Budapest

Szombaton jöhet a fővárosi szmogriadó

2012. február 10., 19:41 Módosítva: 2012.02.10 19:41
17

Szombaton valószínűleg el kell rendelni Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntek este. Ha ez megtörténik, akkor vasárnap reggel 6 órakor életbe léptethetik a gépjárműforgalom korlátozását is. A fővárosban jelenleg a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

Tovább

Lemondott a BKV vezérigazgatója

2012. február 10., 16:07 Módosítva: 2012.02.13 08:56
153

A BKV Zrt. vezérigazgatója ma írásban felajánlotta azonnali hatállyal történő lemondását Tarlós István főpolgármesternek, olvasható a főpolgármesteri hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös, pénteken kiadott közleményében. A közlemény szerint a főpolgármester a BKV igazgatósági elnöki tisztét is betöltő Várszegi Gyula lemondását elfogadta.

Tovább

11,5 milliárdos hitelt venne fel a BKV

2012. február 9., 15:17 Módosítva: 2012.02.09 15:17

Egy hatmilliárd és egy 5,5 milliárd forint értékű hitelkeretre írt ki közbeszerzést a napokban a BKV. Az európai tendereket összesítő honlap felhívása szerint a társaság az eseti hitelkeretet refinanszírozásra szánja, a rendelkezésre tartási időszakot a szerződés aláírásától számított három hónapban határozta meg. Mindkét kiírást három hitelkeretre osztották.

A kötelezettségvállalások között a társaság kilátásba helyezi az állam vagy a fővárosi önkormányzat kezességvállalását. A hatmilliárdos hitelkeret ajánlattételi határideje február 17., míg az öt és fél milliárdosé február 20.

Csak félig festik le a Rákóczi hidat

2012. február 8., 08:25 Módosítva: 2012.02.08 08:25
31

Csak a korlátok festésével folytatódik a Rákóczi híd tavaly ősszel megkezdett korrózióvédelme, az igazi probléma megmarad: a híd hasáról továbbra is nagy foltokban hámlik le a festék, immár 15 éve. A hidat kezelő BKK szerint az alsó rész festése nem általános fenntartói feladat, egyébként is egymilliárd forintba kerülne. A főváros a rossz minőségű festéket gyártó német Permatech-et perli.

A Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd) festése tovább folytatódik: a következő ütemben a korlátokat mázolják, de a hídszerkezet alsó részének festése elmarad, áll a Budapesti Közlekedési Központ lapunknak küldött válaszában.

Az alsó rész festése a BKK szerint nem általános fenntartói feladat, mert 1994-ben a kivitelező rossz minőségű festéket használt. Azaz csak egy felújítási terv esetén lehetne az egészet újrafesteni, aminek költsége elérheti az 1 milliárd forintot. (Az összehasonlítás kedvéért: a lámpákat ás a fényt visszaverő tükröket tartó pilonokat 70 millió forintért festették le ősszel.)

Tovább

Szmogriadó Budapesten

2012. február 8., 06:06 Módosítva: 2012.02.10 19:41
28

A szálló por koncentrációjának emelkedése miatt a főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A por koncentrációja a budapesti mérőállomásokon két egymást követő nap is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Február 6-án hét, február 7-én négy állomáson érte el vagy haladta meg a küszöbértéket a mért szálló por, az előrejelzések szerint pedig szerdán nem várható javulás.

Tovább

Vaddisznók a XII. kerületben

2012. február 7., 18:09 Módosítva: 2012.02.07 18:09
134

Munkacsoportot alakított a XII. kerületi önkormányzat a Hegyvidéken kondákba verődve garázdálkodó vaddisznók visszaszorítására. A tarthatatlan helyzetreaz Irhás árok környékén élők közmeghallgatáson hívták fel az önkormányzat figyelmét.

Tovább

Tüntettek a BKV-sok, márciusban sztrájk lehet

2012. február 7., 17:27 Módosítva: 2012.02.22 10:46
98

Becslés szerint több mint ezer BKV dolgozó tüntetett délután a közlekedési cég Akácfa utcai székháza előtt. A demonstrálók az ellen tiltakoztak, hogy a főváros és a BKV vezetés a bérükön spóroljon. A BKV vezetés szerint ha márciusig nem rendeződik a finanszírozás, nem kell sztrájkolni, mert becsődöl a cég.

