A Windows 8 a mobilitás ellenszéruma

2014. február 7., 00:43 Módosítva: 2014.04.07 16:11
6

A Windows 8 rendszert már sokféle gépen teszteltük, és most azért került elő újra, mert megjelentek a boltokban az Intel Bay Trail processzorokra épülő tabletek. Ezek a korábbi Atom processzoroknál kicsit erősebbek, de ez nem megy az üzemidő rovására. Nemrég járt nálunk egy Lenovo Miix 2, de muszáj volt még egy kört futni a Toshibával, mert az ő gépükben HDMI kimenet is található, tehát azt rá tudjuk kötni az irodai monitorra. Ez van a gépben:

  • Operációs rendszer: Windows 8 Pro
  • Intel Atom Z3740 processzor, 1.33 GHz
  • 2 GB RAM
  • 32 GB háttértár
  • Fő kamera: 8 megapixel, 1080p
  • Második kamera: 2 megapixel
  • Extrák: microSD foglalat, microHDMI
  • Akkuról ennyit bír: körülbelül 8,5 óra

Mitől Toshiba?

„Igen, az a jellegtelen, teknő formájú műanyag hátlap jó lesz, és maradjunk a szürkénél, az mindenhez passzol. Csak legyen már valami a webshop kínálatában” – gondolhatta a Toshiba illetékes munkatársa, miközben rábólintott a tervekre. Az Encore olyan, mintha a termékmenedzser csukott szemmel rábökött volna egy referenciadizájnra valamelyik kínai beszállító katalógusában. Nincs a gépben semmiféle karakter, vagy olyan extra, amit a Toshibával tudnánk azonosítani. Ha nem a japán cég neve lenne rányomtatva az előlapra, hanem mondjuk Acer, Asus, Fujitsu vagy Dell, azt is elhinnénk.

Tovább

Kezdünk rákapni a mobilinternetre

2014. február 6., 16:22 Módosítva: 2014.02.06 16:22
5

Észak-Amerikában egy év alatt a majdnem a kétszeresére nőtt a mobilnetezők átlagos adatforgalma, és havi 1,38 gigabájttal a világ vezető régiójává váltak, derül ki a Cisco friss kutatásából. A toplistán Japán az első helyezett havi 1,87 gigabájtos átlaggal, őket az USA követi 1,41 gigával, majd Dél-Korea jön 1,25-tel. Ezek szerint a világ legfejlettebb digitális társadalmának tartott Dél-Korea alig jobb a magyar Telenor ügyfeleinél, akik havonta 1,22 gigabájt adatot forgalmaznak fejenként és átlagosan.

A Cisco adatsorából az is látszik, hogy a 2013 decemberi magyar átlag 0,99 GB nemcsak a régióban őrülten kimagasló, de még Nyugat-Európa is irigykedve nézhet ránk. Lehet, hogy érdemes lenne hazánk országimázsában ilyen részletekre is kitérni, nehogy már azt higgyék, hogy itt csak olcsó sörök, szélsőséges tahók meg zsíros kaják vannak.

screen-shot-2014-02-04-at-11-10-37-pm.png

Tavaly állítólag a kezdő mobilnetezők miatt esett vissza az átlagos forgalom. Sokan eleinte csak kisebb adatfogalmú díjcsomagra fizetnek elő, és ahogy megtapasztalják a mobilnet hasznosságát, úgy váltanak több gigabájtos hozzáférésre.   

Képernyőfotó 2014-02-06 - 14.06.55.png

A mobilinternet piacán történt fordulatot a Kutatócentrum adatai is megerősítik: reprezentatív felmérésük szerint a 18-59 éves internetezők körében többségbe kerültek az okostelefonok a hagyományos készülékekkel szemben. 2013 végén a mobilok 56 százaléka volt okos. Ennél is nagyobb mértékben befolyásolhatja a mobilnetes adatforgalmat a tabletek terjedése. Tavaly már a lakosság 17 százalékának volt ilyen készüléke. Az sajnos nem derül ki, hogy ezen belül mekkora az aránya a saját SIM-kártyával mobilnetre csatlakozó tableteknek.

Az Index látogatási statisztikája azt mutatja, hogy tavaly majdnem duplájára nőtt okostelefonról böngésző olvasók száma. 2013 elején portálunk forgalmának 16-18 százaléka jött mobilról, ma már körülbelül 30 százaléka. A tableteknél másfélszeres volt a bővülés, de ilyen eszközökről ma még sokkal kevesebben olvasnak minket, mint amennyien okostelefonról. 

Új Lumiát ad használt iPhone-ért a Microsoft

2014. február 6., 12:18 Módosítva: 2014.02.06 12:18
85

A Microsoft nagyon szeretné, ha a felhasználók lecserélnék más operációs rendszerű mobiljaikat, és áttérnének Windows Phone-ra. Ennek érdekében már korábban is hajlandóak voltak mindenféle áldozatra, még pénzt is fizettek azoknak, akik leadják iPadjeiket, iPhone-jaikat és csúcskategóriás androidos mobiljaikat.

A cég nem adja fel, legújabb akciójában terméket ad termékért. A felhasználók bevihetik iPhone 4, iPhone 4s vagy Galaxy2 mobiljaikat és Lumia 1020-at vagy Lumia 1520-at kapnak helyette. Azért érdekes ez az akció, mert nem a legújabb telefonokat kéri be a Microsoft, hanem néhány éves készülékekért hajlandó új Lumiákat adni.

Az akció egy hónapig, március 2-ig érvényes, vagy ameddig a készlet tart. Van még néhány feltétel, például a leadott mobilnak működőképesnek kell lennie, nem lehet törött, repedt kijelzős, jelszóval védett és az eredeti töltőt is mellékelni kell. És persze csak az Egyesült Államokban vagy Kanadában érvényes az ajánlat.

Régebbi készülékeket is be lehet cserélni, de ilyenkor alsóbb kategóriás Lumiát kapnak a felhasználók. Nem rossz stratégia a Microsofttól, világosan mutatja, mennyire szeretnének új felhasználókat magukhoz kötni és nem riadnak vissza a legvadabb ötletektől sem ennek érdekében.

Az Apple feltámasztja az iPhone 4-et

2014. február 6., 09:08 Módosítva: 2014.02.13 09:21
1026

Az Apple megint gyártani kezdi a korábban már a piacról kivont iPhone 4-et. A hírek szerint három óriási, fejlődő piacon szeretné megint bevezetni a régebbi típust, ezek India, Indonézia és Brazília. Az iPhone 4-et már szeptember óta nem lehet kapni, a gyártását is régen leállították már.

