2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A választás.hu adatai szerint csütörtök estére 516 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba, és összesen 794-en jelentkeztek be eddig jelöltnek. A legtöbb, 73 jelölt Budapesten van, míg Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében eddig csak 12-12 jelöltet vettek nyilvántartásba. Öt független jelölt már biztos indulhat, öt még döntésre vár. Már 31 szervezetnek van egyéni jelöltje, köztük két-két kisgazda- és szocdempártnak. Csütörtökre lett jelöltje a 4K-nek, a Farkas Bertalan-féle Zöldeknek, az Elégedetlenek Pártjának, míg az Aquila Pártnak és a nem a Bajnai-féle Együtt 2014-nek kettő-kettő is.

    Részletes adatok a választás.hu-ról:

    Nyilvántartásba vett jelöltet, listát állító jelölőszervezetek
    (Egyéni jelöltek száma)

    Jelölőszervezetek Jelöltek száma Országos lista
    Egyéni Listás Összesen
    FIDESZ-KDNP  106   279   385  Igen
    MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP  103   198   301  Igen
    JOBBIK  92   0   92   
    LMP  35   0   35   
    -  22   0   22   
    MUNKÁSPÁRT  21   0   21   
    JESZ  17   0   17   
    ÚMP  16   0   16   
    SZOCIÁLDEMOKRATÁK  14   0   14   
    ----  12   0   12   
    MCP  12   0   12   
    FKGP  10   0   10   
    KTI  10   0   10   
    SMS  9   0   9   
    ÚDP  9   0   9   
    MACSEP  4   0   4   
    AQP  2   0   2   
    EGYÜTT 2014  2   0   2   
    KISGAZDAPÁRT-MIÉP  2   0   2   
    SZDP  2   0   2   
    -  1   0   1   
    ---  1   0   1   
    ----  1   0   1   
    EP  1   0   1   
    EU. ROM  1   0   1   
    MCF  1   0   1   
    MDU  1   0   1   
    MKSZU  1   0   1   
    SZEM-NŐPÁRT  1   0   1   
    ZÖLDEK  1   0   1   
    4K!  1   0   1   
    ------  0   11   11  Igen
    LDU  0   27   27  Igen
    OLÖ  0   7   7  Igen
    SZOÖ  0   7   7  Igen

    Sorrend: Azonosság esetén jelölőszervezet ABC-ben.

  • A 2006-2010-es parlamenti ciklusban az MSZP Vas megyei listájáról jutott a parlamentbe Rába László, majd négy éve kibukott onnan. Most a sárvári mandátumra hajt Szili Katalin pártja, a KTI színeiben. Hat ellenfele biztosan lesz.

  • Az országjárást ma egy trolival is letudhatta Bajnai Gordon: a budapesti 5. számú választókörzetben (VI. és VII. kerület) a DK-s Oláh Lajos mellett kampányolt a Lövölde téren, amiről más nem is jut eszünkbe, mint hogy onnan nem messze, a Király utcában egy időben nagyon jó cseh sört lehetett inni (most már belga sörökben utaznak).

    A Facebookon közzétett fotói szerint elég sokan voltak, bár Kern Andrást éppen nem láttuk a tökmagos bódét támasztani. Úgyhogy most küldjük mindenkinek, aki szereti:

  • Tatár László (Fidesz-KDNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Sós Tamás doktori disszertációjának ügyében. A Hír TV Célpont című műsorának szerkesztői Sós Tamás disszertációjában 68 olyan részt találtak, amelyet szerintük forrásmegjelölés nélkül, szöveghűen másolt át más kutatók műveiből.

    Sós Tamás közleményében kifejtette, a rágalomhadjárathoz nevét adó Tatár László és fideszes társai estében felmerül a gyanú, hogy részesei voltak annak a "bűncselekménynek", amelyben feltörték a doktori disszertációt érintő levelezését és megsértették a levéltitkot. Ezért feljelentést tesz. (MTI)

  • A Fideszes politikus csütörtök este úgy nyilatkozott a HírTv-nek, hogy nem ismerte az őszödi beszédet elhangzása előtt, csak tudott róla. Szerinte a napokban tett nyilatkozatai között nincs ellentmondás: nyilvánosságra kerülése előtt nem játszották le neki a beszédet, csak elmondtak belőle egy-két dolgot.

    Kósa 24 órán belül tett egymásnak ellentmondó állításokat:

    Meghallgattam. Bejátszotta a telefonba.

