutni a stadionba. A kapuk előtt várakozó tömegről több videó is megjelent a közösségi oldalakon.

    A FIFA kiadott egy hivatalos közleményt, amelyben azt írta: tudnak az applikációt érintő problémáról, és dolgoznak a megoldáson. Akik nem jutnak be a stadionba az elektronikus jegyrendszerrel, helyben kérhetnek segítséget.

  • Hamarosan kezdődik az Anglia–Irán-mérkőzés a B csoport első fordulójából, most pedig megmutatjuk, milyen maskarákat választottak a helyszínre érkező drukkerek.

  • Ugyan az elmúlt órák a szivárványos karszalagok botrányáról szóltak, mégsem ez az egyetlen politikai véleménynyilvánítás, amely a 14 órakor kezdődő Anglia–Irán-mérkőzést övezi. 

    A BBC helyszíni tudósítójának értesülései szerint ugyanis az Iránban zajló nőjogi tüntetések mellett kiállva a Katarba érkezett szurkolók kifütyülik saját nemzetük himnuszát. 

    Régebben arra használtuk a futballt, hogy boldogok legyünk, hogy valamiféle dicsőséget találjunk a futballban. De manapság már semmi értelme, hogy boldogok legyünk

    – idézi az egyik szurkolót az újságíró.

    Egy másik iráni drukker nehezményezi, hogy a labdarúgó-válogatott nem állt ki az országban zajló brutális események ellen, emiatt ha ez nem változik meg, a csapatot sem szeretné tovább támogatni.   

    Azért vagyunk itt, hogy csak az iráni népet támogassuk, nem a futballcsapatot, mert nem láttunk tőlük semmilyen lépést az iráni emberek támogatására. Az első meccsen arra várunk, hogy tegyenek néhány lépést az iráni nép támogatására. Ha nem tesznek semmit, akkor nem támogatjuk az iráni csapatot

    – mondta. 

  • Táncos műsorral várják az érkezőket a helyiek, miközben a szolid 28 fokos meleget és napsütést élvezhetjük a startig – már aki persze nem a klimatizált helyek felé orientálódna inkább.

  • A mai első mérkőzésünk helyszíne a Kalifa Nemzetközi Stadion, más néven Nemzeti Stadion lesz. A létesítmény 1976-ban nyitott meg Dohában, 2017-ben pedig felújították. Az épület jellegzetes formájú, a kettős ív részben a stadion hűtését is segíti. A létesítmény a nevét Hamad bin Khalifa Al Thani emírről kapta, aki 1972 és 1995 között vezette Katart. A stadion nagy múltra tekint vissza az arab világ sporteseményeit illetően, ha a Perzsa-öböl mentén az atlétika vagy a labdarúgás említésre került, ez az épület jellemzően nem maradt ki belőle.

    Rangos nemzetközi eseményeknek is otthont adott a helyszín, 2019-ben itt tartották az atlétikai világbajnokság és a FIFA Klubvilágbajnokság egy részét is. Utóbbinak a döntőjét is itt játszották, a Liverpool 1–0-ra győzte le a Flamengót. A stadion 45 ezer szurkoló befogadására alkalmas, bár tervben volt, hogy 68 ezresre bővítik.

    A világbajnokság során nyolc mérkőzést rendeznek itt. A katari vb harmadik legnagyobb stadionja 45 416 fős befogadóképességével a hat csoportmeccsen és a nyolcaddöntőn túl a bronzmérkőzés helyszíne lesz.

    A dohai médiacenterből egyébiránt nagyjából 25 perces útra van a shuttle busszal (bár ez a stadion metróval is megközelíthető), a beléptetés gyorsan, könnyedén haladt, már az árusok is munkába lendültek, hamarosan kezdhetünk.

    A találkozót követően buszokkal tudunk visszamenni a mediacenterbe, vagy azon szerencsések, mint jómagam, a következő mérkőzés (Egyesült Államok–Wales) helyszínére is.

  • Magyar idő szerint hétfőn 14:00-kor kezdődik az Anglia–Irán-mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokságon. Gareth Southgate angol szövetségi kapitány az alábbi  kezdőcsapat mellett tette le a voksát:

    Anglia: Jordan Pickford – Kieran Trippier, John Stones, Harry Maguire, Luke Shaw –  Jude Bellingham, Declan Rice – Bukayo Saka, Mason Mount,  Raheem Sterling – Harry Kane.

    Irán: Bejranvand – Moharrami, Puraligandzsi, Hosszeini, Mohammadi – Nurollahi, Csesmi – Dzsahanbahs, Karimi, Hadzsszafi – Taremi.

  • Táncos műsorral várják az érkezőket a helyiek, miközben a szolid 28 fokos meleget és napsütést élvezhetjük a startig – már aki persze nem a klimatizált helyek felé orientálódna inkább.  

    Remek az idő és a hangulat a meccs előtt
  • Andrej Kramaric kellemesen csalódott a Katarban tapasztalható időjárási körülményeken, majd hozzátette, a horvát játékosok kirobbanó formában várják a tornát.

    „Az itteni körülmények jobbak, mint amire előzetesen számítottam. És figyelembe véve a stadionok légkondicionálását, még hűvös is lesz a meccsek alatt, nem fogunk annyira szenvedni” – mondta a Hoffenheim játékosa.

    „A torna időzítése a mi szempontunkból kiváló, hiszen a szezon még csak most kezdődött, ezért nem vagyunk fáradtak. Tele vagyunk energiával, nagy intenzitással vethetjük bele magunkat a mérkőzésekbe” – fűzte hozzá a középpályás, írja az al-Dzsazíra.

    Horvátország négy évvel ezelőtt a döntőig menetelt az oroszországi tornán, Luka Modricék aztán 4–2-es vereséget szenvedtek a fináléban, az arany Franciaországé lett.

  • Bő két órával a kezdés előtt még bőszen locsolják a füvet, és lassan már várják a szurkolni (és fogyasztani) kívánókat is.

  • Bizonytalanságnak nyoma sincsen a ma 14 órakor kezdődő, Anglia elleni mérkőzés előtt az iráni válogatottnál, az együttes egyik legnagyobb tehetségének számító Alireza Dzsahanbahs Twitteren közzétett bejegyzése alapján pedig már alig várja, hogy elkezdődjön hazája együttese számára is a katari torna.

    Az iráni együttes a mostani torna előtt öt alkalommal harcolta ki a világbajnoki részvételt, 1978, 1998 és 2006 után 2014-ben és 2018-ban is ott voltak a csoportkörben, ahonnan eddig egy alkalommal sem sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. 

    Most sem lesz egyszerű dolga a válogatottnak, hiszen a mai, Anglia elleni találkozó után Wales és az Egyesült Államok lesz az ellenfél, abban azonban bízhatnak az irániak, hogy a korábbi tornákhoz hasonlóan most is emlékezetes pillanatokat okoznak majd a szurkolóiknak. 

  • Robert Lewandowski, a Barcelona támadója elmondta, hogy a 2026-os világbajnokságon is ott lesz, amennyiben Lengyelország kvalifikálja magát, és őt nem hátráltatják sérülések.

    „A lengyel válogatottban nagy nyomás nehezedik rám. Meg kell felelnem a szurkolóink elvárásainak, ezzel mindig is tisztában voltam. Nem számít, hogy kivel játszunk és milyen nehézségekkel kell megküzdenünk, mindenki azt várja tőlem, hogy gólokat szerezzek – de nem mindig könnyű betalálni az ellenfél kapujába” – fejtette ki a BL-győztes csatár.

    „Nem hiszem, hogy ez lesz az utolsó világbajnokságom, a következőn is szeretnék játszani” – mondta a 34 éves játékos, aki a 2022–2023-as szezonban 19 meccsen 18 gólt szerzett, tehát kiváló formában várja a katari tornát.

    Lengyelország Mexikóval, Szaúd-Arábiával és Argentínával szerepel a C csoportban. A lengyelek november 22-én játsszák az első meccsüket, kedden Mexikó lesz az ellenfelük.

  • Az angol labdarúgó-válogatott tagjai letérdelnek a mai, Irán elleni mérkőzés előtt a katari világbajnokságon, írja az Eurosport.

    Gareth Southgate szövetségi kapitány úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a játékosok megtegyék ezt a gesztust a kezdő sípszót megelőzően.