A lépéssel az Apple gyakorlatilag beismeri, hogy nem úgy sikerült az olcsónak mondott iPhone 5c bevezetése, mint azt szerették volna. Nem adtak el annyit belőle, mint tervezték. Persze az olcsóság relatív, hiszen az iPhone 5c jó 150 dollárral drágább, mint például a Google csúcsmobilja, a Nexus 5.

Nem egyszerű okostelefonokat árulni a fejlődő piacokon, itt nem annyira elterjedt a két éves hűségnyilatkozat, amivel  olcsóbban adhatók az egyébként drága mobilok. Az itt élők általában kénytelenek kifizetni a teljes árat. Az Apple nulla százalékos kamattal is próbálkozott és visszavásárlási modelleket is alkotott, de ez sem segített.

Az iPhone 5c ezt a problémát oldotta volna meg, egy teljesen új modellt adott volna a régiek áráért. De a fejlődő országokban az olcsónak mondott iPhone is drágának bizonyult. Meglepő módon sokkal jobban fogott a tényleg drágának számító iPhone 5s. Ezzel a helyzettel szeretett volna valamit kezdeni az Apple.

Az indiai piac amúgy is nagyon fontos, a felmérések szerint 2014-ben 225 millió okostelefont fognak itt eladni, ezek 92 százaléka első alkalommal vesz okostelefont. Érthető. hogy az Apple sem akar kimaradni ebből. Az iPhone 4-et állítólag 320 dollár körüli áron lehet majd megvásárolni az említett országokban. Ez már versenyképesnek mondható egy okostelefonért, bár az androidos okostelefonok még ennél is olcsóbbak még a nagyobb gyártóktól is, mint a Samsung vagy az LG.

Újratervezi a telefonjait a HTC

2014. február 5., 11:01 Módosítva: 2014.02.11 10:51
6

A HTC átalakítja néhány telefonját, miután egy német bíróságon pert vesztettek a Nokiával szemben. A perben a vezeték nélküli szabadalmak voltak érintve.

A bíróság szerint a tajvani cég megsértette a Nokia EP1579613 számú szabadalmát. A HTC nem használhatja a módszert a telefonjaiban a jövőben, így át kell alakítaniuk készülékeiket, hogy ne sértsék a szabadalmat.

Az említett szabadalom arról szól, hogy a modern készülékek hogyan tudják használni a régebbi hálózatokat. A Nokia közleményben üdvözölte a HTC döntését, és azt is megemlítették, hogy ez a negyedik per, amit német bíróságokon nyernek a HTC ellen szabadalmi ügyben. Az első pert még 2012-ben indították.

Két modell jön a Galaxy S5-ből

2014. február 4., 09:12 Módosítva: 2014.02.12 09:11
134

A Samsung már kiküldte a meghívókat a sajtónak a február 24-ei eseményre, amelynek az Unpack 5 nevet adták, arra utalva ezzel, hogy ekkor mutatják be a következő csúcstelefonjukat, a Galaxy S5-öt. A bemutatót a barcelonai mobilkongresszusra időzítik, amikor a szakma legfontosabb szereplői összegyűlnek.

A Samsung Unpack eseményeit csak nagyszabású bemutatókra szokták használni, ezért gondolják sokan azt, hogy a Galaxy S5-ről lehet szó. Az 5-ös szám is ezt erősíti meg. A Samsung még januárban megerősítette, hogy március-április körül dobják piacra a mobilt.

A hírek szerint a dél-koreai gyártó két változatát mutatja be a Galaxy S5-nek, mindkettőnek 5,2 hüvelykes lesz a kijelzője és műanyag a háza. A Prime modell kijelzőjének 1440*2560 pixeles lesz a felbontása, a Standard modellnek 1080*1920 pixeles. A Prime-ba 32 bites nyolcmagos Samsung Exynos 5430 processzor, a Standardba 32 bites négymagos Snapdragon 800 kerül.

Mindkét változatba ujjlenyomat-olvasót, 3G RAM-ot, 16 megapixeles kamerát és 2 megapixeles előlapi kamerát tesznek, támogatni fogják a 3D mozdulatokkal való navigációt, valamint 2850 mAh-es lesz az akkumulátoruk.

Mi lesz a Nokiával a mobilok nélkül?

2014. január 24., 13:57 Módosítva: 2014.01.24 13:57
23

A Nokia tavaly év végén 7 százalékkal kevesebb okostelefont adott el, mint egy évvel korábban, a mobilos részleg forgalma 2,6 milliárd euróra csökkent és 201 millió eurós veszteséget könyvelt el. A zuhanásból tavaly növekedési pályára álló mobilgyártó 2013 utolsó negyedévében 8,2 millió Lumiát értékesített, ami nem horribilis eredmény, bár azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknek a zöme Lumia 520 volt, ami egy elég olcsó készülék. De emiatt már fájjon a feje a Microsoftnak, aki 7,4 milliárd dollárért megvette a Nokia mobilgyártását.

Ami miatt a Nokia részvényesei aggódhatnak, az a többi részleg teljesítménye: a tavalyi 193 millió euró nyereség helyett most 25 milliós veszteséget termeltek. A Nokia térképeivel foglalkozó részleg gyengébb teljesítménye összefügg a Lumia mobilok iránti kereslet csökkenésével is. A cég az autóiparnak legnagyobb térképészeti beszállítója, de ezen a piacon egyre több a riválisa, mert a sok kisebb szereplő mellé még a Google és az Apple is beszállna a versenybe.

A hálózati berendezéseket gyártó részlegnek pedig jó szerződéseket elhappoló, erősödő kínai konkurensekkel (Huawei, ZTE), valamint lanyha vásárlói érdeklődéssel is szembe kell néznie; nem pörögnek jól a hálózatépítési projektek. Elemzők szerint a Nokiának erre a részlegre, az NSN-re kell fókuszálnia, hiszen a mobilgyártás eladása után ebből származik majd bevételének 90 százaléka. A nemrég lezajlott átszervezéssel az NSN több mint 21 ezer dolgozójától megszabadult, és azt pletykálják, hogy a finnek most árgus szemekkel figyelik a rivális Alcatel-Lucent lépéseit, egy esetleges felvásárlásban reménykedve.

Hivatalos: hülyén járunk sms-ezés közben

2014. január 24., 10:52 Módosítva: 2014.01.24 10:52
41

Teljesen egyértelmű, hogy a mobil nyomkodása megnehezíti a közlekedést, függetlenül attól, hogy egy autó volánja mögött ülünk, vagy csak gyalogosan próbálunk előre haladni. Az is egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb belemegyünk valamibe. Erről már volt is egy tanulmánya az online viselkedési formákat kutató amerikai Pew Intézetnek: a felnőttek 53 százaléka nyilatkozta azt, hogy koccant valakivel, amikor sétálás közben mobilozott.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem munkatársai által kiadott elemzésből az is kiderül, hogy mit csinálunk rosszul. A Plos One tudományos portálon megjelent tanulmány azt részletezi zavarbaejtő tudományossággal, hogy miként változik meg testtartásunk kinematikája.