    − ezt az ATV-nek mondta 25-én, amikor arról beszélt egy ismerőse hívta fel, hogy van egy ilyen hangfelvétel.

    Majd másnap a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta, hogy nem azt mondta, hogy hallotta, csak azt hogy tudott róla. Csütörtökön pedig a HírTv-nek úgy nyilatkozott, hogy a kettő között nincs ellentmondás. 

    Csodálatos adalék: Török Gábor, politikai elemző Facebook-oldalán idéz egy részletet a Heti Válasz Kósa Lajossal készített interjújából:

    − S az őszödi beszéd? Miért csak a hétvégén ismerte el, hogy nyilvánosságra kerülése előtt is hallotta?
    − Azért, mert senki sem kérdezte.

  • Mivel az egyéni választókerületek száma a négy (és nyolc és tizenkettő ésatöbbi, ésatöbbi) évvel ezelőtti kétharmada alá (pontosan 60 százalékára) csökkent, arra lehetett számítani, hogy kevesebb jelölt lesz, mint 2010-ben. Ennek azonban az ellenkezője látszik: bár 1994-től kezdve folyamatosan csökkent az egyéni jelöltek száma, épp idén fordult a kocka.

    A választás.hu szerint 2010-ben 810 egyéni jelölt volt, idén most 797-nél tartunk (igaz, ebből még csak 507-et vettek nyilvántartásba). Ha több jelölt nem lesz, de ők 797-en mind elindulnak, akkor egy mandátumért átlag 7,5-en versenyeznek majd – 2010-ben 4,6 volt az átlag –, aminél többen 1998 óta nem indultak, akkor a 176 körzetben 1609-en versenyeztek, vagyis átlag 9-en. Érdekes, hogy akkor is kétharmados kormány volt hatalmon.

    Miért van ilyen sok jelölt?

  • Épp az áttörés küszöbén volt, első egyéni jelöltjét állította volna az Élőlánc Magyarországért, amikor beütött baj. De átadjuk a szót Léhmann György, devizahiteles ügyekből ismert ügyvédnek, aki siófoki jelölt lett volna, és a pártnak, amely csütörtök este közleményt adott ki.

    Miszerint:

    Az Élőlánc Magyarországért képviselőjelöltjétől, Dr. Léhmann György ügyvédtől elloptak 70 db, az országgyűlési képviselőjelölt választási indulásához szükséges - 560 magánszemély adatával és aláírásával kitöltött - ajánlóívet. Az ajánlóívek irodájában-, zárt helyiségben-, a táskájában voltak, amelyből más nem tűnt el. Az ajánlóívek szigorú számadású, sorszámozott dokumentumok, melyek büntetési értékét a választási iroda 50.750 Ft/db-ban állapította meg, így a súlyos és visszafordíthatatlan választási hátrány mellett 3.552.500.- Ft értékű kár érte az Élőlánc Magyarországért pártot és képviselőjelöltjét.

    Léhmann délután négykor feljelentést akart tenni a siófoki rendőrkapitányságon, ahonnan 20 perc múlva ennek hiányában kellett távoznia, mert nem volt rendőr, aki vállalta volna, hogy a feljelentését fogadja. A feljelentést végül a BRFK-n tették meg.

    De a helyzet a három és félmilliónál súlyosabb, az Élőlánc szerint az, ami történt

    nem egyszerű lopás, hanem előre megtervezett, szándékos bűncselekmény történt, mely súlyos figyelmeztető jel a mai magyar demokrácia állapotát illetően.

    A siófoki választókörzetben egyébként eddig még csak két jelöltet, a fideszest és a baloldali Összefogásét vették nyilvántartásba, hárman még várnak erre.

  • Gyurcsány: orbánozás és őszödözés egyben

    Egyre több a bizonyíték arra, hogy 2006 őszén a mai kormány politikusainak szándékos, sanda, szervezett politikai akciója tört a köztársaság rendjére

    – mondta Gyöngyösön Gyurcsány Ferenc.

