Budapest

Veszélyben a Lehel úti állatkórház

2004. november 25., 09:31 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Az agrártárca nem kívánja meghosszabítani a Budapesti Állatkórház szerződését, így akár meg is szűnhet a külföldön is elismert Lehel úti állatkórház.

Több mint ezer fővárosi külföldön voksol a népszavazáson

MTI
2004. november 24., 18:23 Módosítva: 2009.04.02 18:37
A mintegy 1,4 millió budapesti választópolgár közül eddig több mint 1.100-an jelezték, hogy a december 5-i népszavazáson külföldön kívánnak szavazni, számuk azonban a november 27-én záruló határidőig növekedhet.

Medgyesné Hermann Judit a Fővárosi Választási Iroda helyettes vezetője az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a népszavazást kezdeményező szervezetek, pártok közül a Magyarok Világszövetsége, illetve a kórháztörvény három kezdeményezőjének megbízottja, a Munkáspárt jelezte, hogy delegáltat küld a Fővárosi Választási Bizottságba. A parlamenti pártok közül az MDF csakúgy, mint az európai parlamenti képviselői választáson, most sem jelölt senkit.

Százötven millióért kap ünnepi díszkivilágítást a főváros

2004. november 23., 17:46 Módosítva: 2009.11.27 17:25

Ezer fát borítanak fénybe, az oszlopokra 700 üstökös, hullócsillag jellegű díszt szerelnek, és tíz kilométernyi fényalagutat hoznak létre.

Felújították a Dagály fürdőt

MTI
2004. november 23., 14:38 Módosítva: 2009.04.02 18:37
Tovább folytatják a fürdőfelújítási programot, mondta Vajda Pál főpolgármester-helyettes a Dagály fürdő most befejeződött egymilliárd forintos rekonstrukciója alkalmából a helyszínen Vajda azt mondta. A Dagály fürdőben felújítottak két termálmedencét, a központi épület tető- és homlokzatrészét. Új típusú, váltókabinos öltözőteret alakítottak ki, és előkészítették a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését segítő berendezések helyét. A Széchenyi és a Rudas fürdők felújításához 200 illetve 195 millió forintot nyertek pályázaton.

A Richter nem szeretne taxiállomást a Gyömrői úton

2004. november 23., 13:35 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A nagy múltú gyógyszergyár a nyáron kialakított zöldterületet féltve akarja megakadályozni az egyébként már zajló drosztépítést.

Hiller felkarolja a zsidónegyedet

2004. november 23., 12:32 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Az állam tehet pontot az erzsébetvárosi zsidónegyed megújítása körül kialakult viták végére, és beavatkozása már nem várat sokáig magára, tudta meg az Index. Mint ismeretes, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egy évre levédte a kérdéses területet, így az önkormányzatnak fel kellett függesztenie védett épületek bontásával járó terveit, és nincs pénze az építészetileg értékes, de igen rossz állapotú épületek helyreállítására. Az önkormányzati ingatlanok egy részét éveken át pályáztatás nélkül, zárt üléseken értékesítették. Az így szerzett befektetők a megváltozott viszonyok miatt elmentek, az önkormányzat kártérítési perek elé nézhet. A polgármester szerint a kerületi koncepcióhoz tartozó Madách sétány azért a Kazinczy utcáig megépül.
Értesüléseink szerint Hiller István kulturális miniszter hamarosan bejelenti, hogy felkarolja a pesti zsidónegyed műemléki rehabilitációjának ügyét. Az egyeztetések két hete folynak a minisztérium, az erzsébetvárosi önkormányzat, a kerület országgyűlési képviselői, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Főpolgármesteri Hivatal és az ÓVÁS! civilszervezet részvételével.

Nézze meg a futurisztikus Madách sétányt!
Nézze meg a futurisztikus Madách sétányt!
A résztvevők még csak álláspontjukat, finanszírozási és törvénymódosítási ötleteiket fogalmazzák meg. Információink szerint felmerült, hogy állami hitelgarancia-vállalásokkal, kedvezményes MFB-hitelekkel, az adótörvények módosításával lehetne elősegíteni a műemléki rekonstrukciót, mely természetesen költségesebb, mint bontani és új épületet emelni.

