A japán néni jobb fej volt, mint a BKV* - egy alaposan dokumentált, 500 forintos reklamáció története

2014. július 1., 09:19 Módosítva: 2014.07.31 12:25

bkvautomata.jpgA kép illusztráció, az Árpád hídi aluljáróban készült
(Fotó: Urbanista)

A Corvin-negyed (lánykori nevén: Ferenc-körúti) metró-aluljárójában vettem volna automatából metrójegyet. Előttem egy magányos japán turistanéni bámulta áhítattal a masinát, de önálló jegyvásárlásba nem mert belevágni, megkért, hogy segítsek.

Két vonaljegyet vett és készpénzzel fizetett. Pénztárcájából kikotort egy ötszázas bankjegyet, de mondtam, hogy az nem lesz elég, érméje pedig csak egy húszforintos volt. Kivett egy barna kétezrest, mondtam, hogy az sok, majd rámutattam a "pénztárcájában" (valójában egy átlátszó, műanyag tok) lapuló kék színű ezer forintosra, hogy az pont jó lesz.

A nénit elbűvölték a forint bankjegyek, majd leesett neki a névértéket jelző számok alapján, hogy a két, összesen 700 forintba kerülő vonaljegyet a legcélszerűbb az 1000 forintos bankjeggyel kifizetni és elégedetten felnevetett, olyan japánosan, csodálkozva: "Aaaa!"

Tovább

A nap kérdése: melyik a legborzasztóbb homlokzatbarmolás Budapesten? Lehet nevezni légkondival, reklámtáblával, nyílászáróval, erkélybeépítéssel és egyéb kategóriában is!

2014. június 29., 17:32 Módosítva: 2014.07.31 12:25

buhera-fotor.jpg

Az alábbi képet Roni lőtte az Amfiteátrumnál a Lajos utcában. Mint írja: "szépen felújították, erre a ház közepén betették azt a két szépséges fehér ablakot."

El sem érné az ingerküszöbömet, annyi sokkal csúfabbat láttam már, de azt hiszem ezzel eljött az ideje, hogy megkeressük, melyik a legrondább homlokzatbarmolás Budapesten!

Tovább

Magyarország egyik legmenőbb 5 csillagos szállodáját árulják a neten

2014. június 28., 15:59 Módosítva: 2014.07.31 12:25

0[1].jpg

Persze nem olyan nehéz a legmenőbbnek lenni ebben a kategóriában, hiszen Budapesten kívül nincs túl sok 5 csillagos szállodánk. Ám a tarcali Andrássy Rezidencia tényleg a legjobbak közé tartozik. A Gault&Millau listáján még fél éve is simán az élen végzett a Dunától keletre.

Pedig nem lehet könnyű hazánk keleti végén tartani a frontot, és nyereségesen üzemeltetni egy luxushotelt, de sokáig úgy tűnt, megy nekik: simán ideutaztak emberek Budapestről vagy a határon túlról is, csak a hotel kedvéért. Az összes pontozós oldalon (booking.com-tól a Google-ig), elég jól szerepelt.

Tovább

Metrószerelvény, repülőgép-ülések, Simson-robogók, gördeszka-lépcsőfokok stb. egy tegnap átadott design-apartmanban

2014. június 27., 17:17 Módosítva: 2014.07.31 12:25

metrófolyosó.jpgFotók: Facebook/Design Budapest Apartments

Pozsonyi Attila Pozsi enteriőrtervező apartman-tuladonos öt éve nyitotta meg az Üllői út és a Mária utca sarkán az Iparművészeti Múzeummal szemben az első négy apartmanját. A helyszín egyetlen, e célból négy önálló apartmanná osztott nagypolgári lakás, maguk az apartmanok pedig art-deco, pop-art stb. stílusúak.

Tovább

Parkolóhelygyilkos kocsmaterasz

2014. június 26., 08:39 Módosítva: 2014.07.31 12:25

32essator.jpg

Fotók: Urbanista

A bérház előtt, ahol lakom, a Harmincekettesek terén (BP. VIII. ker, Baross utca – József körút kereszteződése) rendkívül nehéz szabad parkolóhelyet találni. A helyzeten csak ront, hogy a ház egyik földszinti üzlethelyiségében négy éve megnyitott vendéglátóipari egységnek három éve nyílt meg a nyári terasza, ami tavasztól őszig elvett legalább két, de járműméret függően inkább három parkolóhelyet. Tavaly ősztől tovább romlott a helyzet, ugyanis téliesítették a teraszt, azóta egész évre búcsút mondhatunk a parkolóhelyeknek.