A kutatók 26 egészséges embert kértek meg arra, hogy háromszor sétáljanak végig egy rövid (8,5 méteres), bekamerázott folyosón. Az egyik szituációban normálisan haladtak, a másikban szöveget olvastak, a harmadikban nekik kellett szöveget írniuk. A kamerákat úgy helyezték el, hogy nyomon tudják követni a vizsgált személyek sebességét, mozgását és testrészeik pozícióját.

Itt nem részleteznénk, hogy a pelvis és a thorax mikor hány fokos szögben fordul el sms-ezés közben a normális járásunkhoz képest, mert ennél egyszerűbben is összefoglalható a tanulmány legfontosabb megállapítása: mozgásunkat nem arra optimalizáljuk, hogy ne essünk pofára, hanem hogy a telefon ne essen ki a kezünkből, és a kijelzője a látóterünk középpontjában maradjon.

Mozgásunkban kulcsfontosságú szerepe lenne a himbálózó karoknak, amelyek segítenek egyensúlyban maradni, de azokat erősen az oldalunkhoz szorítjuk, hogy meg tudjuk tartani a mobilt. A kijelzőre való fókuszálás érdekében nyakunk merev, fejünket leszegjük. Mindez azt eredményezi, hogy képtelenek vagyunk mobilozás közben egyenesen haladni.

Türelmetlenül várjuk azokat a kutatásokat, amelyek a nagyobb méretű tabletek és az okosszemüvegek mozgáskoordinációra gyakorolt hatását leplezik le.

Dél-Korea milliárdokat pumpál az 5G-be

2014. január 23., 15:47 Módosítva: 2014.01.23 15:47
63

Dél-Korea tudományos minisztériuma elhatározta, hogy másfél milliárd dollárt fektet a jövő mobilhálózati technológiája, az ötödik generációs (5G) szolgáltatás kifejlesztésébe. Magyar szemmel persze furcsának tűnhet, hogy egy kormánynak tudományos minisztériuma van, és az a jövőbe fektet pénzt, de Korea híresen fejlett: szinte mindenkinek van okostelefonja, és a száz megabites internetelérés ott annyira hétköznapi, mint nekünk az, hogy víz folyik a csapból.

Messze van még az 5G bevezetése, nagyjából 2020-ra várható, éppen ezért akar most lépni az ázsiai ország vezetősége, szeretnék ugyanis megelőzni a konkurenciát. A Samsunggal és az LG-vel a kliensek oldalán már vezetnek, övék a készülékpiac harmada, a távközlési berendezések globális piacán azonban csak 4,4 százalék a részesedésük, és nagyon keveset termelnek exportra. Szöul ezt legalább 20 százalékra szeretné feltornászni.

Az 5G technológia segítségével egy mozifilmet egyetlen másodperc alatt le tudunk majd tölteni a telefonunkra. Miért is jó ez? Például amikor egy 500 kilométer per órával száguldó vonaton ülünk (amihez szintén nem a hazai viszonyokat kell elképzeni), és az állomáson pár perc hezitálás után végre eldöntöttük, hogy melyik filmet akarjuk megnézni az úton, akkor jól jön majd a gyors letöltés. De az 5G akár út közben, 500 kilométeres sebességnél is hozzáférést biztosít a mobilozóknak, szemben a mostani 300 km/órás maximummal, amit a 4G tesz lehetővé.

Magyarország kiábrándult az iPhone-ból

2014. január 22., 14:59 Módosítva: 2014.02.06 08:46
1172

Világszinten még nem beszélhetünk a Windows Phone elsöprő sikeréről, de már van 24 olyan ország, ahol a platform népszerűbb az Apple iPhone-nál. Az Office és Windows monopóliumában ellustult Microsoft nagyon lassan mozdult rá a mobil eszközök piacára, és a Windows 8-cal nem ért el komoly sikereket, de az okostelefonjai sokak szemében vonzóak.

A Microsoft részletes listát közölt azokról az országokról, ahol eladásokban sikerült az Apple elé kerülnie: Csehország, Chile, Dél-Afrika, Ecuador, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Finnország, Görögország, India, Kenya, Kolumbia, Kuvait, Lengyelország, Magyarország, Malajzia, Mexikó, Nigéria, Olaszország, Pakisztán, Peru, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Ukrajna és Vietnam szereti a Windowst a telefonján.

Tovább

Itt a majdnem hibátlan tablet

2014. január 20., 17:33 Módosítva: 2014.01.20 17:47
184

A pc megint vonzó eszköz lehet, de nem a korábbi formájában. Mit keres ez a mondat a Cellanapló mobilblogban? Itt van az asztalomon egy Lenovo Miix 2, amit processzora és operációs rendszere alapján a pc-k halmazában kellene elhelyezni, de az egész alig nagyobb a tenyeremnél.

Ha azt akarom, akkor a nyolchüvelykes érintőkijelzőjét nyomkodom és egyperces játékokkal múlatom az időt, de ráköthetek bluetooth egeret és billentyűzetet is, hogy azokkal végezzem el a dolgomat. Mint például most: cikkírás mobil eszközön még soha nem volt ilyen jó. Sem iPaden, sem Nexus 7-en, sem bármilyen más tableten vagy okostelefonon.

Ez azért van így, mert az Index cikkeit egy összetett online tartalomkezelő (CMS) rendszerbe kell feltölteni, amiben profi képkezelő és grafikonszerkesztő is van, és ez a rendes asztali böngészőket jobban szereti, mint a mobilos átiratokat, amelyek kicsit másképp jelenítik meg a weboldalakat. Ahogy hallottam, más iparágbéli cégek is azzal küzdenek, hogy legalább néhány munkakörben jó lenne tabletet használni a laptopok helyett, de nem akarnak százezreket vagy milliókat a meglévő informatikai rendszerek átalakítására költeni. Persze, nagyon szép az Apple Pages meg a Google Quickoffice szövegszerkesztő, de egyre többen dolgoznak online rendszerekben, tehát sok múlik a böngésző képességein.

Tovább

Videóhívás közben vásárolhatunk

2014. január 17., 13:39 Módosítva: 2014.01.17 13:40
33

Pár hónap belső tesztelés után péntek délelőtt elindult a Magyar Telekom videós ügyfélkapcsolati rendszere, amellyel telefont, tévét vehetünk, vagy a szerződésünkkel kapcsolatos ügyeket tudjuk elintézni.

Az új szolgáltatás reggel 8-tól este 10-ig üzemel, mindössze három munkaállomással, tehát egészen biztosan sorszámot kell majd húzni, akárcsak a T-Pontoknál. A különbség az, hogy nem egy üzlethelyiségben kell várakozni, hanem otthon vagy az irodában, és nyugodtan böngészhetünk tovább, amíg sorra nem kerülünk. Addig is eldönthetjük, hogy akarjuk-e használni a mikrofon mellett a kamerát is, amit azt jelenti, hogy nemcsak mi látjuk majd az videón bejelentkező ügyfélszolgálatost, hanem ő is minket. Érdemes kulturáltan viselkedni, mert különben rácsapnak a pánikgombra, és máris megy a fotó a minőségbiztosítási csoporthoz.

Tovább

Csak az Apple, csak a Samsung

2014. január 16., 21:02 Módosítva: 2014.02.06 08:46
52

Az NPD piacelemző cég kiadta legújabb jelentését az amerikai mobilos piacról, ami a világ legfontosabbjának számít, mivel a fontosabb trendek általában innen gyűrűznek át többi kontinensre kisebb-nagyobb késéssel. Az okostelefonok hódításával (Amerikában az aktív mobiloknak már a 60 százaléka ilyen készülék) párhuzamosan az iPhone-család és a Samsung androidos készülékei vették át az uralmat a piacon, és 2013-ban ez a folyamat minden eddiginél erősebb lett.

A tavalyi utolsó negyedév összesített adatai szerint Amerikában továbbra is az Apple a király, az iPhone-ok részesedése az összes aktív amerikai okostelefon között elérte a 42 százalékot (egy évvel előtte még csak 35% volt az arányuk). A Samsung igyekszik lépést tartani az amerikai céggel, a 2012-es 22 százalékos részesedésüket 26%-ra sikerült növelniük.

A piacot nyomasztóan uraló duó (ketten összesen 68 százalékot fednek le!) mellett éppen csak vegetál a konkurencia, és fokozatosan veszítenek a súlyukból. A 2012-es évet még 10 százalék feletti részesedéssel zárta a Motorola és a HTC, most mind a ketten az egyjegyű zónába csúsztak vissza. A Blackberry szelete a tortából már alig látható, az egyetlen gyártó aki a két nagy mellett növekedni tudott, az LG volt, köszönhetően a Google-lel kooperációban megalkotott Nexus telefonoknak, amelyek szolgáltatófüggetlenül kaphatóak, és sokkal olcsóbbak, mint a hasonló feltételek mellett adott többi csúcskészülék.

A felmérés megemlíti, hogy meredeken növekszik a telefonok mobilnetes adatforgalma is, elsősorban a korlátlan zenestreamet kínáló, népszerű onlinerádió-appok miatt. 2012-ben havi 5,5 gigabájtot neteztek el átlagosan az amerikaiak, tavaly már 6,6 giga volt ez a szám. A legnépszerűbb zenés app a Pandora, utána az iHeart Radio következik, majd a nemrég Magyarországon is elindult Spotify.

Péklapáttal kavarja az állóvizet a Sony

2014. január 14., 16:49 Módosítva: 2014.01.14 16:49
26

Ahogy elcsendesedett a CES 2014 körüli médiazaj, a Sony marketingesei mozgásba lendültek, és két új középkategóriás okostelefont jelentettek be. Az Xperia T2 Ultra hathüvelykes kijelzőjével és közepes felszereltségével a Sony elsősorban a fejlődő országokat veszi célba, Ázsiában és a Közel-Keleten. De talán Európa keleti végére is jut belőle.

15 SCR14 ViewMode

Az 1,4 gigahertzes Snapdragon processzor teljesítménye igen messze lehet attól, amit a Z1-es csúcssorozat több mint 2 gigahertzes procijai tudnak, de a lassú csip és a 3000 milliamperórás akku jó hatással lesz az üzemidőre. Mivel az okostelefon kijelzője 720p felbontású és elég nagy méretű, a készülék jó lesz út közbeni mozizásra.

2 Xperia E1 White Top

A másik kedden bejelentett modell az Xperia E1, amit a zenerajongóknak szánnak. A ma már átlagosnak mondható 4 hüvelykes kijelző mögött egy 100 decibeles hangszórót találunk a hátlapon (ott alul, ahol az a sok lyuk látható), tehát a kihangosított telefonon lebonyolított családi afférunk minden részletét megoszhatjuk a budaörsi Tesco összes látogatójával. A két mobil megjelenésének idejét és fogyasztói árát még nem ismerjük, de legkésőbb február végén, a barcelonai mobilkiállításon minden kiderül.

11 Xperia Z1 Compact White Group

Ezek a telefonok persze a CES sztárjának, a Z1 Compact telefonnak a közelébe sem érnek. A telefon majdnem ugyanazt tudja, mint a tavaly ősszel bemutatott Z1: 20 megapixeles a kamera, akár 150 megabittel is tölthetünk le LTE hálózatokon, 2,2 gigahertes Snapdragon 800 processzor és 2 gigabájt ram van bennük. Csak a Z1 Compact kijelzője kisebb – 4,3 hüvelyk és 720×1280, az eredeti Z1 pedig 5 hüvelykes és 1080×1920 pixeles.

Csak ingyenes appokat töltünk le

2014. január 14., 12:35 Módosítva: 2014.01.14 12:35
19

Egyre nehezebb lesz pénzt keresni mobilra vagy tabletre kifejlesztett alkalmazásokkal, derül ki a Gartner jóslatából. A piackutató cég szerint 2018-ra a fejlesztéssel foglalkozó fejlesztőknek csupán 0,01 százaléka lesz elégedett a pénzügyi fogalmával.

A bőséges kínálat az oka mindennek. Az Apple és a Google szoftverboltja is már több mint egymillió különböző appot kínál letöltésre, tehát a piac túltelített. Nincs élő ember, aki képes lenne végignézni a teljes katalógust, és mindenki igyekszik gyorsan túltenni magát az appok beszerzésén: letölti azt, amit a toplista elején talál. Emiatt az újdonságok, hiába lennének sokkal jobbak a már elterjedt szoftvereknél, nehezen találnak vevőkre.

A Gartner szerint az emberek egyre inkább az ismerőseik, termékbemutatók és hirdetések alapján választják ki az appokat, tehát a fejlesztőknek is ezeket a csatornákat kell célba venniük, ha eladásokat akarnak generálni. De még így is kérdéses, hogy összejön-e a várt bevétel, mert szinte minden fizetős appnak van ingyenes alternatívája. A Gartner azt jósolja, hogy három év múlva a letöltések 94,5 százaléka ingyenes app lesz. A cég tavaly kiadott előrejelzésében még csak 91 százalék jutott a nulla forintos appokra, tehát gyorsan növekszik az arányuk. 

Ennek két következménye lehet. Egyrészt az, hogy a felhasználók nem a legjobb appokat fogják használni, hanem azokat, amelyek már stabilan megvetették a lábukat az alkalmazásboltban; gyorsan megjelentek, és annyian lájkolták őket, hogy már magától terjed az alkalmazás.

Az a tapasztalatunk, hogy sok ingyenes alkalmazásból pont az a hozzáadott érték hiányzik, amitől valóban hasznos tudna lenni. Néhány esetben pedig az app csak látszólag ingyenes, és a letöltő mindössze egy közepesen hasznos demó változatot kap meg ingyen, és az igazán jó funkciókért – appon belül vásárlással – fizetni kell. Ez nem is elhanyagolható piac, a Gartner szerint 2017-ben az alkalmazások által generált forgalom 48 százaléka appon belüli költésekből származik majd, ami a 2013-ban még csak a forgalom 17 százaléka volt.

Csakazértis lesz billentyűzet a BlackBerryn

2014. január 13., 09:34 Módosítva: 2014.01.13 09:34
35

A BlackBerry nem hajlandó alávetni magát az érintőkijelzős trendeknek a mobilpiacon, a cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a jövő készülékein lesznek billentyűk.

A közelmúltban kísérleteztek néhány olyan mobillal, amelyen nem volt fizikai billentyűzet, ilyen volt a Z10 és Z30. Most azonban visszanyúlnak a kezdetekhez és olyan mobilokat fejlesztenek, amelyekből nem marad ki ez a hardveres megoldás.

John Chen vezérigazgató maga is szereti a billentyűzetet, így talán nem véletlen a döntés. Azt azonban elárulta, hogy nem csak ilyen készülékeket fejlesztenek, tehát lesznek olyanok is, amelyeken csak szoftveres billentyűzet lesz, de azért a többség a hagyományos BlackBerrykhez hasonlít inkább.

A cég főként a kormányzati és vállalati ügyfeleket célozná meg termékeivel, ahogy eddig is.

Ilyen lehet az androidos Nokia

2014. január 9., 13:04 Módosítva: 2014.01.09 13:04
101

Nyílt titok, hogy a Nokia androidos mobilt fejleszt Normandy kódnéven. A felhasználói felületről most szivárogtak ki képek, az Evleaks tett ki néhány képet arról, a Nokia hogyan képzeli saját képére alakítani az Androidot.

nokia

Három példát láthatunk, az egyik a kezdőoldalt, a másik a Viberről indított hívást, a harmadik egy alkalmazást, a Skype működését mutat be. A felület olyan, mintha az Asha és a Windows Phone keveréke lenne. Ami érdekes, hogy a hardver állítólag két SIM-kártyát támogat egyszerre.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor mutatják be az androidos Nokiát, hiszen a Microsoft felvásárlása beleszólt az addigi tervekbe. Azokba a stratégiai tervekbe, melyek szerint egy ilyen mobillal hódítanák meg az alsó szegmenst. A Microsoft néhány hónapon belül lezárja a Nokia felvásárlását, ekkorra kiderül az is, mi lesz majd a Normandy sorsa.

150 ezret fizet a T-Mobile a hűtleneknek

2014. január 9., 11:40 Módosítva: 2014.01.09 11:40
26

Azok után, hogy a cég vezérigazgatóját kivezette a rendőrség az AT&T keddi partijáról, sejthető volt, hogy az amerikai T-mobile valami nagy dobásra készül. Szerdán ki is derült, hogy tervezik átalakítani az amerikai piac jelenlegi felállását: 350 dollárt, vagyis mintegy 80 ezer forintot fizetnek minden olyan új előfizetőjüknek, akik a más szolgáltatónál megkötött szerződésüket a hűségidő lejárta előtt bontják fel.

Persze van néhány feltétel. Az egyik, hogy a már meglévő készüléket le kell adni, és új, T-Mobile-os telefont kell venni helyette, új előfizetéssel, és a régi előfizetéshez tartozó telefonszámot is át kell vinni. A 350 dollár pedig valójában csak az a költségplafon, amit az AT&T kifizet az új kliensnek a régi szerződés felmondása miatt felmerülő költségek igazolása után. Az ezzel kapcsolatos számlákat fel kell tölteni a cég honlapján keresztül, és várni a visszatérítést. A beváltott készülékekért (telefonért vagy tabletért) cserébe azonban rögtön fizetnek, a modelltől függően akár 300 dollárt is. ráadásul elkölteni sem kell azonnal, hiszen a cég a legtöbb ajánlatában ingyen adja a készüléket a megfelelő előfizetési csomag mellé.

Az T-Mobile új ötletként reklámozza a dolgot, a reklámkampány szövegezése pedig főleg a szakításra és a Monopoly „Ingyen kijöhetsz a börtönből” kártyájára épül fel. A valóság viszont az, hogy néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy az AT&T fizet kétszáz dollárt minden, a T-Mobile-t otthagyó előfizetőnek. A T-Mobile elnöke, John Legere szerint valójában jó dolog az, hogy mindkét cég hajlandó fizetni az új előfizetőkért. „Próbálják ki a mi hálózatunkat, próbálják ki, tetszik-e, ahogy mi intézzük a dolgokat, és ha nem, ezek az idióták még fizetnek is majd, hogy visszamenjen hozzájuk!” – foglalta össze az amerikai mobilpiac pillanatnyi állását az elnök.

Íriszolvasóval jön az új Galaxy S5

2014. január 9., 10:14 Módosítva: 2014.02.04 08:31
92

A Samsung valószínűleg áprilisban dobja piacra legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S5-öt. Mindenáron le akarják körözni az Apple-t, így például íriszolvasót is tesztnek bele.

Az új mobilhoz természetesen hozzá lehet csatlakoztatni a cég okosóráját, a Galaxy Geart is. De nem a most is piacon lévő okosórát kapcsolják hozzá, hanem egy továbbfejlesztett változatát. Az új Galaxy Gearnek váltona a dizájnja és számos új funkciót is beletennének.

A két terméket egyszerre szeretnék bemutatni, ezzel is jelezve összetartozásukat. Március-április környékén mutatják be és nem sokkal később már a polcokon akarják látni a mobilt és az órát.

Lee Young Hee alelnök azt is megígérte, hogy a Samsung legalább egy hordozható kütyüt bemutat még idén. Elképzelhető, hogy ez egy szemüveg lesz, mert a cég Dél-Koreában beadott egy ilyen szabadalmat.

A cég mostani csúcsmobiljának, az S4-nek az eladásai lassultak, miután az Apple bemutatta az iPhone 5s és 5c modelleket. Az 5s-nek ujjlenyomat-olvasója van, erre akar ráígérni a Samsung az írisz olvasóval. Lee nem is tagadta, azt mondta, hogy vizsgálják a lehetőséget.

Teljesen új lesz a dizájn is, miután levonták a megfelelő következtetéseket az S4 fogadtatásáról. Sokan csalódottak voltak az új mobil kinézetével kapcsolatban, mert az alig különbözött az S3-tól. Az S5-nél visszatérnek az alapokhoz, akármit is jelent ez Lee megfogalmazásában.

Ilyen lesz az iPhone 6?

2014. január 7., 14:39 Módosítva: 2014.01.07 15:29
212

Még fél év sem telt el az iPhone legutóbbi generációjának piacra lépése óta, de már elkezdtek terjedni az első pletykák az Apple-telefon idei modelljéről. Ahogyan eddig is, a hírek Ázsiából szivárognak, ezúttal a dél-koreai ET News híroldal szellőztetett meg információkat, kínai forrásokra hivatkozva. Mivel az Apple a telefonjaihoz az alkatrészeket többek között dél-koreai cégektől szerzi be, és Kínában szerelteti össze, általában ezek a csatornák szokták adni a később helyesnek bizonyuló találgatásokat is a termékeikről.

A koreaiak szerint a várhatóan szeptember körül megjelenő iPhone 6 hivatalos neve iPhone Air lesz, ami a Macbook Air és az iPad Air után nem is lenne különösebben meglepő. A nevet a vékonyságával érdemelné ki a hírek szerint: a kütyü állítólag alig 6 milliméter vastag lesz. Összehasonlításképpen az iPhone 5S 7,6 milliméter vastag, de a 4-es még 9,3 milliméteres volt. A nagy rivális Galaxy S4 7,9 milliméter vastag, a Google Nexus 5-nél ez a méret 8,6 milliméter.

A telefon nemcsak laposabb lesz az eddigieknél, de a képernyője is megnő (ezzel gyakorlatilag ugyanannyi hely marad benne az alkatrészeknek). A hírek 4,7 és 5 hüvelyk közti képátlóról szólnak, vagyis a sokáig a 3,5 hüvelykes mérethez ragaszkodó, majd az iPhone 5-tel a 4 hüvelykes kategóriába lépő Apple tovább követné a Samsung és a többi vetélytárs által diktált trendeket.

A Wall Street Journal értesülései szerint az Apple-nél 6 hüvelykes óriás-iPhone-nal is kísérleteznek, ami már alig kisebb, mint az iPad Mini. Ipad-vonalon szintén méretnövelésről szólnak a pletykák, azt beszélik, hatalmas, 13 hüvelykes modellel készül az idei szezonra az Apple.

Legyen választható a mobilos oprendszer!

2014. január 7., 10:24 Módosítva: 2014.01.07 10:24
71

A Microsoft már korábban ötletelt azon, hogy mi lenne, ha a felhasználó maga dönthetné el, hogy mobiljára Androidot vagy Windows Phone-t tesz. Most még tovább mennek.

Egy belső levelezésben az az ötletük támadt, hogy a felhasználó először a mobilt választaná ki a boltban. Csak utána választana operációs rendszert. Vagyis a telefonra csak vásárlás után kerülne fel bármilyen operációs rendszer, így tényleg döntési helyzetbe kerülne a felhasználó.

A Microsoft mindent megtesz annak érdekében, hogy népszerűsítse a Windows Phone-t. Ezzel az ötlettel egyértelműen a Google mobilos operációs rendszerének népszerűségét szeretné valahogy visszaszorítani. Alapfelvetése ugyanis az, hogy a felhasználók először eldöntik, hogy Androidot szeretnének, utána választanak hozzá mobilt, így esélyük sincs megismerni a Windows Phone-t.

Ötletüket azonban nem is olyan egyszerű megvalósítani, mint ahogy első hallásra tűnik. Jóval nehezebb így a marketing, a különböző technikai nehézségekről nem is beszélve. Éppen ezért még ebben a belső levelezésben is elismerik a Microsoft szakemberei, hogy egyelőre még messze vannak a megvalósítástól.

Nagyon nem megy a HTC-nek

2014. január 6., 09:11 Módosítva: 2014.02.05 10:21
15

A HTC már negyedik egymás követő negyedévben okoz csalódást a befektetőknek, kisebb a nyereségük, mint amit várnak tőlük. Az utolsó jelentésben tízmillió dolláros nettó profitot jelentettek, ami nagyjából a fele annak, amit vártak volna.

Ráadásul ez a nyereség nem a működésükből következett, az továbbra is mínuszban van. A befektetők ezt a részvények eladásával jutalmazták, október óta nem volt ilyen alacsonyan a HTC papírjainak árfolyama. A HTC részvényei tavaly 53 százalékot estek, miután 2012-ben 40 százalékkal csökkent az értékük.

A HTC-nek nem jött be a One Max mobil piacra dobása, nem állította meg a régóta tartó hanyatlást. Hiába volt Robert Downey Jr. szerződtetése is, mint a cég reklámarca, a kínai Lenovo és Huawei egyre inkább kiszorítja a piacról a tajvani gyártót.

A cég azonban nem adja fel, a 4G-s készülékükkel próbálnak fordulatot hozni a már három éve tartó mélyrepülésben. Idén év elején ráadásul egy másik csúcsmobilt is bejelentenek, ennek sikerében is bíznak.

Visszatért a bunkofon

2013. december 23., 21:05 Módosítva: 2014.01.06 08:37
240

A mobilozás hajnalán a féltégla méretű bunkofonról lehetett felismerni a rendkívül fontos bizniszmeneket, akik nem mulaszthattak el egyetlen hívást sem. Azóta több divathullámon átvergődtünk, volt már trendi a qwerty, a szétnyitható acélmobil, sőt, egy különösen zűrös korszakban a vibrátornak álcázott luxusmobil volt a csúcs.

De néhány éve megint a bunkofon a menő. A jó lelkű marketingesek elnevezték phabletnek, amit persze csak úgy lehet jól kimondani, hogy közben a tárgyalópartnerünk arcát is beteríti a sznobságunk. Maradjunk inkább a bunkofonnál.

A Nokia Lumia 1520 a legújabb tagja ennek a csodálatos elitklubnak.

