Bénáztunk a Samsung okosórájával

2013. október 9., 19:50 Módosítva: 2013.10.10 12:52
205

Vágd körbe a konyhásnéni gumipapucsának sarkát, az így szerzett erős és merev pántot csavarozd rá egy darab szaniteracélra, adj hozzá sok nyomtatott áramkört meg egy kijelzőt. Ez nem az Incredible Machine nevű játék egyik pályájának megoldókulcsa, hanem az okosóra dél-koreai receptje.

A Samsung bátor volt, mert a nagy mobilgyártók közül az elsők közt lépett be az okosórák piacára. Elemzők, rajongók milliói várják az új termékkategória megszületését, és az okosóra a legfontosabb elektronikus eszköz lehet a tévék, telefonok és tabletek után. A Samsung azért volt merész, mert még nincs jól bevált forgatókönyv, vagy legalább egy kis tapasztalat arról, hogy mi lenne jó a felhasználóknak.

A Galaxy Gear 2013 legfurcsább elektronikus eszköze:

  • Egy hitech kütyü, ami egyelőre csak a Galaxy Note 3 okostelefonnal működik, de később a Samsung többi csúcsmobiljával is kompatibilis lesz. Nem Samsung-hívő? Válasszon mást, mondjuk a Sony hasonló karóráját.
  • Egy újabb eszköz, aminek időnként fel kell tölteni az akkuját. Szerencsére nem olyan gyakran, mint a mobilokét, tesztünkben három teljes napot kibírt.
  • Egy újabb kütyü, amivel fényképeket készíthetünk, mintha a tablet, az okostelefon és a fényképező nem lenne elég.
Tovább

Korlátlan telefonálással újít a Telekom

2013. október 9., 07:06 Módosítva: 2013.10.09 07:06
23

A Vodafone és a Telenor szorosan egymást követő bejelentései után a piacvezető távközlési mammut, a Magyar Telekom is megmozdult, és újabb korlátlan beszélgetést és sms-t kínáló tarifákat vezet be. A november 1-től elérhető új T-Mobile Next tarifák 11 ezer és 6500 forintért (Next M illetve Next S) ad végtelen beszédperceket és korlátlan számú sms-t az előfizetőknek. A szolgáltató hűségprogramjában a régi ügyfelek kereken egy ezressel olcsóbban fizethetnek elő ezekre a díjcsomagokra.

Ezek a tarifák, hasonlóan a Vodafone és a Telenor korlátlan ajánlataihoz, elsősorban a régimódi kommunikációs formákat teszik olcsón elérhetővé. A mobilinternet esetében nem beszélhetünk nagy előrelépésről, a két új Next csomagban csupán 500 megabájtos havi adatmennyiséget forgalmazhatnak az ügyfelek. Ez elegendő egy kis emailezésre és böngészésre, de ezeket sem szabad túlzásba vinni.

Ahogy a Telenor Flow díjcsomagok esetében, úgy a Nextnél is használhatják a mobilnetezők a gyorsabb 4G hálózatot. Ez éles váltás a mobilcégek korábbi stratégiájához képest, mert általában a drágább előfizetésekhez tartozott 4G hozzáférés.

Nincs még egy ilyen kamerás mobil

2013. október 8., 18:11 Módosítva: 2014.06.05 10:14
677

Egy évvel ezelőtt azt mondtam a Nokiánál dolgozó kollégáknak, hogy ha a Nokia PureView 808 telefon fényképezőjét összeházasítják a Windows Phone rendszerrel, akkor elkezdek félretenni pénzt arra a telefonra. Az esküvőn túl vagyunk, itt van a kezemben a Lumia 1020, amelynek a kamerája 41 megapixeles szenzorral és számos egyéb csúcstechnikával van felszerelve, és ezen már a legfrissebb Windows Phone 8 rendszer fut. Egyelőre csak a tesztelésre kölcsönkapott példány van nálam, úgyhogy most el kellene dönteni, érdemes-e erre az okostelefonra költeni.

A vékony és könnyű 925-ös után furcsa volt kézbe venni ezt a sárga szörnyeteget, aminek a háta közepéből kitüremkedik egy hatalmas kameraszerkezet. A Lumia 1020 a nehéz feje miatt kicsit billeg az ember kezében, de mindent egybevéve nem éreztem túl nehéznek. A sárga műanyag közepén lévő fekete korong határozott karaktert ad a mobilnak. Semmi sem tudná jobban jelezni, hogy aki ez előtt áll, az hamarosan a Facebookon látja viszont magát.

A műanyag borítás kellemes, puha tapintású, az élek és a sarkok finoman lekerekítettek, az illesztések pontosak. A hátsó kitüremkedésnek több előnye is van: ha meglökjük a készüléket, nem továbbcsúszik az asztalon, hanem elfordul, és a támasztéknak köszönhetően a lencse sem érinti az asztal felületét, így nehezebben tud megkarcolódni.

Semmit nem változott a Lumia 1020 kijelzője a közvetlen elődjéhez képest, ugyanaz a 4,5 hüvelykes és 1280×768 pixeles AMOLED panel van benne, mint a 925-ben. Ez a felbontás nem csúcskategória a full hd telefonok mellett, de a ClearBlack technológiának köszönhetően elég szép a megjelenítés, napfényben is jól látható, az meg a következő hónapokban jól fog jönni, hogy kesztyűn át is érzékeli az érintést. Ennek van persze egy apró hátránya is: egy odalógó usb-kábel ki tudja nyitni a képernyőzárat.

Tovább

Androidra is jön az ujjlenyomat-olvasó

2013. október 7., 14:16 Módosítva: 2013.10.07 14:16
82

Androidba is jöhet az ujjlenyomatos azonosítás. A funkció okostelefonokhoz a nemrég bemutatott Iphone 5s Touch Id nevű szolgáltatásával mutatkozott be: a lényege, hogy PIN-kód begépelése nélkül oldhatjuk fel telefonunk zárolását.

Az USA Today szerint az androidos felhasználóknak sem kell már sokat várniuk erre a funkcióra, hamarosan új szenzorok érkeznek az operációs rendszert futtató új készülékekkel. Az azonosítással kapcsolatos cégeket tömörítő FIDO Alliance szerint a következő év elején jöhetnek az első ilyen mobilok.

Nem túl meglepő, hogy az Apple megoldása, a Touch Id nem kompatibilis a FIDO ajánlásaival, az együttműködésre pedig a legoptimistább becslések szerint is legalább évekre van szükség. A FIDO nyílt szabvánnyal dolgozik, így más cégek könnyebben beépíthetik saját szolgáltatásaikba. Bár a Google valószínűleg használni fogja, egyelőre nincs olyan szolgáltatás, ami konkrétan így működne.

Az Apple ujjlenyomat-olvasóját egyébként nagyon hamar feltörték, bár a megoldáshoz rengeteg tapasztalat kell, a módszer mégis viszonylag egyszerű, elég volt lefényképezni az áldozat ujjlenyomatát.

Leleplezte magát az iPhone hangja

2013. október 4., 16:51 Módosítva: 2013.11.27 11:10
28

Több millió ember hallotta a hangját, mégsem ismerte senki – mostanáig. Az Apple iPhone 4S okostelefonban 2011. októberében bevezetett beszédfelismerő asszisztens, a Siri egy valódi nő hangján szólal meg, akiről most kiderült, hogy Susan Bennettnek hívják és Atlantában él.