    „Megbeszéltük, hogy letérdelünk. Úgy érezzük, hogy ezt meg kell tennünk. Természetesen megértjük, hogy a Premier League-ben a játékosok úgy döntöttek, hogy csak bizonyos meccseken térdelnek, de úgy éreztük, ez most fontos alkalom, hogy kiálljunk a rasszizmus ellen” – nyilatkozta Southgate.

  • Ahogyan arról mi is beszámoltunk, mindössze néhány nappal a katari világbajnokság nyitómeccse előtt adott hatalmas médiavisszhangot keltő interjút Cristiano Ronaldo Piers Morgannek

    Az interjúban a főként a Manchester Unitedet kritizáló portugál támadót a megjelent beszélgetést követően egy pillanatra sem hagyta nyugton a média, sőt a Katarba megérkező portugálok több játékosát is arról faggatták az újságírók, milyen most Ronaldo hangulata az interjú nyilvánosság kerülését követően. 

    Ezen kapta fel a vizet a vélhetően az utolsó nagy tornáján szereplő támadó, aki egy hétfő reggeli sajtótájékoztatón jelent meg váratlanul. 

    Néha igazságokat írnak, néha hazugságokat. Nem kell aggódnom, hogy mások mit gondolnak. A csapatban mindenki tudja, ki vagyok és miben hiszek, 11 éves korom óta ismernek. Nem fogja őket befolyásolni az, amit az emberek rólam mondanak és írnak. Kiváló a légkör a csapatban, csak a mérkőzésekre koncentrálunk, a kritikákkal szemben pedig teljesen golyóálló vagyok. Viszont ha más játékosokat Cristiano Ronaldóról kérdeznek, ideges leszek

    – mondta Ronaldo az újságíróknak. 

    Portugália a H csoportban november 24-én lép először pályára Ghána ellen, majd Uruguay és Dél-Korea lesz az ellenfél. 

  • Az angol szurkolók köztudottan azon futballfanatikusok közé tartoznak, akik nem vetik meg a sörfogyasztást egy-egy mérkőzés előtt, alatt és után sem. Katarban azonban az alkoholtilalom miatt igencsak meggyűlik a drukkerek baja a sörvásárlással.

    Ennek köszönhető azonban az idei világbajnokság első igazán szórakoztató története, ugyanis két szurkoló éppen sört vásárolni indult Katarban, és egy véletlennek köszönhetően nem a sarki boltban, hanem egy sejk fiának fényűző palotájában végződött az estéjük. 

    Tegnap este találkoztunk a sejk egyik fiával, aki aztán meghívott minket a palotába. Megmutatta a majmait, az oroszlánját és az egzotikus madarait is, nagyon kedvesen fogadtak minket. Elképesztő volt

    – mesélte az egyik érintett a talkSPORT-nak.

     Mi ez, ha nem vendégszeretet? 

  • Hétfőn a Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) hivatalos közleményben reagált arra, hogy a FIFA sárga lappal bünteti azt a csapatkapitányt, aki szivárványos karszalagot visel. 

    A hollandok azt írják, az UEFA munkacsoportjával együtt szeptember 19-én arra kérték a világszövetséget, hogy engedélyezze a OneLove-karszalagot, azonban a mai napon a FIFA közölte, hogy a szabályok értelmében a csapatkapitányt sárga lappal bünteti a játékvezető. 

    „Nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült közösen észszerű megoldást találni” – írja a holland szövetség a honlapján. 

    A KNVB továbbra is kiáll a OneLove üzenete mellett, azonban úgy gondolja, a világbajnokságon az első számú prioritás a mérkőzések megnyerése, azt pedig senki nem szeretné, ha sárga lappal indulna egy mérkőzés.

    A szabályok szerint két sárga lap után (a negyeddöntőig) egymeccses eltiltás jár. A hollandokat a pénzbüntetés nem zavarta volna, de ilyen szankcióra nem számítottak.

    Ez ellenkezik a sportunk szellemiségével, amely emberek millióit köti össze. A többi érintett országgal együtt kritikus pillantást vetünk a FIFA-val való kapcsolatunkra az elkövetkezendő időszakban. 