Egy mindenki által elfogadható, közös elképzelés kialakítására azonban valószínűleg még jó ideig várni kell. Ehhez többek között ismerni kellene, hogy az ideiglenes védelem alatt álló területen az önkormányzat eddig milyen szerződéseket kötött a befektetőkkel, és így a kerületnek elvileg milyen kártérítési perekkel kellene számolnia. Hunvald György, Erzsébetváros MSZP-s polgármestere viszont nem igazán hajlandó másokkal megosztani ezeket az információkat. Mivel a bérházak értékesítése a nyilvánosság számára átláthatatlanul zajlott, számos pletyka is kering, melyet névvel vállalva persze senki nem mer kimondani.

Zárt ülésen, hárompárti egyetértéssel döntöttek

Annyi biztos, hogy a kerület 1998 óta nem pályázaton értékesíti a bérházakat. A "spekulánsok kizárása érdekében" ekkor a testület olyan rendeletet hozott, mely szerint a képviselőtestület minősített többséggel eltérhet a versenyeztetéstől és közvetlenül értékesíthet, magyarázta Hunvald az Index riportereinek a kerület logikáját. Azóta az értékesítések döntő része (hat év alatt harminc-negyven eladás) így történt. A döntések zárt ülésen születtek, így nem nyilvánosak. "Fontos dolog egyébként, hogy vagyoni kérdésekben a politikai pártok között összhang van, tehát egyhangú szavazásokkal mennek át a határozatok" - próbálta eloszlatni kételyeinket a polgármester.

A befektető és az önkormányzat között lényegében egy opciós vételi szerződés jött létre. A vételár a lakók kiköltöztetési költsége volt. A szerződés pedig akkor lépett érvénybe, amikor az utolsó bérlővel is megállapodtak a bérleti jogviszony megszűnéséről. Szintén a spekuláció kizárása érdekében sok szerződésben szerepel egy olyan kitétel is, mely szerint az érvénybe lépéstől számított hat hónapon belül el kell bontani az épületet.

Bár a lakástörvény szerint a bérlőknek elővásárlási joguk van az önkormányzati lakásra, a kerület nagy ritkán ajánlja csak fel megvételre. Ezt firtató kérdésünkre Hunvald György azt válaszolta, ha a befektető az önkormányzaton keresztül meg tud egyezni a lakókkal, akkor az önkormányzat mentesül a kötelezettség alól.

Fővárosi pénz feltételekkel

#alt#
Bár a fővárosnak nincs hatásköre a zsidónegyed jövőjének befolyásolására, több kísérletet is tett a műemlékvédelmi hivatal és az önkormányzat közötti konfliktus oldására. Legutóbb november 8-án Ikvai-Szabó Imre, a szociális és városrehabilitációs bizottság elnöke, SZDSZ-es képviselő azt jelentette be, a főváros közös fejlesztési társaság létrehozásával és a városrehabilitációs szabályozás módosításával is kész támogatni a zsidónegyed fejlesztését. Továbbá a probléma nagysága miatt kormányzati szerepvállalást kezdeményeznek.

Ikvai-Szabó kérdésünkre elmondta, bejelentése óta "nagy a mozgolódás" állami szinten is, ennél többet azonban nem árulhat el. A helyi célokra adott állami támogatás kérdése egyébként nem először kerül napirendre: már a múltban is lobbiztak kormányzati lakáspolitikusoknál városrehabilitációra fordítható plusz pénzért. A napokban mindenesetre "levelet írnak kormányzati tényezőknek", a decemberi közgyűlésen pedig "olyan döntések fognak születni, amelyekből látszik, hogy a főváros együttműködésre kész."

Az anyagi segítség feltételéül azonban a főváros továbbra is azt szabja, hogy a kerület fizesse be főváros lakásrehabilitációs alapjába azt a 2,2 milliárd forintot, amellyel az 1995 óta eladott bérlakások után tartozik. (Kevés kivétellel ezt a kerületek nem tették meg, információink szerint összesen minimum 40 milliárd forinttal tartoznak a fővárosnak.)

Ikvai-Szabó Imre sajnos nem adott választ kérdésünkre, milyen elképzelései vannak arra az esetre, ha Erzsébetváros ennek a feltételnek nem akarna vagy tudna eleget tenni. Annyit mondott, hogy ha a kerület nem pályázik a városrehabilitációs keretösszegre, akkor nemcsak a pénztől esik el, hanem úgy jár "mint aki nem vált jegyet a mennyországba". Ugyanis nemcsak egyszeri kifizetésről lenne szó, hanem támogatások egész soráról, amelyek csak így válhatnának elérhetővé a kerület számára.