A Nokia óriástelefonján tényleg bitang jól néznek ki a bizniszmenek legfontosabb kellékei, az Excel-grafikonok és a Powerpoint-bemutatók. Ezen a készüléken már a Windows Phone 8 legfrissebb, Update 3 néven ismert változata fut, amit támogatja a 1080p kijelzőket és az erősebb processzorokat. Ezek meg is találhatók a 1520-ban.

A hathüvelykes kijelző természetesen full hd (1080x1920 pixeles), és nagy a betekintési szöge, tehát oldalról is jól látszik, hogy mi van rajta. Az lcd ragyogó, kontrasztos képet ad, de azért nem olyan mélyek a feketék, mint más telefonok AMOLED kijelzőin. A gép teljesítménye is sokkal komolyabb, mint az elődöké. A korábbi Lumiákban lévő kétmagos és 0,8-1,5 gigahertes processzorokat az év egyik legerősebb csipje, a négymagos és 2,2 gigahertzes Snapdragon 800 váltotta le.

Méret 162,8 x 85,4 x 8,7 milliméter és 209 gramm
Kijelző 1080 x 1920 pixel, IPS LCD, 6 hüvelykes, 367 ppi pixelsűrűség
Tárhely 32 GB, akár 64 GB-os kártyával is bővíthető
Processzor négymagos és 2,2 GHz-es Krait 400, 2 GB RAM
Adreno 330 grafikus csip
Tovább

Adattárolás a kovászos ubi mellett

2013. december 23., 12:37 Módosítva: 2014.04.08 09:00
303

Mit tehet az ember, ha nem tud elég nagy online tárhelyet venni, de nagyon fontos lenne megosztani fájlokat? Indít egy saját szervert. Ez ma már nem is olyan nehéz: vannak kulcsrakész házi kiszolgálók, és már a több terabájtos diszkek is megfizethetők. Különösen jó árú a szerver, ha számításba vesszük az online szolgáltatók, a Google és a Microsoft árait: évente 10-12 ezer forintért körülbelül 100 gigabájtos tárhelyet kapunk, pedig ugyanennyiért ötször nagyobb merevlemezt vehetnénk. A mai adattárolók azonban 5-7 évet is kihúznak meghibásodás nélkül (használattól függően), tehát nyugodtan számolhatunk a felhő esetében is hasonló időtartammal és így összesen 60-80 ezer forintos kiadással. De ezt a pénzt okosabban is el tudjuk költeni.

Ha saját adattároló szervert akarunk, a legjobbakat a tajvani Synology kínálatában találjuk meg. A többiek fényévekre vannak tőle, egyetlen komolyan vehető versenytársa a szintémn tajvani Qnap, de nekik itthon nincs olyan komoly képviseletük és rajongói táboruk, mint a Synologynak. A cég legújabb alapszintű adattárolóját, a DiskStation DS114-et próbáltuk ki az elmúlt hetekben, ami egylemezes, otthoni használatra szánt eszköz. Ez merevlemez nélkül 54 ezer forintba kerül, de ezért a pénzért olyan eszközt kapunk, ami helyettesíteni tudja a Google, a Microsoft vagy az Apple felhőszolgáltatását.

Synology-DS114-002 másolat

Maga a hardver rendkívül primitív. A fekete műanyag dobozon van pár usb 3.0 és egy eSata port, hogy kívülről is rá tudjunk kötni vinyókat. Néhány hónapja már a Mac fájlrendszerét is be tudja olvasni, és az windowsos ntfs sem okoz neki gondot. Végül beleteszünk egy merevlemezt, a fekete dobozt rákötjük vezetékkel az otthoni (wifi) routerünkre, és a hardverrel már készen is vagyunk. Érdemes gigabites routert használni, mert érezhetően felgyorsítja a DiskStation elérését.

Tovább

Feltörték az iOS7-et

2013. december 23., 09:46 Módosítva: 2014.01.08 08:03
102

Megjelent az iOS 7 jailbreak, magyarán az iPhone és az iPad legfrissebb operációs rendszerét is meg tudjuk szabadítani a kötöttségektől. Az Evasi0n nevű hekkercsoport által kiadott rendszertörés az iOS 7.0-tól egészen a 7.0.4-ig mindegyik rendszeren pár perc alatt lefuttatható. A törés többek közt azt teszi lehetővé, hogy a készülékeken ne csak az Apple App Store-t tudjuk használni, hanem alternatív szoftverboltokat is. 

Az egyik legismertebb ilyen bolt, a Cydia létrehozója azonban óvatosságra int az Evasi0n-féle jailbreak használatával kapcsolatban, mert elmondása szerint ezt a törést nem tesztelték, úgyhogy fogalma sincs arról, hogy azon a szoftverek rendben működnek-e.

Még egy érdekességet tud az Evasi0n törése: Kínában a rivális Taig szoftverboltot is feltelepíti a készülékekre. Ez többeket felháborított, mert a Taig kínálatában nagyon sok az illegális kalózmásolat. Az Evasi0n azt állítja, hogy a megállapodásukban kikötötték, hogy a Taig ne terjesszen lopott szoftvereket.

Miért szárnyal a BlackBerry 4,4 milliárd dolláros veszteség után?

2013. december 21., 15:38 Módosítva: 2014.01.13 09:25
17

Amikor a BlackBerry tegnap nyilvánosságra hozta negyedéves jelentését, senki nem számított semmi jóra. A cég vesztesége az utolsó három hónapban 4,4 milliárd dollár volt, több mint egymilliárddal csökkentek a bevételek, jóval kevesebb telefont adtak el, mint korábban. Ráadásul nem is az új mobilok fogynak, hanem a jól bevált régiek.

Ezek után azt gondolnánk, hogy a befektetők temetni kezdik a céget a tőzsdén, folytatódik a BlackBerry papírjainak zuhanása. De nem ez történt. A reggeli kereskedés előtt annak rendje és módja szerint hét százalékot estek a részvények, de a kereskedés egy pillanatában egyszer csak megfordult a trend és hirtelen 15 százalékot ment felfelé a részvényárfolyam.

Döbbenetes fordulat, de megmagyarázható. Az egyik oka, hogy a kereskedők nagy része az esésre játszott, shortolta a papírokat. Abból próbáltak nyereségre szert tenni, hogy esett a részvény. A befektetők másik része azonban figyelt a hírekre és tetszett nekik, hogy a kanadai cég a kínai Foxconnal áll össze. Öt éves megállapodást kötöttek a gyártóval, alsó kategóriás mobilokat akarnak készíteni, amelyeket majd olyan fejlődő piacokon fognak eladni, mint Indonézia és Mexikó. A BlackBerry tehát kezdi belátni, hogy nem tud versenyezni az Apple-lel és a Samsunggal és más irányba kezdett el tapogatózni. A befektetők ezt hálálták meg.

