A Fidesz nyerte a választást

2014.04.07. 01:09

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagyjából 4,6 millió pártlistás szavazat feldolgozása után úgy tűnik, hogy több mint egymillió szavazat vándorolt az egyes pártok között négy év alatt. A 2010-es listás eredményekkel összevetve így állnak az egyes pártok (96,56%-os feldolgozottságnál):

     
  • Botka helyett Botka jobbkeze nyert

  • Talán majd holnap reggel lesz valami reakció, amikor felébrednek Londonban. Vagy amikor kiderül, hogy van-e vagy nincs kétharmad. Most mindenesetre a szokásos hétvégi tetszhalott állapotban toporog egy helyben a forint az euróval szemben.

    eur
  • A sajtótájékoztatón ott állt a pódiumon Boruzs András, a Liberális Párt alapítója, amint valakinek utána telefonon elmondta, azért, hogy Fodor Gábor ne legyen egyedül.

  • Varga László (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP)
    Varga László (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP)
    Fotó: Huszti István / Index

    65,59 százalékos feldolgozottság mellett így néz ki a nyugat-miskolci körzet:

    • Varga László (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) - 31,39% (8 846 szavazat)
    • Pakusza Zoltán (Jobbik) - 30,55% (8610 szavazat)
    • Sebestyén László (Fidesz-KDNP) - 30,95% (8724 szavazat)
  • Megszelídül az orbáni erőpolitika, vagy sem?

    Csak a szétadóztatott cégek nevében beszélők álmodoznak arról, hogy Orbánék kevésbé csapkodó gazdasági erőpolitikát visznek majd a második négy évben? Van annak jelentősége, hogy Orbán látványosan EU-barát szólamokat pendített győzelmi beszédében, a rezsicsökkentés szót viszont ki sem ejtette a száján? Elemzőkkel vitattam meg a kérdéseket.

  • A bajai körzetben nem volt igazi verseny, a fideszes Zsigó Róbert simán győzött, 50 százalék fölötti eredménnyel zárt. A második helyet Teket Melinda 25 százalékkal vitte el. A jobbikos Mészáros István 17,52 százalékot kapott.

  • A XVIII. kerületben a fideszes Kucsák László mindössze négy szavazattal vezet a baloldali Kunhalmi Ágnes előtt a szavazatok 97,36 százalékának összeszámolása után. A megtévesztő nevű Együtt 2014 itt 187 szavazatot kapott. Akár olyan helyzet is előállhat, hogy Kunhalmi az Együtt 2014 miatt nem kerül be a parlamentbe.

  • Bányai Gábor korábban Bácsalmásról jutott be kétszer is egyéniben, most Kiskunhalason is meggyőzően szerepelt: 51,5%-ot kapott. A volt MSZP-szóvivő, Török Zsolt csak harmadik lett. Ebben a körzetben is a Jobbik futott be a második helyre.

  • Lezsák Sándor 1998 óta mindig vitte a tiszakécskei körzetet, most kibővítve is megnyerte (53,78%). A Kormányváltás-képviselő Garai István ugyan kétszer – 1994-ben és 2006-ban is nyert Kiskunfélegyházán, most csak a harmadik helyre volt jó a 18,19%-kal, hiszen a jobbikos Kollár László is megelőzte.

  • Szabó Tímea: "PM-társelnökként megköszönöm külön az aktivistáknak, hogy mellettünk álltak.  Ezt a csatát elvesztettünk, de a küzdelem folytatódik. Nem tudtunk egy szerethető, vonzó alternatívát állítani az Orbán-kormány ellen. De nem adjuk fel a reményt, a célt, hogy Magyarországból egy demokratikus országot teremtsünk. Vissza kell nyúlnunk a mozgalmi gyökereinkhez, a civil politizáláshoz, alulról kell megújítanunk a politikát és a baloldalt. Biztos vagyok benne, hogy 2018-ban sikerülni fog."