Az MSZP ellopta, a Fidesz elveszi a BKV pénzét - foglalta össze az egyik transzparens a tüntetők állásfoglalását a cég pénzügyi helyzetéről. A délutánra meghirdetett tüntetésre 1000-2000 dolgozó jött el, szinte teljesen megtöltve az Akácfa utca lezárt szakaszát.

Tovább

Duplájára drágulhat a diákbérlet a BKV-nál

2012. február 7., 09:13 Módosítva: 2012.02.07 10:26
180

"Teljes tévedés, rémhírkeltés a Blikk mai cikke, nincs olyan uniós szabály, amely szerint duplájára kéne emelni a tanuló vagy nyugdíjasbérletek árát májustól és nincs is ilyen terv. Egy ilyen mértékű, kétszeres áremelésnek sem gazdasági racionalitása, sem jogi indoka nincs" - reagált a Budapesti Közlekedési Központ a Blikk cikkére.

A Blikk azt írta, kétszeresére drágulhat a BKV-bérlet a diákoknak és a nyugdíjasoknak májustól, a diákbérlet így hatezer forintba fog kerülni. A lap szerint a drágulás oka nem a cég nehéz helyzete, hanem az, hogy az állam eddig kifizette az árkülönbözetet a BKV-nak. Ez azonban nem fedezte a teljes árú és a kedvezményes bérlet közti különbséget, így jelenleg bérletenként négyezer forintot a közlekedési vállalatnak kellett lenyelnie.

44 millióba került a lámpaáthangolás

2012. február 6., 11:18 Módosítva: 2012.02.06 11:18
62

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a múlt hét hétfőn bevezetett villamosbarát lámpaprogram hatására 32-ről 29-30 percre csökkent a 4-es és 6-os villamosok menetideje, így ugyanannyi villamos sűrűbben tud közlekedni. Eszerint a reggeli és délutáni csúcsidőben óránként 28 helyett 30 villamos közlekedik, azaz 7%-kal nőtt a kapacitás.

A BKK szerint régebben a lámpaprogramozásoknál a közúti gépkocsi-közlekedés élvezett előnyt, még akkor is, ha egy adott útvonalon a tömegközlekedést használók vannak többségben. A Nagykörúton óránként csúcsidőszakban egy irányban kb. 3000 ember utazik autóval (ez a hidakon mérhető maximum), míg 8000 utas használja a 4-es és 6-os villamosokat. Ezért a többség érdekei szerint mostantól nem az autókhoz, hanem a villamosokhoz hangolják a zöldhullámot és a lámpaprogramokat.

Tovább

Rogán: Tiltott állami támogatás a BKV-nál?

2012. február 6., 08:55 Módosítva: 2012.02.14 18:28
24

A parlament és a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint idén a BKV esetében is felmerülhet a tiltott állami támogatás problémája, csakúgy, mint a közelmúltban a Malév esetében. A főváros szerint nem így van.

Rogán Antal hétfőn a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: májusig rendezni kell a BKV helyzetét. A kormány hajlandó odaadni azokat a támogatásokat, amelyek normatív alapon vagy éppen fogyasztói árkiegészítés címén járnak a közlekedési társaságnak, de az kevés, ha a főváros "a nullától egy-két milliárdig terjedő kategóriában szán csak pénzt a saját cégének működtetésére, miközben ez a legfontosabb közszolgálati feladata - fejtette ki, hozzátéve: egyetért abban Tarlós István főpolgármesterrel, hogy Budapest mozgástere korlátozott, de "azért ennek a korlátozott mozgástérnek a végéig el kellene jutni, és szerintem lehet még mit spórolni".

Tovább

Nincs fennakadás a tömegközlekedésben

2012. február 6., 07:04 Módosítva: 2012.02.06 07:47

Folyamatos Budapest és agglomerációjának közösségi közlekedése, a BKV járatai hétfő reggel is rendben elindultak (az autóbuszok 99 %-a állt forgalomba), áll a BKV hétfő reggeli közleményében. A rendkívül hideg időjárás miatt azonban továbbra is előfordulhatnak fennakadások, ezért a cég arra kéri az utasokat, hogy utazásuk megtervezésekor vegyék figyelembe, hogy késések, járatkimaradások előfordulhatnak. A megállók takarítása folyamatos, de a járművek lépcsői csúszósak lehetnek, ezért kérik, fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásnál.

Az LMP szerint Orbán kilöveti Tarlóst

2012. február 3., 17:32 Módosítva: 2012.02.03 17:33

Az LMP szerint Orbán Viktor, miután "kiásta a csatabárdot" a fővárossal szemben, úgy látszik, hogy már "megadta a kilövési engedélyt is". Az ellenzéki párt fővárosi frakciójának pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a fegyver azonban félrehord, és a budapestiek fognak áldozatául esni a vadászatnak".

Mint írták, nem szakmai vitáról van szó, hanem durva politikai csatáról, a "végrehajtó szerepét Rogán Antal fővárosi képviselő, V. kerületi polgármester, parlamenti képviselő, a fővárosi és a parlamenti gazdasági bizottság elnöke "vállalta el".

Az LMP szerint Rogán Antal miközben arra kéri a fővárost, hogy állítsa le a fejlesztéseit, kerületi polgármesterként 1,5 milliárdot "lobbizott ki" magának a Ferenciek terének átépítéséhez. Eközben 10 ezer forintos útdíj ötletével sarcolná a fővárosiakat, majd utána letagadja, hogy az ő javaslata volt - fogalmazott a párt közleményében.
Hangsúlyozták: az LMP már bebizonyította, hogy az általuk javasolt egységes közlekedési kasszába befolyó bevételekből megoldható volna a fővárosi közlekedés finanszírozása. Szerintük azonban "az akarat nem ez, hanem a főváros romba döntése". Másként nem lehet értelmezni azt a támadássorozatot, amelyet Orbán Viktor, Rogán Antal és más fővárosi fideszes képviselők indítottak - írták.

Súlyos megszorítások a fővárosi iskolákban

2012. február 3., 12:56 Módosítva: 2012.02.03 12:56
489

A BKV helyzete miatt átmenetileg zárolják a fővárosi fenntartású iskolák költségvetésének tíz százalékát, emiatt az iskolák már februártól kevesebb pénzt kapnak a működésükre. A Főpolgármesteri Hivatal levele szerint az iskolákban a minimálisra kell csökkenteni a béren kívüli juttatásokat, spórolni kell a fűtésen a világításon, a könyvek megrendelésén és az irodaszereken is. Felújításokat csak a legszükségesebb esetben végezhetnek. 

A Főpolgármesteri Hivatal minden fővárosi fenntartású iskolának és gyermekvédelmi intézménynek elküldte azt a levelet, amely szerint átmenetileg 10 százalékot zárolnak 2012-es költségvetésükből, és ennek megfelelően csökken az intézmények havi ellátmánya. A levél szerint az intézkedést a fővárosi tömegközlekedés működőképességének fenntartása indokolja. Erről január 25-én döntött a közgyűlés.

Az Index birtokába került levél szerint takarékossági intézkedéseket kell bevezetni az iskolákban, hogy csökkentsék a fűtési, a vízfogyasztási, világítási és telefonköltségeket valamint a géphasználatot. Az iskoláknak előírják, hogy csökkentsék minimumra az irodaszerek és nyomtatványok igénylését, a reprezentációs költségeket, felül kell vizsgálniuk a könyvek és folyóiratok beszerzését, új megrendeléseket nem köthetnek.

Tovább

Nem várható bérkompenzáció a BKV-nál

2012. február 2., 17:34 Módosítva: 2012.04.03 13:22
49

A BKV pénz hiányában nem hajtaná végre az adójóváírás miatt a kormány által kötelezően előírt bérkompenzációt, illetve a minimálbér-emelést sem  értesült az MTI.