Az Apple hivatalosan nem árulta el, hogy kitől származik az okostelefonjaiban használt hangminta, de minden jel arra utal, hogy valóban a szinkronszínész Bennett szólal meg a készülékekben. Bennett beszédét 2005-ben vették fel a ScanSoft nevű szoftvercégnek, amikor még nem lehetett tudni, hogy azt évekkel később százmillió, akkor még nem is létező mobiltelefonban fogják felhasználni.

Nem csak Bennett állítja azt, hogy ő beszél az iPhone-ban, egy 30 év tapasztalattal rendelkező törvényszéki hangszakértő is teljesen biztos a két hang azonosságában. Bennett hangja egyébként számos reklámfilmben, telefonrendszerben, GPS-ben és reptéri terminálban is hallható. Bennett soha nem foglalkozott azzal, hogy a hangját hol fogják felhasználni.

Tovább

Téved az iPhone 5S iránytűje

2013. október 4., 13:54 Módosítva: 2013.10.04 13:54
16

Újságírók méréseiből kiderült, hogy az új iPhone 5S mobiltelefon szenzorai hibáznak, és vagy a készülék szoftverével vannak problémák, vagy ami még rosszabb, a készülékbe beépített csipek kalibrálását rontották el.

A Gizmodo több tesztet lefuttatott az iPhone 5 és iPhone 5S mobilokon,  és az egymás mellé fektetett készülékek eltérő eredményt mutattak. A problémát a mobilok beépített iránytűje mutatja a leglátványosabban: átlagosan 8-10 fok az eltérés.

Ez a hiba nem csak az autós navigáció során okozhat kellemetlenségeket, sok játékot is a beépített mozgásérzékelőkkel kell irányítani. A tesztekben előfordult, hogy a játékban az autó kanyarodni kezdett, noha a készülék a padlón hevert, tehát a virtuális kormánykeréknek nem szabadott volna elmozdulnia.

Tovább

Magyar mobiltárca megy Indonéziába

2013. október 4., 10:31 Módosítva: 2014.05.19 13:31
4

A magyar tulajdonú Cellum megállapodást kötött az indonéz Anabatic Technologies vállalattal, melynek értelmében a társaság bevezeti az ázsiai ország piacára a hazánkban kifejlesztett mobilfizetési rendszert. A Cellum közleménye szerint Indonéziában felfoghatatlanul gyorsan elterjedtek az okostelefonok, a 240 millió előfizetőnek már a negyede ilyen készüléket használ.

A két cég Mobile Bersama néven dobja piacra a mobilfizetési rendszert, amely többek között telefonkártyák feltöltésére, csekkek befizetésére, online vásárlásra, mobilparkolásra és telefonok közötti pénzutalásra használható.

Adriansyah Adnan, az Anabatic Technologies igazgatója azt nyilatkozta, hogy először az ételkiszállítással foglalkozó vállalatokat célozzák meg, ezt követően a legnagyobb indonéz mobilszolgáltatókat, bankokat, kereskedőket és közlekedési vállalatokat szeretnék megkörnyékezni az ajánlatukkal.

Most először veszteséges a HTC

2013. október 4., 09:16 Módosítva: 2014.01.06 08:37
6

A HTC már júliusban jelezte, hogy a következő negyedévben már nem tudja nyereségesre kihozni a működést, elérkezhet az első veszteséges negyedév. Ez így is történt, 119 millió dolláros működési veszteséget jelentettek (nettó veszteségük 101 millió dollár). A veszteség oka egyértelműen az, hogy a HTC zászlóshajójának, a One-nak az eladásai elmaradtak a várttól.

A Microsoft már be is jelentkezett, hogy a maga módján segítene a tajvani mobilgyártónak. A Bloomberg értesülései szerint két cég tárgyal egymással, eszerint a Microsoft nagyon olcsón vagy akár ingyen is Windows Phone operációs rendszert ajánlana a HTC androidos mobiljaihoz is.

Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős részlegének vezetője néhány hete arra kérte a HTC-t, hogy telepítse az Android mellé a Windows Phone-t is. A tárgyalások még nagyon az elején tartanak, nincs döntés a javaslatról.

A Microsoft javaslata jelzi, hogy milyen messzire hajlandó elmenni a cég, hogy népszerűsítse saját operációs rendszerét. A HTC volt az első olyan gyártó, amely windowsos és androidos mobilokat is gyártott. De június óta nem mutattak be új windowsos telefont és egyelőre nincsenek olyan terveik, hogy a közeljövőben bejelentenének egyet.

Steve Ballmer vezérigazgató ázsiai útján több mobilgyártó vezetőjével is találkozik. Nagyon fontosnak tartják, hogy a Nokián kívül is legyen partnerük, aki Windows Phone rendszerű mobilt gyárt. Arra számítanak, hogy alá tudnak írni megállapodásokat néhány gyártóval, olyanokkal, amelyek eddig az Androidra koncentráltak.

Korlátlan tarifa a Telenortól is

2013. október 3., 18:44 Módosítva: 2015.10.08 08:41
13

Három új tarifacsomagot jelentett be a Telenor, néhány perccel azután, hogy a Vodafone is bemutatta saját, korlátlan telefonálást lehetővé tevő tarifáit. A Telenornál más a díjcsomagok tartalma: a hatezer forintos Flow 1 havidíjában korlátlan hálózaton belüli telefonálás van, de csak 180 perc belföldi hívás, és a más hálózatba küldött sms-ek 40 forintba kerülnek. A tízezer forintos Flow Total 1 csomaggal minden belföldi, normál díjas szám bármennyiszer hívható, és az sms-ek számát sem korlátozzák. Ezekkel a tarifákkal 500 megabájt adatot lehet forgalmazni mobilneten.

A húzósabb árú, 18 ezer forintos Flow Total 2 csomagban a telefonálás és az sms-küldés is minden belföldi, normál díjas számra korlátlan, az adatforgalom pedig havi 2 gigabájt. Arra külön felhívják a figyelmet, hogy a mobilinterneten a 4G Hipernet hálózat is igénybe vehető, ha azt az ügyfél készüléke is támogatja, amivel nyilvánvalóan az egyedül 4G nélküli Vodafone-ba próbálnak belecsípni.

A mobilvásárlással kapcsolatban a Telenor csak annyit mond, hogy minden okostelefont 70 százalékos kedvezménnyel ad.

Végre egyszerűsít a Vodafone

2013. október 3., 16:15 Módosítva: 2013.10.10 13:26
96

Forradalmi újításként beharangozott tarifacsomagokat jelentett be a Vodafone, amit úgy is megfogalmazhatunk, hogy a szolgáltató az eddigi teljesen átláthatatlan kínálatát végre módosította, hogy józan paraszti ésszel is felfogható legyen, mit kapunk a pénzünkért. Aki két évre előfizet valamelyik most bejelentett Red vagy a Go+ csomagra, az bármennyit beszélhet a Vodafone hálózatán belül.

A legegyszerűbb Go csomag 2700 forintba kerül, és nem tartalmaz korlátlan beszélgetést, csak 100 percet vagy sms-t bármilyen belföldi irányba, valamint 150 megabájtos adatforgalmat. Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója többször kihangsúlyozta, hogy nem lesz semmilyen kisbetűs részlet.