A szociális és városrehabilitációs bizottság elnökétől megkérdeztük, mit gondol arról, hogy a kerület pályáztatás nélkül értékesítette a területeket. Ikvai-Szabó véleménye szerint az önkormányzati törvénnyel ellentétes, hogy a VII. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási kérdésekről zárt testületi üléseken döntött.

A Kazinczy utcáig megépül a Madách sétány?

#alt#
Klikk a képre!
Hunvald György korábban következetesen azt ismételgette, hogy az ideiglenes területi védelem elrendelése miatt a kerület "mattot kapott". A műemlékvédelmi hivatal döntése elriasztja a befektetőket, megakasztja Belső-Erzsébetváros fejlődést, konzerválja a nyomort. Mostanában viszont már elismeri, hogy új helyzet van, és tárgyalni kell arról, hogyan lehetne a műemlékvédelmi szempontokat úgy érvényesíteni, hogy közben a befektetők is megtalálják számításaikat.

Értesülésünk szerint hajlandónak mutatkozik arra, hogy a kerület műemlékvédelmi szempontok alapján felülvizsgálja a területre jelenleg érvényes négy szabályozási tervet és a főváros és az ÓVÁS! kérésének megfelelően egységesítse őket. Korábban az Indexnek a polgármester még azt nyilatkozta, akkor hajlandó újragondolni a szabályozási terveket, ha megvalósul a belvárosi kerületek társulása, mely elkészítené a Nagykörúton belüli területek egységes szabályozási tervét.

"A Madách sétány a Kazinczy utcáig meg fog valósulni, mert addig már megtörténtek az értékesítések és az előkészületek. Az viszont kérdéses, hogy a Kazinczy utcától hogyan folytatódik. Lehetséges, hogy ezt a százéves álmot el kell felejteni, és a Kazinczy utcától belső udvarok mentén fog haladni" - mondta két hete a kerületi polgármester az Indexnek.

Április óta folyik a sétány Kazinczy utca utáni szakaszának újratervezése. A szabályozási terv módosítását a kerület megbízásából Nagy Béla végzi a Műhely Rt.-nél. Az építész a héten adja le az önkormányzatnak a tervet, mely sok, korábban bontásra ítélt házat megment. A "passzázzsá szelídült Madách sétány" ellen eddig állítólag az ÓVÁS sem emelt kifogást, de a történetbe még beleszólhat a PriceWaterhouseCoopers, mely az erzsébetvárosi önkormányzattal kötött 1992-es szerződése alapján a Madách sétány építésének pályáztatását végzi.

Közelmúlt a zsidónegyedben

A zsidónegyed rehabilitációjának problémája 2004. június 10-én került a szélesebb nyilvánosság elé, amikor az ÓVÁS! nevű, még alakulóban lévő városvédő civilszervezet néhány fős demonstrációt tartott az akkor még álló Holló utca 11. előtt. Az Ezüstműves Házra érvényes bontási engedélye volt a szomszédos lakóparkot építő beruházónak, a civilek viszont azt állították, óriási építészeti érték veszik el a kétszintes szecessziós ház eltüntetésével. A tulajdonos néhány héten belül lebontotta az épületet.

Mivel ehhez hasonló helyzetek a Madách sétány nyomvonalán és környékén bőven adódtak, az ÓVÁS! beadvánnyal fordult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz (KÖH), amely ennek hatására rövidesen ideiglenes műemléki védelmet rendelt el a teljes pesti zsidónegyedre, tehát a Károly körút - Dohány utca - Klauzál utca - Klauzál tér - Csányi utca - Király utca által határolt területre. Ez azt jelenti, az önkormányzatnak egy évre fel kell függesztenie épületbontással járó terveit.
A civilek rendhagyó városvédelmi sétán tárták a média elé az érvényes bontási vagy elvi építési engedéllyel rendelkező, romos házak rejtett szépségeit. Időközben az is ismertté vált, hogy a területet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított Andrássy út úgynevezett puffer (rávezető) zónájaként ismeri el.