Tovább

Budapesti tetők olyan szemszögből, ahogy még soha sem láttad őket. Csodálatos felvételek fentről

2014. június 25., 15:07 Módosítva: 2014.07.31 12:25

teto14

Kerényi Zoltánt a legtöbben az Ablak a múltra képeiről ismerjük, de azért bármennyire is klassz ez a sorozat, tud ő ennél többet is. Aki nem hiszi, látogasson el július 5-ig a Kölesbe, ahol Fent címmel van egy remek kiállítása. Íme néhány kép a kínálatából, amelyek meg is vehetők persze. Ahogy írta: 

Tovább

Budapest mint egy játékbolt kirakata. Végre újból klassz videó készült a fővárosról

2014. június 24., 15:33 Módosítva: 2014.07.31 12:25
1

"Bár nem profi, de talán kellően hangulatosra sikerült" - ajánlotta szerényen a figyelmembe videóját Szilágyi Csaba. Azt nem tudom, hogy mennyire profi, de tényleg nagyon hangulatos.

Így nyolc óra munka után annyira jól esett felrakni a fülest és csak bámulni a Duna-patak tetején cirkáló keringőbogarakat, meg az óriáskereket, ami úgy néz ki, mint egy játékbolt karácsonyi kirakata.

A kikapcsoláshoz persze kellett Antovszki Péter zenéje is, amit kifejezetten a videóhoz komponált. Végre megint egy videó Budapest megszokott látnivalóiról, amit érdemes végignézni. Kapcsoljatok ki vele ti is!

Hanyag munka, vagy még belefér?

2014. június 24., 13:59 Módosítva: 2014.07.31 12:25

boriszéchényi fürdő.jpgFotók: Urbanista - olvasói

"A Széchenyi fürdő épületét pár éve újították fel. Azóta újra potyogni kezdett róla a vakolat. Ezt az itt látható módon kezdték »helyre hozni«. Azért egy játszótéri homokozóban komolyabb munkákkal találkozhatunk...."

Tovább

Ez is olyan móka lesz, mint a Fortepan-helyszínvadászat! Van egy csomó Ybl-terv, amiről nem tudjuk, megépült-e és egy csomó épület, amiről nem tudjuk, ki építette. Párosítsuk össze őket!

2014. június 24., 09:13 Módosítva: 2014.07.31 12:25

ybl_villa_600.jpg


A levéltári adatbázis leírása szerint "Azonosítatlan villa. Kétemeletes épület homlokzata" (XV.17.f.331.b - a13/1b) Vajon megépült valaha? (forrás: Ybl Miklós tervei - Budapest Főváros Levéltára)

Az idei Ybl-év szerintem jó alkalom arra, hogy megpróbáljuk Ybl Miklós hagyatékában található félezer azonosítatlan terv és vázlatrajzot topográfiai adatokkal kiegészíteni - vagy legalábbis tenni erre egy kísérletet.

Érthetőbben: megtalálni ezeket, és megmondani, hogy hol vannak.

Budapest Főváros Levéltára (BFL) 6700 tervet (vázlatot, rajzot, részletrajzot stb.) őriz Ybl Miklós hagyatékából. Ezek mindegyike elérhető az interneten is, nemrég digitalizálták valamennyit (az állagmegóvásról és digitalizálásról szóló közel 8 perces videó itt megtekinthető ).

Tovább

A 10 legszebb eladó szecessziós épület Magyarországon

2014. június 20., 09:59 Módosítva: 2019.09.02 11:28
18

szec-fotor.jpgAz Urbanistán már számtalanszor elmondtam, mennyire szeretem a szecessziót, meg azt is, hogy ezzel persze nem vagyok egyedül. Talán ez az utolsó stílus, amelyet a mai kor átlagembere és átlagépítésze ugyanúgy ítél meg. (Persze a maga idejében ugyanúgy nem volt teljes a harmónia, mint a mai épületek körül, de ez már egy másik történet.) Mindenesetre a szecessziós épületállományunk elég gazdag, büszkék lehetünk egy csomó neves alkotónkra és arra, hogy létrejött egy (pontosabban több) magyaros stílusa is.

Na de mihez kezdjen az, aki ma Magyarországon szecessziós épületben szeretne lakni vagy épp dolgozni. Körülnéztünk kicsit az ingatlahirdetések között, mit kapni idehaza. A szecessziós épületekben árult lakásokkal most nem foglalkoztunk, bár olyat is kapni szép számmal, a Kós Károly téren például mindig akad valami. Az alábbi listában csak teljes épületek (és egy jókora épületrész) szerepelnek, de így is igen gazdag a kínálat.

Tovább

Napi hippikedvesség: a lány, aki telepakolja origamimadarakkal a várost

2014. június 10., 14:17 Módosítva: 2014.07.18 12:55
 

A nap tanulsága: nem csak életnagyságú Lechner-szobrokat érdemes állítani a városban, hanem mondjuk háromcentis papírmadarakat is. Losonczki Anett, Nyíregyházát és a környező településeket pakolja tele csöppnyi papírmadarakkal, -csónakokkal, miegymással.