Az MTI információi szerint a BKV a januári béreket 8-án utalja, de ezekben nem szerepelnek a kormány által előírt kompenzációs és minimálbér-emelések. A BKV visszamenőlegesen hajtaná végre a minimálbér-emelést.

Tovább

BKV: Politikai megfigyelés a metróban?

2012. február 2., 15:52 Módosítva: 2012.02.02 22:30
46

A metróban dolgozók politikai elkötelezettségét is figyelnie kell a BKV-nak a tűzesetek elkerülése érdekében, számol be cikkében a Magyar Narancs. Erről határoztak ősszel a városházi, a BKV-s és a tűzoltó notabilitások az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A Bakondi György kézjegyével ellátott emlékeztető a narancs.hu birtokába került. Az érintettek szerint komoly tévedés történt.

Az utóbbi időkben keletkezett metrótüzek tapasztalatait foglalták össze egy október 4-i - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megtartott - összejövetelen. A narancs.hu megszerezte az itt készített emlékeztetőt. A házigazda Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója volt, megjelent György István főpolgármester-helyettes, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója, valamint felsőbb beosztású tűzoltók, BKV-s műszaki vezetők.

Tovább

Mégis emelkednek a BKV tarifái

2012. február 1., 11:08 Módosítva: 2012.02.01 11:27
36

Az áfaemelés mértékével, átlagosan 1,6%-kal nő az egyes környéki és HÉV járatok viteldíja, áll a BKV közleményében.

A közlemény szerint a BKV tarifáit a fővárosi közgyűlés határozza meg. A közigazgatási határon kívüli utazások esetében azonban a környéki autóbuszokon és a HÉV-en a belföldi közforgalmú menetrend szerinti vasúti személyszállítás és helyközi (távolsági) autóbusz-közlekedés, valamint a nevelési-oktatási intézmények által rendelt belföldi autóbusz különjáratok legmagasabb díjairól szóló, mindenkor hatályos miniszteri rendeletben foglalt árakat kell alkalmazni.

Tovább

Nem lesz útdíj, ha senki nem vállalja

2012. január 31., 19:53 Módosítva: 2012.01.31 19:55
26

Ha nincs aki felvállalja, akkor nem lesz ilyen díj, sem a kormány, sem a nemzetgazdasági tárca nem javasolt sem útdíjat, sem dugódíjat – mondta Szatmáry Kristóf.  Az NGM államtitkára arra utalt, hogy a fővárosi vezetés kormánynak címzett, Tarlós István és Rogán Antal által is aláírt, lehetséges bevételi forrásokat felsoroló levelében szereplő havi tízezer forintos autózási átalánydíjtól az aláírók is elhatárolódtak, miután az Index közölte az előterjesztést.

Tovább

Tarlós: Gyakorlatilag nulla az esélye a tízezer forintos útdíjnak

2012. január 31., 12:53 Módosítva: 2012.01.31 19:53

Tarlós István semmilyen körülmények között nem támogatja az útdíj bevezetését, és biztos abban, hogy ezt a miniszterelnök és a kormány sem teszi. Ezt a főpolgármester a kormányülés után mondta, ahol meghallgatták őt a főváros és a BKV pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

A főpolgármester kedd délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy a matricás, tízezer forintos útdíjat bevezetik Budapesten. Ez elméleti lehetőség volt a tizenkét alternatíva közül, és a legsúlyosabb, legtöbb kockázati elemet tartalmazó javaslat volt. A kormány a napokban dönt arról, hogy milyen formában kívánja megsegíteni a BKV-t.

Tovább

Lefagynak a BKV-buszok a hidegben

2012. január 31., 12:46 Módosítva: 2012.01.31 12:56
73

Több BKV-busz hibásodott meg eddig a hétfői naphoz képest, ennek oka a hideg időjárás és a járművek magas átlagéletkora, mondta Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke.

A kedd kora délelőtti adatok szerint eddig 240 meghibásodást rögzítettek, ebből 80 esetben nem tudták a helyszínen megjavítani a buszt, a garázsba kellett vontatni a járműveket. Hétfőn ugyanezt a számot csak délutánra érték el, ebben nagy szerepe van annak, hogy a buszok átlagosan 17 évesek, és a hideg időjárás is problémákat okoz - közölte Nemes Gábor.