  • Sok alkotmányjogi panasz érkezhet az Alkotmánybírósághoz (Ab) a választási ügyekben hozott döntések felülvizsgálatát kérve – mondta az Ab elnöke egy szegedi konferencián. A beadványokkal kapcsolatban olyan elvi kérdések merülhetnek föl, amelyek érdemi megválaszolására a törvényben meghatározott határidő nem biztos, hogy elegendő – mondta, de nem részletezte, mik ezek az elvi kérdések. Arra számít, hogy a szavazást megelőzően várhatóan a politikai reklámokkal, a kampánnyal kapcsolatos ügyek, az egyéni választókerületi jelölteket, a listákat és a névjegyzéket érintő kifogásokat kapnak majd. (MTI)

  • Ahol Németh Egyszerűvagyokdehiszekbenne Szilárd és Thürmer Gyula is versenybe száll a mandátumért, ott központi kérdés lesz az, hogy A Zemberek miből élnek. Az Összefogás jelöltje, Szabó Szabolcs azt mondja, vegyük elő a csekkeket (mármint ha csepeliek vagyunk), mert vernek minket átfelé.

  • Újabb három nemzetiségi listát, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, az Országos Ruszin Önkormányzatnak és a Szerb Országos Önkormányzat országos listáját vette nyilvántartásba csütörtök délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság, írja az MTI. Ezzel már négy nemzetiségnek van listája, a lengyelekét már kedden regisztrálták.

  • Kampány van, természetes, hogy a kormánypárti vezetésű településeken kormánypárti politikusok átadnak ezt-azt. Szarvason például egy másfélmilliárdos szennyvíztisztítót avatott Némethné fejlesztési miniszter és Babák Meglepi Miháy fideszes polgármester, aki most még képviselő (listán, 1998 óta), de nem lesz az áprilistól. A most már békési központú választókerületben Dankó Béla indul a mandátumért, ő szerezte meg 2010 végén is, amikor az addigi szarvasi képviselő, Domokos László ÁSZ-elnök lett. Csakhogy az MTI híre szerint a se nem békési, se nem szarvasi, hanem kondorosi Dankót nem hívták meg az ünnepségre. Vajon ki hibázott – és miért?

  • 3+1 fontos dolgot emelt ki:

    1. jelentősen csökkent az Összefogás
    2. nem változott a Fidesz
    3. erősödött a Jobbik.
    S ami még érdekes: a megkérdezettek 4 százalékának "inkább pozitív" véleménye volt a Simon-ügyről...

  • De nem a mandátumért, csak földügyben.

    Rágalmazás miatt jogi lépéseket tesz és a személyét sértő kijelentései miatt nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Gőgös Zoltán szocialista politikust Kun Péter ticsacsegei gazda, írja az MTI. Az ügy előzménye, hogy Gőgös szerint a hortobágyi földügyekben is tetten érthető, hogy a kormányt zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, maffiacsaládok irányítják, és az ottani földosztást Kun bábáskodásával irányították (a férfi ügyvivő a Kunszövetségben, amelynek elnöke Fazekas Sándor agrárminiszter). Kun közleménye szerint minden alapot nélkülöz az a tényállítás, miszerint ő volt az értékelő bizottság elnöke.

  • Továbbra is népszerű a demokrácia intézménye Ózdon: a borsodi városban, ahol 2010-ben rekordszámú, 7 jelölt volt a polgármesteri székre, most az egyéni jelöltek számában látszik a felfokozott politikai hangulat. Már 9 jelöltet vettek nyilvántartásba, de további 3 is leadta az ajánlásait – és a többi potenciális jelöltjelöltnek is van még négy napja. Köztük az LMP-s jelöltnek, aki még nincs a választási iroda névsorában. Így akár 13-an is indulhatnak a választáson – önmagában azonban ez a szám nem rekord, a szomszédos kazincbarcikai körzetben 17-en indulnának, igaz, ott még csak 2 jelöltet vettek nyilvántartásba.

  • A közelgő választások tiszteletére beletaposott a parlamenthez vezető úton a gázpedálba az apostoli magyar kormányzó is. A tavaly januárban elmekórtani megfigyelésre beutalt férfi pártja az óbudai szélvédőkön „roncsautóját megvásárolnám készpénzért" és „kilós ruhavásár a művház dísztermében” típusú hirdetések között indult el a politikai hatalomba vezető úton. Sajnos a Szent Koronában mint fizetőeszközben nehezen tudunk hinni ezek után, de ha esélyes lesz, hogy hatalomra kerülnek, azonnal felveszünk annyit jelzáloghitelt, hogy a Szent Korona minden igazgyöngyére jusson egy.

