Megállíthatatlan a mobiltárca

2013. december 7., 16:27 Módosítva: 2014.05.19 13:31
42

Évek óta megy a küzdelem azért, hogy az okostelefon végre elnyelje a pénztárcánkat is, és a számtalan bank-, kedvezmény-, klub- és belépőkártya helyett egyetlen eszközt használjunk: a telefonunkat. Műszaki szempontból megoldható a felhasználó azonosítása, a személyes adatok titkosítása sem jelent problémát, de ezeken kívül még tucatnyi tényező befolyásolja egy jól működő mobiltárca bevezetését.

Hazánkban augusztus elején indult el a mobiltárca első nagyszabású tesztje, amelyben a három nagy mobilszolgáltató és a vezető lakossági bank, az OTP vett részt. Ezzel a kísérlettel meg akarták ismerni az emberek véleményét a mobilba épített virtuális bankkártyáról, a hosszú távú cél azonban a készpénzmentes gazdaság megteremtése lenne. Négy hónappal a start után úgy tűnik, ez a cél még nagyon messze van, és a hipermodern fizetőeszköz még nem változtatta meg sem a vásárlók, sem a kasszások életét.

A kísérletről annyit kell még tudni, hogy az abban használt okostelefonok pont úgy működnek, mint a műanyag PayPass kártyák, tehát azoknál a kasszáknál tudunk velük fizetni, ahol van érintéssel működő terminál. A bankkártyát egy szoftver helyettesíti, és a telefon egy rövid hatótávolságú rádiós csip (NFC) segítségével tud kapcsolatba lépni a pénztárgép leolvasójával.

Tovább

Végre megegyezett az Apple a kínaiakkal

2013. december 5., 10:39 Módosítva: 2013.12.23 09:21
2

Évekig tartó pletykák, tárgyalások után az Apple végre aláírta a szerződést a világ legnagyobb mobilszolgáltatójával, a China Mobile-lal. A hírt elsőként a Wall Street Journal írta meg, a lap azt is megtudta, hogy az első iPhone-okat még idén meg lehet majd vásárolni hivatalosan is a kínai szolgáltatónál.

Valószínűleg december 18-án jelentik be ezt hivatalosan, ezen a napon tervezi a China Mobile bemutatni új 4G szolgáltatását. A megállapodás fontos az Apple-nek, ezzel egy csapásra 700 millió potenciális előfizetőt érnek el a világ legnagyobb, és legdinamikusabban fejlődő mobilpiacán.

A China Mobile évek óta fontos célpont az Apple-nek. Már két éve is volt arról szó, hogy az akkori iPhone kapható lesz a szolgáltató kínálatában, de nem sikerült megegyezniük. Az iPhone egyébként hivatalosan már kapható Kínában a kisebb rivális mobilszolgáltatóknál, a China Telecomnál és a China Unicomnál.

Az Apple-nek jól megy mostanában a tárgyalás az ázsiai országok szolgáltatóival, nemrég a legnagyobb Japán mobilcéggel sikerült megegyezniük. Az NTT Docomo azért adta be derekát végül, mert előfizetőket kezdett el veszíteni a kisebb konkurensekkel, a SoftBankkal és a KDDI-vel szemben. A két megállapodással az Apple bebiztosította magát Ázsia két legfontosabb piacán.

Kiírták a mobilos frekvenciapályázatokat

2013. november 29., 18:23 Módosítva: 2013.11.29 18:33
14

Kiírta a médiahatóság a 800, 900, 1800 és 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítására a frekvenciapályázatot – közölte az NMHH péntek délután. Emlékeztettek arra, hogy szeptemberben sikeresen zárult a frekvenciahasznosítás első üteme, a 900 és 1800 MHz-es frekvenciajogokat egységesen 2022-ig meghosszabbították.

A pdf-ben itt olvasható dokumentum szerint a majdani eljárásban a kiírást követő 45. és 150. nap között kell döntést hozni, de az eljárás meghosszabbítható egyszer harminc nappal.

Tovább

Tilos az iPhone a német politikusoknak

2013. november 21., 18:09 Módosítva: 2013.11.21 18:09
34

A németországi koalíciós tárgyalásokon a két nagy német párt megegyezett arról, hogy titkosított telefonvonalakat használnak a jövőben. A leendő kormánykoalícióról folyó megbeszéléseken a CDU és az SDP vezetői a belső kommunikációjuk biztonsága érdekében döntöttek így.

A megállapodás értelmében csak a német szövetségi információs biztonságért felelős szervezet, a BSI által jóváhagyott készülékeket használhatnak majd a vezető politikusok – írja a Bild. Mivel többek között az iPhone az abban használt szoftver miatt nem tartozik ezek közé, azok használatáról is le kell mondaniuk.

Tovább

Mobilra költözik a gyerekvédelem

2013. november 20., 15:42 Módosítva: 2014.12.05 10:05
24

Ha Ön gyermek, szülő, nagyszülő vagy bárki más, akkor töltse lesz a HelpApp nevű mobilos alkalmazást az Unicef weboldaláról, mert tele van jó tanácsokkal a necces élethelyzetekkel kapcsolatban. A gyermekjogok világnapja alkalmából elővett alkalmazás elsősorban a gyerekbántalmazással és a lehetséges megoldásaival foglalkozik, de lefedi a főnök-alkalmazott viszony lehetséges súrlódási pontjait is. Elvére már 15 évesen is dolgozhat valaki, amikor gyakorlatilag még gyermek.

A program könnyen kezelhető pszichológiai kiskáté. Például arra mutat rá, hogy ha szomszéd Pistike rúg, akkor nem feltétlenül visszarúgni kell, meg is lehet beszélni a dolgot. Vele, vagy esetleg egy felnőttel. De ennél komolyabb témák is előkerülnek, mint például a rokonok által elkövetett szexuális zaklatás, az online zsarolás és egyéb galádságok. A HelpApp kifejlesztésének alapötletét az adta, hogy a gyerekek szinte minden írott tartalmat komolyan vesznek, és inkább egy ilyen alkalmazástól kérjenek tanácsot, mint egy véletlenszerűen kiválasztott ismerőstől a Facebookon.