Úgy látszik drágák voltak a jogászok és magasak azok a versenyhivatali büntetések, amelyeket az elmúlt években szabtak ki a Vodafone-ra a megtévesztő reklámok miatt.

De térjünk át a komolyabb ajánlatokra. A Go+ javi ötezer forintért már korlátlan hívást ad bármely vodás számra, plusz 150 perc vagy sms hálózaton kívülre és ötszáz megabájt mobilnetes forgalmat. Érdemes megfelelő csomagot választani, mert aki túllépi a keretét, annak viszonylag drága, 40 forintos percdíjat kell fizetnie.

A Red Plus és a Red Basic is korlátlan beszélgetést és sms-t kínál az előfizetőknek, de a 14 ezer forint Plus csomag havi 2 gigabájt internetet, 50 gigabájtos online tárhelyet, ingyenes és korlátlan hangpostát és készülékbiztosítást is tartalmaz. Csak hogy legyen némi elképzelésünk a tárhely értékéről: a Microsoft évente 5800 forintért (kerekítve havi 485 forintért) ad a Skydrive-fiókhoz 50 gigabájtos tárhelybővítést.

Red Basic havi tízezerért 500 megabájtos adatforgalmi keretet és 2 gigabájt tárhelyet ad Az utóbbi már egyenesen vicc a más szolgáltatóktól (Google, Apple, Microsoft, Cubby stb.) igénybe vehető több gigás ingyenes tárhelyek mellett.

Ha nem is forradalom, de nagy lépés a transzparencia irányába, hogy a Vodafone a készülékek árát elkülönítette a szolgáltatás tarifájától. Az előfizetők először választanak maguknak egy díjcsomagot, és ettől függetlenül választhatják ki az új telefont, amelynek szintén két évre szól a részletfizetése, és típustól függően 2, 3, 5 vagy 8 ezer forintos havidíjat kell fizetni értük.

Európa imádja a Windows Phone-t

2013. október 1., 14:02 Módosítva: 2013.11.07 10:06
92

A Kantar Worldpanel Comtech (KWC) piackutató tegnap kiadott jelentése szerint még soha nem volt ilyen népszerű Európában a Windows Phone, mint most. Az elemzés a három nyári hónapban vizsgálta a készülékértékesítést az öt legnagyobb európai piacon: Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. A Windows Phone eladási részesedése itt 9,2 százalék, pedig egy éve még csak 5,1 százalék volt.

A Windows Phone különösen jól teljesített Franciaországban (10,8 százalék) és Nagy-Britanniában (12 százalék), ezekben az országokban gyakorlatilag megduplázódott a részesedése, és mindkét helyen először ért el kétszámjegyű arányt.

A piacvezető rendszerek részesedése is nőtt; a Windows Phone egyrészt a visszaeső Blackberrytől, illetve az egyéb termékektől vett el területet. A legnépszerűbb mobil operációs rendszer az Android, 70,1 százalékos részesedéssel, ezt az IOS követi, 16,1 százalékkal.

A KWC vezetője, Dominic Sunnebo szerint az Android elérte a csúcspontot; valószínű, hogy nem nő tovább a részesedése, de csökkenésre lehet számítani.Sunnebo úgy látja, a Windows Phone növekedése mögött az áll, hogy a Nokia a Lumia 520-as, illetve a 620-as modellekkel jól eltalálta a 16-24, illetve a 35-49 éves korosztályok igényét, akiknek a készülékek sokoldalúsága mellett az ár is fontos szempont.

A globális piac adatai azt mutatják, hogy az Apple az Egyesült Államokban továbbra is növekszik: az IOS egy év alatt több mint öt százalékot hódított el az Androidtól. Japánban a két rendszer gyakorlatilag egyenlően osztozik az általuk szinte teljesen lefedett piacon. A Blackberry visszaesése az egész világon folytatódik.

Arannyal fut a Samsung az Apple után

2013. szeptember 25., 15:55 Módosítva: 2013.10.17 20:22
137

Az aranyozott Apple iPhone 5S nem sokáig maradhatott dél-koreai vetélytárs nélkül. A Samsung máris elkészítette a Gold Edition Galaxy S4 készülékcsaládot, amely két változatból áll: a rózsaszínű előlappal felszerelt Gold Pink és a barna Gold Brown készülékből.

BVADnCTCUAAJBkV

Nem meglepő, hogy először az Egyesült Arab Emírségekben élőknek szánt közösségi médiában futott egy kört az átszínezett okostelefonokról készült fotó, hiszen a közel-keleten imádják az ilyen pimpelt luxustárgyakat.

Távolról lezárhatók az androidos kütyük

2013. szeptember 24., 15:56 Módosítva: 2013.09.24 15:56
221

Csendben bekapcsolt a Google egy új funkciót az Android Eszközkezelőben, így most már távolról lezárhatjuk az eltűnt készülékeinket. Teljesen mindegy, hogy korábban miként védtük meg a készülékünket az illetéktelen behatolóktól, a korábban lementett mintát, PIN-kódot vagy jelszót azonnal felülírhatjuk.

Ezen a felületen a telefonunk földrajzi helyzetét is meg tudjuk nézni, és ha a rendszer nem találja a helyet, érdemes megcsörgetni, hátha valahol a közelben esett ki a zsebünkből.

Képernyőfotó 2013-09-24 - 3.19.20 PM.png

Az online felületen be kell gépelni egy új jelszót, ha valamilyen úton-módon visszakerül a kezeink közé a telefon, ezzel a kóddal tudjuk újra aktiválni.

A biztonsági rendszer a kijelzőt is kikapcsolja a készülékzár aktiválásának pillanatában. Ha az eszközünket véletlenül repülőgép módban hagytuk, a változtatás csak akkor lép életbe, amikor az eszközzel megint internetre kapcsolódnak.

Könnyen törnek a drága okostelefonok

2013. szeptember 24., 11:03 Módosítva: 2013.09.24 13:08
31

Négy okostelefon vett részt a készülékekhez biztosítást áruló SquareTrade legutóbbi tesztjén, melynek során másfél méteres esést, 10 másodperces víz alá merülést és asztalon való csúsztatást kell túlélni, lehetőleg karcmentesen. A legnépszerűbb készülékek gyártói, az Apple és a Samsung nem szerepelt túl jól.

A Google által gyártott Moto X bírta legjobban a terhelést, a teszten 4,5 pontot kapott. A második helyezett az Apple tavalyi modellje, az iPhone 5 lett 5 ponttal, míg a legfrissebb 5S 5,5 pontot, az olcsóbb 5C pedig 6 ponttal zárt. A Samsung Galaxy S4 a legsérülékenyebb készülék, 7 ponttal.

A SquareTrade szakértői megvizsgálják a telefon első paneljét, a hátlapját és az éleit, a felhasznált anyagokat, a méretet és a súlyt. Megmérik a súrlódási együtthatóját, vízbe merítik, és a végén elvégzik a töréstesztet. Robotok segítségével, másfél méteres magasságból ejtik le a telefonokat a sarkukra, és végigcsúsztatják a készülékeket egy asztalon, mert igyekeznek életszerű körülményeket szimulálni.

sqaretrade

Az iPhone 5C-nek csúnyán betört a kijelzője, és nem reagált jól a vízre sem. Az iPhone 5S-nek csak a sarka nyomódott be, és a vizet is jobban bírta, de ez volt az egyetlen készülék, amely lazán végigcsúszott az asztalon, és a végén le is esett róla. A Samsung Galaxy S4 is épp csak megállt az asztal szélénél, és mind a vízbe merülés, mind a törésteszt után használhatatlanná vált.