Hangsúlyozta: ez a szám jelentős, a napi kocsikiadás több mint 15 százaléka, ezért a menetrendben is nagyobb követési időkkel kell számolni. Hozzátette, hogy a hétfő hajnali üzemkezdetkor nyolcvan buszt késve, 10-15-öt pedig egyáltalán nem tudtak kiadni. Ezek a számok az egyre hidegebb időjárás miatt várhatóan növekedni fognak.

Filmsztárok gyúrnak a 4-es metróra

2012. január 30., 17:51 Módosítva: 2012.04.14 17:32
162

Két hónap múlva készül el a 4-es metró első állomása, a Tétényi úti megálló, de a nemzetközi filmesek már most kinézték maguknak. Brad Pitt forgatta volna itt zombifilmjét, de a kivitelező és a beruházó sem vállalta a felelősséget, hogy a zombik esetleg valami kárt tesznek az állomásban. Bruce Willis új akciófilmjében azonban már lehet, hogy a színész az új állomás mozgólépcsőjén ereszkedik le az alvilágba. De mi megelőztük.

95 százalékos készültségi fokon áll a 4-es metró Tétényi úti állomása, tájékoztatott a DBR Metró Projektigazgatóság. Az állomás két hónap múlva készül el teljesen, a kivitelező Swietelsky márciusban levonul, mindössze egy ember marad, aki figyeli az átmenő forgalmat. A Gellért térig jár egy kiszolgáló szerelvény, a Siemens pedig telepíti a rendszereket és áramellátó berendezéseket az egész vonalon.

Tovább

A bliccelők kiszűrésével is spórolna a BKV

2012. január 30., 16:31 Módosítva: 2012.01.30 16:59
7

Hétfőn újabb négy buszjáratán lépteti életbe a BKV az első ajtós felszállási rendszert. Ezzel lezárul a december elejétől tartó átállási hullám, melynek keretében 30 járaton vezettek be új rendszert (Ezek a 13-as, a 13a, a 39-es, a 40e, a 71-es, a 102-es, a 113-es , a 119-es, a 121-es, a 124-es, a 125-ös, a 128-as, a 129-es, a 140-es, a 143-as, a 152-es, a 166-os, a 166a, a 170-es , a 174-es, a 175-ös, a 179-es, a 186-os, a 188e, a 191-es, a 193e, a 197-es, a 243-as és a 266-os számú járatok, melyek vonalát a térképen pirossal jelöltük) Az átállás hétfőnként zajlott, egyedül a december 26-i nap maradt ki. Ennek értelmében csak az első ajtónál lehet felszállni a sofőrnek felmutatott érvényes jegy ellenében.

Ezeken a buszokon a középső és a hátsó ajtót csak leszállásra lehet használni. Elől pedig nem lehet majd távozni a buszról. A vezetők munkáját, és azt, hogy az utasok megszokják a rendszert, 3 napig a hátsó ajtóknál álló egy-egy biztonsági őr könnyítette, de szükség esetén tovább is maradtak volna. Ilyenről azonban nem tudunk.

Tovább

Tarlós: Az útdíj nem a főváros álláspontja

2012. január 30., 13:51 Módosítva: 2012.01.31 19:53
168

Az útdíjat is tartalmazó fővárosi javaslatcsomagot öten írták alá: Tarlós István és két helyettese, Bagdy Gábor és György István, valamint Németh Zoltán fővárosi frakcióvezető és Rogán Antal. Miután lapunk kirobbantotta a botrányt, az útdíjas javaslatot már senki sem akarja vállalni. A gazdasági minisztériumnak viszont a csomagból pont ez az elem tetszik.

A budapesti matricás úthasználati díj bevezetéséről szóló javaslat (amiről részleteket itt olvashat) nem tükrözi a főváros álláspontját, az egy kerületi polgármester javaslata, nyilatkozta Tarlós István főpolgármester. Mivel a javaslatcsomag (innen letölthető Tarlós István Orbán Viktornak küldött levelével együtt) aláírói között egy kerületi polgármester van, a főpolgármester nem kimondva, de Rogán Antalra gondolhatott.

Tovább

Havi 10 ezer forintos útdíj Budapesten?

2012. január 30., 00:46 Módosítva: 2012.02.01 22:38
4418

Szerdán tárgyalja a kormány a főváros javaslatát a BKV finanszírozásának megoldásáról. A számítások szerint az eddigi támogatásokon felül 21 milliárd forintra van még szükség, hogy a cég idén ne legyen veszteséges. A főváros kész befizetni az összeget, ha a kormány jogszabálymódosítással lehetővé teszi a bevételeinek növelését. A javaslatcsomag nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet (a legbrutálisabbat) támogat: a havi tízezer forintos úthasználati díjat.

Az úthasználati díjat a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kell váltani, papíralapú matrica formájában, ára a BKV-bérlethez hasonlóan havi 10 ezer forint lehet, meglétét pedig a rendőrség ellenőrizné, áll abban az anyagban, amit a kormány szerdai ülésén tárgyal. A dokumentumban lévő számítások szerint a bevezetést követően a 600 ezer fizetésre kötelezett gépkocsi tulajdonosa - 50 százalékos fizetési hajlandóságot és 10 százalékos autóletételt feltételezve - egy év alatt 32 milliárd forintot fizetne be a kasszába.

Tovább

Több helyen reped a Vár támfala

2012. január 27., 16:47 Módosítva: 2012.01.27 16:47
27

A budai Várnegyedben rendre előforduló támfalrepedések, pinceüreg-beszakadások, vízelöntések és egyéb problémák akár a városrész hosszú távú fejlesztési koncepciójának sikerét is veszélyeztethetik, hívták fel a figyelmet sajtótájékoztatón a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói.

A Várhegy anyaga főképpen a budai márga nevű kőzet, melynek tetején egy édesvízi mészkő „paplan” helyezkedik el – ez utóbbi alkotja azt a platót, amelyre, illetve amelyből őseink építkezni tudtak, áll a kutatók összefoglaló anyagában. (A magasba emelkedő, ellenálló kőzettel fedett plató jellegzetes képződmény, amely más tájakon is jól védhető települések építésére adott alkalmat; ilyen például az egri és a veszprémi várhegy, valamint a prágai Hradzsin és a párizsi Montmartre is.) A mészkőben a víz viszonylag könnyen alakít ki üregeket – illetve mesterséges üregek, pincék kialakítása is egyszerű –, és ezek kedvezőtlen körülmények között megrepedhetnek, beszakadhatnak.

Tovább

Fizethetnek a rokkantnyugdíjasok

2012. január 27., 14:25 Módosítva: 2012.01.27 14:25
221

Egy tavaly elfogadott jogszabály értelmében április 1-től megszűnik a 3750 forintos kedvezményes bérlet a rokkantnyugdíjasok számára, attól az időponttól kezdve meg kell venniük a 9800 forintos rendes bérletet, ha utazni akarnak. A mintegy százezer nyugdíjas bérlettel közlekedő utas felét érinti a változás. Az öregségi nyugdíjasoknak megmarad a kedvezmény. A BKV-s dolgozók családtagjaitól is elveszik várhatóan az éves ingyenbérletet.

Az Országgyűlés tavaly elfogadta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényt, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amely további ellátásokat alakít át. A jelenleg érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító "nyugdíjasok utazási utalványa". Az utalvány hiányában a BKV Zrt. törvényesen már nem állíthatja ki nekik a nyugdíjas bérletigazolványt, és nem fogadhatja el e nélkül a nyugdíjas bérletszelvényt, áll a BKV közleményében.

Tovább

BKV-nyomozás: most jön az SZDSZ-es szál?

2012. január 27., 13:16 Módosítva: 2012.01.27 13:43
41

Információink szerint többek között két offshore cég, a Dandy Trading és az Everest Capital, valamint a Force Motrice Kft. és a Fazeno Bt. szerződéseire voltak kíváncsiak a rendőrök a kedd esti BKV-székházbeli házkutatáson. Az offshore cégeket Olti Ferenc volt BKV vezérigazgató-helyettes, Demszky Gábor budakeszi szomszédja hozta a BKV-nak, a Force Motrice Felsmann Balázs volt szakállamtitkárhoz, a Fazeno pedig Tiszaújváros volt polgármesteréhez köthető.

A Hagyó-ügy néven összegzett BKV-nyomozás lezárása után, amelyben főleg a szocialista háttérszálakat próbálták felgöngyölíteni a nyomozók - nem túl sok sikerrel -, úgy tűnik, hogy most az SZDSZ-es szál következik. Erre enged következtetni az, hogy a keddi BKV-házkutatás során olyan iratokra voltak kíváncsiak a rendőrök, amelyek nagy részéhez kapcsolódik az egykori szabad demokrata párt.

Tovább

Felmondta a műjégpálya építési szerződését a főváros

2012. január 26., 18:03 Módosítva: 2012.02.27 16:09
11

Felmondta az építési szerződést a főváros a Hérosz Építőipari Zrt.-vel a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójának ügyében áll a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságánának közleményében.

A közlemény szerint a felmondásban rögzítették, hogy a főváros felhívásai ellenére a vállalkozó nem teljesített szerződésszerűen. Mint írták, "ezért az építési szerződésben foglalt feladatok hiba és hiánymentes elvégzését, azaz a szerződés tárgyát képező feladat, mint osztatlan szolgáltatás teljesítését  a vállalkozó felelősségi körében felmerült okból  meghiúsultnak tekintjük".

Tovább

A BKV szerint átgondolatlan lépés a demonstráció

2012. január 26., 17:16 Módosítva: 2012.01.26 17:16

A BKV vezetése megérti a munkavállalók elégedetlenségét és kétségbeesését, de azt várja, hogy a munkavállalók is értsék meg a cég helyzetét. A közlekedési társaság arra kérte a szakszervezeti vezetőket, fújják le a február 7-ére bejelentett demonstrációt.

A BKV szakszervezeti szövetségei néhány órával korábban közös sajtótájékoztatón jelentették be a tüntetést a BKV Akácfa utcai székháza elé, mert úgy érzik, a BKV vezetése semmibe veszi a dolgozókat, nem folytat érdemi tárgyalásokat a kollektív szerződésről és a bértárgyalásokat sem veszi komolyan.

Tovább

A BKV-t az ág is húzza: tüntetnek a dolgozók

2012. január 25., 15:41 Módosítva: 2012.01.26 17:15
68

Információink szerint közösen tüntetnek február 7-én a BKV szakszervezetei a társaság székháza előtt.

A szakszervezetek (VTDSZSZ és a KEKSZ) szerint a vállalat vezetése semmibe veszi a dolgozókat, a kollektív szerződés felmondását követően nem folytat érdemi tárgyalásokat, és nem veszi komolyan a bértárgyalásokat sem.

A szervezők szerint a demonstráció egyaránt szól a munkavállalói érdekekről és az utasok érdekeiről: veszélyben ugyanis a cég jövője, és a szolgáltatás fennmaradása.

Jönnek a modern kori szolgabírók

2012. január 25., 12:58 Módosítva: 2012.01.25 14:06
67

Január végéig lehet véleményezni a Budapestet hét körzetre (a járás szót a fővárosban nem használják) osztó, a magyarországi járási rendszerről szóló koncepciót. A tervek szerint körzeti kormányhivatalok 2013-tól fokozatosan átvennék az önkormányzati feladatok jelentős részét. A megkérdezett önkormányzatok egyelőre óvakodnak nyilvánosan is véleményt mondani.

A fővárosban hét körzet lesz, hét kormányhivatallal, amelyhez egyenként 220-240 ezer ember tartozik. Az ingatlanokról most folynak a tárgyalások, a Nyugati térnél, az Őrs vezér vagy a Bosnyák térnél, a kőbányai Liget térnél, a Boráros térnél, a Móricz Zsigmond körtérnél, a belvárosban és a Széll Kálmán térnél lesz egy-egy hivatal, mondta lapunknak a majdani hét körzetet összefogó fővárosi kormányhivatal vezetője, Pesti Imre.

Tovább