Tovább

Bukás a Samsung okosórája

2013. november 19., 10:45 Módosítva: 2014.02.24 08:32
72

Sokan ájuldoznak az olyan új technológiák láttán, mint a hajlított kijelző és az okosóra, de amikor a bolti kasszához kéne fáradni, már nem ilyen nagy a lelkesedés. Iparági források szerint a Samsung Galaxy Round mobil és a Galaxy Gear óra iránt is lanyha az érdeklődés Dél-Koreában.

A november 10-én megjelent Galaxy Roundból naponta csak százat adnak el, és eddig összesen tízezer fogyott belőle. Ez még rendben is lenne, mert ezt a mobilt csak próbaképpen dobták a piacra, és nem is sikerült tökéletesre. Mivel a Samsung nem tudott nagy mennyiségben hajlított akkukat gyártani, kicsit vaskos lett a készülék. Nem is gyártanak le belőle sokat, csak 50 ezret. Fanatikus gyűjtőknek és hipsztereknek ideális modell.

Sokkal izgalmasabb azonban a hónapok óta, szeptember 25 óta kapható Galaxy Gear okosóra helyzete. Ez sem mondható népszerűnek, eddig csak ötvenezret adtak el, és naponta 800-900 fogy. Az iparági szakértők sokkal nagyobb érdeklődésre számítottak.

Kedden érkezett egy friss kiegészítés a témához, a fenti dél-koreai számok mellé befutott a globális értékesítési adat: két hónap alatt összesen 800 000 okosóra kelt el. Ez mindenesetre így sem mondható óriási sikernek, hiszen a Galaxy Note 3-ból egy hónap alatt eladtak 5 milliót, és világszerte voltak olyan akciók, amelyekben ingyen adták az órát a csúcskategóriás okostelefon mellé.

David Eun, a Samsung egyik fejlesztőközpontjának vezetője kis zöld paradicsomhoz hasonlította a Galaxy Geart, amely majd tovább fog fejlődni, érett termék lesz belőle. Ami csak azért problémás, mert 300 dollár kicsit sok pénz egy ilyen termékért.

Nemrég nőtt a támogatott eszközök száma, és a kezdetben csak Galaxy Note 3 telefonnal működő Gear már a Round, Galaxy S4 és S3 mobilokkal is használható. Valószínűleg arról van szó, hogy az embereket még mindig jobban érdeklik az okostelefonok, a jövő évi modellek, mint az ilyen drága kiegészítők.

Appok nélkül nem indul be a mobilnet

2013. november 17., 17:15 Módosítva: 2013.11.17 17:15
54

Egyre kevesebb egy főre jutó átlagos adathasználat. Kisebb lett az érdeklődés a mobilinternet iránt?

Az országos átlag alapján úgy tűnhet, hogy nincs növekedés, de ez nagyon megtévesztő általánosítás, a havi forgalmi adatok ingadozása néha eltér az alapvető trendektől. Az adathasználat mögött látni kell a mobilnetezők számának folyamatos növekedését is. Azoknál a felhasználóknál, akik már régebben előfizettek mobilinternetre és a kezdetektől nagy adatforgalmat generáltak, folyamatosan nő a fogyasztás. Az utóbbi időszakban azonban – az okostelefonok robbanásszerű terjedésével – nagy tömegben jelentek meg azok az ügyfelek, akik csak most ismerkednek a mobilinternettel, és a korábbi átlagnál jóval kisebb adatcsomagra fizetnek elő. Közülük sokan olyan okostelefont vesznek, amin alig néhány alkalmazás van, de a használat során egy idő után elkezdenek mind több appot letölteni, amelyek egyre nagyobb adatforgalmat igényelnek. Előbb plusz gigabájtokat vesznek a kiegészítő csomagokban, később már nagyobb adatcsomagokra fizetnek majd elő, és ez meg fog mutatkozni a forgalomnövekedésben.

Ezért állt össze az iparág az Appra magyar! fejlesztői verseny mögött, hogy növeljék az appok használatát?

Támogatnunk kell a Magyarországon is hasznos alkalmazások fejlődését. Sok olyan app van, ami külföldön népszerű, de itthon nem terjed el. Néhány tartalomszolgáltatás, mint például a Netflix online videotékája, itthon egyáltalán nem elérhető, míg más programok egyszerűen nem hasznosak a magyar lakosság számára. Mindegyik alkalmazás egy meghatározott közösség számára készült. Például az E-bay segítségével az EU-ban lehet vásárolni, de jobbak azok a megoldások, amelyek a helyi kereskedelmet segítik. A jól megtervezett magyar appok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy még több szélessávot használjanak az emberek nálunk is.

Tovább

Melyik az ország legjobb alkalmazása?

2013. november 17., 17:14 Módosítva: 2013.11.18 10:11
299

Ideje lenne meghirdetni a fejlesztői versenyek bajnokságát, mert lassan eljutunk oda, hogy több a megmérettetés, mint a díjat érdemlő alkalmazás. A most futó Appra, magyar! versenyre nagyjából 140 alkalmazás nevezett be, de ezek nagy része klón, vagy nem is alkalmazás, vagy csak szimplán gagyi. Mint a 3D Magyar Zászló és Himnusz nevű androidos app, ami nagyjából annyit tud, mint az alábbi Youtube-videó:

Ezek a programok pontos látleletet adnak a hazai iparágról, mert a nagyszerű ötletek mellett bemutatják a problémákat is. Olyan tipikus hibák láthatók, amelyekről a szakértők évek óta panaszkodnak a workshopokon és konferenciákon. Például arról, hogy gyakran hiányzik a fejlesztőcsapatokból egy marketinges vagy egy dizájner, akik nélkül néhány program nem lesz hasznosabb a kockásfüzetnél.