    Hollandián kívül Anglia, Wales, Belgium, Svájc, Németország és Dánia csatlakozott volna még az akcióhoz. 

    Anglia 14 órától Irán ellen lép pályára, Hollandia 17 órától Szenegál ellen játszik, míg este 20 órakor USA–Wales-találkozót rendeznek Katarban.

  • A mérkőzést megelőző napokban ugyan még kiállt amellett a katari világbajnokságon ma először pályára lépő angol válogatott kapitánya, hogy az egyenjogúság hirdetése érdekében szivárványos karszalaggal lép pályára Irán ellen, mindössze néhány órával a találkozó kezdete előtt azonban bejelentették, a sárga lapos büntetés miatt mégsem viseli majd ezt. 

    Anglia nem visel szivárványos karszalagot a világbajnokság nyitányán, mivel hét ország megerősítette, hogy kihátrál a korábbi vállalásából. Nagyon csalódottak vagyunk a FIFA szankciókra vonatkozó döntése miatt

    – idézi a szövetség állásfoglalását Twitteren a lap.

  • Elképesztő történet látott napvilágot a világbajnokság első napján: élő adásban raboltak ki egy argentin riporternőt. Dominique Metzger, a TN televízió tudósítója épp Doha belvárosából jelentkezett be, táskájából ellopták tárcáját, amelyben pénze és iratai is voltak. A riporter jelentette az esetet a rendőrségen, majd közösségi oldalán nyugtatta meg több mint 250 ezer követőjét, hogy jól van.

    A rendőrőrsön kiütköztek a kulturális különbségek. A rendőrök közölték, hogy az egész város be van kamerázva, az arcfelismerő révén könnyen azonosítják az elkövetőt. Majd megkérdezték tőlem, hogy milyen büntetést szeretnék kérni az elkövetőre: öt év börtönt, vagy kiutasítást az országból? Én csak annyit mondtam, hogy a dolgaimat szeretném visszakapni, ítéletet nem mondanék.

  • Tegnap, november 20-án ünnepelte 34. születésnapját az Ajax szerb támadója, Dusan Tadics, amiről a válogatott csapattársak sem feledkeztek meg az együttes világbajnoki rajtja előtt. 

    A csatárt egy hatalmas tortával és énekléssel lepték meg a játékosok és a stáb, a gyertyák elfújása előtt pedig Tadics kívánsága sem maradhatott el, ami talán nem meglepő módon egy sikeres világbajnoki szereplésre vonatkozott…

    Hamarosan ki is derül, hogy a kívánság valósággá válik-e, Szerbia ugyanis november 24-én Brazília, négy nappal később Kamerun, majd Svájc ellen lép pályára a G csoportban.

  • A legutóbb az 1958-as világbajnokságra kijutott Wales válogatottja is megkezdi a szereplést a katari vb-n, Aaron Ramsey-ék hétfőn este, magyar idő szerint 20 órakor lépnek pályára az Egyesült Államok csapata ellen. 

    Mindez immáron 64 évvel azután valósul meg, hogy Wales legutóbb világbajnokságon szerepelt, akkor a csapat egészen a negyeddöntőig jutott, végül pedig a hatodik helyen végzett. 

    Idén ezt ismételnék meg Aaron Ramsey-ék is, akik a B csoportban az USA után Iránnal, majd Angliával küzdenek meg a továbbjutást jelentő helyekért.  

    Sokat kellett várnunk azóta, amióta hazánk legutóbb szerepelt a világ színpadán, de holnap a mi utunk is elindul

    írta Twitteren a meccs előestéjén a csapat egyik legnagyobb sztárja, Aaron Ramsey.

  • Nem telhet el világbajnokság a különböző családi szálak és románcok bolygatása nélkül, így talán nem meglepő, hogy beszédtéma lett a spanyol válogatottat irányító Luis Enrique és Ferrán Torres kapcsolata.

    A tréner ugyanis a Barcelonában futballozó Torresnek nemcsak a trénere, hanem egyben a 22 esztendős támadó barátnőjének édesapja is. 

    Mindez azonban nem jelenti azt, hogy kivételezne a játékossal Enrique, így szinte elképzelhetetlen, hogy Torrest csak a családi szál miatt minden egyes alkalommal pályára küldi majd a tréner.

