Budapest

Házkutatást tartottak a BKV-nál

2012. január 25., 11:48 Módosítva: 2012.01.26 11:17
11

Információink szerint kedd este házkutatást tartott a rendőrség a BKV székházában. Úgy tudjuk, hogy a nyomozók elsősorban Kocsis István volt vezérigazgató, Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes és két további volt BKV-s vezető anyagaira voltak kíváncsiak.

A házkutatás értesülésünk szerint kapcsolatban lehet azzal a nyomozással, ami lapunk cikke nyomán indult lassan három éve. A BKV-s offshore szerződésekkel kapcsolatban a VII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztályán indult nyomozás 2009. áprilisban. Ezt Győri György ügyész rendelte el egy cikkünkre támaszkodó állampolgári bejelentés nyomán.

Az Indexen számoltunk be elsőként arról, hogy Kocsis újdonsült BKV-vezérigazgatóként többek között két offshore céggel is furcsa szerződést kötött 2008 végén.

A ciprusi Dandy Trading Ltd.-vel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére 78 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a svájci székhelyű Everest Capita S.A.-val pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött a társaság.

A tanulmányokba beletekinthettünk, és kiderült: nagyrészt úgy ollózták össze őket KSH-jelentésekből, az akkori kormány konvergenciaprogramjából, sőt egy Index-cikk válságügyi kiskátéjából.

Az MTI megkeresésére a BKV azt közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hat szerződéssel kapcsolatban kért információkat. A BKV szerint a kért iratokat korábban már átadták a rendőrségnek.

Az Index kérdésére, hogy valóban tartott-e a rendőrség házkutatást, a BRFK kommunikációs osztálya közölte, nem kívánják kommentálni a sajtóban közölt híreket. "Az ügyben nyomozás van folyamatban, további információval egyelőre nem szolgálhatunk" - indokolták.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében azt mondta: egyértelműen az előző ciklus ügyeit érinti a házkutatás; őt azonnal értesítették róla. Hozzátette: kíváncsian várják a fejleményeket.

9 milliárdot kap 3 hónapra a BKV

2012. január 25., 11:08 Módosítva: 2012.01.26 11:17
18

A fővárosi közgyűlés a Fidesz-frakció többségi szavazataival elfogadta a BKV finanszírozásának ideiglenes rendezéséről szóló rendeletet. Ezzel a közlekedési cég 3 hónap haladékot nyert, május 1-jétől azonban Tarlós István főpolgármester szerint forrás és szerződés hiányában leállhat.

A 12 pontból álló előterjesztés lényege, hogy a fővárosi önkormányzat 9 milliárd forintos, április 30-ig visszafizetendő, áthidaló tulajdonosi kölcsönt nyújt a BKV-nak, hogy a január végén lejáró 9 milliárd forintos bankhitelét ki tudja fizetni, és ne jusson csődbe. Ezen felül 6 milliárd forint további támogatást nyújt a közlekedési cégnek.

Tovább

Nem okozott túl nagy zsúfoltságot a metrókiesés

2012. január 24., 17:55 Módosítva: 2012.01.24 17:55

Több volt az utas a peronokon, de nem okozott zsúfoltságot hétfő délután az, hogy műszaki okok miatt három metrószerelvény is kiesett a forgalomból a 3-as vonalon.

Munkatársunk a Deák térről azt jelentette, hogy az ilyenkor szokásos 1 perc 45 másodperc helyett előfordult 3 és fél perces követési időköz is, de igazán nagy tumultust nem tapasztalt délután hat óra körül az állomáson.

Keddre mindhárom vonatot helyreállították, így a forgalomban már nem volt fennakadás.

A Combinók ablakait nem törtek volna szilánkokra

2012. január 24., 12:17 Módosítva: 2012.08.22 06:54
14

A BKV is gyakran alkalmazza azt az egyszerű módszert, ami megakadályozza, hogy megsérüljenek az utasok, ha valaki bedobja egy tömegközlekedési jármű ablakát, de a 244-es buszok pont nincsenek befóliázva - tudtuk meg a BKK-tól.

