Budapest

Soha nem volt még ilyen szép a Margit híd

2011. november 14., 21:02 Módosítva: 2011.11.23 18:09
1085

Hivatalosan is megtartották hétfő este a Margit híd díszvilágításának a próbáját. A többi híddal ellentétben itt nem a felépítményt (mivel nincs), hanem a szerkezetet világítják meg.

A csaknem száz százalékban felújított híd - amiről csak egy szobor hiányzik - esti kivilágítása gyönyörű lett. A pilléreket, a kereszt alakú vasidomokat és a pilléreket összekötő íveket megvilágító fehér fény tökéletesen kiemeli a híd kecsességét és szépségét, ami megépítése óta most először kapott ekkora hangsúlyt a fővárosi éjszakában.

A Margit híd vitathatatlanul méltó társává vált a hasonlóképp szépen kivilágított Lánchídnak, Erzsébet hídnak, és Szabadság hídnak.

A tervező korábban úgy nyilatkozott, hogy diódás lámpákat helyeznek ki a híd szerkezetének megvilágítására. A díszvilágítási lámpatestekkel nemcsak az útszerkezet alatti vasszerkezetet világítják meg, hanem a meder- és parti pilléreket, valamint a mederpilléreken lévő szobrokat is.

Tovább

Nem drágul a budapesti tömegközlekedés

2011. november 14., 18:03 Módosítva: 2011.11.26 08:33
166

Jövőre sem emelkednek a közösségi közlekedés jegy- és bérletárai a fővárosban, az áfaemelés hatását sem hárítják át az utazókra, írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Tarlós: Főnixszerű mutatványt vittünk végbe az Alstommal

2011. november 14., 14:41 Módosítva: 2011.11.14 14:41
14

Tarlós István főpolgármester szerint a jövő év végére a 2-es metró vonalán Alstom-szerelvények futnak majd. A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH)  pénteken megadta a magyar jogszabályok alóli mentességet az Alstom-szerelvények fékrendszerére és a vezetőfülke magasságára.

Tovább

MikiLeaks: Balogh Zsolt a nyakát féltette

2011. november 14., 14:12 Módosítva: 2012.10.30 15:03
16

Sárga rizses csirkét ettél a barátnőd gödöllői lakásában, és ott kértél évi 15 milliót tőlem, mondta Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes szemébe Balogh Zsolt volt megbízott BKV vezérigazgató kettejük szembesítésekor. Hagyó azzal vágott vissza, hogy nem kért pénzt, és egyébként is a kanapén teáztak. Balogh az életét - konkrétan a nyakát - féltette, Hagyó szerint a volt igazgató  könyörtelen hazudozó. A MikiLeaks akták sorozatunkban a Hagyó-ügy 45 ezer oldalas nyomozati iratait dolgozzuk fel.

2010. szeptember 14-én szembesítették egymással Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest és a több pontban is rá valló Balogh Zsolt korábbi megbízott BKV-vezérigazgatót.

Balogh Zsolt megbízott BKV vezérigazgató, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor főpolgármester 2008 áprilisában
Balogh Zsolt megbízott BKV vezérigazgató, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor főpolgármester 2008 áprilisában
Fotó: Beliczay László

Az Index birtokába került, és a MikiLeaks aktákban teljes egészében nyilvánosságra hozott szembesítési jegyzőkönyvből (innen egészében letölthető) számos érdekesség derül ki az üggyel kapcsolatban.

Tovább

Bedugult a Margit híd környéke

2011. november 12., 16:57 Módosítva: 2011.11.30 09:00

Aszfaltoznak a Margit híd alatt, emiatt egész nap hatalmas volt a torlódás a környéken, mondta kérdésünkre a Fővinform ügyeletese szombaton délután. A híd déli oldalán lévő le- és felhajtókat lezárták, ezért ott nem lehetett lejutni a budai alsó rakpartra. Bedugult a Bem rakpart, a Fő utca és a Margit körút is. A Fővinform ügyeletese hozzátette, hogy a munkálatokat nem jelentették be. A felújítást végző MH 2009 Konzorcium szóvivője cáfolta a Fővinformot, az Indexnek elmondta, hogy kedden tájékoztatták emailben az illetékeseket.

Tovább

Vádemelést javasolnak a fürdők ügyében

2011. november 12., 09:43 Módosítva: 2011.11.12 09:43
18

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Budapest Gyógyvizei és Hévizei Zrt. volt vezérigazgatója ellen – értesült a Magyar Nemzet.

Tovább

Megkapta az Alstom a mentességet

2011. november 11., 14:53 Módosítva: 2011.11.11 14:53
61

Az átalakítások és a tesztek után az NKH szakemberei elfogadták az Alstom műszaki megoldásait, így elhárult az egyik akadály a járművek típusengedélyének megadása elől. A végleges típusengedély megszerzéséig még egy négyezer kilométeres tesztet kell lefutniuk a szerelvényeknek.

Tovább

Tüntetők foglalták el Kocsis Máté irodáját

2011. november 11., 12:44 Módosítva: 2011.11.18 18:11
126

Körülbelül harminc foglalta el pénteken Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodáját és a körülötte lévő folyosót a VIII. kerületi polgármesteri hivatal épületében, írta az eseményeket percről percre közvetítő Kettős Mérce blog. A kerület szegényellenes politikája ellen tiltakoztak. "Valódi megoldásokat!" "Szociális bérlakáshálózatot!" "Ne büntessék a szegényeket!" Ezek álltak a folyosón némán ülő tüntetők tábláin, akik az ügyfélfogadási időt kihasználva foglalták el a folyosókat.

Tovább

Egekbe szökött a lakbér a Király utcában

2011. november 10., 14:29 Módosítva: 2011.11.10 14:29
155

A Király utca egyik műemlékvédelem alatt álló társasházában élő lakó beszámolója szerint a lakbéremelésről szóló határozatot és az októberi csekket ajánlva kapta meg, ami azért volt számára szokatlan, mert ezt korábban hagyományos úton postázta az önkormányzat. A bérlő míg korábban a közös költséggel, szemétdíjjal, víz- és csatornahasználattal együtt a 70 négyzetméteres lakás után 33 ezer forintot bérleti díjat fizetett, ez az összeg most 56 ezer forintra nőtt.

„A megemelt lakbér a piaci árakkal vetekszik. Már a ház kinézetéért is arcátlanság emelt lakbért kérni. Az egész ház úgy néz ki, mint amihez nem nyúltak azóta, amióta 140 éve megépítették” – mondja.

Tovább

Hagyó vallomásaival indul a MikiLeaks

2011. november 10., 07:13 Módosítva: 2012.10.30 15:03
162

- Demszky a médiának rendszeresen azt nyilatkozta, hogy nem tud semmiről, gyakorlatilag én lettem kinevezve az úgynevezett főgonosznak, aki kézi vezérléssel irányít mindent - panaszkodott vallomásában Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes, akit az ügyészség bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsít. Hagyó lényegében nem emlékszik semmire, sír, panaszkodik, másokra tolja a felelősséget. Most induló sorozatunkban, a MikiLeaks aktákban nyilvánosságra hozzuk a Hagyó-ügy nyomozati irataiból a legérdekesebbeket. A volt főpolgármester-helyettes vallomásaival kezdjük.

Hagyó Miklóst két nagyobb és több kisebb ügyben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség. Az egyik ilyen ügy a szentendrei HÉV tájékoztató tábláinak ügye, amelyben Hagyó a gyanú szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként, hivatali helyzetével visszaélve arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy évi 15 millió forintot adjon át neki.

Tovább

Javul a levegő Budapesten

2011. november 9., 06:17 Módosítva: 2011.11.09 06:17
1

Nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására Budapesten, közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára vonatkozó tájékoztatása szerint a szálló por napi átlaga a tájékoztatási szint körül valószínű, ugyanakkor pénteken és szombaton átmenetileg javul a levegőminőség, derül ki a közleményből.

A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött keddi adatai alapján - a hétfői helyzethez hasonlóan, további kismértékű javulás mellett - a kisméretű szállópor szintje hét mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, öt esetben a tájékoztatási küszöbérték, a köbméterenkénti 75 mikrogramm és az egészségügyi határérték, a köbméterenkénti 50 mikrogramm közötti légszennyezettség alakult ki.

Füstöl a metró Újpest-Városkapunál

2011. november 7., 17:10 Módosítva: 2013.04.17 18:31
78

Füstölni kezdett hétfő délután a 3-as metró egyik szerelvénye az Újpest-Városkapu állomásnál - közölte Erős János, a BKV fődiszpécsere.

A fődiszpécser tudatta, hogy a szerelvényt kiürítették és az állomást lezárták az átvizsgálás idejére.

Az Árpád híd és az Újpest központ állomások között pótlóbuszok szállítják az utasokat - tette hozzá Erős János.

Továbbra is egészségtelen a főváros levegője

2011. november 6., 09:59 Módosítva: 2011.11.09 06:15
12

Budapesten a meteorológiai folyamatokban tapasztalható javulás ellenére továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Tarlós István továbbra is arra kéri a fővárosiakat, hogy önkorlátozó intézkedéseikkel is segítsék a helyezet javulását – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t vasárnap.

A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szálló por szintje a szombati határozottabb javulás ellenére két fővárosi mérőponton is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami köbméterenként 75 mikrogramm, ugyanakkor minden mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, a köbméterenkénti 50 mikrogrammot.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra vonatkozó tájékoztatása szerint időnkénti kisebb felhőzet növekedés mellett alapvetően napos idő várható, csapadék nem valószínű. A légmozgás a nappali órákban délkeleti irányból ismételten megélénkülhet. A légszennyezettség a tájékoztatási határérték körül alakul.

Önkorlátozást kér

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért a főpolgármester – az avar és kerti hulladék nyílt téri égetés tilalmának fenntartása mellett – ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket. Tarlós kéri az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés használatát, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését; illetve a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények kibocsátásának csökkentését.

A közleményben ismét felhívják a figyelmet a magas szálló por koncentráció lehetséges egészségkárosító hatásaira: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A veszélyeztetett népességcsoportokba tartoznak a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Ezért azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Megszűnt a szmogriadó, mielőtt életbe lépett

2011. november 5., 08:25 Módosítva: 2012.02.08 11:21
174

Mégsem lépett életbe szombaton hajnali hat órától a Tarlós István főpolgármester által elrendelt járműforgalmi korlátozás Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (köbméterenként 75 mikrogramm), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm) egyik mérőponton sem lépte túl.

Szombaton a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható a levegő minőségének romlása. Tarlós István főpolgármester ezért a vonatkozó jogszabályok alapján megszüntette a riasztási fokozatot, egyidejűleg elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Így nem lett szmogriadó Budapesten

Aki esetleg elvesztette volna már a fonalat, annak egy rövid összefoglaló az elmúlt bő egy nap történéseiből: Tarlós István november 4-én, pénteken elrendelte el a szmogriadó riasztási fokozatát, azonnali hatállyal, reggel hattól.

Alig pár óra alatt kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat saját rendeletét szegte meg azzal, hogy nem hagyott felkészülési időt az autósoknak, de ekkora a rendőrök már büntetni kezdték a piros és fekete környezetvédelmi matricás autókat.

A Főpolgármesteri Hivatal némi hezitálás után visszavonta a pénteki riasztást, és szombaton hattól hirdette meg a járműforgalom korlátozását. Egy közleményből kiderült, hogy Tarlós István nincs is itthon, New Yorkban tárgyal ottani kollégájával. Ez némileg magyarázza, hogy miért hajnalban hirdet budapesti riadót a főpolgármester. Közben kiderült az is, hogy a nemi életünket is veszélyezteti a szmog.

Szombat hajnalban újabb közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal Kiderült, hogy pénteken sokat javult a főváros légszennyezettsége, legalábbis a riasztási szint alá csökkent a szálló por mennyisége. Így lefújták a szombati szmogriadót. Tarlós István eközben George Patakival, New York állam magyar származású volt kormányzójával találkozott.

A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szombaton a reggeli órákig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, pár csepp eső is előfordulhat, de számottevő csapadék nem valószínű. Reggeltől felszakadozik a felhőzet, majd több-kevesebb napsütés várható. A délkeleti szél napközben időnként kissé megélénkülhet. Az elmúlt napokhoz képest az átkeveredési réteg a felhőzet miatt szombatra virradó éjszaka nem szűkül össze annyira, így a szennyezőanyag-koncentráció sem tud olyan kiugróan magas szintre megnövekedni. Napközben a kissé megélénkülő szél segítheti az átkeveredést.

Miskolcon és Debrecenben riadót fújtak

A tájékoztatási fokozat alá csökkent a szálló por koncentrációja pénteken Salgótarjánban, ezért megszüntették a szmogriadót. Debrecenben és Miskolcon viszont romlott a levegő minősége, így korlátozásokat vezettek be. Ugyanez a helyzet Nyíregyházán és Várpalotán. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A következő éjszakán viszont ismét gyenge légmozgás, kevés felhő, erősebb kisugárzás várható, így az átkeveredési réteg jelentősen összeszűkülhet ismét. Ezáltal a szálló por koncentrációja újfent gyors emelkedésnek indulhat, így összességében a napi átlagok várhatóan a tájékoztatási szint felett alakulnak, kisebb valószínűséggel egy-két helyen a riasztási szintet is elérhetik - ismerteti a közlemény.

A mérési eredmények és az előrejelzés alapján továbbra is érvényben van a főváros közigazgatási területén az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma. Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása elkerülhető legyen. Ezért Tarlós István főpolgármester a lakosságtól és a légszennyezőktől ismételten azt kéri, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművekét), inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, s mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.

Az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására hivatkozva kéri továbbá a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátásának csökkentését, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát).

Budapesten szerdától a szmogriadó tájékoztatási fokozata volt érvényben, majd péntek hajnalban a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester, a korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.

Visszavonták a kocsikat mára kitiltó fővárosi rendeletet

2011. november 4., 14:18 Módosítva: 2011.11.17 06:03
683

A szmogriadó riasztási fokozatát pénteken rendelték el, így csak szombattól lép életbe a tilalom. A pénteken megbüntetett autósokat kártalanítják, a Főpolgármesteri Hivatal nem kér elnézést, mert nincs miért,

Visszavonta a Főpolgármesteri Hivatal a járműforgalmat korlátozó szabálytalan rendeletét. Közleményük szerint a szmogriadó riasztási fokozatát pénteken rendelték el, így a járműforgalom korlátozása szombat reggel 6 órától lép hatályba.

Tovább

Szabálytalan a kocsik kitiltása Budapesten

2011. november 4., 12:48 Módosítva: 2012.02.08 11:21
566

A fővárosi szmogriadó-rendelet szerint leghamarabb szombattól tilthatta volna meg a főváros a fekete és piros matricás autók közlekedését Budapesten. Tarlós István az MTI híradása szerint péntek hajnalban rendelte el a szmogriadót, de a rendelet szabályaival szemben azonnali hatállyal megtiltotta bizonyos járművek közlekedését.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után a Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki, melyben megerősíti, hogy Tarlós István főpolgármester november 4-én rendelte el a szomgriadó riasztási fokozatát, így a vonatkozó rendelet értelmében a járműforgalmat korlátozó, a piros és fekete matricás rendszámú autók közlekedését tiltó rendelkezések november 5-én, reggel hat ótáról érvényesek. A BRFK szóvivője közölte, hogy a ma a szmogrendelet megsértése miatt kirótt helyszíni bírságokat nem kell befizetni, az azt már befizetőket pedig kártalanítják. Egyelőre keressük az illetékeseket, hogy az elmúlt órákban a tilalom miatt az autójukat fizető paroklóhelyen hagyó autósok számíthatnak-e kártalanításra.

Saját rendeletét megszegve rendelte el azonnali hatállyal a szmogriadó riasztási fokozatát a Fővárosi Önkormányzat. A budapesti szmogriadótervről szóló, jelenleg is hatályos 69/2008. (XII. 10.) fővárosi közgyűlési rendelet (.pdf) 5. paragrafusának (3) pontja szerint "az e rendelet szerinti intézkedések a tájékoztatási fokozat elrendelése esetén a kihirdetését követően azonnal, a riasztási fokozat esetében a kihirdetést követő nap 6 órától lépnek életbe.

Tovább

A főváros nem támogatja a fix taxitarifák bevezetését

2011. november 2., 18:10 Módosítva: 2012.10.10 06:45
11

Nem támogatja egyelőre a főváros a taxisok követelését a fix, egységes tarifák bevezetésére. 2015-ig vezetnék be azokat a szabályokat, amelyekkel a budapesti taxik egységes arculatot  kapnának és teljesítenék a műszaki és környezetvédelmi elvárásokat. A taxisok másik követelése a főváros szerint hamarosan teljesülhet: január 1-től megvonják az engedélyeket a a helyi iparűzési adót nem fizetőktől, így a túltelített piacon csökkenhet az autók száma.

Átadták petíciójukat a taxisok a fővárosnak. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke és Fábrás Tibor szóvivő a petíció mellett átadta annak a több ezer taxisnak az aláírását is, akik a fix a tarifáért és több taxidrosztért demonstráltak szerda kora délután Budapest belvárosában.

Tovább

Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2011. november 2., 06:26 Módosítva: 2011.11.02 06:26
17

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A szálló por koncentrációja a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye október 31-én a város hat, míg november 1-jén hét mérőpontján érte el és haladta meg a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. A Teleki téri mérőponton pedig az egy napra számított átlageredmény mindkét napon meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot is, tette hozzá a Főpolgármesteri Hivatal.

A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék a tilalom betartását, közölte a hivatal. A lakosságot önkéntes korlátozó intézkedésekre kéri a főpolgármester: ne használják a fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket; mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.Tarlós kéri azt is, hogy csökkentsék a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátását, valamint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát (azaz ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát).

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni. A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyerekek, idősek, krónikus betegek) csoportjaira. A riasztási fokozatnál a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak célszerű elkerülniük a forgalmas tereket, útszakaszokat, érdemes kerülni a szellőztetést, a szabadban tartózkodást.

Az érintett útszakaszok narancssárga és piros színnel jelölve megtalálhatók itt, és a frissülő információk a Budapest Portálon, valamint a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is elérhetők.

Budapest egyelőre csak szóban átlátszó

2011. október 28., 20:41 Módosítva: 2011.10.28 20:41

Az osztrák főváros szakbizottsága a napokban úgy döntött, hogy Bécs tagja lesz a Transparency Internationalnek, a korrupció ellen küzdő civil szervezetnek. Budapest tavaly december óta ígéri az együttműködést a szervezet magyar tagozatának, ám kezdeti lendület lelankadt.

Sandra Frauenberger bécsi városi tanácsnok azzal indokolta lépést, hogy 65 ezer városi köztisztviselő és közalkalmazott esetén mindig előfordulhatnak fekete bárányok, városként azonban csak a zéró-tolerancia elfogadható. Ennek jegyében a Transparency International tagja lesz a bécsi önkormányzat.

Tovább

Egymásnak feszült a CET beruházója és a főváros

2011. október 28., 12:55 Módosítva: 2012.04.04 15:44
48

Fél tucat közterület-felügyelő és féltucat zord biztonsági őr nézett farkasszemet a Közraktárak kerítésének két oldalán péntek délelőtt. A főváros emberei megpróbálták átvenni a megépült létesítményt, ám a beruházó meghatalmazás hiányában nem engedte őket be.

Péntek délelőtt a fővárosi önkormányzat jogászai és Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes emberei megpróbálták birtokba venni a CET épületét. A beruházó Porto Investment ugyanis korábban meghívta a főváros képviselőit, hogy átadja a CET kulcsait, mivel két hónapja a főváros szerződésszegésére hivatkozva felmondta a szolgáltatási szerződést. A felmondási határidő szombaton jár le.

Tovább

Majdnem Nápoly-szindrómát okozott a Vegyépszer

2011. október 28., 10:28 Módosítva: 2012.02.21 22:47
10

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának gyors döntésére volt szükség ahhoz, hogy a Vegyépszer-csőd ne okozzon gondokat a fővárosi hulladék elhelyezésében. A hamarosan betelő pusztazámori hulladéklerakó bővítését így végül új közbeszerzési eljárás kiírása nélkül folytatni tudta a Vegyépszer konzorciumi társa, így 3 hónap csúszással ugyan, de várhatóan év végéig befejezik a munkát.

Idén nyár elején már látni lehetett, hogy ha a pusztazámori hulladéklerakó bővítését nem tudja a folytatni a pályázaton nyertes Vegyépszer-Euroaszfalt konzorcium, így veszélybe kerülhet Budapest és a környező települések kommunális hulladékának elhelyezése. A Vegyépszer ugyanis csődöt jelentett, így a munkák leálltak.

Tovább

A BKV átfogó megtakarításról döntött

2011. október 26., 14:54 Módosítva: 2011.10.26 14:54
106

Átfogó megtakarítási program elfogadásáról döntött szerdai ülésén a BKV igazgatósága, tudta meg az MTI. Vitézy Dávid, az igazgatóság tagja, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója megerősítette, hogy előterjesztett egy 10 pontból álló határozati javaslatot, amelyet el is fogadtak. Mint mondta, ettől megtakarítást vár a főváros. Azt mondta, hogy a társaság költségvetési helyzete miatt el kell kezdeni ezeket az intézkedéseket.

Tovább

Egyetlen hivatalnok hülyítette évekig a II. kerületet

2011. október 26., 13:50 Módosítva: 2014.08.15 14:38
100

Egyetlen hivatalnok felelős a második kerületben azért, hogy három éven keresztül senkinek nem tűnt fel: Csipak Péter illegális helyre, részben az erdőbe építette a házát - derül ki az önkormányzat Indexnek küldött leveléből. Ezzel a második kerület lényegében megerősítette korábbi nyilatkozatát, noha közben jelentős fordulat állt be az ügyben.

Az illetékes önkormányzatot azt követően kerestük meg, hogy hosszú tétlenség után váratlanul erélyes lépést tettek, és első fokon magánháza bontására kötelezték a milliárdos ingatlanvállalkozót.

Tovább

Metró füstölt a Keletinél

2011. október 25., 15:11 Módosítva: 2011.10.25 16:52
283

Egy metrószerelvény füstölni kezdett a Keleti pályaudvarnál. A helyszínre hat tűzoltóautó vonult ki. Mire megérkeztek, az állomáson található eszközökkel már sikeresen megfékezték a füstöt. A kiérkező tűzoltók már csak a hőkiegyenlítést végezték el.

Tovább

Közeledik az Alstomnak adott határidő

2011. október 25., 14:58 Módosítva: 2011.11.11 14:46
15

Bár Tarlós István főpolgármester hét végi rádióinterjújában már szinte megelőlegezte az Alstom metrókocsik típusengedélyét, a Nemzeti Közlekedési Hatóság hétfői közleményében már óvatosabban fogalmazott. Eszerint a korábban kifogásolt fékrendszerről novemberben lehet érdemi döntés. Sok idő nincs már: az Alstom a nyári szerződésmódosításban azt vállalta, hogy 90 nap alatt megszerzi a mentességet a magyar vasúti járműszabályzat alól. Közben még arra sincs megoldás, hogyan pótolják a selejtezés miatt kieső orosz kocsikat.