  • A budapesti XVIII. kerületben, a 15. számú egyéni választókerületben elképesztően szoros az állás. A baloldali jelölt, Kunhalmi Ágnes sokáig vezetett, de 97,36 százalékos feldolgozottságnál már a fideszes Kucsák László áll az élen, de mindössze 4 szavazat előnnyel: 19 907 szavazatot kapott Kunhalmi 19 903 szavazatával szemben.

    Kucsák vagy Kunhalmi?
    Kucsák vagy Kunhalmi?
    Fotó: Fidesz/MTI
  • Mindig nyer a kiskőrösi körzetben, bár most a korábbi kalocsai körzetet is hozzácsapták. Font Sándor 1998 óta mindig bejutott a parlamentbe, az első két alkalommal MDF-esként, azóta fideszesként. Font Sándor 50,98 százalékot kapott, a második helyre a jobbikos Suhajda Krisztián futott be (22,96%), aki a DK-alelnök Niedermüller Pétert is megelőzte (20,3%).

  • Fodor Gábor: "Nem járt jól Magyarország ezzel az eredménnyel. A mieink, akik itt álltak a szövetség mellett, keményen dolgoztak. Nem volt fair ez a verseny, mert olyan választójogi törvény született, amilyet ismerünk. Egy ilyen versenyben kellett helyt állnunk. Ne csüggedjenek azok, akik támogattak minket, nincs okuk rá, mert nem adtuk fel az elveinket. De meg kell vizsgálnunk, hogy mit csináltunk nem jól."

  • Nem teljesen értem, hogy  miért. Mármint, hogy miért tapsolnak.

  • Gyurcsány Ferenc: "Mesterházy az elmúlt két és fél hónapban tisztességgel vezette ezt a szövetséget. Az, hogy most a következő napoktól az EP-választásban külön indulunk, semmit nem von le abból, hogy eddig együtt dolgoztunk. Ha 20-25 százalék liberális demokrata van az országban, akkor vigyáznunk kell egymásra. Szabad, európai Magyarországot képviselünk. Ezért csak annyi versenyt engedjünk meg egymással szemben, hogy az ne gyengítse az eddigi eredményeinket."

  • A kecskeméti fideszes képviselő négy évvel ezelőtt is egyéni mandátumot szerzett, most a szavazatok 51,83 százalékát kapta. (Az adatok 97,50%-os feldolgozottságon állnak.) A baloldal az ápolónőként dolgozó Laskovics Diánát indította, aki 21,83%-kal zárt a második helyen.

  • Gyurcsány Ferenc: A magyar választók a magyar történelem sokszor bekövetkezett tragikus tévedésének útját járják. Ha így döntöttek, így teszünk, de ne várják el tőlünk, tőlem, hogy ez megfutamodjunk. Nem láttam olyan demokratikus kormányt, amely örökké hatalomban maradt volna. Látva az ország állapotát, azt gondolom, hogy ez a kormány jó eséllyel, jelentős eséllyel nem fogja kitölteni ezt a ciklust. Nem kívánom, hogy a következő választás 2018-ban jöjjön el."

  • A Bács-Kiskun megyei egyes körzet egyik fele korábban a komondoros Balogh Józsefé volt, négyszer be is került egyéniből a parlamentbe, de a Fidesz most újoncot avatott. Bejött nekik. Salacz László több mint 50 százalékot kapott. Második a jobbikos Gyöngyösi Márton lett (20,46%), harmadik a Kormányváltás jelöltje, Király József lett.

  • Bajnai Gordon: "A hitünk ellenére nem tudtunk vonzó ajánlatot tenni a választóknak. Egy manipulált, aljas választási eljárás nehézzé teszi ezt a pályát azoknak, akik a Fidesz ellen indulnak. Vesztettünk, ebből a két okból, de ebből csak együtt szabad következtetéseket levonni. Ez az eredmény olyan, amelyet tudomásul kell venni, de gratulálni nincs okunk. Nem a célokkal volt a hiba, de minden mást illik komolyan venni. Ezeknek az elemzéseknek holnap jön el az ideje, de feladat az is, hogy próbáljunk szépíteni az EP-választásokon."

  • 53,76 százalékos feldolgozottság mellett visszavette a vezetést a fideszes jelölt a nyugat-miskolci körzetben, előnye mindössze 28 szavazat. A jobbikos és baloldali jelölt ott liheg a tarkójában.