Január 6-án, a délutáni órákban az egyik Zuglóban közlekedő 244-es ablakát betörte egy golyóscsapágy, de először nem zárták ki azt sem, hogy esetleg rálőttek a buszra. Egy szilánk az egyik utas szemébe fúródott, akit emiatt kórházba kellett szállítani. Szerencsére az asszony sérülései nem voltak túl komolyak, így még az esetet követő hétvégén hazaengedték.

Tovább

A vasgolyó érthetőbb a Vaskefénél

2012. január 23., 18:11 Módosítva: 2012.01.23 18:18
12

"Megállapítottam, hogy az 1956-os sortűz áldozatainak emlékjele a Földművelésügyi Minisztérium épületének árkádjai alatt és a Vaskefe egyaránt hasonló jellegű elemekből: geometriai testekből áll össze. A minisztérium falára erősített gömbök vagy golyók jelentése egyértelmű, egyszerű asszociáció segítségével érzelmi és gondolati cselekvésre készteti az embereket; az az arra járók egy-két pillantásból is megértik az üzenetet. Ellentétben az 1956-os emlékmű üzenetével, ami még többszörös absztrakció után is erősen félreérthető: «...milyen erőviszonyok voltak a forradalom pillanataiban. Hogy a magyar közösség óriási hatalmat támadott meg. Nekiment és léket ütött rajta.» - alkotói gondolat a szemlélődőkben egyáltalán fel sem merül."

Az idézet Németh Szilárd, a fővárosi közgyűlés kulturális és idegenforgalmi tanácsnokának 2010-2011-es  beszámolójában található, amit szerdán tárgyal a testület. Az öt oldalas beszámoló tartalmaz még nyolc kiállításlátogatást, 4-5 tárgyalást kulturális és turisztikai szakemberekkel, díszpolgári cím eltörlésére vonatkozó előterjesztéseket, valamint azt a felismerést, hogy fejleszteni kell a sport- egészség- és barlangturizmust.

Tovább

3 metrószerelvény is kiesett a forgalomból

2012. január 23., 17:12 Módosítva: 2012.01.23 18:16

Metrós dolgozóktól származó információink szerint hétfő délutánra három metrószerelvény esett ki műszaki okok miatt, pótlás nélkül a forgalomból az észak-déli (kék) metróvonalon. Ez azt jelenti, hogy a délutáni csúcsban az 1 perc 45 másodperces követési időköz 3 - 3,5 percre növekedhet, ami növeli az ilyenkor amúgy sem kicsi tumultust a központi állomásokon (például Deák tér, Ferenciek tere).

Úgy tudjuk, hogy elméletileg a 4 perces vagy annál nagyobb csúcsidőbeli követési idő már olyan komoly problémákat is jelenthet, hogy akár a metróközlekedést is le kell állítani.

Megkérdeztük a BKV fődiszpécserét is az ügyben, aki 16 óra 45 perckor még csak két vonat hiányáról tudott, és legfeljebb egy perces követésiidő-növekedésről, de forrásaink szerint akkor még nem juthatott el hozzá a harmadik vonat néhány perccel azelőtti kiállásának a híre.

Megkérjük olvasóinkat, ha tömeget látnak valamelyik megállóban, fotózzák le, és küldjék be nekünk erre az e-mailcímre.

Munkatársunk a Deák térről azt jelentette, hogy valóban előfordult 3 és fél perces követési időköz is, de igazán nagy tumultust nem tapasztalt délután hat óra körül az állomáson.

BKV: Bolla Tibor nem gyanúsított

2012. január 23., 15:28 Módosítva: 2012.01.23 15:28

A BKV közlése szerint egyetlen jelenlegi vezetőjük vagy dolgozójuk sem érintett a Hagyó-ügyben, így Bolla Tibor, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese sem.

A társaság gazdasági vezetőjének neve is felmerült korábban Horváth Éva, Hagyó Miklós volt szóvivőjének foglalkoztatásával kapcsolatban. A BKV akkor azt közölte, hogy nem Bolla Tibor a felelős Horváth Éva foglalkoztatásáért, hanem egy főosztályvezető, akit már elbocsátottak.