Az önkormányzat és a KÖH közötti konfliktus elmérgesedett. A kerület nem fogadta el, hogy KÖH egyszerűen levédi a területet, anélkül, hogy többletforrásokat biztosítana a költségesebb felújításokra. Eközben a másik fél hiába várta, hogy az önkormányzat felülvizsgálja az érvényes rendezési terveket, és a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe vevő alternatívát kínáljon. A kerület SZDSZ-es képviselője, Gál György augusztus végén meggondolatlanul kilátásba helyezte a kerületi újságban, hogy ötmilliárdos pert indítanak a KÖH ellen, károkozás címén.

A perről nem lehetett többet hallani, a KÖH azonban szeptember elején megerősítette korábbi döntését, és 61 ház egyedi műemléki védettségét kezdeményezte, valamint javasolta a terület teljes egészének védelmét. Erre a javaslatra Hiller István kulturális miniszter mondhatja ki az áment.

Csütörtökön dől el a főpolgármester-helyettes sorsa

2004. november 22., 21:08 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Atkári János egy költségvetési vita kimenetelétől tette függővé maradását, amelyre más források egyre kevesebb esélyt látnak.

2007-ig végéig nem tudhatjuk, mikor jön a metró

2004. november 22., 13:25 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Addig csak arról tájékoztatnak, mennyivel késtük le az előzőt.

Lemond a főpolgármester helyettese?

Index, MTI
2004. november 19., 18:59 Módosítva: 2009.04.02 18:37
Atkári János SZDSZ-es főpolgármester-helyettes a lemondását fontolgatja, értesült a Népszabadság. A lap tudni véli, hogy ennek hátterében az áll, hogy Demszky Gábor főpolgármester elvette Atkári eddigi feladatát, így az idén már nem ő készíti a budapesti forrásmegosztással kapcsolatos rendeletet, és nem ő irányítja a tárgyalásokat a kerületekkel. Értesülések szerint Atkári helyére Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság SZDSZ-es elnöke a legesélyesebb.

A szabad demokrata Lakos Imre nem lesz főpolgármester-helyettes, ha Atkári János távozna posztjáról, sokkal esélyesebb erre a tisztségre első számú helyettesként az ugyancsak SZDSZ-es Bőhm András. Több, a kérdést jól ismerő, neve elhallgatását kérő városházi vezető és Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke, fővárosi képviselő is határozottan cáfolta az MTI-nek pénteken azt, hogy a főpolgármester-helyettes poszt várományosa lenne.

Ferihegyig érhet a 3-as metró

2004. november 19., 14:28 Módosítva: 2018.01.03 13:43
2
A megnövekedett reptéri utasforgalom miatt 2010-re meg akarják oldani a metróközlekedést a belváros és a reptér között - értesült az Inforádió. A projekt 100 milliárd forintba kerülne.

A 3-as metrót a Ferihegyi repülőtérig hosszabbítaná meg a Budapest Airport, a közlekedési minisztérium, a főváros és a BKV - tudta meg az InfoRádió. A Budapest Airport kezdeményezésére nemrég tanácskozáson vettek részt a közlekedési tárca, a főváros, a BKV, és a MÁV képviselői. Hárskuti János, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint a reptér forgalma a fapados járatok beindulásával az előrebecsült értéket meghaladóan növekszik, és 2008-ban már várhatóan 10 millió utas fordul majd meg Ferihegyen.

Nem biztonságos

A repülőtér a terminálok fejlesztésével lépést tart a megnövekedett utasforgalommal, de megfelelő tömegközlekedési kapcsolat nélkül nem tud biztonságosan üzemelni, mondta a vezérigazgató. A zártkörű megbeszélésen elhangzott, hogy a Trigránit Rt. reptéri gyorsvasút kiépítésére vonatkozó elképzelése lekerült a napirendről, ezért más megoldást kell keresni.

A tanácskozáson résztvevők egyetértettek abban, hogy a 3-as metró meghosszabbítása alkalmas alternatíva lenne. A meghosszabbítás műszaki feltételei megvannak, az Üllői út alatt, majd a felszínen haladna a metró. A mintegy 10 kilométeres metrószakasz százmilliárdos költségét jelentős részben az Európai Unió Kohéziós és Strukturális Alapjából fedezné a beruházó.

A metróvonal mellett egy vasúti kapcsolatot is tartalmazó projektet 2005 szeptemberig dolgozzák ki. A főváros és a BKV képviselői azt szorgalmazták, hogy az elméletileg 2010-re elkészülő vonalszakaszt kapcsolják össze a 3-as metró teljes felújításával, hogy a jelenlegi és a tervezett vonal azonos műszaki színvonalra kerüljön. A projektről hétfőn tárgyal a fővárosi önkormányzat kabinetértekezlete, majd ezt követően a fővárosi közgyűlés.

Az MDF ismét szigorítani akarja a graffitizők büntetését

MTI
2004. november 19., 14:08 Módosítva: 2009.04.02 18:37
"A grafitizés általános társadalmi problémává vált" az MDF fővárosi frakciója szerint, ezért az igazságügy-miniszternél kezdeményezik a firkálás bűncselekménnyé nyilvánítását. Céljuk, hogy a graffitiseket akár nyolc év börtönnel is sújthassák, közölte Lévai Zoltán, a fővárosi közgyűlés MDF-es képviselője pénteken Budapesten. A Btk-módosításra irányuló kezdeményezés szerint a falfirkálók alapesetben két évig terjedő, súlyos bűncselekménynél akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lennének büntethetőek. Hasonló szankcióval fenyegeti jelenleg a Btk. a rablást vagy a súlyosabb gazdasági bűncselekményeket. Lévai Zoltán szerint szükséges az is, hogy az elkövetőket kötelezzék az általuk elcsúfított falfelületek közérdekű munka keretében történő megtisztítására. Szerinte azért van szükség törvénymódosításra, mert ma egy falfirkálóra a rongálás jogkövetkezményei érvényesek, és ezek alapján csak pénzbüntetés szabható ki. Mivel a büntetési tételek szigorítása az MDF szerint önmagában nem elég a probléma megelőzésére, ezért azt is javasolják, hogy már a festékszórókhoz jutás lehetőségét is korlátozzák.

Erős szél miatt elmarad a szolidaritási est a hajléktalanokért

2004. november 19., 11:39 Módosítva: 2009.04.02 18:37
A Meteorológiai Intézet előrejelzései alapján péntek este előreláthatóan 120 km/h-es szél várható, állítja az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium ezzel indokolva, hogy az „Egy éjszaka a hajléktalanokért” elnevezésű szolidaritási est központi rendezvénye pénteken elmarad. "A hatóságok felhívták a rendezők figyelmét, hogy ilyen időjárási körülmények között a rendezvényt nem engedélyezik". Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a rendezvényt ma este nem tartják meg.

Vezetőváltás két fővárosi kórház élén

2004. november 18., 22:33 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Az István Kórházat csütörtöktől Radnai Zoltán irányítja, a János Kórház élén pedig megbízott főigazgató dolgozik.

Minden harmadik útburkolatbontás szabálytalan

MTI
2004. november 18., 16:11 Módosítva: 2009.04.02 18:37
A polgárőrség, a rendőrség és a főváros csütörtökön délelőtt ellenőrizte az útfelbontásokat. Az akcióban mintegy negyven helyet ellenőriztek, amelyek harminc százalékában találtak valamilyen hiányosságot. A belső kerületekben találtak olyan több méter mély gödröt, amelyet nem kerítettek körbe, de találkoztak illegális, engedély nélküli útfelbontással, és kitáblázatlan forgalomtereléssel is.

Az akció célja a szabálytalan, vagy engedély nélküli útburkolatbontások visszaszorítása volt a fővárosban - mondta Szécsi Tibor, a BRFK Közlekedésrendészeti főosztály forgalomszervezési és megelőzési alosztályának vezetője. Az ellenőrzések során a szakhatósági engedélyek meglétét, érvényességét, az azokban foglaltak betartását, valamint a szakszerű forgalom-technikai jelzések alkalmazását vizsgálták. A szabálysértők ellen eljárás indul.

Érettségizett parkolóőrök büntetik az autósokat 2007-től

2004. november 18., 13:53 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Eddig hat elemi volt az elvárás, de a képzetlen munkaerőt lassan leépítik. A kulturált parkolófelügyelők a fizetőparkolás elfogadottságát növelhetik.

Elektromos bérlet három év múlva

2004. november 18., 13:22 Módosítva: 2009.04.02 18:36
1

A megállóra pontosan számlázó chipkártyák bevezetésétől a BKV a bliccelők számának felére való csökkenését várja.

Lemondatná a BKV vezetését a fővárosi ellenzék

2004. november 17., 12:12 Módosítva: 2009.04.02 18:37
A BKV-vezetés lemondását követelte Kupper András, a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus szerint a közlekedési vállalat vezetése "megfigyeli és megfélemlíti" a vállalat helyzete miatt aggódó dolgozókat, hogy a terhelő, bár közérdekű adatok ne kerüljenek nyilvánosságra. A képviselõ emiatt arra is választ vár, mik azok az információk, amelyeket a társaság el akar titkolni saját utasai, s a fõvárosi lakosok elõl.

Kupper szerint a BKV-nál az adatvédelmi biztos is törvénytelenségekre hívta fel a figyelmet. Az ellenzék mindezek miatt alkalmatlannak tartja feladatára a BKV jelenlegi vezetését, ezért kérték, hogy a fõváros változtasson a cég vezetésének összetételén, Aba Botond sokmilliós jutalmát pedig tekintsék végkielégítésnek.

Jönnek a kapuk és chipkártyák a metróban

2004. november 16., 22:00 Módosítva: 2018.01.03 13:43
7

2006 elejétől a metróállomásokra kapukon keresztül lehet majd bejutni, a jegyet egy chipkártya helyettesíti majd.

Akár jövőre életbe léphet az új budapesti parkolási rend

2004. november 16., 16:10 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Minden háztartás csak egy autóhoz kapna engedélyt, amiért viszont havonta a fizetési zóna óradíjának tízszeresét kellene befizetni.

A Centrum Parkoló Kft. tagad és perel

MTI
2004. november 16., 16:05 Módosítva: 2009.04.02 18:37
A Centrum Parkoló Kft. cáfolja a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatójának állítását, hogy törvénytelen kerékbilincselési gyakorlatot folytatna a parkolási társaság, ezért rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentik Varsányi Pétert - tudatta a társaság kedden az MTI-vel.

Varsányi Péter hétfőn úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Centrum Parkoló Kft. huzamosabb ideje végez törvénytelen kerékbilincseléseket. Kirívó példaként említette, hogy október 29-én a parkolási társaság emberei több mint 70 kerékbilincset raktak fel a VII. kerületben, jórészt fővárosi tulajdonú utakon, ahol nincs működési joguk, illetve a fizető övezeten kívül kerékbilincseltek.

A Centrum Parkoló Kft. emlékeztet rá: a kerékbilincselés hatósági tevékenység, amit a társaság kizárólag megbízási szerződés alapján, a kerületi közterületi felügyeletek rendelkezései szerint végezhet. "Társaságunk tehát utasítás alapján, jogszerűen, a hatályos rendelkezéseket maximálisan figyelembe véve végzi munkáját. Önállóan semmikor sem helyez fel kerékbilincset" - olvasható a közleményben. Azt írják: sajnálják, hogy a fővárosnak "konfliktusai vannak" a VI., VII., VIII. kerülettel, "s társaságunkról valótlanságokat állítva próbálnak minket lejáratni".

Hat évig biztos nem szakad le a Margit híd

2004. november 15., 18:30 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A Főmterv igazgatója szerint a hídon azonban bármikor beszakadhat valahol a vasbetonlemez.

Jogsértő kerékbilincselések a fővárosban

2004. november 15., 17:57 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A centrumosok egy nap alatt hetven kerékbilincset raktak fel a fővárosi tulajdonú utakon, fizetőövezeten kívül parkoló autókra.

Kivették Atkári kezéből a forrásmegosztást

2004. november 15., 17:40 Módosítva: 2009.04.02 18:37
Az InfoRádió úgy értesült, hogy a jövőben nem Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes felügyeli az idei fővárosi forrásmegosztással összefüggő esetleges módosításokat. A főpolgármester az MSZP-frakció kérésére döntött erről a mai kabinetülésen. Korábban több kerület a bírósághoz, illetve az Alkotmánybírósághoz fordult, mert kifogásolta, hogy a főváros az év végén többmilliárd forinttal akarja átrendezni költségvetésüket a forrásmegosztás ürügyén. A tárgyalásokat Tiba Zsolt főjegyző folytatja, aki az InfoRádiónak elmondta: a jövő héten ül le egyeztetni a 23 polgármesterrel.

Atkári János az InfoRádiónak elmondta, hogy a forrásmegosztás az országos adatszolgáltatáson alapul. Mivel nyáron kiderült, hogy több adat hibásan szerepel, így a jogszabályok szerint korrigálni kell, azaz több kerület forrásaiból vissza kell venni. Hozzátette: ha a budapesti szocialisták azt akarják elérni, hogy ne vezessék át a változásokat, az a fővárosnak 2 milliárd forintjába kerülne.

Az Alkotmánybíróság korábban megállapította, hogy alkotmánysértő az a gyakorlat, ahogy a főváros elosztja a központi forrásokat és a fővárosi kivetésű adókat a budapesti önkormányzatok között. Az Alkotmánybíróság törvényalkotásra kötelezte ez ügyben a parlamentet. Tavaly decemberben azonban az Országgyűlés a korábbi gyakorlatot törvényi szintre emelte.

Újabb szelektív kukák a fővárosban

MTI
2004. november 15., 15:11 Módosítva: 2009.04.02 18:36
A szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kukákat az idén az év végéig a fővárosban 250 új helyre telepítik ki, amelyet újabb 250 "hulladékgyűjtő sziget" kialakítása követ 2005. június végéig, közölte Halász Géza, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. kommunális igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. Jelenleg Budapesten 100 különböző pontra hordhat a lakosság különválogatott hulladékot.

A szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas helyek száma a jövő év feléig 600-ra bővül, ezek tapasztalatai alapján lehet a rendszer további bővítésének üteméről dönteni. Hosszú távon valószínűleg 2 ezerre nő a számuk Budapesten. Az 500 új helyre kihelyezett gyűjtőedény összesen 180 millió forintba, a szükséges szállítóautó és egyéb eszközök pedig 200-300 millió forintba kerülnek. A beruházásokat a Fővárosi Önkormányzat és az FKF együtt finanszírozza.

A kommunális igazgató megjegyezte, hogy a tavaly november óta működő 100 gyűjtőszigetről havonta 200 tonna különválogatott szemetet szállítanak el, amelynek csupán 7-7,5 százaléka alkalmatlan bármiféle újrahasznosításra.

A Határ úton demonstráltak a forgalom miatt

MTI
2004. november 15., 12:05 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Félpályás útlezárást tartottak hétfő reggel nyolc és tíz óra között Budapesten, a XIX. kerületi Határ úton a Mészáros utca és az Esze Tamás utca közötti mintegy háromszáz méteres szakaszon mintegy hetven tüntető részvételével.

"Naponta huszonötezer gépjármű halad el a házunk előtt, ezért szeretnénk, ha a Kőér utcai csomópont és a Nagykőrösi úti csomópont között egy kilométeres elkerülő szakasz épülne, mely mentesítené a Határ út forgalmát - mondta Tömpe Gézáné, a demonstráció szervezője az MTI-nek.

Az akciót a Wekerle-telep lakói szervezték a Határ út elviselhetetlen forgalma ellen. A demonstrációra táblákkal és egészségügyi maszkban érkeztek a tüntetők. Hozzátette: nagyon sok gyermek allergiás, asztmás, több felnőtt lett tüdőrákos a környéken. "Fuldoklunk, levegőt akarunk!", "A kipufogó megöl felnőttet, gyermeket egyaránt!" - ilyen feliratú táblákat tartottak kezükben a zuhogó esőben demonstrálók.

A szervező elmondta: már minden hivatalos fórumot megjártak, de a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési osztályán csak 2015-re ígértek megoldást.

A fővárosi Fidesz leváltaná Demszkyt a polgári védelem éléről

Magyar Nemzet
2004. november 15., 06:54 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Rákkeltő anyagok is kerültek a levegőbe, amikor néhány hete leégett a XV. kerületben egy veszélyes hulladékokat tároló raktár - állítják a Magyar Nemzet által idézett fideszes politikusok. Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője szerint át kell gondolni a polgári védelem irányításának módját, mert a szervezet nem elég hatékony. Célszerű lenne, ha budapesti főparancsnoki tisztét nem Demszky Gábor főpolgármester, hanem egy választott tisztviselő töltené be. Illés Zoltán országgyűlési képviselő kezdeményezni fogja a KVM-nél, hogy hozzanak létre egy zöldkommandót, amely gyorsreagálású csapatként az egész országban intézkedhetne környezeti katasztrófák esetén.