Olyan jó látni, hogy valaki tényleg csak úgy csinál valamit - annyira megszoktam már, hogy minden papírhajtogatós akció mögött egy cég kampánya áll.

Hát itt most nem. Vagyis a videó elkészültéig nem.

Tovább

Új szobrot avattak Budapesten - természetesen Lechnerét

2014. június 10., 12:56 Módosítva: 2017.09.01 11:40

Oké, tudom, már a könyökötökön jön ki, hogy ma minden Lechner Ödönről szól, nem csak az Urbanistán, de egy csomó más blogban is. Egy darabig békén hagylak vele benneteket, de hát mégis csak ma van az egyik legnagyszerűbb magyar építész halálának 100. évfordulója nem igaz?

Zsemlye Ildikó alkotása természetesen egy Lechner-épület - a Szent László templom - elé került. Az új szobor fotóját a kőbányai polgármester FB-oldalán szúrta ki az ittlakunk.hu. Kösz a tippet Fedor!

Csodálatos szecessziós épületkerámiák

2014. június 10., 11:36 Módosítva: 2019.10.31 14:46
13
A Földtani Intézet egy papírsárkányról fényképezve
A Földtani Intézet egy papírsárkányról fényképezve
Fotó: Komikite / http://indafoto.hu/komikite

Vannak dolgok az építészetben, amik már gyerekkoromban is tetszettek és most is. Lechner épületei pont ilyenek. Lehet mondani erre persze, hogy itt a bizonyíték: milyen gyerekesek a tarkabarka tetők és a mintás falak. De itt egyáltalán nem erről van szó. Olyanok ezek, mint mondjuk a Lázár Ervin-mesék, amelyek a mesét hallgató gyerekeknek legalább akkora élvezetet okoznak, mint a mesét olvasó felnőtteknek.

Tovább

Újra kinyit a rákospalotai bolhapiac?

2014. június 8., 12:16 Módosítva: 2014.06.30 16:56

bolhapiac 002.jpg

A kerítést most hozták rendbe a leendő piac területét kijelölendő

2014. január 1-jével zárt be a Rákospalota és Újpest között évtizedekig működő bolhapiac (hívták Novák-piacnak, illetve Shanghai-bazárnak is) - tudjátok, ez az a hely, ahol levágták a felüljáró gyalogos csigalépcsőjét. A bezárást a kerületi szabályozási terv (kszt) indokolta, amely úgy fogalmaz: „kisvárosias jellegű, a környezetbe illeszkedő vendéglátó, kereskedelmi és szolgáltató intézményeket” kívánnak nyitni a környéken.

A polgármester, László Tamás egyébként sem volt bódékedvelő, lebontatta az újpalotai Fő tér alkalmi jellegű árusítóhelyeit is, és nagy elánnal torpedózta meg az újpalotai konténerpiac létrehozását is.

Tovább

55 millió forintért megveheted a kastélyt, ahol a 20-as évek egyik leghírhedtebb gyilkossága történt

2014. június 7., 09:12 Módosítva: 2014.06.30 16:56

egyed2.jpg

Az egyedi kastély sok szempontból érdekes. Például azért, mert mindössze 55 millió forintért árulják a 814 négyzetméteres neogótikus épületet. Persze a hirdetés képeit végignézegetve látszik, hogy nem múltak el felette nyomtalanul az évek: a háborúban egyik szárnya leomlott, utána viszont évtizedekig iskolaként szolgált, majd a 2000-es évek eleje óta üresen áll.

Tovább

Soha nem lesz vége Budapest bódésodásának? Még át sem adták a Madách teret, már ott is a gyorskaja-lakókocsi

2014. június 6., 15:22 Módosítva: 2014.06.30 16:56

Budapest Madách tér/ városkép puccs - fotó: móni

Olyat már láttunk, hogy egy közterület elkezd bódésodni. Olyat is, hogy még át sem adták, de már bódésodik. De olyat, hogy egy még javában épülő tér szélén már ott dekkol a gyorskaja-lakókocsi, ami elvileg egy évig marad, na olyat még nem. Tudom, tudom, miért olyan nagy ügy ez?

Mindenkinek megvan a maga heppje, én az ideigleneseknek álcázott bodékra tudok nagyon berágni.

Tovább

Eladó Kennedyék Téli Fehér Háza

2014. június 6., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 16:56

kennnedytéliháza.jpgFotó: Linda R. Olsson

A washingtoni Fehér Háznak csak névrokona a floridai lak. JFK és Jackie ritkán ejtőzött ebben az 1925-ben épült, 11 hálószobás villában, ők inkább a szomszédban béreltek egy másik házat, ha a tágabb család összejött vakációzni.

