Hajnalban rajtol az olimpia

Riói olimpia - Hajnalban már jön a nyitóünnepség

Vége
D  AS20160804007
Index
2016.08.01. 18:16

  • Hétfőn megérkezett a magyar olimpiai csapat első és második hulláma is Rióba, azóta is folyamatosan érkeznek a sportolóink.
  • Szilágyi Áron viszi majd a magyar zászlót a megnyitón.
  • A magyar csapatra hajnali 2.37-ig várni kell majd a nyitóünnepségen.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az akkor 17 éves szír lány történetéről tavasszal mi is beszámoltunk. A damaszkuszi úszó, Yusra Mardini tavaly augusztusban menekült el a hazájában dúló polgárháború elől. A Törökországból Görögországba vezető tengeri út során az őt társait szállító gumicsónak bajba került a nyílt vízen, így a lány többedmagával együtt, úszva segítette a parthoz vontatni-navigálni a járművet.

    Mardininek végül sikerült eljutnia Berlinbe, ahol az egyik helyi úszóklub segített neki felkészülni az riói játékokra, amelyen az úszónő a menekültek olimpiai csapatának tagjaként vesz majd részt.

  • Ez még ugyanannak a szélnek lehet a maradványa, ami lebontotta a vitorlások hajórakodó állványát.

  • Bizonyítja ezt egy helyszínen lőtt fotó.

  • Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének a lemondását követeli Claudia Pechstein, a németek ötszörös olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója.

    A 44 éves sportoló közösségi oldalán bírálta élesen honfitársát, mivel Liu Hung kínai gyalogló pozitív doppingmintája ellenére elindulhat a riói olimpián. A 20 kilométeres versenyszám egyik esélyese május 7-én akadt fenn a szűrésen a római csapat vb-n, de csak egy hónapos eltiltást kapott.

    „A rosszullét kerülget, amikor ilyeneket olvasok. Ön ismét nem tudott felnőni a feladatához, és hagyja, hogy ez megtörténjen" - írta a hatszoros világbajnok. „Vagy eltiltja az igazi vétkeseket, vagy pedig vállalja a felelősséget, és azonnal lemond a tisztségéről" - üzente Bach-nak Pechstein, akit 2009-ben tiltottak el, és hiába próbálta bizonyítani, hogy örökletesen magas vörösvértest-állománya. (MTI)

  • Ha ott lesz Rióban, ő lesz a spanyol zászlóvivő, de továbbra is kétséges, hogy vállalja-e a szereplést a 2008-as olimpián győztes Rafael Nadal. „Nem leszek a legjobb formában. Két hónapja nem versenyeztem és edzeni sem tudtam sokat. Néhány napig itt, az olimpia helyszínén fogok edzeni, utána meglátom, mi a legjobb döntés számomra és a csapat számára” – idézte az MTI a legutóbbi olimpiát térdsérülés miatt kihagyó spanyolt.

  • Olimpiai bajnoki címmel szeretne búcsúzni posztjától Silvia Neid, a német női futballválogatott szövetségi kapitánya. „Meg akarjuk nyerni az olimpiai aranyat Rio de Janeiróban" – jelentette ki az 52 éves edző, aki 2005 óta van a posztján.

    Sydney-ben, Athénban és Pekingben bronzérmet szerzett a csapat, Londonba azonban nem jutott ki. A tavalyi világbajnokságon negyedik lett, az Európa-bajnokságon viszont címvédő, sőt, az utolsó hat Eb-t megnyerte.

    A német női labdarúgó-válogatott olimpiai keretének tagja a magyar származású Marozsán Dzsenifer is, aki a Ghána elleni, 11-0-s győzelmet hozó felkészülési mérkőzésen két gólt is szerzett. (MTI)

  • Narsingh Yadav az indiai doppingellenes ügynökség szerint valóban a tudtán kívül fogyasztott doppingszert, amelyet egy riválisa csempészett az ételébe.

    A pozitív doppingtesztjéről értesülve a sportoló azonnal feljelentést tett a rendőrségen, a most záruló vizsgálat pedig megállapította, hogy mindössze egyetlen alkalommal jutott a szervezetébe a tiltott összetevőből, illetve, hogy "nem követett el szabálytalanságot, sem pedig mulasztást az esettel kapcsolatban". Yadav mellet az indiai birkózó szövetség is kiállt, így még reménykedhet benne, hogy részt vehet az olimpián.

  • Természetesen repülővel, viszont a sportolóktól eltérően az olimpia négylábú résztvevői speciális konténerekben teszik meg az utat.

    A londoni Standsted repülőtérről ma tíz ország 34 hátasa vágott neki a riói légi útnak. Az első szállítmányt még további kilenc követi majd, míg a játékokon résztvevő valamennyi ló megérkezik az eseményre. Az állatok közel 12 órát töltenek a levegőben, a szállításuk során arra is ügyelnek, hogy - a nyugalom érdekében - a csődöröket és a kancákat szállító konténerek a lehető legtávolabb legyenek a raktérben.