  • keller
    Fotó: kellerlaszlo.hu

    A szocialistáktól kizárt Keller László függetlenként is öszegyűjtötte a szükséges aláírást, így egyéniben indul Pest megye 2. számú választókerületében (ez nagyjából Budakeszit és környékét fedi le). Honlapján „Budapest nyugati kapujának választóit” így csalogatja:

    Van tapasztalatom arról mit jelent párhoz kötődve ellátni a választók képviseletét. Meggyőződésem, hogy a pártoktól függetlenül, de a körzet választóinak alárendelten nagyobb hatékonysággal, a legjobb lelkiismeretem szerint tudok eleget tenni a szerteágazó képviselői feladatoknak.

    Az biztos, hogy Keller tudja, mint jelent a párthoz való kötődés. A Medgyessy-kormány - Budaihoz és Papcsákhoz hasonlóan sikertelen - elszámoltatójáról korábban már megírtuk, hogy miután 2012-ben belső konflikusok miatt kizárták az MSZP megyei szervezetéből, Bajnaiéknál kopogtatott támogatásért, de sikertelenül.

  • A Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták óbudai (Budapest 10. számú választókerületi) jelöltjének komoly rutinja van abban, hogyan kell a keleti nyomulás ellen küzdeni. A dunaújvárosi származású, ötszörös magyar bajnok Póznik György ugyanis a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az FTC hokikapusaként több szezonon keresztül is szembe került a magyar hokinak lendületet adó szovjet (ukrán, orosz) idegenlégiósokkal. Egyébként magyar válogatott kapus is volt, bár a magyar hokinak a mostaninál kevésbé dicsőséges időszakában.

    Póznik még nem jelölt, csak nyilvántartásba vételre vár. A mandátumért nyolcan indulnának, de még csak a Fidesz, a baloldali Összefogás és a Jobbik jelöltjét vették nyilvántartásba. Schmuck pártja eddig 35 egyéni jelöltet nevezett meg, közülük hetet vettek nyilvántartásba.

  • Kocsis Máté józsefvárosi polgármester teljesen ingyenessé tenné a helyi lakosoknak a parkolást a kerületben. Most évi háromezer forintot kell fizetnie a józsefvárosiaknak, hogy parkolójegy nélkül parkolhassanak a kerületben.

    A korábbi tervek szerint szombattól kiterjesztenék a fizetőparkolós területet a kerületben, de a fideszes polgármester rendkívüli képviselőtestületi ülést hívott össze, hogy ezt elhalasszák. Arról nem szól az önkormányzat közleménye, hogy a választások előtt, vagy csak az után kell majd több helyen fizetni a parkolásért, ezért erre rákérdeztünk.

  • Ha alaposan megnézi a mosolygó miniszterelnök által ölelgetett nők arcát, a PR alól előbukkan Ózd rendszerváltozás utáni teljes története! Orbán amúgy egy lepusztult kohászati üzemben helyezett el egy "időkapszulát", ami azt ígéri, hogy a gyártósorok helyére egy digitális archívumot telepítenek.(MTI)

    1980250 10152250579981093 875696515 o
    Fotó: Miniszterelnökség / Facebook
  • Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy Vas megye 3. választókerületében három egykori MDF-es politikus indul egymás ellen:

    1. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár még a 2004-es kilépési hullámban ült át a Fideszhez. Értelemszerűen ő a legesélyesebb, főleg, hogy 1998 óta folyamatosan ő nyeri a körzetet.
    2. Racker Béla az MDF Országos Választmány tagja volt, ő az Almássy Kornél fellépése miatti belháborúban lépett ki, idén az Új Magyarországért Párt színeiben próbálkozik. Személyes ismertsége és az ÚMP helyi beágyazottsága miatt pár százalékra biztos jó lesz.
    3. Sütő János Zoltán a JESZ (az MDF jogutódja) képviselőjelöltje, akinek apja – szintén Sütő János Zoltán – a szomszédos körzetben indul.
  • Ma már a második kulcsfordulatot vetik be a kampányban: Zsigó Róbert "Miért hallgat...?"-jára a DK a "Valljon színt!"-tel kontrázott. Hogy kinek kell színt vallania? Természetesen Orbán Viktornak, méghozzá 72 órán belül, és arról, hogyan is történt az őszödi beszéd kiszivárogtatása. A kérdést a titkosszolgálatok jeges lehelletét amúgy is a nyakában érző Kerék-Bárczy Szabolcs intézte Orbánhoz és még tucatnyi fideszes potentáthoz.

  • A Nemzeti Választási Bizottság az MTI-nek megmagyarázta, milyen jogcímen lehet az 500 ajánlás leadása után további aláírásokat gyűjteni. Ugye pár órája jelentette be a Fdiesz, hogy a szükséges 53 000 helyett 1,3 millió aláírása van, és hol van még a vége!