    Az edző és én el tudjuk választani egymástól azt, amikor családtagok vagyunk, és azt, amikor ő az edző, én pedig a játékosa. Természetes módon kell mindezt kezelni, amivel mi nagyon jól megbirkózunk egyelőre 

    – idézi a futballistát a Marca.

    Spanyolország az E csoportban Costa Rica, Németország, majd Japán ellen küzd meg a továbbjutásért.

  • A H jelű csoportban november 24-én Portugália ellen kezdi meg világbajnoki szereplését a ghánai válogatott Katarban. 

    Az egyik legerősebb afrikai válogatottnak tartott együttes ehhez mérten már az első tréningen is túl van az arab országban, szerencséjükre edzésfelszerelésben pedig láthatóan nincsen hiány a csapatnál.

    Ez ugyan a modern labdarúgásban már természetesnek számít, Ghána válogatottjának azonban meggyűlt a baja a szerelésekkel: csak Katarba érkezésük után derült ki, hogy otthon hagyták a mezeket, amelyekben pályára lépnének a tornán. Ehhez mérten a csapat azonnal szervezésbe kezdett, a jelek szerint pedig vélhetően végül megússzák a kínos bakit… 

  • A The Jerusalem Post azt írja, a katari rendezők megszegték ígéretüket, és mégsem árusítanak kóser főtt ételeket a világbajnokság helyszínein. A lap zsidó szervezetektől származó információi szerint emellett Dohában a zsidó imákat sem engedélyezik.

    „Megígérték, hogy a világbajnokságra érkező zsidó közösség imádkozhat és gyakorolhatja vallását Katarban is. Megérkezésünk után közölték, hogy erre nincs lehetőség, mert nem tudják biztonságossá tenni. Kóser ételek sincsenek, shabbat étkezésekre sincs lehetőség, és nincsenek nyilvános imahelyek” – idézi a The Jerusalem Post egyik zsidó szervezetbeli forrását. 

    A lap információi szerint mintegy tízezer zsidó látogat el Katarba a világbajnokságra.

    Marc Schneier rabbi – a muszlim világ egyik befolyásos zsidó alakja – korábban arról tájékoztatta a The Jerusalem Postot, hogy egy török rabbival közösen megnyitják Katar első kóser konyháját, még a világbajnokság nyitómeccse előtt. Erre sor is került, ám meleg ételeket és húst egyelőre nem szolgálnak fel – írja az izraeli lap, amelynek kérdéseire a New York-i rabbi nem válaszolt.

  • Ma 14 órakor, Irán ellen kezdi meg a szereplést a katari világbajnokságon Anglia válogatottja. Az angolok legutóbb 1966-ban tudták elhódítani a világ legjobbjának járó trófeát, így győzelmük esetén rendkívül hosszú idő után térne haza a futball hazájába a serleg. 

    Mindezt komolyan meg is jutalmazná az angol szövetség, a Dailymail információi szerint ugyanis 500 ezer fontos (234 millió forintos) jutalom járna a csapat minden egyes tagjának abban az esetben, ha az idei tornát megnyerik. Ez hatalmas emelés a 2018-as oroszországi vb-hez képest, ugyanis akkor a mostani összeg kevesebb mint felét, 215 ezer fontot (100,9 millió forintot) kaptak meg az elődöntőben, majd a bronzmeccsen elvérző, negyedik helyen végzett csapat játékosai. 

    Az együttest irányító Gareth Southgate zsebét is jócskán kitömheti az FA, hiszen amennyiben sikerül győzelemre vezetnie Angliát, a szövetségi kapitány 3 millió fontos, közel 1,4 milliárd forintos bónuszt kap majd.

  • A németországi Hernében sem nézik jó szemmel a katari világbajnokságot, már ami magát a házigazdát illeti. Az arab ország emberi jogi nehézségeiről és a rendezés körülményeit illető kritikákról az Index Sportcast különkiadásában, a VB Extrában is beszéltünk.

    Hernében sajátos formáját választották a tiltakozásnak: húszezer gyertyát gyújtottak az SC Westfalia 04 stadionjában, a figyelemfelkeltő akciót egy koncerttel kötötték egybe. Minderről a Reuters videót is készített: