új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Úgy tűnik, a menekültek felszállnak, és irány Hegyeshalom.

  • Még egy darabig nem érnek ide az ultrák, és az a hír járja, hogy vidékről hoznak fel rendőri erősítést. Elkezdett csöpögni az eső, az aluljáró központi lejáróit védik, de most többen feljöttek a felszínre tanácskozni. Most relatíve nyugi van, mindenki várakozik.

    Valószínűleg azért van nyugalom a Keletinél, mert a Grupama Arénánál és a Népligetnél könnygázzal és vízágyúval szétoszlatták a tömeget, és a rendőrök távolabb elállják az útját az ultráknak, nem engedik a menekültek közelébe.

  • Az M1-es autópályán.

  • Körülbelül 5 busz érkezett meg a 27-es kilométerhez, hogy elvigye onnan a menekülteket Hegyeshalomhoz.

    De a menekültek valamilyen garanciát akarnak majd kapni, mielőtt felszállnak a buszokra, hogy nem Bicskére, hanem az osztrák határhoz viszk majd őket.

  • Az orosz RT alá tartozó Ruptly élőben közvetít a gyülekező rohamrendőrökről.

  • Olvasónk szerint már érkeznek az első buszok: egy BKK-megrendelésre közlekedő 7 darabos Volán-flotta (1 éves, kék, szóló MAN-buszok) már készenlétbe állt a Keleti környékén. "Ezek a buszok alapvetően a budai agglomerációs jártokon dolgoznak, és az Etele téren alszanak, nem sok más keresnivalójuk lenne arrafelé" - írja. Itt lehet élőben követni, ahogy gyülekeznek a buszok. 

    image (2).png
  • És persze korom sötét van.

  • Körülbelül 20 rendőrautó húzott el az imént a Kerepesi úton a pályaudvar mellett, drón és rendőrhelikopter is repked felettünk. Olyan érzés, mintha egy  ostromlott várban lennénk, és lehet érezni, hogy egyre közelebb jön az ellenség, kicsit 2006-feeling.

    Ami még érdekes, hogy a rendőrök és a menekültek, akik eddig farkasszemet néztek, most egy oldalon állnak. A Kerepesin egy vízágyús kocsi most húzott el a Hungária körút felé.

  • Az  M1-esen most láttam 10-12 buszt, egymás után állnak a dugóban. Lehet, hogy már azok a buszok, amit a kormány küld, előttük és utánuk főleg kamionok, teherautók, pár személyautó áll a dugóban.

  • A Keleti pályaudvarnál azt próbálják megértetni a menekültekkel, hogy mindenki menjen le a felszínről az aluljárószintre, mert különben meg fogják őket verni az ultrák. Egy darabig nagyon sokan nem mentek le, majd megkérték a Magyar Iszlám Közösség egyik tagját, hogy fordítsa le nekik, hogy le kell menni, erre már többen hallgattak, és lehúzódtak alulra.

  • Közlekedési szakértőnk szerint nincs 100 szabad busz az országban, hacsak le nem állítják a fél BKV-t, hiszen egy vonatpótláshoz is több megye dobja össze a buszokat, hetekkel előre szervezve, nem másnap reggelre. A szakértő azt nem érti, "miért kéne a Keletiből busz Hegyeshalomba, hiszen vihetnék őket vonattal is, akárcsak Herceghalomból, vagy Győr (Vámosszabadiból) meg persze Bicskéről, Hegyeshalom állomástól már kényelmes séta a határsáv".

  • Nem fogjuk az embereket ebben a vészhelyzetben magukra hagyni

    – állítólag ez volt Werner Faymann osztrák kancellár első reakciója, írja a Die Presse, miután értesült arról, hogy a menekültek gyalog indultak el országuk felé, Lázár János pedig bejelentette, hogy buszokkal szállítják a menekülteket a hegyeshalmi határátkelőig. A kancellár arról is beszélt, hogy a további lépéseket Németországgal szorosan együttműködve hozzák majd meg. Orbánnal – aki többször is érdeklődött volna nála Ausztria álláspontjáról – szombat reggel kilenckor fog beszélni telefonon.

  • Helyszíni tudósítónk szerint újra lezárták a 2-es a 4-es metrót a Keletinél, és a pályaudvar főbejáratát is lezárták rendőrsorfallal. Így próbálják elválasztani a menekülteket a szurkolóktól.