Tovább

Újra futnak a tavaly kivont metrókocsik

2012. január 23., 13:59 Módosítva: 2012.01.30 08:03
102

Újra forgalomba állt egy tavaly májusban kivont, 40 évesnél öregebb kocsikból álló szerelvény a 2-es metró vonalán, erősítette meg értesülésünket a Budapesti Közlekedési Központ. Várhatóan további matuzsálemkorú kocsik is visszaállnak, amíg meg nem jönnek szeptemberben a várva várt Alstom-kocsik, amelyekből a próbavonat már februárban látható lesz az alagútban.

Információink szerint múlt hétfőn megkapta a forgalomba lépéshez szükséges engedélyt egy korábban a kora miatt leselejtezett, (a belső festésük miatt) úgynevezett Barbie-kocsikból álló szerelvény a 2-es vonalon. A BKK sajtóosztálya megerősítette értesülésünket, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy 2011 májusában 43 kocsi forgalomból történő kivonására, ideiglenes félreállítására került sor – selejtezés nem történt.

Tovább

2014-től jöhet az elektronikus BKV-jegy

2012. január 20., 17:59 Módosítva: 2012.01.25 06:45
401

2014-től a papíralapú jegy- és bérletfajtákat elektronikus díjfizetési mód válthatja fel, valamint részben új jegyrendszer léphet életbe, melynek legfőbb elemei a tervek szerint az időalapú jegy, a napi költési maximum, illetve az utólagos fizetés (pay-as-you-go) lehetősége érintés nélküli bankkártyával, áll a Budapesti Közlekedési Központ előterjesztésében, amelyet szerdán tárgyal a fővárosi közgyűlés. A rendszer fokozatos kiépítése több évig tart és 15 milliárd forintba kerül.

Az átállás 2013 végén kezdődne. Az első ütemben, 2013. december és 2014. október között, a bérletes utasokat terelnék át az elektronikus jegyrendszerre. Második ütemben, 2015 első félév végéig a jegyrendszert alakítanák át: mintegy tízezer érvényesítő készüléket szerelnek fel a járművekre és peronokra, megjelennek a BKK-kibocsátású, anonim, érintés nélküli plasztikkártyák, melyeket az alkalmi utazók válthatnak ki.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Ezzel párhuzamosan elkezdődik a papíralapú érintés nélküli kártyák árusítása is az egyszeri utazásokhoz. A hagyományos papírjegyek teljes kivezetése után szerelik le a régi érvényesítő készülékeket és jegyautomatákat. A lyukasztók eszerint 2015 előtt nem tűnhetnek el Budapestről.

Tovább

Hét új P+R parkolóról is dönt a főváros

2012. január 20., 12:53 Módosítva: 2012.01.25 06:45
2

A Fővárosi Közgyűlés január 25-i ülésén döntés születhet hét új P+R parkoló kialakításáról, az elektronikus jegyrendszer bevezetéséről, a BKV finanszírozásáról, valamint  és a főváros és a kerületek mintegy 11 milliárd forinttal csökkenő bevételeinek megosztásáról.

PeCsa Music Hall lesz a Petőfi Csarnokból

2012. január 20., 07:38 Módosítva: 2012.01.20 07:39
51

PeCsa Music Hallként működik tovább az egykori Petőfi Csarnok; a kulturális központ üzemeltetési jogát ősszel a fővárostól tíz évre elnyert Cortina Service Kft. ügyvezetője, Nagy Károly elmondta: több régi programot megtartanak, ám reformokat is terveznek.

"A városligeti Petőfi Csarnok vendéglátását szintén pályázaton nyertük el 2009-ben, a kulturális központ bérlésére vonatkozó tavalyi fővárosi pályázat kiírásakor már házon belül voltunk, így talán érthető volt, hogy versenybe szállunk a komplexum üzemeltetésének jogáért. Nagy lehetőségeket láttunk, illetve látunk most is benne" - fogalmazott Nagy Károly.

Tovább

41 mrd-ot bukott a BKV a hiteleken

2012. január 19., 13:28 Módosítva: 2012.01.19 15:34
48

A fővárosi önkormányzat nem teljesítette szerződésben vállalt kötelességét, nem fizette ki az éves kompenzációs támogatást, hanem hagyta, hogy a BKV évről évre hitelből fedezze azt. Így a társaság a 2002 és 2010 között teljesen eladósodott, ebben a 8 évben csak a kamatokra 41 milliárd forintot fizetett ki, és pénzügyi válságba jutott – áll az Állami Számvevőszék jelentésében.