Nem lehet böngésző a kóser okostelefonon

2013. szeptember 23., 15:46 Módosítva: 2013.10.30 15:04
89

Véget érhet Izraelben az ultraortodoxok okostelefonokkal szembeni bojkottja, miután meghatároztak egy számukra is elfogadható kóser készüléket, írta az izraeli Háárec című napilap.

Az ultraortodox módon vallásos harediek a nagy tekintélyű Ovadja Joszef szefárd főrabbi ajánlásával olyan Nexus 4 android telefont vehetnek maguknak a Ramy Levy nevű kommunikációs vállalattól, amelyre különleges operációs rendszert telepítenek. A készülékkel nem lehet a világhálón böngészni, de fel lehet telepíteni körülbelül hétszázötven olyan alkalmazást, amiket a rabbik megvizsgáltak, és a vallásos közösség számára elfogadhatónak találtak.

Lehet használni többek közt gazdasági programokat, lehet vele kezelni bankszámlát, lesz rajta internetes levelezőprogram, sőt még fényképezőgép is. Tiltott lesz viszont a haredieknek a usb-n történő fájltovábbítás, nem lehet a készülékkel vezeték nélküli hálózatra csatlakozni, nehogy szemérmetlen tartalmakat láthassanak meg a tulajdonosok. A telefonok alkalmasak lesznek a munkavégzés segítésére, de kizárják az esetleges szabados használatot.

Tovább

Átverhető az iPhone 5S ujjleolvasója

2013. szeptember 23., 09:38 Módosítva: 2013.09.23 09:38
264

Az európai Chaos Computer Club (CCC) hekkerei egy viszonylag egyszerű módszerrel átverték az Apple iPhone 5S ujjlenyomat-olvasóját. Csak lefényképezték a felhasználó ujjlenyomatát, amit a készülék üvegfelületén hagyott, és ez alapján készítettek a hamis ujjat. A támadást a korábbi leolvasók átverésére használt eljárás kisebb módosításával dolgozták ki a CCC szakértői.

Először készítettek egy 2400 dpi felbontású fényképet az ujjlenyomatról, majd a fotót képszerkesztőben megtisztították, invertálták és 1200 dpi-s lézerprinterrel, vastagon egy átlátszó lapra nyomtatták. Végül rózsaszín latexet öntöttek a mintára, amely megszilárdulása után képes volt helyettesíteni a felhasználó ujját.

Bár a módszer a bemutatott videó alapján működik, kissé összetett ahhoz képest, hogy a kijelző felületén lévő maszatok alapján a PIN-kód megtippelhető. Ráadásul nehéz elképzelni, hogy az iPhone ellopása után a tolvaj ilyesmivel kezdjen szórakozni, hiszen a bűnözők azért hajtanak az okostelefonokra, mert viszonylag értékes, és gyorsan túladhatnak rajta.

Ilyen szempontból sokkal problémásabb, hogy a lezárt telefon repülőgép módba váltható, ami megakadályozza a telefon és a tolvaj nyomon követését. Ha ezt sikerülne kiküszöbölni, akkor a rendőrségnek lenne ideje bemérni a tolvaj helyzetét, amíg az a printerrel vacakol.

Ujjaink alatt az iPhone 5S

2013. szeptember 22., 10:22 Módosítva: 2013.09.23 14:52
720

Régen tudott annyira meglepni az Apple, mint az iPhone 5S okostelefonnal. Hiába néz ki pont úgy, mint a tavalyi modell, van benne egy-két olyan újítás, amitől a használata sokkal évezhetőbb. Én például egy percig sem gondoltam volna, hogy az ujjlenyomat beolvasása ennyire egyszerűbb tud lenni, mint négy szám bepötyögése. A lassított videókkal is jól el lehet szórakozni, de a többi újítás nem ennyire látványos.

A reklámszlogen szerint az iPhone 5S a leginkább jövőbe mutató eszköz, ezért érdemes tisztában lenni a 64 bites processzor előnyeivel, és hogy az ujjlenyomat-olvasó meg a mozgásérzékelő csip néhány hónap múlva milyen extrákat hozhat.

Méretháború

Ma már óriástelefonok uralják a mobilipart, és a helyzetet semmi sem mutatja jobban, mint hogy a Samsung csúcsmobiljának kisebb változatát, a Galaxy S4 minit 4,3 hüvelykes kijelzővel szállítják. Az Apple meg leragadt 4 hüvelyknél és 1136x640 pixeles felbontásnál. A riválisai pixelben is előrébb járnak, az idei csúcsmodellek többnyire 1920x1080-as felbontásúak. Persze az iPhone 5S kijelzője így is elég szép és fényes, széles szögből látható a rajta megjelenő tartalom.

A felbontás mellett az is fontos, hogy milyen grafikus csip dolgozik a megjelenítésen. Az iPhone 5S maximális teljesítménye az iPhone 5-höz képest brutális, a rivális készülékekben (Sony Z1, LG G2) megtalálható Snapdragon 800/Adreno 330 kombinációhoz mérhető a hardver. Ezek tényleg jövőbe mutató készülékek, hosszabb ideig tartják a lépést a játékfejlesztőkkel, nem okoz majd gondot a lenyűgöző 3D tartalmak megjelenítése. Kipróbáltam az iPhone 5S-en az Infinity Blade 3-at, ami az egyik leglátványosabb játék iOS-re, és jól futott, lenyűgöző volt, de a betanító küldetés végén lefagyott, és újra kellett indítani.

Infinity Blade 3
Infinity Blade 3

Akit részletesebben érdekelnek a hardcore műszaki adatok, az készítsen be maga mellé egy nagy bögre kávét vagy más élénkítőt, és olvassa el az AnandTech 13 oldalas műszaki elemzését.

Miért nem megyünk bele ilyen elemzésekbe? Ahogy az AnandTech cikkéből kiderül, ők már egy hete tesztelik az iPhone 5S-t, volt idejük a munkára, és valószínűleg az Apple píárja adta kölcsön a tesztkészüléket. Mi fél napig teszteltük, vissza is kell adnunk a telefont a tulajdonosának, és nem is a píár segített nekünk, hanem olyan rajongó, aki sokat áldoz a cég népszerűsítésére. (Hivatalos úton utoljára egy német kiosztású Macbook Airt kaptam kölcsön, ami alkalmatlan volt a tesztre, úgyhogy az Apple-től azóta nem is kérek semmit.)

Tovább

Durva biztonsági hibával érkezett az iOS 7

2013. szeptember 20., 16:18 Módosítva: 2014.04.04 15:28
228

Az Apple iPhone, iPad és iPod touch készülékekre szerdán kiadott iOS 7 operációs rendszer védelmi rendszere kicsit hibás, és emiatt néhány kattintással bejuthatunk egy PIN-kóddal lezárt készülékbe. Ehhez nem is kell programozni tudni, csak ügyesen kell nyomkodni a készülék gombjait. A videón is látható utasításokat követve pillanatok alatt beléptünk egy lezárt iPad 4 fényképalbumába.

Frissen feltelepített rendszeren, alapbeállításokkal is működik a módszer. Az egész arra épül, hogy a kijelző alján megjelenő vezérlőközpont a lezárt készüléken is elérhető, hogy gyorsan tudjunk fotózni vagy időt mérni a stopperrel.

Normális esetben a lezárt módból megnyitott fényképezőből csak azokat a fotókat tudjuk megnézni, amiket éppen akkor készítettünk. De egy kis hekkeléssel az összes többihez is hozzáférünk. Ehhez csak hosszan meg kell nyomni a kikapcsológombot, majd miután rányomunk a "mégsem" feliratra, nagyon gyorsan kétszer megnyomjuk a kijelző alatti kerek gombot (a második alkalommal kicsit hosszabban nyomva tartva). Ilyenkor megjelenik a programváltó menü, amelyen az appok többsége ki van szürkítve, de a fényképező simán megnyílik így is. Ide belépve az összes korábbi képet végig tudjuk nézni, és hozzáférünk a megosztás funkcióhoz is.

Mi az iPad 4 tabletet tudtuk átverni fürge ujjainkkal, mások az iPhone 5 és iPhone 4 telefonokba tudtak belépni. Valószínűleg nem az NSA kémjeinek akartak kedveskedni ezzel a hátsó kapuval, hanem egy szimpla programozói bakiról van szó, az Apple ugyanis már jelezte, hogy dolgozik a biztonsági rés betömésén. Amíg nem érkezik meg a javítás, érdemes a beállítások menüben letiltani a vezérlőközpont megjelenítését a lezárt kijelzőn.

Ezt azért is érdemes megtenni, mert ha aktív a vezérlőközpont, akkor illetéktelenek is be tudják kapcsolni repülőgép módot. Erre a hibára a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) szakértői hívták fel a figyelmünket, akik szerint problémás, hogy így egy tolvaj megakadályozhatja a készülék nyomon követését.

Itt az iPhone és az iPad új ruhája

2013. szeptember 20., 09:29 Módosítva: 2013.10.03 09:39
77

Megjelent az iOS 7, az Apple 2007-ben bemutatott mobilos rendszerének első teljesen átalakított változata, amely Jony Ive fődizájner irányításával készült. Sokkal letisztultabb és modernebb lett, egyszerűbb a párhuzamosan futó appok közötti váltás, és könnyebben elérjük a fő funkciókat, például a wifi meg a bluetooth kapcsolóját. A hirtelen jött teljes átalakulás azonban eleinte zavaró. Szinte mindenhová valamilyen menü került, így már nem tudjuk a kijelzőn pihentetni az ujjunkat, néhány új ikon nehezen felismerhető, és persze az iOS-t még mindig nem tudjuk annyira személyesre szabni, mint az Androidot.

Az iOS 7 ingyen letölthető az iPhone 4, iPad 2, iPad mini és ötödik generációs iPod touch vagy ezeknél újabb verziójú eszközökre. Nem mindegyiken kapjuk meg az összes újítást, az Airdrop nevű közvetlen fájlmegosztó például az iPhone 4S-en nem fut, az iPhone 4-en és a harmadik generációs iPaden már a kameraszűrő és a hangutasítással működő Siri sem elérhető.

És mégis lapos a Föld

Eddig a tárgyakat utánzó interfészéről volt híres az Apple: az emlékeztetőket papírszerű oldalakra kellett feljegyezni, a naptárban bőrkötést imitált a háttér, a virtuális könyvespolc pedig úgy nézett ki, mintha az IKEA-ban fotózták volna le. Ennek most vége, az új interfész minimalista és lapos. A kezelőfelület szélsőséges leegyszerűsítése nem minden esetben előnyös. A kamera ikonja teljesen rendben van, a stilizált fényképezőgép könnyen felismerhető. A fotógyűjtemény ikonja (ami túlságosan hasonlít a játékközpont ikonjára) már nem a legjobb választás: a virágra hasonlító színes izéről először azt hittük, hogy az egy menzesznaptár.

Most még kicsit kaotikus az iOS 7. A felhasználó által telepített appok közül soknak van régimódi ikonja, és egyelőre keveset terveztek át az új dizájnelvek alapján. Néha inkább visszalépésnek tűnik az újfajta interfész, az Evernote jegyzetfüzet régi struktúrája például sokkal átláthatóbb volt, mint a mostani. Az Apple saját appjai, az óra és a naptár szebb, de a játékközpont (ahol egyébként az eredményeinket követhetjük nyomon) most jobban hasonlít egy szoftverboltra, amelyben leginkább további játékok megvásárlására próbálnak ösztönözni. Azt pedig végképp nem értem, hogy miért tudunk az iOS 7-en három különféle virtuális billentyűzeten írni: van két modern változat (egy fehér és egy fekete hátterű), de néhány programban a régimódi iOS 6-os klaviatúra ugrik elő.

Tovább

Osztályismétlés a Nokia Lumia 925-tel

2013. szeptember 19., 09:37 Módosítva: 2013.10.01 13:31
31

Kicsit csalódtam a Nokiában, mert az óceán túloldalán már majdnem egy hónapja kapható a brutális 41 megapixeles fényképezővel felszerelt Lumia 1020, amerikai kollégák már ezzel érkeztek a berlini kütyüshow-ra, nekünk meg egyelőre csak a 925-ös, ráncfelvarrt modell jutott. A cikk végére beszúrt táblázatból is jól látszik, hogy mennyire hasonlít a 925-ös a tavaly karácsony előtt piacra dobott 920-asra. Bár az igazat megvallva a jobb kamerával felszerelt 1020-as alaphardvere sem tér el sok mindenben. Rossz hír ez a fejlődés híveinek, ugyanakkor a Nokia módszerének is vannak előnyei. Például hogy nem kell minden szoftvert újraírni egy frissebb telefon miatt, amivel a fejlesztőknek kevesebbszer van alkalmuk hibázni, viszont bőven van idejük a jól ismert hardverre optimalizálni a kódjaikat.

Formára sokat változott a Lumia, laposabb és kicsit alacsonyabb lett a 920-nál, és az anyaga is nagyon más: több részből áll, a kerete alumínium, a háta műanyag. Az illesztések itt-ott kicsit pontatlanok, a SIM-kártya nyílásának fedele benyomódik. Vékony rés van a hátlap és a keret között is, ami olyan hatást kelt, mintha levehető lenne a hátlap; sajnos ez nem így van, az akkut nem tudjuk kicserélni, és nincs a készülékben titkos hely a microSD-kártyának, tehát a háttértár nem bővíthető. A portok elrendezése jó, a készülék tetején van a töltő és a fülhallgató nyílása is.

A kamera még mindig kimagasló minőségű. Előnyös, hogy a lencséje a hátlap közepén van, mert így garantáltan nem lóg elé az ujjunk. A 8 megapixeles szenzor munkáját képstabilizátor segíti, aminek köszönhetően remegő kézzel is hosszabb ideig exponálhatunk, illetve félhomályban jobb képek készülnek, mint egy átlagos mobillal. A telefon full hd (1920*1080 pixeles) videókat is készít, a stabilizátor ebben is segít.

Szoftverek is segítik a fotózást, a Nokia Smart Cam nagyszerű trükkökre képes: kiratusálhatunk a képről mozgó objektumokat (például egy háttérben elhaladó idegent), módosíthatjuk a képen látható emberek arckifejezését, és egy sorozatfelvételből kiválaszthatjuk a legjobb képet. Készíthetünk olyan akciófelvételt is, amelyen a fotó alanya többször is megjelenik; például lefotózunk egy gördeszkás trükköt, és a képen az esemény különböző fázisai megjelennek. A Cinemagraph segítségével pedig egy rövid videó alapján olyan animációt készíthetünk, aminek csak egy kis része mozog, a többi statikus.

Tovább

Szivárognak a titkok a Nexus 5-ről

2013. szeptember 9., 10:14 Módosítva: 2013.09.17 08:54
27

Egyre több minden derül ki a következő Nexus mobilról, amelyet valószínűleg megint az LG gyárt majd. A Nexus 5 először egy múlt heti videóban tűnt fel, egészen pontosan abban a hirdetésben, amellyel a Google a KitKat operációs rendszert népszerűsítette. Azóta ezt levetették az videómegosztó oldalakról, de ez nem volt akadály abban, hogy pillanatok alatt elterjedjen a weben.

Most újabb titkokra derült fény, a FCC, vagyis a kommunikációs eszközök vizsgálatával foglalkozó amerikai kormányhivatal jóváhagyott egy mobilt, amely a D820 névre hallgat. Bizonyos okok miatt több szakíró is azt gyanítja, hogy ez lesz a Nexus 5. Az egyik legfontosabb, hogy hasonlít arra a mobilra, amit a fent említett videón lehetett látni.

A leírt tulajdonságok alapján a D820 igazi csúcskategóriás mobil lenne, LTE-vel, vezetéknélküli töltéssel, NFC-vel, Bluetooth 4.0-val. A dokumentumok alapján azt feltételezik, hogy a készüléknek öthüvelykes lesz a kijelzője (egészen pontosan 4,96 hülvelykes), 131,8 milliméter hosszú és 68,2 milliméter széles, vastagságáról még nincs hír.

A KitKat-videóban kiszivárgott kép alapján feltételezhetjük, hogy az LG gyártja ezt a mobilt is, bár sem a Google, sem az LG nem erősítette meg ezt eddig. Néhány hónappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az LG gyártja a Nexus 5-öt is, hiszen elérték, amit akartak, a cég profitált a Nexus 4 sikeréből.

Ugyanakkor ez volt eddig az egyik legsikeresebb mobil a Nexus sorozatból, piacra dobása után sokszor hiánycikk volt. Kétszáz dolláros ára pedig az egyik legjobb ár/érték arányú okostelefonjává tette.

Felgyorsítaná eladását a BlackBerry

2013. szeptember 6., 11:19 Módosítva: 2013.09.10 15:21
5

A BlackBerry gyorsítaná saját eladását, a Wall Street Journal információi szerint már novemberben szeretné befejezni az akvizíciót. Az okostelefonokat gyártó cég augusztusban jelentette be, hogy új tulajdonost keres, vagy olyan szövetségest, akivel ki tudják húzni a céget a gödörből.

Azóta a cég előzetes tárgyalásokat folytatott azokkal a cégekkel, akiket érdekelhet az üzlet. Hamarosan le is szűkítik a listát azokra, akikkel meg is kezdődhet a folyamat. Ez persze nem garantálja, hogy komoly felvásárlási ajánlat is érkezne a szóban forgó cégektől ez alatt az idő alatt. De a BlackBerry vezető testülete szeretne gyorsan túlesni a felvásárláson.

Az ügyet ismerők azt állítják, hogy amerikai és kanadai pénzügyi cégek is ajánlatot tehetnek, valamint kínai techcégektől várható még licit. Egészen pontosan a Canada Pension Plan Investment Board és Bain Capital, valamint a kínai Lenovo került szóba.

A Lenovo ügyvezetője, Yang Yuanqing nem akarta kommentálni az értesüléseket. Annyit mondott, hogy a mobilpiacon tovább folytatódik a konszolidáció a jövőben, ha valamelyik cég vagy üzlet beleillik a Lenovo üzleti stratégiájába, nem haboznak megragadni a lehetőséget.

Itt a Samsung okoskarórája, és még kamera is van benne

2013. szeptember 4., 20:42 Módosítva: 2013.09.05 09:42
49

A várakozásoknak megfelelően Berlinben bejelentették a Samsung okoskaróráját, amit Galaxy Gearnek hívnak. Egyrészt eddig ez a legambíciózusabb próbálkozás ebben a kategóriában: van benne kamera, lépésszámláló, lehet vele telefonálni és hanggal irányítani, és már az induláskor van 70 kompatibilis app, köztük ismertebbek is (Pocket, Path, Evernote). Másrészt viszont csak a drágább Samsung telefonokkal működik, lassú, és az akkumulátora is gyorsan lemerül. Telefon nélkül nem túl hasznos, bár a kamerája a Verge szerint nem rossz a lehetőségekhez képest.

Tovább

KitKat lesz az új Android

2013. szeptember 4., 10:41 Módosítva: 2013.09.05 08:39
144

A Google KitKatnek nevezte el a legújabb, 4.4-es Androidot. Meglepő döntés, hiszen korábban már utaltak rá, hogy Key Lime Pie (ez egy amerikai sütemény) lesz az új verzió neve. A Nestlével történt megállapodás miatt lett végül KitKat a név, cserébe a Nestlé ötvenmillió csokoládéra teszi rá a zöld androidos robotot.

A Google azt állítja, hogy a megállapodásban nincs pénzmozgás, vagyis egyik cég sem fizet a másiknak azért, mert hirdetik egymás termékeit. John Lagerling, az Android globális marketingjéért felelős igazgató azt mondta, hogy valami vicceset és váratlant szerettek volna csinálni.

A megállapodás azonban csapdába is ejtheti a brandeket, állítja Simon Meyer szakértő. Ha egy márkanév összekapcsolódik egy másikkal, akkor sokáig úgy marad jóban és rosszban egyaránt. Ha az egyik márkával kapcsolatban negatívumok merülnek, akkor naivitás azt gondolni, hogy a másik érintetlen marad.

A Google 2009 óta valamilyen édesség után nevezte el az Android különböző verzióit: Donut (fánk), Eclair (képviselőfánk), Froyo (fagyasztott joghurt), Gingerbread (mézeskalács), Honeycomb (törökméz), Ice Cream Sandwich (fagylalt) és Jelly Bean.

A döntésről Lagerling azt mondta, nagyon kevesen tudják, milyen íze van a Key Lime Pie-nak, KitKatet azonban mindenki tart otthon éjszakai nasinak. Innen jött az ötlet, hogy nevezzék így az operációs rendszert. Felhívták a Nestlét az ötlettel, akik örömmel vették a megkeresést, 24 óra után már meg is volt a megállapodás.

A két cég vezetői a februári barcelonai mobilos világkiállításon találkoztak titokban, hogy véglegesítsék a megállapodást. Összesen 19 országban fogják árusítani az androidos csokoládékat. A csokik nemsokára a boltokba kerülnek, ami azt jelenti, hogy már legalább két hónapja gyártják ezeket, mégis sikerült titokban tartani az egyezséget. Ehhez az is kellett, hogy a Google következetesen Key Lime Pie-nak nevezte a 4.4-et a belső és külső levelezésekben. A Google alkalmazottai is csak a napokban tudták meg az igazságot.

Megveszi a Microsoft a Nokiát

2013. szeptember 3., 07:27 Módosítva: 2013.09.04 14:02
561

Az amerikai informatikai cég 5,4 milliárd eurót fizet az okostelefonok korszakába belerokkant finn cég mobilüzletágáért – írja a BBC. Az üzlet keretében a Nokia telefongyártó és szolgáltatásokért felelős részlege a Microsofté lesz, ezenkívül a mobilcég hozzáférést biztosít neki minden szabadalmához és a térképszolgáltatásához is. A szabadalmakhoz 10 évre kap hozzáférést a Microsoft.

A két cég közös közleménye szerint a fúzió csak 2014 elejére fejeződik be, ekkor körülbelül 32 ezer nokiás alkalmazott kerül át a redmondi cég soraiba. A megállapodásra még a finn cég részvényeseinek is rá kell bólintaniuk.

 A top 5 gyártó részesedése a mobiltelefonok világpiacán, 2013 második negyedévében
 Vállalat  2013 2Q
(ezer darab)
 2013 2Q piaci részesedés  2012 2Q
(ezer darab)
 2012 2Q piaci részesedés
Samsung 107 526,0 24,7% 90 432,1 21,5%
Nokia 60 953,7 14,0% 83 420,1 19,9%
Apple 31 899,7 7,3% 28 935,0 6,9%
LG 17 016,4 3,9% 14 345,4 3,4%
ZTE 15 280,7 3,5% 17 198,2 4,1%

A mobilkommunikációban pár éve még piacvezető Nokia minden erőfeszítése ellenére is képtelen volt lépést tartani az okostelefonjaikkal feltörő Apple-lel és Samsunggal. A Microsoft – a konzolfronton elért sikerei ellenére – nehezen tudta feldolgozni azt, hogy a tabletek és más új felületek színrelépésével a pc-k és laptopok eladásai meredeken zuhantak . A cég manapság már képtelen maga diktálni a trendeket, és újításai sem mindig jönnek be – a tavaly bemutatott Surface tabletet sem kapkodták el.

A már kirúgott Steve Ballmer Microsoft-vezér úgy méltatta az utolsó művének tekinthető megállapodást, hogy „egy merész lépést tettünk a jövőbe – egy win-win szituáció az alkalmazottak, a részvényesek és a vásárlók számára is.”

 Operációs rendszerek részesedése az okostelefonok piacán, 2013 második negyedév
   2013 2Q
(ezer darab)
 2013 2Q piaci részsedés  2012 2Q
(ezer darab)
 2012 2Q piaci részesedés
Android 177 898,2 79,0% 98 664,0 64,2%
iOS 31 899,7 14,2% 28 935,0 18,8%
Microsoft 7 407,6 3,3% 4 039,1 2,6%
BlackBerry 6 180,0 2,7% 7 991,2 5,2%
Bada 838,2 0,4% 4 208,8 2,7%
Symbian 630,8 0,3% 9 071,5 5,9%
Egyéb 471,7 0,2% 863,3 0,6%
 Összesen  225 326,2  100.0  153 772,9  100.0

Ugyanakkor a Microsoft és a Windows Phone helyzete annyiban más, hogy a Motorola felvásárlásakor az Android már erős piaci szereplő volt, ezzel szemben a Windows Phone még épp csak elkezdett fölfelé kapaszkodni. Bár most a Nokia gyártja a legtöbb Windows Phone-alapú készüléket, mellette a HTC, a Samsung és a Huawei is használja az operációs rendszert. A Microsoft rögtön igyekezett megnyugtatni őket, hogy a Nokia felvásárlása nem befolyásolja majd a köztük lévő partneri viszonyt. Elvégre a Google sem szenvedett komoly hátrányt attól, hogy megvette a Motorolát, a többi gyártó ettől még ugyanúgy ontja magából az Androidot futtató okostelefonokat.

4K felbontásban videózik az Acer mobilja

2013. szeptember 2., 13:53 Módosítva: 2013.09.02 13:53
24

Az Acer nincs a mobilgyártók toplistáján, de ez még megváltozhat, mert a cég egészen egyedi újdonsággal állt elő. A hathüvelykes Liquid S2 lesz az első olyan okostelefon, amely 4K felbontásban vesz fel videókat. A 4K felbontás a most elterjedt full HD-nak pont a négyszerese.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy az Acer sokáig magára tudja vonni a vevők figyelmét, mert állítólag a Samsung is hasonló újítást akar bevezetni a következő Galaxy Note okostelefonnal. Ha beindul a dél-koreai mobilgyártó brutális marketinggépezete, nem lesz sok esélye az Acernek.

liquids2

De azért most térjünk vissza a Liquid S2-re, amiben 2,2 gigahertzes Snapdragon 800 processzor, két gigabájt RAM, 4G/LTE kapcsolat, 802.11ac szabványú wifi és 3300 milliamperórás akku lesz. A fényképező pedig a 4K felbontású videók helyett másodpercenként 60 képkockás full hd (1080p) videót vagy 4-szeresen lassított felvételt is tud készíteni, és a 13 megapixeles fotókból összesen 27 megapixeles panorámaképet tud összefűzni.

A készülék kint lesz a berlini IFA 2013 kiállításon, ahol élőben is megnézzük, hogy mit tud.

Ilyen a Samsung okoskarórája

2013. szeptember 2., 12:49 Módosítva: 2013.09.02 12:49
14

Bízzunk benne, hogy egy vicces kedvű Samsung-alkalmazott szándékosan átverte a VentureBeat újságíróját, és a cég okosórája sokkal jobb lesz annál, mint ami az alábbi képen látható.

Így néz ki a Galaxy Gear. Az eszköz sarkain látszik, hogy lapos, merev eszközről van szó.
Így néz ki a Galaxy Gear. Az eszköz sarkain látszik, hogy lapos, merev eszközről van szó.

A jövőbeni felhasználók elvárásait tükröző nem hivatalos fantáziarajzokon ugyanis olyan eszközök láthatók, amelyek finoman az ember karjára simulnak, és formájuk alapján lehetnének akár XXII. századi űrhajós eszközök is. Ehhez képest a VentureBeat oldalán látható furcsa tárgy úgy néz ki, mintha csak fogtak volna egy kisebb méretű okostelefont, és azt odaszíjazták volna valakinek a kezére. Ennél a tizenöt évvel ezelőtti számológépes Casio kvarcórák is szexibbek! Íme egy fantáziarajz egy menő okoskaróráról:

samsung-galaxy-gear-watch 0

Mivel a Samsung szeret titkolózni, lehetséges, hogy a VentureBeat nem a végleges eszközről látott videót. A dél-koreai cég szabadalmi bejegyzésében is egy jobb kinézetű eszköz látható.

Ez már egy Samsung által levédett szabadalom
Ez már egy Samsung által levédett szabadalom

A karórának 3 hüvelykes kijelzője van, és bluetooth segítségével tud rákapcsolódni a Samsung Galaxy S okostelefonokra. Wifin a netre tud kapcsolódni, hogy letöltse az emaileket, még akkor is, ha nincs a közelben okostelefon. A beépített 4 megapixeles kamerával könnyű lesz kémfotókat készíteni, bár az elsődleges alkalmazása inkább az ételfotók készítése lesz, hogy nyomon tudjuk követni a fogyasztásunkat. A karórán egészséggel és edzéssel kapcsolatos appok is lesznek.

