Ez a poszt a következő Percről percre része:

Így ünnepeltük idén március 15-ét

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Minden nemzetnek elidegeníthetetlen joga, hogy a saját útján járjon. Európa része vagyunk, a jövőjét a többi nemzettel együtt akarjuk alakítani, mondja a miniszterelnök.

    Európa tele van kérdésekkel, Magyarország pedig tele van válaszokkal. Tudjuk, hogy nem az uborka görbülete jelenti a jövőt, hanem az ember testtartása. 

  • A Valton Security és más civil ruhás szervezők néha kiemelnek egy-egy tüntetőt a tömegből, az előbb épp egy furcsán tántorgó fiatalembert kísértek ki.

  • Tisztelet a bátraknak, búcsúzik szinte már kiabálva a hallgatóságától Orbán, a tömeg pedig hatalmas ovációval élteti a szónokot. 

  • Az egyik fiatal ellentüntető lányról letépték a kokárdát a kormánypárti hőzőngök. Most azon megy a polémia, hogy kinek van joga kokárdát viselni.

  • Az Orbán-ellenes hangok megint kezdenek megerősödni. Egyfolytában sípolnak és azt mondják, hogy

    Demokráciát!

    Folyamatosan reflektálnak arra, amiről Orbán beszél. Körülöttük gyülekeznek a középkorú és nyugdíjas Orbán-rajongók. Kezdődik a lökdösödés újra.

  • A hivatalos megemlékezésen most éppen népzene szól a színpadról, és ez úgy tűnik, hogy feloldja az aktuálpolitikai feszültségeket is: az Orbán-ellenes demonstrálók és a Fidesz-szimpatizánsok már-már egymásnak feszültek, de a zene hatására abbamaradt a kiabálás, és mindenki inkább a színpadra figyel.

  • A Múzeum körúton egy idős úr nekirontott egy videófelvételt készítő férfinak. Dulakodásuk nyomán végül egy idős nőt elsodortak. A rendőrök rögtön ott teremtek, és mindkét férfit igazoltatták. Az idős asszony leesett szemüvege nem lett meg.

    A tömeg egy része az Astoria metrómegállónál hagyja el a helyszínt, a metró zavartalanul jár.

  • Ahol én álltam, teljesen eseménytelen volt az Orbán-beszéd, semmi konfliktus, csak taps, helyeslés és nevetés, bár gyanakvón pasztázó tekintetet láttam párat, mintha várták volna, mikor tűnik fel valaki ellenséges.

  • A Google március 15-én nemzeti színűre cserélte a keresőoldalon megjelenő logóját, az úgynevezett Doodle-t. Ezt azonban viszonylag kevesen látják, ami a Google oldalán is kiderül:

    Képernyőfotó 2015-03-15 - 11.45.04.png

    Nagy-Britanniában most van az anyák napja, és ezért ott egészen más Doodle fut:

    Képernyőfotó 2015-03-15 - 11.51.33.png
  • Rövid beszédet tartott a Pilvax közben Gyurcsány Ferenc, aki előre jelezte, hogy nem kíván "kockázatmentes történelemórát" tartani. Ehelyett aktuálpolitizált, és a most átalakuló közmédiát támadta.

    Ma útjára indult a hazugság új köztelevíziója

    - mondta a DK elnöke, aki szerint az új M1 az "embertelenség" csatornája is lesz. Gyurcsány szerint ebből is jól látszik, hogy a mostani március 15. nem a sajtószabadság, hanem a sajtórabság napja.

    Gyurcsány még arról beszélt, hogy délután az ellenzéknek erőt kell mutatnia, és szerinte az ellenzéki civil tüntetésen sokan fejezik majd ki a felháborodásukat. Ki is adta az új jelszót:

    Felháborodom, tehát vagyok!

    Gyurcsány ismét előrehozott választást sürgetett. Majd mindenkinek jó ebédet kívánt.

  • Délelőtt az LMP a Pilvax kávéházban ünnepelt, Schiffer András társelnök szerint most három figyelmeztetést kell küldeni a kormánynak. Íme, értelmezzék kedvükre:

    • az egyik függőség nem szünteti meg a másikat, hanem végzetessé teszi az ország kiszolgáltatottságát;
    • ha egy ország viselt dolgairól külhonban többet tudnak, mint annak polgárai, az országnak nincs felelős kormánya;
    • egy olyan nemzet, amelynek urai külhonban saját polgárai bérére alkudnak, nem képes megvédeni saját függetlenségét.


    Schiffer András a szerint napjainkban több oldalról is kísérletet tesznek arra, hogy a szabadságot szembeállítsák a nemzeti szuverenitással, holott a kettő nem állítható szembe.