Az ÁSZ 2002 és 2010 között vizsgálta a BKV gazdálkodását, valamint azt, hogy mi vezetett a mai pénzügyi krízishelyzethez. 2002 azért jó kiindulási alap a szervezet szerint, mert ekkor nullázta le az akkori kormány a BKV hiteleit az akkori 30 milliárdos adósság átvállalásával. A 2002-es 0 forint adósságállomány mára 78 milliárdra nőtt, amiből az idei tőketörlesztési kötelezettség például 36 milliárd forint.

Tovább

Zöldhullámban hasíthatnak a combinók

2012. január 19., 13:22 Módosítva: 2012.01.23 17:48
44
D MTZ20110726006
Fotó: Máthé Zoltán

Február elsejétől a Nagykörút közlekedésében a villamosoknak kedvező változtatások lépnek életbe. Az utóbbi időben a Siemens munkatársai azon dolgoztak, hogy a lámpákat a combinókhoz igazítsák, ugyanis a hetvenes évek óta a jelzőfények beállítása az autóknak kedvezett.

Ehhez a rendszer újraprogramozására volt szükség. Ezt Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója azzal indokolta, hogy a villamost sokkal többen használják ezen a szakaszon – napi félmillió utas –, mint amennyi autós megfordul a körúton. Akkoriban még nem mérték fel a kocsik tömeges megjelenésével járó problémákat, például azt sem, hogy a történelmi belvárosokban nincs túl sok parkolásra használható szabad terület. Ezért optimalizálták a közlekedési lámpákat mindenhol az autók forgalmához. A rendszer bevezetéséhez új mentetrendre is szükség volt, ezért nem léphet életbe korábban.

Tovább

Az ellenzéknek nem maradt hely március 15-re

2012. január 18., 16:02 Módosítva: 2013.01.21 19:37
1785

A kormány Budapest egész belvárosát lefoglalta a március 15-i ünnepségek idejére, szinte egy talpalatnyi helyet sem hagyva az ellenzéki és civil demonstrációknak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az állami ünnepségekre hivatkozva egy teljes hétre közterület foglalási engedélyt kért és kapott Budapest kiemelt közterületeire, áll a fővárosi LMP-frakció közleményében.

Szinte Budapest egész belvárosára területfoglalási igényt jelentett be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a fővárosnál a március 15-i ünnepségek kapcsán, amit szerda délután meg is szavaztak a főváros illetékes bizottságnak fideszes tagjai.

A szokásos állami ünnepségek helyszínei (Nemzeti Múzeum környéke, Kossuth tér) mellett még nyolc másik helyszínre is igényt jelentettek be, többek között a Ferenciek terére, a Március 15. térre, de lefoglalták az Erzsébet hidat és a képviselői irodaház környékét, a Várba vezető utat, az I. kerületi Horváth kertet, valamint a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája környékét is.

Tovább

BKV: Tolerálni kell a takarítás minőségét

2012. január 18., 11:20 Módosítva: 2012.01.18 14:51
81

Kemény takarékossági intézkedéseket vezettek be a BKV-nál a több tízmilliárd forintos hiány enyhítésére. Mint a birtokunkba került belső falragaszból kitűnik, a dolgozókat például a takarítás minőségének a tolerálására kérik. (A megkérdezett alkalmazottak szerint a cirkalmas megfogalmazás azt takarja, hogy amióta a takarítócégnek kitelt a szerződése, és nincs más helyette, „kezd több helyen vastagon állni a mocsok”.)

bkv

A fűtésszámlán is fogna a BKV, 3 fokkal csökkentették a hőmérsékletet az irodákban, csarnokokban. Hogy az a maradék kis langyos levegő ki ne szökjön, az ablakokat csak rövid ideig szellőztetés idejére lehet nyitva hagyni, valamint az épületek ajtaját a „gyors átközlekedést”követően rögvest be kell csukni.

A vízfogyasztással is csínján kell bánni, „a tusolóban a víz folyamatos folyatása úgy, hogy senki nem áll alatta, nem megengedett”.

A BKV korábban bejelentette, hogy számos spórolási intézkedést vezetett be, nem kötött például szerződést takarításra külső céggel. Hangsúlyozták azonban, figyelnek arra, hogy az intézkedések az utazási színvonalat ne érintsék.

Nem kapkodnak a BKV után a nyugati befektetők

2012. január 17., 16:56 Módosítva: 2012.04.19 08:02
52

Lezárult a BKK első buszüzemeltetési tenderének első, előminősítési köre, amelyre hat magyar társaság jelentkezett. A nyertes 100-120 autóbusza május elején kezdi meg az utasok szállítását. A VEKE szerint a pályázat blamázs, sehol a várva várt nagy nyugati cégek, helyettük Volán-társaságok, az igen necces kínai buszos alvállalkozók és az Orangeways ment át a szűrőn. A BKK szerint nincs blamázs, ez még csak egy átmeneti tender volt, a nyugati cégeket későbbre, a nagy pályázatokra várják.

Az iho.hu szakmai portál cikke szerint a BKK buszüzemeltetési modelljének előminősítési tenderére a VT-Transman, a Nógrád Volán, a Vértes Volán, a Volánbusz, a Color Tours, a T&J busz és az Orangeways jelentkezett. (A BKK közlése szerint a Vértes Volán nincs a cégek között.) A lap szerint az induló cégek között nincs meglepetés.

Tovább

Atkári távozik Tarlós mellől

2012. január 17., 15:34 Módosítva: 2012.01.17 15:34
25

Atkári János, Tarlós István pénzügyi főtanácsadója, egykori SZDSZ-es gazdasági főpolgármester-helyettes távozik posztjáról, jelentették be közleményben.

Tarlós István főpolgármester és Atkári János közös nyilatkozatban tudatta, hogy megbeszélték munkakapcsolatunkat és kölcsönösen arra a megállapításra jutottak, hogy a jelen körülmények között a munkakapcsolatot fenntartani nincs értelme. Ezért megállapodtak abban, hogy Atkári János munkaviszonyát a fővárosi önkormányzattal, 2012. február 1-i hatállyal, közös megegyezéssel megszüntetik.

Megkerestük Szűcs-Somlyó Máriát, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóját és Atkári Jánost is, de egyikük sem kívánta kommentálni a döntést.

Államosíthatják a BKV-t

2012. január 17., 07:29 Módosítva: 2012.01.17 07:31
94

Egy átmeneti törvény alapján polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsofőröket, ha a BKV csődje miatt veszélybe kerülne a fővárosi tömegközlekedés – írja a Népszabadság.

Tovább

16 milliárdos hitelkeretet nyitott a főváros

2012. január 13., 15:44 Módosítva: 2012.01.13 15:44

16 milliárd forintos folyószámla-hitelkeret nyitott a fővárosi önkormányzat az OTP Banknál, miután a pénzintézet a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást (egyedüli) ajánlatával megnyerte.

A hitelre Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsnoka szerint azért volt szükség, mert a főváros átmenetileg szabad pénzeszközei meglehetősen lecsökkentek. Sokáig ugyanis állampapírokkal hidalták át a fővárosi önkormányzat nagyobb bevételei és kiadásai közötti időszakokat.

A tanácsnok szerint a likviditáskezelő hitel nagyobb pufferlehetőséget ad váratlan felmerülő nagyobb költségek finanszírozására, ilyen lehet a BKV január végén lejáró 9 milliárdos bankhitelei is például. A hitelkeret egy éves időtartamra szól, a felhasznált összeget éven belül vissza kell fizetni.

Megvennék a CET-et a fővárostól

2012. január 13., 15:00 Módosítva: 2012.04.04 15:45
15

A beruházó cég ajánlatot tett Tarlós István főpolgármesternek, hogy korrekt piaci áron átvenné az önkormányzattól a Duna-parti CET-et, valamint átvállalná a teljes fővárosi pénzügyi kötelezettségvállalást, amely jelenleg több mint 11 milliárd forintra rúg, áll a cég lapunknak küldött közleményében. A fővárosnál nem tudnak az ajánlatról.

A közlemény szerint a beruházó Porto tavaly decemberben tett javaslatot az átvételre, amelyet a cég szerint az önkormányzat üdvözölt, konkrét vételi ajánlatot kérve. A konkrét ajánlatot a beruházó cég képviselője csütörtökön juttatta el Tarlós Istvánnak. A cég nem árulta el a CET-ért felajánlott összeget.

Tovább

Két éjszaka is leáll a 6-os villamos

2012. január 13., 12:56 Módosítva: 2012.01.13 12:56

Karbantartás miatt két éjszaka is pótlóbuszok viszik az utasokat a 6-os villamos vonalán, közölte a BKV.

Tovább

Áram nincs, vita van, tönkremehet a CET

2012. január 13., 00:48 Módosítva: 2012.04.04 15:45
394

Kikapcsolták az áramot a CET épületében, ezért nincs temperáló fűtés, ennek következtében szétfagyhat a vízvezeték-rendszer. A héjszerkezet üvegtábláinak tömítése ridegedik és beázik. A pinceszint vízben áll, a tűzoltórendszer néma. Az üres épületen egy éve vitáznak, az áramhiány miatt is egymásra mutogat a kivitelező és a tulajdonos főváros, miközben tönkremehet az új épület.

Sajtóbejárást szervezett a már majdnem teljesen kész Duna-parti kultúrpláza, a CET generálkivitelezője, amelyen bemutatták, hogy a nemrég kikapcsolt áram hiánya hogyan veszélyezteti az épület épségét. A WHB generálkivitelező helyszínen elhangzott álláspontja szerint az áramot az épület tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat kapcsoltatta ki.

Tovább

Ismét forgalomkorlátozás lesz a Margit hídon

2012. január 12., 12:15 Módosítva: 2012.01.12 12:15
8

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Margit híd mindkét oldalán február elejéig, megkezdődött ugyanis a kőkonzolok elhelyezése – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A nyolc darab, egyenként csaknem egytonnás díszítőelemet a híd pesti és budai oldalán található pillérekhez és támasztóelemekhez rögzítik a szakemberek.

A kedden kezdődött munkálatok miatt a pesti oldalon január 22-ig, a budai oldalon pedig január 28. és február 5. között kell időszakos forgalomkorlátozásra, a járda, illetve a külső sávok lezárására számítani.

A Margit híd felújítása 2009. augusztus 21-én kezdődött meg. A mintegy másfél évig tartó rekonstrukció során felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és a hídszerkezet elemeit, kiszélesítették a hidat. Megújult a szárnyhíd is, amely az egyik legrosszabb állapotban lévő része volt a dunai átkelőnek. Rendezték a kerékpáros-közlekedést is.

Tovább

Vandálok jártak a Margitszigeten

2012. január 12., 12:13 Módosítva: 2012.01.12 14:35
102

Szerdára virradó reggel lopás és rongálás nyomaira bukkantak a Főkert munkatársai, közölte Szűcs Panni, a városüzemeltetési központ szóvivője.

Tovább

17 millióért vásárolt bútorokat a Városháza

2012. január 12., 11:34 Módosítva: 2012.01.12 11:34

Összesen 17 millió 488 ezer 642 forintért vásárolt bútorokat 2011. második felében a Főpolgármesteri Hivatal, derül ki a budapest.hu-n található közérdekű adatokból. Az Üzemeltetési Főosztály kilenc alkalommal kötött szállítási szerződést a Falco Sopron Irodabútor Kft-vel különböző irodabútorok beszerzésére. Legutóbb december 12-én vettek 3 millió 963 ezer 812 forintért irodabútorokat.

A hivatal kommunikációs igazgatósága az Index érdeklődésére közölte: "a 2011. évi beszerzések indoka, hogy a több évtizedes Bürotéka bútor-állomány rendkívüli mértékben elhasználódott, ezeket selejteztük-selejtezzük, pótlásukra szükség van". Hozzátették, hogy ezen túl eleget kell tenni azoknak az igényeknek is, amelyek a szervezeti változásokból, a folyamatos házon belüli költözködésekből, az új szervezeti egységek elhelyezéséből adódnak, és a Budapesti Közlekedési Központ bútorral való ellátása is jelentősen csökkentette a készletet. A kommunikációs igazgatóság szerint a bútorozás változó mértékben szinte minden szervezeti egységet érintett.

Tovább

Horváth Csaba nem lesz újra fővárosi MSZP-elnök

2012. január 11., 22:41 Módosítva: 2012.01.19 22:21

Horváth Csaba nem indul újra az MSZP fővárosi elnöki tisztségéért - írta szerdán az atv.hu. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi elnöke szerdán az ATV Egyenes beszéd című műsorában közölte: nem mond le, de nem is indul a februári tisztújításon.

Ehelyett a politikai kapcsolatépítés terén kíván munkálkodni, és ebbéli szándékáról már egyeztetett is Mesterházy Attila pártelnökkel. Mivel a tevékenység túlnyúlik Budapest határain, nem indul a fővárosi elnöki posztért - magyarázta a politikus. Horváth Csaba 2010 júniusától az MSZP fővárosi elnöke.

Tarlós bízik a BKV-ügy megoldásában

2012. január 11., 17:36 Módosítva: 2012.01.11 18:21

Megkezdi a tárgyalásokat a fővárosi tárgyalódelegáció a BKV ügyében, de megállapodást a miniszterelnökkel kíván a főváros kötni, mondta Tarlós István főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Tarlós hozzátette, az elmúlt napokat visszanézve az tűnt fel neki, hogy mind a miniszterelnök, mind a Fidesz parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy a BKV problémáit a fővárosnak kell megoldania. Ebből arra következtetett, hogy nem a konfrontációk miatt hezitál a kormány, hanem azért mert azt hiszik, hogy a fővárosnak komoly átcsoportosítható tartalékai vannak.

Tovább

Húsz év börtönt is kaphat Hagyó

2012. január 11., 17:05 Módosítva: 2012.07.13 12:18
104

Jogi szakértők szerint Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes maximális büntetése 20 év börtön lehet a szerdán benyújtott vádirat alapján, Antal Attila, Balogh Zsolt volt vezérigazgatók legfeljebb 16 évre, míg Mesterházy Ernő 8, és Szalainé Szilágyi Eleonóra is 8 évre számíthat, ha nagyon szigorú a bíró.

Mint arról beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség benyújtotta a vádiratot Hagyó Miklós és 14 társa ügyében. Jogi szakértőket kérdeztünk, hogy a vádirat alapján mekkora büntetést kaphatnak a vádlottak.

Tovább

Átadták a csepeli gerincút első szakaszát

2012. január 11., 12:52 Módosítva: 2012.01.11 13:38
28

Naponta 14 ezer jármű jut gyorsabban céljához a most átadott 5,7 kilométer hosszú Csepel-szigeti gerincút első szakaszán – mondta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a megnyitón.

Tovább

Megelégelték a konfrontációit BKV-ügyben

2012. január 10., 19:33 Módosítva: 2012.01.26 11:17
90

Várhatóan vége a lövészárok-hadviselésnek a főváros és a kormány között BKV-ügyben - így kommentálták többen is az Indexnek azt a bejelentést, hogy elmarad a fővárosi közgyűlés szerdára tervezett "válságülése", helyette budapesti fideszes politikusok próbálnak kilobbizni valami ésszerű kompromisszumot BKV-ügyben. Mint megtudtuk, a tárgyalódelegáció tagjait a főpolgármester választotta ki, és ő is vezeti.

Rogán Antalból, Németh Zoltánból, György Istvánból és Bagdy Gáborból áll az a lobbista négyes fogat, ami kedden kezébe fogta a BKV problémáit, és megpróbál megoldást találni rájuk. A tárgyalócsoport tagja hivatalosan Tarlós István főpolgármester is, de forrásaink délután  még nem tudták még eldönteni, milyen stratégiát választ az ügyben és csatlakozik-e egyáltalán a fideszes delegációhoz. Ez később eldőlt: mint a cikk megjelenése után, kedd este a főpolgármestertől megtudtuk: a tárgyalódelegációt ő vezeti, a tagokat ő választotta ki, azaz ő tartja kézben a tárgyalást.

Tovább