Tovább

Ráfolyik a képernyő a telefon élére

2013. november 15., 17:09 Módosítva: 2013.11.15 17:09
341

A Samsung egy partnercégek számára tartott demonstráción bemutatta a hajlított képernyős telefonokhoz használt Youm technológia következő generációját. Ez lehetővé teszi, hogy a telefonok érintőképernyője túlérjen az előlap szélén, és a készülék élén is folytatódjon. Az éleken levő kijelződarabok a fő képernyőtől függetlenül is vezérelhetők, például bekapcsolhatók úgy, hogy a nagy képernyő sötét marad, és például sms-eket vagy csetüzeneteket tudnak megjeleníteni, vagy zenehallgatáskor az éppen játszott szám címét tudja mutatni.

A technológia 2015-ben mutatkozhat be, és megkaphatja a cég okostelefonos ágazatának zászlóshajója, az S-széria, vagy a péklapát-kategóriát sikerre vivő Note-sorozat is. A Youm technológia védjegyeztetési kérelmében egyébként a cég az okostelefonok mellett tévéket, monitorokat, autókat és karácsonyfadíszeket jelölt meg, mint lehetséges felhasználási terület.

Az okostelefonok piacán a Samsung látszik most a leginkább kísérletező kedvű játékosnak. Néhány újdonsága fényesen beválik, mint például a Note-ok hatalmas képernyője, ami a phablet-jelenséget elindította - néha azonban nagyokat tudnak bukni a meredekebb ötletekkel, ilyen volt például a Galaxy Folder, ami idén tavasszal a klasszikus ki-be csukható mobilokat próbálta feltámasztani. Az okostelefonoknál egyébként jelenleg a hajlítható kijelző tűnik a legtöbb cég fantáziáját megmozgató újdonságnak, a Samsung mellett az LG és az Apple is ilyesmivel kísérletezik a hírek szerint.

Csak az Apple és a Samsung keres a mobilokon

2013. november 14., 20:03 Módosítva: 2014.10.21 13:25
33

Hogy a mobilpiac az elmúlt években kétszereplős versennyé változott, ahol az Apple és a Samsung zsebeli be a nagy pénzt, és a konkurenciának csak morzsák jutnak, azzal nagyjából mindenki tisztában van, aki csak fél szemmel is követi az eseményeket. De hogy a helyzet mennyire drámai, arra csak most világít rá a Canaccord Genuity elemzőcég felmérése.

Az elemzésben a 2013-as harmadik pénzügyi negyedév forgalmi és profitadatait vetették össze, és azt találták, hogy a szektor teljes nyereségének 56 százaléka az Apple, 53 százaléka pedig a Samsung zsebébe került. Az, hogy a két nagy cég összesített eredménye 100 százalék felett van, úgy jöhetett össze, hogy az összes konkurens bukik a telefonos bizniszen, az egy szem Sonyt kivéve, ami éppen csak nullszaldós. Negatív mérleggel zárt viszont a Nokia, a Blackberry, a Motorola, az LG és a HTC is.

Megjegyzendő, hogy a nagy kínai gyártók, a Huawei, a Lenovo, a ZTE, vagy a Coolpad nyereségi adatai nem elérhetőek publikusan, így ebben az összeállításba se kerültek be. Iparági becslések szerint az olcsó készülékekkel a fejlődő piacokra fókuszáló gyártók komoly nyereséget termelnek.

A két óriás dominanciája egyre erősebb a mobilpiacon, a legutóbbi negyedévben még 53 és 49 százalék volt csak a részesedésük a teljes profitból. Az, hogy az Apple növelni tudta az eredményét, azt jelenti, hogy az iPhone 5S és 5C bevezetése nagyon jól indult, a két új készülék ugyanis a negyedév legvégén jelent csak meg.

Az Apple 2009-ben vette át a vezetést a mobilpiacon a profithányadot tekintve. Ekkor jelent meg az iPhone 3GS, és ekkor váltott az addig bukdácsoló Nokia zuhanórepülésbe. A csúcs 2012 volt, akkor a szektor nyereségének 69 százalékát tette zsebre az Apple, vagyis több mint kétszer annyi profitot termelt, mint az összes konkurense együtt. Ezzel egy időben indult be nagyon a Samsung szekere a Samsung Galaxy S3 piacra kerülésével. Két év alatt a dél-koreai gyártó 17 százalékról több mint a háromszorosára növelte a részesedését a szektor teljes profitjából.

Az Apple is hajlított kijelzőn dolgozik

2013. november 11., 09:19 Módosítva: 2013.11.11 09:19
6

Egy, a cég belső terveit ismerő forrás szerint az Apple nem csak nagyobb kijelzőméretben gondolkozik, de a hajlított képernyőjű dizájnt is használni kezdené a jövőben kiadott telefonjaiban.

A 2014 második felére tervezett két készülék a pletyka szerint a széleinél fog lefelé kerekedni, ráadásul az új szenzorok már azt is érzékelik majd, hogy milyen erősen érünk hozzá a képernyőhöz. A 4,7 és 5,5 hüvelykes kijelzőjű iPhone-modellek ugyan az Apple kínálatában szokatlanul nagynak számítanának, az utóbbi már majdnem eléri a szeptemberben bemutatott Samsung Galaxy Note 3 tepsiszerű, 5,5 hüvelykes méretét. A névtelen forrás szerint azonban az Apple még nem véglegesítette a terveket.

Az Apple nem kommentálta a Bloomberg értesüléseit. A kijelzőméret azon kevés területek egyike, ahol az Apple szinte az első iPhone óta nem változtatott, az azóta az okostelefonok világában elterjedt nagyméretű kijelzők divatja ellenére még a legfrissebb, 5C és 5S modellek is azt az alapelvet követik, hogy a felhasználónak akkor jó, ha fél kézzel tudja használni a telefonját, és a kijelző nagy részét eléri a hüvelykujját használva.