Online közösségi aktivitásunkat,  telefonhívásainkat, üzeneteinket is nyomon követhetjük, és a karórában megtalálható lesz a Samsung S Voice kereső, amely a hangosan kimondott utasításokra is tud reagálni.

Gyilkos tablettel tér vissza az LG

2013. szeptember 2., 10:57 Módosítva: 2013.10.03 09:39
19

A dél-koreai egy ideig hanyagolta a tabletek piacát, de úgy tűnik eljött az idő a nagy visszatérésre. A berini IFA 2013 vásárra készülődve bejelentette a G Pad 8.3 nevű eszközét, amely az iPad mini és a Samsung Galaxy Note 8.0 riválisa lesz. A tablet idén ősszel megjelenik, de az ára egyelőre ismeretlen.

LG-G-Pad-8.3 03201308302020377501-730x558
Fotó: LG

A G Pad kijelzője 8,3 hüvelykes, és a gépen Android 4.2.2 operációs rendszer fut. Hardvere elég erősnek mondható, az 1,7 gigahertzes, négymagos Qualcomm Snapdragon 600 processzort 16 gigabájtos háttértár és 2 gigabájt RAM egészíti ki. A hátsó kamerája 5 megapixeles, az első pedig szerényebb 1,3 megapixelt rögzít.

Valószínűleg sokáig bírja majd a G Pad akkuja, mert a 4600 milliamperórás kapacitás viszonylag nagynak számít, a mai tabletek többségében csak 4000-es akku van. Ettől azonban egy kicsit nehezebb is lett a G Pad a rivális iPad mininél – az akku nagyjából tíz százalékos bővítése hasonló arányban növelte a készülék súlyát.

Mivel a G Pad kijelzője 1900x1200 pixeles, sokkal nagyobb a pixelsűrűsége (273 pixel/hüvelyk), mint a csupán 1024x768 pixeles iPad mininek (163 pixel/hüvelyk), de azért hozzá kell tennünk, az Apple egy hét múlva tart sajtótájékoztatót, és várható a kis tablet új változatának a bejelentése.

LG-G-Pad-8.3 02201308302020377471-730x400
Fotó: LG

Az erős hardveren túl van néhány olyan szoftver is, amely megkülönbözteti az LG tabletjét a többitől. A QPair nevű alkalmazás például összeköttetést biztosít a gyártó androidos telefonja és tabletje között, és ennek köszönhetően az utóbbin is láthatók a bejövő hívások és üzenetek. Van egy QSlide nevű programváltó app is, amellyel három futó alkalmazás között lépkedhetünk, és ehhez elég három ujjal suhintani egyet a kijelzőn.

Autóipari álmokat dédelget a Nokia

2013. augusztus 30., 19:33 Módosítva: 2013.08.30 19:33
19

A finn mobilgyártó nagyobb szerepet akar magának az autókban, ezért bemutat egy új integrált platformot, amelyben a navigációs szolgáltatások mellett valós idejű közlekedési információkat, internetelérést és zenelejátszót is nyújt a felhasználóknak. A sofőrök az aktuális üzemanyagárat és a szabad parkolóhelyek számát is megtudhatják majd az online rendszer segítségével. Nyilván azokban az országokban, ahol a parkolótársaságok és a benzinkutak is feltöltik az internetre ezeket az információkat.

A készülékre mobilnetes alkalmazásokat is tudunk majd telepíteni. A szeptember második hetében megrendezendő frankfurti IAA autószalonon a Nokia egyebek között a helyi szolgáltatásokról tájékoztatást nyújtó Foursquare alkalmazás integrálásának előnyeit is bemutatja majd.

Helyben erős

A térkép- és navigációs üzletág egyre fontosabb a Nokia számára a viszonylag alacsony piaci részesedéssel küszködő okostelefon üzletága mellett. A Nokia 2007-ben vette meg nyolcmilliárd dollárért a Navteq digitális térképfejlesztő társaságot és azóta is nagy összegeket fektet a navigációs üzletág továbbfejlesztésébe.

Az autókba beépített új platform navigációs térképének folyamatos aktualizálását ígéri a Nokia, mert sok esetben elavul a térkép, mire az autó eljut a vevőhöz. A Nokia navigációs szolgáltatását személyre is lehet szabni, ha az autót többen használják.

Az okostelefon és az autóba beépített egység szinkronizálása lehetővé teszi azt is, hogy a felhőben tárolt navigációs adatok alapján az okostelefonnal meg lehessen találni a leparkolt kocsit. Az autóba épített egység Windows Phone, Android és iOS operációs rendszert futtató okostelefonokkal egyaránt szinkronizálható.

Telefon helyett?

Az autóipar már jó ideje próbál online szolgáltatásokat behozni a kocsikba, de ebben elsősorban saját fejlesztéseikre támaszkodtak. A vásárlók azonban egyre kevésbé hajlandók több ezer eurót kiadni olyan rendszerkért, amelyek szolgáltatásai messze elmaradnak okostelefonjaikétól.

A Nokia mellett más informatikai vállalatok, a Microsoft, az Apple és a Google is igyekszik behatolni az autóipari alkalmazások piacára. Persze Nokia is már hosszú ideje folytat tárgyalásokat autóipari vállalatokkal, akik a teljes platformot, vagy annak egyes részegységeit külön is megrendelhetik tőle.

Elhalasztották a roamingdíjak csökkentését

2013. augusztus 29., 13:17 Módosítva: 2013.08.29 13:17
7

Nagy port kavart Neelie Kroes uniós távközlési biztos korábbi tervezete, amelyben az állt, hogy a roamingpiacon a nagykereskedelmi árakat 90 százalékkal csökkenteni kell. Úgy tűnik, az eddig kemény kezűnek tartott politikus igencsak megpuhul a nagy telekommunikációs cégek nyomása alatt, mert a Reuters által látott bizottsági dokumentumban már nem szerepeltek ilyen tervek.

A korábbi tervezetben még az szerepelt, hogy 2014 júliusától csak 3 eurocentet lehet kérni egy perc telefonhívásért, ami jóval alacsonyabb az idén júliusban bevezetett 10 centes limitnél. A mobilon való internetezés ára is a tizedére csökkent volna, a mostani 15 centről 1,5 centre.

Kroes célja egy egységes európai piac megteremtése volt, ami nagyjából úgy nézett volna ki, mint amilyen az Egyesült Államokban is működik: megveszi az előfizető a SIM-kártyáját New Yorkban, amivel ugyanakkora díjért tud telefonálni és sms-ezni bármely másik amerikai államban. Az Európai Bizottság szerint újabb munkahelyek teremtene és növelné az európai régió versenyképességét, ha a mobilozóknak nem kellene extra díjat fizetniük az országhatárok átlépése miatt.

Kérdéses, hogy változik-e még Kroes javaslata, amit szeptember 10-én fog nyilvánosságra hozni. Hogy mindez törvénybe kerüljön, a 28 uniós államnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a tervezetet.Elhalasztották