    Az MTI szépen összefoglalja a többiek beszédét is. Mi megelégszünk egy-egy mondattal:

    • Hadházy Ákos antikorrupciós szakszóvivő: V. Ferdinánd trónfosztását elevenítette fel, és párhuzamot vont az egykori "gyengeelméjű uralkodó", valamint az ország jelenlegi vezetése között. Ferdinánd a valódi döntéseket nem maga hozta, „1848 Habony Árpádját Metternich kancellárnak hívták”.
    • Hajdu Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő arról beszélt, hogy a 12 pontos követelés máig aktuális. Emellett azt emelte ki: történelmi tapasztalat, hogy ahol nincs szabadság, van munkája a besúgóknak, és amíg nem megismerhető a múlt, mindig is lesznek olyanok, akik visszaélnek a visszatartott információkkal.
  • Viktátor, Viktátor!
  • Csendesen oszlik a tömeg a Múzeumkert előtt, de az árusok még kitartanak. Éppen Rúzsa Magdi szól a hangszórókból, de a Múzeum körút sarkán van egy igazi zenekar is, az utcazenészek köré néha odacsoportosulnak az emberek. A színpadokat már szerelik szét.

  • Az MSZP nem tart budapesti központi rendezvényt, Tóbiás József pártelnök Ajkán, az április 12-i időközi választás egyik helyszínén koszorúzott és tartott beszédet. És mint értesültünk, sikerült is egy erősebbet mondania: vitára hívta ki Orbán Viktort.

    Tóbiás József egy rendhagyó közmeghallgatáson arra lenne kíváncsi, hogy mit gondol a miniszterelnök a magyarországi demokráciáról, arról, hogy merre tart az ország. Az MSZP-elnök elképzelései szerint Ajkán az ott élők tennék fel kérdéseiket arról, hogy "épüljenek-e stadionok, vagy inkább jó iskola és kórház legyen".

    Tóbiás Ajkán szidta egy picit a Fideszt és a Jobbikot is:  "Nem adjuk a voksunkat az országot kelet felé, a polgárokat felemelkedés helyett szakadékba kormányzó Fideszre. És nem adjuk a Jobbikra sem, amely változást nem hoz,

    hiszen a Fidesz és a Jobbik egylényegű.

  • A következő esemény 13 órakor a CÖF-CÖKA Bem József téri megemlékezése lesz, ahol Tarlós István újra felszólal. Aztán 14 órakor az MLP és az Együtt ünnepel, előbbi a Pilvax közben, utóbbi a Batthyány-szobornál. Az ünnepi programokról írt cikkünket itt találja

  • Arra kértük Önöket, hogy küldjenek szép, nagy vagy különleges kokárdákról fotókat nekünk. Marietta máris négy alternatív példánnyal örvendeztetett meg minket:

    Egyébként azon a szavazásunkon, hogy Menő vagy ciki-e a kokárda, egyelőre a ciki vezet. Olvasóink lényeges többsége ugyanis a városban járva 10 perc alatt csak 0-5 kokárdát viselő emberrel találkozott. Persze az állás még változhat, számoljon és szavazzon!

  • Gyurcsány szerint aki üt, annak nem lehet igaza
  • A feldúlt rakpart szomszédságában néhány tucat legfeljebb száz ember várakozik a Bem téren a Civil Összefogás Fórum és a Fidelitas megemlékezésére. Bár csak néhány tucatnyian, legfeljebb százan lehetnek, a rendőri készültség jelentős. Többen lengyel zázszlókkal érkeztek, mert a budapesti lengyel kisebbségi önkormányzat képviselői is itt ünnepelnek. Mindjárt megkérdezzük tőlük, mit szólnak ahhoz, hogy a lengyel Jog és Igazságosság Pártja szakított Orbánnal

  • Egy embert előállítottak a rendőrök garázdaság gyanúja miatt a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott rendezvényt követő elvonuláskor - közölte az ORFK.

    A rendőrség részleteket nem árult el, de a rendezvényen dulakodás, verekedés is történt, miután kormánypárti tüntetők támadták pár tucat Orbán-ellenes demonstrálóra. Egy nő szemüvegét leverték, egy férfi az arcán sérült meg, később egy kamerát tartó újságíróra támadt rá egy idősebb férfi, a tettlegességet csak a rendőrök beavatkozása után hagyta abba. A rendőrök igazoltatták a támadót.

  • MoMa 12 pontja(1)
  • Március 15. mostantól a sajtórabság napja Magyarországon, mondta a volt miniszterelnök ünnepi beszédében.

    Gyurcsány: Ma indult útjára a hazugság új köztelevíziója
  • Felettünk-melletünk háborús helyzet van, a magyarok és lengyelek mégsem engedik el egymás kezét

    - mondta Csizmadia László a Civil Összefogás Fórum megemlékezésén a Bem téren. A kizárólag 1848-as és "lengyel-magyar két jóbarát"-közhelyeket felvonultató beszédének lényege igazából az volt, hogy megmutassa, milyen jóban is van a két ország egymással  az elmúlt hetek súrlódásai ellenére . Ezt sok lengyel zászlóval igyekeztek feloldani, ehhez képest nem láttam az eseményen a lengyel nagykövetet. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szintén nem tett túl sokat hozza '48-as ismereteimhez, csak arra az ünnepidegen kijelentésre kaptam fel a fejem, hogy megújulnak B udapest közterei.