  • 49,46 százalékos feldolgozottság mellett így néz ki a nyugat-miskolci körzet:

    • Varga László (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) - 30,46% (6046 szavazat)
    • Pakusza Zoltán (Jobbik) - 31,29% (6211 szavazat)
    • Sebestyén László (Fidesz-KDNP) - 31,14% (6180 szavazat)
  • Mesterházy Attila: "Ezt a küzdelmet most elvesztettük, kiállunk amellett, amiben hiszünk, de kiállunk az elveink mellett. Magyarország, bármit is állít Orbán, nem szabad. Akinek gratulálnék, az az LMP, hiszen jó eredményt ért el, és azt is látjuk, hogy a Jobbik örülhet az eredményeknek, de Magyarország veszített ezzel."

  • A Komlóval kibővített pécsi kettes körzetben 97 százalékos a feldolgozottság, 36,3 százalékos aránnyal vezet a fideszes Hoppál Péter, Szakács Péter a kormányváltóktól 32,11 hozott eddig, és szinte biztosan ki fog végül kapni.

    Az egyes pécsi körzetben a szavazatok 92,92 százalékát nézték meg eddig. 36,73 százalékkal vezet Csizi Péter a Fideszből, a baloldali összefogásból Tóth Bertalan 33,22 százalékon áll, meglepő lenne, ha fordítani tudna. Érdekes, hogy mindkét körzetben 7-8 százalék körül fejezheti be az LMP-s jelölt. 

  • Mesterházy Attila: "Köszönjük mindazoknak, akik buzdítottak, támogattak minket. Kiálltunk végig az elveink és a politikánk mellett, és azt képviseltük mindvégig. A választási eredményt tudomásul veszem, de nem akarok és nem tudok gratulálni. Tisztességtelen választási szabályok mellett került megrendezésre, nem lehet gratulálni."

  • Ezt a játékot meghagyja azoknak, akik ezt 15 éve űzik - szúr még oda Schiffer egyet a többi pártnak, és vége is a tájékoztatónak.

  • Nem fogják elhinni: Gyurcsány is megérkezett az MSZP-székházba

    Nem fogják elhinni: Gyurcsány is megérkezett az MSZP székházba
  • Schiffer András bemutatta a következő LMP-frakciót: rajta kívül Scmuck Erzsébet, Szél Bernadett, Ikotity István és Sallai Róbert Benedek ül majd a parlamentben. Az LMP társelnöke megköszönte a leköszönő eddigi frakciótagoknak a munkájukat és a kampányban tanúsított kitartásukat.

  • "Azt gondoltam, hogy a szocikat ilyen ügyek után, mint amilyeneket az elmúlt hat hónapban toltak, sikerül megelőznünk" – vallotta meg Gyöngyösi Márton, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnöke. A jobbikos politikus azt is fájlalja, hogy nem sikerült egyéni mandátumot nyerniük (igaz, Miskolcon még versenyben van Pakusza Zoltán, aki 46 százalékos feldolgozottság mellet néhány tucat szavazattal éppen vezet). "Úgy látom, hogy a mozgósítást kell erősítenünk, és meg kell találnunk a kulcsot Budapesthez. Mindenképpen nagy eredmény azonban, hogy ilyen nagy hazai és nemzetközi ellenszélben is tudtuk növelni a támogatottságunkat" – jegyezte meg a politikus, utalva Vona Gábor kijelentésére, hogy az ellenségeskedés miatt nem is válaszol a nyugati sajtó kérdéseire.

    "A bolsevik idő nem volt ennyi dezinformáció a médiában egy pártról, mint rólunk a nyugati sajtóban, és hozzáteszem, az al-Dzsazírában is" – mondta, jelezve, hogy még Keleten is van mit javítani az imidzsükön.

  • A traktor körüli padok már majdnem teljesen üresek, a politikusok rég a Jókai utcában vannak. A színpadon lekapcsolták a reflektorokat, hangosítás sincs már. Nagyon úgy tűnik, vége.