Útlezárással tiltakoznak a Wekerle-telepiek

MTI
2004. november 15., 06:28 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Félpályás útlezárással tiltakoznak hétfő reggel a budapesti XIX. kerületi Wekerle-telep lakói a Határ út elviselhetetlen forgalma ellen - közölte Tömpe Gézáné, az akció szervezője. A demonstrálók 8 és 10 óra között a Mészáros Lőrinc utca és az Esze Tamás utca közötti, mintegy háromszáz méteres szakaszon megbénítják a Határ út városközpont felé tartó forgalmát - mondta. Az útlezárás szervezője felhívta a figyelmet arra, hogy a Határ utat az M5-ös autópálya bevezetőjeként használják a kamionosok, a lakók pedig az elmúlt években minden hivatalos fórumot megjártak panaszukkal, de az illetékesek leghamarabb 2015-re ígértek megoldást.

Lebontja a főváros a reklámhordozó utánfutókat

OS
2004. november 14., 13:56 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közlemény szerint a fővárosi önkormányzat végleg kitiltja a reklámhordozó utánfutókat Budapest utcáiról.

A fővárosi önkormányzat egyes kiemelt helyszínekről a nyár elejétől kezdődően eltávolíttatja a reklámhordozó céllal elhelyezett utánfutókat. A Fővárosi Közgyűlés e tevékenység gyorsítását rendelte el, s úgy döntött, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a jövőben egyáltalán nem engedélyezhető reklámhordozó célt szolgáló utánfutó - olvasható Tiba Zsolt fővárosi főjegyző közleményében.

A módosítás november 19-én lép hatályba, ezt követően a reklámhordozó céllal elhelyezett utánfutókat elbontják, elszállítják akkor is, ha azokat korábban helyezték el. Az eljárás gyorsításának lényege: a bontás külön felhívás nélkül történik.

Tiba Zsolt főjegyző minden érdekelt figyelmét felhívja arra, hogy az önkormányzat döntése végleges, kivételezésre nincs lehetőség. A bontás nem zárja ki az egyéb jogkövetkezményeket (például feljelentés).

Idén már nem tárgyalnak a fővárosi parkolási rendelet módosításáról

MTI
2004. november 12., 16:11 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Elkészült a fővárosi parkolási rendelet újabb módosítási javaslata, azonban politikai egyetértés hiányában idén várhatóan már nem kerül a Fővárosi Közgyűlés elé - tudta meg az MTI nevük elhallgatását kérő fővárosi kormánypárti képviselőktől.

A városházi politikusok elmondták azt is, hogy lezárult a hivatali egyeztetés azokról a részmódosítási elképzelésekről, amelyek szerint néhány ponton még november végén megváltoztatnák a parkolási övezetekre vonatkozó szabályokat. A XII. kerület ugyanis már mintegy egy éve szorgalmazza, hogy egyes területrészekre terjesszék ki a fizetési övezetet. A XI. kerület pedig azt kezdeményezte, hogy vegyenek ki a fizetési övezetből bizonyos utcákat, például a Gellérthegy térségében.

A fizetési övezetek módosításáról szóló rendeletkorrekció után, a főváros és a XI. kerület eltérő álláspontja miatt, továbbra sem kellene majd fizetni a Bartók Béla úton. A kerület ugyanis azt szeretné, ha a városrészben tevékenykedő Centrum Kft. szedné itt is a parkolási díjat. A fővárosi önkormányzat viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a többi fővárosi főútvonalhoz hasonlóan, a fővárosi önkormányzat parkolási társasága működjön a Bartók Béla úton is. A parkolással, a kerékbilincseléssel összefüggő kérdésekről jövő hétfőn tárgyal a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottsága.

Van pénz a Füvészkertre, állítja az OM

2004. november 12., 15:42 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Nem lesz katasztrófa, a Füvészkertnek és a fenntartó ELTE-nek is van elég pénze, állítja a minisztérium.