  • Mindeközben a Jobbik Marcius 15 téren készülődő megemlékezésén zászlót bontott néhány lengyel barát. A fotózkodás után felsétáltak az Erzsébet hídra és oda is kifeszítették. A párt megemlékezése egyébként 3 órakor kezdődik.

  • Délután kettőkor kezdődik a Batthyány téren az Együtt megemlékezése. Ezt eredetileg háromkor tartották volna a Március 15. téren, de a rendőrség szólt nekik, hogy a jobbikosok is ott gyülekeznek. A biztonság kedvéért ezért áttették a helyszínt a feltúrt Batthyány térre. 

  • A Fidesz sajtóirodája szerint szomorú és gyalázatos, hogy szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Nemzeti Múzeum előtti ünnepséget.

    Olyan emberek tették ezt, akiknek a nemzeti ünnep méltósága semmit nem jelent. Köszönjük a békésen megemlékező több, mint tízezres tömegnek, időseknek, fiataloknak és családoknak, hogy nem ültek fel a durva provokációnak, és segítettek megtartani a nemzeti ünnep méltóságát. 

  • A Bem téren tényleg sok a lengyel, pár Budapesten tanuló egyetemista srác azt mondta, ők a Nemzeti Múzeum előtt hallották, hogy van ez a közös megemlékezés. A CÖF-ös jelenlévőktől egyébként meglepően sok kritikus megnyilvánulást tapasztaltam a mostani politikai helyzettel kapcsolatban, de ebben kibogozhatatlanul összefonódik a Fidesz népszerűségvesztése miatti aggodalom a kormányzati intézkedések miatti fanyalgással. Viszont úgy tűnik, az Orbán-hívők - azért merem ezt a jelzőt alkalmazni, mivel nagyon sok jelenlévő konkrétan Orbán Viktort hordja a szíve felett - értik a miniszterelnök pragmatizmusát, és az energiabiztonság miatt sokan jónak tartják azt, hogy Putyinnal ilyen szívélyes viszont ápol.

  • 15 órakor kezdődik a civilek Új magyar köztársaságot! nevű demonstrációja, amire eddig 7,7 ezren jelezték részvételüket. A Százezren az interentadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport tüntetése a Keleti pályaudvarnál kezdődik, ahonnan a civilek átvonulnak az Astoriához. A színpadon felszólal: 

    • Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas költő, drámaíró
    • Závada Péter, zenész, költő
    • Kész Zoltán, a veszprémi időközi országgyűlési választás nyertese, aki lebontotta a Fidesz kétharmadát
    • Lattmann Tamás, nemzetközi jogász
    • Gulyás Balázs, Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport
    • Vajda Zoltán, 60ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport
    • Kulka János, színművész
    • Fullajtár Andrea, színművész
    • Nagy Emília, Hálózat a Tanszabadságért
    • Pletser Ágnes, Civil Női Kormány
    • Káposznyák István, Szolidaritás Mozgalom.
  • Csodálatos fotókkal örvendeztette meg a magyar népet Rogán Antal az imént. Bár még nincs 14 óra sem, a március 15-ei jelmezverseny abszolút győztese egyértelműen a Rogán-család - bár azért az a srácok lábán lévő gumicsizma és Tóni félregombolt kabátja egy picit levesz a pontszámból.

    10410570 656467661149476 2443810386650271583 n
    Fotó: Rogán Antal
  • - A magyar sajtó egy hatóság alá került.

    - Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem!

    És ugye a szabadság és a szabadosság nem ugyanaz, a piros lámpa pedig nem azért van, hogy korlátozza a szabadságot. És közmunka és romák, akiknek itt sokkal jobb mint Olaszországban vagy Franciaországban. És menj a picsába haza, baszd meg, Izraelbe! 

  • Az Együtt Battyhány téri megemlékezésén sajtósokkal együtt mintegy 40-en voltak a megemlékezők. Pápa Levente alelnök mondott gyújtóhangú beszédet, majd Pataki Mártonnal és Szíjj Zsuzsannával megkoszorúzták Batthyány Lajos gróf szobrát.

    Pápa szerint

    a Fidesz papagáj-módjára hangsúlyozza, hogy csak ők képviselik a nemzeti érdekeket, és mindenki más hazaáruló, valójában a Fidesz kilopta az országot 4 millió szegény feje felül, új feudális viszonyokat teremtett, és leapasztotta és kiszárította a társadalmi mobilitás csatornáit.

    Az alelnök arról is berszélt, hogy a Fidesz ugyanazzal az Oroszországgal kokketál, amelyik két forradalmunkat, a 48-asat és az 56-osat is leverte, és most pedig az Ukrajnáért harcoló határon túli magyarok életét fenyegeti.

    A Fidesz rosszul szereti az országot, mert nem az országot szereti, hanem saját magát. A közvagyon ellopása bűn, hazaárulás.

    Pápa szerint az Együtt olyan Magyarországot akar, ahol mindenki azzal foglalkozhat, amivel szeretne, és közben el tudja tartani a családját, és ahol nemcsak a kiváltságosak élvezik az életet, hanem mindenki, aki megdolgozott érte.

    Az Együtt bejelentette, hogy csatlakoznak a 3 órakor kezdődő civil tüntetéshez.