Budapest

Hungária-Thököly sarok: két busz koccant

2013. július 19., 13:55 Módosítva: 2013.07.19 14:07
27

Olvasónk számolt be a balesetről, mely a Hungária-Thököly sarkon történt. Szerinte az „előtte hajtó bringás szerencsétlenkedése″ miatt kapta el a kormányt egy új Mercedes Citaro sofőrje, ezért koccant a mellette haladó Ikarusszal. A bringás elhajtott a helyszínről olvasónk szerint, aki levelét költői kérdéssel zárja: „Jó-e, ha a bringások mehetnek a buszoknak fenntartott gyors sávban?″

Új bölcsőde nyílik Ferencvárosban

2013. július 19., 10:48 Módosítva: 2013.07.19 10:50
19

Új bölcsőde nyílik a főváros IX. kerületében szeptemberben - közölte a kerületi önkormányzat. A negyven férőhelyes intézményt 248 millió forintos uniós támogatással és 267 millió forintos önkormányzati önerőből építették meg a Thaly Kálmán utcában. A beruházásnál figyelembe vették azt is, hogy később tovább lehessen bővíteni az épületet.

A Varázskert Bölcsődében az alapellátáson kívül sószoba és speciális étkeztetés szolgálja a gyermekek egészséges fejlődését - olvasható a kerület közleményében. A szülőket a nyitva tartáson túli időszakos gyermekfelügyelettel, valamint pszichológiai és dietetikai tanácsadással is segítik. A bölcsődében tartósan beteg és sérült gyermekeket is tudnak majd fogadni. Ferencvárosban 29 éve nem nyílt új bölcsőde, a mostani fejlesztéssel a kerületben összesen 290 kisgyermeket tud ellátni az önkormányzat.

Változik a forgalmi rend a Ferenciek terén

2013. július 19., 09:19 Módosítva: 2013.07.20 15:57
6

Újabb üteméhez érkezett a budapesti Ferenciek terének átépítése, így változott a Kossuth Lajos utca és a Szabad sajtó út közlekedési rendje az Erzsébet híd irányában, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Öngyilkos lett egy férfi a Corvin Plazában

2013. július 17., 21:05 Módosítva: 2013.07.17 21:11
59

Öngyilkosságot követett el egy hatvan év körüli férfi Budapesten, a Corvin mozi mögötti Corvin Plazában az Origo információi szerint. Helyszíni tudósítójuk szerint a plaza középső részét le is zárták. Az Indexnek a hírrel kapcsolatban az ORFK megerősítette, hogy szerda délután a bevásárlóközpontban valóban leugrott egy férfi a harmadik emeletről, és életét vesztette, az ügyet közigazgatási eljárás keretein belül vizsgálják.

A Blikk.hu cikke szerint a biztonsági őrök odaugrottak, amikor a zavart férfi egy széket húzott a lichthof széléhez, és a ruhája szegélyét még elcsípték, de már nem tudták megtartani, az inge elszakadt, majd 16 métert zuhant az alagsorig. Egy szemtanú azt mesélte: "messziről látszott rajta, hogy nincs teljesen magánál, de álmomban sem gondoltam volna, hogy leugrik. Az egész fél percig sem tartott."

Megszüntették a bomba miatti lezárást

2013. július 17., 15:20 Módosítva: 2013.07.17 16:47
18

Megszüntették a terület lezárását szerda délután, nem sokkal három óra előtt Budapesten, a Vízivárosban, miután a tűzszerészek hatástalanították a Pala utcában előkerült bombát - tájékoztatta az MH Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje az MTI-t.

Mindenki visszatérhet az otthonába a Clark Ádám tér, a Corvin tér, a Duna és a várfal által határolt, korábban kiürített területen. Megindulhatott a forgalom, a BKV-járatok is korlátozás nélkül közlekedhetnek.

Az 50 kilogrammos, második világháborús légibomba miatt reggel 8 órától 80 házból kellett elhagyni az embereknek az otthonukat. A kiürítés azért volt fontos, mert robbanás esetén a felszálló repeszek körülbelül 200-300 méter sugarú körben szóródhattak volna szét.

A kiürítés potenciálisan 1500-1600 embert érintett, ám a munkanap miatt ennél lényegesen kevesebben voltak otthon. A kiürítés zökkenőmentesen zajlott le.

Akik otthon voltak, nyugodtan fogadták a rendőri intézkedést. Többségük úgy nyilatkozott, hogy nem megy el az önkormányzat által kialakított befogadóhelyre. Csupán azt kifogásolták, hogy az eltervezett napjukat átrendezte a kialakult helyzet, ugyanakkor mindenki azt mondta, bízik a tűzszerészek szakértelmében.

Tanulóvezető gázolta halálra az idős asszonyt

2013. július 17., 13:38 Módosítva: 2013.07.17 15:56
131

Elvesztette motorkerékpárja fölött az uralmát - egy olvasónk szerint rosszul lett -  egy tanulóvezető szerdán reggel fél 9 körül a főváros XVIII. kerületében, a Nagykőrösi úton, és elgázolt a járdán egy idős asszonyt, értesült a HavariaPress.

A balesetben a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Balogh Zoltán, a tanulovezeto.eu szakmai-módszertani portál főszerkesztője szerint általános esetben a tanulóvezetőt jogilag nem lehet felelősségre vonni, ha gépkocsival balesetet okoz. Más a helyzet motorkerékpárral, ahol a tanulóvezető aláír egy felelősségi nyilatkozatot a gyakorlati oktatás előtt. Ebben az esetben nem egyértelmű a helyzet, az oktató ugyanis nem tud közvetlenül beavatkozni, rádiós összekettetésben van a tanulóval. Itt a körülményektől függ, kié a felelősség.

Eltűnt az Ivanits-villa kerítése

2013. július 17., 11:54 Módosítva: 2013.07.17 16:44
90

Mint arról korábban beszámoltunk, a XVII. kerületi önkormányzat július elsején elkezdte bontani az Ivanits-villa jogellenesen, önkormányzati területre épült kerítését. Olvasónk fotói alapján úgy tűnik, alapos munkát végeztek, a monstre kőkerítésből mostanra alig maradt valami.

UPDATE: A bontás befejezését a rákosmenti önkormányzat is megerősítette, válaszuk szerint 176 méternyi kerítést bontottak el. Ivanits József azonban újabb meglepetéssel szolgált: a már korábban is ismert, 22 négyzetméteres, engedély nélkül épített borospince szintén kilóg az önkormányzat területére, emiatt az új kerítésoszlopokat egyelőre nem tudták leverni, mivel a munkagépek nem állhattak rá a vékony födémre.

Az egyébként véderdő besorolású ingatlan engedélyeztetésében az V. kerületi járási hivatal az illetékes, de ide éppen úgy nem lehetett volna borospincét építeni, mint kerti tavat, medencét, pihenőt és patakot sem. Ivanits Józsefet már 2003-ben kötelezték az eredeti terepszint helyreállítására, most ez el is kezdődhet, első körben 800 köbméter föld elszállításával.

Tovább

Légkalapáccsal fújt altatót a BKV

2013. július 17., 11:13 Módosítva: 2013.07.17 17:39
63

"Szeretnék gratulálni a BKV/BKK-nak ahhoz az ötlethez, hogy ma (07.16-án) este kb. 11 óra óta próbálnak problémát megoldani (csak remélni tudom, hogy ez nem tervezett karbantartás) LÉGKALAPÁCS segítségével a Mechwart téri villamosmegállóban. Most 23:56 van és a légkalapács még mindig üzemel... Kívánom, hogy hasonló muzsikaszóra próbáljanak ők is éjjelente nyugovóra térni." – írta egy felháborodott olvasónk, aki egy videót is mellékelt a leveléhez.

Az ügyben keressük a BKV és a BKK sajtóosztályát, hogy megtudjuk: mi szabályozza azt, hogy meddig lehet lakott területen dolgozni.

Önnek húztak már hasonló altatót a fülébe? Mesélje el kommentben!

Tovább

Luxusnyaralással hízelgett a Synergon Vitézynek

2013. július 17., 10:29 Módosítva: 2013.07.17 11:11
37

Szerkesztőségünkbe megküldött levelek szerint a Synergon Nyrt., ami korábban egy több mint hatmilliárd forintos megbízást nyert el a BKV-tól, egy luxusnyaralást szervezett Zamárdiban Vitézy Dávidnak és partnerének a Balaton Sound idejére. Vitézy közleményben jelentette ki, hogy nem volt Zamárdiban, sem a Soundon, a szobafoglalást pedig a Synergon a tudta nélkül intézte.

wellamarin front

A Synergon 3 éjszakás szállást foglalt Vitézy Dávid és partnere részére a Zamárdi Hotel Wellamarinba, teljes ellátással, Deluxe-szobában. A szállás költsége 183 ezer forint. A szálláson kívül a cég által kiállított voucher tartalmazza a Balaton Sound VIP bérletét, ami kétszer 72500 forint, azaz a nyaralás összköltsége 328 ezer forint. Lett volna.

Tovább

Átépül a lánchídi alagút, mert nem fér be a villamos

2013. július 17., 09:34 Módosítva: 2013.07.17 11:54
597

Információink szerint átépítik a Lánchíd budai villamosalagútját, mert a BKK most megvásárolni tervezett új villamosai nem fognak beférni. Egyszusszal átépítik a födém felett a Clark Ádám teret is, ahonnan eltűnhet a körforgalom.

2014-15-ig át kell építeni a Clark Ádám tér alatti villamosalagutat, mert az akkor Budapestre érkező új, alacsonypadlós, Combino-szélességű villamosok nem férnek majd be.

Tovább

Kétszáz dolgozót rúgna ki a BKV

2013. július 16., 19:27 Módosítva: 2013.07.16 19:27
22

Legfeljebb kétszáz dolgozót bocsát el a BKV a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt, jelentették be, miután két közlekedési érdekképviselet, a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezet – Egységes Közlekedési Szakszervezet és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége is arról beszélt, hogy tiltakoznak a tervezett csoportos létszámleépítés ellen. Tárgyalásokat kezdeményeznek a BKV vezetésével és a Főpolgármesteri Hivatallal a leépítés elkerüléséért.

Tovább

Újra kerékbilincset kapott a mattfekete Bentley

2013. július 15., 17:13 Módosítva: 2013.07.15 17:21
276

Több órás szabálytalan parkolás után végül hétfőn délután ötre ismét kerékbilincset kapott Budapest legismertebb autója, a matt fekete Bentley. Ahogy arról már beszámoltunk, a szlovák rendszámmal közlekedő autó sofőrje rendszeresen parkol tilosban: ezúttal a hídhoz közel, Margit körút fordulójában állt fel a bank előtti járdára. Korábban már látták a Miatyánk utcában a díszburkolaton, és a Meridien és a Kempinski között.

Tovább

1,2 milliárdért készülnek tervek a BKK-nak

2013. július 15., 14:35 Módosítva: 2013.07.15 15:06
95

A Főmterv, a Trenecon Cowi és az Utiber lett a győztese a Budapest jövőbeni metró, villamos és gyorsvasúti fejlesztési nagyprojektjeinek tervezési, előkészítési terveire kiírt pályázatnak. A három cég összesen 1,2 milliárd forintot kap a tanulmányokért. A munkát száz százalékban uniós forrásból finanszírozzák.

A Főmterv két részfeladat tervezését nyerte el: a Millenniumi Földalatti Vasút rekonstrukciójának és meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmányát készítheti el 376,9 millió forintért, valamint az M2 metró és a Gödöllői HÉV-összekötés, illetve a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósíthatósági tanulmányát 469,9 millió forintért – áll a Közbeszerzési Értesítő mai számában.

Tovább

Villamos ütött el egy nőt a VIII. kerületben

2013. július 15., 13:54 Módosítva: 2013.07.15 14:10
2

Villamos ütött el egy gyalogost Budapesten, a VIII. kerületi Kőbányai úton, közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere. A 28-as villamosok helyett a Kőbányai út 21. és a Kőbánya alsó vasútállomás között a 9-es  buszokkal és pótlóbuszokkal lehet közlekedni. A megállóhelynél elütött gyalogost a tűzoltók emelték ki a peron és a villamos közül. Az idős nőt kórházba vitték.

Buszon tapizó bácsit keresnek

2013. július 12., 17:21 Módosítva: 2013.07.12 17:56
166

A 9-es buszon tapizza a lányokat egy férfi. Már az 1-es villamoson is látták. A kiszemelt áldozatainak a fenekét fogdossa a seszínű hajú férfi, és úgy tesz mintha a tömeg miatt tenné, de valójában félig üres buszokon is odanyomja a nemi szervét a lányokhoz, írja a 3.kerület.ittlakunk.hu olvasója.

Tovább

Buszt kap a Hajógyári-sziget

2013. július 12., 10:41 Módosítva: 2013.07.12 12:16
31

Buszjáratot indít a BKK a BKV üzemeltetésében a Hajógyári-szigetre augusztus 17-étől. Az összeköttetést a jelenlegi 234-es busz módosított útvonalon fogja biztosítani, új jelzéssel: a járat a 226-os számot fogja viselni.

Az új busz – a 234-eshez hasonlóan – a Nyugati pályaudvar M végállomástól a Margitszigeten és az Árpád hídon keresztül fog haladni, ám onnan nem Békásmegyer felé, hanem az Óbudai-szigetre veszi útját.

Az útvonal módosításával megvalósul az Óbudai-sziget tömegközlekedési feltárása egyrészt Óbuda központi része felől, továbbá az M3-as metró irányából is, ugyanakkor a 234-es által biztosított Óbuda – Margitsziget – Nyugati pályaudvar M kapcsolat is megmarad, a 226-os azt továbbra is biztosítja. A szabadidős tevékenységhez kapcsolódó forgalom sajátosságainak megfelelően a járat kizárólag május 1. és szeptember 30. között hétvégi és ünnepnapokon napközben közlekedik, a 234-es járat mai követésével, jellemzően 15 percenként – írta a BKK honlapja.

Régi-új buszjárat

A 226-os útvonala Nyugati pályaudvar M és Bogdáni út között a jelenlegi 234-es járattal azonos, tovább a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Leányfalu utca – Mozaik utca – K-híd – Május 9. park útvonalon éri el a korábbi HM-üdülő előtti buszfordulót. Visszafelé a Május 9. park – K-híd – Mozaik utca – Szentendrei út útvonalon halad, majd a Bogdáni úttól Nyugati pályaudvar M felé a 234-es járat jelenlegi útvonalán közlekedik.

226

Az Óbudai-szigetre valójában nem először érkezik majd helyijárat: a Szentlélek térről indulva a K-hídon át 1975-től közlekedett a 42Y jelzésű busz, egészen a HM-üdülőig – írta a vonalhalozat.lapunk.hu.

A római korból származó emlékeket is őrző 108 hektáros szigeten később újabb megállók beiktatásával a budapestiek a 142-es buszon utazhattak, egészen 1995 július 31-ig, ami után a sziget a tömegközlekedéssel legegyszerűbben a szentendrei HÉV Filatorigát megállójától vált megközelíthetővé.

Lezárják az Irányi utcát

2013. július 11., 20:59 Módosítva: 2013.07.11 20:59

A Március 15. tér átépítésének újabb ütemeként péntektől megkezdik az Irányi utca átépítését, ezért az utcát várhatóan egy hónapig szakaszosan lezárják, írja közleményében a Budapesit Közlekedési Központ (BKK). Az utcában a parkolósávokon felül az útpálya is megújul, amelyen a jövőben egy sávon haladhat majd a forgalom.

Tovább

Rövidebb útvonalon jár a 61-es villamos

2013. július 11., 20:24 Módosítva: 2013.07.11 20:24
2

Karbantartási munkák miatt szombaton és vasárnap rövidített útvonalon, a Móricz Zsigmond körtér és a Budagyöngye között közlekednek a 61-es villamosok – közölte honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között 61V jelzéssel pótlóbuszokat indítanak.

A pótlóbuszok a Szilágyi Erzsébet fasoron és a Hűvösvölgyi úton közlekednek, így nem érintik a Kelemen László utca és a hűvösvölgyi végállomás közötti villamosmegállókat, ezek helyett a Szilágyi Erzsébet fasori és a Hűvösvölgyi úti buszmegállókban lehet felszállni rájuk.

Tovább

BKV-busszal karambolozott a villamos

2013. július 11., 18:11 Módosítva: 2013.07.11 19:50
6

Autóbuszok jártak egy órán át a 62, a 62A és a 69-es villamosok helyett a Nagy Lajos király útja és Rákospalota, MÁV-telep megállók között, mert baleset történt az Erzsébet királyné útján a Miskolci utcánál, írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Az 5-ös busz ütközött az egyik 62-es villamossal, a balesetben senki sem sérült meg.

Nem lesz szerdán péniszmérés Óbudán

2013. július 10., 10:45 Módosítva: 2013.07.10 10:59
229
1045082 4606346011204 316365362 n
Fotó: Facebook

Persze szó sem volt kényszerről. A főpolgármester a Római parti fákkal kapcsolatos tervei késztették radikalizálódásra a zöldeket. Tarlós ugyanis mobilgátat építtetne, és a zöldek szerint  ezzel elpusztítaná Budapest utolsó természetes kavicsos vízpartját, valamint rengeteg fát. Amíg a polgármester korábban azt állította, csak pár tucat csuklóvastagságú fácska kivágásról lenne szó, később kiderült, összesen 435-ről. Sőt, a part törmelékes feltöltésével közvetetten további több százról, akár több mint ezerről. Ezek a fák egyébként nem is csuklóvastagok, mint az őket védő aktivista pénisze.

Ezzel az üggyel kapcsolatban tartottak volna közmeghallgatást szerdán délután két órakor Óbudán. A Maradjanak FÁK a Rómain elnevezésű, a Facebookon több mint 7770 tagot számláló csoport szerint nem véletlen, hogy ilyen lehetetlen időpontra tették az eseményt: "az időpont nyár közepe, hétköznap kora délután, hátha kevesen tudnak elmenni, és kifejteni az esetleges ellenvéleményüket".

A csoport egyébként külön Facebook-eseményt is készített, hogy a részvételre mozgósítson. Itt azt írták, múlt héten az engedélyezési folyamatba bejelentkezett Védegylet és a Római Fürdő Telepegyesület a Környezetvédelmi Felügyelőségen járt, betekintett az ügy dokumentációjába. "Bár korábban az volt a hír, hogy a tervező műszaki tartalom módosulása helyett kérelmezi a folyamat felfüggesztését, kiderült, hogy végül ettől a környezetvédelmi engedély tárgyában elálltak, csak a vízjogi engedély folyamatába iktatják be." Vagyis kiderült, hogy Tarlósék még azelőtt szerettek volna környezetvédelmi engedélyt szerezni a mobilgáthoz, hogy módosult a terv, és hatásvizsgálatokat sem készíttettek volna.

Az oldal szövege szerint a főpolgármester két olyan kiegészítést is beadott, amely nem az említett műszaki tartalom-módosulásról szól, az egyik például Natura2000-hatástanulmány. Ebben állítólag azt írják, hogy az átépítésekben Natura2000 fajok nem érintettek, sőt, előnyös lesz nekik a területfejlesztés – írták a zöldek.

Sztornó

Ha a politikusok nem is, úgy tűnik, a mobilgátat tervező cég észnél volt: az Erbo-plan hétfőn az engedélyezési eljárás megszüntetését kérte, arra hivatkozva, hogy az nem egyeztethető össze a környezetvédelmi feltételekkel. A szerdai közmeghallgatás így elmarad, amiről egyébként a zöldeket nem értesítették. Mint kiderült, a környezetvédelmi felügyelőségnél hétfőn postázott levelek máig nem értek célba, és a résztvevők, így a folyamatba bejegyzett civil szervezetek is szóbeszéd útján értesültek a lefújásról. Meztelen hímtag-demonstráció így biztosan nem lesz, de a helyszínen, az Óbudai Kulturális Központ előtt lesz néhány civil aktivista, akik a hogyan továbbról beszélgetnek majd.

A Maradjanak FÁK a Rómain csoport szerint most "újra a fővárosi képviselő testület elé kerül az ügy, várhatóan kis nyomvonal-módosítás várható". Összességében arra számítanak, hogy a part továbbra is veszélyben lesz, csak valamivel később kell megküzdeni érte, és új környezetvédelmi eljárás fog indulni.

A félmeztelen akciótól egyébként a Római parti fákért kampányoló csoport elhatárolódott, de mint egy kommentjükben írták, pálcát nem törnének az egyénileg akciózó srác fölött. "Mi nem szeretnénk ebbe az irányba menni, de figyelemfelketésként úgy tűnik működik, így uborkaszezonban, amikor mindenki vagy nyaral, vagy közmeghallgatásokat tart."

Nézze meg a 0-24 órás trafikokat!

2013. július 9., 23:29 Módosítva: 2013.09.11 13:56
190

Az éjjel-nappali boltokban és szórakozóhelyeken már nem lehet éjszaka cigarettát venni, de a Budapesti Éjszaka összeszedte egy Google térképre azokat a Budapesti dohányboltokat, amik 0-24 órában vannak nyitva, vagy csak néhány órára zárnak be hajnalban.

Tovább

Ütős videó Budapest közlekedéséről

2013. július 9., 18:54 Módosítva: 2014.02.23 20:26
2062

Nyolc hónapig, főként timelapse technikával készült egy most közzétett videó Budapest közlekedéséről. Pátzay Ádám gyalogosokat, buszokat, villamosokat, metrókat, autókat és repülőket filmezett a városban és a képek alá IO ( (Milkovics Mátyás) ütős zenéjét keverte.

Szálloda helyett irodaház a Lánchídnál

2013. július 9., 13:37 Módosítva: 2013.07.09 15:27
71

Elkezdődtek a feltáró régészeti munkák a Lánchíd budai hídfőjénél, a Clark Ádám téren, a Clark Hotel helyett építendő Clark Irodaház helyén, tájékoztatta lapunkat a befektető. A régészek azonban egyelőre nem sürgölődnek a főváros legdrágább telkén.

Szálloda helyett magas presztízsű irodaházat épít a Unione-Clark Kft. a Clark Ádám téri foghíjtelken. Kérdésünkre a cég annyit árult el, hogy a területre érvényes építési engedély van, aminek alapján elkezdték a régészeti munkákat, valamint kérték "a lakosság, valamint az érintett hatóságok szíves türelmét a munkálatok elvégzéséhez". A helyszínen járva azonban egyszer sem láttunk szorgos régészeket.

Tovább

A Skoda offshore háttere aggasztja a BKK-t

2013. július 9., 11:51 Módosítva: 2013.11.14 16:44
36

Hiánypótlást kért a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi villamos tenderen induló Skoda Transportation nevű cégtől, mert nem elég átlátható a cseh cég tulajdonosi háttere, értesült az Index.

Ez azért jelenthet gondot, mert az új alkotmány közpénzekről szóló fejezete kimondja: csak olyan szervezet részesülhet állami, önkormányzati forrásból, amelynek „tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.” Információink szerint a hiánypótlási kérésre adott választól függ, hogy kizárják-e a céget a versenyből.

Tovább

Ötletpályázat a Múzeum Negyedre

2013. július 8., 12:09 Módosítva: 2016.11.29 16:19
4

Nyílt ötletpályázatot írt ki a Szépművészeti Múzeum a Városligetbe tervezett Múzeum Negyed épületeinek elhelyezésére és az ezzel összefüggő környezetalakítási feladatokra - tájékoztatott az intézmény kommunikációs osztálya hétfőn.

A pályázat leadási határideje szeptember eleje, az eredményeket pedig október 3-án ismerheti meg a közönség. Az összesen 15 millió forint díjazású ötletpályázat a Városliget komplex megújítását célzó Liget Budapest projekt része.

Tovább

Mégis megáll a kisföldalatti a Hősök terénél

2013. július 6., 13:02 Módosítva: 2013.07.06 15:02
5

A korábban tervezettől eltérően a kisföldalatti szerelvényei mégis megállnak a Hősök terénél a Budapest Pride felvonulás alatt, tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A legfrissebb tájékoztatása szerint a kisföldalatti szerelvényei várhatóan 13.30 és 17.30 között nem állnak meg a Deák Ferenc tér és a Hősök tere közötti megállókban, vagyis a Deák Ferenc tér után az első megálló a Hősök tere lesz, 17.30 és 18 óra között pedig a Deák Ferenc tér és az Oktogon között nem állnak meg a szerelvények.

Tovább

Maja piramis óvodásoknak

2013. július 6., 10:54 Módosítva: 2016.04.20 13:09
99

Ha a maják óvodásoknak is terveztek volna templomot, akkor valami ilyenre bukkantak volna a régészek az őserdő közepén. Ez jutott eszembe, amikor aláereszkedtünk a négyes metró újabb állomásának mélyére. A Móricz Zsigmond körtéri állomás ugyanis hatalmas, befelé dőlő falú hangár volt, mintha csak egy dél-amerikai piramis titkos belső tere lenne. A falakat azonban nem naiv természetességgel bemutatott emberáldozatok domborművei díszítették, hanem vidám, színes felületek. Az ősi maja király nyilván a gyerekének épített volna ilyen, egyszerre monumentális, robosztus, de mégis játékos szentélyt.

Tovább

Halálra gázolt egy BKV-busz egy nőt

2013. július 5., 15:29 Módosítva: 2013.07.05 17:13
35

Elgázolt egy gyalogost a 217-es busz péntek délután Budapest X. kerületében, a nő a helyszínen belehalt sérüléseibe - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese.

Sass Oszkár elmondta: az autóbusz egyelőre tisztázatlan körülmények között ütötte el a gyalogost a Gergely utca és Kada utca kereszteződésében.

Tovább

Hétszer bilincseltek idén egy Bentleyt

2013. július 5., 13:47 Módosítva: 2013.07.05 13:47
82

Egyre gyakoribb hogy luxusautók szlovák nyelvű mozgássérült-igazolvánnyal parkolnak Budapest belvárosában. A kártyákat állítólag 40 ezer forintért lehet kapni egy kerületi üzletben. Viszont, ha látszik, hogy fénymásolt, bilincset raknak a kocsira, mint az megtörtént már hétszer is egy mattfekete, szlovák rendszámos Bentleyvel.

Fotó: Város Szíve blog
Fotó: Város Szíve blog

A kerületi közterület-felügyelők elfogadják az idegen nyelvű mozgássérült igazolványokat is, mivel azok európai uniós szabvány szerint készült, hiteles eszközök. Amennyiben viszont szabad szemmel is látható egy-egy ilyen okmányon, hogy hamisítvány, természetesen bírságot szabunk ki, válaszolta lapunknak az V. kerületi polgármesteri hivatal.

Tovább

Új BKV-s szakma: áramszedőpakolgató

2013. július 5., 12:33 Módosítva: 2013.07.05 12:33
103

A Kossuth tér átépítése elérte a 70-es és 78-as trolikat is. Eredetileg a járatok végállomása a Kossuth téren van, ott megkerülik a Néprajzi Múzeum épületét, és úgy fordulnak vissza a Kálmán Imre utcába, írja az ittlakunk.hu.

Fotó: ittlakunk.hu
Fotó: ittlakunk.hu

Az átépítés miatt azonban a trolik két hete nem tudnak elmenni a múzeum előtt, kénytelenek mögötte, a Kozma Ferenc utcában megfordulni. Az ideiglenes megoldás úgy fest, hogy egész nap ott strázsál három-négy BKK-s ember, akinek az a feladata, hogy átrakja a trolik áramszedőjét a szemközti oldalra.

Megérkezik a járat, lerakja az utasokat a Kálmán Imre utca végében, majd behajt balra a forgalomtól most lezárt Kozma Ferenc utcába. itt kiakasztják az áramszedőket, majd a busz hátratolat. Ezután átrakják az áramszedőket a másik oldalra, s így a troli egy T-kanyart követően visszamehet a Kálmán Imre utcába az új utasokért.