Tovább

Az Astoriánál is kamuállvány van? Vagy láttátok már, hogy dolgozik ott valaki?

2014. június 6., 09:27 Módosítva: 2014.07.08 14:44

Nem is olyan rég a Blahán található kamuállvány verte ki a biztosítékot az arra járóknál. Meg is lett az eredménye: két napra rá, hogy felkapta az ügyet a sajtó, el is tűnt az egész. Persze, mint megtudtuk, a büntetések ellenére is megéri ilyet építeni Budapesten, szóval biztosak lehettünk benne, hogy nem utoljára találkozunk a problémával.

Tovább

Eredményt hirdettek a hárommilliós összdíjazású építészeti fotópályázaton

2014. június 5., 23:20 Módosítva: 2014.06.30 16:56

zeneakademia-toth-ildiko-1.-helyezett.jpgZeneakadémia - Fotó: Tóth Ildikó

A Magyar Építőművészek Szövetsége a Miniszterelnökséggel közösen "MEGÚJULT MŰEMLÉKEK FRISS SZEMMEL" – címmel építészeti fotópályázatot hirdetett meg. A pályázaton mindenfajta megkötés nélkül indulhattak hivatásos, illetve amatőr fotósok akár analóg, akár digitális fényképezőgéppel készült pályaművekkel.

Tovább

A világkiállításon a pavilonoknál csak az országszlogenek nevetségesebbek

2014. június 5., 12:49 Módosítva: 2014.06.30 16:56

 

Expo2015Milan.jpgKép:wikipedia.org

A napokban a magyar pavilonon csámcsognak profi építészek és laikusok, újságírók, bloggerek, kommentelők és olvasók. Többnyire szörnyülködnek, hogy: "Úristen ,de ronda!"

Tovább

8 eladó „újépítésű” vár Magyarországon

2014. június 5., 09:00 Módosítva: 2017.11.28 11:40
120
var-fotor

Hova költözzön, aki középkori, lovagi hangulatra vágyik Magyarországon? Láthattuk, vannak eladó valódi középkori ingatlanok is, de ezek többségükben már csak nyomokban emlékeztetnek az egykori dicső múltra. Nos az igazán megszállottak építtettek, vagy akár saját kezükkel építettek maguknak egy erődöt.

Tovább

A BKK friss sajtóközleményben igéri, hogy mindenképp megvalósul a MOL Bubi bérbringaprogram

2014. június 4., 19:10 Módosítva: 2014.06.30 16:56

bubi.jpgFotó: BKK

A Budapesti Közlekedési Központ a ma megjelent, MOL Bubi rendszerről szóló hírekkel kapcsolatban a következőket kívánja leszögezni:

Tovább

Botrányos bukásba torkolhat a Bubi, a budapesti bérbringaprogram

2014. június 4., 15:38 Módosítva: 2014.06.30 16:56

bubibotrány.jpgFotó: Róka László -MTI/Index

Tovább

"A történelem sodrában" - séta a Baross Gábor-telepen

2014. június 4., 09:58 Módosítva: 2015.05.05 13:19

Atörténelem sodrában_plakát.jpg

Bayer Árpád fiatal történész, a Baross Gábor-telepről szóló, kitűnő helytörténeti blog bloggere szervez a hónap közepére egy érdekesnek ígérkező sétát.

Tovább

Már vésik Orbán nevét a Tisza-szobor oldalára

2014. június 3., 18:31 Módosítva: 2020.06.19 18:23

Jó, oké tisztázzuk az elején, hogy aljas voltam a címadással, bár egy szót sem hazudtam. Tényleg Orbán nevét vésték épp a Tisza-emlékmű kőtáblájára hétfő délelőtt, mikor ott jártam, de nem a miniszterelnökét, hanem Orbán Antalét. Ő volt ugyanis a Tisza-emlékmű egyik alkotója - Zala György szobrász és Foerk Ernő építész mellett. Na de ne szaladjunk annyira előre, mert a tegnapot nem a pesti Kossuth téren, hanem a hatvani cukorgyárban kezdtem.

Tovább

Mindenki a külföldi balekra vár a belvárosban. Elszaladt árak az V. és a VI. kerületben - ingatlanpiaci elemezés

2014. június 3., 08:12 Módosítva: 2014.06.30 16:56

Screenshot 2014-06-03 08.18.05.png

Értékesítési, hirdetési és albérletárak az V. és a VI. kerületben - az eladó ingatlanokkal. Részletekért katt a képre.

Kijött a Balla Ingatlanok legfrissebb környékelemzése, ezúttal az V. és a belső VI. kerület ingatlanpiacáról. Kimazsoláztam belőle nektek a lényeget pontokba szedve:

Tovább