Gyula
8 °C
21 °C

Koronavírus: Olaszországra figyel a világ, megvan az első magyar fertőzött

K EPA20200223162
2020.02.24. 23:28 Módosítva: 2020.02.24. 23:28
Miközben Kínában már a WHO szerint is sikerült megfékezni a koronavírus terjedését, az Ázsián kívüli legnagyobb járvány Olaszországban ütötte fel a fejét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt kéri mindenkitől, hogy az északi tartományokba csak tényleg halaszthatatlan esetben utazzunk, de Olaszország bármelyik részébe is csak azután induljunk el, hogy alaposan mérlegeltük a kockázatokat. Eközben megvan az első magyar koronavírus-fertőzött: a Japánban karanténban tartott Diamond Princess hajó legénységének egyik tagja.
 • Az egyik magyar tesztje pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett szállodahajón, a Diamond Princessen dolgozó három magyar (egy zenész testvérpár és egy felszolgáló) közül. Nem tudni róla személyes részleteket. A megfertőződött magyart a hajón elkülönítették, várhatóan két-három nap múlva átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba. Nem lázas, nem köhög, tünetmentes, jól van.
 • Ugyanakkor nincs tudomásuk a magyar hatóságoknak a mai napig magyarországi koronavírusos megbetegedésről – közölte a Belügyminisztérium, miután ülésezett a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs.
 • Miután Olaszország két északi régiójában egyetlen hétvége alatt háromról több mint kétszázra ugrott a megerősített koronavírusos megbetegedések száma, az olasz egészségügyi hatóságok járványügyi szakemberei most arra koncentrálnak, hogy megtalálják Lombardia és Veneto régiók járványgócaiban azt a beteget, aki először hurcolta be az országba a kínai koronavírust. Egyelőre nem leltek rá.
 • Eddig hét olasz személy hunyt el a koronavírus-fertőzés következtében. Mindannyian idősek voltak, és más, krónikus betegségekben is szenvedtek.
 • Az érintett olasz régiókban korlátozzák a közösségi összejöveteleket, így a vallásos rendezvényeket is. A misézést is felfüggesztették, de esküvőre és temetésre még volt példa.
 • Az egyik, karantén alá helyezett olasz kisvárosból a vizsgálati eszközök készleteinek elégtelenségéről érkeztek hírek. Mindeközben a rendőrség arra figyelmeztette a lakosságot: csalók úgy próbálnak bejutni az emberek házaiba, hogy vizsgálatot végző orvosnak adják ki magukat, így lopnak pénzt és értéktárgyakat.
 • Külföldön kezdik úgy kezelni az olaszokat, mint eddig a kínaiakat. Mauritiuson karanténba zárták egy Olaszországból érkezett repülő utasait, Franciaországban pedig egy olasz buszt állítottak meg, mert köhögött a sofőr.
 • Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapotot vezetett be hétfőn a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A horvát egészségügyi miniszter szerint továbbra sincs ok pánikra. Szerinte a cél most megakadályozni, hogy a fertőzés bejusson Horvátországba. Ha pedig mégis bejutna, mielőbb elszigetelni a beteget, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.
 • Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza, és a koronavírus miatt karanténba kerültek – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
 • Zokogtak az Észak-Olaszországból hazaért gimnazisták, amikor megtudták, hogy karanténba kell menniük két hétre. „Nagyon nagy csalódás volt a számukra, hogy nem ölelhették át a szülőket. A szülőknek is csalódás volt” – nyilatkozta egyikük édesanyja. A busz vasárnap este egyenesen a Szent László Kórházhoz ment, 11 gyereket, 2 kísérőtanárt és 2 buszsofőrt egy elkülönített épületben helyeztek el, 14 napra, miközben folyamatosan vizsgálják az állapotukat.
 • Eközben a székesfehérvári Aranykéz alapítványi iskola 12 középiskolás korú tanulója és az intézmény igazgatónője vasárnap Milánóba repült egy háromhetes tanulmányi kirándulásra az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében. Induláskor az igazgatónő már tisztában volt azzal, hogy az olasz kormány karantén alá helyezte a kínai koronavírus észak-olaszországi gócpontját, és több válságintézkedést is életbe léptetett.
 • A teljes olasz sportéletet ellehetetlenítheti a járvány, már most magyar csapatok meccseit befolyásolja, és még a Budapestről rajtoló Giro d'Italiára is hatással lehet. Lapértesülések szerint északon a sporteseményeket ugyan megrendezhetik, de szigorúan zárt kapuk mögött. Kérdésessé válhat a római labdarúgó-Eb-meccsek sorsa.
 • Számos, Olaszországban tartózkodó magyart kérdeztünk személyes tapasztalataikról. Többek szerint egyelőre nincs nagy felfordulás. Egy Milánóban turistáskodó olvasónk szerint vasárnap még legfeljebb csak ennyit lehetett érezni a városban a vírushelyzetből, hogy többen maszkot viseltek, de a boltokban se tömeget, se üres polcokat nem látott, pedig nagy részét bejárta a városnak.
 • A magyar utazók érezhetően nem szívesen mondják vissza jó előre betervezett (és általában kifizetett olaszországi utazásaikat. Minimális eddig a koronavírus miatti, utazási irodákhoz érkezett útlemondások száma. Az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvány miatti intézkedésekről.
 • Ebben a cikkünkben Olaszországban járt magyarok tapasztalatai alapján igyekeztünk összegyűjteni, hogy mit érdemes tenni, ha most érkeztünk haza a fertőzött területekről. Az embereknek általában azt mondják, hogy a lappangási időszakban nem lehet kimutatni a vírust. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy a Diamond Princessen megfertőződött magyar még most is tünetmentes, a teszt mégis pozitív lett nála.
 • A koronavírus európai terjedése miatt zuhannak a tőzsdék, olcsóbb az olaj, és rekordokat dönt az arany. A kínai helyzet enyhülése viszont a másik oldalon segíthet stabilizálni az energiahordozó árát, Hszi Csin-ping elnök vasárnap bejelentette, hogy a gazdasági károkat mérsékelendő bizonyos szabályozásokat újragondolnak. Hétfőn az is kiderült, hogy négy tartományban, ahol már stabilizálódott a helyzet, visszavesznek a vészhelyzeti intézkedésekből.
 • Hivatalosan hétfőn indult volna a Mobil Világkongresszus Barcelonában, ami a telekommunikációs iparág legnagyobb éves rendezvénye. Idén a koronavírus miatt több nagy cég már jóval az esemény kezdete előtt jelezte távolmaradását, majd végül február 12-én a szervező GSMA lemondta az eseményt. Visszatérítés nincs, de nem csak a részvételi díj miatti kiesés okozza a legnagyobb károkat a cégeknek, és a városnak. Ebben a cikkben összeszedtük az elszenvedett veszteségeket.

Borítókép: A koronavírus terjedése miatt lezárt temetőbejárat az észak-olaszországi Casalpusterlengo településen 2020. február 23-án. MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago