Budapest

11 költségcsökkentő intézkedés a BKV-nál

2012. január 10., 16:44 Módosítva: 2012.01.10 16:44
47

Eddig tizenegy hatékonyságnövelő és kiadáscsökkentő intézkedést vezetett be a BKV, ezektől ötmilliárd forint megtakarítást remélnek - közölte a közlekedési vállalat kedden.

A tájékoztatás szerint megkezdték az új buszüzemeltetési modell bevezetését, ennek keretében megkezdhető a buszpark cseréje. Mintegy félmilliárd forintot spórolna a BKV a telekommunikációs költségek visszafogásán, ebből 450 milliót a telephelyek közti kommunikációs vonalak sávszélességének csökkentésével, további 25-25 millió fogható meg a mobiltelefon-, valamint a vezetékestelefon-szerződés újratendereztetésével. Jelezték továbbá, hogy a Nokia-Siemens Trafficom szerződésének felülvizsgálatát is megkezdték.

Tovább

Elmarad a rendkívüli fővárosi közgyűlés

2012. január 10., 11:43 Módosítva: 2012.01.10 14:22
21

A Főpolgármesteri Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint elmarad a szerdára tervezett rendkívüli közgyűlés, melynek témája a BKV válságos gazdasági helyzete lett volna. A közlemény szerint - amely nem tesz említést arról, hogy mikor tarthatják meg a rendkívüli közgyűlést - "a Fidesz-KDNP frakció határozott ígéretett tett a kormánnyal folytatott, a BKV-ról szóló egyeztetés felgyorsítására".

A rendkívüli közgyűlést eredetileg azért hívták össze, mert a kormány márciusig zárolta a BKV fenntartására szánt 32 milliárd forintot, miközben a vállalatnak még januárban 9 milliárd forintnyi tartozása, illetve a folyószámlahitele is lejár. Ezek megújítása nélkül gyakorlatilag elkerülhetetlen a BKV csődje, amely egyben a budapesti tömegközlekedés leállását is jelenti.

Tovább

Mi lesz itt, ha leáll a BKV?

2012. január 10., 07:56 Módosítva: 2012.01.31 09:22
1583

A január végi pénzügyi összeomlást várhatóan még el tudja kerülni a BKV a főváros gyorskölcsönével, de februártól újabb kifizetések esedékesek, amik állami részvétel nélkül megoldhatatlannak tűnnek. Ha addig nincs megegyezés a finanszírozásról, jöhet a csőd. Meddig tarthat ki még a BKV, és mi pótolhatja, ha bekövetkezik a vég?

A BKV akut válsága december 15-én kezdődött, amikor az MKB jelezte a cégnek, hogy a január 27-én lejáró 8,9 milliárd forintos folyószámla-hitelkeretet csak állami készfizető kezesség mellett kívánják meghosszabbítani. Az pedig nincs, és nem is nagyon lesz, így a pénzt ki kellene fizetni a BKV ürességtől kongó kincstárából.

A fővárosi önkormányzatnak mint a BKV tulajdonosának gyors tűzoltásra maradt ideje: szerdai rendkívüli ülésén valószínűleg megszavaz egy kilenc milliárdos tagi kölcsönt a közlekedési cégnek, amit annak április végén vissza kell fizetnie. Azért áprilisig, mert akkor szűnik meg az idei 32 milliárdos állami támogatás zárolása. Ebből most ki tudják fizetni az MKB-t.

Tovább

Így orvosolná a BKV helyzetét Tarlós

2012. január 7., 15:30 Módosítva: 2012.01.09 14:00

Jelentős forrásátcsoportosítást tervez a főváros a BKV "kritikus helyzetének" megoldására Tarlós István főpolgármester erre vonatkozó előterjesztését szombaton hozták nyilvánosságra, és szerdán rendkívüli ülésen tárgyalja majd meg a Fővárosi Közgyűlés.

Várszegi Gyula, a BKV elnök-vezérigazgatója január 3-án kelt levelében jelezte a városvezetésnek, hogy a társaságot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. Kifejtette, hogy valós veszélye van annak, hogy a BKV nem tudja ellátni a közszolgáltatási szerződésben foglalt feladatát, a főváros tömegközlekedése megbénulhat.

Az elnök-vezérigazgató levele szerint az MKB Bank arról értesítette a társaságot, hogy január 27-én lejár 8,9 milliárd forint összegű hitel, és miután a pénzintézet nem látja biztosítottnak a cég stabil működését, csak állami készfizető kezességvállalással hosszabbítja meg azt. Várszegi Gyula hozzátette: információik szerint ez nem várható, és a társaság nem képes törleszteni sem.

Tovább

Életveszélyes a Nyugati tornya, forgalomkorlátozás lesz

2012. január 6., 17:06 Módosítva: 2012.01.06 17:28
21

2012 január 6-án éjféltől január 7-én reggel 7 óráig forgalomkorlátozás várható 25 méter hosszúságban a Teréz körúton, a Nyugati pályaudvar épülete előtt, a jobb szélső forgalmi sávban és a járdán - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. A MÁV közlése szerint az épület Teréz körúti frontján, a szemből nézve a jobb oldali torony tetőszerkezetén élet- és balesetveszély-elhárítás végett javításokat végeznek. A munkához autósdarut használnak, a gyalogosforgalmat ezért a pályaudvar épületén terelik át.

A munkálatok után szakértők a torony párkányzatának állapotát is felmérik. MÁV sajtóirodáján elmondták, hogy folyamatban van a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújításához szükséges tervezés közbeszerzése.

A szóban forgó épületrészről július végén írtuk meg, hogy a MÁV szerint illegálisan tartózkodnak benne a bérlői, akik ellen büntetőeljárás folyik. Ott jártunkkor a bérlők elmondták, hogy a rendezetlen jogi viszony miatt az épületnek nem igazán van gazdája, a mostani állapota talán ennek is köszönhető.

Tarlós rendkívüli ülést hívott össze a BKV helyzete miatt

2012. január 6., 11:08 Módosítva: 2012.01.17 07:31

A BKV kritikus helyzete miatt szerdára összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését a főpolgármester. Tarlós István elmondta: a főváros 15 százalék forrást zárolna az intézményeknél és azt a BKV működési céljaira fordítaná, 6 + 4 milliárd forint közvetlen pénzügyi támogatást nyújtana a cégnek, 9 milliárd forint tagi kölcsönt adna április 30-ig, befagyasztaná az összes nem kötelező feladatot és esetlegesen tarifaemelésről is döntene, ha a kormány felszabadítaná a 32 milliárd forintos normatív támogatást.

A főpolgármester szerint ha a BKV működési finanszírozása stabilizálódik, akkor refinanszírozható lenne az első negyedévben visszafizetendő 45 milliárd forintos hitelállomány, amelyet 2004-ben vett fel a társaság. "Abban a pillanatban, hogy ez nem történik meg, a hiteleket vissza kell fizetni, ami egy pillanat alatt a BKV közvetlen, szó szoros értelmében vett fizetésképtelenségét jelenti" – magyarázta Tarlós.

Szerinte a főváros "erején felül, a lehetőségei végső határáig összeszedte a tartalékait és a forrásait", az intézmények rovására "összekapart" 21 milliárd forintot, és "ha az állam ezek után is közömbös marad, akkor azokat a politikusokat fogja terhelni a felelősség a BKV leállásáért, akik a társaság helyzetének stabilizálása ellen dolgoznak a parlamentben vagy nyilatkozataikban". "Nem tréfadologról van szó, ha eljön a nap, akkor nem fognak tudni a nővérek bemenni a kórházakba, a hivatalnokok a hivatalba, a diákok és a tanárok az iskolákba, gyakorlatilag meg fog szűnni bizonytalan időre a közszolgáltatások rendszere is" – mondta Tarlós.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy az "áldozatokat" csak akkor hozza meg, ha az állam hajlandó segíteni, hiszen maga a Városháza működőképes, itt egyedül a BKV-ról van szó. "Ha még a normatív támogatást is befagyasztották, az mindennek mondható, csak segítségnek nem" – jelentette ki, hozzátéve, hogy így május 1-jén az új közszolgáltatási szerződést sem kötheti meg a BKV.

Tarlós azt mondta, hogy ha a BKV működése leáll, akkor ez nemcsak a "közlekedési káoszt és a politikai skandalumot hozza magával", hanem például a 185 milliárdos uniós metrótámogatás is odavész, ezzel mindent összevetve a városnak hozzávetőleg 300 milliárd forint közvetlen kára lehet, és az állam kára is elérheti a 150 milliárdot. "Ehhez képest az, hogy most 21 milliárdon vitatkozik a tárca és a fogadatlan prókátor képviselők, ez nekem elég viccesnek tűnik" – fogalmazott Tarlós.

Felidézte azt is, hogy 2010 végén 70 milliárd forint adóssága volt a BKV-nak, 20 éve valamennyi pénzügyi jelentés szerint megoldatlan volt a cég működési finanszírozása, a járműállományt pedig 15 éve le kellett volna cserélni, ráadásul "ennél a cégnél fizették ki a 60-100 milliós végkielégítéseket, innen szivárogtattak ki milliárdokat fiktív szerződésekkel".  A főpolgármester szerint amit a főváros egy év alatt tenni tudott, azt megtette; 26 ízben tett javaslatot az államnak a BKV helyzetének feloldására, és ennél jóval többször jelezte a problémát.

Tovább

Lehalkítható a hármas metró vezetőit figyelmeztető zaj

2012. január 5., 13:27 Módosítva: 2012.03.08 07:49
17

Szerda reggeli cikkünkben arról írtunk, hogy a 3-as metró vezetőire munka közben mekkora nyomás nehezedik a sínek rossz állapota miatt nemrégiben elrendelt sebességkorlátozás következtében. A sofőrök nem állíthatják automata vezetésre a berendezést, ezért ellenőrzött kézi vezérléssel (CMC üzemmód) kell irányítaniük a metrót. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a menetidő nagy részében a fülkében szóló pittyegéshez kell alkalmazkodniuk.

Tovább

Füllel vezetik a 3-as metrót

2012. január 5., 08:01 Módosítva: 2012.01.19 18:17
522

Panaszkodnak a 3-as vonal metróvezetői, hogy megőrjíti őket a sebességkorlátozás óta bevezetett ellenőrzött kézi vezetéssel járó idegesítő pittyegés. Az automata vezérlés 20 nappal ezelőtti eltörlése óta ugyanis füllel kell vezetni a metrót, a pittyegések sűrűsége szerint. A vezetők idegrendszerét annyira kikészíti a rettenetes, állandó zaj, hogy az egyikük már hibázott, és egy megállóban elfelejtette kinyitni az egyik kocsi ajtóit.

"Többeknek kezd elege lenni a dologból. Aki ezt kitalálta, annak gőze nincs arról, ez mennyire idegesítő. Panaszkodnak a melósok a munkavédelmi képviselőnek, meg akinek lehet, hogy kezdenek kikészülni ettől az egész napos sípolástól." - mondta lapunknak az egyik metróvezető.

Tovább

Február elején leállhat a BKV

2012. január 5., 06:35 Módosítva: 2012.01.09 14:00
1035

Január végén, de legkésőbb február elején leáll a BKV, ami egyet jelent a fővárosi tömegközlekedés összeomlásával, ha a cég nem jut hozzá a 32 milliárd forintnyi zárolt támogatáshoz.

Tovább

Cukrot és citromlét vesz a BKV

2012. január 4., 13:09 Módosítva: 2012.01.04 13:10
34

Közbeszerzési eljárást írt ki a BKV 88 tonna cukorra és 144 ezer liter citromlére. Az európai tendereket összesítő honlapon olvasható adatok szerint a cukron és a citromlén kívül a BKV a téli védőitalok biztosításához beszerezne 88 ezer csomag teafiltert és 4 ezer liter teaszörpöt is. A nyári védőitalokat biztosítandó a BKV palackos - szénsavas és szénsavmentes - ásványvizet is venne különböző kiszerelésekben, összesen 50 ezer liternyit. A nyílt közbeszerzésre február 13-ig lehet jelentkezni.

Százhúsz használt buszt venne a BKV

2012. január 4., 09:36 Módosítva: 2012.01.04 13:05
8

Használt buszok beszerzésére irányuló keretmegállapodásra írt ki közbeszerzést a BKV, ezek becsült értéke 3 és 6 milliárd forint között van. A társaság hatvan szóló és hatvan csuklós buszt vásárolna a rendelkezésre álló források függvényében, olyanokat, amelyek legfeljebb tízévesek és legfeljebb egymillió kilométert futottak, klímásak, alacsonypadlós kivitelűek és legalább Euro 3-as károsanyag-kibocsátási normájú motorral működnek.

Tovább

Vizsgálják a Horváth-kert új díszgödrét

2012. január 2., 14:59 Módosítva: 2012.01.02 17:07
36

Karácsony környékén megsüllyedt a talaj az I. kerületi Horváth-kert alatt. A még át sem adott Déryné-szobor köré épített pavilon díszburkolata nagy területen felpúposodott.

Tudunk a gödörről, és vizsgálatot indítottunk, hogy kiderüljön, miért süllyedt meg az elmúlt napokban a felújított Horváth-kert pavilonja előtt a díszburkolat - mondták a beruházó I. kerületi önkormányzat sajtóirodáján. Az önkormányzatnál nem akartak találgatásba bocsátkozni arról, hogy természeti ok vagy kivitelezői hiba eredményezte a meglehetősen kellemetlen jelenséget a még át sem adott, 160 milliós beruházásnál.

Mint arról az Urbanista blog beszámolt, karácsony környékén csúnyán megsüllyedt a felújított Horváth-kert még meg sem nyitott pavilonja előtti díszburkolat. A díszgödör azóta elkerítve pihen. A süllyedésnek több oka is lehet: nem megfelelő alapozás, föld alatti vízfolyás vagy üreg, a vizsgálat még nem derítette ki a keletkezés okát.

Tovább

Akadozhat a tömegközlekedés az Operánál

2012. január 2., 10:44 Módosítva: 2012.01.02 10:47
35

A hétfő délutáni demonstráció miatt 15 órától éjfélig lezárják az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között. A 105-ös autóbuszok a Podmaniczky utcán át fognak közlekedni. A földalatti az Operánál délután várhatóan nem áll meg. A 70-es és 78-as trolik amíg lehet, közlekednek a Nagymező utcában – közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebookon.

Tovább

Változnak a szakaszhatárok a BKV-nál

2011. december 31., 09:42 Módosítva: 2012.01.03 07:59
18

Január elején változnak a BKV-jegyek és -bérletek esetében az érvényességi határok, az árak azonban a Fővárosi Közgyűlés határozatának értelmében nem módosulnak.

Tovább

A melegolimpia szervezői Tarlóst még megértik, de a Jobbikot nem

2011. december 29., 17:32 Módosítva: 2012.03.06 10:20
153

Az általunk szervezett sportesemény nem kirekesztő, hanem mindenki számára teljesen nyitott nemtől, fajtól, szexuális és nemi identitástól függetlenül – közölte a 14. nemzetközi melegolimpia, az Eurogames magyarországi szervezője. Bár Tarlós István főpolgármester Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester kérése ellenére sem kívánja támogatni a 2012 júniusában Budapesten tartandó rendezvényt, azzal közösséget vállalt a londoni olimpia szervező bizotsága is, melyről hivatalos levelet küldött a szervezőknek és a MOB vezetőségének.

A szervezők közleménye szerint a rendezvénnyel nem a homoszexualitást akarják propagálni és semmilyen formában nem akarják megbotránkoztatni a budapesti polgárokat sem. Céljuk az amatőr sport népszerűsítése, és a sport összefogó erején keresztül küzdeni a megkülönböztetés és kirekesztés ellen, legyen az faji, származási, nemi, vallási vagy bőrszín alapján való.

"A sport az egyik legjobb eszköz a kisebbségi csoportok integrációjához, már az ókori görög olimpiák ideje alatt is felhagytak minden viszálykodással a verseny közben. Szeretnénk mindenki számára megmutatni többek között ezen rendezvényen keresztül is, hogy mi, az LMBT (leszbikus, meleg biszexuális, transznemű) közösség tagjai is ugyanolyan emberek vagyunk, ugyanúgy gondolkodunk és ugyanolyan értékek szerint éljük az életünket, mint a többségi társadalom tagjai." – olvasható a közleményben.

Tovább

Felmondta a BKV az utasok biztosítását

2011. december 28., 15:39 Módosítva: 2012.01.03 07:59
384

Január elejével a BKV felmondta a Generali-Providencia biztosítónál kötött utasbaleset-biztosítást, ezzel 50 millió forintot takarítanak meg  közölte a közlekedési társaság.

Az intézkedést a BKV azzal indokolta, hogy a cég nehéz gazdasági helyzetben van, a szerződés fenntartása pedig gazdaságtalan, előnytelen, illetve annak fenntartását jogszabályi kötelezettség nem írja elő.

Tovább

Tarlós István mentalitásával nem fér össze a budapesti melegolimpia

2011. december 28., 14:40 Módosítva: 2012.06.21 15:23
541

Tarlós István Klaus Wowereit berlini főpolgármester kérése ellenére sem támogatja a budapesti melegolimpia megrendezését. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű sportolók nemzetközi versenyét ettől függetlenül megtartják: június 27. és július 1. között 3800 versenyző érkezik Budapestre, ami a szervezők szerint 1,5-1,8 milliárd forint bevételt hozhat az országnak.

Klaus Wowereit levelének kézhezvétele után néhány nappal Tarlós István "rövid és udvarias" levélben válaszolt a berlini főpolgármesternek a budapesti melegolimpia ügyében (a levél teljes szövege a cikk végén olvasható).

"Klaus Wowereit a levélben felhívta a figyelmem arra, hogy lesz ezeknek az embereknek egy sportrendezvénye 2012-ben Budapesten, amelyet Demszky Gábor támogatott, és felkért engem is, hogy támogassam a rendezvényt – mondta az Indexnek Tarlós István. A válaszban azt írtam, hogy ezt a dolgot Demszky Gábor ígérte meg neki, vele beszélje meg, az én mentalitásommal ez a dolog nem egyeztethető össze, ezért én ezt a dolgot támogatni nem tudom".

Tovább

70 százalékon áll a 4-es metró

2011. december 28., 06:48 Módosítva: 2012.01.30 08:03
55

Az összes állomás szerkezetkész, a Tétényi úton már majdnem kész a belsőépítészet. A vágányépítők a Duna alatt járnak.

Tovább

Közeledik a budapesti melegolimpia

2011. december 27., 21:48 Módosítva: 2012.06.21 15:23
854

Információink szerint Berlin másságát nyíltan felvállaló főpolgármestere néhány hónapja levélben emlékeztette Tarlós István főpolgármestert a jövő júniusi budapesti melegolimpiával kapcsolatban arra, hogy elődje, Demszky Gábor támogatta a rendezvényt.

Mint azt a városháza sajtóirodáján megtudtuk, válaszlevél nem ment, de a főváros vezetése hivatalosan tudomásul vette az eseményt.

A 2002-es melegolimpia megnyitója Sydney-ben
A 2002-es melegolimpia megnyitója Sydney-ben
Fotó: Greg Wood

A Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) a hazai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sportszervezetek alapítójaként 2009-ben pályázta meg a EuroGames, a nemzetközi melegolimpia budapesti rendezését. A szervezet a pályázat mellé csatolta Demszky Gábor akkori főpolgármester támogató levelét és a fővárosi kulturális bizottság támogató döntését. Az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) közgyűlése 2009 márciusában nagy többséggel megszavazta a magyar pályázatot.

Tovább

Az ünnepek között ingyenes a parkolás Budapesten

2011. december 27., 11:50 Módosítva: 2011.12.27 11:50
60

Ingyenes a parkolás Budapesten a január elsejei üzemzárásig, írja az Emberi Parkolásért Mozgalom. A szervezet szerint erről az önkormányzatok honlapjai nem számolnak be erről elég alaposan, ezért közlik ők.

A kivételek: az I. kerületben, a Dísz tér, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakasza, a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakasza, a Szent György utca és a Színház utca valamint a Szirtes út 32. és 34. szám alatti terület

A XIII. kerületben pedig a Margitsziget északi fizető parkolója és a Margitsziget északi fizető parkolója és a szállodák várakozóhelyei.

Kiemelt beruházás lett a Várbazár

2011. december 23., 20:10 Módosítva: 2011.12.23 20:10
22

Kiemelt beruházás lett a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukciója  olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

A kormányrendelet szerint a beruházások megvalósítása során a külön jogszabályban meghatározott építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni.

Egy november 9-i kormányrendelet 2014 márciusára tűzte ki a Várbazár felújítását, a munkálatokról szóló terveket 2011. december 30-ig kell kidolgozni. A tervben a terület teljes felújítása szerepel, csakúgy, mint a királyi kertek rendbehozatala, és a Várbazárnak a budai Várral való összekapcsolása, valamint a Várnegyed és környéke "kritikus" közlekedési viszonyainak rendezése.

A 6,5 milliárd forintos uniós pályázati forrás már rendelkezésre áll, ezt további 2 milliárd forintos – szintén uniós, korábban meghiúsult fejlesztésekből megmaradt pénzekkel egészíti ki a kormány. Az így 8,5 milliárd forint összköltségű beruházás munkálatai 2012 őszén elkezdődhetnek, ha a közbeszerzési pályázatok nem húzódnak el  – emelte ki Zumbok Ferenc miniszteri biztos egy novemberi sajtótájékoztatón.

Tarlós: A Fidesz itt marad a problémával

2011. december 22., 09:35 Módosítva: 2011.12.22 10:08
11

„Tájékoztatom Miniszter urat, hogy amennyiben Ön a BKV pénzügyi helyzetének stabilizálásáról folytatott egyeztetésre Szatmáry Kristóf államtitkár urat bízza meg, úgy én Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját jelölöm ki. Bízom abban, hogy az előzetes tárgyalások sikeresek lesznek, és a végső döntés meghozatala előtt sikerül Önnel személyesen is egyeztetnem” – írta Tarlós István főpolgármester Matolcsy Györgynek címzett levelében csütörtök reggel. A levél előzménye, hogy Tarlós szerdán szokatlanul éles hangnemben dorongolta le a nemzetgazdasági minisztert.

A főpolgármester a csütörtöki Ma reggel című műsorban elmondta, hogy ő a miniszterelnökkel és a Fidesz felsővezetésével áll politikai szövetségben, nem az apparátus tagja, több százezer ember választotta meg posztjára. Az a dolga, hogy a városért harcoljon, és ha bizonyos ügyekben ütköznie kell politikusokkal, akkor megteszi, akár fideszesekkel is.

„Ha a BKV netán összeomlik, akkor előfordulhat az, hogy Tarlós István többet soha nem lesz majd főpolgármester a következő választáson, de ez a kutyát sem fogja érdekelni – mondta a főpolgármester. – A Fidesz itt marad a problémával, mert arra, hogy ha több százezer ember nem tud eljutni a munkahelyére, és ennek kapcsán napi tizennégymilliárd kiesik a nemzetgazdaságból, nagyon sokan fognak emlékezni.”

Vége a városatyák jól fizető kórházi fb-tagságának

2011. december 22., 08:38 Módosítva: 2012.03.30 18:27
39

A Blikk számításai szerint összesen 120 milliót vesz ki a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek zsebéből az a törvénymódosítás, amellyel állami tulajdonba kerülnek a budapesti kórházak. Van olyan képviselő, aki a különböző kórházi felőgyelőtanácsi tagságokkal eddig havi félmilliót keresett.

A Fővárosi Közgyűlés képviselői ültek eddig tagokként illetve elnökökként a kórházak felügyelőtanácsaiban. Jövőre már az új tulajdonos, az állam delegálja ezekbe a pozíciókba a saját embereit. A Blikk szerint a képviselők közül a legtöbbet, havi félmilliónál is többet kapott a különböző fb-tagságokért a fideszes Ughy Attila, Orbán Gyöngyi és Szentkirályi Alexandra. Az MSZP-ből Horváth Csaba és Havas Szófia keresett legtöbbet a kórházakon, de ők nem érték el az 500 ezer forintot. Még az LMP-s és Jobbikos városatyáknak is jutott havonta fejenként több százezer forint.

Tovább

A Rózsadomb jobb hely Pestnél

2011. december 22., 08:06 Módosítva: 2011.12.22 12:11
104

Vajon hány kerületi polgármester lakik a kerületénél "elitebbnek" számító környéken? A lokálpatrióták összecsapása a képmutatókkal.

Tovább

Tarlós Matolcsy szemére lobbantott

2011. december 21., 18:31 Módosítva: 2011.12.21 18:31

Tarlós István szokatlanul éles hangnemben dorongolta le Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert szerda délutáni közleményében. A főpolgármester a minisztérium délelőtti közleményén húzta fel magát.