    Nos, a NVB szerint az országgyűlési választásra már nyilvántartásba vett jelöltek ajánlásokat már nem gyűjthetnek, de szimpatizánsok toborzásának a választói adatok (lakcím, e-mail cím, telefonszám) és aláírások gyűjtésének nincs törvényi akadálya - egyedül  a személyi azonosítót nem szabad rögzíteni. Az adatok felvétele előtt azonban  tájékoztatni kell a választópolgárt arról, hogy ez bizony már nem az ajánlási folyamat, és arról is, hogy ki és meddig kezeli, kinek továbbítja, milyen adathordozón tárolja és pontosan mire használja. És ami még szintén fontos: az állampolgárok bármikor kérhetik az adatbázisból való törlést.

  • Miután így bejött a Jobbiknak a mérsékelt szocialista fordulat, Vona Gábor joggal gondolhatta úgy, hogy az egész kampányát átszervezi, és a csúnya gárdistákat egy az egyben lecseréli aranyos kutyuskákra . "Álruhás" országjárása keretében Egyed Zsolt ózdi jelölttel oldalán gyorsan be is állt egy napra talicskázni egy kutyamenhelyen. Cukiság+szorgalom+együttérzés, tökéletes populizmus!

    Vona a kutyamenhelyen
  • Csütörtök reggeli adatok szerint már kilencezren jelentkeztek a külföldi választói névjegyzékekbe. A városi bontásban London vezet 1734 választóval, a hagyományosan második legnépszerűbb Münchenben egyelőre 840-en szerepelnek a névjegyzékben. A harmadik a sok uniós alkalmazott miatt Brüsszel, ahol 701-en regisztráltak. A legkevesebb jelentkezővel rendelkező városok sora is érdekes ám:

    • Riga (5)
    • Santiago de Chile (5)
    • Csungking (5)
    • Hanoi (5)
    • Tripoli (4)
    • Tunisz (4)
    • Podgorica (4)
    • Kassa (3)
    • Eszék (3)
  • mondta Nyitrai Zsolt egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, melyen az is kiderült, hogy az aláírásgyűjtési buzgalom a jelöltállítást követően sem fog lankadni. Pedig a szükségesnél már jóval több, 1,3 millió támogató aláírást sikerült összegyűjteniük a Fidesz-KDNP-s jelölteknek. (MTI)

  • Valószínűleg a Simon-ügy hatására a januári 24 százalékról 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül. Szintén csökkent a januárihoz képest a részvételüket biztosra ígérő szavazókon belül a baloldaiak aránya: 26 százalékról 17 százalékra. A Nézőpont Intézet reprezentatív kutatása február 17. és 20. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült.

  • Az Kásler Árpád, a Haza Nem Eladó Mozgalom elnöke, aki a Mandinernek adott miniinterjút:

    Biztosan meglesz az 5 százalék, nem is kérdés számunkra, hogy bejutunk a parlamentbe.

    A HNEM magabiztosságát arra alapozhatja, hogy a Nemzeti Választási Iroda már kilenc jelöltjüket vette nyilvántartásba, de állítólag negyven jelöltnek is megvan már a szükséges 500 aláírás.

  • Az LMP lendületfokozó videója, amiben többek között Hadházy Ákos, Kukorelly Endre és Kardos-Horváth János – ez utóbbi gitárral! – mondja el, miért is lesz jó nekünk az LMP.

    A választások tétje az LMP szerint
  • Tegnap este végre előkerült az egyik legbejáratottabb kampánykérdés: Miért hallgat XY? Az XY jelen esetben Mesterházy Attila, akit Zsigó Róbert tegnap esti sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett: látják, hogy hosszú bujkálás után végre előbújt. És ha már előbújt, akkor

    A magyar emberekkel, jobb és baloldaliakkal egyaránt, már 22. napja várjuk tőle néhány egyszerű kérdésre a választ. Mit tud arról, honnan vannak Simon Gábor eltitkolt százmilliói? Mit mondott neki valójában Simon Gábor, amikor négyszemközt beszéltek?

    Simon Gábor ugyanis Zsigó érvelése szerint "nem egy a szocialisták közül", hanem Mesterházy Attila közvetlen helyettese, bizalmasa, jobb keze volt, és még Gyurcsány Ferenc is azt mondta, a Simon-ügy nem magánügy, hanem az MSZP ügye.