A forrás szerint a nyomásérzékeny bevitelt még csak tesztelik az Apple-nél, és valószínűtlen, hogy a következő modellben be is vezetnék.

Itt a Nexus 5 és az Android Kit-Kat

2013. október 31., 21:23 Módosítva: 2013.11.05 09:51
329

Bemutatták San Franciscóban az új Androidot (a Kit-Kat márkanéven futó 4.4-et) és a Google legújabb telefonját, a Nexus 5-öt. Pont ugyanúgy néz ki a Nexus 5, mint a kiszivárgott képeken, és pont olyan a belseje, mint amire szivárogtatás nélkül is lehetett számítani.

Vagyis gyors (négymagos processzor, 2 GB memória), van benne LTE, és a Verge szerint még mindig rosszabb a kamera, mint bármelyik másik felsőkategóriás telefonon. Az LTE-támogatás miatt megint két külön változat lesz, egy az amerikaiaknak, és egy a világ maradék részének.

A 16 GB-os változat 349 dollárba kerül, de most van 32 GB-os modell is, nem sokkal drágábban, 399 dollárért. Mától lehet megvenni Amerikában, hozzánk legközelebb a német Play Store-on árulják, 349 euróért (104 ezer forint). Mivel Nexus, ez kártyafüggetlen ár.

Nexus 5
Nexus 5
Tovább

Őrültség a modulokból összerakható mobil

2013. október 30., 15:29 Módosítva: 2013.10.30 15:29
306

A Motorola bejelentette az Ara Projektet, amelyben egy nyílt hardveres platformot akar létrehozni, és a végeredmény az lesz, hogy különféle modulokból rakhatjuk majd össze az okostelefonunkat. Azt ígérik, hogy nem kell majd az egész okostelefont lecserélni, ha profibb kamerát akarunk, elég lesz kipattintani a helyéről a kameramodult, és betenni egy nagyobb felbontásút. Pont úgy működne, mint most a számítógép, amelyben lecserélhetjük a processzort és a videokártyát, ha nagyobb teljesítményre van szükségünk.

Motorola Project Ara 02 tech2.png

A mesekönyben legalábbis ez áll.

A valóság pedig az, hogy nincs szükség a modularitással járó kínokra.

1. Több driver kell telepíteni

Vonzó a nyílt platformban, hogy sokan tudnak kiegészítőket készíteni. Az olcsó elektronikát gyártó ázsiai vállalatok valószínűleg már dörzsölik a tenyerüket, hogy végre telefonokhoz is készíthetnek alkatrészeket, és ehhez nem kell majd jó előre megállapodást kötniük valamelyik nagy gyártóval. Én csak a fejemet fogom, mert láttam már ilyen nyílt platformot, amit úgy hívnak, hogy pc.

A Windows úgy tud nyílt lenni, hogy előre feltelepítenek rá sok gigabájtnyi drivert. Például van rajta több mint fél gigabájt nyomtatódriver, aminek a 99,99999 százalékát soha a büdös életben nem használjuk, mégis foglalja a helyet a merevlemezen. Vagy az lesz, hogy a Shenzeni Random Manufaktúra Bt. kiegészítőjéhez nem lesz jó illesztőprogram, és meg kell tanulnunk kínaiul levelezni, vagy telepakolják a főmodult több giga driverrel, hogy minden klappoljon. Így lesz a 16 GB-os telefonon majd 8 GB szabad hely. A pc elméletileg egy kiforrott platform, de most tesztelek egy vadiúj, bikaerős HP laptopot, aminek a gyári oldalán nincs fent a Bluetooth-drivere, és azt csak trükkökkel lehetett megtalálni. Komolyan erre vágynak a mobilozók?

Tovább

Rossz az Iphone 5S akkumulátora

2013. október 30., 14:49 Módosítva: 2013.10.30 14:49
24

Új hardverek bevezetésekor szinte minden gyártónál előfordulnak hibás, korai szériák – ezúttal az Apple futott bele hasonló problémába. A cég a New York Times kérdésére megerősítette, hogy az lphone 5S tulajdonosok valóban okkal panaszkodhatnak az alacsony üzemidőre: az akkumulátor nem elég strapabíró. Az Apple szerint ez a gyártó hibája.

Nemrég felfedeztünk egy, a gyártást érintő problémát, ami elenyésző számú Iphone 5S készüléket érint. Ez befolyásolhatja a telefon töltési idejét és üzemidejét is. A problémában érintett felhasználók telefonjait kicseréljük egy másik készülékre. – Teresa Brewer, az Apple szóvivője

A New York Times cikke ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a hibás akkumulátor nem ugyanaz, mint a gyártási probléma, arra utalva ezzel, hogy nem feltétlenül a rossz alkatrészek tehetnek a hibáról. Az Apple nem árulta el, hogy a hiba hány készüléket érinthet, mindenesetre az lphone 5S iránti kereslet igen magas: csak a megjelenés utáni első héten 9 millió telefont adtak el.

A Facebookkal tárgyalt a BlackBerry

2013. október 30., 11:52 Módosítva: 2013.10.31 11:14
5

A BlackBerry vezetői Kaliforniába utaztak a múlt héten, hogy a Facebook döntéshozóival találkozzanak. Azt persze senki nem tudja, hogy miről tárgyaltak, de ügyhöz közel álló azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy lehetséges felvásárlásról esett szó. A két cég szóvivője persze nem nyilatkozott az ügyben, így biztosat nem tudni az ügyben.

A találkozó mindenesetre felerősíti azokat a spekulációkat, hogy a Facebook saját okostelefonján dolgozik. A közösségi oldal az elmúlt években különös figyelmet fordított a mobilhasználók felé. Nem véletlenül, reklámbevételének majdnem fele vezeték nélküli készülékekről jött.

Ehhez azonban a hardvergyártókra kellett támaszkodnia, hogy megfelelő szoftvereket fejlesszenek, amelynek segítségével elég adatot tudtak begyűjteni a felhasználókról. A BlackBerry felvásárlásával a Facebook megszabadulhatna az efféle kötöttségektől és közvetlenül ajánlhatna mobilokat a felhasználóinak.

A Wall Street Journal okoskodása szerint ennél persze nehezebb dolga lenne a Facebooknak, hiszen egy megtépázott márkanevet kellene helyrehozni. Nem véletlen, hogy a BlackBerry nemrég azt a döntést hozta, hogy nem hirdeti tovább népszerűtlennek bizonyult mobiljait, inkább a kormányzati és üzleti felhasználókra összpontosít.

A Facebook a BlackBerry meglévő eszközeit és erőforrásait felhasználva akár teljesen új saját márkás mobilt is fejleszthet. Ennek némileg ellentmond, hogy Mark Zuckerberg már sokszor nyilatkozta azt, hogy nem akarnak saját mobilt, mert az rossz stratégia. Inkább együttműködésre törekedett a gyártókkal a cég a múltban is.

Bárki érdeklődik a BlackBerry iránt, számos részleget kell átnéznie. Vonzó lehet, hogy a mobilgyártónak 2,6 milliárd dollár készpénze van és nincs adóssága. Egy Facebookhoz hasonló cégnek leginkább a szabadalmak lehetnek érdekesek, amelyek között számos hálózatbiztonsági és okostelefonokkal kapcsolatos van. Elemzők egy- és hárommilliárd dollár közé teszik ezek értékét.

Egy év alatt duplázott a Nokia

2013. október 29., 14:51 Módosítva: 2013.10.29 15:26
35

Egy éve folyamatosan nő a Nokia Lumia okostelefonok népszerűsége, és a finn mobilgyártó legfrissebb jelentése szerint a legutóbbi negyedévben már 8,8 milliót adtak el belőlük. Ez kis lépés az előző negyedév 7,4 milliójához képest, de hatalmas ugrás az egy évvel ezelőtti 2,9 millióról. A vállalat 5,66 milliárd eurós forgalom mellett 118 millió euró profitot könyvelt el, ami nagy meglepetés az eddigi teljesítményéhez viszonyítva: múlt negyedévben 115 millió, egy évvel ezelőtt 564 millió euró vesztesége volt.

Bár a két év alatt eladott 36,1 millió Lumia nem nagy szám a feleannyi idő – egyetlen év – alatt értékesített 150 millió Apple iPhone-hoz képest, a bővülés üteme arra utal, hogy a Windows Phone egyre nagyobb részesedést szerezhet az okostelefonok piacán. Milyen kár, hogy ez már nem az európai mobilipar sikertörténete lesz, hanem a Microsofté, hiszen az amerikai szoftvercég megvette a finn cég telefonos részlegét. Jó jel, hogy a Lumiák az észak-amerikai régióban is népszerűek: a szeptember 30-án véget ért üzleti negyedévben 1,4 millió készüléket adtak el, míg az eddigi rekord 700 ezres eladás volt az Atlanti-óceán túlsó oldalán.

A Nokia-mobilok átlagos eladási ára 143 euró, amit azt mutatja, hogy a cég terjeszkedésében kulcsfontosságúak az olcsóbb készülékek. A Nokia is elismeri, hogy elsősorban a Lumia 520-nak köszönhető a növekedés. A Windows Phone rendszerű készülékek közt 23 százalékos részesedést szerzett ez az egy modell. Persze a Nokia a felső szegmensben is nagy erőkkel nyomul, és a csúcstechnológiás kamerával felszerelt Lumia 1020 mellé november közepén megérkezik a 6 hüvelykes kijelzővel felszerelt Lumia 1520, valamint a hasonló méretű, de sokkal olcsóbb Lumia 1320 is.

Fehér Nexus 5 is lesz

2013. október 28., 12:00 Módosítva: 2013.10.28 14:21
3

Nem múlik el nap anélkül, hogy valami ki ne szivárogna a Google következő mobiljáról, a Nexus 5-ről. Most teljesen tiszta termékfotókat láthatunk a telefonról, ezeken fekete és fehér színekben jelenik meg a mobil.

Maga a a Nexus 5 kissé lekerekítettebb, mint elődje, a Nexus 4, és a hátlapon látni a gyártó, az LG logóját, illetve halványan a Nexus feliratot. A fehér színű mobil valójában kétarcú, előlapja ugyanis fekete, csak a hátlapja fehér.

Nexus5

A legújabb céldátum ezúttal november 1., vagyis a legújabb értesülések szerint ekkor mutatják be a mobilt. Ez persze nem biztos, hiszen az előző, október közepi dátum sem bizonyult igaznak.

Az áráról majdnem biztosat lehet tudni, ugyanis korábban véletlenül felkerült a Google Play Store-ba. Eszerint a 16 gigabájtos modell 349 dollárba kerül majd. A Nexus 4 is ugyanennyibe került egy évvel ezelőtt.

A Nexus 5 specifikációja már szintén kiszivárgott: 4,95 hüvelykes, 1080p-s HD kijelzővel és 2,3 gigahertzes, négymagos Qualcomm Snapdragon 800 processzorral, 2 gigabájt RAM-mal, 8 és 1,3 megapixeles kamerával, valamint NFC-vel érkezik az LG által gyártott telefon.

Sms-ben küldik Afrikába a Wikipédiát

2013. október 28., 09:56 Módosítva: 2013.10.28 11:07
2

A Wikipédia egy kísérleti szolgáltatást indít, a Wikipédia Zerót, amivel sms-ben lehet továbbküldeni az online szócikkeket. Az új szolgáltatással elsősorban az afrikai felhasználóknak szeretnének kedvezni; így próbálják kiküszöbölni az internet hiányát az elmaradott régiókban. A Wikipédia az Airtel mobilszolgáltatóval együttműködve már elindította a szolgáltatás tesztüzemét Kenyában, ez három hónapig fog tartani.

Dan Foy, a Wikimedia Foundation projektfelelőse szerint a fejlődő országokban ritkák az internetképes okostelefonok, és emiatt több milliárdan nem érhetik el a telefonjukról a Wikipédiát. Ezután minden másképp lesz: a felhasználóknak csak tárcsázniuk kell a *515#-et, majd kapnak egy szöveges üzenetet, ami a szócikkek keresésére invitálja őket.

Tovább

Itt az LG hajlított képernyős mobilja

2013. október 28., 08:56 Módosítva: 2013.12.04 12:12
479

Vége a pletykáknak, az LG hivatalosan is bejelentette a hajlított képernyős okostelefonját, a G Flexet. A hajlított, hathüvelykes, 720p-s megjelenítésre képes OLED-kijelzőt használó telefon 7,9 és 8,7 milliméter vastag lesz és 177 grammot nyom majd. Négymagos Snapdragon 800-as processzor hajtja, 2 gigabájt RAM-mal szerelik majd, a hátsó kamera felbontása 13 megapixel, a telefon energiaellátását egy 3500 milliamperórás akkumulátor látja el.

Clipboard02

Az LG a bejelentéskor inkább a készülék ergonómiai előnyeit próbálta kihangsúlyozni ahelyett, hogy igazán különleges, a hajlított képernyő előnyeit kihasználó szoftvermegoldásokkal dobálózott volna. Volt persze érdekesség, az például jó (bár nem egyedi) ötlet, hogy a lezárt képernyő más-más pontját megnyomva eltérő módon oldhatjuk fel a lezárását, illetve bizonyos multimédiás alkalmazásokat akár közvetlenül a lezárt képernyőről is elérhetünk.

A G Flex egyik legérdekesebb részlete, hogy a hátsó borításra felvitt különleges felületkezelés képes az öngyógyításra. A tervezők által az X-men Rozsomákjához hasonlított képesség állítólag néhány perc alatt begyógyítja a karcolásokat. Ahhoz, hogy ezt valaki a saját szemével is lássa, érdemes Dél-Koreába költözni, a bejelentés szerint ugyanis a telefont egy hónap múlva dobják piacra, de egyelőre csak az ázsiai ország területén, a nemzetközi bevezetés még várat magára.

Kivetítős szemüveget tesztel a Samsung

2013. október 25., 15:04 Módosítva: 2013.10.25 15:04
20

Kamerával és hangszóróval felszerelt szemüveg terveit szabadalmaztatta a Samsung. Az eszköz nem sokban különbözik a Google Glasstől, amit a keresőcég még csak fejlesztőknek ad el, és meglehetősen borsos áron.

Tovább

Hamis kommentekért fizetett a Samsung

2013. október 24., 18:48 Módosítva: 2013.10.24 18:48
32

Tajvan kereskedelmi bizottsága áprilisban indított vizsgálatot a Samsung ellen, mert felmerült a gyanú, hogy a saját termékeit dicsőítő, a riválisokét negatív kritikával illető hozzászólásokért fizetett. Bebizonyosodott, hogy a dél-koreai cég elhivatott dolgozói és számos fizetett szerző szórta tele a tajvani fórumokat bejegyzésekkel, hozzászólásokkal, és emiatt 340 000 dolláros büntetést szabtak ki rá. Külső cégek is segítették a Samsungot, azokat összesen 100 ezer dollárra büntették.

Vélhetően az okostelefonokat gyártó tajvani HTC volt az ügy egyik vesztese, de a vizsgálóbizottság nem említi név szerint a vállalatot.

A fizetett kommentelőknek egyébként az volt a dolguk, hogy hívják fel a figyelmet a rivális termékek hiányosságaira, és hogy ellensúlyozzák a Samsung termékeivel kapcsolatos negatív kritikákat, kihangsúlyozva azok előnyeit.

Bár nem csak a Samsung él ezekkel a piszkos módszerekkel, a vállalatot idén más másodszor kapták el. Igaz, legutóbb egy PR-cég vállalta magára, hogy pénzt fizetett fejlesztőknek, hogy a Samsung egyik versenyét népszerűsítsék a Stack Overflow fejlesztői közösségben. 

A Nokia ellopja a show-t?

2013. október 21., 21:49 Módosítva: 2013.10.22 11:43
12

Kedden kiderül, hogy mit vett a Microsoft hétmilliárd dollárért: egy lendületesen újító hardvercéget, vagy csak egy átlagos mobilgyártót a sok közül? A Nokia-vezér Stephen Elop adja meg választ kedden, Abu-Dzabiban, ahol hat új termékét mutat be. Ezek közt lesz a 6 hüvelykes, full hd kijelzős Lumia 1520 is, amit az egyik legerősebb idei processzor, a Snapdragon 800 hajt meg, és a fényképezője 20 megapixeles. A készülék adatait kiszivárogtató kínai weboldalon 4999 jüanért listázták ki a készüléket, ami nagyjából 175 ezer forintnak felel meg. Ez az ár persze áfa és kedvezmények nélkül értendő.

nokiaworld.PNG

A Nokia meghívójából kiderül, hogy ennél jóval többről lesz szó, a képen ugyanis a telefon mellett egy tabletre és egy laptopra hasonlító tárgy is látható. Szükség is lesz valami nagy durranásra, mert fél nappal később lesz az Apple bemutatója, amelyen valószínűleg új iPadek, Macbook Pro laptopok lesznek bemutatva, és talán piacra dobják az OS X Mavericks operációs rendszert is.

Tovább

Felbukkant a Google Playben a Nexus 5

2013. október 18., 13:21 Módosítva: 2013.10.28 08:21
11

Valaki lehet, hogy most nagyon izzad a Googlenél: a Nexus 5 csütörtökön rövid időre megjelent a Google alkalmazásboltjában, a Playben.