Ráadásul a BlackBerrynek nem is olyan rossz a pénzügyi helyzete, legalábbis ami a készpénzállományt illeti. Most éppen 3,2 milliárd dollárjuk van, részben a korábbi vevőjelölt Fairfax egymilliárd dolláros befektetésének köszönhetően. A befektetők most elhiszik, hogy a cégnek van elég pénze ahhoz, hogy kihúzza a következő néhány évet.

OK Glass. Mutasd a világot!

2013. december 20., 13:44 Módosítva: 2013.12.20 15:56
958

A laborból az orrodra

A Glass fejlesztése több mint három évvel ezelőtt kezdődött a Google X Lab műhelyében, ahol többek közt a cég önállóan vezető robotautóját rakták össze, és még sok egyéb szupertitkos fejlesztési projekten dolgoznak a mérnökök. Valószínűleg az intelligens szemüveg lesz az első, ami fogyasztói termékként is megjelenik, de egyelőre nem itt tartunk: csak meghívóval lehet hozzájutni, több mint háromszázezer forintba kerül, és elméletileg csak az Egyesült Államokban elérhető. Az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó magyar EU Edge mégis tudott venni egyet, és örömmel megmutatták nekünk, hogy mit tud a geekek legmenőbb játékszere.

szemuvegenat
Fotó: Indexvideo

Egyszerű és elegáns a Google Glass, akár a mostani változatát is nyugodtan piacra lehetne dobni. A rápattintható sötétített lencsével nem sokban különbözik egy átlagos napszemüvegtől. Annyiban más, hogy nem lehet a szárát behajtani, ami kicsit megnehezíti a tárolását, és a jobb oldalán van egy kis műanyag szerkezet, ami belóg az ember szeme elé. Ebbe majdnem egy teljes okostelefont beleépítettek, csak a SIM-foglalat és a mobilnetes kapcsolat hiányzik.

Tovább

Majdnem nagyon béna lett az Android

2013. december 20., 13:26 Módosítva: 2014.02.05 10:21
153

A Google laboratóriumában már több mint két éve zajlott az Android fejlesztése, amikor 2007 januárjában Steve Jobs kiállt a színpadra az Apple első okostelefonjával, és ezzel mindent megváltoztatott. Az Atlantic cikke a Google-mérnökök segítségével idézte fel azt az időszakot, amikor az iPhone megjelenése teljesen átalakította a mobilipart.

„Év végén akarunk megjelenni a telefonunkkal, és már hat hónapja megvoltak a prototípusok. Vevőként teljesen lenyűgözött, amit a bemutatón láttam, a Google mérnökeként pedig csak arra tudtam gondolni, hogy az egészet újra kell kezdenünk. Minden amink volt, hirtelen olyan 90-es évekbelinek tűnt” – mondta Chris DeSalvo. Az Android fejlesztőcsapatának vezetője, Andy Rubin is annyira lenyűgözőnek látta az Apple mobilját, hogy félrehúzódott az autópályán végignézni Steve Jobs bemutatóját.

Rossz táptalaj

Amikor az iPhone megjelent, a mobilipart néhány nagy cég uralta, és alig készültek alkalmazások. Lassú volt a mobilinternet, nem volt jó minőségű böngésző, és a szolgáltatók azt találták ki, hogy a gagyi csengőhangokkal fognak piszkosul meggazdagodni.  Hogy az ügyfélnek nem ez a legjobb, látszólag nem érdekelte őket. Ehhez a nagy mobilgyártók is asszisztáltak, gyakorlatilag minden telefonnak másfajta szoftvere volt. Amit megírtak Samsungra, az nem ment a Motorolákon, de még egy-egy gyártó mobiljai közt is óriási különbségek voltak. A Nokiának például több különböző verziója volt a Symbianból, ami valaha a legelterjedtebb mobil operációs rendszer volt.

Tovább

Egységes lesz a laptopok töltője

2013. december 19., 14:54 Módosítva: 2013.12.19 14:57
58

Egységes laptoptöltőhöz készített műszaki specifikációkat a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC), abban bízva, hogy a mobiltelefonok után a hordozható számítógépek is csereszabatosak lesznek. Mint az köztudott, az a mobilok és tabletek nagy része nagyjából 2009 óta micro usb csatlakozóval tölthető, és ugyanezzel a porttal köthetjük össze a kütyüket a számítógépünkkel. Már csak az uniós képviselőket kell meggyőzni arról, hogy muszáj lenne rákényszeríteni a laptopgyártókat is az egységesítésre, hogy ne termeljünk több elektronikai hulladékot. 

A szakminiszterek tanácsa és az Európai Parlamentéppen most csütörtökön arról az irányelvről állapodtak meg, hogy minden rádiós eszköznek, tehát a mobilok mellett az autók távirányítós ajtónyitójának, a wifiroutereknek és modemeknek is egységes töltőt kell kapniuk.

Tovább

Ügyfelét próbálta elhallgattatni a Samsung

2013. december 10., 01:06 Módosítva: 2013.12.10 01:06
243

Először csak a felhasználó okosetlefonja pörkölődött meg töltés közben, de végül a gyártót is elérték a lángok. A Samsung megpróbált elhallgattatni egy hibás telefonról panaszkodó srácot, de a kísérlet balul sült el, mert minderről videók készültek. Így most már félmillió ember tud az esetről, amit el lehetett volna intézni egy gyors garanciális cserével.

Ez egész ott kezdődött, hogy a Ghostlyrich néven publikáló fiatal megosztott egy videót a töltés közben - állítólag minden ok nélkül - megégett Samsung Galaxy S4 okostelefonjáról. Már ebben is elhangzik, hogy a Samsung bizonyítékot kért a telefon hibájáról, ez lett volna a garanciális csere feltétele. Erre a srác nyilvános videón mutatta be a töltő megolvadt nyílását, és felvetette azt is, hogy a hő hatására akár fel is robbanhatott volna a mobil akkuja, ami még nagyobb tüzet tud okozni.

A videót látva a Samsung egy ajánlatot küldött neki: kap egy hasonló modellt, ha letörli az égett telefonról szóló videót a Youtube-ról, és megígéri, hogy később sem tölt föl semmi hasonlót. Csakhogy a srác inkább közzétette a cég által küldött papírt, amellyel ezt a súlyos problémát a szőnyeg alá söpörték volna.

Egy szerencsétlen hongkongi férfi is valami hasonlóval próbálkozott, amikor egy Galaxy S4-es mobil lángolni kezdett a kezei közt, bár nem az nem a szőnyeg, hanem a kanapé alatt kötött ki, miután ijedtében elhajította. Ez sem volt szerencsés húzás, mert a bútor is lángra kapott, ésaz egész lakás leégett.