  • Nem elég, hogy szegény ausztrálokat kipakolták, most az is kiderült, hogyha komolyabb tűz lett volna a szállásukon, akár bent is éghettek volna. Ugyanis az épületükben ki voltak kapcsolva a tűzjelzők.

    Az ausztrálok szálláshelyén valószínűleg egy eldobott cigaretta miatt gyulladt ki egy szeméttároló, amiről a sportolók csak a lépcsőházban terjengő füst nyomán szereztek tudomást. 

    A küldöttség vezetője, Kitty Chiller felháborodottan kérte számon a rendezőktől, hogy a környező épületeken jelenleg is zajló munkálatok miatt lenémították a tűzjelzőket, és erről még csak nem is tájékoztatták őket.

  • Az olimpiai lánggal sosem könnyű. Ebben az összeállításban néhányan mindent elkövetnek azért, hogy eloltsák a tüzet.

    Az olimpiai láng megpróbáltatásai
  • Nagyon leegyszerűsítve ez a megállapítása a ZRI által, 1000 fős mintán készített telefonos közvélemény-kutatásnak, amellyel hétfőn ajándékozott meg minket az intézet. A többség félszívvel várja az olimpiát. Ejnye!

  • Andy Murray testvére oldalán, párosban is indul az olimpiai tenisztornán. Jamie Murray a versenyszám specialistája, a párosok világranglistáján jelenleg az 5. helyen rangsorolják.

    Jamie szerint az összeszokottság mellett az is előnyt jelent, hogy a közös gyakorlások során az inkább az egyeshez szokott testvére jobban fel tudja venni a páros ritmusát, mint a mezőny legtöbb, egyéni játékhoz szokott indulója.

  • A brazil biztonsági erők gyakorlatának részeként vasárnap éjjel felrobbantottak egy hátizsákot a Maracana stadion közelében, tájékoztatta az újságírókat a tűzoltóság egyik munkatársa.

    A tűzszerészek robot segítségével robbantották fel a "gyanús csomag" szerepét betöltő táskát, a stadion kettes számú bejárata előtt.

  • Nem volt még válogatott az a Weverton, akit Fernando Prass helyére hívtak be a brazil férfi labdarúgócsapatba. A kapitány, Rogerio Micale az Atletico Paranaense 28 éves kapusával kimerítette a túlkoros keretet is. Három 21 éven felüli lehet egy olimpiai csapatban.

    Prass, a Palmeiras 38 éves kapusa könyöksérülést szenvedett. Brazília a Dél-afrikai Köztársasággal kezd csütörtökön, a csoportjukban még Irak és Dánia szerepel, írja az MTI.

  • A brazil traplövész, Janice Teixeira 54 évesen debütál az olimpián, sztrókból felépülve sikerült kvalifikálnia magát. "Ez az első olimpiám. Sportolóként itt lenni ajándék és megtiszteltetés, de az istentől is ajándék, hogy itt lehetek, azután, ami történt" – mondta.

  • Az öttusázó Yane Marques viszi a házigazda brazilok zászlóját a  megnyitón, mert ő nyert meg egy tévés szavazást, amin a vitorlázó Robert Scheidtet és a röplabdázó Serginhót előzte meg.

    Marques négy éve, Londonban bronzérmet nyert a női versenyben, most is az esélyesek között van. 

    Az első dél-amerikai olimpián Brazília rekordot jelentő 465 sportolóval indul, az első tíz közé akar kerülni az éremtáblázaton. (MTI)

  • Az olimpia szervezőinek ígérete szerint legkésőbb péntekre helyreállítják az összeomlott vitorlásrakodót.

    A hajók ki- és bepakolását szolgáló építmény szombaton a viharos időben, a dagály miatt amúgy is megemelkedett vízben roskadt össze, egy része a tengerbe bukott a Dicsőség Jachtkikötőben (Marina da Glória), írja az MTI.

    A szervezők közölték, hogy rakodórámpa összeomlása nincs hatással az olimpiai vitorlásversenyekre és edzésekre.

  • A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) ezen a héten dönt arról, hogy kizárja-e az orosz sportolókat a szeptemberi, riói paralimpiáról, írja az MTI. A kérdés napirenden van az azt megelőző XXXI. nyári olimpián is, egy háromtagú testület fogja eldönteni, az orosz atléták, úszók, súlyemelők után kizárják-e a teljes orosz delegációt is.

    De vissza a paralimpikonokhoz. Az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan pozitív doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat is érintette. Az IPC már értesítette a szövetségeket, hogy kizárás esetén 21 napos fellebbezési határidő áll az oroszok rendelkezésére. A paralimpia szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.

  • Az olimpiai faluról és a magyar küldöttségről itt olvashat bővebben.

  • A 14-szeres Grand Slam-győztes Rafael Nadal felépült csuklósérüléséből és várhatja a pénteken kezdődő olimpia megnyitó ünnepségét, melyen a spanyolok olimpiai zászlóját is ő fogja vinni. Nadal még a Roland Garros alatt szenvedett csuklósérülést, ami miatt vissza is kellett lépnie a párizsi tornától, sőt ezután Wimbledonban sem tudott elindulni, de az olimpiára már egészséges lesz, aki az egyes szám mellett párosban és vegyes párosban is elindul. 

    A 2008-as, pekingi olimpián aranyérmet nyerő Nadal négy éve is sérülésekkel küzdött, így Londonban nem is indult, most viszont gőzerővel készült edzőjével, Toni Nadallal, de a Rióban szintén induló Andy Murray-vel is végeztek néhány közös edzést.

    A teniszezők közül sokan a zikavírusra hivatkozva visszamondták a részvételt, így a Bryan testvérek mellett Thomas Berdych,  a Wimbledonban döntős Milos Raonic és a női világranglista-ötödik, Simona Halep sem utazik Brazíliába. 

  • Augusztus 5-én indul az olimpia a tévében az M4 Sporton, az M5-ön, az M1-en, a rádióban a Kossuthon. „Némi túlzással azt mondhatom, hogy a legjobb szakemberek közül aki él és mozog, a közmédia fedélzetén lesz”, írja Héder Barna sportigazgató szerénykedve a közmédia sportos szakemberi gárdájáról.

     „Az a célunk, hogy a nézők azt érezzék, ők is ott vannak a helyszínen”. Ezt csak azért idézem, mert ennél nagyobb bullshitet nehéz kitalálni. Gondoljanak bele: otthon ül a kanapén, bekapcsolja az M4-et, és akkor hirtelen megnyílik az ég, és máris úgy érzi magát, mintha konkrétan Rio de Janeiróban szurkolna. Nem könnyű, ugye?

    A köztévé a hatás fokozása érdekében népes csapatot küld Rióba, mint írják, a riói játékok alatt 10 kamerával járják be a helyszíneket. 

    És hogy igazi csemege legyen a riói sportközvetítés, lehetőség lesz üzenni is a sportolóknak, az üzenetet pedig az M4 csapatának tagjai fogják átadni! Tehát minden nap lesz majd egy olyan műsorblokk, amiben Marika néni és a Bucó tábor üzenetét maga Knézy Jenő fogja a pihegő sportolónak átadni teljes átéléssel. 

    Így nem csak elhozzuk hazánkba az ötkarikás játékokat, hanem a magyar szurkolók hangját is elvisszük Rióba, hogy a sportolóink érezzék, hogy 15 millió magyar van velük a nagy nemzetközi megmérettetésen.

    Erős vállalás.

     És most már csak a tévéscsapat bemutatása van hátra: 

    Tv-kommentátorok:

    Hajdu B. István, Székely Dávid, Knézy Jenő, Újvári Máté, Mohay Bence, Vásárhelyi Tamás, Szekeres Péter, Varga Péter, Szabó Gábor, Horváth Mariann, Bartha Zoltán, Szőke Viktória

    Rádiókommentátorok: Novotny Zoltán, P. Fülöp Gábor, Gulyás László,

    Tv-riporterek: Tihany Viktor, Berkesi Judit, Molnár Mátyás, Bobák Róbert, Kovács „Koko” István, Tóth Bálint, Deák Kriszta, Farkas Bettina

    Műsorvezetők: Gundel Takács Gábor, Szujó Zoltán, Petrovics-Mérei Andrea, Török Olivér

  • Mivel Brazíliáról beszélünk, egyáltalán nem lehet kizárni, hogy ezt konkrétan az olimpia elé tervezték, hogy a rengeteg rablás és rendezési hiányosságról szóló hírek közé egy igazán nagy és pozitív hír is kerüljön a nemzetközi sajtóba, de egyelőre maradjunk annál, amit biztosan tudunk: a Forma-1 urának, Bernie Ecclestone-nak az anyósát másfél hete elrabolták Sao Paulóban (ahol az emberrablás amúgy nem megy ritkaságszámba), majd hétfőre virradóra a rendőrök sértetlenül kiszabadították. Happy End.

  • Eljött az olimpia hete, pénteken hajnalban egy mini riói karnevállal kezdődik a XXXI. nyári újkori olimpia. És már az első napon izgulhatnak a magyar úszókért, vívókért, tornászokért, sportlövőkért, asztaliteniszezőkért, teniszezőkért, a judósokért és persze az első műsorszámnak: az olimpiai bajnok szerb pólócsapattal szemben vízbe szálló magyar férfi pólóválogatottért, valamint az Eb-győztes nőkért.

    Kezdődjön a hét, dőljenek hátra, az Indexen minden eseményről beszámolunk, minden nap kora reggel összefoglalót olvashat a hajnali eseményekről, lesz rádióadás, egy oldal, ahova összegyűjtjük a magyar sportolókat, akikre büszkék lehetünk, és persze a címlapunkról is tájékozódhat az aznapi legfontosabb eseményekről.