A listázást azóta eltávolították, viszont elég sok dolgot felfedett az új okostelefonról, többek között az árát is. A 16 gigabájtos változat 349 dollárba kerül majd az USA-ban. Ugyanennyiről indult a Nexus 4 szintén 16 gigás változata is.

cddcd679-c9ba-49c0-bb50-5b015f99fcf6-460x276
Tovább

Már majdnem olyan, mint a Windows

2013. október 17., 18:03 Módosítva: 2014.01.15 10:02
215

A legutóbbi Samsung Galaxy Note okostelefont számítógépként is kipróbáltam, mert a tudása alapján elméletileg van benne annyi kraft, mint a tíz évvel ezelőtti pécékben. Nem is a hardver teljesítményével volt gond, inkább a felhasználói interfésszel, ami nem az egérrel-billentyűzettel való navigálásra van kihegyezve. Most itt a Galaxy Note 3, és egy hét használat után kijelenhetem, ez a telefon már majdnem olyan, mint a Windows. Ami nem feltétlenül jó, mert ezt elsősorban a rendszer bonyolultsága miatt érzem így.

Nem fér bele

Vannak butatelefonok, okostelefonok, és van a Galaxy Note. A Samsung külön kategóriát teremtett a tollal is irányítható óriásmobillal, ami szerintem kizárólag azért létezik, hogy a cég be tudja mutatni az összes új technikáját. Az 5,7 hüvelykes full hd kijelző képe gyönyörű, ráadásul nemcsak tollal, hanem akár kesztyűben is irányítható – az érzékenységet magunk állíthatjuk át, ha szükséges. Processzora négymagos és 2,3 gigahertzes, az Adreno 330 is az idei legjobb grafikus csipek egyike. A mobilnete akár 150 megabites letöltési sebességet is bírna, ha lenne ilyen gyors mobilhálózat. Emellett még egyedülállóan sok, 3 gigabájt RAM van benne, tehát több programot tud párhuzamosan futtatni. A laptopomban kisebb órajelű proci és kevesebb RAM van, szóval valóban bika telefonról van szó.

Tovább

Egyszerű és ellenálló a Sony okosórája

2013. október 17., 08:40 Módosítva: 2013.10.28 15:47
51

A Sony az egyetlen nagy mobilgyártó, aminek már van némi tapasztalata az okosórák gyártásában. Idén szeptemberben a második ilyen eszközét mutatta be, és a Smartwatch 2 minden szempontból jobb az elődjénél. Szögletesebb, nagyobb, ellenállóbb, és a formája a csúcskategóriás Xperia Z okostelefonokéra emlékeztet.

Bár a Samsung sokkal több funkciót épített a Galaxy Gearbe, az okosóra most még csak a dél-koreai gyártó egyetlen készülékével, a Note 3-mal köthető össze. Ráadásul drága, és az extra hardverek miatt nem is túl praktikus. Ezzel szemben a Sony néhány alapfunkcióra fókuszált, és azokat úgy valósította meg, hogy a Smartwatch 2 bármelyik újabb androidos telefonnak kényelmes kiegészítője legyen.

Ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jön be az óra szögletessége; férfiszemmel Smartwatch 2 formája és mérete is vonzó. Bár 9 milliméterével nem számít vastagnak, ránézésre azt tippelem, hogy beleakadhat ez-az. Télikabát, táska vállpántja, betonfal éle. És persze nagy a felület miatt érdemes egy kicsit szellősre állítani, hogy friss levegőhöz jusson a bőrünk. Az okosóra jobban a csuklónkra simul, mint az előző verzió, amely úgy nézett ki, mintha a gumiszíjra csak véletlenül ragadt volna rá egy kis elektronikus kütyü. Ezzel szemben a Smartwatch 2 óraszerű, illik hozzá a szíja, bár a guminál sokkal menőbb a fém változat, de az drágább is. Vannak színes gumiszíjak is, például csajos rózsaszínű, az anyaga puha, nem nyomja úgy a csuklót, mint a Samsung óráján kitüremkedő vaskos mikrofon.

Tovább

Óriásira nőhetnek a windowsos mobilok

2013. október 15., 16:25 Módosítva: 2013.12.16 14:55
26

Nem lesz idén Windows Phone 8.1, de a Microsoft bejelentette az okostelefonokon futó operációs rendszerének harmadik frissítését, amelyet már a karácsonyi szezonban elérhetővé tesznek. A Windows Phone 8 Update 3 kódja gyorsabb processzorok, nagyobb méretű és felbontású kijelzők használatát engedélyezi a gyártóknak.

A WP8-as mobilokban ezentúl Qualcomm 8974 típusú négymagos processzor és 1080p felbontású kijelző is lehet, és a Microsoft a megnövekedett mérethez igazította az indítókijelzőt. Egy sorban elfér majd három közepes méretű, négyzet alakú csempe, amelyekből most még csak kettőt helyezhetünk egymás mellé. Mindent összegezve a Microsoft két évvel a phablet kategória bemutatkozása után végre belép az 5-6 hüvelykes okostelefonok piacára.

A fejlemények azért izgalmasak, mert így 2013 végén már csak egyetlen hüvelyk választja el egymástól a telefonokra szánt Windows Phone 8-at, valamint a számítógépekre és tabletekre szánt Windows 8.1-et, amely akár 7 hüvelykes tabletekre is telepíthető lesz. Felmerül a kérdés, hogy vajon a következő rendszerfrissítés teljesen elmossa-e a határokat a két rendszer között.

Egyrészt az egy hüvelykes különbség nem olyan óriási, hogy megakadályozza a gyártók határsértéseit. Miért ne lehetne 6 hüvelykes tableten Windows 8.1, vagy fordítva, 7 hüvelykes telefonon WP8? Ha a Microsoft is elkezd a mobilokban 64 bites processzorokat használni (amit elsőként az Apple lépett meg az iPhone 5S-ben), akkor még kevesebb akadálya lesz annak, hogy az okostelefonokba számítógép szintű hardver kerüljön (4 GB RAM, nagyobb merevlemez), a full HD kijelző pedig már idén adott lesz mindegyik eszközön.