    A meccs vége óta a az 1-es villamos is hatósági zárás miatt nem közlekedik a Puskás Ferenc Stadion M és a Közvágóhíd H között. A BKK szerint a 99-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Delej utca, a Bláthy Ottó utca, a Vajda Péter utca (Villám utca) és a Sporttelep megállót hatósági zárás miatt.

    A helyszínen lévő rendőrök nem értik, a 24-es villamost miért engedik be a Keletihez, hiszen azzal közel férkőznének az ultrák a menekültekhez.

  • Nem sokkal fél 11 után tett közzé az osztrák belügyminisztérium egy nyilatkozatot a honlapján, miszerint az osztrák és európai törvényeknek megfelelően minden egyes, Ausztria felé tartó menekült kérvényezhet menedékjogot, és ezt a kérvényt személyenként fogják elbírálni. A biztonság és rend érdekében fognak cselekedni, de fontos, hogy orvosi és humanitárius segítségeket igénylő menekültekkel azonnal foglalkozzanak.

    Az osztrák belügy szerint

    a jelenlegi helyzetet csak az európai szolidaritás szellemében lehet megoldani.
  • A Thököly úton, a Keleti pályaudvarnál óriási a szirénázás hallható, sok rendőr jött, de az ultrákat nem látjuk, csak a rendőrök mozgásából következtetünk, hogy merre lehetnek. Sok menekült fiatal jött harciasan, hogy megvédje a gyerekeket és a nőket az ultráktól, mindenki teljes készültségben van. A téren kevés a rendőr, de a Thököly felől nagyobb adag készenlétis gyülekezik.

    A Festetics György utcánál, a villamosnál is rohamrendőrök sorakoznak. 

    A Keletinél a téren hangosbeszélőkkel tájékoztatják a menekülteket arról, hogy vigyázzanak a férfiak a nőkre, és sorfalat állnak, hogy az ultrák ne tudjanak betörni közéjük.

    A Keleti előtt találkoztunk egy árpádsávos nővel, akiről kiderült, hogy békés nacionalista, és szereti a menekülteket.

  • Az M1-en, a 27-es kijárónál, Herceghalomnál elkezdtek letáborozni a menekültek, nem mennek ma már tovább, itt alszanak.

    Egy sávon halad a forgalom, gyök kettővel mennek az autók, elég nagy a dugó. Sok a civil, akik próbálnak segíteni a menekülteknek. 

  • A Guardian is megcsinálta ugyanezt - csak épp négy szíriai menekülttel. Van, aki előrelátó módon egy egész túlélőcsomagot állított össze, de egy 21 éves srác csak egy könnyű dzsekivel és két palack ásványvízzel vágott neki a hajóútnak. Durva.

  • Két menekülttel beszéltem az M1-es autópálya 27-es kijáratánál, mindkettő elmondta, hogy nagyon kedvesek és barátságosak a magyar emberek, csak jó tapasztalataik vannak velük, a magyar kormányban viszont nem tudnak bízni. Mégis, mivel a határ nagyon messze van, és már fáradtak (a nyilatkozó a 3-5 éves gyerekeivel sétált idáig), ők felszállnának családjaikkal  a buszokra.

  • Egy olvasónk rokonának a mai éjszakai vonatra volt jegye Budapestről Berlinbe, leírta, hogy járt. A vonat eredetileg 20:05-kor indult volna a Keletiből, de onnan elvileg nem indulnak vonatok, hanem a MÁV Info szerint Szobról indult 21:10-kor, ezért oda kellett eljutni a Nyugatiból személyvonattal. "A rokon eljutott Szobra, ahol kb. 21:10-kor közölték, hogy a vonat most indult a Keletiből, és egy óra múlva, az az 22:10 körül lesz Szobon" - írta.

  • A János Pál pápa téren a menekültek mindenki a csomagjaival kezében áll, de nem azért, mert útnak akarnak indulni, hanem mert a téren nemrég körbejárt két nő és egy férfi, aki azt mondta nekik, hogy jönnek az ultrák. A menekültek félnek. A rendőrök keresik azokat az embereket, akik ezt terjesztették. A téren lévő afgánok tőlünk tudták meg, mit jelentett be Lázár János, hogy busszal viszik el őket a határhoz, de nem akarták elhinni. 

  • A Keletinél maradt menekültek telefonon tartják a kapcsolatot a menetelőkkel. Eddig olyan hírek jutottak el, hogy hagyják menni a menekülteket és hogy nehéz az úttal a gyerekekkel. Eddig nem találkoztam olyannal, aki most nekivágna gyalog.