A BKV támogatása ügyében tört ki polémia a főpolgármester és a nemzetgazdasági miniszter között. Tarlós István ugyanis kedden, amikor megtudta, hogy a minisztérium nemhogy a kért plusztámogatást nem adja meg a csődbe menetelő BKV-nak, hanem az eddigi éves összeget is megkurtítja, sőt tavaszig zárolja, azt találta mondani rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy Matolcsy György nem egyeztetett az ügyben, méghozzá azért nem találkoztak, mert a miniszter fáradtságra hivatkozott.

Tovább

Hagyó-ügy: sokat markoltak, keveset fogtak

2011. december 21., 13:51 Módosítva: 2011.12.21 16:23
114

Két és fél év nyomozás után a napokban vádat emelhet az ügyészség a BKV-val kapcsolatos ügyekben. A kiszivárgott nyomozati iratok alapján elmondható, hogy bár több vallomásban is utaltak a gyanúsítottak a pártfinanszírozásra, több szál vezetett a legfelsőbb politikai körök felé, a nyomozás megrekedt Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő meggyanúsításánál. A 21 gyanúsított zöme másod-, harmadvonalbeli BKV-s, vagy kisvállalkozó.

A nyomozati iratokból kiderül, hogy vesztegetéssel végül egy embert sem gyanúsítanak az ügyészek, még az elhíresült Nokiás dobozos ügyben sem. A vád lényegében a hűtlen kezelés: ennek különböző szinteken és különböző értékben elkövetett tényállását próbálják majd bizonyítani.

Tovább

Forralt bor, csoki, Margit híd

2011. december 21., 00:28 Módosítva: 2011.12.21 00:28
34

Tarlós István főpolgármester páratlan stílusérzékről tanúságot téve a meghirdetetthez képest fél óra késéssel adta át a kilenc hónapja csúszó Margit hidat, soha vissza nem térő alkalmat biztosítva a környékbeli alkeszeknek a legális közterületi alkoholfogyasztásra.

Margit hidas BKK-csoki, műanyag poharakban gőzölgő forralt bor – mintha a Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi ételosztására toppant volna be az arra járó kedd délután, a Margit híd budai hídfőjénél. Pedig nem, a híd hivatalos átadási ceremóniája kezdődött (volna) fél kettőkor a Zsolnay kerámiával kirakott aluljáróban.

Tovább

Tarlós ismét a BKV leállásával fenyeget

2011. december 20., 12:20 Módosítva: 2012.01.05 06:35
60

Tarlós István szerint előreláthatólag február elején leállhat a főváros tömegközlekedése, ha a BKV finanszírozását érintő mostani parlamenti döntés változatlan marad. Tarlós korábban levelet is írt emiatt a minszterelnöknek.

A főpolgármester keddi, rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: a fővárosnak a BKV finanszírozására kedd hajnalban megszavazott 32 milliárd forint egy 35 milliárdos generális normatív támogatás része volt mostanáig. Ezt az összeget ráadásul március végéig befagyasztották.

Tovább

Város lesz a városban a Közszolgálati Egyetem

2011. december 20., 10:52 Módosítva: 2011.12.20 16:02
353

Gigantikus intézménnyé válik a januárban induló új egyetem, a Navracsics Tibor beterjesztésére létrehozott Közszolgálati Egyetem. A jó államot tanító egyetem eleve három felsőoktatási intézmény összeolvasztásával jött létre: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódja.

Az egyetem első lépésben megkapta a Ludovika épületét, amelynek egy részében a Természettudományi Múzeum működik. De hamarosan beolvasztják a Bárka színházat, és szó van a másik oldalán működő Raul Wallenberg szakiskolának az egyetemhez csatolásáról is. Hogy teljes legyen a kép, hozzájuk kerül a teljes Orczy park.

Tovább

Használt Volvo buszokat szerezne be a BKV

2011. december 20., 07:58 Módosítva: 2011.12.20 12:18
52

Használt, szóló, Volvo 7700-as, vagy ezekkel a típusokkal műszakilag megegyező buszokra írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a BKV.

Fotó: Nagy Attila

Az uniós tendereket összesítő honlap keddi adatai szerint a BKV 30+15 darab használt, teljesen alacsonypadlós buszt vásárolna, amelyek 2004-es, vagy annál fiatalabb évjáratúak, legalább Euro 3-as környezetvédelmi besorolású motorral rendelkeznek, és városi kialakításúak.

Tovább