Röhejes a HTC ujjlenyomat-olvasója

2013. október 15., 14:05 Módosítva: 2014.01.06 08:37
115

Nyolc hónappal az HTC One bemutatása után megjelent a csúcskategóriás telefon szteroidokon nevelt változata, az 5,9 hüvelykes kijelzővel, 4G/LTE kapcsolattal, levehető hátlappal és ujjlenyomat-olvasóval felszerelt HTC One Max. Az amerikai Verge techportál már kapott egy példányt kipróbálásra, és finoman szólva nem voltak elájulva: a maximális 10-ből 6 pontra értékelték a mobilt.

Tesztjük legizgalmasabb része, amikor rátérnek a telefonba épített biometrikus azonosítóra. Az Apple is ujjlenyomat-olvasót épített a nemrég bemutatott iPhone 5S készülékbe, és a bemutató után rögtön megjelentek a huhogók: más már évekkel ezelőtt bemutatott hasonlót. Szóval mi ebben az újdonság?

A Verge tesztelői szerencsére nem csak feketét vagy fehéret látnak, hanem árnyalatnyi különbségeket is, és megerősítik azt, amit eddig is tudtunk. Nem az ujjlenyomat leolvasásának a képessége újdonság, hanem a kivitelezés minősége. Ami a HTC esetében gyatra.

Az Apple leolvasója:

  • tök mindegy, hogy az ember milyen irányból helyezi rá az ujjait
  • abban a gombban van, amit amúgy is meg kell nyomni
  • gyakorlatilag észrevehetetlen

Ezzel szemben a HTC leolvasója:

  • nem látható helyen, a hátlapon van
  • függőlegesen kell lehúzni az ujjunkat, pedig azok ferdén érnek a hátlaphoz
  • leolvasás előtt egy másik gombbal fel kell ébreszteni a mobilt
  • leolvasás közben könnyű bemaszatolni a kamerát

Már idén januárban sejteni lehetett, hogy az Apple ujjlenyomat-olvasó bevezetésére készül, hiszen felvásárolt egy ezzel foglalkozó céget. Magyarán nem egy hónap alatt reagáltak a HTC mérnökei az iPhone 5S-re, ugyanakkor a nem túl kifinomult megoldásuk azt mutatja, fogalmuk sem volt, hogy milyen Apple-féle megoldással kell majd versenyezniük. Jobb híján kicsit módosították a Motora Atrixban is látott leolvasót, aminek hasonló hibái voltak, mint a HTC most bemutatott mobilja esetében.


A Firefox OS felszabadítja a webet

2013. október 10., 16:38 Módosítva: 2014.01.07 11:24
22

Sokadik operációs rendszerként lépett be a Firefox OS az okostelefonok piacára, emiatt többen megkérdőjelezik a létjogosultságát. Miért pont ez a rendszer tudna helytállni a brutális piaci versenyben, amelyben az okostelefonokat megteremtő Blackberry pár év alatt elbukott, és a pécés operációs rendszerek koronázatlan királya, a Microsoft is épp csak meg tudott kapaszkodni?

„A fő különbség a többi mobilos rendszerhez képest, hogy a Firefox OS-szel nem új üzleti rendszert építünk, hanem a meglévő webes tartalomnak biztosítunk megjelenési lehetőséget” - mondta Andreas Gal, a Mozilla alelnöke. „Most a szoftveráruházak cégek birtokában vannak, tartalomsilók jöttek létre. Ez teljesen ellentétes a web alapjaival” - tette hozzá.

Ezzel szemben a Mozilla semleges, és a Firefox OS nyílt technológiákra épül, html5 kódra, ami biztosítja a tartalom szabadságát. Emlékezetes a New York Times esete, amikor a kiadó egyszerűen kivonult az Apple boltjából, mert nem értett egyet azzal, hogy az eladások után részesedést fizessen a technológiai cégnek. Ilyesmi a weben sohasem fordulhat elő.

Tovább

Magyar csúcsvezető a Vodafone-nál

2013. október 10., 13:39 Módosítva: 2013.10.10 13:39
12

Novembertől Szabó Béla felel a Vodafone globális márkastratégiájáért – tudta meg a Forbes Magyarország. Ez azt jelenti, hogy ő lesz a felelős a hosszútávú reklám , márka- és kommunikációs stratégiáért.

A cég át is szervezi ezen tevékenységét, eddig lazábban kezelték a területet, nagobb szabadságot biztosítottak az egyes országoknak. Most azonban a londoni székhelyről irányítják a tevékenységet, az újonnan alakuló Head of Brand and Communications Strategy pozíció lesz a magyar szakemberé.

Szabó Béla 2010 óta volt a magyarországi Vodafone marketingkommunikációs igazgatója, korábban a Leo Burnett reklámügynökség budapesti irodájának stratégiai vezetője volt.

150 megabitre gyorsít a Telenor

2013. október 10., 12:02 Módosítva: 2013.11.29 14:38
203

Máris látható az előnye annak, hogy a mobilszolgáltatóknak sikerült meghosszabbítaniuk a frekvenciahasználati szerződésüket az állammal. A Telenornak az 1800 megahertzes frekvenciasávban 20 Mhz széles blokk áll a rendelkezésére, és a cég csütörtökön bejelentette, hogy ezt az egészet 4G/LTE szolgáltatásra fordítja.

Ennek köszönhetően a hálózat elméleti legnagyobb sebessége október 10-től 150 megabit per másodpercre nő. Ezt a sebességet a gyakorlatban a frekvenciablokk méretén kívül más paraméterek is befolyásolják, például a telefon vagy modem hálózati csatlakozója, aminek LTE Cat4 típusúnak kell lennie. Most még kevés 150 megabites mobil van, ilyen például a Sony Xperia Z1 vagy a Samsung Galaxy Note 3.

Tovább