  • A kormány tehát Hegyeshalomhoz szállítja a menekülteket, ezt jelentette be Lázár. Az osztrák kormány pár órával ezelőtt viszont közleményben tudatta - értelemszerűen nem erre reagálva -, hogy

    büntethető az a személy, aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. 

    Az osztrák tárca hangsúlyozta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető. Az osztrák belügyminisztérium a Budapest Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű Facebook-akcióra reagált. De Lázár mostani bejelentése pont ilyen kezdeményezés, csak állami. Mi történik itt?

  • Várjuk az osztrák kormány érdemi válaszát - mondja Lázár, aki a bevándorlóktól azt kéri, hogy tartsák be a magyar szabályokat. A miniszter a menekülteket segítő civilek segítségét is kéri. 

    Azt szeretnénk elérni, hogy ne bénuljon meg Nyugat-Magyarország közlekedése, és ne bénuljon meg a Keleti pályaudvarnál Budapest közlekedése.

    Mindez azt jelenti, hogy a menekülttáborokban lévőkre nem vonatkozik ez a felajánlás, őket nem viszik Hegyeshalomhoz. Nagyjából 100 buszról van szó, amely az osztrák határhoz szállítja a menekülteket.

  • Az operatív törzs így arról döntött, hogy autóbuszokat vezényel a kormány a Keletihez, illetve az M1-es autópályához, és felajánlja a kormány a menekülteknek, hogy a hegyeshalmi határátkelőhöz szállítják őket. Ez persze egy lehetőség, amit minden bevándorlónak felajánlanak - mondja Lázár. És ez nem jelenti azt, hogy át is tudnak menni Ausztriába.

  • Papp Károly veszi át a szót, és azt mondja a jelenlegi helyzetről, hogy az M1-esen 1200 menekült, a vasúti pályán 300 halad, ezért rendkívüli intézkedések kellenek. Lázár visszaveszi a szót, és közli, hogy Orbán Viktor felvette a kapcsolatot az osztrák kancellárral, és jegyzékben tájékoztatást kért arról, mi legyen az Ausztria felé igyekvő menekültekkel, beengedik-e az országukba. Az osztrák kancellár nem válaszolt, holnap reggel 9 órakor tudja csak fogadni Orbán hívását. Ez alapján Lázár arra a következtetésre jut, hogy az osztrákoktól nem várhatunk segítséget.

  • Megkezdődött Lázár János rendkívüli tájékoztatója, és rögtön az elején jelzi, hogy az operatív törzs egész éjszaka ülésezni fog. Lázár az elmúlt napok kormányzati kommunikációját folytatva a németek kommunikációját hibáztatja a helyzet kialakulásáért. Majd a miniszter megjegyzi, hogy mindenki szolidaritást vár Magyarországtól

    pedig velünk senki nem vállal szolidaritást és nem kapunk segítséget.

    Az EU-tól tehát nem várhatunk segítséget, így operatív törzs több rendkívüli döntést hozott Papp Károly országos rendőrfőkapitány javaslatára. 

  • Újraindult a metróközlekedés a Keleti pályaudvarnál este fél kilenckor. Az ultrák most a meccsen vannak.

  • Elég nagy a feszültség most a menekültek között, mert a menet elején haladók szeretnének tovább gyalogolni, ám a csapat másik része, főleg az asszonyok és gyerekek egyszerűen nem bírják tovább.

    A rendőrök amúgy helyszínen azt mondták, hogy 2500-an haladhatnak a menetben. Az előbb a rendőrségi sajtótájékoztatón még 800 emberről beszéltek.

  • Rendőri intézkedés miatt péntek este fél héttől átmenetileg mindkét vágányon állt a vasúti forgalom Tatabánya és Szárliget között - közölte a Mávinform az MTI-vel. A vonatok ezen a szakaszon csak lassan, 15 km/órás sebességgel haladhatnak, ezért 30-150 percre nőttek a késések a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon - olvasható a közleményben.

    Közben az esti órákra kiürült a bicskei vasútállomáson több mint egy napja veszteglő, menekültekkel teli vonat. 

  • A portugál sztárcsapat, az FC Porto azt kéri az európai futballszövetségtől, hogy a Nem a rasszizmusra kampány folytatásaként a Bajnokok Ligája csoportkörének első két meccsnapján minden eladott jegy után 1 euróval támogassák a menekülteket. Szerintük ezt a legelemibb tisztesség is megkívánja , hogy segítsenek. A Porto a Chelsea-vel találkozik.