Az Alstom 2011. augusztus 17-én nyújtott be kérelmet a közlekedési hatósághoz (NKH) az új Metropolis metrószerelvény típusengedélyezésére, ezzel egy időben mentességet kért a fékrendszerre. Információink szerint Tarlós István derűlátását az indokolta, hogy a Metropolis jól szerepelt az október 14-i és 17-i budapesti fékteszteken. Ám az NKH közleménye szerint érdemi döntés a felmentésről majd csak novemberben lehet.

Tovább

Nem jár a metró a Deák tér és Kispest között

2011. október 24., 13:54 Módosítva: 2011.10.24 15:54
62

Műszaki okok miatt nem jár a 3-as metró a Deák tér és Kőbánya-Kispest állomás között, közölte a BKV fődiszpécsere hétfőn kora délután. Az utasokat pótlóbuszok szállítják az érintett szakaszon.

A BKV közleménye szerint a jármű a Népliget állomásnál kezdett füstölni. Ezt követően azonnal kiürítették az állomást, az utasok nem voltak veszélyben. A forgalmi fennakadás ideje alatt az utasokat 50 db pótlóbusz szállította. A metró forgalma 14 óra 23 perckor helyreállt.

A műszaki hibát egy mechanikus alkatrész (kardán-tengely) meghibásodása okozta. A jelenség ugyan némi füstfejlődéssel járt, de tűz nem alakult ki.

Tarlós a jajongókat és a bajkeverőket ekézte

2011. október 23., 13:21 Módosítva: 2011.10.23 17:55

Tarlós István védelmébe vette az Új Színház új vezetését, jajongókról, hivatásos bajkeverőkről és a kommunikáció akrobatáiról beszélt a Pollack Mihály téren tartott ünnepi beszédében, amelynek végén összefogásra kérte Budapest érdekében a parlamenti erőket és a kerületek vezetését.

A 11-kor kezdődött rendezvényen először Mécs Károly idézte fel Örkény István gondolatait, majd csíki népdalok hangzottak fel. 11 óra 20-kor lépett a pódiumra a főpolgármester, aki most valamivel rövidebbre (húszpercesre) fogta beszédét a tavalyi 56-os megemlékezéshez képest.

Tovább

Harminc használt Mercedes buszt vesz a BKV

2011. október 21., 16:59 Módosítva: 2011.10.21 16:59
218

A Mercedes magyarországi képviselete, az EvoBus Hungária Kft. nyerte a BKV használt buszok beszerzésére kiírt pályázatát, erősítették meg a BKK-nál az iho.hu információját. Így hamarosan 30 darab 8-10 éves, alacsonypadlós, szóló Mercedes Citaro busz érkezhet Budapestre.

Lezárult a BKV 30 darab használt busz vásárlására meghirdetett pályázata, megvan a győztes, és megvan rá a forrás is, erősítették meg lapunknak a BKK-nál az iho.hu információját, amely szerint Mercedes Citaro-kat vesz a budapesti közlekedési társaság.

Tovább

A Swietelsky tagadja a kétmilliárdos vesztegetést

2011. október 21., 15:50 Módosítva: 2011.10.21 15:50
28

A Swietelsky Építő Kft. pénteki közleményében utasította vissza az Index hírportál csütörtöki értesülését, amely szerint kétmilliárd forintos kenőpénzt kértek az építőcégtől egy 4-es metrós tender megnyeréséért.

Tovább

Átment a fékteszten az Alstom-metrókocsi

2011. október 21., 14:29 Módosítva: 2011.10.24 13:54
55

A tesztekre múlt pénteken, illetve hétfőn került sor Budapesten. A hatóság azt vizsgálta, hogy az ötkocsis szerelvény megáll-e az NKH által elvárt fékúton belül úgy, hogy az öt kocsiból egyen kikapcsolták a fékeket. A szerelvény fékrendszerét ezzel a módszerrel többször is vizsgálták a két tesztnap alatt, és minden esetben teljesítette az elvárásokat. A hatóság ezt az egy tesztet írta elő a derogációs kérelemmel kapcsolatban, de további vizsgálatokat is folytatnak.

Tovább